فهرست مطالب

مطالعات حفاظت گیاهان - سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زینب حیدری نیا، بهروز جعفرپور، پریسا طاهری، مهناز آشنایی صفحات 159-166

    موزائیک رگبرگ روشنی خربزه از طریق تشکیل نوارهای سبز رنگ در اطراف رگبرگ در جدایه های مختلف خربزه قابل شناسایی است. این بیماری به وسیله ویروسی که دارای nm30 طول است، به وجود می آید. به منظور بررسی پراکندگی و تعیین موقعیت تاکسونومیکی جدایه های SqMV در طی ماه های خرداد لغایت مهر ماه 1388 تعداد 270 نمونه گیاهی از مزارع کدوئیان واقع در استان خراسان رضوی و شمالی جمع آوری گردید. آلودگی نمونه های با آزمون DAS-ELISA به وسیله آنتی بادی چند همسانه ای اختصاصی SqMV اهدایی از شرکت Agdia مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 46 نمونه از 270 نمونه آلوده به SqMV بودند. از میان نمونه های آلوده به این ویروس، هشت نمونه، براساس دامنه میزبانی و منطقه برای بررسی های بیشتر و تلقیح مکانیکی بر روی گیاهان محک در شرایط گلخانه انتخاب گردیدند. یک جدایه از تربت جام به منظور تکثیر بخشی از ژن پروتئاز کوفاکتور انتخاب شد. قطعه مذکور (bp226) از طریق واکنش زنجیره ای پلیمر از - نسخه برداری معکوس با استفاده از RNA کل استخراج شده از نمونه های آلوده با کمک آغازگرهای اختصاصی تکثیر و پس از همسانه سازی، تعیین ترادف گردید. جهت تعیین جایگاه تکاملی جدایه ایرانی در مقایسه با جدایه های مختلف دنیا درخت فیلوژنتیکی توسط نرم افزار MEGA4×1 رسم گردید. نتایج حاصله بیانگر آن است که بر مبنای ترادف نوکلئوتیدی، جدایه ایران بیشترین تشابه را با جدایه گزارش شده از ژاپن به میزان 97 درصد نشان داد.

    کلیدواژگان: ویروس موزائیک کدو، Comovirus، RT، PCR
  • سید حسن مرعشی، امین میرشمسی کاخکی، منصوره کرمانی صفحات 167-174

    گل جالیز (Orobanche spp) گیاه انگلی مطلق بوده که به ریشه بسیاری از گیاهان زراعی مهم همچون گوجه فرنگی، آفتابگردان، خیار، توتون و متصل شده و باعث کاهش قابل توجهی در عملکرد گیاه زراعی به ویژه در مناطق گرم و خشک همچون اروپا، آفریقا و آسیا می شود. تاکنون روش های متعددی برای کنترل گل جالیز استفاده شده است، اما عموما این روش ها گران بوده و موثر عمل نمی کنند. درک بهتر نحوه واکنش گیاه میزبان و همچنین مکانیسم مولکولی مقاومت به این گیاه انگل به منظور یافتن روش های بهتر جهت کنترل آن ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه بررسی بیان دو ژن کدکننده آنزیم های کیتیناز (Chi3) و سیستئین پروتئیناز (CYP1)، و همچنین یک ژن کدکننده انتقال دهنده ساکارز (SUT1)، در واکنش گیاه گوجه فرنگی به آلودگی با گل جالیز، در دو ژنوتیپ متحمل و حساس با استفاده از تکنیک Real time PCR انجام شد. هر سه ژن در ساعات اولیه پس از آلودگی افزایش بیان را نشان دادند. بیان انتقال دهنده ساکارز و همچنین آنزیم سیستئین پروتئیناز در هنگام تنش در دو ژنوتیپ با یکدیگر تفاوت معنی دار داشته اما در مورد آنزیم کیتیناز این تفاوت مشاهده نشد. نحوه بیان ژن ها در دو ژنوتیپ حساس و مقاوم نشان داد که فعالیت های دفاعی گیاه گوجه فرنگی از همان ساعات اولیه پس از آلودگی شروع شده و رقم متحمل پاسخ دفاعی سریع تری به علائم منتقل شده از گیاه انگل می دهد. همچنین احتمالا آنزیم های تجزیه کننده پروتئین (پروتئینازها)، یکی از ابزارهای دفاعی زودهنگام گیاهان در جلوگیری از نفوذ گل جالیز به ریشه می باشد.

    کلیدواژگان: انتقال دهنده ساکارز، سیستئین پروتئیناز، کیتیناز، گل جالیز، گوجه فرنگی
  • پرویز رضوانی مقدم سید محمد سیدی صفحات 175-186
    به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز، عملکرد و اجزای عملکرد سیاهدانه (Nigella sativa L.) تحت تاثیر دوره های کنترل و تداخل علف های هرز، آزمایشی در سال 1391 با دوازده تیمار و سه تکرار به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارها در دو سری شامل دوره های کنترل علف های هرز (صفر، 14، 28، 42، 56 و 70 روز پس از سبز شدن سیاهدانه، علف های هرز کنترل شدند و سپس تا زمان برداشت سیاهدانه اجازه رشد به آن ها داده شد) و تداخل علف های هرز (از سبز شدن سیاهدانه تا دوره های ذکر شده به علف های هرز اجازه رشد داده شد و سپس تا زمان برداشت، کنترل کامل علف های هرز صورت گرفت) طراحی شدند. بر اساس نتایج آزمایش، سوروف (Echinochloa cruss-galli L.)، سلمه (Chenopodium album L.) و تاج خروس وحشی (Amaranthus retroflexus L.) با دارا بودن بیشترین سطح برگ و وزن خشک، به عنوان علف های هرز اصلی و غالب مزرعه شناخته شدند. افزایش دوره های رقابت در هر دو سری تیمارهای کنترل و تداخل علف های هرز منجر به کاهش معنی دار شاخص سطح برگ، تعداد فولیکول در بوته، عملکرد دانه و عملکرد روغن سیاهدانه شد. شروع دوره بحرانی در سطوح پنج و 10 درصد افت قابل قبول عملکرد دانه به ترتیب 11 و 14 روز پس از سبز شدن سیاهدانه (87 و 130 درجه روز- رشد) برآورد شد. پایان این دوره در سطوح ذکر شده نیز به ترتیب 64 و 57 روز پس از سبز شدن (922 و 783 درجه روز- رشد) به دست آمد.
    کلیدواژگان: افت عملکرد، عملکرد دانه، عملکرد روغن، معادله گامپرتز، معادله لجستیک
  • غلامحسین حسن شاهی، علیرضا عسکریان زاده، حبیب عباسی پور، جابر کریمی صفحات 187-198

