فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی و یکم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ساسان کشاورز *، محمود باقری، علی اکبر قنبری، سید حسن موسوی صفحات 403-419
    فلفل (Capsicum annuum L.) گیاهی خودگشن از خانواده Solanaceae است و ایران از جمله مناطق دارای تنوع از نظر این محصول محسوب می شود. در این پژوهش که طی سال های 91-1389 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد، شش توده محلی فلفل ایران از استان های سمنان، همدان و گیلان در سه سال متوالی در یک برنامه به نژادی گزینش و لاین های خالص تهیه شد. در سال اول، گزینش تک بوته از هرتوده براساس ویژگی های کمی و کیفی انجام شد. در سال دوم، بذرهای تک بوته های گزینش شده همراه با توده های مادری روی خطوطی متشکل از ده بوته در مجاورت یک دیگر کاشته شدند و در سی لاین برترگزینش و از آن ها بذرگیری شد. در سال سوم، بذرهای لاین های گزینش شده همراه با سه شاهد شامل توده مادری گیلان، توده مادری روستای قلعه بالای شاهرود و یک رقم هیبرید خارجی با نام سینگر (Singer) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کاشته و در نهایت هفده لاین برتر گزینش شدند. این لاین ها از نظر ویژگی های مورد نظر یکنواخت و دارای صفات کیفی مناسبی بودند. از نظر عملکرد نیز برتری لاین های انتخاب شده نسبت به شاهدهای آزمایش کاملا مشهود بود، به طوری که فلفل های قطور 40-10 درصد و فلفل های باریک 31-16 درصد نسبت به شاهدهای مربوطه عملکرد بالاتری داشتند.
    کلیدواژگان: فلفل، عملکرد، خودگشن، صفات کیفی
  • محمدرضا شیری *، رجب چوکان، رامیرز تقی علی اف صفحات 421-440
    در این بررسی، 36 ترکیب حاصل از تلاقی دو تستر K3653/2 (متحمل به خشکی) و K3615/1 (حساس به خشکی)) با 18 لاین براساس مدل لاین× تستر، در دو شرایط آبیاری کامل و شرایط قطع آبیاری در دوره پر شدن دانه در دو آزمایش جدا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال در ایستگاه تحقیقاتی مغان مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج برآورد اثر ژن ها با تجزیه لاین × تستر نشان داد هر دو اثر افزایشی و غالبیت در کنترل عملکرد دانه و اکثر صفات زراعی نقش داشتند. برآورد نسبت ترکیب پذیری عمومی به خصوصی نشان داد نقش واریانس غالبیت در کنترل عملکرد دانه مهم تر است. تخمین ترکیب پذیری لاین ها و تسترها به منظور شناسایی ترکیب شونده مطلوب و مفید در هر دو شرایط آبیاری کامل و تنش خشکی نشان داد که لاین ها و تسترها برای عملکرد دانه، ترکیب پذیری عمومی معنی دار و متفاوتی داشتند. در دو شرایط مختلف روند چندان مشابهی در ترکیب پذیری لاین ها مشاهده نشد. لاین های L8، L11 و L17 در شرایط آبیاری نرمال و لاین های L1، L16 و L17 در شرایط قطع آب در مرحله پرشدن دانه، از نظر عملکرد ترکیب پذیری عمومی مثبت معنی دار و بهتری داشتند. تستر K3653/2 در شرایط نرمال و تنش خشکی ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار داشت. تلاقی های L1×T1، L4×T1 و L8×T1 در شرایط نرمال و تلاقی L9×T2 در شرایط تنش از نظر عملکرد ترکیب پذیری خصوصی مثبت معنی دار داشتند.
