فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث - پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1390)

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1390)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید معارف، حمید مدرسی صفحه 7
    باب ذبائح اهل کتاب یکی از پر اختلاف ترین ابواب فقهی شیعه است. در یک بررسی اجمالی پی می بریم که روایات این باب به چهار دسته تقسیم می شود، روایات نهی مطلق، روایات نهی از ذبیحه غیر اهل کتاب، روایات حلیت ذبائح اهل کتاب به شرط تسمیه و روایات حلیت بی قید و شرط ذبائح اهل کتاب. تعارض روایات این باب به حدی است که به هیچ عنوان قابل جمع نبوده و مضامین آنها به هیچ عنوان با یکدیگر جمع نمی شود و باید یک طرف از روایات را بر دیگری ترجیح داد. با توجه به دستورات امامان معصوم علیهم السلام در حل تعارض روایات، پی می بریم که روایات حرمت اصل و مبنا بوده و روایات حلیت از روی تقیه صادر شده است.
    کلیدواژگان: تعادل و تراجیح، حل تعارض روایات، ذبائح اهل کتاب، فقه الحدیث
  • عباس همامی، حامد علی اکبر زاده صفحه 23
    مکتب تفکیک که نشات گرفته از تفکرات مرحوم میرزامهدی اصفهانی و نظائر اوست، با تعریفی که از تاویل قرآن ارایه می دهد، تاکید دارد که فهم این تاویل ها منحصر به معصومین (ع) است و عملا هیچ امکان و جوازی برای دیگران در تاویل قرآن مگر در شرایط بسیار خاص وجود ندارد. بر اساس این دیدگاه تاویل های سایر مفسران و دانشمندان به ویژه فلاسفه و عرفا مطلقا باطل است و نباید به ورطه خطرناک تاویل قرآن نزدیک شد. به عقیده تفکیکیان تاویل برای همه آیات قرآن است، نه فقط آیات متشابه و برای فهم آن چاره ای جز رجوع به احادیث وجود ندارد. این مقاله به بررسی و نقد دیدگاه های این مکتب پیرامون تاویل قرآن پرداخته است.
    کلیدواژگان: تاویل، مکتب تفکیک، قرآن، تفسیر، متشابه
  • غلامحسین اعرابی صفحه 41
    درباره نزول قرآن بر هفت حرف، بیش از شصت روایت در منابع روایی نقل شده است؛ و در طول تاریخ اسلامی بین دانشمندان علوم قرآن و مفسران فریقین؛ بحث های فراوانی صورت گرفته است؛ نکته مهم آن است که گمان رفته، همه روایات مربوط در مقام بیان یک موضوع است؛ از این رو در مقام تبیین مفاد این روایات اختلافات فراوانی پدید آمده است. در این مقاله ابتدا روایات مربوط بر اساس مفادشان دسته بندی و آن گاه هر کدام از اقوال مهم مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت چنین نتیجه گیری شده است که این روایات ناظر بر موضوعات متعددی است. پاره ای از آن ها دلالت دارد بر این که قراءات ناصحیح افرادی که قادر به قرائت صحیح نیستند، در خور گذشت است.
    کلیدواژگان: نزول قرآن هفت حرف، اختلاف قراءات، بطون قرآن، تعددمضامین قرآن، یک حرف
  • محمد علی رضایی اصفهانی صفحه 55
    نظریه پردازی های علمی یکی از مسائل مهم عصر ما و ضرورتی برای پیشرفت هر دانش است. خاستگاه نظریه ها می تواند از متن دانش مورد نظر برخیزد یا از دانشی دیگر، یعنی پژوهشگر الهام یا حدس برخاسته از یک پدیده طبیعی یا از یک آیه قرآن نظریه ای ارائه می کند و با توجه به شواهد و قرائن علمی آن را سامان می دهد.
