فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس احمدی صفحات 1-23
    یکی از مسائل اجتماعی مهم جامعه ایران، بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی است که در همه رشته های دانشگاهی به ویژه علوم انسانی وجود دارد. هدف پژوهش حاضر این است که وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان رشته جامعه شناسی را بررسی و ارتباط آن را با برخی متغیرهای اجتماعی و جمعیتی، تعیین نماید.روش پژوهش، پیمایش از نوع پیگیری است. جامعه آماری، کلیه فارغ التحصیلان رشته جامعه شناسی دانشگاه یاسوج طی سال های 1389، 1390 و 1391است. اطلاعات مورد نظر با استفاده از تماس تلفنی با فارغ التحصیلان و نیز کارنامه تحصیلی آنان به دست آمده است. بر اساس یافته های توصیفی، 9/43% فارغ التحصیلان شاغل و1/56% بیکار بودند. از مجموع کل شاغلین، 7/51% در بخش غیر دولتی مشغول به کار بودند، 5/65% دارای شغل موقت بودند و 38% در مشاغلی بودند که مستقیما مرتبط با رشته تحصیلی شان نبود. یافته های تحلیلی نشان داد جنسیت، دوره تحصیلی، شرکت در دوره های آموزشی، محل سکونت و معدل دروس نظری، ارتباط معناداری با وضعیت اشتغال ندارند اما مقطع تحصیلی، معدل دروس عملی، معدل کل و انجام فعالیتهای پژوهشی، ارتباط معناداری با وضعیت اشتغال دارند.تبیین وضعیت اشتغال براساس مجموع متغیرهای مستقل به روش رگرسیون لجستیک نشان داد مقطع تحصیلی(کارشناسی ارشد) و معدل دروس عملی، تاثیر معناداری بر احتمال اشتغال فارغ التحصیلان دارند و قادرند حدود 38 درصد واریانس را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: اشتغال، بیکاری، دانش آموختگان، دانشگاه، جامعه شناسی
  • محمد عزیز احمدی*، موسی عنبری، مصطفی ازکیا صفحات 25-54
    منطق انباشت و تمایل فزاینده به سود اساس نظام تولید سرمایه داری را تشکیل می دهد. به موازات حرکت های استعماری دولت های غربی در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین با تعبیر سخاوتمندانه ی «رسالت متمدن سازی» دانشمندان علوم تجربی و انسانی نیز با خلق و بازتولید «دیگری» فروتر، زمینه های فرهنگی و روانی سلطه ی غرب بر بقیه ی جوامع را ممکن ساختند. مکانیزم شکل گیری این گفتمان به بهترین شکل در نوشته های و آثار ادوارد سعید، خاصه دو کتاب «شرق شناسی» و «فرهنگ و امپریالیسم» منعکس است. این مقاله نیز با تاکید بر آثار این نویسنده، درصد پاسخگویی به این پرسش است که مفهوم توسعه در آثار و اندیشه های منتقدین توسعه، خاصه ادوارد سعید به چه نحو و معنایی بازتاب یافته است؟ این کار با روش اسنادی و به صورت تحلیل محتوای کیفی آثار انجام یافته است. ادوارد سعید هژمونی فرهنگی استعمار و سرمایه داری را به نقد کشیده و با تحلیل محتوای متون سفرنامه ها، تاریخ نگاری هاو رمان های شرق شناسان، نقش آنان را در تجلیل از هویت فراتر غرب و تحقیر هویت فروتر شرق برملا می سازد. با تامل در دو اثر سعید این نتیجه را می توان دریافت که در آثار شرق شناسان، توسعه زبان و نرم افزاری است که سلطه غرب بر شرق، در ابعاد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و بدون خشونت امکان پذیر شده و تداوم یافته است.
