فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس علامی، نوید محمدی، ماندانا شیرازی صفحات 1-11
    مقدمه
    رفتار های غیرحرفه ای در حال تبدیل به یک اتفاق معمول در میان دانشجویان پزشکی است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت آموزش تعهدات حرفه ای پزشکی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین به منظور تعیین پیش شرط ها و موانع استقرار آن است.
    روش ها
    این مطالعه کیفی فنومنولوژیک در سال 1392 در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین با مشارکت 18 عضو هیات علمی که به صورت هدفمند از بین 130 عضو هیات علمی دانشکده پزشکی انتخاب شدند صورت گرفت. شرکت کنندگان در قالب 3 گروه متمرکز به تبیین باورها، ادراکات و انتظارات خود در مورد آموزش تعهدات حرفه ای در قالب سوالاتی همچون «فراگیران شما چگونه تعهدات حرفه ای را فرا می گیرند؟» و «شما با چه چالش هایی در آموزش تعهدات حرفه ای به فراگیرانتان روبرو هستید؟» پرداختند. برای استخراج کدها از روش تحلیل محتوا استفاده شد.
    یافته ها
    اعضای هیات علمی تجربه های آموزشی قبل از ورود به دانشگاه، آموزش های ساختارمند در دانشکده و یادگیری نقش حرفه ای از الگوها را عوامل اصلی موثر بر یادگیری تعهدات حرفه ای برشمردند. شرکت کنندگان مشاهده رفتار اساتید و بازخورد های دریافتی از آنان را تاثیرگذارترین عامل در یادگیری فراگیران معرفی نمودند. آنان معتقد بودند درحال حاضر نقش الگویی اساتید کمرنگ شده است. آنان تعهدات حرفه ای را چند بعدی عنوان نموده و عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را بر آن موثر دانستند. همچنین روش ترکیبی برای آموزش پیشنهاد شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که برنامه ریزی منسجم در دانشکده پزشکی برای التزام بیشتر فراگیران و اساتید به آموزش تعهدات حرفه ای ضروری است. برنامه های رسمی فعلی آموزشی در زمینه تعهدات حرفه ای کافی نیست و پیشنهاد می شود تمرکز بیشتری بر بهبود این آموزش ها از جمله توجه به نقش الگو بودن اساتید در طول دوره آموزشی پزشکی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش تعهد حرفه ای، بحث گروهی متمرکز
  • سیدعلی مجیدی، فردین مهرابیان، معصومه اصغرنیا، حمیده صفرمحمدی، احسان کاظم نژاد صفحات 12-20
    مقدمه
    پرستاران جهت داشتن حداکثر کارآیی باید در کلاس های نظری اطلاعات و دانش مورد نیاز خود را کسب نموده و از طریق تمرین و تجربه در محیط های بالینی توانمندی های علمی خود را احراز کنند. این پژوهش جهت بررسی عوامل موثر برانطباق آموزش نظری و مراقبت بالینی از دیدگاه پرستاران انجام شد.
    روش ها
    این تحقیق، یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در آن 200 نفر از کارکنان پرستاری بیمارستان های آموزشی و درمانی رشت و بیمارستان رسول اکرم (ص) در سال1393 شرکت داشتند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایدو مرحله ای بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات فردی و عوامل موثر برانطباق آموزش نظری و مراقبت بالینی پرستاران بود. جهت انجام نمونه گیری ابتدا لیستی از بخش های فعال بیمارستان ها و مراکز آموزشی درمانی رشت تهیه و به تعداد 20 نفر در هر خوشه به صورت تصادفی انتخاب شدند. در داخل هر بخش انتخاب شده با توجه به حجم پرستاران شاغل، نمونه گیری در هر سه شیفت انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل عاملی و نرم افزار آماری SPSS انجام گردید.
    یافته ها
