فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 62 (تابستان 1394)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 62 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید جلیلیان*، سیفعلی زاهدی فر* صفحات 7-27
    کتاب الصحیح من سیره النبی الاعظم، تالیف سید جعفر مرتضی عاملی، یکی از مهم ترین منابع در مطالعات سیره شناسی است که در آن از روش های گوناگون تاریخی استفاده شده است. در این نوشتار، روش های عاملی در ارزیابی احتمالات تاریخی در کتاب الصحیح، شناسایی، دسته بندی و برای هریک، نمونه ای ذکر شده است. ارزیابی احتمالات تاریخی توسط عاملی را می توان در سه مورد ذیل دسته بندی کرد: 1. ترجیح یک احتمال تاریخی، مانند: ترجیح احتمال سازگار با شخصیت فرد مورد نظر، ترجیح احتمال هماهنگ با تصریح روایت تاریخی، ترجیح احتمال با رد یکی از دو احتمال معارض، ترجیح احتمال با استناد به روایات مشابه دیگر و یا تواتر روایات، ترجیح احتمال مطابق با ذوق و سلیقه؛ 2. رد یک احتمال تاریخی، مانند: رد احتمال بدون دلیل، رد احتمال با استناد به شخصیت فرد مورد نظر و یا سیاق روایات، رد احتمال مخالف با ظاهر روایت؛ 3. رد توجیه دیگران، مانند: رد توجیه متناقض با صریح روایت، رد توجیه جمع بین روایات متناقض با استناد به قول بزرگان صحابه و تابعین.
    کلیدواژگان: سید جعفر مرتضی عاملی، الصحیح من سیره النبی الاعظم، تاریخ نگاری اسلامی، روش شناسی تاریخی، احتمال تاریخی
  • فرزانه حکیم زاده* صفحات 29-54
    وضعیت اقتصادی زندگی رسول خدا(ص) و چگونگی معیشت همسران آن حضرت، در شمار موضوعاتی است که با وجود اهمیت آن، تحت تاثیر نوشته های تاریخی مربوط به دعوت، غزوات و اخلاق اجتماعی پیامبر، چندان مورد توجه مورخان قرار نگرفته است. نوشتار حاضر، با هدف بررسی سبک زندگی رسول خدا(ص) در امور مالی خانواده و با استفاده از منابع تاریخی، روایی و تفسیری کوشیده است به این پرسش پاسخ دهد که تدابیر رسول خدا (ص) در تامین معیشت همسران خویش چگونه بوده است؟یافته های این پژوهش، حکایتگر آن است که رسول خدا(ص) در کنار ساده زیستی و تلاش برای فراهم آوردن امکانات داخلی زندگی در حد کفاف و حتی توصیه همسران به پرهیز از تجملات و زینت های اضافی، از هیچ کوششی برای تامین نفقه لازم آنان فروگذار نمی کردند.
    کلیدواژگان: رسول خدا(ص)، همسران رسول خدا(ص)، خانواده در اسلام، معیشت همسران پیامبر(ص)، مهریه، نفقه
  • سید علی موسوی نژاد*، سید اکبر موسوی تنیانی صفحات 55-86
    نوشتار پیش رو، در پی بررسی انتقادی نظرگاه های نایکسان درباره مذهب ناصر کبیر و خاندان وی است. در این باره، دو دیدگاه وجود دارد؛ گروهی از نویسندگان در سده های متمادی، با گرایش های اعتقادی مختلف و از طیف های گوناگون فکری و علمی، او را پیرو مذهب زیدیه شمرده اند و در مقابل، گروهی دیگر از نویسندگان امامی که بیشتر از قرن دهم هجری به بعد هستند، با استناد به پاره ای از گزاره ها، او را عالمی امامی مذهب معرفی کرده اند. با بررسی تحلیلی گزاره ها و شواهد تاریخی و نیز آثار و آرای ناصر کبیر، درمی یابیم که دیدگاه گروه نخست، به صواب نزدیک تر است. در زمینه مذهب خاندان ناصر کبیر نیز می توان گفت اگرچه برخی منابع به مذهب امامی ایشان تصریح کرده اند، ولی با بررسی قراین و شواهد تاریخی، به احتمال قوی، سایر افراد دودمان ناصر کبیر نیز به مذهب زیدیه باورمند بوده اند
    کلیدواژگان: ناصر کبیر، ناصر اطروش، امامیه، زیدیه، خاندان ناصر کبیر
  • فاطمه جعفر نیا* صفحات 87-113
    خاندان یقطین، یکی از تاثیرگذارترین خاندان های علمی و سیاسی شیعی کوفه از اواسط قرن دوم تا اواسط قرن سوم هجری است که از سویی در زمره اصحاب ائمه: قرار داشتند و از سوی دیگر، در دستگاه خلافت عباسی از موقعیت ویژه ای برخوردار بودند. این امر، به آنان موقعیتی ویژه برای نقش آفرینی در گسترش سیاسی تشیع داد. با توجه به گستره ارتباطات این خاندان، این پرسش مطرح است که فعالیت های سیاسی آن ها، چه خاستگاهی داشته است؟ یافته های مقاله حاضر که با هدف واکاوی این موضوع نگاشته شده، نشان می دهد که فعالیت سیاسی خاندان یقطین، هرچند در مقیاس خرد بر ابتکارات شخصی آن ها مبتنی بوده، اما در سطح کلان، بر راهبردهای سیاسی تعیین شده توسط امامان شیعه منطبق بوده است.