    کلیدواژگان: ذرت، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، هیبرید، تنش رطوبتی، اثر افزایشی، اثر غالبیت
  • راضیه الوندی، علیرضا اطمینان *، رضا محمدی، لیا شوشتری صفحات 441-458
    این تحقیق به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در 25 ژنوتیپ گندم (21 لاین اصلاحی گندم دوروم، دو رقم بومی گندم دوروم به نام های زردک و گردیش، رقم گندم دوروم ساجی و رقم گندم نان سرداری) بر اساس صفات زراعی و فیزیولوژیکی در شرایط دیم در مزرعه تحقیقاتی معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (ایستگاه سرارود) در سال زراعی 91-1390 انجام شد. ژنوتیپ های مورد بررسی همچنین از نظر صفات مرتبط با مارکرهای مولکولی در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها برای اکثر صفات مورد بررسی وجود داشت. ژنوتیپ های شماره 11 (18E-BCRIS/BICUM) و 10 (18E-CBC 509 CHILES/SOMAT_301) به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را نشان دادند. تجزیه کلاستر و تابع تشخیص بر اساس صفات وارد شده در مدل رگرسیون عملکرد دانه ژنوتیپ ها را در چهار کلاس گروه بندی کردند. در ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ ها با استفاده از مارکرهای ISSR از یازده پرایمر مختلف استفاده شد که بیشترین مقدار شاخص محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) مربوط به پرایمر 6 (36/0) و کمترین آن مربوط به پرایمرهای 1 و 5 (22/0) بود. تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA و بر اساس ضریب تشابه دایس ژنوتیپ ها را در سه گروه دسته بندی کرد که ژنوتیپ شماره 25 (شاهد گندم نان) در یک گروه کاملا جداگانه با فاصله زیادی از سایر گروه ها قرارگرفت. تجزیه خوشه ایبراساس ضریب تشابه دایس نشان داد بیشترین ضریب تشابه بین ژنوتیپ های 9 (18E-CAMAYO) و10 و کمترین ضریب تشابه بین ژنوتیپ های 1 (18E-SORA/2*PLATA) و 25 (سرداری) بود.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تنوع ژنتیکی، صفات زراعی و فیزیولوژیکی، ISSR
  • سیامک رحمانپور * صفحات 459-476
    به منظور شناسایی نژادهای فیزیولوژیک عامل بیماری سفیدک کرکی آفتابگردان در ایران، نمونه های قارچ عامل بیماری جمع آوری و پس از احیا روی رقم حساس رکورد تکثیر شدند. به منظور تعیین نژادهای فیزیولوژیک قارچ عامل بیماری جدایه های نماینده مناطق روی ارقام افتراقی استاندارد مایه زنی شدند. با توجه به یکسان بودن بیماریزایی جدایه های آزمایش شده و شناسایی نژاد 100 برای آن ها، تعداد 77 ژنوتیپ آفتابگردان شامل هیبریدهای جدید، لاین های برگشت دهنده باروری و نرعقیم سیتوپلاسمی، تک بوته های انتخابی و جوامع انتخابی ارقام آزاد گرده افشان در مقابل نژاد شناسایی شده در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان آلودگی بوته ها پانزده روز پس از مایه زنی و بر اساس صفات ظاهری بیماری شامل مرگ گیاهچه، اسپورزایی روی کوتیلدون ها، اسپورزایی در کوتیلدون و برگ های اصلی، کوتولگی، موزائیک، رنگ پریدگی و بد شکلی ارزیابی شد. با توجه به اهمیت این علایم و نقش آن ها در شدت بیماری برای هر کدام امتیازی منظور و میانگین مجموع امتیازات هر ژنوتیپ به عنوان شاخص شدت بیماری (Disease Severity Index: DSI) برای تعیین واکنش لاین های آفتابگردان استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده 64 ژنوتیپ به عنوان مقاوم (20>DSI>0)، و بقیه به عنوان نیمه مقاوم، نیمه حساس، حساس و خیلی حساس ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، Plasmopara halstedii، شاخص شدت بیماری، مقاومت