    شب پره پشت الماسی، Plutella xylostella (Linnaeus، 1758) مخرب ترین آفت گیاهان خانواده کروسیفر یا چلیپائیان (Brassicaceae) در سرتاسر دنیا می باشد. به منظور بررسی نوسانات فصلی جمعیت این آفت از اوایل خرداد تا اوایل آبان ماه سال 1390 از مزارع کلم گل منطقه جنوب تهران نمونه برداری صورت گرفت. از هر مزرعه در مناطق جهان آباد، کهریزک، شکر آباد و پلائین قطعه ای به مساحت یک هکتار برای نمونه برداری انتخاب شد. در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهد نیز مزرعه ای به مساحت 600 متر مربع به عنوان مزرعه بدون سم پاشی انتخاب شد. بوته به عنوان واحد نمونه برداری در نظر گرفته شد و از هر مزرعه 20 بوته انتخاب شد. نمونه برداری به فواصل هر 10 یکبار انجام شده و تمام نمونه های تخم، لارو و شفیره های روی هر بوته شمارش و ثبت گردید. بیشترین تراکم لارو (52/6)، شفیره (92/4) و تخم (24/42) در مجموع مناطق در تاریخ 3 آبان ماه و هنگام برداشت محصول اتفاق افتاد. بالاترین تراکم مجموع مراحل رشدی در کل مناطق در تاریخ 3 آبان (90/53) و کمترین این مقدار در تاریخ 29 خرداد (75/4) ثبت گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که جمعیت آفت بر اساس تعداد لارو و شفیره در هر بوته بین مزرعه سم پاشی نشده با سایر مزارع دارای اختلاف معنی داری است. همچنین تراکم سنین مختلف لاروی دارای اختلاف معنی داری در بین مزارع مختلف می باشد.

    کلیدواژگان: تهران، کلم گل، نوسانات فصلی، Plutella xylostella
  • ابوالفضل درخشان، نیکتا نجاری کلانتری، جاوید قرخلو، بهنام کامکار صفحات 199-205

    با گذشت بیش از 20 سال از زمان ثبت علف کش تری بنورون متیل در ایران، گزارش هایی مبنی بر عدم کارآیی این علف کش برای کنترل علف های هرز پهن برگ در مزارع گندم شهرستان آق قلا وجود دارد. به منظور بررسی بروز مقاومت به تری بنورون متیل در علف های هرز خردل وحشی (Sinapis arvensis) و شلمی (Rapistrum rugosum)، آزمایش های دز-پاسخی طی سال های 1390 و 1391 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. با حرکت روی دو قطر فرضی بر روی نقشه شهرستان آق قلا، بیوتیپ های مشکوک به مقاومت هر دو علف هرز از مزارع گندم جمع آوری شدند. از هر یک از گونه های گیاهی یک بیوتیپ حساس از مزارعی که هیچ گونه سابقه سمپاشی نداشتند، نیز جمع آوری شد. در این آزمایش ها واکنش بیوتیپ های حساس و مشکوک به مقاومت هر دو علف هرز در مقابل دزهای مختلف علف کش تری بنورون متیل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون پاسخ به دز علف کش حاکی از بروز مقاومت در خردل وحشی و شلمی به علف کش تری بنورون متیل بود. شاخص درجه مقاومت بیوتیپ SRA2 خردل وحشی و بیوتیپ های SRR1 و SRR2 شلمی به علف کش تری بنورون متیل به ترتیب معادل 05/4، 90/26 و 42/24 به دست آمد. این اولین گزارش مقاومت علف های هرز خردل وحشی و شلمی به علف کش تری بنورون متیل در کشور است. نقشه پراکنش مزارع آلوده به علف های هرز مقاوم این دو علف هرز با استفاده از سامانه سیستم اطلاعات جغرافیایی ترسیم شد. نتایج این تحقیق می تواند جهت اجرای برنامه های مدیریت علف های هرز مقاوم و ممانعت از توسعه این گیاهان به سایر مناطق مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دز، پاسخ، علف هرز مقاوم، نقشه پراکنش
  • کبری مسلم خانی، مرتضی همتی، حسن حاج نجار، سپیده امین خاکی صفحات 206-210

    آلودگی های پنهان بیماری آتشک، علاوه بر این که به عنوان منابع مهم، برای شروع بیماری در فصل بهار مطرح هستند، در گسترش بیماری از طریق مواد تکثیر شونده رویشی و نهال های آلوده نیز نقش به سزایی ایفا می نمایند. مطالعه حاضر به بررسی وجود آلودگی درونی بیمارگر Erwinia amylovora در درختان مادری و نهالستان های سیب شهرستان های کرج و دماوند با استفاده از روش های تشخیصی بهینه سازی شده و قابل اطمینان کشت روی محیط انتخابی، سرولوژیکی، آزمون های مولکولی مبتنی بر تشخیص اسید نوکلئیک پرداخته است. باکتری عامل بیماری آتشک از هیچ یک از نهال های ارزیابی شده در دماوند ردیابی نگردید. در باغات سیب مورد ارزیابی در شهرستان کرج نیز این باکتری درون جوانه-های سه رقم Red rome، Janathan3 و گلاب کهنز، گسترش یافته در حالی که هیچ نوع علائمی از بیماری آتشک در آن ها مشاهده نشد. به نظر می رسد این نوع آلودگی ها در شرایط مساعد آب و هوایی می توانند به عنوان اینوکلوم اولیه در شروع بیماری نقش موثری داشته باشند، لذا گواهی سلامت نهالستان ها و باغات مادری، در کنترل و جلوگیری از گسترش بیماری موثر است.