    به عبارت دیگر نظریه پردازی های علمی گاهی تک تباری است و گاهی چند تباری است یعنی گاهی نظریه علمی به صورت میان رشته ای شکل می گیرد. از اینجاست که نظریه پردازی های علمی قرآن متولد می شود. در این نوشتار بر آنیم که ابعاد مختلف این مساله را مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی، علم، قرآن، اعجاز علمی
  • امیر توحیدی، هومن متین نیکو صفحه 85
    جریان غلات آن چنان بعضی از پژوهشگران را تحت تاثیر قرار داده که خود دچار گزافه گویی درباره برخی از معارف و فضائل معصومان صلوات الله علیهم اجمعین شده اند. این مقاله درصدد نقد یکی از آثار ایشان با عنوان «تاثیر اندیشه های غالیان بر برخی از مفسران اثرگرای شیعی» است که در شماره پنجم پژوهش نامه قرآن و حدیث به قلم آقای بمانعلی دهقان منگابادی به چاپ رسیده است.
    کلیدواژگان: غلو، غلات، تفسیر، تاویل، روایت
  • آفرین زارع، احمد قاسمی صفحه 103
    در تفسیر قرآن با رویکردهای متفاوتی روبرو هستیم که هر کدام از آنها به شیوه ها و مناهج گوناگونی تقسیم می شود. از جمله آنها رویکردهای: عقیدتی، علمی، عقلی اجتماعی نوین، ادبی و رویکردهای منحرف. آن چه دراین جا مد نظر است، رویکرد ادبی است که به دو شیوه: بیانی و تذوق ادبی تقسیم می شود.
    منهج بیانی براسلوب نظمی بی نظیر و نیکو تکیه داردکه مخالف با اسالیب معمول عرب است، و صور بیانی که متشکل از بدیع ترین و فصیح ترین واژگان و صحیح ترین معانی می باشد. اما تذوق ادبی برپایه توازن بین ذات و موضوع استواراست و تذوق در قرآن کریم، حرکتی روانی و گرایشاتی ذاتی و درونی است که ناخودآگاه بر انسان تاثیر می گذارد. رویکرد ادبی از آن جهت حائز اهمیت است که قرآن، ادبیات و فصاحت و بلاغت خویش را موضوع معجزه و آیت بودنش معرفی می کند و دیگران را نیز در این زمینه به مبارزه می طلبد. بنابراین برای مفسران بسیار ارزشمند خواهد بود تا پرده از اعجاز ادبی و بلاغی قرآن بردارند. با توجه به اهمیت این موضوع، دو تفسیر ادبی مهم (تفسیرالکشاف و التفسیر البیانی للقرآن) را که یکی مربوط به دوره های نخست و دیگری مربوط به دوره معاصر می باشد، مورد مقایسه قرار گرفته است.
    مهمترین نتیجه این پژوهش اینست که رویکرد ادبی با شیوه بیانی جایگاه والایی در فهم و تفسیر کلام الهی دارد و با پیشرفت علوم بلاغی تفاسیر ادبی هم رو به تکامل گذاشته تا آنجا که برخی از مفسران معاصر بر متقدمان تفوق یافته اند که از میان آنها می توان عائشه عبدالرحمن را نام برد که با بهره بردن از تلاش های استادی چون زمخشری، تفسیری به مراتب کامل تر و زیباتر از قرآن کریم ارائه داد.
