فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه آمایش سرزمین
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر زالی، مسعود زمانی پور صفحات 1-28
    عصر حاضر عصری است که تحولات سریع و شگفت انگیز به دلیل پیشرفت سریع علم و فناوری، تصمیم گیری های سیاسی دولت ها و عوامل دیگر خرد و کلان به طور برق آسا از راه می رسند و آثاری عمیق بر روندهای حاکم می گذارند. از این رو، برای تدوین سناریوهای توسعه منطقه ای در این عصر، شناخت واقع گرایانه و سیستمی حوزه راهبردی برنامه ریزی در افق طرح ضروری است. تمرکز و هدف پژوهش حاضر با رویکردی توسعه ای و با کاربرد نظریه سیستم ها، ارزیابی و تحلیل متغیرهای راهبردی توسعه استان مازندران به عنوان داده های اصلی سناریونگاری توسعه منطقه ای در افق 1410 بوده است. روش تحقیق حاضر تحلیل ساختاری است. این تحقیق از نظر ماهیت داده ها، کیفی و بر اساس روش گردآوری داده ها، اسنادی و پیمایشی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها روش تحلیل آثار متقاطع و نرم افزار میک مک به کار گرفته شده است. نتایج نشان داد متغیرهای اصلی راهبردی توسعه استان مازندران در افق 1410 شامل «شیوه مدیریت کلان کشور»، «تورم»، «شیوه مدیریت استان»، «تحقیق و توسعه (R&D)»، «سطح فناوری اطلاعات»، «جمعیت» و «همکاری های بین نهادی» است. همچنین، قابلیت های اصلی و اولویت دار توسعه استان مازندران در افق 1410 شامل «محصولات زراعی»، «باغ ها و قلمستان ها»، «آبزی پروری»، «منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد»، «گردشگری»، «بندر فریدونکنار» و «بندر امیرآباد» است.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، سناریونگاری، سیستم ها، متغیرهای راهبردی، مازندران
  • حمیدرضا کامیاب، عبدالرسول سلمان ماهینی، محمد شهرآئینی صفحات 29-48
    در فرایند اختصاص مکانی کاربری ها به یک پهنه، به طور معمول میان کاربری ها رقابت وجود دارد. برای حل این رقابت، دو رویکرد تخصیص زمین به چند کاربری (MOLA) و الگوریتم ژنتیک (GA) برای شهرستان گرگان به کار گرفته شدند. رویکرد MOLA بر اساس تناسب و روش نزدیکی به نقطه مطلوب عمل می کند و برای GA، با به کارگیری لایه تناسب و شاخص پیوستگی (Cohesion Index) کاربری تخصیص می شود. جهت بهبود رویکرد MOLA، لایه نهایی به عنوان جمعیت اولیه در GA استفاده شد. همچنین، با تعریف شاخص پیوستگی به عنوان معیار سیمای سرزمین، تلاش شد لکه های ایجادشده شکل منسجم تری داشته باشند، که این ویژگی در رویکرد MOLA غایب است. نتایج نشان داد به کارگیری GA بر اساس خروجی رویکرد MOLA در بهبود قابلیت این رویکرد از نظر معیارهای سیمای سرزمین تاثیری بسزا دارد. اگرچه واردکردن معیارهای سیمای سرزمین باعث ازدست رفتن بخشی از تناسب برای کاربری ها می شود، با متوازن کردن تناسب و شاخص سیمای سرزمین در GA می توان حد متعادلی از آن ها را لحاظ کرد. لایه ایجادشده توسط GA از لحاظ معیارهای سیمای سرزمین و تناسب، قابلیت به کاریگری ترکیبی از رویکردهای مختلف را در آمایش برای رسیدن به راه حل بهینه نشان داد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، تخصیص سرزمین به چندکاربری، تعارض مکانی، شاخص پیوستگی
  • فرشاد نوریان، گلدیس وحیدی برجی صفحات 49-69