    کلیدواژگان: ادوارد سعید، شرق شناسی، فرهنگ و امپریالیسم، توسعه، سلطه
  • کیفیت نهادی و رشد اقتصادی؛ دموکراسی یا حاکمیت قانون؟ / مطالعه موردی: گروه کشوره ای اسلامی؛ 2011-2002
    احمد اسدزاده، زهرا جلیلی صفحات 55-82
    در سال های اخیر عوامل موثر بر رشد اقتصادی از عوامل مطرح شده در تئوری های رشد مرسوم فراتر رفته و عوامل نهادی نیز مورد توجه محققان قرار گرفته اند. در همین راستا، هدف اصلی این مقاله نیز آزمون عوامل موثر بر رشد اقتصادی با توجه به عوامل نهادی در کنار عوامل مرسوم، برای 53 کشور اسلامی در طی دوره ی 2011-2002 است. بررسی موضوع با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته داده های تابلویی بوده و عوامل نهادی نیز در دو گروه شاخص های حاکمیت قانون (زیر شاخص های حاکمیت قانون، رشوه و کیفیت نظارتی) و دموکراسی (زیرشاخص های دموکراسی، حقوق سیاسی، آزادی های مدنی، استبداد و نوع رژیم سیاسی) استفاده شده اند. نتایج نشان می دهند زیرشاخص های نهادی مربوط به گروه حاکمیت قانون در برآوردها به لحاظ آماری معنادار بوده و رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهند و برای شاخص دموکراسی نیز زیرشاخص های دموکراسی و آزادی های مدنی اثر معناداری بر روی رشد اقتصادی داشته اند. این نتیجه نشان از همگامی این دو گروه از متغیرها در اثرگذاری بر رشد اقتصادی دارد و بیان می کند در اصلاحات نهادی باید نگاه اصولی به این دو گروه از عوامل داشته و همراه با حرکت به سمت دموکراسی، برقراری نهادهای حاکمیت قانونی مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نهادها، حاکمیت قانون، دموکراسی، روش گشتاورهای تعمیم یافته داده های تابلویی
  • مسعود حاجی زاده میمندی، حامد سیارخلج، کاوه شکوهی فر صفحات 83-107
    یکی از مشکلات شهر یزد در حوزه محیط زیستی می باشد که عمدتا ناشی از توسعه ی صنعتی، وضعیت جغرافیایی، شرایط سخت اقلیمی، کم آبی، ریزگردها و غیره در حوزه ی محیط زیست است که اگر کنترل نشود، ممکن است به بحران محیط زیستی تبدیل گردد و سایر دستاوردهای توسعه ی استان نیز بر باد دهد. در تعامل محیط زیست و انسان که برآیند آن می تواند توسعه ی پایدار باشد، انسان نقش تاثیرگذاری را ایفا می نماید. در این تحقیق به بررسی عوامل فرهنگی مرتبط یعنی سرمایه فرهنگی، دینداری و بهره مندی از وسایل ارتباط جمعی با رفتارهای محیط زیستی شهروندان شهر یزد پرداخته شده است. پژوهش از نوع پیمایش و جامعه ی آماری این تحقیق شهروندان شهر یزد بوده است. تعداد نمونه 384 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران بدست آمده است و پاسخگویان به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شده اند. تکینک گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته است که از اعتبار و پایایی مطلوب برخوردار بوده است. براساس یافته های این پژوهش بین متغیرهای سرمایه فرهنگی، سبک زندگی و رفتارهای زیست محیطی رابطه ی معنادار وجود دارد. همچنین بین زنان و مردان در رفتارهای زیست محیطی تفاوت معناداری وجود دارد. اما بین متغیرهای سن، وضع تاهل، بهره مندی از وسایل ارتباط جمعی، دینداری، تحصیلات و رفتارهای محیط زیستی رابطه ی معناداری وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که با توجه به ضریب تعیین تعدیل شده در معادله رگرسیون 29 درصد از واریانس متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل تبیین می شود.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، دینداری، رفتارهای زیست محیطی، سرمایه فرهنگی، وسایل ارتباط جمعی
  • تحلیل جامعه شناختی تفاوت های جنسیتی نگرش های زیست محیطی در ایران / بر طبق داده های موج پنجم پیمایش ارزش های جه انی
    صادق صالحی، بهنام لطفی صفحات 109-137
    مقاله حاضر به تحلیل تاثیر جنسیت بر نگرش های زیست محیطی پرداخته است. اینکه آیا نگرش های زیست محیطی در بین مردان و زنان تفاوت دارد یا خیر سوال اصلی تحقیق را تشکیل می دهد. پشتوانه نظری تحقیق دیدگاه اکوفمینیسم است که استدلال هایی را مبنی بر تفاوت های بنیادی محیط زیست گرایی مردان و زنان مطرح می کند و مسائل و رفتارهای غیرمسئولانه زیست محیطی را بازتاب تسلط مردان و بی توجهی آنان به حفظ طبیعت می داند. به اعتقاد اکوفمینیسم ها زنان رابطه و پیوند قوی، خاص و ضروری با طبیعت دارند و نسبت به مردان به مشکلات محیط زیست پاسخگوتر و حساس تر هستند. روش این پژوهش تحلیل ثانویه است که بر روی موج پنجم «پیمایش ارزش های جهانی» انجام شده است. با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی به شاخص سازی گویه های مرتبط با محیط زیست در پیمایش فوق پرداختیم که در نتیجه سه شاخص «اهمیت زیست محیطی»، «حساسیت زیست محیطی محلی» و «حساسیت زیست محیطی جهانی» استخراج شد. یافته ها نشان می دهد از نظر حساسیتی که افراد نسبت به محیط زیست جامعه خود و نیز جهانی که در آن زندگی می کنند قائل اند، تفاوت معناداری بین نگرش زنان و مردان دیده نمی شود. اما در مورد اهمیت نسبت به مسائل زیست محیطی و نگرش معطوف به عمل و رفتار، تفاوت معناداری بین زنان و مردان مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: نگرش های زیست محیطی، جنسیت، اکوفمینیسم، پیمایش ارزش های جهانی، تحلیل ثانویه