    کلیدواژگان: ارقام سیب، آلودگی درونی، Erwinia amylovora
  • حسین حمامی مهدی پارسا اکبر علی وردی صفحات 211-219
    از زمانی که کاربرد فلم پروپ متیل ایزوپروپیل منسوخ شد، علف هرز جو دره ((Hordeum spontaneumبه اکثر مزارع گندم و جو کشورمان تهاجم پیدا کرده است. سولفوسولفوورن و سولفوسولفوورن + مت سولوفورون متیل در مقادیر بالاتر از مقدار توصیه شده قادر به کنترل این علف هرز هستند که این امر باعث خسارت به گندم می شود. از این رو، دو آزمایش واکنش به مقدار مصرف علف کش به منظور بهینه سازی مقدار مصرف این دو علف کش در کنترل علف هرز جو دره با استفاده از 9 ماده افزودنی در سال 1392 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل 6 غلظت از هر علف کش با و بدون هر یک از مواد افزودنی بودند. علاوه بر این، غلظتی از علف کش ها که موجب فراهمی کنترل 90 درصدی با و بدون ماده افزودنی جو دره شده بودند نیز روی رقم کاسکوژن گندم بکار برده شدند. براساس مقادیر پتانسیل نسبی، آدیگور و پروپل به ترتیب موثرترین ماده افزودنی برای افزایش کارآیی علف کش-های سولفوسولفوورن و سولفوسولفوورن + مت سولوفورون متیل بودند. نیترات آمونیوم و دی اکتیل نیز به ترتیب کم اثرترین مواد افزودنی در بهبود کارآیی علف کش های سولفوسولفوورن و سولفوسولفوورن + مت سولوفورون متیل بودند. انتخابی بودن هر دو علف کش با به کارگیری مواد افزودنی تغییر نکرد. از آن جا که عوامل نفوذ دهنده بیشترین کارایی را در میان مواد افزودنی داشتند می توان بیان کرد که احتمالا تحمل نسبی علف هرز جو دره، علاوه بر تجزیه علف کش، به دلیل ویژگی های فیزیکوشیمیایی کوتیکول برگ آن نیز می باشد.
    کلیدواژگان: انتخابی بودن، علف کش، علف هرز جو دره، کارآیی، گندم، مواد افزودنی
  • وحید جهانبخش، حمید روحانی، ماهرخ فلاختی رستگار، بهروز جعفرپور صفحات 220-230

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و رابطه فیلوژنتیکی جدایه هایPolymyxa betae از خاک 49 مزرعه چغندرقند استان خراسان رضوی و شمالی نمونه برداری شد. سپس در خاک های جمع آوری شده بذر چغندر قند رقم IC کاشته شد و بعد از 5 الی 7 هفته، DNA کل ریشه چغندرقند استخراج شد و منطقه 463 جفت بازی از قارچ P.betae شامل18s r RNA، ITS1، 5.8srRNA، ITS2 و28s rRNA با استفاده از جفت آغازگرهای Pxfwd1/ITS4 تکثیر شدند. بیست و دو جدایه از گونه فوق انتخاب و توالی یابی گردیدند. توالی های به دست آمده با 5 توالی از بانک ژن(NCBI) مقایسه شدند. بر طبق این آزمایش، جدایه های قارچ مزبور در دو گروه قرار گرفتند. جدایه های مناطق مختلف استان های خراسان رضوی و شمالی، در یک گروه و با شباهت ژنتیکی بسیار نزدیک به یکدیگر و جدایه های اروپایی در گروه جداگانه ای قرار گرفتند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که منطقهITS2 نسبت به منطقه ITS1 در آنالیز فیلوژنی این جنس مناسب تر می باشد.

    کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، استان خراسان شمالی، آنالیز فیلوژنیک، تنوع ژنتیکی، Poymyxa betae
  • محمد علی سبک خیز خیاط، بهروز جعفرپور، فرج الله شهریاری احمدی، سعید طریقی، محمدرضا صفرنژاد صفحات 231-237

    ویروس موزائیک شلغم (Turnip mosaic virus; TuMV) یکی از اعضاء مهم جنس Potyvirus در خانواده Potyviridae و یکی از مهم ترین ویروس های آلوده کننده گیاهان خانواده چلیپائیان (Brassicaceae) می باشد. در فروردین 1391 علایم یک بیماری مشکوک ویروسی مانند موزائیک، کوتولگی و بدشکلی بوته در علف هرز خردل کاذب مشاهده گردید و وجود ویروس موزائیک شلغم با آزمون RT-PCR و با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن پروتئین پوششی (coat protein; CP) این ویروس مورد بررسی قرار گرفت. قطعه تکثیر شده (986 جفت باز) ابتدا خالص سازی و سپس تعیین ترادف گردید. آنالیز توالی نوکلئوتیدی وآمینواسیدی پروتئین پوششی، به ترتیب شباهت بین 42/85 تا 58/89 و 64/91 تا 12/95 را با 31 جدایه دیگر این ویروس در دنیا نشان داد. درخت فیلوژنتیکی با نرم افزار MEGA6 و روش Neighbour joining ترسیم شد. نتایج این بررسی فیلوژنتیکی نشان داد که این جدایه ویروس موزائیک شلغم با سه جدایه دیگر از ایران در گروه Basal-B قرار دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل فیلوژنتیکی، خردل کاذب، شناسایی مولکولی، ویروس موزائیک شلغم (TuMV)
  • اکرم تقی زاده ساروکلایی، قدیر نوری قنبلانی، هوشنگ رفیعی دستجردی، جواد هادیان صفحات 238-249

