فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 9 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 9 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • توماس گوتمان، سید بهمن خدادادی صفحات 9-32
    عدالت کیفری در قلمرو رفتارهای جنسی، تحولات شگرفی را در یک بازه زمانی خاص به خود می بیند. این تحولات متاثر از ریشه و آموزه های حمایت کننده ای است که فرهنگ انضباط جنسی خوانده می شود. جریان های فکری، سیاسی و مذهبی به دلایلی که ریشه های معرفت شناسانه دارد وضعیت ناپایدار قرون وسطا را بر هم می زند و موج لوتری اروپای بری و بحری را فرا میگیرد. این موج تاثیرات شگرفی در زمینه شداد و غلاظ بخشی به واکنش کیفری در پی دارد که دلایل شکل گیری و آثار آن مورد بررسی قرار میگیرد. گذار از قرون وسطی در این برهه از تاریخ شکل می گیرد و این گذار در حوزه ی عدالت کیفری در قلمرو رفتارهای جنسی با تحولات چشم گیری همراه می گردد. کیفرشناسی و کارکردگرایی کیفری این دوران که متمرکز بر حیطه ی اختصاصی این جستار (رفتارهای جنسی) می باشد، تحلیل دقیق تری از وضعیت عصر فرآهم می آورد و تاثیرپذیری ها و تاثیر گذاری های این دوران از تاریخ را در قلمرو عدالت کیفری تبیین می سازد و نشان می دهد چگونه افت و خیزهای جریانات معرفت شناسانه ی اروپا اولا در گذار از سیاست کیفری قرون وسطی و ثانیا در نیل به عصر روشنگری موثر واقع گردیده است.
    کلیدواژگان: رفتارهای جنسی، کیفرشناسی، کارکردگرایی کیفری، قرون وسطی، کلیسا، حاکمیت سیاسی
  • محمدعلی بابایی، مریم قربانپور صفحات 33-56
    ابعاد جرم زایی سیاست اتخاذ شده توسط دولت نهم در امر تامین مسکن ارزان قیمت برای دهک های پایین درآمدی جامعه یعنی مسکن مهر، از دو منظر بوم شناختی و جامعه شناختی قابل بررسی است. از بعد بوم شناختی، مسکن مهر با داشتن شاخص های تراکم جمعیتی بالا، تفکیک و جدایی گزینی و دامن زدن به مهاجرت افراد و از جهت جامعه شناختی تعارض فرهنگی،گم نامی و خلاء هنجاری (آنومی) و همچنین دامن زدن به کاهش سرمایه های اجتماعی (ازجمله احساس امنیت، اعتماد و همبستگی ساکنان)، در معرض خطر بالای جرم خیزی قرار دارد. این عوامل که به نظر می رسد از شتاب زدگی و عدم مطالعه ی جامع و همه جانبه در امر مسکن نشات می گیرد افق خوشایندی را برای وضعیت سلامت مسکن جامعه ترسیم نمی کند. بنابراین شایسته است تدابیر کارشناسانه ای از سوی متولیان امر، برای جلوگیری از رسیدن به چنین وضعیتی اتخاذ گردد. این مقاله پس از تحلیل عوامل بوم شناختی و جامعه شناختی علل جرم و انطباق آن با سیاست مسکن مهر، راهکارهایی را نیز برای برون رفت از موقعیت های جرم زا پیشنهاد می نماید، نظیر پایبندی به اهداف اولیه ی طرح مسکن مهر از طریق اعمال نظارت دقیق بر روند اجرای قوانین و آیین نامه هایی که ابتدا برای واگذاری مسکن مهر وضع شده بود از جمله ماده ی 21 دستورالعمل اجرایی آیین نامه ی بند د تبصره ی 6 قانون بودجه ی سال 1386و همچنین وضع ضمانت اجراهایی برای برخورد با متخلفان که می تواند به کاهش مواردی مانند مهاجرت افراد به کلانشهرها و به تبع آن کاهش تعارضات فرهنگی و همچنین ناشناس بودن افراد و در نهایت کاهش جرایم و انحرافات کمک شایانی بکند. همچنین با تبدیل واحدهای نیمه ساز فاقد متقاضی به زیرساخت های ضروری و تقویت ابعاد کیفی، می توان امید به افزایش میزان سرمایه ی اجتماعی به عنوان اهرم اساسی پیشگیری اجتماعی از جرم در مسکن مهر داشت.