    برنامه ریزی کاربری زمین شهری در ایران در قالب طرح های جامع و تفصیلی انجام می گیرد و با وجود گذشت حدود نیم قرن از تجربه طرح کاربری زمین، انتقادهایی در ابعاد مختلف آن وجود دارد. این مقاله با هدف ارزیابی برنامه ریزی کاربری زمین در دهه اخیر، برنامه ریزی کاربری زمین در طرح تفصیلی شهر بجنورد را با شاخص های مکان سنجی و نیازسنجی بررسی کرده است. نتایج ارزیابی بر مبنای شاخص مکان سنجی نشان می دهد در مجموع، 92/7 درصد کاربری های پیشنهادی طرح تفصیلی تحقق یافته، 8/34 درصد به صورت زمین بایر رها شده و 28/57 درصد به کاربری های دیگر تغییر یافته اند. بنابراین، نقش مکان یابی کاربری ها را در طرح تفصیلی می توان بسیار کم تاثیر ارزیابی کرد. شاخص نیازسنجی نیز نشان می دهد، در مجموع، 61/47 درصد مساحت کاربری های پیشنهادی محقق شده اند این نتیجه اگر چه حاکی از آن است که نیازسنجی نیز از موفقیت کمی برخوردار بوده است، در مقایسه با معیار قبل می توان نتیجه گرفت عدم مکان یابی دقیق کاربری ها می تواند راهکاری جهت افزایش تحقق پذیری کاربری های پیشنهادی باشد. در ادامه، علل اصلی تحقق نیافتن کاربری ها از طریق مصاحبه با مجریان طرح، مشکل تملک زمین، ارتباط غیربهینه بین تهیه کنندگان طرح و مجریان طرح و ناکافی بودن نظارت و الزامات قانونی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری زمین شهری، تحقق پذیری طرح، طرح تفصیلی، مکان یابی
  • دیمن کاشفی دوست، علی حاجی نژاد صفحات 71-94
    موضوع زمین و چگونگی به کارگیری آن همواره موضوع و بستر اصلی برنامه ریزی شهری بوده است و ارزیابی و ساماندهی فضایی- مکانی کاربری ها و عملکرد های شهری، از مهم ترین و تاثیرگذارترین محورهای توسعه پایدار شهری است. هدف این پژوهش ارزیابی کمی و کیفی کاربری اراضی شهری با رویکرد توسعه پایدار در شهر پیرانشهر است. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است. بدین منظور سه شاخص ظرفیت، سازگاری و عدالت اجتماعی در راستای توسعه پایدار به کار گرفته شده است. در مرحله اول ارزیابی کمی کاربری های موجود و تحلیل شاخص ظرفیت، در مرحله دوم، ارزیابی کیفی کاربری ها از لحاظ سازگاری با به کارگیری ماتریس سازگاری و تحلیل شاخص عدالت اجتماعی با مدل نزدیکترین همسایه و مدل SWOT انجام گرفت. نتایج تحلیل کمی و کیفی، نشان می دهد اغلب کاربری ها با کمبود مواجهند. این کمبود معادل 5/175 هکتار است. همچنین، بیشترین میزان ناسازگاری در کاربری کارگاهی و بعد از آن، اداری، مسکونی و آموزشی است. این وضعیت بیان کننده بی تعادلی و ناهماهنگی بین کاربری هاست که از عدم دقت نظر کافی برنامه ریزان شهری ناشی می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی کمی و کیفی، توسعه پایدار، پیرانشهر، کاربری اراضی
  • سمیه گلدوی، مرجان محمدزاده، عبدالرسول سلمان ماهینی، علی نجفی نژاد صفحات 95-117
    مدل سازی الگوی رشد شهری فنی مهم برای درک فرایندهای پیچیده رشد شهری است. در این مطالعه، مدل رگرسیون لجستیک جهت پیش بینی الگوی رشد شهری در آینده به کار گرفته شد. به این منظور، تصاویر ماهواره ای سال های 1988، 1998 و 2007 جهت تهیه نقشه های کاربری زمین به کار گرفته شد. سپس، تغییرات ایجادشده در گستره شهری در فاصله زمانی 1988-2007 شناسایی و مدل سازی تغییرات مناطق شهری و پیش بینی الگوی رشد شهری در آینده با به کارگیری مدل رگرسیون لجستیک انجام گرفت. نتایج اجرای مدل نشان داد گستره مناطق شهری در دوره زمانی مورد مطالعه روند افزایشی داشته است. اعتبارسنجی نتایج مدل با محاسبه معیارهای Pseudo- R2 و ROC انجام گرفت. مقدار این معیارها به ترتیب، بیش از 27/0 و 83/0 به دست آمد که مقادیری مطلوب اند. در مرحله بعد، الگوی رشد شهری برای سال های 2016 و 2025 پیش بینی شد. مطابق با نتایج، اقدامات مناسب برای کنترل تغییرات کاربری زمین به ویژه رشد شهرها به منظور حفظ محیط زیست و تعادل اکولوژیکی منطقه نیاز است. نتایج مطالعه می تواند به مدیران و تصمیم گیران جهت نظارت و جلوگیری از رشد بدون برنامه ریزی مناطق شهری کمک کند و نقشه های خروجی مدل را برای مدیریت و کنترل الگوی رشد مناطق شهری در آینده به کار گرفت.