    سوسک کلرادوی سیب زمینی، Leptinotarsa decemlineata (Say)، یکی از آفات مهم سیب زمینی در ایران و جهان می باشد. برای کنترل این آفت بیشتر از آفت کش های شیمیایی استفاده شده که سبب آلودگی های زیست محیطی و ظهور نژادهای مقاوم گردیده است. در این راستا استفاده از ترکیبات گیاهی یکی از روش های امید بخش برای کنترل این آفت محسوب می شود. در این پژوهش اثر اسانس شش گیاه دارویی شامل مرزه خوزستانی، Satureja khuzistanica Jamzad، ریحان،. Ocimum basilicum L، آویشن دنایی،.Thymus daenensis Celak، مورد، Myrtus communis L.، نعناع، spicata L. Mentha و میخک،Eugenia caryophyllus (Sprengel) و دو ترکیب شیمیایی مهم اسانس ها شامل تیمول و کارواکرول بر مراحل لارو سن اول، دوم و سوم و بازدارندگی تخمگذاری حشرات کامل در دمای 1±25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5±65 درصد و در شرایط نوری 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش سن لاروی میزان تاثیر اسانس ها کاهش یافت و اسانس مرزه خوزستانی و کارواکرول ترکیب شیمیایی مهم این اسانس بیشترین تاثیر را بر مراحل لاروی سوسک کلرادوی سیب زمینی داشت. همچنین اسانس مرزه خوزستانی بیشترین و اسانس ریحان کمترین تاثیر را بر بازدارندگی تخمگذاری داشت. بنابراین اسانس گیاه مرزه خوزستانی و ترکیب شیمیایی کارواکرول به دلیل تاثیر حشره کشی رضایت بخشی که دارند می توانند در مدیریت کنترل سوسک کلرادوی سیب زمینی به منظور حذف سموم شیمیایی استفاده گردند.

    کلیدواژگان: بازدارندگی تخمگذاری، سوسک کلرادوی سیب زمینی، گیاهان دارویی
  • سید اسماعیل روانگرد، سید وحید اسلامی، سهراب محمودی صفحات 250-258

    جهت ارزیابی اثر آفتاب دهی خاک روی کنترل علف هرز سلمه تره (Chenopodium album L.)، آزمایشی درمزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه عامل تعداد لایه پلاستیک شفاف در سه سطح شامل صفر (زمین بدون پوشش، شاهد)، یک و دو لایه و عامل مدت زمان آفتاب دهی با سه سطح 15، 30 و 45 روز و عامل عمق دفن بذر علف هرز سلمه تره در چهار سطح صفر، پنج، 10 و 15 سانتی متر در سه تکرار اجرا شد. نمونه های بذر به ترتیب دوره های مختلف آفتاب دهی از اعماق مختلف خاک بیرون، و به آزمایشگاه تحقیقاتی منتقل شدند. بذرهایی که در مزرعه جوانه زده بودند شمارش، و آزمایش جوانه زنی سایر بذور در تمام تکرارها و تیمارها پس از آماده سازی در ژرمیناتور انجام شد. در طول دوره جوانه زنی، فاکتورهای سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، درصد زوال و بذور جوانه زده در آزمایشگاه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد آفتاب دهی سبب افزایش قابل توجه دما (به میزان 3/6 تا 1/15 درجه سانتی-گراد) نسبت به تیمار شاهد گردید. بیشترین درصد زوال بذور در تیمار دو لایه پلاستیک به دست آمد. درصد زوال با افزایش مدت زمان آفتاب دهی افزایش، و با افزایش عمق دفن کاهش یافت. به طور کلی آفتاب دهی قابلیت جوانه زنی بذر علف هرز سلمه تره را کاهش داد. و در نهایت باعث کنترل موثر آن شد. با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد، آفتابدهی می تواند به عنوان یک روش کنترل غیرشیمیایی برای مهار علف هرز سلمه تره به ویژه در نقاط گرم و خشک کشور به کار رود.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، زوال بذر، کنترل غیر شیمیایی علف هرز، مالچ
  • الهام یوسفی لفورکی معصومه شایان مهر صفحات 259-264
    فون راسته Symphypleona در استان مازندران با نمونه برداری هایی که از مناطق مختلف استان در سال های 1391 و 1392 به عمل آمد، مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها به کمک قیف برلیز از خاک، خاک برگ و چوب های پوسیده استخراج و پس از تهیه اسلاید شناسایی شدند. نمونه های این تحقیق متعلق به دو خانواده Sminthurididae و Katiannidae هستند. از خانواده Katiannidae گونهSminthurinus gisini Gama، 1965 برای اولین بار از ایران و گونه Sminthurinus elegans Fitch، 1863 برای اولین بار از شهرستان نور گزارش می شود. خانواده Sminthurididae برای اولین بار از استان مازندران گزارش می شود. همچنین از این خانواده جنسSphaeridia Linnaniemi، 1912 و گونه S. pumilis (Krausbauer، 1898) برای فون استان جدید هستند. در این تحقیق کلید شناسایی برای خانواده ها، جنس ها و گونه های راسته Symphypleona که تا به حال از ایران گزارش شده اند، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استان مازندران، پادمان، کلید شناسایی، Symphypleona
  • محمد بازوبندی، محمدحسن هادی زاده، علیرضا صدرایی فر صفحات 265-272