    عوامل موثر برانطباق آموزش نظری و مراقبت بالینی در چهار حیطه فعالیت پرسنل بخش ها، وضعیت بالینی، کیفیت آموزش و تسلط مربیان داده ها نشان داد که ارتقای خودباوری پرستاران در اتخاذ تصمیم مستقل، انجام مراقبت های بالینی براساس استانداردها، میزان تحصیلات و سطح علمی مربیان و میزان اعتماد به نفس مربیان در هنگام آموزش مراقبت بالینی از بیشترین اهمیت برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود فاصله بین آموزش نظری و مراقبت بالینی پرستاران تدوین برنامه های آموزشی مناسب در آینده با در نظر گرفتن نقاط ضعف و قوت در حیطه های مختلف جهت انطباق آموزش تئوری و مراقبت بالینی الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: پرستاری، آموزش، پرستاری عملی، مراقبت پرستاری
  • مریم نجفی، نوشین کهن، مینو نجفی، حمیده محمدزاده اسماعیلی، ماندانا شیرازی صفحات 21-28
    مقدمه
    با توجه به اهمیت سنجش نگرش افراد تیم سلامت در ارتباط و همکاری میان افراد تیم مراقبت بهداشتی در جهت ارتقاء کیفیت مراقبت از بیمار و لزوم ارزیابی ابزارهایی که در هر مطالعه استفاده می شوند، این مطالعه برای ارزیابی روایی و پایایی ابزار سنجش نگرش بین حرفه ای تیم سلامت (AHPQ) برای اولین بار در ایران، انجام گردید.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی ابزار سنجش نگرش مهارت های بین حرفه ای مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا برای استفاده از ابزار از مولف آن اجازه گرفته شد. سپس ابزار به زبان فارسی ترجمه شده و جهت بررسی روایی پرسشنامه برای10 نفر متخصص آموزش پزشکی ارسال گردید. سپس پرسشنامه توسط دو مترجم زبان انگلیسی از فارسی به انگلیسی باز ترجمه شد و مغایرتی با پرسشنامه اصلی مشاهده نگردید. برای بررسی پایایی از دوشیوه همسانی درونی (آلفای کرونباخ) و آزمون - آزمون مجدد با استفاده از ضریب همبستگی درون طبقه ای (Intra-class correlation coefficient = ICC) و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. جهت تعیین روایی محتوای کمی CVR و CVI محاسبه گردید.
    یافته ها
    امتیاز CVR هر 20 آیتم از عدد جدول لاوشه (62/0) بزرگتر بود. نتایج محاسبه CVI حاکی از آن بود که 17 آیتم نمره CVI بالاتر از 79/0 داشته و سه آیتم با امتیاز پایین تر مورد بازبینی قرار گرفت. همسانی درونی سوالات (آلفای کرونباخ 1/94درصد) نشان داد که تمام سوالات ابزار همبستگی بالایی دارند. پایایی آزمون - آزمون مجدد با استفاده از ضریب همبستگی966/0 ICC= و 875/0 r = در سطح 005/ 0 p < معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که نسخه فارسی ابزار سنجش نگرش بین حرفه ای (AHPQ) از روایی و پایایی لازم برخوردار بوده و ابزار مناسبی برای سنجش نگرش مهارت های بین حرفه ای است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، نگرش، تیم سلامت بین رشته ای، روایی، پایایی
  • مینو میترا چهرزاد، عاطفه قنبری، پردیس رحمت پور، امیر حسین صالح زاده، مریم پاسبان صفحات 29-36
    مقدمه
    بکارگیری مراقبت مبتنی برشواهد جهت ارتقاء مهارت های پرستار ی نیازی اساسی بوده و پرستاران باید ضمن کسب آگاهی ازآخرین شواهد پژوهشی، دانش تولید شده را دربالین به کار بندند. در این بین شناسایی عوامل بازدارنده وتسهیل کننده می تواند یکی از گام های اساسی در بکارگیری مراقبت مبتنی بر شواهد باشد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل تسهیل کننده و بازدارنده بکارگیری مراقبت مبتنی بر شواهد از دیدگاه پرستاران شاغل درمراکز آموزشی درمانی شهر رشت انجام شد.
    روش ها
