فهرست مطالب

حسابداری دولتی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه حسابداری دولتی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا کردستانی، نظام الدین رحیمیان، شاهرخ شهرابی صفحات 9-20
    تجارب به دست آمده از تغییر مبنای حسابداری در بخش عمومی نشان می دهد مدیریت فرآیند گذار، امری پیچیده بوده و انتخاب راه کار مناسب گذار، اغلب به عنوان اولین عامل فنی موثر بر موفقیت این فرآیند مورد توجه قرار گرفته است.
    در این تحقیق با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده به وسیله پرسش نامه، به آزمون تاثیر انتخاب راه کار گذار بر موفقیت فرآیند و تاثیر استفاده از ابزار تجزیه و تحلیل فاصله در انتخاب راه کار مناسب در بخش عمومی ایران پرداخته شده است. داده های جمع آوری شده از طریق پرسش نامه طراحی شده با ضریب آلفای کرونباخ نهایی 2/91 درصد و جامعه ای 182 نمونه ای، از طریق دو آزمون T و آزمون دو جمله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد انتخاب راه کار گذار مناسب تاثیر بااهمیتی بر موفقیت فرآیند گذار از حسابداری نقدی به حسابداری تعهدی دارد. به علاوه، استفاده از ابزار تحلیل فاصله با شناسایی موانع موجود و سنجش میان آن چه که وجود دارد و آن چه که باید باشد، می تواند کمک قابل توجهی در انتخاب رویکرد مناسب گذار به کارشناسان ارائه دهد. در نهایت، شواهد نشان داد که گرچه استفاده از ابزار تجزیه و تحلیل فاصله می تواند برای انتخاب رویکرد مناسب موثر باشد، اما این روش پیاده سازی تدریجی است که به عنوان بهترین روش قابل اجرا در بخش عمومی ایران باید مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رویکردهای گذار، مبنای حسابداری، بخش عمومی
  • زهرا پورزمانی، محسن صدرمغانی صفحات 21-28
    هدف از پژوهش حاضر بررسی موانع استقرار بودجه ریزی عملیاتی در سازمان امور مالیاتی ایران در سال 1392، می باشد..فرضیه های اصلی پژوهش برمبنای مدل شه یعنی سه عامل توانایی، اختیار و پذیرش مورد بررسی قرار می گیرد.حجم جامعه آماری 312 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این تحقیق از نوع تصادفی ساده می باشد.. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، پس از جمع آوری اطلاعات و پاسخ های پرسشنامه های توزیع شده، از نرم افزارهای Excel و SPSS استفاده شد. به منظور بررسی پایایی پرسشنامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از SPSS استفاده شد.همچنین به منظور آزمون فرضیات پژوهش از آزمون ناپارامتریک خی دو استفاده گردیده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که در تمام فرضیات مقدار خی دو معنی دار می باشد. همچنین نتایج فرضیه های اصلی وتمامی فرضیات فرعی مرتبط با آنها به ترتیب نشان داد که سازمان امور مالیاتی کشور توانایی، اختیار وپذیرش لازم برای اجرای بودجه ریزی عملیاتی را ندارد.
    کلیدواژگان: موانع بودجه ریزی عملیاتی، توانایی، پذیرش، اختیار، سازمان امور مالیاتی
  • محمود موسوی شیری، محمدحسین صادقی*، حسین فاتح صفحات 29-38
    در حسابداری نقدی، درآمدها و هزینه ها زمانی شناسایی و ثبت دفاتر می شوند که وجه نقد آن دریافت یا پرداخت گردد. در حسابداری تعهدی، درآمدها زمان تحصیل یا تحقق و هزینه ها زمان ایجاد یا تحمل شناسایی و ثبت دفاتر می شوند. دانشگاه های علوم پزشکی استفاده از مبنای حسابداری تعهدی را از سال 1384 آغاز نموده اند. ازاین رو، پژوهش حاضر به بررسی سطح کیفی اطلاعات ارائه شده در گزارش های مالی دانشگاه های علوم پزشکی کشور به صورت مقایسه ای بین مبنای تعهدی و مبنای نقدی پرداخته است. این مطالعه از نوع پیمایشی کاربردی است که شامل 150 نفر از مدیران و کارشناسان مالی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1392 است. اطلاعات پژوهش با استفاده از پرسش نامه ای 36 سوالی از مقیاس لیکرت هفت گزینه ای گردآوری شد؛ و از روش های آماری توصیفی و استنباطی از قبیل آزمون کولموگروف – اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن داده ها و آزمون «T test مستقل» و تحلیل واریانس «ANOVA» استفاده شد.