    کلیدواژگان: پیش بینی آینده، رشد شهری، رگرسیون لجستیک، گرگان، مدل سازی
  • صدیقه میمندی پاریزی *، عبدالرضا کاظمی نیا صفحات 119-144

    ارزیابی آسیب پذیری شهرها در جنگ ها و بحران ها و تدوین راهکارهای مناسب برای کاهش خسارت ها ضروری است. از این رو، این پژوهش در پی آن است که آسیب پذیری شهر کرمان را از دیدگاه پدافند غیرعامل و با تاکید بر تاسیسات حیاتی و تهدیدپذیر شهری، همچنین، سه شاخص تراکم جمعیتی، کیفیت ابنیه و نسبت فضاهای پر به خالی ارزیابی و پهنه بندی کند. برای رسیدن به این هدف روش دلفی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به کار گرفته شده است و با بهره گیری از نرم افزار ArcGis و تحلیل های آن، نقشه های آسیب پذیری تهیه شده است. در نهایت، با ترکیب دو نقشه پهنه بندی آسیب پذیری به دست آمده از کاربری های مهم و حیاتی شهر و شاخص های جمعیتی و کالبدی، نقشه نهایی پهنه بندی آسیب پذیری شهر کرمان حاصل می شود. با توجه به این نقشه، سطحی وسیع از مناطق مرکزی شهر در معرض آسیب پذیری بالا و متوسط است. آسیب پذیرترین منطقه شهر منطقه 3 است که عمده ترین کاربری های حیاتی هم در آنجا قرار گرفته است و منطقه 4 امن ترین منطقه شهر به دلیل داشتن تراکم جمعیتی کمتر و کیفیت بالاتر ابنیه است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، پدافند غیرعامل، روش دلفی، شهر کرمان، فن GIS، AHP
  • ابوالفضل قنبری، ایوب سرداری، آرش زندکریمی، شیدا زندکریمی صفحات 145-164
    هدف از مقاله حاضر تدوین راهبردهایی جهت توسعه مناطق مرزی استان سیستان و بلوچستان است. در این تحقیق روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. همچنین، تحقیق مورد نظر از نوع تحقیقات کاربردی است و شیوه های جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی و در قالب پرسشنامه انجام گرفته است و روایی پرسشنامه حاضر توسط 20 نفر از متخصصان برنامه ریزی شهری و روستایی، شهرسازی و آمایش سرزمین بررسی و تایید شد. مدل های به کار گرفته شده در این تحقیق مدل های ترکیبی SWOT-ANP و SWOT- AHP است. در نتیجه، سنجش قابلیت ها و محدودیت های آمایش مناطق مرزی به لحاظ توسعه انجام گرفته است، برای رسیدن به این هدف و با بهره گیری از فن SWOT نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی)، و فرصت ها و تهدیدها (عوامل خارجی) شناسایی شد و با به کارگیری مدل ANP و AHP مجموعه عوامل داخلی و خارجی جهت اتخاذ بهترین راهبرد (SO،WO،ST،WT) وزن دهی شد. یافته های پژوهش نشان می دهد در مدل SWOT-ANP، راهبرد، SO با امتیاز وزنی 28152/0 مهم ترین راهبرد، و راهبرد ST با امتیاز وزنی 26573/0، راهبرد جایگزین است. همچنین، در مدل SWOT- AHP، راهبرد ST با امتیاز وزنی 705/0 به عنوان مهم ترین راهبرد و راهبرد WO با امتیاز 601/0 به عنوان راهبرد جایگزین انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: آمایش، راهبرد، سیستان و بلوچستان، SWOT، ANP، SWOT، AHP
|
  • Nader Zali, Masood Zamanipoor Pages 1-28
    The present era is an era when rapid and amazing changes due to the rapid advancement of science and technology، political decisions by governments and other macro and micro factors arrive quickly which have a profound impact on the dominant trends. So، for the formulation of regional development scenarios in such era، realistic and systematic knowledge in the strategic area of ​​ planning seems to be essential. Using developmental approach and applying systems theory، the researcher in this study aimed to evaluate and analyze the development strategic variables of Mazandaran province as the main variables of scenario planning for regional development in horizon 1410. The methodology of this study is structural analysis. It is a qualitative research in terms of nature of the data، and a survey and documentary one in terms of methods of data collection. Cross analysis are used to analyze data by use of MICMAC software. The results indicate that the key and strategic variables of Mazandaran province development in Horizon 1410 includes: «the way of country’s macro management، » «inflation،» «the way of managing the province»، «Research & Development (R & D)»، «level of IT (information technology)»، «population»، and finally «inter-institutional cooperation». Meanwhile، the key capabilities and the priorities of the development of the province in Horizon 1410 include: «Crops»، «gardens and nursery»، «aquaculture»، «special economic zone of Amirabad»، «tourism»، «Fereidoon''kenar Port»، «AmirAbad Port».
    Keywords: Mazandaran, Regional development, Scenario planning, Strategic variables, Systems
  • Hamidreza Kamyab, Abdolrassoul Salman Mahiny, Mohammad Shahraini Pages 29-48