    دراین مطالعه توصیفی- مقطعی 247نفر از پرستاران مراکز آموزشی درمانی شهر رشت در سال 1392 به روش نمونه گیری تصادفی نسبتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس موانع فانک و پرسشنامه عوامل تسهیل کننده بکارگیری مراقبت مبتنی برشواهد بود که به روش خودایفا تکمیل می گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های t مستقل و ANOVA تجزیه تحلیل شد.
    یافته ها
    مهمترین عوامل بازدارنده از دیدگاه پرستاران، به ترتیب نداشتن وقت کافی برای مطالعه تحقیقات انجام شده (9/0 ± 22/3)، نبودن تسهیلات کافی به منظور بکارگیری یافته های تحقیق (9/0 ± 11/3) و نداشتن وقت کافی برای کاربرد عملی ایده های جدید در پرستاری (1 ± 05/3) و مهم ترین عامل تسهیل کننده، همکاری متقابل مراکز دانشگاهی با بیمارستان ها (8/0 ± 25/3) بود. همچنین ارتباط معناداری بین سمت پرستاران و نمره عوامل تسهیل کننده مشاهده شد (002/0 P=).
    نتیجه گیری
    اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که پرستاران در محیطی که حامی و ارزش گذار مراقبت مبتنی برشواهد باشد، فعالیت کنند. سازمان ها با اختصاص وقت مناسب، ارائه تسهیلات لازم و ضروری و توانمند نمودن پرستاران در امر تحقیق نقش موثری در رفع عوامل بازدارنده خواهند داشت.
    کلیدواژگان: پرستاران، تحقیقات، مراقبت مبتنی برشواهد، پرستاری مبتنی بر شواهد
  • کامبیز ذهنی، محمد زاهد رخزادی، شهریار محمودی، محمدرضا عبدالملکی، قادر صالح نژاد صفحات 37-44
    مقدمه
    آموزش بالینی رکن اساسی در آموزش پرستاری است. دستیابی به اهداف بالینی در بخش های ویژه در مراقبت از بیماران امری حیاتی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان دستیابی به اهداف بالینی بخش های ویژه در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 51 نفر از دانشجویان ترم هفتم درسال1392 انجام شد. نمونه گیری به روش سرشماری و داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات فردی و چک لیست های خودارزیابی و آزمون آسکی گردآوری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری t، نمودار همبستگی پیرسون و از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج خودارزیابی نشان داد دستیابی به اهداف بالینی در بخش دیالیز مطلوب و در سی سی یو و آی سی یو متوسط بوده و بررسی آزمون آسکی نشان داد در بخش سی سی یو و آی سی یو پروسیجرهای تفسیر نوار قلب و ساکشن لوله تراشه متوسط، ماساژ قلب و اکسیژن تراپی مطلوب و در بخش دیالیز انجام پروسیجرها مطلوب بوده است. آزمون آماری t بین نتایج خود ارزیابی و آزمون آسکی ارتباط معنی داری نشان نداد. نمودار همبستگی پیرسون بین میانگین معدل دانشجویان با نتایج آزمون آسکی ارتباط معنی داری را نشان داد (007/0 > P) اما بین میانگین معدل و خود ارزیابی ارتباطی یافت نشد. نتایج آزمون آسکی بهتر از خودارزیابی بود و آزمون آماری t اختلاف میانگین نمرات دو آزمون در دو گروه را معنی دار نشان داد. (002/0 >P) همچنین میانگین نمره دانشجویان دختر در آزمون آسکی بهتر از خودارزیابی بوده و آزمون آماری t اختلاف آنها را معنی دار نشان داد. (002/0 >P) اما میانگین نمره دانشجویان پسر در دو آزمون یکسان و اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در برخی مهارت ها دسترسی به اهداف ضعیف بوده لذا بازبینی اهداف در انتهای هر ترم ضروری است. توجه به نتایج ارزیابی در برنامه ریزی آموزشی موجب دسترسی به سطح بالاتری از مهارت ها می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، بالین، مهارت، خود ارزیابی، آسکی
  • زهرا پورنامدار، حمید صالحی نیا *، مهناز شهرکی پور، سمانه سهراب زاده صفحات 45-51
    مقدمه