    کلیدواژگان: زمخشری، بنت الشاطئ، کشاف، تفسیر بیانی، بلاغت، بررسی، مقایسه
  • الهه عرب زاده صفحه 121
    اگرچه واژه إجتباء یازده بار در قرآن به کاررفته است اما از دوجنبه اهمیت دارد یکی به دلیل آنکه بهترین خوبان عالم را دربرمی گیرد و دیگر به لحاظ شمولیت معنایی. چرا که خداوند صراحتا آن را برای «من یشاء» از بندگان قرارمی دهد. همان طورکه می دانیم، این واژه عموما در معانی ای چون برگزیدن و جمع آوری معنا شده است. اما هر یک از این معانی، اگرچه در برخی مصادیق انطباق دارد، در برخی موارد دیگر دچار اشکال است. مثلا در بررسی ماجرای حضرت آدم (ع) و یونس (ع): به خوبی درمی یابیم إجتباء نمی تواند منصبی اعطایی ازجانب خداوند باشد آن هم پس از عصیان و غضب یونس(ع)، بلکه به معنای «بازنمودن مسیری درزمانی که همه راه ها بسته است»، به کار رفته است. به این معنا که خداوند همه شرایط را درست آنجا که انتظار نمی رود با قدرت برای شخص فراهم می کند و مسیررشد او را گاه بوسیله توبه و به سوی هدایت و گاه صالحیت باز می نماید. در این نوشتار ابتدا آراء قدما نقل شده و آنگاه به تنزیه معنای این واژه پرداخته شده است، در ادامه بانگاهی به معنای جدید درآیات مربوطه، «سیر مجتبوین در زمان» و نیز «ثمرات اجتباء» به همراه «جدول درجات معنای إجتباء» آورده شده است.
    کلیدواژگان: إجتباء، مجتبوین، معنا شناسی، تنزیه معنا، معنا مشترک
|
  • Majid Maaref, Hamid Modarresi Page 7
    The act of slaughtering (zebh) by ahl-e ketab (Followers of The Book) is one of the most controversial issues in Shiite jurisprudence. A quick examination reveals that the narrations related to this issue are divided into four categories: narrations absolutely prohibiting slaughtering by ahl-e ketab, narrations prohibiting slaughtering by those who are not ahl-e ketab, narrations denoting lawfulness (helliyyat) of slaughtering by ahl-e ketab if the name of Allah is uttered in doing so, and narrations denoting unconditional lawfulness of slaughtering by ahl-e ketab. These narrations are so conflicting that they cannot exist together and some have to be preferred to others. Based on the orders from the infallible Imams, we find out that ‘prohibition narrations’ are essentially acceptable and the ‘narrations denoting lawfulness of slaughtering’ have been issued out of taqqiyye (precautionary dissimulation of one’s faith).
    Keywords: balance_preferences_resolution of conflicts in narrations_slaughtering (zebh) by ahl e ketab (Followers of The Book)_fiqh al hadith (the discipline which studies hadiths)
  • Abbas Hemami, Hamed Ali-Akbarzadeh Page 23
    According to Tafkik School rooted in Mirza Mehdi Isfahani’s ideas, ta’vil (esoteric interpretation) is exclusively done by the Infallible (a.s.) and, in fact, others are never allowed to carry out ta’vil unless they have to do so under highly specific conditions. Based on this viewpoint, ta’vils carried out by other exegetes, scholars especially philosophers and gnostics have no credibility and they are warned not to risk carrying out ta’vil. Proponents of Tafkik School hold that ta’vil concern the whole Quran and not merely the equivocal verses and to understand it, one should refer to hadiths. This paper delves into the approach of Tafkik School towards ta’vil.
    Keywords: tavil (esoteric interpretation), Tafkik School, the Quran, exegesis, equivocal verses
  • Gholam-Hussein Arabi Page 41
    More than sixty narrations have been offered about the revelation of the Quran upon seven letters (horoof) in reliable sources, and this issue has been the subject of an ongoing debate among the Shiite and Sunnite scholars and exegetes throughout the Islamic history. The key point, here, is that it has been perceived that all the narrations in question communicate an identical idea; hence, a lot of different views have been expressed in explicating the content of these narrations. In this article, first, the narrations in question are categorized on the basis of their content. Then, the key observations are examined. Finally, it is concluded that these narrations are related to various subjects some of which deal with the idea that the incorrect qara’at (readings) of those who are not capable of correct reading warrants forbearance.