  • رحیم قره شیخ بیات *، حسن حاج نجاری، مهین نیازی زینی ونی، مصطفی مرادی صفحات 477-489
    درختان سیب همانند تعدادی دیگر از میوه های تیره گلسرخیان خودناسازگارند. سیستم خودناسازگاری در سیب به وسیله یک مکان ژنی با چند آلل کنترل می شود. در این تحقیق نتایج به دست آمده از مطالعه درصد تشکیل میوه پس از خودگرده افشانی بر تعدادی رقم و ژنوتیپ بومی سیب در بررسی های میدانی (باغ) با نتایج به دست آمده از آزمایش های ملکولی که به منظور تعیین آلل های S انجام شد، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. استفاده از یک جفت آغازگر عمومی وجود آلل های ناسازگاری را در آن ها به خوبی نمایش داد. کاربرد هشت جفت آغازگر اختصاصی، به شناسایی آلل های خودناسازگاری در تعدادی از ژنوتیپ ها انجامید. نتایج نشان داد ارقام و ژنوتیپ ها عموما دارای آلل های S1، S2 و S3 بوده و بین آن ها یکی از این آلل ها مشترک بود. ارقام نارسیب مشهد و اردبیل 2 دارای آلل هایS1، S2، S3 و ژنوتیپ انگلیسی شیراز دارای سه آلل S2، S3، S4 بودند، که احتمال تریپلوئید بودن این ارقام را تقویت می کرد. آغازگرهای مورد استفاده در ارقام و ژنوتیپ های اردبیل1، گلشاهی، شیشه ای تبریز، پاییز مشهد، شیخ احمد، مربایی، گلاب کهنز و آی آر آی4 هیچ آلل ناسازگاری را نشان ندادند که لازم است در مورد آن ها از سایر آغازگرهای اختصاصی نیز استفاده شود. ارقام پاییز مشهد، شیخ احمد، مربایی، آی آر آی 1 و آی آر آی 4 در سطح باغ درصدهای پائینی از خودسازگاری را نشان دادند. در بین این ارقام و ژنوتیپ ها، آی آر آی 6 با داشتن قدرت بالای تشکیل و نگهداری میوه بالاترین درصد خودسازگاری را داشت.
    کلیدواژگان: سیب، خودناسازگاری، آلل S، فنوتایپینگ
  • سیده سودابه شبیری *، حسین مصطفایی، محمدرضا شهاب، مسعود کامل صفحات 491-508
    به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط و تعیین سازگاری و پایداری عملکرد دانه در ژنوتیپ های عدس دیم، این مطالعه طی سه سال زراعی (1392-1390) در سه ایستگاه مناطق سردسیر دیم کشور (قیدار زنجان، مراغه و اردبیل) اجرا شد.آزمایش شامل دوازده لاین پیشرفته عدس به همراه یک رقم شاهد محلی بود که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در پایان سال سوم تجزیه واریانس مرکب برای داده های سه سال و سه مکان انجام شد. برای تعیین لاین های با عملکرد بالا و پایدار از نظر عملکرد دانه از روش لین و بینز، ضریب تغییرات عملکرد و روش رتبه بندی استفاده شد. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر سال، مکان و ژنوتیپ و اثر متقابل سال × مکان، مکان × ژنوتیپ، سال × ژنوتیپ و اثر سه جانبه سال × مکان × ژنوتیپ بر عملکرد دانه معنی دار بود. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب مربوط به ایستگاه اردبیل (3/714 کیلوگرم در هکتار) و ایستگاه زنجان (7/298 کیلوگرم در هکتار) بود. ژنوتیپ های شماره 1 (Flip96-59L)، 3 (Flip05-58L) و 6 (Flip04-31L) با عملکرد دانه به ترتیب 8/520، 9/505، 1/504 کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد و سایر ژنوتیپ های آزمایش برتری داشتند. با توجه به عملکرد دانه و سایر خصوصیات زراعی، ژنوتیپ شماره 1 (Flip96-59L) دارای میانگین رتبه و انحراف معیار رتبه کمتر و عملکرد دانه بالاتر و پایدارتر بود و در مرتبه بعدی ژنوتیپ شماره 6 (Flip04-31L) با برخورداری ازCV، واریانس محیطی و میانگین رتبه کمتر و ژنوتیپ شماره 3 (Flip05-58L) با انحراف معیار رتبه کمتر پایداری نشان دادند.