    آزش را ان ه دی در دا. شناخت مشکلات موجود در این زمینه اولین گام برای اصلاح و بهبود برنامه های آموزشی می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین رضایتمندی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی از وضعیت آموزش بالینی در بیمارستان های آموزشی زاهدان در سال 1392 صورت گرفت.

    روش ها

    این مطالعه بصورت مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود. که بر روی 142 نفر از دانشجویان رشته پرستاری، مامایی و اتاق عمل ترم آخر مشغول به تحصیل در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به روش سرشماری انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه روا و پایای سنجش رضایتمندی از وضعیت آموزش بالینی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های t و ANOVA از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در حیطه ی برنامه های آموزشی 8/76 درصد، در حیطه ی رضایت از عملکرد مربی 2/70 درصد، در حیطه ی برخورد با دانشجو 9/33 درصد، در حیطه ی محیط آموزشی 6/24 درصد و در حیطه ی نظارت و ارزشیابی 43 درصد دانشجویان از وضعیت موجود، رضایت نداشتند. بین جنسیت دانشجویان و رضایت از وضعیت آموزش بالینی رابطه معنی داری مشاهده گردید(006/0= p)، اما بین رضایت آنان و رشته تحصیلی رابطه معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به پایین بودن رضایت دانشجویان از برنامه ها، عملکرد مربی و ارزشیابی، بازنگری در برنامه های آموزشی متناسب با نیازهای آموزشی دانشجویان و یکسان سازی شیوه های ارزشیابی دانشجویان در کارورزی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، دانشجویان، آموزش، ارزیابی
  • محمدعلی حسینی، فهیمه کرمانشاهانی، سلیمان احمدی، طاهره صادقی، سمانه میربها، مریم صفاری زاده صفحات 52-60
    مقدمه
    ترجمه دانش فرآیندی است که دانش را به عرصه عمل منتقل کرده و دانسته ها را کاربردی می سازد. فاصله بین دانش و عمل چالشی است که ترجمان دانش می تواند پاسخ آن باشد. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت ترجمان دانش در دانشگاه علوم پزشکی قزوین از دیدگاه اعضای هیت علمی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی و در سال 1392 انجام شد. جمعیت مورد مطالعه آن اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بودند که به روش انتخاب نمونه دردسترس مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ترجمان دانش بود که توسط کمیته ترجمان دانش دانشگاه علوم پزشکی تهران تهیه و تایید اعتبار شده و در این مطالعه نیز پس از تغییرات مختصر مجددا روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. این پرسشنامه پس از سوالات جمعیت شناختی، در سه بخش «شناسایی نیاز مخاطبان و تبدیل آن به پروژه های تحقیقاتی»، «تولید شواهد قابل استفاده در تصمیم گیری ها» و «کاربرد نتایج پژوهش ها توسط کاربران