فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال چهل و ششم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و ششم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/05
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید صفدر حسینی*، مرضیه امین روان صفحات 197-206
    پنبه از گذشته تا به حال یکی از کالاهای اساسی و راهبردی در ایران است. استان گلستان در سال های گذشته بخش عظیمی از پنبه مورد نیاز کشور را تامین کرد و به یکی از قطب های اصلی کشت این محصول تبدیل شد. در مطالعه حاضر، اثر سیاست های حمایتی بر عرضه پنبه استان گلستان با استفاده از متغیر نسبت شاخص حمایت از تولیدکننده پنبه به محصولات رقیب آن به عنوان متغیر نشان دهنده اثر سیاست ها و حمایت های دولتی بررسی شد که این کار از طریق برآورد معادلات واکنش سطح زیرکشت پنبه آبی و دیم در قالب الگوی تعدیل جزئی نرلاو صورت گرفت. نتایج نشان می دهد اثر مثبت متغیر نسبت شاخص حمایت از تولیدکننده پنبه به محصولات رقیب آن در هر دو معادله سطح زیرکشت آبی و دیم پنبه معنی دار بود. کشش عرضه این متغیر در مدل پنبه آبی در کوتاه مدت 12/ 0 درصد و در بلند مدت 27/ 0 درصد و در مدل واکنش عرضه پنبه دیم نیز مقدار کشش عرضه این متغیر در کوتاه مدت 16/ 0 درصد و در بلند مدت 26/ 0 درصد است. پیشنهاد می شود علاوه بر افزایش سودآوری نسبی پنبه نسبت به رقبای آن و کاهش واردات بدون برنامه، افزایش حمایت های قیمتی و غیر قیمتی از پنبه مانند قیمت تضمینی به منظور ایجاد انگیزه در کشاورزان برای افزایش عرضه این محصول صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: استان گلستان، پنبه، سیاست های حمایتی، سطح زیرکشت، شاخص حمایت از تولیدکننده
  • نازی حیدری ظهیری*، حمید امیرنژاد، سیدعلی حسینی یکانی صفحات 207-215
    منابع جنگل نقش مهمی در معیشت و رفاه صدها میلیون نفر از مردم کشورهای درحال توسعه دارند. هدف از این مطالعه بررسی اهمیت محصولات جنگل در درآمد خانوار روستایی و سطح فقر و نابرابری است. داده ها و اطلاعات اقتصادی- اجتماعی 160 خانوار روستایی حاشیه جنگل منطقه هزارجریب از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری جمع آوری شد. با استفاده از خط فقر روستایی سال 1389 و تعدیل آن برای سال تحقیق (1392)، شاخص های فقر و نابرابری (ضریب جینی) در دو مرحله محاسبه شد: اول، با احتساب درآمد جنگل و دوم، بدون درنظرگرفتن درآمد جنگل در درآمد کل خانوار. نتایج نشان داد منابع زیست محیطی ترکیبی مهم در معیشت خانوار روستایی است، به طوری که جنگل دومین سهم درآمدی (30 درصد) را از متوسط ​​کل درآمد خانوار دربر دارد. همچنین، با حذف درآمد جنگل از اقتصاد خانوار، تعداد فقرا 8/ 1 برابر می شود و فاصله آن ها از خط فقر افزایش می یابد (2/ 4 برابر). نابرابری توزیع درآمد نیز با حذف درآمد جنگل 28 /1 برابر می شود و سطح رفاه جامعه روستاییان به میزان 2/ 323 میلیون ریال کاهش می یابد؛ بنابراین، ترکیب درآمد جنگل در حساب درآمد خانوار، فقر و نابرابری روستایی را به میزان شایان توجهی کاهش می دهد که پیش زمینه پایداری محیط زیست است.
    کلیدواژگان: خط فقر، درآمد جنگل، شکاف فقر، وابستگی اقتصادی
  • سید داوود حاجی میر رحیمی*، عبدالله مخبر دزفولی، حسام الدین غلامی، مرتضی اکبری، عباس نوروزی صفحات 217-231
    مهندسی دوباره ساختار های دولتی در کشورهای درحال توسعه برای افزایش قدرت حاکمیتی سازمان های دولتی و افزایش نقش بخش غیر دولتی در توسعه کشاورزی موجب ظهور ظرفیت های جدیدی برای کارآفرینان و تعمیق موقعیت ایشان در مدیریت و پیشبرد این تحولات شد. نظام آموزش عالی کشاورزی برای حفظ جایگاه مسئولیتی و بهبود توان تاثیرگذاری خود در توسعه کشور، لازم است با افزایش کیفیت برنامه ریزی آموزشی در تربیت منابع انسانی کارآفرین گام های اساسی بردارد. معضلات و چالش های فراروی مراکز آموزش علمی- کاربردی کشاورزی در تربیت این منابع با توجه به ضعف کارآفرینی دانش آموختگان این مراکز، شناخت و اجرای راهکارهای توسعه توانمندی های کارآفرینانه دانشجویان را ضروری کرد. تحقیق حاضر با همین هدف و با روش پیمایشی انجام گرفت. در سال 1391، جامعه آماری دانشجویان کشاورزی درحال تحصیل در آن مرکز 1595 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 195 نفر تعیین شد. ابزار سنجش پرسشنامه ای بود که روایی و پایایی آن تایید شد. نتایج تحقیق نشان داد میانگین رتبه ای تاثیر راهکارهای توسعه توانمندی های کارآفرینانه دانشجویان بیش از حد متوسط است (53 /3 از 5). همچنین، عوامل «ارائه خدمات مشاوره ای» و «برنامه ریزی برای بهبود مهارت های کارآفرینی» به ترتیب 48/ 20 و 47/ 19 درصد واریانس راهکارها را تبیین می کنند. در پایان، پیشنهاد شد «تالار ورودی (Corridor) تخصصی مشاوره کسب وکار در مراکز آموزش عالی علمی- کاربردی کشاورزی» ایجاد شود. همچنین، «باید برنامه ریزی جامعی برای بهبود مهارت های کسب وکار و کارآفرینی دانشجویان از طریق تلفیق مباحث کارآفرینی در سرفصل های دروس فنی و تخصصی رشته های کشاورزی» صورت گیرد.
