فهرست مطالب

علوم زراعی ایران - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1394)

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی نجفی، مجید آقاعلیخانی *، داود حسن پناه صفحات 88-103
    به منظور بررسی اثر بسترهای مختلف کشت و کود آلی هیومی فورته بر ویژگی های کمی و کیفی غده چه در دو رقم سیب زمینی آگریا و ساوالان، آزمایشی در سال 1391 در گلخانه تحقیقاتی شرکت ویلکیج اردبیل اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی 3× 3× 2 بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول رقم، فاکتور دوم سه نوع بستر کاشت (خاک برگ جنگل فندقلو اردبیل + پرلیت؛ خاک برگ جنگل عندبیل خلخال + پرلیت؛ و پیت ماس میکسکار + پرلیت) و فاکتور سوم محلول پاشی کود آلی هیومی فورته به میزان صفر (شاهد)، دو در هزار و چهار در هزار بودند. نتایج نشان داد که اثر رقم و بستر کشت بر وزن غده چه و غلظت عناصر فسفر، پتاسیم و کلسیم در غده چه و اثر کود آلی روی غلظت عناصر فسفر، پتاسیم، نیتروژن و کلسیم در غده چه معنی دار بودند. برهمکنش رقم در بستر کشت روی صفات تعداد غده چه در بوته و وزن غده چه؛ برهمکنش رقم در کود آلی روی وزن غده چه و اثر متقابل بستر کشت در کود آلی روی صفات وزن غده چه و غلظت عناصر فسفر، نیتروژن و کلسیم در غده چه معنی دار بودند. بیشترین تعداد غده چه در بوته (8/7 عدد) از رقم آگریا در بستر پیت ماس میکسکار + پرلیت بدست آمد. بستر کشت خاک برگ عندبیل خلخال + پرلیت در شرایط مصرف دو در هزار از کود آلی، بیشترین وزن غده چه در بوته (7/223 گرم) را داشت. بالاترین میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم غده چه از ترکیب تیماری خاک برگ فندقلو + پرلیت با مصرف دو در هزار هیومی فورته بدست آمد. کشت ریزغده های رقم آگریا در بستر حاوی خاک برگ عندبیل + پرلیت و مصرف دو در هزار کود آلی هیومی فورته ترکیب تیماری مناسبی در تولید مناسب و اقتصادی ریزغده در شرایط این آزمایش بود. در بستر کاشت پیت ماس میکسکار + پرلیت با مصرف دو و یا چهار در هزار کود آلی هیومی فورته خصوصیات کیفی در هر دو رقم سیب زمینی بهبود یافت.
    کلیدواژگان: بستر کشت، سیب زمینی، کود آلی، عناصر معدنی و غده چه
  • پرویز رضوانی مقدم *، احمد بالندری، سید مهدی سیدی صفحات 104-114
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثر تراکم کاشت و زمان برداشت در طی دو سال 1386 و 1387 به صورت کرت های خرد شده در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. سطوح تراکم بوته (10، 20 و40 بوته در متر مربع) و سه زمان برداشت (10 درصد گل دهی، 60-50 درصد گل دهی و گل دهی کامل) به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. در این آزمایش از هر تیمار سه چین برداشت شد و داده های آزمایش در سال اول و دوم به صورت کرت های دو بار خرد شده در زمان و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تجزیه شدند. نتایج نشان داد که 10 درصد گل دهی و گل دهی کامل کاسنی علوفه ای رقم پونا به ترتیب 113 و 140 روز پس از کاشت (2160 و 2729 درجه- روز رشد) اتفاق افتاد. با افزایش تراکم از 10 به 40 بوته در متر مربع، عملکرد علوفه تر و خشک و عملکرد خشک برگ به ترتیب 59، 29 و 28 درصد افزایش یافتند. کمترین عملکرد خشک برگ (2/452 کیلوگرم در هکتار) و نسبت برگ به زیست توده (4/355 گرم در کیلوگرم) نیز در زمان برداشت سوم (مرحله گل دهی کامل) مشاهده گردید. در این آزمایش، بالاترین عملکرد قابل قبول کاسنی علوفه ای رقم پونا در تراکم کاشت 40 بوته در مترمربع همراه با برداشت گیاه در مرحله 50 درصدگل دهی در شرایط اقلیمی محل اجرای آزمایش بدست آمد.