نهایی» تنظیم شد. نمره کل ترجمان دانش با متغیرهای دموگرافیک با استفاده از آنالیز آماری t مستقل و آنالیز واریانس چند متغیره با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین بخش شناسایی نیاز مخاطبان و تبدیل آن به پروژه های تحقیقاتی(46/2)، میانگین بخش تولید شواهد قابل استفاده در تصمیم گیری ها (86/2)، میانگین بخش کاربرد نتایج پژوهش ها توسط کاربران نهایی (34/2) و در نهایت میانگین کل (47/2) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد، وضعیت ترجمان دانش در دانشگاه علوم پزشکی قزوین از دیدگاه اعضای هیئت علمی تا وضعیت مطلوب فاصله داشته و یافته های تحقیقات کمتر به زبان مخاطبان ترجمه شده است. پیگیری راهکارها و سیاست های تشویقی برای پژوهشگران جهت انتقال یافته های پژوهشی به کاربران می تواند فاصله بین دانش تا عمل را کوتاه سازد.
    کلیدواژگان: ترجمان دانش، مدیریت دانش، ترجمان تحقیقات پزشکی
  • اسماعیل فرزانه، فیروز امانی، رقیه تفرجی، میرحسین آقایی صفحات 61-68
    مقدمه
    پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی یکی از مهم ترین منابع کسب اطلاعات عل می بوده و استفاده از این منابع در هر دانشگاه از شاخص های مهم توسعه آن دانشگاه محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین سطح آگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در استفاده از منابع اطلاعاتی الکترونیکی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی تعداد 250 نفر از دانشجویان رشته های پزشکی، پیراپزشکی، بهداشت و پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 92 با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و میزان آگاهی و اطلاعات آن ها از منابع اطلاعاتی تحت وب توسط پرسشنامه محقق ساخته که روایی بر اساس اخذ نظرات افراد صاحب نظر و اساتید تخصصی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین) و آمار استنباطی(آزمون کای دو) و از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 65 درصد افراد شرکت کننده با کتابخانه دیجیتالی آشنایی نداشتند. میزان آگاهی کلی دانشجویان با منابع اطلاعاتی حدود 5/46 درصد بود. بیشترین بانک اطلاعاتی لاتین مورد استفاده EBSCO با 4/36 درصد و بیشترین بانک اطلاعاتی فارسی مورد استفاده SID با 4/26 درصد بود. بین رشته های مختلف تحصیلی از لحاظ میزان استفاده از منابع اطلاعاتی اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان آگاهی دانشجویان در استفاده از منابع اطلاعاتی الکترونیکی موجود در دانشگاه در سطح پایین قرار داشت. برنامه ریزی برای تشویق دانشجویان جهت استفاده بیشتر و بهتر از این منابع ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آگا هی، منابع اطلاعاتی، اینترنت، دانشگاه
  • حسین ابراهیمی پور، رحیمه ارازی، زهرا شادنام، سمیه نصراللهی، صدیقه ابراهیمی پور، الهه لعل منفرد * صفحات 69-77
    مقدمه