    کلیدواژگان: عدس، دیم، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، پایداری عملکرد
  • سمیه فلاحی مطلق، رامین روح پرور *، شعبان کیا، حمیدرضا زمانی زاده صفحات 509-529
    در این تحقیق مقاومت 230 رقم تجاری و لاین امیدبخش گندم نسبت به قارچ عامل بیماری لکه برگی سپتوریایی (Mycosphaerella graminicola) در مرحله گیاهچه ای در گلخانه های واحد بیماری های غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج و در مرحله گیاه کامل در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی گرگان مورد بررسی قرارگرفت. ارزیابی مقاومت گیاهچه ای با استفاده از سه پاتوتیپ پرآزار (High virulent) قارچ عامل بیماری انجام شد. ژنوتیپ های گندم در مرحله یک برگی به صورت جداگانه با سوسپانسیون اسپور پاتوتیپ های قارچ مایه زنی شد و واکنش گیاهچه ای 21 روز پس از مایه زنی به صورت درصد سطح نکروتیک برگ و درصد پوشش پیکنید مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ارزیابی مقاومت گیاهچه ای نسبت به پاتوتیپ های 87001، 87051 و 88005 نشان داد که به ترتیب 49، 25 و 34 درصد ارقام و لاین های مورد آزمایش مقاوم بوده و بقیه ژنوتیپ ها دارای درجات مختلفی از واکنش حساسیت بودند. رقم دریا و لاین های S-87-1، S-87-10، S-87-15، S-87-16، S-87-17، S-87-18، S-87-20، S-87-22، C-86-1، C-86-5، C-85-4، C-85-6، C-85-9، C-81-10، C-80-4، N-86-12، N-83-3 و M-85-16 و نسبت به هر سه جدایه قارچ مقاوم تشخیص داده شدند. ارزیابی مقاومت گیاه کامل بر اساس مقیاس دو رقمی 99-00 نشان داد که 39 درصد ژنوتیپ ها مقاوم بودند. با توجه به نتایج به دست آمده از واکنش گیاهچه ای و گیاه کامل، بیش از 50 درصد ارقام و لاین ها نسبت به جدایه های این بیماری حساسیت نشان دادند. ژنوتیپ های دارای مقاومت قابل قبول می توانند در برنامه های به نژادی گندم به عنوان منابع مقاومت مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سپتوریوز برگی، منابع مقاومت، جدایه های پرآزار، Zymoseptoria tritici
  • سیدطه دادرضایی *، فرزاد افشاری، مهران پاتپور صفحات 531-546
    زنگ ها همواره به عنوان بیماری های مهم گندم، دارای خسارت اقتصادی قابل توجهی در سطح جهان بوده اند و کشت ارقام مقاوم بهترین روش کنترل بیماری است. در این پژوهش پنج جدایه زنگ قهوه ای، پنج جدایه زنگ زرد و پنج جدایه زنگ سیاه از مناطق مختلف کشور جمع آوری شد. واکنش 124 ژنوتیپ گندم ایران نسبت به این پانزده جدایه در مرحله گیاهچه ای در کرج و در سال زراعی 90-1389 در مرحله گیاه کامل نسبت به زنگ قهوه ای در مزرعه اهواز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حدود 28 درصد ژنوتیپ ها نسبت به تمام جدایه های زنگ زرد، حدود 19 درصد نسبت به تمام جدایه های زنگ قهوه ای و تنها 5 درصد به جدایه های زنگ سیاه مقاوم بودند. لاین N-87-13 به تمام جدایه های سه بیماری مقاوم بود و لاین M-87-18 به تمام ده جدایه زنگ سیاه و زنگ قهوه ای مقاوم بود. در این پژوهش نه ژنوتیپ N-87-13، M-86-5، DM-79-2، DM-84-3، آرتا، دنا، بهار، سپاهان و سیوند به تمام جدایه های زنگ زرد و زنگ قهوه ای مورد بررسی و پنج ژنوتیپ به تمام جدایه های زنگ زرد و سیاه مقاوم بودند. با توجه به مقدار AUDPC (سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری) محاسبه شده برای ارقام حامل ژن Lr34 تمام ارقامی که در آن ها وجود ژن Lr34 با نشانگر مولکولی تایید شده بود (39 ژنوتیپ) نرخ آلودگی کمتری نسبت به ارقامی که فاقد این ژن بودند داشتند. بر اساس واکنش رقم افلاک و لاین M-85-7 نسبت به جدایه های زنگ قهوه ای در مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل به نظر می رسد این ژنوتیپ ها علاوه بر ژن Lr34 حامل ژن های مقاومت گیاه کامل دیگری نیز باشند.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ ها، مقاومت گیاهچه ای، مقاومت گیاه کامل، AUPDC، Slow rusting