    اثرات متقابل دو عامل سطوح کود نیتروژن شامل: 100، 150 و 175 کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیوم (21 درصد) و علف کش گلایفوسیت (SL 41 درصد) شامل 1) 5/61 گرم ماده موثر در هکتار در سه نوبت به نسبت مساوی 30، 40 و 50 روز بعد از انتقال نشاء، 2) 5/61 گرم ماده موثر در دو نوبت 30 و 50 روز بعد از نشاء کاری، 3) 86 گرم ماده موثر در سه نوبت مشابه سطح 1 و 4) 86 گرم ماده موثر در هکتار در دو نوبت مشابه سطح 2، بر تراکم و وزن خشک گل جالیز و عملکرد کمی و کیفی گوجه فرنگی در یک آزمایش فاکتوریل با 4 تکرار بررسی شد. نتایج نشان دادند که با افزایش مقدار سولفات آمونیوم مهار گل جالیز افزایش یافت و گلایفوسیت به عنوان یک عامل هم افزا در سرکوب گل جالیز به سولفات آمونیوم کمک کرد (تا 89 درصد کاهش در تعداد اندام هوایی و 72 درصد کاهش در وزن خشک گل جالیز). کاربرد سه مرحله ای گلایفوسیت به علت تماس طولانی تر گل جالیز با آن در مهار انگل موفق تر از کاربرد دو مرحله ای آن بود. پاسخ گوجه فرنگی تا 150 کیلوگرم سولفات آمونیوم مثبت بود و بعد از آن علیرغم سرکوب شدید تر گل جالیز، به علت غلبه رشد رویشی بر زایشی، عملکرد گوجه فرنگی تا 5/45 درصد کاهش یافت. هیچ یک از تیمار های گلایفوسیت بر اساس ارزیابی چشمی موجب مسمومیت پایدار در گوجه فرنگی نشدند و اثر مثبت گلایفوسیت بر گوجه فرنگی، غیر مستقیم و ناشی از سرکوب گل جالیز بود. در کل مصرف150 کیلوگرم سولفات آمونیوم در هکتار به همراه 86 گرم ماده موثر گلایفوسیت در سه مرحله با تولید 43 تن در هکتار گوجه فرنگی و کاهش 75 درصدی در تعداد اندام هوایی گل جالیز بهترین تیمار از نظر کنترل نسبی همزمان گل جالیز و عملکرد گوجه فرنگی بود.

    کلیدواژگان: اثرات متقابل، علف کش، کود نیتروژن، گیاه انگلی
  • رقیه حاتمی گیگلو، پژمان خدایگان*، ساره بقایی راوری صفحات 273-282

    به منظور شناسایی عامل بیماری پوسیدگی نرم و ساق سیاه سیب زمینی، در سال 1391 از انبارها و مزارع سیب زمینی استان اردبیل، نمونه های گیاهی با علایم ساق سیاه و پوسیدگی نرم، جمع آوری و 53 جدایه باکتری پکتولیتیک جداسازی شد. پس از اثبات بیماری زایی، جدایه ها از نظر ویژگی های فنوتیپی، مورد بررسی قرار گرفته و با جدایه های استاندارد مقایسه گردیدند. شدت لهانندگی جدایه های مورد بررسی تعیین گردید و درصد آلودگی هر منطقه برآورد شد. نتایج آزمون های فنوتیپی افتراقی ویژه انتروباکترهای پکتولیتیک،تنوع بالایی را میان جدایه ها نشان داد. براساس این نتایج جدایه ها در شش گروه مختلف طبقه بندی شدند. جدایه های گروه اول براساس ویژگی های بیوشیمیایی و افتراقی به گونه Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorum، گروه دوم به گونهPectobacteriumwasabiae، گروه سوم به گونه Pectobacteriumatrosepticum و جدایه های گروه چهارم به گونهDickeyachrysantemi شبیه بودند. نتایج شناسایی فنوتیپی با کاربرد آغازگرهای اختصاصی برای سه گونه، مورد تایید قرار گرفت. گروه پنجم شامل دو جدایه بوده و ویژگی های این جدایه ها، حدواسط گونه های Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorumوDickeyachrysantemi بود. گروه ششم که فقط دربرگیرنده یک جدایه بود، براساس ویژگی های فنوتیپی به هر دو گونه Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorum و Pectobacteriumwasabiae شبیه بوده و بینابین این دو گونه قرار گرفت. در بررسی درصد آلودگی، منطقه کلخوران با 75/18، بیش ترین میزان آلودگی را به باکتری های پکتولیتیک، در بین مناطق نمونه برداری شده داشت.

    کلیدواژگان: اردبیل، پکتوباکتریوم، پوسیدگی نرم، دیکیا، سیب زمینی، شناسایی
  • علیرضا مرادی، علی قنبری، محمدحسن راشد محصل، ابراهیم ایزدی دربندی صفحات 283-290

    به منظور ارزیابی خصوصیات جوانه زنی و تعیین درجه حرارت های کاردینال جوانه زنی خارشتر، آزمایشی روی بوتیپ بذری این علف هرز در دماهای ثابت 5، 8، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45 و 50 درجه سانتی گراد در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و برای هر تکرار 25 عدد بذر در نظر گرفته شد. صفات مورد اندازه گیری عبارت بودند از: درصد جوانه-زنی، سرعت جوانه زنی و مدت زمان رسیدن به 50% جوانه زنی. به منظور تعیین بهترین تخمین بر اساس سه مدل رگرسیونی: خطوط متقاطع، چند جمله ای درجه دوم و 5پارامتری بتا آزمون انجام گرفت. اثر دما بر درصد و سرعت جوانه زنی معنی دار بود. بالاترین درصد جوانه زنی در دامنه دمایی °C 35 -20 درجه بدست آمد در حالیکه بالاترین سرعت جوانه زنی در درجه حرارت °C25 مشاهده شد. بهترین مدل برازش داده شده در دماهای ذکر شده، مدل 5پارامتری بتا بود. بر اساس رگرسیون بین سرعت جوانه زنی و درجه حرارت در بیوتیپ بذری خارشتر، درجه حرارت های کاردینال جوانه زنی(کمینه، بهینه و بیشینه) به ترتیب در دامنه(8/8 – 2/7)، (6/30 –5/27) و (5/50 –42) درجه سانتی گراد بدست آمد.

    کلیدواژگان: خارشتر، درجه حرارت های کاردینال، مدل های رگرسیونی، درصد و سرعت جوانه زنی
  • صفورا فدایی وطن، غلامحسین مروج، جواد کریمی صفحات 291-293

    قارچ بیمارگر Verticillium epiphytum از نمونه های تریپس پیازThrips tabaci آلوده در اردیبهشت ماه 1390 در شهرستان مشهد جداسازی گردید. این قارچ فقط از روی قارچ های مولد زنگ و نماتد سیست چغندر قندHeterodera schachtii گزارش شده است و تا کنون گزارشی از جداسازی آن از روی حشرات در دنیا وجود ندارد. این اولین گزارش جهانی از قارچ V. epiphytum روی تریپس پیاز می باشد.