    کلیدواژگان: مسکن مهر، مکتب شیکاگو، جرم زایی، بوم شناسی جنایی، بی هنجاری، علقه ی اجتماعی
  • عبدالرضا جوان جعفری، صادق صفری صفحات 57-81
    در سال های اخیر رشته های مختلف ورزشی به خصوص فوتبال از هدف ورزش برای سلامت جسم و گذران اوقات فراغت خارج شده و به جای آنکهمحلیباشندبرای انجام رقابت های عاری از خشونت؛گاهخود،دستخوشخشونتودرگیری هایپر دامنهمی شوند. تاریخفوتبالمملو از صحنه های خشونت آمیزوتاثرآوریاست کهبههیچ وجهباکارکردها و اهدافمتعالی این رشته ورزشیسنخیتی ندارد. در این راستا آمارهای موجود در زمینه شیوع این پدیده نابهنجار در فوتبال، حاکی از آن است که حقوق کیفری برای مقابله با این پدیده، با چالش هایی مواجه است که نمی تواند از تمام توان و ابزارهای خود جهت مقابله با خشونت در ورزش استفاده کند. بدین سان در پژوهش حاضر تلاش شده ضمن تفکیک میان انواع خشونت مجاز و غیرمجاز در ورزش فوتبال و بیان ویژگی های هریک، به طور خاص به موانع و مشکلات حقوق کیفری برای مقابله با انواع خشونت ورزشکاران در فوتبال پرداخته شود.
    کلیدواژگان: خشونت، خشونت ورزشی، رفتار جسورانه، رفتار خشن در ورزش، فوتبال
  • فیروز محمودی جانکی صفحات 83-110
    نظریه جرم انگاری اصالتا متکفل تحدید مرزهای حقوق کیفری است. پرسش این است که بنیان نظریه های موجود در این خصوص مصالح و اهداف است یا حق ها؟ بررسی دکترین آلمانی «مصالح حقوقی» که غایت محور است و تطبیق آن با نظریه رایج در فلسفه آمریکایی-انگلیسی، یعنی اصل ضرر که اولا و بالذات رفتار محور است، نشان می دهد با این که این اصل تنها یا مهمترین معیار توجیه مداخله کیفری دولت را جلوگیری از ایراد ضرر به دیگری می داند، دکترین آلمانی چنین مداخله ای را بر مبنای اهداف و مصالح حقوقی قابل حمایت موجه می نماید، زیرا چنین نظریه ای از اساس بر نقض «حق» مبتنی شده است. با این که در سیر تحولات مفهوم “Gut” در نظریه آلمانی به تدریج نقض حق جای خود را به نقض مصلحت داده است، فهم مصلحت مشروع و جهت دهی به آن در مقام تزاحم و تعارض مصالح همچنان مبتنی بر مفهوم و نظریه حق است. در آن سو، اصل ضرر با این که از اساس مبتنی بر مفهوم ضرر است، ابتنای آن بر «مصلحت» ولو در بستر فایده گرایی آن را به دکترین آلمانی نزدیک کرده است هرچندنشو نمای نظریه آلمانی در بستر فلسفه «حق» وجه افتراق مهمی با سنجش مصالح ملهم از فایده گرایی در اصل ضرر فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: جرم انگاری، اصل ضرر، مصالح حقوقی، حق، مصلحت
  • حسین محمد کوره پز، سیدمحمود میرخلیلی، عبدالعلی توجهی، حمید بهره مند صفحات 111-80
    تکنیک نسبتا نوین نیمرخ سازی جنایی با مشارکت جرم شناسان، روان شناسان و مامورین اجرای قانون درصدد است تا با به تصویر کشیدن ویژگی های احتمالی بزه کاران پر خطر از گذر بررسی آمار و پرونده های محکومین پیشین و مصاحبه با بزه دیدگان مستقیم یا با مشاهده صحنه جرم و آثار به جای مانده از رفتار مرتکب، نیمرخی از آنان ارائه و درنتیجه در راستای شناسایی آنان گام بردارد. آنچه مسلم است آن که این تکنیک، توانایی شناسایی دقیق مرتکبین را ندارد، بلکه دایره مظنونین احتمالی را چنان محدود می سازد تا مامورین اجرای قانون بتوانند مرتکب واقعی را شناسایی کنند. استفاده از این تکنیک تنها در ارتباط با جرایم پرخطر و آن دسته از بزهکارانی که به دشواری شناسایی می شوند، منطقی و امکان پذیر می باشد. از این رو، می توان از این تکنیک به منظور شناسایی برخی گونه های بزهکاران سایبری نیز بهره برد. رایج ترین گونه های طراحی نیمرخ جنایی عبارت است از: نخست؛ ایجاد یک نما از ویژگی های جمعیت شناختی- اجتماعی و روانی- رفتاری و نیز انگیزه های محکومین سابق (رویکرد