    کلیدواژگان: توانمندی های کارآفرینانه، دانشجویان علمی، کاربردی کشاورزی، نوآوری و کارآفرینی
  • محمدشریف شریف زاده*، مهدیه حسینخانی، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 233-246
    این تحقیق به روش پیمایشی و با هدف بررسی امکان پذیری مدیریت تلفیقی کرم خراط گردو در شهرستان بافت انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق 5750 نفر از گردوکاران شهرستان بافت بود. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 300 نفر تعیین شد. نمونه ها از طریق نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط گروهی از متخصصان تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ برای ارزیابی پایایی بخش های مختلف پرسشنامه بین 73/ 0 تا 82/ 0 به دست آمد. طبق نتایج آزمون فریدمن مولفه های امکان پذیری مدیریت تلفیقی کرم خراط گردو به ترتیب زیر رتبه بندی شد: توانمندی های دانشی- مهارتی، عملیات شیمیایی، عملیات مکانیکی (فنی)، عملیات زراعی، خدمات حمایتی- ترویجی، توانایی اقتصادی و عملیات بیولوژیکی. ضرایب همبستگی نشان داد بین تعداد اعضای خانوار، سابقه عضویت در تشکل ها، منابع و کانال های اطلاعاتی درمورد مسائل گردوکاری، اطلاعات و دانش فنی گردوکاران، تعداد مراجعه ها به جهاد کشاورزی، تعداد رقم های کشت شده گردو، نوآوری در کاشت گردو، اقدامات زراعی انجام گرفته برای مبارزه با کرم خراط گردو، تعداد اعضای خانوار اشتغال به گردوکاری، کل درآمد سالیانه از گردوکاری، متوسط میزان عملکرد از گردوکاری و امکان پذیری مدیریت تلفیقی کرم خراط گردو رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، نتایج آزمون های مقایسه ای، نشانگر تفاوت معنی داری بین دیدگاه گروه های مختلف پاسخگویان به لحاظ امکان پذیری مدیریت تلفیقی آفت کرم خراط گردو است. سرانجام، بهره گیری از رهیافت مدارس باغی برای آموزش باغداران، عرضه نهاده های بیولوژیکی و ارائه خدمات مشاوره ای، پرداخت اعتبارات برای احیای باغات گردو و بهره گیری از دانش بومی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: شهرستان بافت، کرم خراط گردو، گردوکاری، مدیریت تلفیقی آفات
  • امیر علم بیگی*، شهلا اقاپور، محمدرضا اکبری صفحات 247-253
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی نقش در شکل گیری شور کارآفرینی دانشجویان و به روش توصیفی همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان کارشناسی سال سوم و چهارم کشاورزی و منابع طبیعی و دانشجویان کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تشکیل می دهند. نمونه مورد نظر با به کارگیری فرمول دانیل 205 نفر تعیین شد و نمونه گیری به روش سهمیه ای انجام گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه ای استاندارد بود که روایی و پایایی آن بررسی و تایید شد. روش آماری غالب در پژوهش حاضر تحلیل مولفه های اصلی و آزمون t مستقل بود. نتایج آزمون t نشان داد الگوی نقش متغیری کلیدی در پیش بینی سطح شور کارآفرینی در دانشجویان است. نتایج تحقیق گویای این موضوع است که شور کارآفرینی به عنوان پدیده ای چندساختی به سازه های بیرونی مانند الگوی نقش وابسته است. در پایان پژوهش، برخی پیشنهادهای کاربردی برای نظام آموزش عالی کشاورزی در راستای بهبود شور کارآفرینی دانشجویان مطرح می شود.
    کلیدواژگان: الگوی نقش، دانشجویان کشاورزی، دانشگاه تهران، شور کارآفرینی، کارآفرینی
  • ولی الله سارانی*، یوسف حجازی، سیدمحمود حسینی، احمد رضوانفر صفحات 255-265
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سبک رهبری تحول آفرین با بهبود کیفیت آموزش عالی کشاورزی و در چارچوب کلی پژوهش های توصیفی- پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل تمام اعضای هیئت علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (212 =N) است. با استفاده از فرمول کوکران، 122 نفر به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب و با استفاده از ابزار پرسشنامه مطالعه شد. برای محاسبه سبک رهبری تحول آفرین و بهبود کیفیت آموزشی به ترتیب از مقیاس های استاندارد سبک رهبری چندعاملی (MLQ) و بهبود کیفیت آموزشی (AQIP) استفاده شد. مطابق یافته ها، بیشترین سطح سبک رهبری تحول آفرین، مربوط به سطح ضعیف (52 نفر، 6/ 42 درصد) بود. بین مولفه های رهبری تحول آفرین (رفتارهای آرمانی، ملاحظات فردی، ترغیب ذهنی و انگیزش الهام بخش) با متغیر بهبود کیفیت آموزشی در سطح معنی داری یک درصد رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت، اما بین متغیرهای سن، رتبه علمی و سابقه خدمت با متغیر بهبود کیفیت آموزشی رابطه معنی داری مشاهده نشد. مطابق نتایج تحلیل رگرسیونی، از میان متغیرهای واردشده فقط متغیر انگیزش الهام بخش (686/ 0= Beta) به عنوان متغیر اثرگذار بر بهبود کیفیت آموزشی محسوب می شد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، بهبود کیفیت، ترغیب ذهنی، رهبری تحول آفرین، سبک رهبری
  • آرزو باباجانی*، حسین شعبانعلی فمی، علی اسدی، محمدرضا رضاپناه صفحات 267-276
    در سال های اخیر، توسعه کشاورزی ارگانیک با وجود پتانسیل های بسیار برای رشد این بخش در ایران بسیار کند بود. تحقیق حاضر با هدف شناسایی ابزارهای پیشران توسعه بخش ارگانیک در کشاورزی ایران با استفاده از روش تحلیل عاملی انجام گرفت. مرور ادبیات تحقیق نشان می دهد ابزارهای متعددی در حوزه سیاستگذاری، حمایت مالی و ترویج و اطلاع رسانی در توسعه بخش ارگانیک در کشورهای مختلف تاثیرگذارند. به این منظور، پرسشنامه ای بر مبنای مرور ادبیات تحقیق در زمینه سیاست های موثر بر توسعه کشاورزی ارگانیک تدوین شد و پس از بررسی پایایی و روایی، توسط 122 نفر از کارشناسان سازمان های کشاورزی در شش استان منتخب تکمیل شد. پس از ورود داده ها به محیط نرم افزار SPSS نسخه 19 و انجام دادن تحلیل عاملی، از مجموع 45 متغیر تاثیرگذار، نه عامل از عوامل پیشران توسعه کشاورزی ارگانیک در ایران شناسایی شد که این عوامل 15/83 درصد واریانس کل را تبیین کردند. نتایج این تحلیل بیانگر آن است که ایجاد ساختارها و زیرساخت ها، تامین حمایت های مالی مورد نیاز، سیاستگذاری و هدف سازی و آموزش و مشاوره به تولیدکنندگان، شناسایی و تحلیل اطلاعات مورد نیاز، تبلیغات و اطلاع رسانی عمومی، هماهنگی نهادی، تدوین و تبیین دستورالعمل ها، ارائه امتیازات به سرمایه گذاری، بیش از 80 درصد از واریانس کل عوامل را تبیین می کنند. براین اساس، پیشنهاد می شود سیاستگذاران توسعه کشاورزی از یک سو با ایجاد ساختارهای مناسب نهادی و حمایت های مالی در این زمینه به ترویج این محصولات بپردازند و از سوی دیگر شرایط مناسب را برای سرمایه گذاری و بازاریابی در این زمینه فراهم کنند.