    کلیدواژگان: قارچ بیمارگر حشرات، تریپس، Verticillium epiphytumVerticillium epiphytum
|
  • Z. Heydariniya, B. Jafarpour, P. Taheri, M. Ashnayi Pages 159-166

    Melon veinbanding mosaic is characterized by formation of green vein banding in varieties of Cucumis melo L. The disease is caused by virus of about 30 nm diameter. During a survey in fall and summer of 2008 and 2009، out of 270 samples collected from cucurbit plants from different fields in Khorasan Razavi and Northern Khorasan provinces، 46 samples shown infection of SqMV by DAS-ELISA using specific polyclonal antibody (provided by Agdia company). Based on host range and sampling location، eight ELISA positive samples were selected for further investigation and were inoculating under plants in greenhouse condition. Specific primers were designed to amplify a fragment (226bp) of SqMV protease gene by reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) using the total RNA extracted from SqMV infected samples. Amplified product was sequenced. Phylogenetic analysis with MEGA 4. 1 by using 226 nucleotides sequence length of protease gene showed that Torbat-e-Jam isolate is very closed to Y-SqMV from Japan.

    Keywords: Squash mosaic virus, Comovirus, RT, PCR
  • P. Rezvani Moghaddam, S.M. Seyyedi Pages 175-186
    In order to determine the critical period of weed control (CPWC)، yield and yield components of black seed (Nigella sativa L.) affected by weed competition and control periods، a field experiment was conducted based on randomized complete block design with 12 treatments and three replications at the Agricultural Research Station، Ferdowsi University of Mashhad، Iran in 2012. Two sets of weed-infested and weed-free treatments were employed in this study. At the first set of treatments، weeds were allowed to compete with black seed until 0، 14، 28، 42، 56 and 70 days after emergence (DAE) and then plots were kept free of weeds till harvesting. At the second ones، plots were kept free of weeds until the mentioned stages and then weeds were allowed to grow until harvesting. In this experiment، Echinochloa cruss-galli L.، Amaranthus retroflexus L. and Chenopodium album L. were the main dominant species، indicating by the highest leaf area index and dry matter. The results showed that leaf are index، number of follicle per plant، grain and oil yields of black seed were significantly affected by weed infestation and weed free periods. The results indicated that at 5 and 10% yield loss levels، onset of CPWC was 11 and 14 DAE (87 and 130 growing degree days (GDD))، respectively. Also، based on these levels of grain yield loss، the end of the CPWC were 64 and 57 DAE (922 and 783 GDD).
    Keywords: Gampertz equation, Grain yield, Logistic equation, Oil yield, Yield loss
  • Gh. Hasanshahi, A. Askarianzadeh, H. Abbasipour, J. Karimi Pages 187-198

    The diamondback moth، plutella xylostella (Linnaeus، 1758) (Lep.: Plutellidae) is the most destructive insect pest of crucifer plants throughout the world. In order to study its seasonal population fluctuation، sampling was conducted in the cauliflower fields of south of Tehran from late may until October 2011. One hectare cauliflower field in the middle of a large field was randomly selected in Jahan-abad، Kahrizak، Shokr-abad and Palayin regions. 600 m2 fields in Collage of Agricultural Sciences، Shahed University، Tehran، Iran was selected، this field was not treated with insecticides. Each plant was presumed as a sampling unit and sample size was determined as 20 host plants. Sampling was carried out every 10 days and all eggs; larvae and pupa on the host plant were recorded. The peak of egg population (42. 30 eggs per plant) was observed in all regions at October 25th. The highest density larval and pupal density were recorded 6. 68 (larvae per plant) and 4. 92 (pupa per plant)، respectively in all regions at October 25th. The highest density of total stages was recorded in all regions at October 25th (53. 90 insect per plant) and lowest density of total stages was seen at June 19th (4. 86 insect per plant). The results showed that number of larval and pupal stages based on units density، between all experimental regions and Shahed university station had significant difference.

    Keywords: Cauliflower, Plutella xylostella, Seasonal population flactuation, Tehran
  • A. Derakhshan, N. Najari Kalantari, J. Gherekhloo, B. Kamkar Pages 199-205

    Over the past 20 years since tribenuron-methyl herbicide registration in Iran، reports of erratic control of broadleaf weeds with it have increased in wheat fields of Aq Qala. In order to evaluate the incidence of resistance in wild mustard (Sinapis arvensis) and turnipweed (Rapistrum rugosum) to tribenuron-methyl herbicide، dose-response assays were conducted during the years 1390 and 1391 at Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources. Wild mustard and turnipweed biotypes with suspected resistance to tribenuron-methyl herbicide were collected from wheat fields by moving on two hypothetical diameter of Aq Qala map. For each weed species، one susceptible biotype also collected from areas which had never been applied by herbicides. In these experiments، responses of sensitive and suspected resistance biotypes of both weeds were assayed by spraying the seedlings with different doses of tribenuron-methyl herbicide. Dose-response assays indicated resistance of wild mustard and turnipweed to tribenuron-methyl herbicide. Resistance factors of SRA2 biotype of wild mustard and SRR1 and SRR2 biotypes of turnipweed to tribenuron-methyl herbicide were 4. 05، 26. 90 and 24. 42، respectively. This is first report of resistance in wild mustard and turnipweed to tribenuron-methyl herbicides in the country. Distribution maps of infected fields to resistant wild mustard and turnipweed biotypes were processed using Geographic Information System. Results of this study could be used for running programs to manage resistant weeds and to prevent the development of resistant biotypes to other parts of the region.

    Keywords: Distribution map, Dose, response, Resistant weeds
  • C. Moslemkhani, M. Hemati, H. Hajnajar, S. Aminkhaki Pages 206-210

    The internal infections of Erwinia amylovora have important roles for disease beginning in the spring and dissemination of inoculum through infected vegetative planting material and nursery trees. In this study، we survey internal infection of Erwinia amylovora in symptomless commercial apple cultivars in Karaj and Damavand cities، using optimized diagnostic methods such as plating on semi selective medium، serological and molecular based assays. E. amylovora was not detected in Damavand samples but internal infection was detected in symptomless cultivars، Red rome، Janathan 3، Golab-e-Kohanz، in Karaj. Under favorable conditions، the primary infections that remain latent in the plants، start the disease cycle. Diagnosis of Erwinia amylovora in asymptomatic plant material of orchards and nurseries by certification programs could prevent development of fire blight disease.