    کلیدواژگان: خاکستر علوفه، عملکرد علوفه خشک، کاسنی علوفه ای و نسبت برگ به زیست توده
  • مهرداد مرادی قهدریجانی، کمال سادات اسیلان *، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحات 115-127
    به منظور ارزیابی اثر تنش کم آبی بر صفات زراعی و کارآیی مصرف آب آبیاری گیاه آفتابگردان رقم هیبرید سینگل کراس آذرگل، آزمایشی در دو منطقه اصفهان و تهران در بهار سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل با سه تکرار شامل 1- تنش کم آبی در سه سطح 60، 120 و 180 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (در کرت اصلی) 2- مصرف مواد بهبود دهنده خاک در سطوح شاهد (عدم مصرف)، زئولیت (5/4 تن در هکتار) و پلیمر سوپر جاذب (100 کیلوگرم در هکتار) و 3- محلول پاشی مواد بهبود دهنده گیاه در سطوح شاهد (عدم مصرف)، سیلیکات کلسیم (400 میلی گرم در لیتر) و هگزاکونازول (دو گرم در لیتر) (بصورت فاکتوریل در کرت فرعی) بودند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی به طور معنی داری موجب کاهش عملکرد دانه (45 درصد) و روغن (20 درصد)، عملکرد زیستی (22 درصد)، تعداد دانه در طبق (32 درصد) و وزن هزار دانه (29 درصد) شد. تنش کم آبی در سطح 180 میلی متر تبخیر موجب کاهش عملکرد روغن دانه آفتابگردان به میزان 58 درصدشد، درصورتی که مصرف توام پلیمر سوپر جاذب و سیلیکات کلسیم این کاهش را به 19 درصدتقلیل داد. مصرف توام هر دو ماده زئولیت و هگزاکونازول باعث بیشترین افزایش در کارآیی مصرف آب آبیاری گردید (05/0 کیلوگرم بر متر مکعب). نتایج این آزمایش نشان داد که هرچند هریک از تیمارهای بهبود دهنده به تنهایی به طورمعنی داری نسبت به شاهد (عدم مصرف مواد بهبود دهنده) از کاهش کارآیی مصرف آب آبیاری در شرایط تنش شدید جلوگیری کردند، ولی مصرف توام این مواد در بهبود کارآیی مصرف آب آبیاری برتر بوده و باعث افزایش کارآیی مصرف آب به میزان 25 تا 59 درصد نسبت به شاهد شدند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، پلیمر سوپر جاذب، زئولیت، سیلیکات کلسیم و هگزاکونازول
  • سهام دوری، محمدرضا مرادی تلاوت *، سید عطاء الله سیادت، عبدالمهدی بخشنده صفحات 128-138
    به منظور بررسی اثرکاشت دیر هنگام و محلول پاشی نیتروژن برعملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت کلزا رقم هایولا 401، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در پاییز سال زراعی 93- 1392 در مزرعه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه زمان کاشت: 6 آذر، 26 آذر و 9 دی به عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی نیتروژن در سه مرحله رشدی روزت، غنچه دهی و گل دهی به همراه یک تیمار شاهد (بدون محلول پاشی) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد دانه (3406 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (1481 کیلوگرم در هکتار) از تاریخ کاشت اول بدست آمد. تاخیر در کاشت باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه، تعداد خورجین در واحد سطح، وزن هزار دانه، روز-درجه رشد تا گلدهی، تعداد روز تا گل دهی، طول دوره گل دهی تا رسیدگی، کارایی مصرف نیتروژن و میزان روغن دانه و افزایش دمای سایه انداز گیاهی گردید. محلول پاشی نیتروژن باعث افزایش معنی دار عملکرد و اجزای عملکرد دانه کلزا گردید. محلول پاشی در زمان غنچه دهی بالاترین عملکرد دانه، تعداد خورجین و وزن هزار دانه را در بین تیمار های زمان محلول-پاشی دارا بود، اما باعث کاهش میزان روغن دانه گردید. براساس نتایج بدست آمده تاریخ کاشت اول و محلول پاشی در مرحله غنچه دهی به جهت تولید حداکثر عملکرد دانه و عملکرد روغن، تیمار برتر در شرایط آزمایش حاضر بودند. نتایج کلی آزمایش نشان داد که محلول پاشی نیتروژن در مرحله غنچه دهی باعث جبران کاهش عملکرد و روغن دانه ناشی از تنش گرمای حاصل از کاشت دیر هنگام تا حد 31 و 34 درصد گردید.