    مواجهه با تغییرات قابل توجهی که دانشجویان در محیط دانشگاه نسبت به زندگی قبل از آن دارند، استفاده از اساتید راهنما و مشاور را برای آنان اجتناب ناپذیر نموده است. هدف از این مطالعه بررسی دیدگاه دانشجویان دانشکده بهداشت مشهد در مورد وظایف و عملکرد اساتید راهنما در سال 1392 بود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، نظرات97 نفر از دانشجویان دانشکده بهداشت به روش طبقه ای و تصادفی ساده با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته، مشتمل بر 34 گویه در سه قسمت دموگرافیک، دیدگاه دانشجویان نسبت به وظایف و عملکرد اساتید راهنما بررسی گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های t مستقل و آنالیز واریانس، با کمک نرم افزار SPSS در سطح معنی دارد 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    وظایف مهم اساتید راهنما از دیدگاه دانشجویان به ترتیب اولویت شامل: «آشنا کردن دانشجو با مقررات دانشگاه» (4/1 ± 9/3)، «پیگیری وضعیت تحصیلی دانشجو» (4/1 ± 2/3)، «آماده سازی دانشجو برای پذیرش مسئولیت» (4/1 ± 97/2) بوده است و عملکرد اساتید راهنما از دیدگاه دانشجویان 3/10درصد خوب و 7/56 درصد متوسط و 33 درصد ضعیف برآورد شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده از پژوهش دانشجویان نسبت به وظایف اساتید راهنما دیدگاه خوبی داشتند اما عملکرد آنان نتوانسته بود جایگاه رضایت بخشی را بین دانشجویان بدست آورد، بنظر می رسد در جهت بهبود این مسئله باید مشاوره تحصیلی به عنوان یک موضوع تخصصی در نظر گرفته شده و ضمن آموزش اساتید، ارتباط بین واحدهای مشاوره دانشگاه و اساتید مشاوره تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: استاد راهنما، دانشکده، دانشجو
|
  • A. Allami, N. Mohammadi, M. Shirazi Pages 1-11
    Introduction
    Evidence suggests that unprofessional behavior is a common problem among medical students. The purpose of this study was to evaluate pre-conditions and barriers of establishment of professional medical education from perspective of faculty members of Qazvin University of Medical Sciences.
    Methods
    This phenomenological qualitative study was conducted in 1392 with participation of eighteen faculty members of Qazvin University of Medical Sciences (who were targeted among 130-faculty member). Participants in three focus groups explained their beliefs، perceptions and expectations about the training of professional in the form of questions such as «How do students learn professionalism?» and «What challenges do you face in training your professional obligations?» We used content analysis for data analysis process.
    Results
    The faculty members mention ed learning experience before entering the university، structured teaching in the school and learning professional role models as main factors affecting the learning of medical professional. Research participants believed that the teachers’ role modeling and feedback are most influential factor in professional learning، but trainees didn’t accept their teachers as role models. From the perspective of faculty، p professionalism is a multidimensional issue and has been a affected by economic، social and political factors. Also a hybrid approach was also proposed for training the professionalism with the major components of theoretical and clinical training.
    Conclusion
    The results show that the current formal programms of medical schools in the field of professional training is not enough and a focus on specific activities is proposed to improve teaching professionalism including an approach to role modeling. The approach could be provided with an intentional demonstration of professional behavior during the educational courses.
    Keywords: medical education, professional education, focus groups
  • Sa Majidi, F. Mehrabian, M. Asgharnia, H. Safar Mohammadi, E. Kazemnezhad Pages 12-20
    Introduction
    Nurses for maximum effciency should acquire theoretical knowledge in the classroom and scientific capabilities through training and experience in clinical environments. This study has been done to determination effective factors on adaptation of theorical education and practical Nursing care from viewpoints of nurses.
    Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study and the population was 200 nurses'' staff in Rasht Educational and remedical hospitals in 2014. In this study، sampling has been carried out using a cluster randomized two stage method. A questionnaire including two parts، one part consist of personal information and second part، effective factors on adaptation of theoretical education and clinical care has been used. Initially، the cluster that was the same as hospitals and Educational and remedical Centers located in Rasht has been listed. To given the sample size، the contribution of nurses per hospital who should participate in the study was specified and 20 nurses in each cluster were randomly selected. And later، by consideing the number of nurses in each shift of work، information was collected. Finally data were analyzed using factor analysis and SPSS soft ware.
    Result
    About effective factors on adaptation of theorical education and practical Nursing care in four areas of activity including personnel departments، clinical status، quality of education and a master trainers indicated that i mproving the confidence of nurses in independent decision making، clinical care based on standards، education and knowledge of teachers and trainers and their confidence when teaching clinical care have utmost importance.
    Conclusion
    Since there is a gap between theory and clinical care designing appropriate educational program in the future، given the strengths and weaknesses in different areas to adapt the theoretical and clinical care، is necessery.
    Keywords: Nursing, Education, Practical Nursing, Nursing Care
  • M. Najafi, N. Kohan, M. Najafi, H. Mohammadzadeh Esmaily, M. Shirazi Pages 21-28