    نتایج نشان می دهد که بین اطلاعات ارائه شده در گزارش های مالی بر اساس مبنای حسابداری تعهدی و گزارش های مالی بر اساس مبنای حسابداری نقدی، ازلحاظ ویژگی های کیفی اطلاعات مالی تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج این پژوهش و تهیه چارچوب نظری گزارشگری بخش عمومی و تدوین و تصویب استانداردهای اول تا سوم حسابداری بخش عمومی در ایران، سایر سازمان ها و دستگاه های اجرایی بخش عمومی نیز نسبت به حرکت به سمت استقرار مبنای حسابداری تعهدی و جایگزین کردن آن با مبنای حسابداری نقدی، اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: ویژگی کیفی اطلاعات، حسابداری و گزارشگری مالی، مبنای حسابداری نقدی، مبنای حسابداری تعهدی، دانشگاه های علوم پزشکی کشور
  • علی محمد قنبری، نرگس سرلک، مهدی هاشمی صفحات 39-50
    در این پژوهش سطح توانمندی سیستم های اطلاعاتی مرتبط با حوزه مالی جهت استقرار سیستم بهایابی مبتنی بر فعالیت مورد بررسی قرار گرفت وسعی گردید ظرفیت های بالقوه و بالفعل نرم افزارها مورد شناسایی و پیشنهادات اصلاحی ارائه گردد. به منظور تحلیل قابلیت سیستم های نرم افزاری دانشگاه های علوم پزشکی در حمایت ABC، ضمن بررسی سیستم های نرم افزاری در واحد مورد مطالعه(دانشگاه علوم پزشکی قم)، اطلاعات تکمیلی از طریق مصاحبه، بررسی اسناد و مدارک مثبته، مشاهده و بررسی های سیستمی و میدانی در سال 1392 جمع آوری گردید. یافته های پژوهش حاکیست که نرم افزارهای مختلف مرتبط با حوزه مالی توانمندی لازم جهت تغذیه داده و ردیابی اطلاعات مربوط به هزینه های عملیاتی سازمان را تا سطح مراکز فعالیت (هزینه) از مرحله اول تخصیص سیستم ABC دارا می باشند اما این ظرفیت به صورت کامل مورد بهره برداری قرار نگرفته است. ضمن آنکه سیستم های پشتیبان (همچونHIS) قابلیت های بالقوه ای در شناسائی و اندازه گیری محرک ها را دارا می باشند. براساس یافته های پژوهش حاضر، بهبود سیستم های نرم افزاری فعلی و انجام اصلاحات ساختاری(معماری فنی) به منظور ایجاد بستر مناسب جهت پیاده سازی سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت ضروری است.