    کلیدواژگان: ابزارهای سیاستی کشاورزی ارگانیک، توسعه کشاورزی، توسعه کشاورزی ارگانیک، سیاستگذاری کشاورزی
  • روح الله رضایی*، امیر اسدپاسکی صفحات 277-284
    تحقیق حاضر با هدف تحلیل مشکلات توسعه گردشگری در روستای گازرخان در استان قزوین صورت پذیرفت. روش این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را تمام سرپرستان خانوار در روستای گازرخان تشکیل می دادند (750=N) که براساس فرمول کوکران، 115 نفر از آن ها از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انجام دادن تحقیق انتخاب شدند (115=n). برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان و متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تایید شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای کل ابزار اندازه گیری حدود 81/ 0 بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSSWin18 استفاده شد. نتایج کسب شده از تحلیل عاملی نشان داد 33/ 67 درصد از واریانس مشکلات توسعه گردشگری را در روستای گازرخان چهار عامل اطلاع رسانی- پشتیبانی، زیرساختی، انگیزشی- شناختی و اجتماعی- فرهنگی تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: استان قزوین، توسعه گردشگری، روستای گازرخان، روستاییان، مشکلات
  • عنایت عباسی*، منصوره صرامی فروشانی، همایون فرهادیان، علیرضا نوروزی صفحات 285-297
    هدف تحقیق حاضر بررسی میزان رضایتمندی کشاورزان استان مرکزی از عملکرد شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی است. همچنین، این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل تمام کشاورزان استان مرکزی می شود که از خدمات شرکت های مشاوره ای استفاده می کردند (9450= N). با استفاده از جدول(Kerjcie & Morgan (1970 و روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، 368 کشاورز به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن با استفاده از نظر جمعی از اعضای هیئت علمی ترویج و آموزش کشاورزی و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان های تهران و مرکزی تایید شد. براساس نتایج تحقیق، درمجموع رضایت کشاورزان از شرکت های مشاوره ای پایین تر از حد متوسط است. کشاورزان به بهره گیری از مشاوره های کارشناسان تمایل دارند، ولی درمورد به کارگیری و توصیه این مشاوره ها به دیگر کشاورزان تردید دارند. براساس نتایج همبستگی، بین متغیرهای مهارت های ارتباطی کارشناسان، افزایش دانش کشاورزان، میزان اعتماد کشاورزان به توصیه های کارشناسان و افزایش درآمد کشاورزان با رضایت از شرکت های مشاوره ای رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. براساس نتایج تحلیل رگرسیون، دو متغیر مهارت های ارتباطی و افزایش دانش کشاورزان، 31 درصد تغییرات رضایتمندی از شرکت ها را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، رضایتمندی کشاورزان، شرکت های خدمات مشاوره ای
  • اسماعیل پیش بهار*، جلال رحیمی، قادر دشتی، محمد قهرمان زاده صفحات 299-310
    با توجه به اهمیت گسترش صادرات غیر نفتی در پیشرفت و توسعه اقتصادی کشورها، در این مطالعه اثر بی ثباتی صادرات بخش کشاورزی بر تولید این بخش برای دوره 1353-1386 بررسی شد. همچنین، منابع بی ثباتی ارزش صادرات محصولات کشاورزی برای دوره 1353-1390 با استفاده از شاخص بی ثباتی کوپاک تعیین شد. نتایج نشان داد تاثیر بی ثباتی صادرات بر تولید بخش کشاورزی منفی و اثر متغیرهای صادرات، واردات، سرمایه و نرخ ارز واقعی مثبت و معنی دار و تاثیر نیروی کار منفی و معنی دار است. تجزیه منابع بی ثباتی نیز نشان داد زیر بخش های باغداری، زراعت، دامداری و شیلات به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نوسان صادرات بخش کشاورزی دارند. در زیربخش زراعت، محصولات پیاز، گوجه فرنگی، ادویه جات، انواع دانه های روغنی، منسوجات و شکر و در زیربخش باغبانی انواع بادام، مرکبات، خرما، فندق و پسته و در زیربخش دامداری، انواع دام زنده، پوست و پشم درجه بالای رقابت پذیری را در بازار های جهانی دارند.