    Keywords: Apple cultivars, Erwinia amylovora, Internal infection
  • H. Hammami, M. Parsa, A. Aliverdi Pages 211-219
    Wild barley (Hordeum spontaneum) has invaded to wheat and barley fields since flamprop-isopropyl was obsolesced in Iran. The herbicides of sulfosulfuron and sulfosulfuron + metsulfuron-methyl are able to control it at higher-than-recommended dosages، causing a crop injury. Hence، two dose-response experiments in factorial experiment with a completely randomized design with four replications were conducted to enhance the efficacy of them by adding 9 adjuvants in faculty of agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، Iran in 2013. The treatments included six doses of each herbicide with and without each adjuvant. Moreover، a cultivar of wheat (Gaskogen) was treated by the doses of both herbicides with and without each vegetable oil، the ED90s، to check selectivity. According to relative potency values، Adigor and Propel were the most effective adjuvant to enhance the efficacy of sulfosulfuron and sulfosulfuron + metsulfuron-methyl، respectively. In contrast، Ammonium Nitrate and D-Octil were the least effective adjuvant to enhance the efficacy of sulfosulfuron and sulfosulfuron + metsulfuron-methyl، respectively. Selectivity of both herbicides was not changed by applying adjuvants. Whereas penetrate agents had the greatest efficiency among the adjuvants can be stated that probably relative tolerance of wild barley، in addition to herbicide degradation، is due to physicochemical properties of the leaf cuticle.
    Keywords: Adjuvant, Efficiency, Herbicide, Selectivity, Wheat, Wild barley
  • V. Jahanbakhsh, H. Rouhani, M. Falahati, Rastegar, B. Jafarpour Pages 220-230

    For study the genetic diversity and Phylogenetic analysis of Polymyxa betae Keskin، isolated from sugar beet fields in Razavi and Northern Khorasan provinces، soil of 49 fields were sampled and sugar beet seeds (variety IC) were planted that. After DNA extraction، a genomic region comprises of 463 bp of P. betae isolation including 18s r RNA، ITS1، 5. 8srRNA، ITS2 and 28s rRNA was amplified using Pxwd1 /ITS4 primers. The 22 isolates were selected and sequenced. According to our results، the fungal isolates grouped in two distinct clades. Isolates belonging to Razavi and Northern Khorasan provinces were clustered in one group with high similarity، separated from European group. Consequently our data indicated that the ITS2 region is more proper to analyse genetic variation among the P. betae isolates than ITS1region.

    Keywords: Genetic diversity, Khorasan Razavi Province, Northern Khorasan Province, Phylogenetic analysis, Polymyxa betae
  • M. A. Sabokkhiz, B. Jafarpour, F. Shahriari Ahmadi, S. Tarighi, M.R. Safarnejad Pages 231-237

    Turnip mosaic virus (TuMV) is amember of the Potyvirus genus within the Potyviridae family and is one the most important viruses infecting Brassicaceae plants. In April 2012, suspicious symptoms of a viral disease such as mosaic, stunting and malformation were observed on Herschfeldia incana. The collected samples were tested using reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) with specific primers corresponding to TuMV coat protein gene. Amplified fragment (986bp) was first purified and then directly sequenced. Analysis of its CP nucleotide and amino acid sequence revealed 85.42-89.58 % and 91.64-95.12% similarity to those of 31 TuMV isolates from other countries respectively. Phylogenetic tree was constructed by MEGA6 software using neighbor joining method. The results showed that the TuMV isolate and 3 Iranian isolates have been clustered into the basal-B group.

    Keywords: Hirschfeldia incana (L.) Lagr., Foss., Molecular identification, Phylogenetic analysis, Turnip mosaic virus (TuMV)
  • A. Taghizadeh Saroukolai, Gh. Nouri Ganbalani, H. Rafiee Dastjerdi, J. Hadian Pages 238-249

    Colorado potato beetle، Leptinotarsa decemlineata (Say)، is one of the most important pests of potato in Iran and Worlds. For controlling this pest chemical pesticides have used more that have happened pollution of environment and resistance varieties. In this way، using plant materials is one of promising method for controlling this pest. In this study، essential oils of six plant species including: Satureja khuzistanica Jamzad، Ocimum basilicum L.، Thymus daenensis Celak.، Myrtus communis L.، Mentha spicata L. and Eugenia caryophyllus (Sprengel) and two monoterpenes (carvacrol and thymol) were investigated against first، second and third instars larvae and oviposition deterrence of L. decemlineata at 25±1ºC، 65±5 % RH in 16:8 conditions. Result showed that when increased larval stages the effect of essential oils decreased and essential oil of S. khuzistanica and carvacrol its main component had highest effect on larval stages of Colorado potato beetle. Also، essential oil of S. khuzistanica had highest and O. basilicum had lowest effect on oviposition deterrence. So، essential oil of S. khuzistanica and carvacrol because of their satisfied insecticides could be used in control management of L. decemlineata for elimination of chemical toxin.