    Keywords: revelation of the Quran upon seven letters, differences of readings, botoon, e Quran (non, manifest layers of the Quran), multiplicity of Quranic themes, one letter (harf)
  • Mohammad-Ali Rezaei Isfahani Page 55
    Development of scientific theories is one of the significant issues of our time and is necessary for the progress of every discipline. Theories may be motivated by the circumstances of each discipline or they may be inspired by what happens in other disciplines. In other words, theories have either intra-disciplinary or inter-disciplinary sources. For example, inspired by a natural phenomenon or a particular verse from the Quran, a researcher may develop a theory and then he/she gives shape to it using scientific evidence. Development of scientific theories on the Quran follows the same procedure. The present article seeks to examine various dimensions of this issue.
    Keywords: theory development, science, the Quran, scientific miraculousness
  • Amir Tohidi, Hooman Matin Nikoo Page 85
    The course of exaggeration has impressed scholars to such an extent that they themselves have exaggerated some teachings and virtues of the Infallible (p.b.u.t). The present article seeks to offer a criticism on one of their works entitled The Influence of the Exaggerators’ Thoughts on Some Work -Oriented Shiite Exegetes written by Beman-Ali Dehqan and published in Pazhouheshnameh-e Quran va Hadith, No. 5.
    Keywords: exaggeration, exaggerators, exegesis, tavil (esoteric interpretation), narration
  • Afarin Zare, Ahmad Qasemi Page 103
    Various approaches are adopted to interpret the Quran: doctrinal, scholastic, modern intellectual-social, literary and deviant. This article deals with literary approach which has two variants: expository style and literary tazzavoq (tasting) style. The expository exegesis is based on an admirable, unique, and systematic style which is in contrast with the common Arabic styles and employs expository features including the most innovative, eloquent and soundest meanings. Literary tazzavoq, on the other hand, is based on a balance between substance and subject and tazzavoq is a psychological flow and an intrinsic trend in the Holy Quran, which influences one subconsciously. What makes literary approach significant is that the Quran refers to its literary, eloquent, and rhetorical features as the miraculous aspects of this holy book and challenges others in this respect. Thus, it is imperative for the exegetes to explore the eloquence and other aspects of its literary miraculousness. Given the importance of this issue, two important literary exegetical works (Tafsir al-Kashshaf and al-Tafsir al-Bayani lel-Quran), one of which dates back to the early periods of Islam and the other is related to the contemporary era, are compared here. The most important finding of the present research work is that literary approach with expository style significantly contributes to understanding and interpreting the Devine words and given the progress of eloquent skills, literary exegesis evolves constantly and now it can be pointed out that contemporary exegetes have outshone their predecessors. Among the contemporary exegetes, we may name Aisha Abdul Rahman who has offered a far more complete and beautiful interpretation of the Quran, benefitting from the endeavors of great scholars such as Zamakhshary.
    Keywords: Zamakhshary, Bent al Shaty, Kashshaf, expository interpretation, eloquence, review, comparison
  • Elaheh Arabzadeh Page 121
    The word ijtiba’ (to single out) has been mentioned 11 times in the Quran and it has two significant facets: embracing all the good people in the world and its meaning coverage. God uses ijtiba’ about those servants about whom He says “man yasha” (whoever He wants). As we know, this word is generally said to have meanings such as ‘to single out’ and ‘to collect’. However, both meanings are flawed in some respects, though in some other respects, they are applicable. For example, in studying the stories of Adam (a.s.) and Jonah (a.s.), we find out that ijtiba' cannot be a position bestowed by God, particularly following Jonah’s (a.s.) disobedience and anger. Rather, it refers to ‘opening a way when other routes are shut’. That is, God powerfully makes all provisions for an individual exactly when they are not expected and guides him by repentance at times and by righteousness at other times. In this paper, first, the views of the scholars of the past are presented and the meaning of ijtiba' is refined. Next, following a review of the new meanings in the respective Quranic verses, ‘the journey of majtoobin (the singled out) in time’ and ‘benefits of ijtiba'’ along with the ‘table displaying different meanings of ijtiba' are presented.
    Keywords: ijtiba', majtoobin (the singled out), semantics, tanzih, e mana (to refine meanings), shared meaning