    کلیدواژگان: ایران، بخش کشاورزی، پایداری صادرات، شاخص های ناپایداری
  • سیده شیرین گلباز *، جعفر یعقوبی صفحات 311-318
    شناسایی توانمندی های مورد نیاز دانش آموختگان در بازار کار و تقویت آن ها نقشی اساسی در افزایش دسترسی به فرصت های شغلی دارد. هدف پژوهش حاضر سنجش توانمندی شغلی فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی کشاورزی و راهکارهای بهبود آن است. نمونه آماری این تحقیق را 101 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 91 تشکیل دادند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن از طریق متخصصان دانشگاهی و کارشناسان جهاد کشاورزی تایید شد و برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ (94/ 0-87/ 0) استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین نمره توانمندی شغلی پاسخگویان 04/ 7 از 20 است که نشانگر توانمندی شغلی ضعیف آن هاست. با استفاده از تحلیل عاملی، راهکارهای توانمندسازی شغلی دانش آموختگان کشاورزی در هفت عامل، افزایش حمایت های دولتی، افزایش ارتباط بین بخش آموزش با اجرا، ایجاد تغییرات ساختاری در شیوه آموزشی، برگزاری دوره های آموزشی فنی- حرفه ای در زمان تحصیل، ایجاد تغییرات ساختاری در محتوای آموزشی، تغییر در شیوه پذیرش دانشجو و اصلاح برنامه های درسی خلاصه شدند که درمجموع 64 درصد از کل تغییرات مربوط به راهکارهای توانمندی شغلی پاسخگویان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: اشتغال، توانمندی شغلی، دانش آموختگان کشاورزی، راهکار
  • علی امیری*، رسول لوایی آدریانی، سعدی فتح الهی گلام بحری، خلیل کلانتری صفحات 319-325
    در این تحقیق، موانع و مشکلات تولید کنندگان گل و گیاهان زینتی از دیدگاه گلکاران در شهرستان محلات تحلیل و بررسی شد. جامعه آماری تحقیق شامل 420 نفر از گلکاران محلات بود که صد نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری ساده تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط استادان و کارشناسان مربوط و تعدادی از متخصصان ایستگاه ملی تحقیقات گل و گیاهان زینتی شهرستان محلات تایید شد. میزان پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ بررسی شد و مقدار آن در بخش تولید (85/. =α)، برداشت، بسته بندی، فرآوری و صادرات (80/. =α) و بازاریابی (91/. =α) به دست آمد و این مقادیر مناسب بودن ابزار تحقیق را بیان می کنند. براساس نتایج تحلیل عاملی، موانع و مشکلات تولیدکنندگان در بخش های تولید، برداشت، بسته بندی، فرآوری و صادرات، همچنین بازاریابی گل و گیاهان زینتی در هفت عامل اقتصادی، ظرفیت سازی برای ارتقای دانش، کمبود امکانات برداشت و فرآوری، مهارت و دانش فنی، مهارت آموزی بازاریابی، حمایت دولت از گلکاران و توانمند سازی گلکاران دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، برداشت، تولید، گل و گیاهان زینتی، محلات
  • مطهره بخشایش، سعید یزدانی* صفحات 327-334
    امروزه نهاده انرژی در کنار نهاده نیروی کار و سرمایه نقش مهمی در تولید کشاورزی ایفا می کند. انرژی نهاده ای مورد نیاز برای فعالیت ماشین آلات و ادوات کشاورزی است. بحث حائز اهمیت در این زمینه مربوط به میزان واکنش تقاضای انرژی به تغییرات قیمت حامل های انرژی و سایر نهاده های تولیدی است. از این رو، مطالعه حاضر به تخمین توابع تقاضای نهاده های انرژی در بخش کشاورزی شامل برق و نفت گاز و برآورد کشش های قیمتی و جانشینی (آلن و موریشیما) میان نهاده های مصرفی پرداخت. برای این منظور، از تابع هزینه ترانسلوگ استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد، نهاده های برق- نفت گاز و برق- سرمایه جانشین اند و دو نهاده نفت گاز و سرمایه مکمل یکدیگرند و به طور کلی نفت گاز در مقایسه با برق نسبت به تغییرات قیمت -نفت گاز و برق- حساسیت بیشتری نشان می دهد؛ بنابراین، توصیه می شود با توجه به ارزان تربودن و پاک تربودن انرژی الکتریکی، سیاست ها در راستای افزایش تقاضای برق و کاهش مصرف نفت گاز باشد و برای این منظور بهتر است سیاست های قیمتی به گونه ای اتخاذ شوند تا نفت گاز به طور مستقیم و به تبع آن برق از آن تاثیر بگیرند.
    کلیدواژگان: برق، ترانسلوگ، تقاضای انرژی بخش کشاورزی، کشش جانشینی، نفت گاز
  • حمزه خوشحال، محمد صادق الله یاری، محمد چیذری، زهرا دقیقی * صفحات 335-356

    کتابخانه های دیجیتال بخش اجتناب ناپذیر موسسه های آموزشی و پژوهشی هستند و با وجود هزینه های گزافی که صرف دسترسی و بهره برداری از آن ها می شود، یافته ها نشان می دهد هنوز کاربران بالقوه ای آن ها را نادیده می گیرند. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش و تمایل اعضای هیئت علمی موسسه های آموزش عالی و پژوهشی کشاورزی استان گیلان در استفاده از کتابخانه دیجیتال براساس مدل ارائه شده توسط et al. Venkatesh (2003)، نظریه یکپارچه پذ یر ش و استفاده از فناوری (UTAUT) انجام گرفت. در این مد ل، چها ر سازه مستقل انتظار عملکرد، انتظار تلاش، نفو ذ اجتماعی و شر ا یط تسهیل گر و چها ر متغیر تعدیل گر جنس، سن، تجربه و اختیار استفاده بررسی می شوند که بر دو سازه و ا بسته نیا ت ر فتا ری و ر فتا ر استفاده تاثیر می گذارند. در این راستا، از تحقیقی توصیفی به منظور مطالعه 85 نفر از اعضای هیئت علمی موسسه های آموزش عالی و پژوهشی کشاورزی استان گیلان استفاده شد که با استفاده از روش نمونه گیری مطبق نامتناسب انتخاب شدند. پس از تایید روایی پرسشنامه توسط متخصصان، آماره آلفای کرونباخ به منظور بررسی پایایی، برابر با 78/0 محاسبه شد که بیانگر پایایی قابل قبول پرسشنامه است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی و تکنیک حداقل مربعات جزئی و نرم افزارهای آماری SPSS و SmartPLS استفاده شد. نتا یج نشان می دهد سه متغیر اصلی انتظار تلاش، نفو ذ اجتماعی و شر ا یط تسهیل گر، عوامل کلیدی موثر بر نیا ت ر فتا ری و ر فتا ر استفاده کاربران نهایی از کتابخانه دیجیتال هستند.