  • مهدی نصراصفهانی *، منصوره حسینی کوپایی صفحات 547-564
    یکی از عوامل محدود کننده رشد گیاه پیاز، بیماری پوسیدگی ریشه و طبق است که در اثر قارچ Fusarium oxysporum f.sp. cepae ایجاد می شود. در این تحقیق، هشت ژنوتیپ پیاز بومی شامل قرمز آذرشهر، سفید قم، هرسین، درچه اصفهان، سفید کاشان، اسحاق آباد نیشابور، ابرکوه یزد و قولی قصه زنجان و دو ژنوتیپ خارجی تگزاس ارلی گرانو و سوییت اسپانیش مورد آزمون قرار گرفتند. ابتدا، این ژنوتیپ ها با بررسی درصد ریشه های آلوده و بر اساس فاکتورهای بیماری (درصد آلودگی، شدت و شاخص بیماری) در طیف های مقاوم، متحمل و حساس ارزیابی شدند. به منظور بررسی اجزای فیزیکی مقاومت، ویژگی های آناتومیکی ریشه شامل ضخامت اپیدرم، ضخامت و تعداد لایه پارانشیم پوست، ضخامت آندودرم، ضخامت دایره محیطیه، شعاع استوانه مرکزی، قطر آوند آبکشی، قطر آوندهای چوبی و قطر اولین لایه سلولی پوست اسکلرانشیمی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد ژنوتیپ های مورد آزمون از نظر میانگین برخی از صفات مورد بررسی، اختلاف معنی داری داشتند و همبستگی بالا و مثبت بین این صفات و میزان مقاومت این ژنوتیپ ها به بیماری پوسیدگی ریشه و طبق وجود داشت. صفت تعداد لایه پارانشیم پوست، نقش قابل توجه در مقاومت را دارا بود، به طوری که بیشترین میانگین تعداد لایه پارانشیم پوست در ژنوتیپ های مقاوم سفید کاشان، سفید قم و کمترین میانگین در ژنوتیپ های حساس هرسین و قولی قصه زنجان مشاهده شد.
|
  • S. Keshavarz *, M. Bagheri, A. A. Ghanbari, S. H. Mousavi Pages 403-419
    Pepper (Capsicum annuum L.) is a self pollinated crop of Solanaceae family. Iran is known as one of the diversity zones of pepper. For genetic improvement of Iranian pepper landraces، a pure line selection program was conducted in the experimental field of Seed and Plant Improvement Institute in karaj during 2010-2012 cropping seasons. Six Iranian pepper landraces، including Ghalehbala، Khankhodi، Foroumad، Baram، Guilan and Hamedan were evaluated in this program. In the first year، Single plants were selected from each landrace based on quantitative and qualitative traits. In the second year، seeds of each selected plant were planted in separate rows together with their maternal landraces as control and at the end of season، thirty superior lines were selected. Totally 33 entries including 30 selected lines، the Singer hybrid and the two maternal landraces (Guilan and Ghalehbala) were compared in a randomized complete block design with three replications in the third year. Finally 17 high yielding pepper lines with good fruit uniformity and well known marketing quality were selected. The selected lines had significantly higher yield than their material parents، so that the yield of thick peppers was 10-40 percent and thin peppers 16-31 percent higher than those of the material landraces.
