فهرست مطالب

آموزش و سلامت جامعه - سال دوم شماره 1 (بهار 1394)

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال دوم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه شبیری، آزیتا نیک روش *، سیده زهرا معصومی، رشید حیدری مقدم، منوچهر کرمی، معصومه بادافره صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها و کشنده ترین بدخیمی در میان زنان در دنیاست. تشخیص، درمان و عوارض ناشی از آن سبب بروز آثار و عوارض متعدد جسمی، روانی، اجتماعی و کاهش کیفیت زندگی این بیماران می گردد. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر مشاوره ورزشی بر مقیاس های عملکردی زنان مبتلا به سرطان پستان می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی دو مرحله ای قبل و بعد از مداخله با دو گروه مداخله (مشاوره ورزشی) و کنترل است که در آن 60 زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مراکز درمانی بیماران سرطانی شهر همدان با روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30نفر) قرار گرفتند. مداخله شامل 2 هفته مشاوره ورزشی در سالن ورزشی(هرهفته 2 جلسه و هر جلسه 60-45 دقیقه) و 8 هفته اجرای تمرینات ورزشی در منزل که از آبان 1393 تا اسفند 1393 انجام شد. در طی این مدت گروه کنترل فقط اقدامات درمانی روتین دریافت نمودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک؛ پرسشنامه های QLQ-C30 و QLQ BR-23 جمع آوری و تکمیل گردید.داده ها با نرم افزار spss.20 و آزمون های کای دو،فیشر، تی تست و ANCOVA تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمره کلی حیطه عملکردی در گروه مداخله قبل از مداخله 19.27±61.81 و بعد از مداخله 9.25±86.91 بود که تفاوت آماری معناداری وجود داشت (P<0.05). بیشترین تغییرات در حیطه عملکرد جسمانی، عملکرد احساسی، و تصویر بدنی بود. در حیطه های عملکرد شناختی، اجتماعی، جنسی، لذت جنسی و دورنمای آینده پس از مداخله در دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    مشاوره ورزشی بر حیطه های عملکردی کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان اثر مثبت داشته و باعث بهبودی قابل توجهی در این بیماران می گردد. این روش می تواند به عنوان بخشی از اقدامات روتین این بیماران در کنار سایر اقدامات درمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مشاوره، ورزش، کیفیت زندگی، سرطان پستان
  • مرضیه عربان، محمود کریمی *، محمد طاهر، الهه رضایی، سحر بیاتی، علی اکبر بختیاری صفحات 10-19
    سابقه و هدف
    مصرف دخانیات توسط دانشجویان علوم پزشکی نقش مهمی در سلامت کل جامعه ایفا می نماید، چرا که این گروه در رفتارهای مرتبط با سلامت نقش الگو را دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین پیشگویی کننده های مصرف دخانیات در دانشجویان علوم پزشکی اهواز با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 170 دانشجو علوم پزشکی اهواز (56 پسر و 114 دختر) که به روش در دسترس انتخاب شدند، اقدام به تکمیل پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیک و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود، نمودند. آزمون رگرسیون لجستیک برای محاسبه نسبت شانس (در فاصله اطمینان 95%) عوامل دموگرافیک و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده در پیشگویی رفتار مصرف دخانیات استفاده شد.اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-18 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع 36 درصد از پسران و 3.5 درصد از دختران مصرف کننده فعلی دخانیات بودند. مدل رگرسیون لجستیک نشان داد، مرد بودن (نسبت شانس 4.8، فاصله اطمینان 95%: 21-1.08)، داشتن دوستان سیگاری (نسبت شانس 5.6، فاصله اطمینان 95%: 18-1.7)، والدین سیگاری (نسبت شانس 5.3، فاصله اطمینان 95%: 24.4-1.14) و داشتن برادر سیگاری (نسبت شانس 4.9، فاصله اطمینان 95%: 23.7-1.06) با مصرف دخانیات مرتبط بود. همچنین همه سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، نگرش (نسبت شانس 0.54، فاصله اطمینان 95%: 0.83-0.36)، نرم های انتزاعی (نسبت شانس 0.88، فاصله اطمینان 95%: 0.94-0.82)، کنترل رفتاری (نسبت شانس 0.79، فاصله اطمینان 95%: 0.68-0.91)، و قصد (نسبت شانس 1.40، فاصله اطمینان 95%: 1.05-1.87) پیشگویی کننده معنی داری برای مصرف دخانیات بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه حاضر نرم های انتزاعی و دوستان سیگاری مهمترین پیشگویی کننده های مصرف دخانیات در دانشجویان علوم پزشکی بودند.