  • محمد علی متفکر آزاد، سید کمال صادقی، زهرا کریمی تکانلو، رضا رنج پور، زهره روستا صفحات 139-163
    در دنیای امروز با توجه به پیچیدگی های حاکم بر روابط بین تولید، توزیع و مصرف، مفهوم واژه سرمایه نمی تواند محدود به شکلهای سنتی آن، مانند ساختمانها و تجهیزات، سرمایه های مالی و سرمایه های انسانی باشد. بلکه، با توجه به اهمیت نقش ساختارها، هنجارها و روابط اجتماعی حاکم در بین افراد جامعه بر متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بایستی سرمایه به گستره های فراتر از شکلهای سنتی آن و به صورت سرمایه اجتماعی اطلاق شود. با توجه به این مهم، سرمایه اجتماعی از جمله مفاهیم جدیدی است که در دهه های اخیر جزء مباحث اصلی محافل و تحقیقات اقتصادی گردیده و تاثیر این متغیر مهم بر روی متغیرهای کلان اقتصادی علی الخصوص، رشد و توسعه اقتصادی و بهره وری کل عوامل تولید مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مقاله ارتباط میان سرمایه اجتماعی و بهره وری کل عوامل تولید بر اساس روش ARDL و در دوره زمانی 1389-1360 مورد بحث و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از برآورد الگوهای کوتاه مدت و بلند مدت نشانگر تاثیر گذاری مثبت و معنی دار سرمایه اجتماعی بر بهره وری کل عوامل تولید می باشند. با توجه به یافته های تحقیق می توان از طریق تقویت سرمایه اجتماعی که جزء اصول اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است بر بهره وری کل عوامل تولید تاثیر گذار بود و آن را به صورت درون زا تقویت نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بهره وری کل عوامل تولید، مدل ARDL
|
  • S. Ahmadi* Pages 1-23
    One of the most important social problems in Iran is widespread unemployment of university graduates in all fields especially among the human sciences. The main goal of this research is to investigate employment status of sociology graduates and determination of its relationship with some socio- demographic variables. Research method is follow-up survey. Target population is all graduates of bachelor and master degrees of sociology department at Yasouj university during the years 2010, 2011and 2012. Data were gathered through telephone contact with graduates and their academic report card. Based on the descriptive findings, a total of 53.7% of graduates were employed and 46.3% were jobless. Of the total employed, 51.7% were employed in non governmental sectors, 65.5% had part-time jobs and 38% were in jobs that were not directly related to their field of study. However, the analytical findings showed that; sex, academic course (unpaid or paid), participating in educational courses after graduating, living in urban or rural area, and average of theoretical lessons, are not associated with employment situation. But educational level (BA or MA degree), average of applied lessons, total average and research activities, are significantly associated with employment situation. Explanation of the employment status based on total of the independents variable using logistic regression showed that; degree (MA) and average of applied lessons, have significant effect on probability of employment and are able to explain about 38% of the variance of the employment chance.
    Keywords: Employment, Unemployment, Grauates Jobless
  • M.A. Ahmadi*, M. Anbari, M. Azkia Pages 25-54
    The logic of accumulation and increasing tendency towards profit forms the bases of capitalist productivity system. During the colonial moves of western states in Asia, Africa, and Latin America with the benevolent moto of "civilizing goal", also empirical and humanitarian scientists through the creation and reproduction of an inferior ' the other' provided the cultural and psychological background of the western dominance on the other communities. This article studies on the concept of development in the works of Edward Saeed, with special emphasis on his two books: Orientalism, Culture and Imperialism. The main issue is how the concept of development is reflected in the works and views of Edward Saeed. The methodology used is documentary and qualitative content analysis. Edward Saeed is among the first main post-colonial intellectuals who have criticized cultural hegemony of colonization and capitalism as ' deviating inference' of development and civilization. With analyzing the content of traveler's books, historiography, novels and written works of orientalists, he has made apparent their role in extolling the west's superior identity and holding in contempt the east's inferior identity; this is the main result of this paper.