    کلیدواژگان: خاندان های شیعی، خاندان یقطین، یقطین بن موسی، علی بن یقطین، گسترش تشیع
  • حسین ایزدی، سید محمد حسینی* صفحات 115-139
    شهر بخارا، پیش از ورود اسلام به ماوراء النهر، از جایگاه ویژه ای در امور اقتصادی، ارتباطی و فرهنگی برخوردار بود. این شهر، پس از انتخاب به عنوان پایتخت سامانیان و با توجه به سیاست های فرهنگی و اجرایی آنان، رشد قابل توجهی یافت. سامانیان توانستند با تکیه بر جایگاه معنوی خلافت عباسی و ایجاد امنیت و ثبات و آرامش در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، این شهر را به «قبهالاسلام» و مرکز دینی و مدنی در شرق جهان اسلام، تبدیل نمایند. جایگاه بخارا و نقش فعالیت های سامانیان در رونق و آبادانی این شهر، مسئله اصلی این مقاله می باشد که به روش توصیفی، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اسلام، بخارا، سامانیان، ماوراءالنهر، زبان فارسی
  • جعفر شریفی، محمد علی چلونگر، علیرضا ابطحی* صفحات 141-174
    عباسیان و اسماعیلیه، برای پیشبرد اهداف خویش، اقدام به تشکیل سازمان دعوت مخفیانه نمودند. مقایسه اهداف و اصول این دو سازمان و یافتن وجوه اشتراک و افتراق آن ها، از جمله موضوعاتی است که می تواند به شناخت بیشتر این دو جریان بینجامد. این موضوع، با استفاده از روش وصفی و تطبیقی و بر پایه مطالعات اسنادی مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که وجه تمایز اصلی این دو سازمان، در این است که سازمان دعوت عباسی اهداف سیاسی را دنبال می نمود؛ ولی سازمان دعوت اسماعیلی، علاوه بر اهداف سیاسی، به ترویج عقاید اسماعیلی نیز مقید بود. هر دو سازمان دعوت، در اصولی همانند: پنهان کاری، نظم و ترتیب در امور، اطاعت محض از امام و جذب پیروان از راه های گوناگون، با هم اشتراک داشتند و رسیدن به قدرت و خلافت، از مهم ترین اهداف مشترک آنان بود. درباره وجوه امتیاز آن ها هم باید افزود که اسماعیلیه، حتی پس از دستیابی به مقام خلافت، بر حفظ عقاید خویش پایبند بودند و موجودیت سازمان دعوت را حفظ نمودند و نیز تسامح بیشتری در امور از خود نشان می دادند؛ درصورتی که عباسیان این گونه عمل ننمودند. از طرفی، سازمان دعوت، بر پایه اصول سلسله مراتبی، نزد عباسیان، عمدتا بر پایه نمود سیاسی، خود را نشان داد؛ ولی نزد اسماعیلیه، دارای جنبه های مذهبی و معنوی، به ویژه اعتقاد به ضرورت رهبری امام منصوص در راس سلسله مراتب سازمان بود.