    There is competition between land uses in spatial land use allocation. In this research two approaches including Multi Objective Land Allocation (MOLA) and optimization with Genetic Algorithm (GA) were used for conflict resolution. The MOLA approach is based on suitability and proximity to ideal point whereas in GA، a suitability layer together with a cohesion index was used for land use allocation. The output from MOLA application was fed into the GA approach as the initial population and contiguity index as a landscape metric was used in the process to improve the result. With inclusion of contiguity in the GA approach which is absent in MOLA، and has no precedence in Iran، the final patches in the land use pattern were compacter and better shaped. Results showed GA application using MOLA output improves landscape metrics specifications in the final land use plan. However، including landscape metrics compromises suitability for land use، but there is possibility of balancing suitability and landscape indices in the GA application process. The final layer created through GA showed capability of considering suitability and landscape metrics simultaneously in land use planning towards achieving an optimal solution.
    Keywords: Contiguity Index, Genetic Algorithm, Spatial Conflict, Multi Objective Land Allocation
  • Farshad Noorian, Goldis Vahidi Borji Pages 49-69
    In Iran، Urban land use planning is done in format of the comprehensive and detailed plan but، even after near fifty years of development of land use plan، there are still critiques together with some revisions in legal proceedings، content and procedures. This article is a study of evaluation of urban land use planning in current decade and specifically assesses urban land use planning in Bojnord’s detailed plan with indices of Place check and Needs assessment. Results of Placecheck indicate that only 7. 92 percent of proposed land uses are fulfilled، while 34. 8 percent have been abandoned and 57. 28 percent underwent change of land use. Therefore، it can be concluded that Placecheck of uses has played a very small role. Result of Needs assessment index also signifies that 47. 61 percent of the surface areas have realized proposed use. This shows that Needs assessment has equally failed but، compared to the other index، a flexible locality of uses contributes to realization of proposed plans. In the following and in form of interviews with executers، various obstacles on the way of realization، problems like land ownership، insufficient correspondence between planners and executers، and inadequate legal surveillance and obligations were indentified.
  • Diman Kashefidust, Ali Hajinejad Pages 71-94
    The topic of land and how to use it have always been the main topic of the urban planning and the space-place assessment and organizing of the efficient and urban performances is one of the most important and most effective axis urban Sustainable Development. The aim of the performance of this reseach is the quality and quantity assessment of the urban land use with constant Sustainable Development in Piranshahr. The manner of this research is analytic descriptive. To this purpose، there indicators of capacity compatibility and social justice have been used to achieve the sustainable development. In the first stage، it is paid to the quantitative assessment of existing uses and capacity index analysis، in the second stage it is paid to the qualitative assessment of use in view point of compatibility by using compatibility matrix and analysis of social justice index with the model of the nearest neighbor and swot model. The results of the quality and quantity analysis show that often efficient face with lack. This lack equals with 175. 5 hectar. Also the most extent of Inconsistency is in the Usage Industry، Administrative، Residential and educational. This situation is expressive of the lack of the balance and disharmonious between the efficient that was caused by the urban planners lack enough attention. So it is essential to fit the environmental balance and economic and cultural of the urban Sustainable Development in the planning process.