    Keywords: Pepper, yield, self pollinated, qualitative traits
  • R. Choukan, R. T. Aliyev Pages 421-440
    This study was carried out to investigate the genetic structure of the 36 maize hybrids established from eighteen female lines and two male testers according to line × tester method under normal irrigation and drought stress conditions. Two separate experiments، normal irrigation and drought stress at grain filling stage were performed in Moghan for two years، using a RBCD with three replications. The results showed that the effect of gene action could be both non-additive and additive in the expression of grain yield under both conditions. However، GCA/SCA variance ratio revealed that non-additive genetic variance was more important for grain yield than additive variance. Analysis of general combining ability indicated that the variation of combining ability of lines in non-water stress condition was higher than that in water stress condition. The reactions of general combining ability of lines in both conditions were not similar. Lines L8، L11 and L17 in normal irrigation and lines L15، L16 and L17 in stress condition showed better general combining abilities for grain yield. The K3653/2 tester showed better general combining abilities for grain yield in both conditions. The crosses such as L1×T1، L4×T1 and L8×T1 in normal irrigation condition and L9×T2 in drought stress condition showed better specific combining abilities for grain yield.
    Keywords: Maize general, specific combining ability, hybrid, water stress, additive effects, dominant effects
  • R. Alvandi, A. Etmian *, R. Mohammadi, L. Shooshtari Pages 441-458
    This research was undertaken to study genetic diversity among 25 wheat genotypes (21 durum wheat breeding lines، two durum wheat landraces Zardak and Gerdish، Saji durum wheat cultivar and Sardari bread wheat landrace) based on agro-physiological traits under rainfed conditions in research farm of Dryland Agricultural Research Sub-Institute (Sararood station) during 2011-12 cropping season. The genotypes were also investigated based on molecular markers in biotechnology laboratory of Islamic Azad University، Kermanshah، Iran. The results of ANOVA and mean comparisons indicated significant differences among genotypes for most of the studied traits. Genotypes No. 11 (18E-BCRIS/BICUM) and 10 (18E-BCB509CHILE/SOMAT-3. 1) had the highest and lowest yield productivity، respectively. Cluster and discriminate analyses، based on the traits entered in stepwise regression analysis، classified the genotypes in four groups. Evaluation of genetic diversity by eleven ISSR primers indicated that the most polymorphic information content (PIC) belonged to primer No. 6 (PIC = 0. 36) and the least one belonged to primers No. 1 and 5 (PIC = 0. 22). Cluster analysis using UPGMA and based on dice similarity coefficient (DSC) classified the genotypes in three major groups، where the genotype No. 25 (Sardari bread wheat) was classified in a distinct group. Based on DSC، the genotypes No. 9 (18E- CAMAYO) and 10 had the highest similarity coefficient and the least one was observed between the genotypes No. 1 (18E-SORA/2*PLATA) and 25 (Sardari).
    Keywords: Durum wheat, genetic diversity, agro, physiological traits, ISSR
  • S. Rahmanpour * Pages 459-476
    The soil samples containing the pathogen، Plasmopara halstedii، were collected، refreshed and mass-produced on susceptible cultivar Record، using whole seedling immersion method. The isolates were inoculated on standard differential lines to investigate the physiological races. Using the dominant race (race 100) of the pathogen in sunflower planting areas، 77 new Iranian sunflower genotypes including hybrids، restorer lines، CMS lines and individuals were evaluated against the disease under controlled conditions. Fifteen days post inoculation، the treated plants were evaluated based on six qualitative disease characteristics including damping-off، sporulation on cotyledons، sporulation on leaves and cotyledons، stunt، leaf mosaic or chlorosis and deformation. They were then converted to quantitative means based on their importance in disease development. Finally the average of the means as disease severity index (DSI) was used for evaluations. Based on the results، 64 genotypes were categorized as resistant and the rest were identified as moderately resistant، moderately susceptible، susceptible، and highly susceptible.