    Keywords: Dominance, Developent, Orientalism, Culture, Imperalism, Edward Saeed
  • A. Asadzadeh*, Z. Jalili Pages 55-82
    In recent years, growth theories have gone beyond conventional determinants, aiming to include institutional factors. In this context, the main purpose of this paper is to test effective factors on economic growth with special focus on the institutional factors using 53 Islamic countries data from 2002 to 2011. The study used panel data approach and Generalized Method of Moments method. Institutional factors are used in two groups, the rule of law measured by, corruption and regulatory quality and democracy measured by political rights, civil liberties, autocracy and political regime type. The results show that the institutional quality measured by the rule of law has positive and statistically significant effect on the economic growth and democracy and civil liberties have also positive and significant effect on economic growth. These suggest that to achieve economic growth in light of institutional reforms both the rule of law and democracy should be considered simultaneously.
    Keywords: Economy growth, Institutions, Rule of law, Democracy, Panel, GMM Approach
  • M. Hajizadeh Meimandi*, H. Sayarkhalaj, K. Shokohifar Pages 83-107
    Environmental problem is one of the social problems of Yazd and if it is not controlled may become as a crisis and decrease the outcomes of developmental benefits. This problem is mainly caused by industrial development, geographical, climatic conditions and dehydration. This paper studies the socio-cultural issues: namely cultural capital, religiosity, life style, mass media, and environmental behaviours among citizens of Yazd. The target population consisted of citizen of Yazd, from which 384 individuals were selected through random cluster sampling. Data collection technique was a questionnaire that has suitable validity and reliability. The results showed that environmental behavior was significantly related to cultural capital and lifestyle. There is a significant difference between men and women in environmental behaviors, too. But age, marital status, mass media, religiosity, education and environmental behaviors, have not significant relationship. The results of regression analysis showed that the adjusted coefficient of determination for all the independent variables was equal to 0.278, meaning that all these variables could explain approximately to 28 percent of the variation of the dependent variable (environmental behaviors).
    Keywords: Sustainable development, Environmental behaviors, Cultural capital, Mass media use, Religiosity
  • S. Salehi*, B. Lotfi Pages 109-137
    This paper tries to analyze the effect of gender on environmental attitudes. Wether environmental attitudes between men and women are different or not is the main question of this research. Theoretical framework is ecofeminism perspective. Ecofeminists believe that there is strong and specific relationship between women and nature and they are more responsible for environmental problems in camparison with men. Ecofeminism describes movements and philosophies that link feminism with ecology. Ecofeminism connects the exploitation and domination of women with that of the environment, and argues that there is historical connection between women and nature. Ecofeminists believe that this connection is illustrated through the traditionally female values of reciprocity, nurturing and cooperation, which are present both among women and in nature. The main method of this article is secondary analysis using data of other institutions or researches. It is secondary analysis of fifth wave of World Values Survey (WVS) data. Findings show that there is not significant different from environmental concern between two genders, but rather on the importance to environmental issues and attitudes indicating that there is significant difference between men and women in this regard.
    Keywords: Environmental attitudes, Gender, Ecofeminism, World Values Survey, Secondary analysis
  • M.A. Motafakker Azad*, S.K. Sadeghi, Z. Karimi Takanloo, R. Ranjpour, Z. Roosta Pages 139-163
    Given the complexity between production, distribution and consumption in our society, the concept of capital can not be limited to traditional forms such as buildings and equipment, financial capital and human capital. But given the importance of the structures, norms and social relations among people and its effects on economic, social and cultural aspects, capital must reach beyond the traditional concepts. In this regard, the social capital is the newest concept of capital among the major issues of economic studies that have the impact on macroeconomic variables; particularly economic developmentand growth. The definitions social capital can be seen as a set of norms in social systems and permit the cooperation between members of the community, and decrease the costs of transactions and communications, it is expected that it cause positively the increase in labor productivity and total productivity in organizations and production systems. In this study after presentation different definitions of social capital and the channels of influence on other social and economic variables, we used an complex social capital index and indicators that calculated by Iranian data during 1981-2010, to study the impact of this variable on labor productivity and total factor productivity using an ARDL approach. Short and long-term results of model estimations confirm the positive and significant impact of social capital on labor productivity and total factor productivity in Iran. The results show that we can increase the productivity in production process in Iranian economy by increasing social capital concept, which, is the main principles of Islamic Republic of Iran
    Keywords: Social capital, Productivity, Estimation