    کلیدواژگان: عباسیان، اسماعیلیان، سازمان دعوت، خلافت عباسی، خلافت فاطمی
  • شکرالله خاکرند*، ندا هنرمندی* صفحات 175-193
    شبه جزیره ایبری، سرزمینی با اقوام مختلف است که اتحاد و یکپارچگی در آن منطقه، همواره با دشواری هایی همراه بوده است. منشا این دشواری را می توان نژاد مشترک نداشتن ساکنان این سرزمین دانست. اسپانیا پس از دچار شدن به چالش های عمیق، ایجاد اتحاد ملی را در دستور کار خود قرار داد و یکپارچگی مذهبی برآمده از دستگاه تفتیش عقاید را به عنوان یکی از ابزارهای مناسب برای این هدف برگزید. تفتیش عقاید، به مثابه روشی برای تحقق وحدت دینی، در اسپانیا حداقل سه دوره داشته است؛ ولی دوره میانی آن که از اواخر قرن پانزدهم و اوایل قرن شانزدهم میلادی آغاز شد، از این نظر مهم است که هدف ایجاد یک دولت ملی یکپارچه را نیز تعقیب می کرد. بر همین اساس، دولت اسپانیا در این دوره، تحت پوشش دستگاه تفتیش عقاید بوده است؛ ولی در حقیقت، با انگیزه ضد سامی گری دست به مبارزه ای جدی با عرب نژادها و یهودیان به عنوان دو قوم تاثیرگذار ساکن این سرزمین زد تا بدین وسیله، وحدت ازدست رفته خود را بازیابد. مقاله حاضر، ابعاد مختلف این موضوع را کاویده است.
    کلیدواژگان: اسپانیا، جزیره ایبری، اعراب ساکن اسپانیا، یهودیان ساکن اسپانیا، تفتیش عقاید
|
  • Hamid Jaliliyan*, Seifali Zahedifar* Pages 7-27
    The book ‘Al- Sahih men Sirah al-Nabi al- A’zam’ Compiled by Seyed Ja’far Morteza Ameli is considered one of the most significant sources towards the study of conduct and in which it has been utilized various historical methods. In this writing، Ameli’s methods concerning the investigation of historical probabilities in “Al- Sahih book”، has been acknowledged، classified and presented some examples for each of them. The study of historical probabilities by Ameli could be classified in the following issues: 1. The preference of a historical probability such as: the preference of probability in line with the character of given individual، the preference of probability in harmony with the explicitness of historical narration، the preference of probability by the rejection of one of the contrasting probabilities، the preference of probability on the basis of the other similar narrations or the frequency of narrations، the preference of probability according to the taste and favor، 2. The rejection of a historical probability such as: the rejection of probability without any reason، the rejection of probability based on the character of given individual or the context of narrations، the rejection of probability against the exterior of narration; 3. Therejection of the others’justification such as: the rejection ofjustification incongruous with the explicitness of narration، the rejection of justification of the total narrations inconsistent according to the authorities’ dictum.
    Keywords: Seyed Jafar Morteza Ameli, Al, Sahih men Sirah al Nabi al Azam Islamic historiography, historical methodology, historical probability
  • Farzaneh Hakimzadeh* Pages 29-54
    Economic state of prophet’s life and the quality of his wives’ living are considered the issues having been rather ignored by the historians in spite of its significance، and it is attributed to the historical writings concerning the invitation، battles، as well as social morale of the prophet. The present writing with the purpose of the studying the life style of prophet in relation to the financial affairs of family and utilizing the historical، narrative، and interpretive sources has endeavored to answer the question regarding the quality of administration of prophet in affording the living of his wives. The findings of this research reveals that the modesty of prophet and providing the necessities of life and even advising the wives towards the abstinence from extravagance and ornaments was not an obstacle against providing their necessary maintenance.
    Keywords: prophet, prophet's wives, family in Islam, living of prophet's wives, marital gift, maintenance
  • Seyed Ali Musavinezhad*, Seyed Akbar Musavi Tanyani Pages 55-86
    The present writing is to critically investigate the diverse viewpoints concerning the religion of Nasser e- Kabir and his household. There exist two viewpoints in this regard: a group of authors in many centuries with various belief tendencies and belonging to the different intellectual and scientific assemblies consider him to be the follower of Zeidiyeh religion and conversely the other group of Imami authors –often since the 10th century and then- have introduced him as Imami scholar on the basis of some propositions. Through the analytical investigation of the propositions and historical evidences as well as the works and ideas of Nasser e- Kabir، it is concluded that the viewpoint of the first group is closer to reality. In regard with the religion of Nasser e- Kabir’s household، some sources regard them as Imami while the study of historical evidences makes known that the other members of household have been the believers of Zeidiyeh as well.
