فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی - سال هفتم شماره 13 (بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال هفتم شماره 13 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غفار تاری، ناصر فقهی فرهمند *، هوشنگ تقی زاده، علیرضا بافنده زنده صفحه 13

    طراحی یک مدل رشد سازمانی در صنعت قطعه سازی خودرو با استفاده از رویکرد پویایی سیستمهدف این تحقیق طراحی یک مدل رشد سازمانی در صنعت قطعه سازی خودرو با استفاده از رویکرد پویایی سیستم می باشد. بدین منظور با مطالعات نظری و بررسی پیشینه تحقیق، مهمترین عوامل موثر در رشد شرکتها استخراج شده و از طریق یک پرسشنامه مهمترین آنها مشخص شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکتهای قطعه سازی عضو انجمن قطعه سازان استان آذربایجان شرقی شامل 186 شرکت می باشند که تعداد 126 شرکت بصورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات جهت تعیین روابط بین متغیرها از مصاحبه های عمیق با خبرگان صنعت و دانشگاه استفاده شده و نمودار حلقه های علی ایجاد شده است و پس از بررسی اعتبار ساختار و رفتار مدل، سناریوهای حذف یارانه و تغییرات نرخ بهره بانکی شبیه سازی شده و اثرات آنها بر رفتار مدل مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: رشد شرکتها، مدل پویا، نمودار علت و معلولی، نمودار انباشت و جریان، ارزیابی سناریو
  • حسین فارسی زاده، عظیم زارعی *، محمدعلی سیاه سرانی کجوری، مهدی دهقانی سلطانی صفحه 39

    امروزه بدلیل افزایش رقابت و پیچیده شدن فعالیت های رقبا، شرکت ها بایستی بیشتر از قبل به بررسی همه جانبه سازمان خود بپردازند. هدف این تحقیق بررسی میزان تاثیر هوش سازمانی بر عملکرد سازمان با توجه به ظرفیت های بازاریابی در شرکت های کوچک و متوسط در شهر اهواز می باشد. هوش سازمانی از دو بعد هوش رقابتی و هوش عاطفی مورد بررسی قرار گرفته شده است و ظرفیت های بازاریابی در این تحقیق شامل بازارگرایی، مزیت رقابتی و استراتژی رقابتی می باشد. روش تحقیق کتابخانه ای و میدانی و ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی، پرسشنامه با طیف لیکرت می باشد. آلفای کرنباخ پرسشنامه این تحقیق 881% به دست آمد که نشان دهنده پایایی مناسب می باشد. جامعه آماری شامل شرکت های کوچک و متوسط اهواز می-باشد و برای به دست آوردن حجم نمونه از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای ساده استفاده شده است که حجم نمونه برابر با 109 شرکت می-باشد. همچنین در این تحقیق با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) به بررسی روابط علی بین متغیرهای تحقیق پرداخته شده است. نتایج حاصله نشان می-دهد هوش سازمانی به صورت مستقیم بر عملکردسازمان (با ضریب معناداری 17/1) تاثیر معناداری ندارد، این در حالی است که هوش سازمانی به طور غیرمستقیم و از طریق ظرفیت های بازاریابی تاثیر معناداری بر عملکرد سازمان دارد.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، عملکرد سازمان، ظرفیت های بازاریابی
  • احمدرضا قاسمی*، محمدحسن ملکی، اصف کریمی صفحه 65

    سیستم های ایمنی و بهداشت حرفه ای نقشی حساس و بی بدیل در توسعه پایدار در صنایع سنگین و پرخطر ایفا می نمایند. طی سالیان اخیر ارزیابی و مدیریت عملکرد واحد های HSE از جمله دغدغه های مدیران صنایع پرخطر محسوب شده است. هدف از پژوهش حاضر توسعه نگاه پویا به سیستم های سنجش عملکرد HSE است. بدین منظور در گام نخست روند تکاملی نظام های اعتلاء عملکرد H3SE مورد بررسی و واکاوی قرارگرفته است. سپس به ادله متفاوت بر مبنای مدل ایستای تعالی عملکرد H3SE، مدل پویای آن توسعه داده می شود. در نهایت نیز با توجه به روابط علی و تعامل میان شاخص ها به سطح بلوغ H3SE در شرکت های پتروشیمی در گذر زمان ارزیابی می شود.
    یافته های پژوهش حکایت از آن دارند که شاخص های دخیل در مدل های ارزیابی عملکرد ایمنی سیر توسعه تکاملی داشته اند. اما شاید مهم ترین چالش پیش روی مدیران، ایجاد ساز و کار هماهنگی در خرده سیستم های مدل H3SE است. از آنجایی که مدل های ارزیابی عملکرد مبتنی بر اصول کمی هستند لازم است در جهت تعیین اعتبار مدل، تعیین میزان اهمیت شاخص ها و بررسی روابط علی میان آن ها از پژوهش های کمی بهره گیری شود.