    کلیدواژگان: بهایابی بر مبنای فعالیت، سیستم های نرم افزاری، توانمندی اطلاعاتی، امکان سنجی استقرار ABC، دانشگاه علوم پزشکی
  • مهدی فاضلی، عزیز گرد، کاوه پرندین صفحات 51-62
    درآمدهای مالیاتی تنها منبع سالم جهت تامین هزینه های حاکمیتی در کشورها هستند و به تبع آن نظام مالیاتی یک جزء بسیار مهم و تاثیر گذار در فعالیت های اقتصادی محسوب می گردد. در این تحقیق، تاثیر سلامت نظام اداری بر تمکین مالیاتی ‫مودیان اداره کل امور مالیاتی جنوب شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه مدیران، معاونان و کارکنان اداره کل امور مالیاتی جنوب شهر تهران و مودیان این اداره می باشد. بدین منظور 198 نفر از مدیران، معاونان و کارکنان مالیاتی و 388 نفر از مودیان اداره کل امور مالیاتی جنوب شهر تهران به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و به پرسشنامه محقق ساخته تحقیق پاسخ گفتند و در پایان داده های به دست آمده از این پرسشنامه ها به کمک آزمون تی تک نمونه مورد تحلیل قرار گرفته است. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی است. برای انجام تحقیق از یک سوال اصلی و ده سوال فرعی استفاده شده است. نتایج نشان داد که ابعاد سلامت نظام اداری بر تمکین مالیاتی مودیان اداره کل امور مالیاتی جنوب شهر تهران تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: سلامت نظام اداری، مالیات، تمکین مالیاتی، اداره کل امور مالیاتی
  • سید حسن صالح نژاد، سید حسام وقفی*، حسنعلی قاسمی، زهرا عاقل صفحات 63-70

    امروزه بانکداری الکترونیکی نقش بسیار مهمی در صنعت بانکداری ایفا می کند. چالش های پیش روی صنعت بانکداری منجر شده که بانکها به استفاده از بانکداری الکترونیکی روی آورند و با ارائه خدمات و محصولات خود از طریق آن، تلاش می کنند نیازهای مشتریان خود را درک کرده و هر روز بهتر و بیشتر به کیفیت خدمات خود از طریق بانکداری الکترونیکی بیافزایند، این تحقیق سعی بر آن دارد تا با بررسی عوامل موثر بر رضایتمندی مشتریان از خدمات اینترنتی بانک ملی به غنی سازی ارائه آن کمک نماید. هدف این تحقیق آزمون و بررسی رضایتمندی مشتریان بانک ملی ایران در شهر مشهد نسبت به خدمات اینترنتی ارائه شده توسط این بانک بر حسب مدل رضایتمندی کاربران نهایی[1] می باشد. علاوه بر این، این تحقیق تلاش دارد تا رابطه میان رضایتمندی و متغیرهای فردی مانند اثر متغیرهای زمینه ای (جمعیت شناختی)را مورد بررسی قرار دهد. روش پژوهش کاربردی است. براساس نحوه گردآوری داده ها، این تحقیق از نوع پیمایشی است. برای بررسی فرضیات از آزمونهای مرتبط آماری و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری SAS استفاده شده است.نتایج نشان می دهدهیچ ارتباط منطقی بین عوامل جمعیتی همچون سن، جنس، سطح تحصیلات با رضایتمندی مشتریان وجود ندارد. و نیزبین عوامل ارائه شده در مدل مفهومی تحقیق با رضایتمندی مشتریان ارتباط وجود داشته و این عوامل بر رضایتمندی مشتریان تاثیر به سزائی دارند.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیکی، رضایت مشتری، نیازهای مشتریان، محتوا، سهولت استفاده، امنیت
  • زهره حاجیها، محمدعارف زارعی صفحات 71-80
    هدف از این تحقیق،آزمون اثرات سبک زندگی سالم به عنوان مکانیزمی برای روبروشدن با اثرات منفی استرس شغلی در حسابداران بخش عمومی (مطالعه موردی:کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان سیستان و بلوچستان)است.مدل تحقیق از پژوهش حسابداری فوگارتی در سال 2000 و پژوهش مدیریت گریفن در سال 1991 استخراج شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان سیستان و بلوچستان بودند که طبق فرمول برآورد حجم نمونه کوکران 196نفر آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد جونس وهمکاران (2010)استفاده شده است.برای تحلیل آماری داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره برای ارزیابی فرضیه های تحقیق استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان داد که استرس شغلی که توسط خستگی زیاد ناشی از کار و اثرات آن روی سلامت روان در حسابداران بخش عمومی بوجود می آید را می توان توسط سبک زندگی سالم،که روی سلامت روان اثر می گذارد را رفع نمود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی سالم، استرس شغلی، حسابداران بخش عمومی، فرسودگی شغلی
|
  • Gholamreza Kordestani, Nezamodin Rahimian, Sharokh Shahrabi Pages 9-20