    Keywords: land use, Piranshahr city, Quantitative, Qualitative Assessment, Sustainable Development
  • Somayeh Galdavi, Marjan Mohammadzadeh, Abdolrassoul Salman Mahiny, Ali Najafi Nejad Pages 95-117
    Modeling urban development patterns is an important technique for understanding complex urban growth processes. In this study، Logistic Regression model was conducted to model urban growth pattern of Gorgan area in North Iran، during the period 1988-2025. To do this، remotely sensed imagery of years 1988، 1998 and 2007 were used to produce land use maps. Also، dependent and independents variables were created to perform urban growth pattern modeling. Then، urban changes were detected during 1988 – 2007 and urban change modelling was achieved using Logistic Regression. After that، future urban grow pattern was predicted. The results indicated that urban areas have increased during study time period. Validation of model results was performed using Pseudo-R2 and ROC values which were more than 0. 27and 0. 83 respectively. Furthermore، Logistic Regression was applied to predict urban growth patterns for the years of 2016 and 2025. According to the results، appropriate implementations are needed to control land use changes، particularly urban growth، in order to preserve environmental as well as ecological balances of the area. The result could be help the managers to monitor and prevent the unplanned urban development in future. Model’s extracted maps can be used for managing and controlling future urban development.
    Keywords: Future prediction, Gorgan, Logistic Regression, Urban growth, Modeling
  • Sedigheh Meimandi Parizi, Abdolreza Kazeminiya Pages 119-144

    Evaluation of these and the threat، much reduces costs in the event of crisis and better life with safety and creates security for citizens. On this basis assessment of cities vulnerability during the battles and compile appropriate ways to reduce vulnerability and damages is essential. Therefore this study sought to assess and vulnerability zoning of Kerman city from the perspective of passive defense with an emphasis on land uses and vital infrastructures and possible threats city as well as three indicators of population density، quality of buildings and empty spaces. To achieve this objective the Delphi method and Analytical Hierarchy Process (AHP) is used. Also using the ArcGIS software and it''s analyze، Vulnerability maps were developed. Finally، by combining the zoning map the vulnerability of vital infrastructures and population and physical indicators، the final zoning map vulnerabilities in Kerman is achieved. According to the plan a wide range of domestic and central city are as are vulnerable to high and medium. The most vulnerable areas is Zone 3 and Zone4 is the safest area of Kerman city.

    Keywords: Delphi method, GIS, AHP model, Kerman city, Passive defense, Vulnerability
  • Aboollfazl Ghanbari, Ayoub Sardari, Arash Zand Karimi, Sheyda Zand Karimi Pages 145-164
    The aim of the present study is to represent the strategies and approaches to develop the border areas of Sistan and Baluchistan Province. The research method was descriptive-analytic. Furthermore، the study was an applied research، documentary and field studies were the methods of data collection، and the research was performed in the form of questionnaire. The validity of it was reviewed and confirmed by 20 experts (experts in urban and rural planning، and land use). The model used in this research was a hybrid model of SWOT-ANP and SWOT- AHP. Thus، the capabilities and limitations of the land use of border areas were measured. In terms of development، has been made. To reach this goal، by using the technique of SWOT، the strengths and weaknesses (internal factors)، and the opportunities and threats (external factors) were identified. By the use of ANP and AHP models، the external and internal factors were examined to adopt the best strategy (SO، WO، ST، and WT). The findings indicated that in the SWOT-ANP model، the SO strategy with the score weight of 0. 28152، and the ST strategy with the score weight of 0. 26573 were chosen as the most important strategy، and as the alternative strategy، respectively. Moreover، in the SWOT- AHP model، the ST strategy with the score weight of 0. 705، and WO strategy with the score weight of 0. 601 were chosen as the most important strategy، and as the alternative strategy، respectively.
    Keywords: strategy, Land use, SWOT, ANP, SWOT, AHP, Sistan, Baluchistan