    کلیدواژگان: نگرش، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، دخانیات، دانشجویان
  • سیده آذر چاوشیان، بابک معینی *، سعید بشیریان، جواد فردمال صفحه 19
    زمینه و هدف
    سلامت معنوی ابعاد مختلف زندگی را با همدیگر هماهنگ کرده و کارکرد روانی و سازگاری را تقویت می کند. کیفیت زندگی می تواند تحت تاثیر عوامل روحی-روانی و محیط های شغلی قرار گیرد. این پژوهش با هدف ارزیابی نقش حمایت اجتماعی و سلامت معنوی در کیفیت زندگی پرستاران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال1394 بر روی پرستاران زن شاغل (200 نفر) در شهر همدان انجام شد. از بین بیمارستانهای آموزشی، دو بیمارستان به صورت تصادفی انتخاب و به روش سرشماری کلیه پرستاران مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، پرسشنامه های حمایت اجتماعی و بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه و به وسیله نرم افزار SPSS-18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد تحت پژوهش 6.63±33.86 سال بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین مولفه های حمایت اجتماعی سازه های حمایت عاطفی، ابزاری و اطلاعاتی سهم معنی داری در پیش بینی کیفیت زندگی داشتند و همچنین از بین سازه های سلامت معنوی تنها سازه سلامت مذهبی بر کیفیت زندگی پرستاران اثر معنی داری داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    طبق یافته ها به نظر می رسد انجام مداخلات آموزشی و ارائه بسته های آموزشی جهت افزایش سلامت معنوی و ارتقاء کیقیت زندگی پرستاران ضروری باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرستاران، سلامت معنوی، حمایت اجتماعی
  • شهناز ریماز، حسن غریب نواز *، جمیله ابوالقاسمی، شیرین سراجی صفحه 29
    سابقه و هدف
    از جمله مسائل مهم زندگی سالمندان کیفیت زندگی و عوامل مهم موثر بر آن همچون حمایت اجتماعی می باشد چرا که سالمندان از گروه های آسیب پذیر جامعه بوده و برای تامین کیفیت زندگی باید زیر پوشش حمایت های گوناگون قرار بگیرند. هدف این مطالعه تعیین ارتباط ابعاد مختلف حمایت اجتماعی بر کیفیت زندگی سالمندان منطقه 8 شهر تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی می باشد که بر روی 240 سالمند بالای 60 سال ساکن در منطقه 8 شهر تهران که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند، انجام گردید. برای سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه کیفیت زندگی لیپاد و برای اندازه گیری حمایت اجتماعی از پرسشنامه حمایت اجتماعی نوربک استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس و آزمون همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کیفیت زندگی (از 93 نمره) در سالمندان مرد 68.9 و در زنان 67.6 بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (P=0.404). متغیر تحصیلات بر کیفیت زندگی و نیز حمایت اجتماعی تاثیرگذار بوده که از نظر آماری معنی-دار می باشد (P<0.05). بین انواع حمایت اجتماعی با عملکرد فیزیکی، ذهنی، اجتماعی و رضایت از زندگی ارتباط آماری معنی دار وجود دارد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    انواع حمایت اجتماعی در مردان بیشتر از زنان است. اگرچه ارتباط بین ابعاد حمایت اجتماعی با نمره کلی کیفیت زندگی از نظرآماری معنی دار نبوده اما ارتباط آماری معنی دار ابعاد حمایت اجتماعی با ابعاد کیفیت زندگی حاکی از تاثیر حمایت اجتماعی بر کیفیت زندگی می باشد.