    Vast experiences of areas and countries about changing of accounting basis in the public sector have showed that management of transition process is very complicated. Frequently، choosing the best path or approach of transition is mentioned as a most important technical aspect that will influence the successful of transition. In this survey، collected data with questionnaire examined for determination of choosing transition path impact on successful transition process and using the gap analysis tool impact on choosing the best transition path to accrual accounting in the public sector of Iran. The Cronbach’s Alpha for designed questionnaire has been determined 91. 2 percent and volume of sample was 182 numbers. Data examined with two statistical examinations: T test and Binominal test. Result of both examinations Showed acceptance of hypothesizes. Thereupon، findings showed that choosing transition path has an important impact on transition to accrual basis from cash basis. In addition، using gap analysis tool could help to successful transition with doing a comparison among current situation and desired situation. At the end of، data analyzing showed that although using gap analysis tool is very useful for choosing a suitable path، but step by step implementation is the best approach for transition cash basis to accrual basis of accounting in the public sector of Iran.
    Keywords: Transition Approaches, Accounting Basis, Accrual Bases, Public Sector
  • Zahra Poorzamani, Mohsen Sadr Moghani Pages 21-28
    The purpose of present research is to review the obstacles in the way of implementation of performance budgeting in Iran TAX Affairs organization on 2013. Main hypotheses of the research are examined based on shah model containing the three factors of Ability، Authority and Acceptance. Sample population (size) consists of 312 people. Sample random sampling is selected for this research. Following collecting information and answers to the questionnaires، we used Excel and Spss softwares to analyze and interpret the information. To assess of the questionnaire K α coefficient was applied by using Spss and to examine the research hypotheses non parametric K -2 was used. The results of the research show that in all hypotheses the value of K -2 is statistically significant. Indeed the results of main hypotheses and all relevant subordinated hypotheses shows that «Tax Affairs organization» does not enjoy required ability، authority and acceptance to implement performance budgeting.
    Keywords: Obstacles in the way of performance budgeting, Ability, Acceptance, Authority, Tax Affairs Organization (TAO)
  • Mahmoud Mosavi Shiri, Mohammad Hosin Sadeghee*, Hossin Fateh Pages 29-38
    In cash accounting basis، revenue are recorded during the period they are received، and expenses are recorded in the period in which they are actually paid. In accrual accounting basis، revenue and expenses are recorded when they are incurred. In Iran، the public sector uses cash basis in financial reporting which is not capable to compute cost of services and to do performance based budgeting. Therefore، universities of medical sciences of Iran used accrual accounting basis since 2005. The present study investigates information quality of financial reports provided in universities of medical sciences of Iran، as a comparison between accrual basis and cash basis. Sampling includes 150 financial managers and experts in universities of medical sciences of Iran at 2013. Research data have been collected by means of questionnaire containing 29 proposition 7-item Likert scale. Descriptive Kolmogorov and SMIRNOV tests were used to check normality of data distribution and also T test and variance analysis «ANOVA» were used. Results showed that there is a significant difference between prepared information from accrual and cash basis in some qualitative characteristics such as relevance، honesty، understadability، timeliness، comparability، traceability، predictability and validity.