    کلیدواژگان: سنجش عملکرد، تعالی پایدار، روابط علی، سیستم های پویا، تعالی H3SE
  • حسین کاویانی*، نادر مظلومی، محمود محمدیان، حمید ضرغام صفحه 91

    علیرغم رایج بودن مفهوم استراتژی کانالهای توزیع ترکیبی و استفاده روزافزون از استراتژی مذکور تاکنون مطالعات نظری جامع و مانعی در این حوزه انجام نشده است و خلاء وجود الگویی علمی و معتبر در این حوزه شدیدا احساس می شود. ما با هدف طراحی الگویی جهت بکارگیری استراتژی کانالهای توزیع ترکیبی در سازمان های مالی این مطالعه را انجام دادیم و با استفاده از نظریه داده بنیاد و پس از انجام مصاحبه عمیق با 18 نفر از خبرگان حوزه بانکداری و بیمه، به تعیین مولفه های الگو و روابط بین آنها پرداختیم. الگوی طراحی شده به سازمان های فعال در حوزه های مختلف و بطور خاص حوزه مالی کمک می نماید درک بهتری در زمینه کانالهای توزیع داشته باشند و به هنگام تصمیم گیری در خصوص طراحی کانالهای توزیع و استفاده از استراتژی کانالهای توزیع ترکیبی با مدنظر قرار دادن مولفه ها و عوامل تشکیل دهنده الگو به گونه ای عمل نمایند که ضمن بهره گیری از مزایای افزایش تعدد کانالهای توزیع، از مسائل و مشکلات آن دوری گزینند.

    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، کانال توزیع، استراتژی کانالهای توزیع ترکیبی
  • سعید فلاح تفتی، اسدالله کردناییج*، سید حمیدخدادادحسینی، مجید جمالی صفحه 119

    کارت امتیازی متوازن یکی از ابزارهای نظام مند مدیریتی است که ابتدا در اندازه گیری عملکرد و سپس به عنوان الگویی کارآمد در مدیریت استراتژیک مورد استفاده قرار گرفته است. این پژوهش به دلیل اهمیت تدوین استراتژی برای یکی از بخش های مهم اقتصاد ایران تعریف شده و به تبیین اهداف استراتژیک کارت امتیازی متوازن در صنعت بانکداری ایران پرداخته است. روش تحقیق این پژوهش از نوع ترکیبی(کیفی-کمی)، جامعه آماری و نمونه آماری آن صنعت بانکداری و خبرگان نظام بانکی کشور است. ابتدا در فاز کیفی، اهداف استراتژیک از طریق مصاحبه عمیق و سوالات باز با 30 خبره نظام بانکی استخراج و با کمک روش داده بنیاد تلخیص و طبقه بندی شده و سپس در فاز کمی، این اهداف از طریق پرسشنامه توسط 100 خبره تایید شده اند. از نتایج مهم این تحقیق می توان به شناسایی و تبیین هفده هدف استراتژیک در 4 منظر کارت امتیازی متوازن در صنعت بانکداری ایران نام برد که جزو نوآوری این تحقیق نیز به شمار می آید.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، کارت امتیازی متوازن، صنعت بانکداری
  • مهرداد مدهوشی*، محمدرضا طبیبی، وحید نورنژاد ونوش صفحه 137

    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر استراتژی ها، توانمندسازها، و قابلیت های فرایند مدیریت دانش بر توانمندی کارکنان می باشد. جامعه آماری پژوهش، شرکت های کوچک و متوسط فعال در شرق استان مازندران با بیش از 42 ماه فعالیت می باشند. تعداد جامعه آماری 307 شرکت، و نمونه ی آماری بر اساس فرمول کوکران (n=171) می باشد. با استفاده از نرم افزار SPSS19، آلفای کرونباخ پرسشنامه، 94.6% بدست آمده است. نتایج تکنیک معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL8.5 نشان داد که فرایند مدیریت دانش بر توانمندی کارکنان تاثیر مستقیم و معناداری دارد (ضریب 0/59). توانمندسازهای مدیریت دانش بصورت مستقیم (0/18) و بواسطه فرایند مدیریت دانش بطور غیرمستقیم (0/20) بر توانمندی کارکنان تاثیر دارد. اما تاثیر مستقیم استراتژی مدیریت دانش بر توانمندسازی (ضریب 0/16) معنادار نمی باشد، و تنها بواسطه فرایند مدیریت دانش بطور غیرمستقیم بر توانمندی کارکنان تاثیر دارد (ضریب 0/22). همچنین نتایج نشان داد که استراتژی و توانمندسازهای مدیریت دانش بر فرایند مدیریت دانش تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت دانش، توانمندسازهای مدیریت دانش، فرایند مدیریت دانش، توانمندسازی کارکنان، شرکت های کوچک و متوسط
  • زهرا یاوری، بهرام رنجبریان*، سعیده کتابی صفحه 163