استقرایی) و دوم؛ بررسی صحنه جرم و سپس تحلیل داده های گردآوری شده از آن (رویکرد استنتاجی). در این نوشتار_ به دلایلی که اشاره خواهد شد_ تمرکز نویسندگان بر گونه نخست _ نیمرخ سازی جنایی به معنای خاص _ می باشد. یافته های این پژوهش که با تمرکز بر مطالعه وضعیت متهمین و محکومین جرایم سایبری در ایران بدست آمده است، برخلاف نظر برخی جرم شناسان، نشان می دهد که به طور کلی بزه کاران سایبری به مانند سایر بزه کاران از گروهی متجانس و همگنی تشکیل نمی شوند و انگیزه های آنان نیز متفاوت از بزه کاران دنیای واقعی نمی باشد. با این حال، برخی از ویژگی هایی که بدون پشتوانه علمی- تجربی نمایش داده می شود، می تواند به نحو بارزی در بزه کاران سایبری محض _و نه بزه کاران بهره بردار از فضای سایبر_ مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: نیمرخ جنایی، نیمرخ سازی جنایی، بزه کاران سایبری، شناسایی مجرم، ویژگی های جمعیت شناختی، اجتماعی، انگیزه های جنایی
  • علی افراسیابی*، ابوالفتح خالقی صفحه 147
    در مدیریت دانش پیشگیری از جرم، منابع علمی و گزارش پروژه های اجرایی پیشگیری وضعی از جرم گردآوری، سازماندهی و تسهیم می شوند. سوالی که مطرح می شود اینکه به چه دلایلی مدیریت دانش پیشگیری وضعی از جرم در پلیس ایران ضروری است و این دانش در ساختار پلیس ایران چگونه مدیریت میشود؟ پلیس ایران سازمان دولتی، سلسله مراتبی و متمرکز است. در این قبیل ساختارها، ارتباطات شبکه ای و افقی محدود بوده و ابتکار عمل در انجام وظایف سازمانی، جای خود را به اقدامات روتین می دهد. کارکنان پلیس، در صورت فقدان مکانیسم های مدیریت دانش، تمایلی به تبادل تجارب دانشی ندارند. الزامات مبتنی برافزایش بهره وری نیز دلیل دیگری است که لزوم مدیریت دانش در سازمان پلیس ایران را دوچندان میکند. به منظور مدیریت دانش پیشگیری وضعی از جرم ابتدا باید، اقدامات پلیس در راستای برقراری نظم در قالب یک فرایند مشخص که در این تحقیق معرفی شده، اجرا شود. در گام بعد، یگانه ای اجرایی پلیس گزارش فرایندهای اجرایی موفق را به مرکز تحقیقات کاربردی پلیس پیشگیری ناجا ارسال می کنند تا پس از ارزیابی در آن مرکز و احراز صلاحیت ها، در شبکه مدیریت دانش نمایه شوند. گردآوری و نمایش مطالعات پیشگیری از جرم توسط مرکز مطالعات ازیک طرف و گزارش پروژه های موفق پیشگیری از جرم توسط رده های اجرایی از طرف دیگر، چرخه مدیریت دانش پیشگیری وضعی از جرم را ایجاد می کند که با تداوم چرخه ها، دانش پیشگیری در سازمان پلیس جریان می یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، پیشگیری وضعی، تسهیم دانش
|
  • Thomas Gutmann, Seyed Bahman Khodadadi* Pages 9-32
    Criminal justice faced tremendous developments in the field of sexual behaviors during the fifteenth to seventeenth A.D in Europe. These developments had been profoundly influenced by the supportive culture and religious doctrines called sexual discipline. Intellectual, political and religious proceedings blew to the unstable situation of Medieval and Lutheran wave surrounded the Europe including continental and United Kingdom. Transitional period took a place at this time within the history of law in the field of criminal justice and sexual behaviors; this transition went along with outstanding developments. Focusing on penology, functionalistic and paternalistic approach of this age which is specifically based on sexual behaviors in this research achieves a better understanding of the atmosphere of this period and explains the effectiveness and affectability of this time within the field of criminal justice.