    کلیدواژگان: سالمندی، لیپاد، کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی
  • معصومه رجبی نایینی *، ملیحه فرید، افسون تیزویر صفحه 50
    سابقه و هدف
    افزایش آگاهی مادران باردار در مورد علائم خطر دوران بارداری و پس از زایمان یکی از عوامل مهم در کاهش مرگ ومیر مادران می باشد. همچنین بکارگیری روش آموزش مناسب می تواند روندآموزش را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش از طریق نرم افزار چند رسانه ای و آموزش چهره به چهره بر میزان آگاهی مادران باردار از علائم خطر دوران بارداری و پس از زایمان بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای و از نوع تجربی می باشد. در این پژوهش 120 زن نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کرج به روش نمونه گیری آسان انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول به صورت چهره به چهره و گروه دوم از طریق دیسک فشرده- CD -آموزش علائم خطر را دریافت نمودند. ده هفته پس از مداخله پس آزمون انجام گرفت و در نهایت اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    10 هفته پس از مداخله میانگین امتیاز آگاهی بین دو گروه آموزشی اختلاف آماری معنا داری نداشت، گرچه مقایسه امتیاز آگاهی در هر یک از گروه ها قبل و پس از مداخله تفاوت آماری معنا داری را نشان می دهد (P<0.001).
    نتیجه گیری
    آموزش از طریق نرم افزار چند رسانه ای و آموزش چهره به چهره هر دو به یک میزان درارتقای آگاهی مادران بارداردر مورد علائم خطر موثر بوده است. با در نظر گرفتن این موضوع و نیز با توجه به محدودیت زمانی پرسنل مراکز بهداشتی درمانی برای آموزش چهره به چهره، به نظر می رسد استفاده از نرم افزار جایگزین خوبی برای آموزش چهره به چهره خواهد بود.
    کلیدواژگان: علائم خطر، آموزش چهره به چهره، دوران بارداری، نرم افزار چند رسانه ای
  • سید محمد مهدی هزاوه ای، ملیحه طاهری *، سمانه شیر احمدی، نفیسه رضایی صفحات 58-71
    سابقه و هدف
    پژوهش حاضر، مداخلات انجام شده در زمینه آموزش مهارت پخت غذا به والدین را به منظور شناسایی موثرترین روش آموزشی جهت ایجاد پیامدهای مثبت و طولانی اثر در ارتقاء سلامت کودکان و نوجوانان، به شیوه ساختارمند مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.
    مواد و روش ها
    جستجوی الکترونیکی پایگاه های اطلاعاتی با استفاده از کلمات کلیدی فارسی و انگلیسی انجام شد. پایگاه های مورد بررسی عبارت بودند ازSCOPOUS، PROQUEST SCIENCE DIRECT، PUBMED، SPRINGER، SID، Iran Medex، Google Scholar. مطالعات مداخله آموزشی که شامل افزایش دانش و مهارت پخت غذای سالم در والدین، همراه با سنجش تاثیر مداخله بر کودکان و نوجوانان بوده و بین ژانویه 2005 تا سپتامبر 2014 به چاپ رسیده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    مداخلات در زمینه آموزش مهارت پخت غذای سالم به والدین به دو دسته کلی (الف) مبتنی بر تئوری ها و مدل های آموزش بهداشت و (ب) مطالعات بدون استفاده از مدلها و تئوری های آموزش بهداشت تقسیم شدند. از 7 مقاله بررسی شده 4 مطالعه در دسته اول و 3 مطالعه در دسته دوم طبقه بندی گردیدند. مطالعات بر اساس ایجاد تغییر مطلوب در نمایه توده بدنی و همچنین ماندگاری تغییر رفتار انجام شده در پیگیری های بعدی مقایسه گردیدند.
    نتیجه گیری
    برنامه های آموزشی چند ترکیبی بهمراه استفاده از نظریه ها و مدل های آموزش بهداشت موثر، بهترین شیوه برای دستیابی به نتایج مورد انتظار می باشد. جهت ایجاد تغییرات مطلوب در نمایه توده بدنی کودکان و نوجوانان نیاز به انجام کارآزمایی های بالینی طولانی مدت با چندین استراتژی مختلف وجود دارد.