    استراتژی بازار انبوه، معمولا دریک بازار رقابتی شانس کمتری برای موفقیت دارد. با بخشبندی یک بازار ناهمگن به تعدادی بازار کوچکترو همگن می توان انتظار داشت که منابع به روشی کاراتر استفاده شود. هدف این مطالعه مدلسازی ریاضی بخشبندی بازار یک شرکت فولاد سازی در ایران با استفاده از عناصر ارزش پیشنهادی شرکت است.داده های مورد استفاده، عناصر ارزش پیشنهادی شرکت است که شامل ارائه محصولات با کیفیت مطلوب، تحویل به موقع، ارائه اطلاعات فنی و تجاری، توسعه سبد محصولات، ارائه محصولات با قیمت و شرایط پرداخت رقابتی و تامین پایدار نیاز مشتری می باشد.مدل مذکور جهت تحلیل داده های 129 مشتری عمده شرکت به کار گرفته شده است. این مدل با نرم افزار GAMS حل گردیده و تعداد بخش بهینه برابر 9 به دست آمده است. در این پژوهش، علاوه بر مقایسه نتایج حاصله با روش هایی مثل کی مینز و شبکه های عصبی، بدلیل چند معیاره بودن ماهیت بخشبندی صورت گرفته، تحلیل ممیزی داده ها، یعد از بخشبندی انجام شده است و درصد موفقیت قاعده رده بندی برابر با 95/3 % بدست آمده است و همچنین معیار شباهت برای تعلق هر مشتری جدید احتمالی محاسبه گردیده است.

    کلیدواژگان: بخش بندی بازار، بازار صنعتی، مبناهای بخش بندی، ارزش پیشنهادی، تحلیل ممیزی
|
  • ghafar tari, naser feghhi farahmand *, hoshang taghi zadeh, alireza bafande zende Page 13

    Growth and profitability are of the main goals and strategic priorities for most companies which show the importance of corporate growth for senior managers. But despite the importance of firms’ growth in the business, it is very little known about the nature and manner of companies' growth. The aim of this study is to develop a model of organizational growth in automobile parts industry using the system dynamics approach. The research method is descriptive- analytical method. The research statistical population is all the members of auto parts producing association in East Azarbaijan province, Iran, including 186 firms of which 126 companies were randomly selected. A questionnaire with Cronbach's alpha coefficient of 0.897 is used to collect information to determine the most important variables in organizational development (system boundary). Then the relationships between variables have been identified with the use of experts view points (dynamic Hypothesis) and an organizational growth model is simulated using causal loop and flow diagrams. To test the validity of the model, the data of Charkheshgar Company are used and after model validation, two scenarios of subsidies elimination and changes of bank interest rate are simulated and their effects on the model behavior have been studied.

    Keywords: firms’ growth, dynamic model, cause, effect diagram, stock, flow diagram, scenario evaluation
  • Page 39

    Today, due to hyper competition and complexity of rivals’ activities, companies should study their own organizational multilaterally more than before. The present study aims at investigating the impact of organizational intelligence on organizational performance considering marketing capacities in Ahwaz SMEs. Organizational intelligence is studied in two perspectives: competitive intelligence and emotional intelligence. Marketing capacities include market orientation, competitive advantage and competitive strategy. The Research methodology is library and field study while the tool to collect field data is a Likert scale questionnaire. The Cronbach’s alpha of (0/881) computed of questionnaires indicates proper reliability. Its population consists of SMEs in Ahvaz city. Kokaran formulation and simple layer random sampling techniques are used to determine sample size (109). The causal relations among variables are studiedusing structural equation modeling (SEM). The findings indicate that organizational intelligence impacts on organizational performance (significant ratio = 1.17) is not significant while organizational intelligence has a higher impact on organizational performance indirectly through marketing capacities (3/98+1/98=5/96).

    Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Performance, marketing capacities
  • Page 65

    Occupational health and safety Environmental (HSE) management systems have a unique role in sustainable development of Hazardous Industries. Performance measurement and management is one of the managers challenges in recent years this. The aim of this research is to develop a dynamic approach to HSEperformance management. To achieve the mentioned goal in the first step H3SEperformance excellence evolutional trendwas assessed. Then, based on statistic H3SE PE, a dynamic model was developed. Finally H3SEmaturity in Petrochemical Industries level with regard to criteria interaction and casual relationships. The research findingimplies on safety performance evaluation model evolutional trend. But the main challenge of managers is to coordinate H3SE subsystems. Since the performance evaluation models mechanism is based on quantitative methods and principles; define criteria's importance and casual relationship among them needs quantitative methods.

    Keywords: Performance Excellence (PE), Sustainable Excellence, Casual relationship, system dynamic, H3SE Excellence
  • Hosein Kaviani *, Nader Mazloomi, Mahmood Mohammadian, Hamid Zargham Page 91

    The number of companies using Hybrid channels strategy for distributing of each of their products is increasing steadily. Despite of this popularity and increasing use of this strategy, a conclusive research in this field have not been performed and we strongly need for a scientific and valid model in this field. This study has been performed in order to develop a model for using hybrid distribution channels strategy in financial organizations. Model’s constituents and the relations between them have been determined by using of grounded theory and in-depth interview with 18 experts in banking and insurance. This model helps organizations in different industries particularly those in financial services sector to enhance their understanding of distribution channels and consider model’s constituents when deciding on distribution channels design and using of hybrid channels strategy. In this case, by using this model financial firms could benefit of increasing types of distribution channels while avoiding from its problems and challenges.

    Keywords: Distribution Channels, Hybrid channels strategy, grounded theory
  • Page 119

    The balanced scorecard is one of the system management tools, which was first used for measuring performance and then has been used as an effective framework in strategic management. This research due to the importance of formulating strategy for one the most important part of the Iran sector economy has been defined, so the present research, made attempts to Identify and explain the strategic objectives of a balanced scorecard for banking of Iran. A mix method research methodology (quantitative-qualitative) was adopted. Statistical population and sample are banking industry and Iranian banking experts. First, in quantitative phase, 30 in-depth semi-structured interviews were conducted with banking domain experts and the GT approach has been conducted for summarizing and grouping data. Second in quantitative phase, the collected strategic goals were corroborated by collecting 100 domain experts’ ideas through questionnaires. The important results of this research are identifying and explaining seventeen strategic objectives for banking industry of Iran that is an innovation of this research.

    Keywords: Strategic management, balanced scorecard, banking industry
  • Page 137

    The present study tried to determine the relationship betweenstrategies, enablers and capabilities of the knowledge management process with employee empowerment. The statistical population of current research is the SMEs of the east Mazandaran province with more than 42 months of activity. The statistical population 307 companies, and statistical sample are based on a Cochran formula with (n=171). Using SPSS19 software, Cronbach'salpha 94.6% has been obtained. Results of structural equation modeling techniques using the LISREL8.5 software showed that the process of knowledge management has a significant direct relationship on employee empowerment (coefficient 0.59). Knowledge management enablers, directly (0.18) and indirectly (0.20) through knowledge management process has a significant impact on employee empowerment. But a direct impact of knowledge management strategies on employee empowerment (path coefficient 0.16) is not significant, and only indirectly through the knowledge management process (0.22) has significant impact on employee empowerment. Also the results showed that the knowledge management strategies and enablers have direct and significant impact on employee empowerment.

    Keywords: knowledge management, Employees Empowerment, SMEs
  • Page 163

    The Mass market strategy does not have a big chance for success in a competitive market. Therefore, by segmenting a heterogeneous market into some smaller and homogenous markets in which customers have similar characteristics, it is expected that the resources can be more efficiently utilized for meeting the needs of customers. The purpose of this study  was mathematical modelling of market segmentation of an Iranian steel-making company using value proposition elements of the company for the customers. The model that mentioned above was used for the analysis of data related to six value proposition elements from 129 major customers of the company. This model was solved using the GAMS software and the number of optimized segments was 9. In this study, the results obtained were compared with those achieved by the conventional segmentation methods such as K-means and self-organized neural networks and two-step clustering. Further, for the validation of the mathematical model used, due to the multi-attribute nature of the segmentation done, discriminant analysis of research data was done after segmentation and the success percentage of the ranking rule was found to be 95.3 %.  Also, the similarity criterion was computed for each potential new customer to show which group the new customer belonged.

    Keywords: Market Segmentation, Industrial Market, Segmentation Bases, Value Proposition, Discriminant Analysis