    Keywords: Sunflower, Plasmopara halstedii, disease severity index, resistance
  • R. Gharesheikhbayat *, H. Hajnajari, M. Niazi Zeini Vani, M. Moradi Pages 477-489
    Apple (Malus domestica Brokh.) as other fruit trees of Rosaceae family is self-incompatible (SI). The apple SI system is controlled by a multi allelic single locus; S-locus. In this study، the results of orchard based phenotyping of 25 apple genotypes were compared with the results of on-going S-allele genotyping of them. A more common consensus primer pair، FTQQYQ and FI (D/N) CP (H/R) was able to amplify the S alleles fragments of all samples. Then، using eight pairs of allele specific primers were able to detect S1، S2، S3 and S4 with certain indicating the rather high frequency of these S-alleles in the studied apples. Narsib-e-Mashad، Ardebil2 and also، Englisi-e-Shiraz with three detected S-alleles could be considered as triploids، probably. These primers could not produce any bands for half of the samples leading to apply the remained list of specific primers. Despite of self-incompatibility of apples، some of the cultivars including Payize-e-Mashad، Sheikh Ahmad، Morabbayi، IRI1 and IRI4 showed auto fertility. The genotype IRI6 with highest percentage of fruit set was considerable. According to the results of this research، the PCR based techniques in apple S-genotyping is more useful to recognize cross-compability situation of genotypes.
    Keywords: Apple, self, incompatibility, S, allele, phenotyping
  • S. S. Shobeiri *, H. Mostafaei, M. R. Shahab, M. Kamel Pages 491-508
    To evaluate the genotype environmental interaction and determine seed yield stability and adaptability of dryland promising lentil genotypes، this study was conducted during three cropping seasons (2011-2013) in three regions of cold dryland areas including Zanjan، Maragheh and Ardebil. Experiments consisted of 12 promising lentil genotypes with a check cultivar arranged in randomized complete blocks design with four replications. Combined analysis of variance was done for three years in three locations. Lin and Binns parameter، coefficient of variation of seed yield and ranking method were used for determination of the stable genotypes. Results showed that year، location، genotype and interactions of year × location، location × genotype، year × genotype and year × location × genotype were significant (p<0. 001). The highest and least seed were obtained in Ardebil (714. 36 kgha-1) and Zanjan (298. 78 kgha-1) stations، respectively. Genotypes No. 1 (Flip96-59L)، 3 (Flip05-58L) and 6 (Flip04-31L) with seed yield of 520. 87، 505. 90 and 504. 17 kgha-1، respectively were better than check and other genotypes. Regarding to the seed yield and other agronomic traits، genotype No. 1 had the lowest R and SDR and had higher seed yield (stable). Genotype No. 6 had the lowest environmental variance، CV and R and genotype No. 3 had the lowest SDR (stable).