    Keywords: Medicinal plants, Leptinotarsa decemlineata, Oviposition deterrence
  • S.E. Ravangard, S.V. Eslami, S. Mahmudi Pages 250-258

    To evaluate the effect of soil solarization on common lambsquarters control (chenopodium album L.)، an experiment was conducted at the research farm of college of agriculture، University of Birjand. The factorial experiment was performed as a randomized complete block design with three factors including the number of clear plastic layers (uncovered as the control، 1-layer and 2 –layer plastic sheets)، duration of coverage (15، 30 and 45 days) and seed burial depth (0، 5، 10 and 15 cm) with three replications. The seed samples alternatively pulled out of different depths of soil and were transported to the research laboratory. The seeds which were germinated in the field were counted، then the rest of the seeds after preparation were tested in the research laboratory in the germinator. During the germination period، some traits such as; germination rate، length of shoot and radicle، percentage of decayed germinated seeds were measured in the laboratory. Results showed that، solarization significantly increased soil temperature (as much as 6. 3 to 15. 1 ° C) compared to the control. Maximum percentage decayed seeds were at two-layer plastic. The percentage of decayed seeds increased by increasing of solarization duration and it decreased by increasing of burial depths. As a whole، solarization reduced the common lambsquarters seed germinability and ultimately led to an effective control of this weed species. According to the results of this research، it appears that solarization can be used as a nonchemical method for common lambsquarters control especially in arid regions of the country.

    Keywords: Germination, Mulch, Nonchemical weed control, Seed decay
  • E. Yoosefi Lafooraki, M. Shayanmehr Pages 259-264
    The Symphypleona fauna of Mazandaran province was studied in 2013. The specimens were extracted by Berlese funnel from soil، leaf litter and dead woods and identified after preparing microscopic slides. In present study، the specimens are belonging to the families، Sminthurididae and Katiannidae. Among the species of Katiannidae، Sminthurinus gisini Gama، 1965 is recorded for the first time from Iran and S. elegans Fitch، 1863 is new for Noor region. Family Sminthurididae is reported for the first time from Mazandaran province. The genus Sphaeridia Linnaniemi، 1912 and species S. pumilis (Krausbauer، 1898) belonging to this family are new for Mazandaran province. An identification key for the families، genera and species of order Symphypleona which have been reported from Iran is presented in this study.
    Keywords: Collembola, Identification key, Mazandaran province, Symphypleona
  • M. Bazoobandi, M.H. Hadizadeh, A.R. Sadrayifar Pages 265-272

    The interaction between nitrogen levels: 100، 150 and 175 kg ha-1، as ammonium sulfate (AMS) and glyphosate: 1) 61. 5 gr a. i. ha-1 sprayed in three parts، 30، 40 and 50 DAP، 2) 61. 5 gr a. i. ha-1 sprayed in two parts، 30 and 50 DAP، 3) 86 gr a. i. ha-1 sprayed in three parts as level one، 4) 86 gr a. i. ha-1 sprayed in two parts as level two on broomrape shoot density and dry mater and tomato yields was studied in a factorial design. Broomrape inhibition increased with increasing amount of AMS. Glyphosate as a synergistic factor improved the effect of AMS on broomrape suppression. Three time split dose of glyphosate was more successful in broomrape control than two time split dose because of parasite longer exhibition to herbicide. Response of tomato to N fertilization was positive up to 150 kg ha -1 of N and more than that، despite the severe repression of broomrape، the tomato yield decreased. Glyphosate treatments caused no lasting toxicity in tomato were indirect effect of glyphosate on tomato was induced by broomrape suppression. Finally 150 kg ha -1 of N as AMS (21%) together with application of 86 gr a. i. ha -1 of glyphosate، splitted three times، could be recommended as the preferred treatment of this study for broomrape control in tomato.

    Keywords: parasitic plant, nitrogen fertilization, herbicide, interaction
  • R. Hatami Gigloo, P. Khodaygan, S. Baghee Ravari Pages 273-282

    In order to characterizeblackleg and soft rot agent of potatoin Ardabil province، samples showing mentioned symptoms were gathered from fields and storages during 2012 and 53 pectolytic isolates were obtained in primary purification. After confirming their pathogenicity، phenotypic features were investigated and compared to those of the reference strains. Rotting severityof isolates and infection percentage were determined in each region. Based on differential phenotypic tests related to enterobacteriaceae، the high variation was shown among isolates and all testes strains divided to six groups. According to our data، isolates belonged to first and second group resembled Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorum and P. wasabiae، respectively. The third group was similar to P. atrosepticum and the fourth group formed a separate group with Dickeyachrysanemi. These results were confirmed by molecular assays. Some isolates related to fifth group showed intermediate features between Pccand Dch.. The sixth groupwas included just one isolate and based on the phenotypic characteristics was similar to both Pcc and Pw. Among sampling regions in Ardabil، kalkhoran with 18. 75 % infection، showed the hightest rate of contamination to pectolytic bacteria.

    Keywords: Ardabil, Dickeya, Identification, Soft rot, Pectobacterium, Potato
  • Alireza Moradi, A. Ghanbari, M. H. Rashed Mohassel, E. Izadi Darbandi Pages 283-290

    In order to investigate the germination characteristics and cardinal temperatures of biotype Alhaji pseudalhagi، A laboratory experiment was conducted randomized completely design with four replications of 25 seeds. Various constant temperatures 5، 8، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45 and 50ºC were considered. The characteristics such as percentage of seed germination، rate of seed germination، the time of reaching 50% seed germination were recorded. In order to select best estimate of germination criteria based on three regression models namely: Five-parameters Beta (FPB)، Intersected-lines (ISL) and Quadratic Polynomial (QPN) models. The effect of temperature on rate and percentage of germination was significant. The highest germination percentage (GP) was within the range of 20-35ºC while the highest germination rate (GR) occurred in 25ºC. Best model fit over the entire temperature range was obtained by the FPB model. Based on the regression between germination rate and temperature in biotype، the cardinal temperatures (Tbase، Topt and Tmax) were: (7. 2-8. 8)، (27. 5-30. 6) and (42-50. 5) °C، respectively.

    Keywords: Cardinal temperatures, germination percentage, rate, regression models, Alhaji pseudalhagi
  • S. Fadayivatan, Gh. Moravvaj, J. Karimi Pages 291-293

    The entomopathogenic fungus، Verticillium epiphytum was isolated from the infected specimens of Thrips tabaci collected in Mashhad in April 2011. The fungus has been previously reported from rusts and sugar beet cyst nematode Heterodera schachtii. This is the first record of V. epiphytum on T. tabaci in the world.

    Keywords: Entomopathogenic fungus, Thrips, Verticillium epiphytum