    کلیدواژگان: تکنیک حداقل مربعات جزئی، کتابخانه دیجیتال، مدل UTAUT، موسسه های آموزشی و پژوهشی کشاورزی
  • نعمت الله شیری*، امیرحسین علی بیگی صفحات 347-362
    هدف کلی این پژوهش که با روش آمیخته انجام گرفت، شناسایی و تحلیل انگیزه های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل دانشجویانی است که در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی برای ایجاد کسب و کارهای کارآفرینی اقدام کرده بودند. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی شامل تمام دانشجویان سال چهارم کارشناسی رشته های کشاورزی دانشگاه رازی است (N=186) که 164 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش برای جمع آوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه بود. یافته ها نشان داد میزان انگیزه کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی بالاتر از متوسط است. براساس نتایج مقایسه میانگین ها، بین میزان انگیزه های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی براساس متغیرهای جنسیت، شرکت یا شرکت نکردن در دوره های آموزش کارآفرینی، داشتن یا نداشتن الگو، رشته تحصیلی، خودکارآمدی کارآفرینی و نگرش به کارآفرینی اختلاف معنی داری وجود داشت. نتایج تحلیل مقیاس بندی چندبعدی، انگیزه های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی را در دو بعد «انگیزه های اقتصادی کارآفرینانه» و «انگیزه های روان شناختی کارآفرینانه» در فضا نمایش داد. نتایج این مطالعه دستاوردهای مناسبی برای کمک به برنامه ریزان نظام آموزش عالی کشاورزی در راستای ارتقای انگیزه های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دارد.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، انگیزه کارآفرینی، کارآفرینی، مقیاس بندی چندبعدی
  • میلاد امینی زاده*، حامد رفیعی، اندیشه ریاحی، راضیه شنگایی، الهام مهرپرور حسینی صفحات 363-373
    کشمش یکی از مهم ترین محصولات ارزآور کشاورزی ایران است و ایران پس از کشورهای ترکیه و آمریکا سومین صادرکننده کشمش جهان است. در این مقاله، با استفاده از شاخص های مزیت نسبی صادراتی، مزیت وارداتی، نسبت های تمرکز و هرفیندال- هیرشمن، به بررسی وضعیت تجاری و ساختار بازار صادراتی و وارداتی محصول کشمش در جهان در دوره زمانی 2011-2001 پرداخته می شود. براساس نتایج، ساختار بازار صادراتی در این دوره انحصار چندجانبه بسته بود، اما در سال 2011 نسبت به 2001 رقابتی تر شد. ساختار بازار وارداتی با نوسان همراه بود، به طوری که در بعضی سال ها از انحصار چندجانبه به انحصار چندجانبه باز گرایش یافت. با وجود رقابت پذیری صادراتی کشمش ایران در این دوره، رشد آن 8/ 6- درصد بود، در حالی که کشورهای آمریکا و شیلی رشدی مثبت داشتند. همچنین، بین مزیت صادراتی ایران و کشورهای رقیب همبستگی وجود ندارد. نتایج همبستگی مزیت صادراتی ایران و رقبا با مزیت وارداتی واردکنندگان برتر نشان داد که با افزایش مزیت وارداتی کانادا مزیت صادراتی ایران افزایش می یابد. گفتنی است چنین رابطه ای بین مزیت وارداتی کانادا و مزیت صادراتی ترکیه و آمریکا نیز وجود دارد که مهم ترین رقبای ایران در توسعه بازار در این کشور محسوب می شوند. براساس نتایج، پیشنهاد می شود ایران با استفاده از عوامل بازاریابی و سیاست های تولیدی و تجاری مناسب در پی حفظ و توسعه سهم صادراتی خود در بازارهای هدف قدیمی و جدید باشد.
    کلیدواژگان: اختار بازار صادراتی، ساختار بازار وارداتی، کشمش، مزیت صادراتی، مزیت وارداتی
  • فرشید اشراقی*، نرگس خیری، ابراهیم حسن پور صفحات 375-383
    بخش کشاورزی در کشور جایگاه و اهمیت بالا و رو به رشدی دارد، ولی رشد و توسعه این بخش بدون مدیریت مناسب و موثر ریسک امکان پذیر نیست. در مطالعه حاضر، با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو به عنوان یکی از ابزارهای قدرتمند در تجزیه و تحلیل ریسک، سعی شد ریسک تولید ناشی از آثار تغییرات جوی در محصولات کشاورزی غالب شهرستان گرگان در دوره 1363-1390، پیش بینی و اندازه گیری شود. نتایج نشان داد بیشترین ریسک عملکرد به ترتیب مربوط به محصولات جو، سویا و گندم و همچنین کمترین ریسک عملکرد به ترتیب مربوط به محصولات لوبیا، شبدر و نخود است. درمجموع، نتایج تحقیق بیانگر تاثیر شایان توجه ریسک عملکرد در این منطقه است؛ بنابراین، باید برنامه ریزان و سیاستگذاران به این مسئله توجه کنند. براساس نتایج در زمینه شدت ریسکی بودن محصولات، پیشنهاد می شود محصولات با ریسک بیشتر تا آنجاکه ممکن است به صورت تنها کشت نشوند و تا حد امکان در کنار محصولات با میزان ریسک کمتر قرار گیرند تا مجموع ریسک تحمیل شده به کشاورز کاهش یابد.
    کلیدواژگان: استان گلستان، شبیه سازی مونت کارلو، محصولات کشاورزی، مدیریت ریسک
  • ایرج صالح، مهدی باستانی، سمانه عابدی* صفحات 385-393
    پارک های شهری ارزش های تفرجگاهی مهمی برای گذراندن اوقات فراغت مردم دارند. پارک فاتح در مرکز استان البرز قرار دارد و ارائه دهنده سطحی از خدمات کیفی برای مردم محسوب می شود، اما ارزیابی اقتصادی این خدمات با معیارهای عادی بسیار دشوار است و به طور عمده با لحاظ کردن برخی شاخص ها، برآورد ارزش اقتصادی آن ها انجام می گیرد. در مطالعه حاضر، به منظور دستیابی به هدف مذکور، با تکمیل سیصد پرسشنامه کلاوسون در زمان حداکثر گردشگری (تابستان 92) در قالب روش هزینه سفر (TCM)، ارزش گذاری، بررسی و تجزیه و تحلیل منطقه مورد مطالعه انجام گرفت. نتایج بیانگر آن است که ارزش تفرجگاهی باغ فاتح با تخمین تقاضای مکان تفریحی و محاسبه مازاد رفاه مصرف کننده، معادل 138750000 ریال به طور سالانه است که سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان با توجه به این امر می توانند به حمایت از پارک های شهری توجه کنند.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، پارک فاتح، تابع تقاضای مکان تفریحی، هزینه سفر فردی
|
  • Seyed Safdar Hosseini*, Marzieh Aminravan Pages 197-206
    From the past cotton has been introduced as one of the basic and strategic goods in Iran. Golestan province, during the past years has provided a large part of the nation's cotton requirement and has become one of the main poles of cultivation of this product. In this paper, the effects of support policies on Golestan's cotton supply has been investigated by using variable of producer support estimate of cotton to competing products and estimating irrigated and dryland acreage response equations through Nerlove's partial adjustment model. The results shows that the positive effect of producer support estimate of cotton to its competing products on cotton acreage has been significant in both irrigated and dryland models. Supply elasticity’s of this variable in the irrigated model is 0.12 in short run and 0.27 in long run. In dryland model, this elasticity is 0.16 and 0.26 respectively in short run and long run. According to the results, in addition to increasing the relative profitability of cotton compared to its competitors and reducing non-programing import, rising price and non-price supports of cotton like guaranteed prices in order to motivate farmers to increase the supply of this product is suggested.