    Keywords: Nasser e Kabir_Nasser e Atroosh_Twelvers_Zeidiyeh_Nasser e Kabir's household
  • Fatemeh Jafarniya* Pages 87-113
    Yaqtin’s household was considered as one of the most influential Shiite، political and scientific households of Kufa in the middle of the second until the middle of the third century -After Hijrah- being in the array of the followers of Imams -PBUT- and also being of particular position in Abbasid caliphate. This issue provided an exceptional opportunity towards their taking part in the political propagation of Shiism. Considering the extension of relationships of this household، it is raised this question related to the origin of their political activities. The findings of the present article reveal that the political activity of Yaqtin’s household though in the micro level has been on the basis of their personal innovations and in the macro level، it has been corresponding to the determined political strategies by the Shiite Imams.
    Keywords: Shiite households_Yaqtin's household_Yaqtin Ibn e Musa_Ali Ibn e Yaqtin_propagation of Shiism
  • Hossein Izadi, Seyed Mohammad Hosseini* Pages 115-139
    Before the advent of Islam in Transoxania, Bokhara was of particular importance in terms of economic, communicative, and cultural affairs. It was considerably developed after being selected as the capital of Samanids in addition to considering their cultural and administrative policies. Relying on the spiritual position of Abbasids and providing security, stability and peace in the cultural, social, and economic domains, Samanids could change this city to a religious, civil center in the east of the world of Islam under the title of Qubbat ol- Islam. The importance of Bokhara and the role of Samanids’ actions towards the richness of this city would be the main issue of this article having been investigated through the descriptive method.
    Keywords: Islam, Bokhara, Samanids, Transoxania, Persian language
  • Jafar Sharifi, Mohammad Ali Chalungar, Alireza Abtahi* Pages 141-174
    Abbasid and Ishmaelite tried to furtively develop invitation organization towards the actualization of their objectives. The comparison of the objectives and principles of these two organizations and discovering the similarity and difference aspects of them are the issues which could led to the more recognition of these two trends. This issue has been investigated through the descriptive-comparative method and on the basis of predicative studies in this writing. The findings of the article reveal that the main distinguishing aspect of these two organizations is that the Abbasid invitation organization was the follower of political goals while Ishmaelite invitation organization believed in the propagation of Ishmaelite beliefs as well. Both organizations were common in the principles such as concealment، order in affairs، absolute obedience of imam and the attraction of followers in different ways and achieving authority and domination were considered their most significant common objectives. Regarding their positive aspects، it should be added that Ishmaelite were faithful towards their beliefs even after achieving power and preserved the invitation organization and they showed more negligence in the affairs while Abbasids were the opposite of them. Also، the invitation organization was revealed on the basis of the principles of hierarchical order and mainly political manifestation before Abbasids، while before Ishmaelite it was of religious and spiritual aspects particularly believing in the necessity of leadership of appointed Imam on top of hierarchy of organization.
    Keywords: Abbasids, Ishmaelite, invitation Organization, Abbasid caliph, Fatimid caliph
  • Shokrollah Khakrand*, Neda Honarmandi* Pages 175-193
    Iberian Peninsula is the land with the diverse tribes and unity in that region has been along with difficulties. The origin of this difficulty is deemed to be the void of common race among the residents of this land. Affected by the profound challenges، Spain set the development of national unity as a priority and selected the religious unity out of the persecution of beliefs as one of the appropriate means in favor of this objective. persecution of beliefs resembling an appropriate method towards the fulfillment of this goal in Spain has been of three phases at least however its middle phase initiated from the ending 15th century and the beginning of 16th centaury A. C is of significance due to the fact that it was follower of the objective in relation to the development of a united national government. In this regard، Spain government sponsored by the office of persecution of beliefs but in reality with the motivation of anti- Semitism seriously fought against Arabs and Judaists as two influential tribes and resident of this land to re-find the means of its missed unity. The present article has studied the diverse dimensions of this issue.
    Keywords: Spain, Iberian Peninsula, Arabs resident of Spain, Judaists resident of Spain, persecution of beliefs