    Keywords: Lentil_dryland_genotype × environment interaction_stability
  • S. Fallah Motlagh, R. Rohparvar *, S. Kia, H.R. Zamanizadeh Pages 509-529
    In this study، resistance of 230 wheat elite lines and commercial cultivars was evaluated to Mycosphaerella graminicola، the fungal pathogen of septoria leaf blotch، at seedling and adult plant stages (in greenhouse at Cereal Pathology Unit، Seed and Plant Improvement Institute، Karaj، and in experimental fields of Gorgan Research Station، respectively). The first leaves of seedlings of wheat genotypes were separately inoculated with three high virulent isolates of the pathogen. Seedling resistance was visually assessed based on percentages of leaf necrotic area and pycnidial coverage at 21 days post inoculation. Results showed that 49، 25 and 34% of genotypes were resistant to the pathotypes 87001، 87051 and 88005، respectively، whereas the rest showed various levels of susceptibility. The wheat cultivar Darya and the lines S-87-1، S-87-10، S-87-15، S-87-16، S-87-17، S-87-18، S-87-20، S-87-22، C-86-1، C-86-5، C-85-4، C-85-6، C-85-9، C-81-10، C-80-4، N-86-12، N-83-3 and M-85-16 were resistant to all three isolates. Evaluation of adult plant resistance scored by 00-99 modified scale، showed the resistance reaction for 39% of the genotypes. Over 50% of plant materials were susceptible to the pathogen isolates at seedling and adult plant stages. Wheat genotypes with acceptable levels of resistance could be used as sources of resistance in wheat breeding programs.
    Keywords: Wheat, septoria leaf blotch, resistance sources, high virulent isolates, Zymoseptoria tritici
  • S. T. Dadrezaei *, F. Afshari, M. Patpour Pages 531-546
    Rusts are important diseases of wheat in case of economy and distribution in the world and use of resistant cultivars is the best method to control them. In the present study، reaction of 124 Iranian wheat genotypes were evaluated against five dominant isolates of each yellow rust (YR)، leaf rust (LR) and stem rust (SR) at seedling stage. All genotypes were also evaluated at adult plant stage in field and area under disease progress curve (AUDPC) was calculated for them. The results showed that from 124 genotypes، 35، 24 and 7 genotypes were resistant to all isolates of YR، LR and Sr respectively. Line N-87-13 was resistant to all three rusts. Line M-87-18 that carries Lr24/Sr24 genes showed resistance reaction to leaf and stem rust isolates. Nine genotypes DM-84-3، DM-79-2، M-86-5، N-87-13، Arta، Dena، Bahar، Sepahan and Sivand were resistant to all YR and LR isolates. Five genotypes N-86-4، N-87-4، N-87-13، WS-86-8 and SS-85-20 showed resistance reaction to all isolates of YR and SR. Totally، 28% of genotypes were resistant to YR، 19% to LR and 5% to SR isolates. Twenty-nine genotypes were known carrying resistance gene Lr34 showed low levels of AUDPD in field. Based on the reaction of cultivar Aflak and line M-85-7 to LR both at seedling and adult plant stages، it seems that they may carry other adult plant resistance gene (s) in addition to Lr34.
    Keywords: Wheat, rusts, seddling, adult plant resistance, AUDPC, slow rusting
  • M. Nasr Esfahani *, M. Hosseini Koupaee Pages 547-564
    One of the growth limiting factors of onion plants is root and basal plate rot disease، caused by Fusarium oxysporum f. sp. cepae. In this research، eight Iranian onion genotypes، Azarshahr Red، Ghom White، Herssin، Isfahan Dorcheh، Kashan White، Nishabour Ishaghabad، Yazd Abarkoh، Zanjan Gholigheseh and two commercial genotypes، Texas Erly Grano and Yellow Sweet Spanish were investigated. Genotypes were first divided in to resistant، tolerant and susceptible groups depends on disease factors. The root anatomical components including epidermis size، derma parenchyma (size and layer numbers)، endodermis size، pericycle size، different xylem sizes، Phloem size، central cylinder size، and sizes of sclerenchyma layer of root cortex were also assessed in genotypes. The results indicated that some of these anatomical components were different among onion genotypes. There was a direct and high correlation between some of these anatomical components and resistance of onion genotypes to root and basal plate rot disease. Layer numbers of derma parenchyma had the most important and significant role in the resistance level of onion genotypes. Resistant genotypes such as Kashan White and Ghom White had the maximum layer number of derma parenchyma but susceptible genotypes such as Hersssin and Zanjan Gholighese had the minimum layer number.
    Keywords: Onion, root, basal plate rot disease, root anatomy, resistance