    Introduction
    Collaboration among care team in order to improving the quality of patient care is necessary in this regards and by considering the importance of health care team members'' attitudes in this relationship and need for assessing tools that are used in studies. This study has been performed to assess the validity and reliability of Attitudes to Health Professionals Questionnaire (AHPQ) for the first time in Iran.
    Methods
    In a cross - sectional study the validity and reliability of AHPQ was assessed. Firs Permission was obtained from the author. Then the instrument was translated into Persian and was sent to 10 medical education experts. The questionnaire was translated back from Persian into English by two translators and did not impair the original questionnaire. To evaluate the reliability، two methods of internal consistency (Cronbach''s alpha) and test – retest via intra-class correlation coefficient (Intra-class correlation coefficient = ICC) and Pearson’s correlation coefficient were used. To assess the quantity of content validity، the content validity rate (CVR) and content validity index (CVI) were determined.
    Results
    All of 20 items had CVR points higher than 0. 62 based on Table of lawshe. Comparing CVI shows 17 items with an CVI of higher than 0. 78 other 3 items with low CVI rechecked. Questions internal consistency (Cronbach''s alpha =94. 1%) revealed that all the questions are highly correlated. Test - retest reliability via correlation coefficient ICC was 96. 6% and r = 0. 875 at the level of p <. 005 was significant.
    Conclusion
    The results showed that Persian version of the tool is valid and reliable and appropriate for assessing the skills of interprofessional attitude.
    Keywords: Questionnaire, Attitudes, Interdisciplinary Health Team, Reliability, Validity
  • Mm Chehrzad, A. Ghanbari, P. Rahmatpour, Ah Salehzade, M. Pasban Pages 29-36
    Introduction
    Implementation of Evidence-Based practice (EBP) is a basic need for improving nursing skills. Nurses should not only be aware about last evidences، but also use it in clinical environments. Therefore identifying barriers and facilitators can be one of the important steps for implementation of EBP. This study aimed to assess Nurse’s perception about facilitators and barriers of implementation of EBP in Guilan educational and remedial Centers، 2012.
    Methods
    In this cross sectional study، 247 nurses that working in Guilan educational and remedial Centers، were chosen by random sampling. Data collection scale was Funk Barriers Scale and facilitators of implementation of EBP were filled with self-report method. Data were analyzed with SPSS and using independent t-test and ANOVA.
    Results
    The first three important barriers were “The nurse does not have time to read research” (3. 22 ± 0. 9) “The facilities are inadequate for implementation” (3. 11 ± 0. 9) and “There is insufficient time on the job to implement new ideas” (3. 05 ± 1) and most important facilitator was “collaboration between university centers and hospitals” (3. 25 ± 0. 8). Also there was a statistical significant difference between nurse’s position and facilitator score (P= 0. 002).
    Conclusion
    Implementation of EBP will succeed when the nurses work in clinical settings that EBP consider، as an important value there. Organizations will have effective role in reducing barriers، through provid ing sufficient time، necessary facilities and improving nurse’s ability in researches.
    Keywords: Nurses, Research, Evidence, Based practice, Evidence, Based Nursing
  • K. Zehni, Mz Rokhzadi, Sh Mahmoodi, Mr Abdolmaleki, Gh Salehnezhad Pages 37-44
    Introduction
    Clinical education is the essential in nursing education. In this direction، achieving to clinical objectives in critical wards in patients care is necessary and training of efficient nurses for patient care is important.
    Methods
    This is a descriptive analytic study and 51 male and female 7th semester nursing students of kurdistan University of Medical Sciences were recruited for study. Sampling has been done by consus data were collected by method and questionnaire of personal information & self-evaluation and Objective Structured Clinical exam (OSCE) checklist. Data was analyzed by T test and pearson correlation using spss (18) Resault: The resault of the self-evaluation showed that achieving to clinical objectives in Hemodialysis was optimal and in CCU and ICU were medium. The result of OSCE showed that EKG interpretation and endotracheal tube suction had minimum score. In heart massage and oxygen therapy had maximum score. Also clinical procedure in Hemodialysis ward were optimal. There is no significant difference among OSCE and self-examination. Also Pearson correlation test showed significant difference between OSCE and average score (p<0/007) but no difference showed between self evaluation and average score. The result of the OSCE was better than self evaluation and there was significant difference (p<0. 002). The result of the OSCE in female students were better than self-evaluation and T test showed significant difference (p<0. 002). There was no significant difference among OSCE and self-examination in male students.
    Conclusion
    In regard to the results، achieving to some competences were poor. Therefore further review of clinical objectives at the end of every course is necessary. The result of clinical evaluation in planning education induced to achieving to higher level of competences.
    Keywords: Education, clinical competence, Skill Self, Evaluation, OSCE
  • Z. Pournamdar, H. Salehiniya, M. Shahrakipoor, S. Sohrabzade Pages 45-51
    Introduction