    Keywords: acreage, cotton, Golestan province, support policies, producer support estimate
  • Nazi Heidari Zahiri*, Hamid Amirnejad, Seyed Ali Hosseini Yekani Pages 207-215
    Forest resources play an important role in rural livelihoods and wellbeing of hundred millions of people in developing countries. The aim of this study is determining the importance of forest products in rural household’s income and poverty levels and inequality. Economic-Social data of 160 forest fringe households of Hezar Jabir area of Behshahr city were collected using questionnaires and interviews. According to the rural poverty line in 2010 adjusted for survey year (2013), we measure poverty indices in two stages (with and without forest income). For measuring income inequality, Gini coefficient in two staged (with and without forest income) was used. We found that products from environmental resources represent an important component in rural livelihoods. Our analyses indicate that in the study area, income from forest environmental resources occupies the second largest share (%30) in average total household income. Also, by eliminating forest income, the numbers of poor people were been 1.8 times and the distance is greater than the poverty line (4.2 times). Income inequality is 1.28 times, the welfare of the rural population without forest income decrease to the extent of 323.2 million Rials. Poverty and inequality analyses show that incorporating forest environmental incomes in household accounts significantly reduces measured rural poverty and income inequality, beside poverty reduction is the background of environmental sustainability.
    Keywords: economic dependence, forest income, poverty gap, poverty line
  • Seyed Davood Hajimirrahimi*, Abdollah Mokhber Dezfooli, Hesamoddin Gholami, Morteza Akbari, Abbas Noroozi Pages 217-231
    Reengineering the governmental construction in developing countries for enhancement of government organization power and enhancement of non-government section role in agricultural development causes advent new capacities of entrepreneurship human resources and prudence their position in managing and these evolution. The agricultural higher education system in order to preserve responsible in training these sources should launch by increasing educational planning quality toward training entrepreneur person. By attention to the problems and challenges of higher education system of applied scientific in education in this resources, recognizing the approaches of developing the student’s entrepreneurial capabilities is necessary. This issue was approved by statistics of graduate’s entrepreneurship in this higher education centers. Therefore, preserving the efficiency of this system is essential to know developing solution of student entrepreneurial abilities and planning to perform them. The main problem was lack of the related information in the greatest agricultural education center (Imam Khomeini higher education center). With regards the purpose of research, it has been done by survey method. The statistical population was 1595 of agricultural students studying in this center in 2012. The sample population was determined 195 people by the Cochran formula. The measurement instrument was questionnaire. The validity and reliability of questionnaire were confirmed. The results showed that average score the affects methods of entrepreneurial abilities development are more than the middle (3.53 of 5). In addition, the main factors of “give consulting services” and “planning for reform entrepreneurship skills” determine and explain the 20.48 and 19.48 percent of changing variance. At the end, results proposed creating professional business consulting corridor in agricultural applied- scientific higher education centers and planning the comprehensive plans for improvement student’s abilities about business and entrepreneurship via combining entrepreneurship topics in technical and specialized agricultural courses.
    Keywords: agricultural scientific, applied students, entrepreneurial capabilities, innovative, entrepreneurship
  • Mohammad Sharif Sharifzadeh*, Mahdiyeh Hossinkhani, Gholamhossein Abdollahzadeh Pages 233-246
    This survey research aimed to feasibility assessment of integrated pest management (IPM) of Walnut Zeuzera Pyrina (leopard moth) in Baft county. Statistical population of this research consisted of all the walnut growers in Baft county (N= 5750). According to Cochran formula, size of the sample was determined (n= 300). The respondents were chosen through multi-stage sampling technique. Validity of the questionnaire as research tool was confirmed by an expert group. Cronbach alpha coefficients which calculated among 0.76 to 0.89 for several scales of the questionnaire showed that reliability of the questionnaire was suitable. According to the results of Friedman test, the components of IPM of walnut Zeuzera Pyrina were ranked on the subject of feasibility assessment as: knowledge – skills capabilities, chemical operations, mechanical operations, agronomical operations, logistic-extension supporting services, economic ability, and biological operations. Correlation coefficients showed significant positive relationship between number of household members, membership in local organization, sources and channels of information about walnut cultivation, information and technical knowledge regarding walnut, the number of visits to Jihad-e-Keshavarzi office, number of cultivated varieties of walnuts, innovation in walnut cultivation, agronomical activities for controling Zeuzera Pyrina, number of household members employed in walnut growing, total annual income of walnut growing, the average yield of Walnut orchard (as independent variables) and feasibility assessment of IPM of Zeuzera Pyrina (as dependent variable). Also, comparison tests showed a significance differentiation among groups of respondents relating to feasibility assessment of IPM of Zeuzera Pyrina. Finally, using garden school's approach to training walnut growers, supplying biological inputs and advisory services, allocating credits for revitalization of walnut orchards and the use of indigenous knowledge is suggested.
    Keywords: Baft county, integrated pest management, walnut orchard, Zeuzera pyrina (Leopard moth)
  • Amir Alam Baygi*, Shahla Aghapour, Mohammad Reza Akbari Pages 247-253
    The present empirical research aimed to investigate role model effects on entrepreneurial passion. Research method was non- experimental descriptive- correlation method. The statistical population comprised of senior and junior undergraduate students as well as graduate students of the University College of Agriculture and Natural Resources, Tehran University. 205 students were selected using the Daniel formula through quota sampling method. Research instrument was a questionnaire whose validity and reliability were reviewed and approved. A dominant statistical method was Principle Component Analysis (PCA). The empirical results showed that there is a role model difference in the level of entrepreneurial passion. The research makes an important contribution to the field of entrepreneurial education by concluding that entrepreneurial passion in higher educational context is not a simple matter, but a rather complicated process that is depend on external variables such role model. End of research some implications are provided for agricultural entrepreneurship education.
    Keywords: agricultural students, entrepreneurialism, entrepreneurship, passion, role model, University of Tehran
  • Valiollah Sarani*, Yousef Hejazi, Seyed Mahmood Hosseini, Ahmad Rezvanfar Pages 255-265
    This research was conducted to investigate relationship between transformational leadership style and academic quality improvement. The statistical population of the study consisted of all faculty members in College of Agriculture and Natural Resources (University of Tehran) (N= 212). Applying stratified proportional random sampling and Cochran formula, 122 faculty members were selected. Questionnaire was used for data collection. MLQ scale (Multi Factor Leadership Questionnaire) and AQIP scale respectively were used for measuring level of transformational leadership and academic quality improvement. According to findings, the highest level of transformational leadership was in level of weak (42.6% responses). Transformational leadership components (Idealized behavior, Individual Consideration, Intellectual Stimulation and Inspirational Motivation) had positive and significant relationship with academic quality improvement (P<0.01). Findings also revealed that age, scientific rank and academic experience were not significantly correlated with academic quality improvement. According to regression analysis, among variables entered into analysis, only variable of Inspirational Motivation (Beta= 0.686) was effective on academic quality improvement.