    کلیدواژگان: تاخیر در کاشت، دمای سایه انداز گیاهی، کارایی مصرف نیتروژن و کلزا
  • حسن موسی پور، احمد قنبری، علیرضا سیروس مهر، محمدرضا اصغری * صفحات 139-152
    به منظور بررسی اثر زمان کاشت و نسبت های اختلاط بر عملکرد دانه و شاخص های سودمندی و رقابتی کشت مخلوط زنیان و اسفرزه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391 در دانشگاه زابل اجرا گردید. زمان کاشت 20 دی و 20 بهمن در کرت های اصلی و کشت های خالص دو گونه و نسبت های کشت افزایشی (25، 50، 75 و 100 درصد اسفرزه به 100 درصد زنیان) در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه و ترکیبات ثانویه زنیان و اسفرزه از زمان کاشت 20 دی بدست آمد. حداکثر عملکرد مجموع دو گونه برای دانه (2363 کیلوگرم در هکتار)، کارایی استفاده از زمین (53/1LER=) و شاخص بهره وری سیستم (10237SPI=) از ترکیب 50 درصد اسفرزه +100 درصد زنیان بدست آمد. گیاه زنیان در تیمار 25 درصد اسفرزه +100 درصد زنیان به عنوان گیاه غالب دارای بالاترین ضریب ازدحامی (38/2K=ajwain) و غالبیت (54/0A=ajwain) بود. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم مخلوط، اسفرزه گیاه غالب بود. میزان شاخص رقابت در کلیه نسبت های مخلوط کمتر از یک بود که سودمندی تیمار های کشت مخلوط را نشان می دهد. در مجموع با توجه به توان رقابتی اسفرزه در تراکم های بالاتر، نسبت کاشت 25 و 50 درصد اسفرزه +100 درصد زنیان بهترین عملکرد را در شرایط آزمایش حاضر داشت.