    کلیدواژگان: نوجوانان، کودکان، آموزش بهداشت، مهارت پخت غذا، والدین، مرور ساختارمند
|
  • Fatemeh Shobeyri, Azita Nikravesh *, Seyedeh Zahra Masoumi, Rashid Heydarimoghadam, Monochehr Karami, Masomeh Badafreh Pages 1-10
    Background And Objectives
    Breast cancer is the most prevalent cancer and the most lethal malignancy among women in the world. Diagnosis، treatment، and treatment complications incur physical، mental and social complications، and consequently reduce the quality of life in these patients. The aim of this study was to investigate the effect of exercise counseling on functional scales in women with breast cancer.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 60 women with breast cancer selected in cancer treatment centers in Hamadan city. Participants were randomly allocated to exercise counseling group (n=30) and control group (n=30). The intervention included two weeks of exercise counseling in the gym and eight weeks of training at home. The data were collected using a demographic questionnaire، QLQ-C30 and QLQ BR-23. Data were analyzed in SPSS. 20، using χ2 Fisher’s exact test، t-test، ANCOVA at a confidence level of p<0. 05.
    Results
    The results showed that the total score of the functional scale before the intervention was 27. 19 ± 81. 61 and reached 25. 9 ± 91. 86 after the intervention، with a statistically significant difference (P<0. 05). Most changes occurred in physical functioning، emotional functioning، and body image scales. No significant difference was observed between the two groups in the following scales: cognitive function، social function، sexual function، sexual pleasure and future prospects (P>0. 05).
    Conclusion
    The functional scales of exercise counseling had a positive effect on the quality of life of women with breast cancer، and led to a significant improvement in patients. This method can be used as a part of the routine therapeutic measures for these patients.
    Keywords: Counseling, Exercise, Quality of Life, Breast Cancer
  • Marzieh Araban, Mohamood Karimy *, Mohammad Taher, Elahe Rezai, Sahar Baiati, Aliakbar Bakhtiari Pages 10-19
    Background And Objectives
    Tobacco use among medical students is important for the health of the general population since medical groups are important role models in terms of health related behaviors. Therefore، the objective of this study was to investigate tobacco use and its predictors among medical students of Ahavaz University based on the theory of planned behavior (TPB).
    Materials And Methods
    A cross-sectional study using a self-administered questionnaire was conducted in 2014 among 170 medical students (56 males، 114 females)، at Ahvaz University of Medical Sciences. Data were analyzed using SPSS version 18 software program. Logistic regression analysis was used to calculate the odds ratio (OR) and 95% confidence interval (95% CI) and to determine the effect of demographic factors and theory of planned behavior (TPB) constructs on students’ smoking behaviors.
    Results
    From all subjects، 36% of boys and 3. 5% of girls were current smokers. Using multiple logistic regression models، being male (OR = 4. 8، 95% CI: 1. 08-21)، having friends who smoke (OR = 5. 6، 95% CI: 1. 7-18)، smoking parents (OR = 5. 3، 95% CI: 1. 14-24. 4) and smoking brother (OR = 4. 9، 95% CI: 1. 06-23. 7) were strongly associated with tobacco use. Furthermore، all component of TPB (attitudes (OR = 0. 54، 95% CI: 0. 36-0. 83)، subjective norms (OR = 0. 88، 95% CI: 0. 82-0. 94)، perceived behavioral control (OR = 0. 79، 95% CI: 0. 68-0. 91) and intention (OR = 1. 40، 95% CI: 1. 05-1. 87) were found to predict student’s smoking.
    Conclusion
    The present study propose that subjective norms and selection of friends need to be considered as the most important factors explaining smoking behavior among medical students besides the TPB constructs.
    Keywords: Attitude, Theory of Planned Behavior, Tobacco, Student
  • Seyedeh Azar Chavoshian, Babak Moeini *, Saeed Bashirian, Javad Feradmal Page 19
    Background And Objectives
    Spiritual health coordinates different aspects of life with one another، and reinforces compatibility and psychological function. Quality of life can be affected by psychological-spiritual factors and working environment. This study was conducted to determine the role of social support and spiritual health in nurses’ quality of life.
    Materials And Methods
    This descriptive-correlative study was conducted among 200 working nurses in two teaching hospitals that were randomly selected in the city of Hamedan. All nurses in the two hospitals were recruited. The data collection tools were World Health Organization Quality of life Questionnaire (WHOQOL-BRIEF) and Palotzin and Elison Spiritual and Social Support Questionnaires. Data were analyzed by multiple regression test in SPSS-18 software.