    Keywords: agricultural higher education, intellectual stimulation, leadership style, quality improvement, transformational leadership
  • Arezo Babajani*, Hossein Shabanali Fami, Ali Asadi, Mohammad Reza Rezapanah Pages 267-276
    In recent years organic farming development, in spite of many potentials for growth in Iran, was very slow. This research was done to recognize driving factors of organic sector development in Iranian agriculture. The literature of the research shows that many instruments in policy making, financial support, and extension area are effective in organic development in different countries. In this basis a questionnaire was prepared on the basis of literature review of the research and after investigating reliability and validity of it, was filled by 122 persons of agricultural organization experts in six elected provinces. After doing factor analysis in SPSS software version 19, nine factors of organic farming development driving factors in Iran were extracted from 45 effective variables which they explained 83.15 percent of whole variance. Results of the research showed that the extracted factors can determine 83.15 percent of whole variance as follow: to establish structures and infrastructures, to provide the necessity funds, policy and object making, education and advisory for farmers, to identify and analyze the necessary information, advertisement and public informing, organizational coordination, regulations collection and providing, giving distinctions to investments. Thus we suggest that agricultural policy makers extend the organic products by prepare the institutional structures and financial supports on one hand and on the other hand provide proper condition to investment and marketing in this part.
    Keywords: agricultural development, agricultural policy making, organic farming development, organic farming policy instruments
  • Rohollah Rezaei*, Amir Asadpaski Pages 277-284
    The main purpose of this study was to analyze the barriers of tourism development in Gazarkhan village. Methodologically, the study was a descriptive-survey research. The statistical population of the study consisted of all heads of households in Gazarkhan village (N= 750). According to formula Cochran, a sample size of 115 was selected using the simple random sampling technique (n=115). A questionnaire was used to collect data. A panel of agricultural extension and education experts confirmed the validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to establish reliability of the instrument. The Cronbach’s Alpha coefficient for the questionnaire calculated equal to 0.81. Collected data was analyzed using the SPSSWin18 software. The finding of factor analysis showed that four factors namely informative- supportive, infrastructural, motivational- cognitive and social- cultural explained 67.33 percent of total variances of the barriers to tourism development in Gazarkhan village.
    Keywords: barriers, Gazarkhan village, rural people, Qazvin province, tourism development
  • Enayat Abbasi*, Mansoureh Sarami Froushani, Homayon Farhadian, Alireza Norozi Pages 285-297
    The purpose of this study was to investigate the farmers’ satisfaction regarding the performance of agricultural consulting, technical and engineering service corporations in Markazi Province. The research method was descriptive- correlation. The statistical population of the study consisted of all farmers who have benefited from the different services of the agricultural consulting, technical and engineering service ventures in Markazi Province (N= 9450). Using Kerjcie and Morgan’s (1970) table and proportional stratified random sampling technique 368 farmers selected as research sample. A questionnaire used to collect the data. The content validity of the questionnaire confirmed based on opinions of some of agricultural extension and education academic staffs and experts of Jihad-e- Keshavarzi organization in Tehran and Markazi Provinces. The data was analyzed using SPSSwin16 software. Based on the research results the farmers had less than moderate satisfaction from the agricultural consulting, technical and engineering service ventures. The farmers had tendency toward expert’s advisories, but were in doubt about using and advising this advisories to the other farmers. Based on the correlation results, there was positive and significant relationship between expert’s communication skills, increasing of farmer’s knowledge, and farmer’s trust to experts and increasing of farmer’s income with farmer’s satisfaction. The results of regression analysis showed that 31 of variances of farmer’s satisfaction explained by the two variables including expert’s communication skills and role of advisories in increasing of farmer’s knowledge.
    Keywords: consulting services corporations, farmer's satisfaction, privatization
  • Esmaeil Pishbahar*, Jalal Rahimi, Ghader Dashti, Mohammad Ghahremanzad Pages 299-310
    Due to the significance of the non-oil exports extension in economical progress and development countries, in the current study the effect of instability of agriculture exports on the production of this sector for the period 1974-2007 and determining the sources of instability in export value of agricultural products from 1974-2011 by Coppack instability index was investigated. According to the findings, the effect of exports instability on the production of agriculture was negative; the effect of export variability, import, investment, and the real exchange rate was positive and significant; and the effect of labor was negative and significant. Also analyzing the sources of instability showed that the sub sectors as horticulture, cultivation, livestock and fishery had the most effect on the volatility of agriculture exports, respectively. In cultivation sub sector, crops like onion, tomato, spices, types of oilseeds, textiles, sugar, in horticulture sub sector, types of almond, citrus, date, hazelnut, pistachios, and in the livestock subsector, types of live animals, leather and wool have a higher rank of competitiveness in world market.
    Keywords: agriculture sector, export stability, instability index, Iran
  • Shirin Golbaz*, Jafar Yaghoubi Pages 311-318
    Identifying the skills required in the labor market for graduates and strengthening them will have major role in increasing their access to employment opportunities. The purpose of this study was to measure occupational empowerment of agricultural graduates and mechanisms for strengthening it. Agricultural graduate students in Zanjan University formed the research population (n=101). The validity of the questionnaire was approved by a panel of academic experts. Pre-test and calculating Cronbach's alpha coefficients were used to measure the reliability (0.87 - 0.94). The results showed that the average score of occupational empowerment of respondents was 7.04 out of 20 indicating weakness of situation. Using exploratory factor analysis, strategies for improving occupational empowerment of agricultural graduates were summarized to seven factors including: increasing government support, increasing relationship between the university and Agricultural Ministry, making structural changes in education, vocational training during study, making changes in educational content, changing in accepting students practices and revising curriculum. 64% of the total variance of strategies for improving occupational empowerment was explained by these seven factors.
    Keywords: agricultural graduates, employment, occupational empowerment, strategy
  • Ali Amiri*, Rasoul Lavaei Adriani, Saadi Fatollahi Golam Bahri, Khalil Kalantari Pages 319-325
    The main purpose of this study was to investigate the constrain related to production of flowers and ornamental plants in viewpoint of floriculturists in Mahalat county. The statistical population of study consisted of all the floriculturists (N= 420) working in Mahalat county. The sample of 100 floriculturists was selected by using Cochran formula and random sampling technique. A questionnaire was designed and employed to gather the required data. The Cronbachs alpha coefficient of the production part was (α= 0.85), harvesting part (α= 0.80) and marketing part was (α= 0.91). The validity of instrument was approved by faculty members, related experts and experts of research center of flowers and ornamental plants in Mahalat county. The result of factor analysis of constraints in production harvesting and marketing parts were divided in the seven factors including economic, capacity building toward promoting knowledge, Shortage of harvesting and processing equipment, marketing training and etc.