    Keywords: Quality of information, Accounting, financial reporting, Cash accounting basis, Accrual basis of accounting, Universities of medical sciences of Iran
  • Alimohammad Ghanbari, Narges Sarlak, Mehdi Hashemi Pages 39-50
    This research investigated the ability level of different information systems related to fiscal area for implementation activity based costing. This research attempted to recognize potential and actual capacities of software and present improving suggestion. For analyzing ability of software systems of Medical Science University in supporting the activity-based costing (ABC)، complementary information are gathered by interview، review documents، observation and systematic and field studies in 2012، along with investigating software systems in case study (Medical Science University of Qom). Research finding shows that different software related to fiscal area has necessary ability for data feeding and tracing information related to measurement drivers and executes the first stage of ABC system which is allocation of the consumed resources to cost centers، but this capacity is not totality used. According to this research، for establishing suitable foundation، improving current software system and performing structural improvement (technical architecture) is needed for performing activity based costing.
    Keywords: Activity based costing, software systems, informative ability, evaluating the possibility of implementation ABC, medical science university
  • Mehdi Fazeli, Aziz Gord, Kaveh Parandin Pages 51-62
    Tax incomes are considered as the only source for providing finances of public expenses in each country. Consequently، taxation system is considered as a very important and influential part of the economic activities. In this study the effect of a healthy Administrative system health on Obedience of taxpayers at Thehran’s Southern General Bureau of Tax Affairs has been studied. The population study of all managers، deputies and personnel working in tax affairs and taxpayers at Thehran’s Southern General Bureau of Tax Affairs. To do so، 198 managers، deputies and personnel working in tax affairs and 388 taxpayers at the above bureau were randomly selected. All of them responded to a research based questionnaire. Finally، the data from this questionnaire were analyzed by a single sample test. The research Is functional and descriptive. To research a question and ten sub-questions are used. the findings indicated that the «Evaluating the effect of administrative system health on tax submission Taxpayers of tax office of the southern of Tehran were positive and meaningful.
    Keywords: Health civil service, Tax, Tax obedience, General Bureau of Tax Affairs
  • Saied Hasan Salenejad, Saied Hesam Vaghfi, Hasan Ali Ghasemi, Zahra Aghel Pages 63-70

    Today، electronic banking has essential role in banking industry. Challenges facing banking industry led to banks make to use electronic banking and delivery services and products throughout electronic banking. Moreover، they are trying to understand their customers'' needs and everyday increase service quality throughout electronic banking. This research tries to investigate effect of customer satisfaction throughout Internet service of Bank Melli. Aim of this research was investigating customer satisfaction of Bank Melli in Mashhad based on End-User of the bank’s system. Moreover، we investigate customer satisfaction and individual variables like effect of Variables (demographic). We investigated hypotheses of the research throughout SAS in order to analyze data. Method of research is applicable. Based on the collected data، this study is survey. Results of research indicate there was not significant relationship exists between demographic factor like age، gender، education and customer satisfaction. Finally، factors of research in conceptual model of the research were customer satisfaction and gave essential effect on customer satisfaction.

    Keywords: Electronic Banking, Customer Satisfaction, Customer Need, Content
  • Zohrah Hajiha, Mohammadaref Zareei* Pages 71-80
    The purpose of this study is the evaluation of healthy lifestyle effects as a mechanism to overcome the negative effects of job stress on outcomes for general accounting staffs. Research methodology has been gotten from Fogarty’s accounting research (2000) and Griffin’s management research (1999). Research model expresses hypothesis process. Research group included the staff of Sistan and Baluchistan’s tax organization that، based on Kokran ‘formula for evaluating sample volume، 196 were selected as the statistical samples. Standard questionnaire of jonse et all (2010) has been used to gather data. In order to analysis information statistically، distribution tables، average، standard deviation، and multi variable regression and correlation coefficient tests were applied to evaluate research hypotheses. Research results showed that job stress is caused by burning out which is induced from heavy job and its effects on physical health، which has a negative effect on job outcomes. However، negative effects of job stress and too much burning out in public sector accountants will be removed by a healthy lifestyle which affects mental health.
    Keywords: healthy lifestyle, Job Stress, job burn out, Sistan, Baluchista