    Clinical education can be seen as facilitator of learning in clinical environment. Recognizing the problems in this field is the first step to improve educational programs. So this study aimed to determine nurse and midwifery students'' satisfaction of clinical education in hospitals of Zahedan in 2014.

    Methods

    In this cross-sectional study، 142 senior paramedical students including (Nursing، midwifery and operation room) that were selected by census method from nursing – midwifery school of Zahedan university of medical sciences participated data was collected by valid and reliable questionnaires and analyzed by descriptive statistics and t-test and ANOVA، through SPSS.

    Results

    In the ​​ training scope، (76. 8%)، consent of the instructor scope (70. 2)، ​​ dealing with student’s scope، (33. 9%)، the learning environment scope (24. 6%)، and the monitoring and evaluation scope 43% of student’s were reported unsatisfied situation، and the relationship between gender and satisfaction with clinical education was significant، but there was no significant relationship between satisfaction and field of study.

    Conclusion

    according to low level of student satisfaction about performance coach، programs، and evaluation method; revise the curriculum according to the educational needs of students and integration methods for evaluating students in internship is suggested

    Keywords: Satisfaction, Students, education, Evaluation
  • Mohammadali I. Hossein, Fahimeh Kermanshahani, Soleiman Ahmadi, Tahereh Sadeghi, S. Mirbaha, M. Safarizadeh Pages 52-60
    Introduction
    The gap between knowledge and action is a challenge that knowledge translation can be a response to it. Knowledge translation is a process that leads knowledge to practice and makes data applicable. The present work was performed in 2014 to investigate the status of knowledge translation in Qazvin University of Medical Sciences from faculty''s perspective.
    Methods
    This study is a descriptive research. The studied population included the whole faculty of Qazvin University of Medical Sciences who were selected by census. The research tool was the knowledge translation questionnaire prepared by the Knowledge Translation Committee of Tehran University of Medical Sciences which its validity and reliability were confirmed again for this research. After demographic questions، the questionnaire was set in three parts including: «identifying needs of audiences and conversing these needs into research projects» (11 questions)، «producing useful evidences for decision making» (9 questions)، and «using results of researches by final users» (22 questions). To compare full score abtained from knowledge translation with demographic variable، t statistical analysis and multiple analysis of variance were used.
    Results
    The results showed that the average score for the part of identifying needs of audiences and converting it into research projects was 2. 46، the average score for the part of producing useful evidences for decision making was 2. 86، the average score for the part of using results of researches by final users was 2. 34، and finally the average total score was 2. 47.
    Conclusion
    The results of the study indicated that the status of knowledge translation in Qazvin University of Medical Sciences from viewpoint of its faculty members is far from the desirable status. Pursuing proposed alternatives and adopting incentive policies for researchers to disseminate results of researches to users can help to fill the gap between knowledge and action.
    Keywords: knowledge translation, Translational Medical Research, knowledge Management
  • E. Farzaneh, F. Amani, R. Tafaroji, Mh Aghayi Pages 61-68
    Introduction
    Electronic databases are the most important sources of information and use of these resources in each university to be considered as key indicators of development. The aim of this study was to investigate the knowledge of Ardabil medical students in using of electronic information resources.
    Methods
    in this descriptive cross sectional study 250 students in fields of medicine، Para medicine، health and nursing selected by classified randomly sampling method and their knowledge about information resources evaluated by a questionnaire which its validity and reliability was checked by scientific methods. Collected data analyzed by descriptive statistics (frequency، percentage، means) and analytic statistic Chi-square test through SPSS.
    Results
    65% of samples have no familiarity with digital library. The mean total rate of student’s familiarity with information resources was about 46. 5%. Latin and Persian databases that were used most by students were EBSCO (36. 4%) and SID (26. 4%) respectively. There is no significant difference among students with different filed of study in using information resources.
    Conclusion
    Results showed that the knowledge of students in using electronic information resources was in lower rate. Therefore، designing a program for encouraging students to use more and better of these resources is necessary.
    Keywords: Awareness, Information Resources, Internet, University
  • H. Ebrahimipour, R. Arazi, Z. Shadnam, S. Nasrollahi, S. Ebrahimipour, E. Lael- Monfared Pages 69-77
    Introduction

    Adopting the academic lifestyle environment، as a new life style، make the using of advisors unavoidable for students. The aim of the present study is to investigate Students'' perspective about duties and performances of academic advisors in the school of Health of Mashhad University of Medical Sciences in 2013.

    Methods

    In this descriptive and cross- sectional study، 97 students were selected using stratified and simple sampling method. A the researcher made questionnaire including 34 items in 3 fields، which has been designed for each duties and performances of academic advisors from the students'' perspective، were used to gather data which has been analyzed using descriptive statistics، t-test and ANOVA by SPSS 16. 5 at 0. 05 significant level.

    Results

    The main duties of advisors from the students perspective، respectively، were: to familiarize the students with rules and regulations of universities (3. 9±1. 4)، to evaluate the student’s academic achievements (3. 2±1. 4) and to prepare the students to accept the future responsibility (2. 97±1. 4). As about 10. 3% of the students ranked the advisors performance as good، 56. 7% as moderate and 33% as weak.

    Conclusion

    the students evaluated the duties of the academic advisors as important but the performance of the advisors was not satisfactory from their perspective. The counseling process should consider as a specialty task which need education and we need to facilitate the relation between University Counseling Office and the academic advisors to promote their knowledge and performance.

    Keywords: Advisor Teacher, Faculty, Students