    Keywords: flowers, ornamental flowers, harvest, Mahalat county, marketin, production
  • Motahareh Bakhshahyesh, Saeed Yazdani* Pages 327-334
    Nowadays, factor of energy besides other factors such as labor and capital plays an important role in agricultural production. Energy is used as a factor for agricultural machines and instruments. Important discussion about this subject is the reaction rate of energy demand to price variations of energy and other factors. So, this study estimates the functions of energy demand in agricultural sector including electricity and diesel, and calculates the price and substitution elasticity (Allen and Morishima) between the used factors. For this purpose, trans-log cost function is used. The results showed that, the relationship between factors such as electricity and diesel, electricity and capital are substituted and the same, for diesel and capital are complemented. In general diesel in comparison with electricity is more sensitive to the variation of price (diesel & electricity). So, regarding that electricity is more cleaner and cheaper than other energy factors, it is recommended that policies encourage electricity demand and reduce diesel consumption; and for this purpose it is better to apply price policies such as diesel directly and consequently electricity to be affected.
    Keywords: diesel, electricity, energy demand of agricultural sector, substitution elasticity, trans, log
  • Mohammad Sadegh Allahyari, Mohammad Chizari, Zahra Daghighi *, Hamzeh Khoshhal Pages 335-356

    Digital libraries have become an inevitable part of higher education and research institutions. Though the exorbitant costs are spent on access and utilization of them, research findings indicates potential users may still be ignoring them. This study assesses influencing factors on acceptance and intention of academic staff of agricultural higher education and research institutions in using of digital library based on original model designed by Venkatesh et al. (2003); a model called “The unified theory of acceptance and use of technology” (UTAUT). The model has four independent constructs of performance expectance, effort expectance, social influence and facilitating conditions; four moderator variables of gender, age, experience and voluntariness of use and together influence the dependent constructs of behavioral intentions, usage behavior. In this regard a descriptive survey for studding 85 faculty members of agricultural educational and research institutes, who were selected by disproportional stratified sampling method, was used. The validity of the questionnaire was approved by experts’ opinion. The estimated reliability, using Cronbach’s Alpha, was 0.78, which was an acceptable reliability. The collected data were analyzed using statistical, Partial squares least technique, SPSS and SPLS software tools. The results showed that effort expectancy, social influence and facilitating conditions variables are effective factors on use of digital library.

    Keywords: agricultural educational, research institutes, digital libraries, partial squares least technique, UTAUT model
  • Identifying entrepreneurial motivations of agricultural students: application of multidimensional scaling / (Case study: Campus of agriculture and natural resources, Razi University)
    Nematollah Shiri*, Amirhossein Alibaygi Pages 347-362
    The main purpose of this mixed method research was to identify and prioritize the entrepreneurial motivations of agricultural students in Razi University. This research was carried out in tow phase. In qualitative phase the research population consisted of agricultural students experienced in startup an entrepreneurial business. Statistical population for second phase consisted of all agricultural fourth-year undergraduate students (N=186), that 164 of them were selected using random simple sampling method. The main instrument of this study in qualitative phase was interview and in quantitative phase was questionnaire. Findings revealed that agricultural students have the positive entrepreneurial motivations. The results of mean comparison showed that students’ entrepreneurial motivations were different based on gender, entrepreneurship training courses, entrepreneurship model, study field, entrepreneurial self-efficacy and attitude towards entrepreneurship. Based on multidimensional scaling, students’ entrepreneurial motivation was classified in two dimensions including "economic entrepreneurial motivations" and "psychological entrepreneurial motivations". Results have applications for planners of higher agricultural education system in order to improving the agricultural student's entrepreneurial motivations.
    Keywords: agricultural education, entrepreneurial motivation, entrepreneurship, multidimensional scaling
  • Milad Aminizadeh*, Hamed Rafiee, Andisheh Riahi, Razie Shangayi, Elham Mehrparvar Hosseini Pages 363-373
    Raisin is one of the most important agricultural products in Iran. Iran after the Turkey and America countries is the third largest exporter of raisin in world. Using the indices of export advantage, import advantage, concentration ratios and the Herfindahl-Hirschman, have been analyzed to check the state trade and market structure of export and import of raisin product in the world during 2001-2011. Results indicate that the structure of export markets have been Monopoly Multilateral Closed in the period, but it has become more competitive in 2011 than in 2001. Import market structure has been with fluctuation, so that in some years it opens multilateral monopoly and has become more competitive. Based on the results obtained observed Iran's raisin has export advantage in this period. Another noteworthy is the negative growth of Iran's export advantage (-6.8%), while America and Chile have positive growth. Correlation results in Iran's export advantage to competitors show that there is no correlation between Iran and rival nations. The correlation results of export advantage of Iran and competitors with import advantage of the top superior importers showed that with enhancement of Canada's import advantage increases Iran's export advantage. It is noteworthy, raisins export advantage of Turkey and America has positive correlation with import advantage of Canada that is serious rivals for Iran in market development in Canada. Also, Iran with Russia and Belgium has negative correlation that indicative weaken the Iran competitive power is in the markets these countries. According to results of this study, it is suggested, Iran with use of agents marketing and appropriate policies of price and trade, his export share kept in target markets and follow to find new markets to development export share of Iran’s raisins in world.
    Keywords: export advantage, export market structure, import advantage, import market structure, raisins
  • Farshid Eshraghi*, Narges Kheiri, Ebrahim Hasanpour Pages 375-383
    Agriculture sector has had a significant grow thing role in the Iran, but growth and development in this sector is not possible without a suitable risk management. This study has tried to predict and measure the risk from changing weather condition on agriculture products of Gorgan County using Mont Carlo Stimulation as one of the powerful tools on risk analysis. The results showed that the highest level of production risk is for the crop such as barley, soya and wheat and the least level of the risk is for the crops such as bean, clover and pea, respectively. To sum up, the research results indicated a significant effect of production risk in this area and therefore managers and policy makers need to notice it.
    Keywords: agriculture productions, Monte Carlo simulation, Gorgan county, risk management
  • Iraj Saleh, Mehdi Bastani, Samaneh Abedi* Pages 385-393
    Urban parks have important resorts values for spending people’s leisure time. Fateh Park located in Alborz province and considered such as a level of qualitative services to public although the economic valuation of these services by normal measures has been very difficult; so mostly estimating economic value has been done by considering some indexes. In this study in order to achieve the mentioned goal, valuation, survey and analysis of the region has been done by completing 300 Clawson questionnaires at the maximum resorts time (June-July 2012) in terms of travel cost method (TCM). Results indicated that resorts value of Fateh Park by estimating demand of recreational place and calculating surplus consumer’s welfare is equivalent to 138,750,000 Rails which in turn has been noted by policy and decision makers to support the urban parks.
    Keywords: economic value, Fateh Park, individual travel cost, recreational demand function