    Keywords: Sexual Behaviors, Penology, Penal functionalism, Medieval, Church, Political sovereignty
  • Mohammad Ali Babai*, Maryam Ghorbanpur Rasekh Danesh Pages 33-56
    Crime-proneness aspects of the policy made by ninth-government due to cheap housing for poor groups of people in society, namely Mehr Housing, are considerable from two perspectives: ecological and sociological. From the ecological perspective, Mehr Housing is exposed to high risk of crime-proneness including factors such as high population density, segregation and causing the immigration of people. From the sociological perspective, it also includes factors such as conflict of cultures, anomy and causing the decline of social capital (such as sense of security, trust and cohesion of residents). These factors which seem have been driven by precipitance and non-comprehensive study in housing issues, do not draw a desirable horizon for society housing health condition. Therefore, it is worthy of attention to take some measures by the administrators in order to prevent such situations. This article suggests some solutions to get out of crime-proneness situations, by analyzing ecological and sociological causes of the crime and conforming them to the Mehr Housing policy. These solutions are such as fidelity to the primary aims of Mehr Housing policy through the monitoring the process of the implement of laws and regulations which were enacted for transferring Mehr Housing and also imposing some sanctions dealing with delinquents which can help to the reduction of cases like immigration of people to the metropolises and subsequently decline of conflict of cultures and obscurity of persons and finally reduction of crimes and deviations. Moreover, by changing the half-made constructions without any applicants to the necessary facilities and promoting the qualitative aspects, it will be possible to be hopeful about the rate increase of social capital - as an essential bascule for social prevention of crime- in Mehr Housing.
    Keywords: Mehr housing, Chicago school, Crime, proneness, Criminal ecology, Anomy, Social cohesion
  • Abdolreza Javanjafari, Sadegh Safari* Pages 57-81
    In recent years, the different fields of sports, especially the soccer, have stepped away from the real purpose of doing sport including keeping healthy body and having fun; instead, it has turned into violence and far-reaching conflicts. History of soccer is full of aggressive and sorrowful scenes which are less than consistent with the goals and functions of this field of sport. In this regard, available statistics considering the incidence of this abnormal phenomenon in soccer indicate that criminal law has confronted with some challenges which deprived it of using its all power and tools to fight against violence in sport. It has been attempted in this article to differentiate the legal and illegal violence and state each characteristics while it has been also tried to clarify the obstacles and problems of criminal law in fighting against athletes’ violence in soccer.