    Results
    The mean of age of nurses in this study was 33. 86±6. 63. Regression analysis showed that informative support and instrumental support had a significant role in predicting the quality of life and only religious health component had a meaningful effect on nurses'' quality of life.
    Conclusion
    According to our findings، it is necessary to provide educational interventions and training packages to improve nurses´ spiritual health and quality of life.
    Keywords: Quality of Life, Nurses, Spiritual Health, Social Support
  • Shahnaz Rimaz, Hasan Gharibnavaz *, Jamileh Abolghasemi, Shirin Seraji Page 29
    Background And Objectives
    Older adults’ quality of life and factors affecting it such as social support are a major concern because they are among vulnerable groups and should receive different supports to ensure their quality of life. This study aimed to determine the relationship between social support and quality of life in the older adults living in the 8th district of Tehran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 240 older adults living in the 8th district of Tehran. Participants were selected via cluster sampling method. We used LEIPAD quality of life questionnaire to measure the quality of life and Norbeck Social Support Questionnaire to evaluate social support. Data were analyzed in SPSS-20 using Mann-Whitney test، Kruskal-Wallis test and Spearman’s correlation.
    Results
    The mean score of quality life was 68. 9 of 93 in men and 97. 6 of 93 in women and this difference was not statistically significant (P=0. 404). Education level had a significant effect on both quality of life and social support (P<0. 05). Furthermore، there was a significant relationship between social support and some dimensions of the quality of life، e. g. physical، social and cognitive function (P<0. 05).
    Conclusion
    Different dimensions of social support were higher in men than in women. Although the relationship between dimensions of social support on the overall quality of life score was not statistically significant، the significant relationship between dimensions of social support and dimensions of quality of life show that social support can impact quality of life.
    Keywords: Aged, Leipad, Quality of Life, Social Support
  • Masoomeh Rajabi Naeeni *, Malihe Farid, Afsoon Tizvir Page 50
    Background And Objectives
    Raising awareness of pregnant women on danger signs of pregnancy and the postpartum period is essential for decreasing maternal mortality. Selecting proper training methods can help this process. The aim of this study was to compare the effectiveness of education with multimedia software and face-to-face education on pregnant women’s knowledge about danger signs.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on 120 primigravida women who came to health centers in Karaj city. They were selected via convenience sampling, and then randomly allocated to two groups. The first group received face-to-face education and the second group was educated through a multimedia CD. Their knowledge was assessed 10 weeks after the education. Eventually, statistical data were analyzed and compared.
    Results
    There was no statistically significant difference, in terms of the mean score of knowledge between the two groups 10 weeks after the training. However, mean score of knowledge increased significantly in each group after the intervention (P<0.001).
    Conclusion
    This study showed that both multimedia software and face-to-face educational strategies had positive effects on improving knowledge of pregnant women, so it appears education with multimedia software could be recommended instead of face-to-face education.
    Keywords: Danger Signs, Face, to, face Education, Pregnant Women, Multimedia Software
  • Seyed Mohammad Mehdi Hazavehei, Malihe Taheri *, Samaneh Shirahmadi, Nafise Rezaei Pages 58-71
    Background and Objectives
    The present systematic review investigated and analyzed interventions in the field of parental skills in cooking healthy food in order to identify the most effective training methods to create a lasting and positive effect on the implications of health promotion of children and adolescents.
    Materials And Methods
    Electronic search of databases was performed using the key words in English and Persian from Scopus, Proquest, Science Direct, Pub Med, Springer, Biomed Central, Google Scholar, Iran Medex and SID. The inclusion criteria were all educational interventions that included cooking healthy food with the aim to increase knowledge and skills of parents, or to assess the impact of interventions on children and adolescents, and that were published between January 2005 and September 2014.
    Results
    Cooking skills educational interventions for parents were divided into two types 1: based on health education models and theories, and 2: without using health education models and theories. Among the seven articles reviewed, four studies were classified in the first group and three in the second group. The studies were compared based on changes in body mass index as well as the persistence of behavior change in the subsequent follow-ups.
    Conclusion
    Use of multi-component education and follow-up that apply theories and models of health education are effective to reach the expected results. Clinical trials with several long-term strategies are required to create a favorable change in body mass index of children and teens.
    Keywords: Adolescent, Child, Cooking Skill, Health Education, Parents, Systematic Review