    Keywords: Violence, Sport violence, Audacious behavior, Aggressive behavior in sport, Soccer
  • Firouz Mahmudi Janaki Pages 83-110
    Criminalization theory originally supports restriction of criminal law’s border. The question which has been risen is whether the construction of existing theories is about the interests and goals or rights? Examination of German doctrines “Legal Interests” which are goal-oriented and the comparison of it with current theory in the English-American philosophy ­– i.e. harm principle that inherently is behavior-oriented – clearly shows that: although this principle provides that the only or the most pivotal criteria for the criminal intervention of state is to prevent from harming others, German doctrines justify such an intervention on the basis of goals and protectable legal interests; since such theory has been based on violation of “right”. Even though, during the course of evolution, the concept of “Gut” has been gradually replaced by violation of interest in the German theory, understanding the legal interest under the circumstance of contradiction and opposition is truly based on the concept and theory of right. On the other hand, although the harm principle is originally based on the concept of harm, its foundation on the “interest” – albeit in the context of utilitarianism– drew it close to the German doctrines. However, growth of German theory in the context of philosophy of “right” provided a considerable distinction from measurement of interests inspired by utilitarianism in harm principle.
    Keywords: criminalization, the Loss, Legal materials, Right, Interest
  • Hossein Mohammad Kourepaz*, Seyyed Mahmood Mirkhalili, Abdoulali Tavajohi, Hamid Bahremand Pages 111-80
    Criminal profiling, as a relatively new technique, aims to involve criminologists, psychologists, and law enforcement officers to depict potential characteristics of dangerous offenders by assessing formers convicts, observing crime scenes, and interviewing victims so as to identify probable offenders. It is obvious that this technique can not accurately identify the offenders yet it limits the boundaries of possible suspects and helps law enforcement officers to identify the real criminal. The only probable and rational use of this technique relates to highly dangerous crimes and easier recognition of hardly detectable criminals. Therefore, it may also be applied to identify cyber criminals. In order to criminal profiling, it is possible to take advantages from focusing on two main indicators of behavioral presupposition of future offenders: First, to create a background of demographic, social, psychological and behavioral characteristics of cyber criminals; second, to analyze the collected data. In case of being properly analyzed, it can help profiler to gain an insight of the offenders; therefore, not only the collected data leads to identification of the offenders, but also it prevents delinquency. In this article, for reasons which will be referenced, the authors focus on social and demographic characteristics of cyber criminals and their motives. This article whose achievements are based on the study of cyber crime offenders and convicts in Iran, indicates that the cyber offenders like other offenders generally do not form a group of homogenous. However, there are some characteristics displayed stereotypically and without scientific support, may be prominently observed in cyber criminals (Hacker) and cyber.
    Keywords: Criminal profile, Criminal profiling, Cyber criminals, Criminal identification, Social, demographic characteristics, Criminal motives
  • Ali Afrasiabi*, Abolfath Khaleghi Page 147
    In the management of crime prevention knowledge, scientific sources and reports on administrative situational prevention projects are collected, organized and divided into portions. The question which is risen is why the management of situational Prevention knowledge is necessary in Iran’s police and how is this knowledge managed. Iran’s Police is a governmental, hierarchical and concentrated Organization. Network based and horizontal relationships are limited in such organizations, and Initiative in carrying out administrative duties is replaced by routine activities. In the absence of knowledge management mechanism, police officers are unwilling to exchange experiences. Requirement based on increasing of efficiency is another reason which doubles the necessity of knowledge management in Iran’s police. Due to the management of prevention knowledge, in the first step, police activities shall be executed in the framework of process identified in this paper. In the next step, executive branches of police force send reports on successful projects to the center of applicable studies which is in the office of prevention police in order to be investigated and displayed on the website, afterward. Collection and displaying the crime prevention studies on this website alongside reports of successful projects makes the cycle of knowledge Management. Continuation of this cycle leads to activation of knowledge in police organization.
    Keywords: Knowledge Management, Situational prevention, Classification of knowledge