    کلیدواژگان: اسفرزه، افت واقعی عملکرد، شاخص رقابت، ضریب غالبیت و نسبت برابری زمین
  • محمدرضا مرادی تلاوت *، فرشته روشن، سید عطاء الله سیادت صفحات 153-164
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی سولفات روی بر صفات کیفی و عملکرد دانه ارقام گلرنگ، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در مزرعه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتورهای آزمایشی شامل دو رقم گلرنگ (صفه و توده محلی اصفهان) و زمان محلول پاشی سولفات روی (بدون محلول پاشی و محلول پاشی در مرحله آغاز رشد ساقه، شاخه دهی، گلدهی و پرشدن دانه) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر محلول پاشی سولفات روی بر میزان عنصر روی دانه، فسفر دانه، کلروفیل a، کلروفیل b، نسبت کلروفیل a به b، عدد کلروفیل متر، عملکرد دانه، عملکرد روغن و اجزای عملکرد دانه معنی دار بود. محلول پاشی در مراحل مختلف رشد محتوای عنصر روی دانه را افزایش داد، در صورتی که میزان فسفر دانه در اثر محلول پاشی روی کاهش یافت. میزان کلروفیلa وb، نسبت کلروفیل a به b، عدد کلروفیل متر، میزان روغن، عملکرد دانه و عملکرد روغن در هر دو رقم تحت تاثیر محلول پاشی روی به طور معنی دار افزایش یافتند، ولی در این صفات، به استثنای میزان روغن دانه، زمان های محلول پاشی تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. اثر متقابل رقم و محلول پاشی بر میزان روغن دانه و میزان کلروفیل a معنی دار بود. بیشترین میزان روغن دانه در رقم صفه (83/25 درصد) در محلول پاشی در مرحله آغاز رشد ساقه و در رقم محلی اصفهان (27/24 درصد) در محلول پاشی در مرحله گلدهی و شاخه دهی به دست آمد. محلول پاشی روی باعث افزایش معنی دار تعداد طبق در مترمربع و وزن هزاردانه شد، بدون این که تاثیری بر تعداد دانه در طبق داشته باشد. به طور کلی عملکرد دانه گلرنگ در اثر محلول پاشی سولفات روی در تمام مراحل مورد بررسی در مقایسه با شاهد افزایش یافت و تفاوتی بین مراحل محلول پاشی با همدیگر وجود نداشت. عملکرد روغن نیز در اثر محلول پاشی سولفات روی به جز محلول پاشی در مرحله پرشدن دانه در مقایسه با شاهد افزایش یافت. در این آزمایش هر دو رقم مورد بررسی واکنش مشابهی به مصرف روی نشان دادند و تفاوت معنی داری از این نظر بین آنها وجود نداشت.
    کلیدواژگان: روغن دانه، گلدهی، گلرنگ، محلول پاشی و میزان کلروفیل
  • غلام حسن رنجبر، هادی پیرسته انوشه * صفحات 165-178
    شوری آب و خاک به طور روزافزون تهدیدی جدی برای کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران محسوب می شود. تنش شوری، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل کاهش تولیدات کشاورزی بیش از حدود 100 سال است که موضوع بسیاری از تحقیقات جهانی بوده است. منابع علمی موجود در کشور نشان می دهد که تحقیقات به زراعی و به نژادی گسترده ای در ارتباط با تولید گیاهان زراعی در شرایط شور در دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی کشور در طول نیم قرن اخیر تا کنون انجام شده است. در این مقاله، تحقیقات شوری انجام شده در ایران از سال 1356 تا کنون و چالش های آن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و در پایان نیز راهکارهایی برای آینده ارائه گردیده است. به نظر می رسد که عدم برنامه راهبردی مشخص، کمبود اعتبارات، فقدان فعالیت های گروهی و اطلاع ناکافی از مفاهیم شوری از مهم ترین چالش ها در تحقیقات شوری در ایران هستند. اجرای تحقیقات در مزرعه به جای آزمایشات در محیط کنترل شده و گلخانه، انتخاب گیاه زراعی مناسب برای شرایط شور بر اساس تحمل به شوری نسبی و کارآیی مصرف آب و تحقیق درباره مرحله سبز شدن و استقرار بوته به عنوان یک مرحله حساس به شوری، می تواند به عنوان راهکارهای کاربردی برای بهبود عملکرد گیاهان زراعی در شرایط شور مورد استفاده قرار گیرد. امید است که این گزارش بتواند کمکی به ارتقای سطح علمی پژوهش های مربوط به شوری کرده و رویکردی نوین را در تحقیقات شوری کشور به بار بیاورد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، چالش ها و راهکارها، کارآیی مصرف آب و گیاهان شورزی
|
  • Ali Najafi Pages 88-103
    To study the effect of different planting beds and amount of Humi-ferthi as supplementary organic fertilizer on quantitative and qualitative traits of min-ituber of two potato cultivars، an experiment was carried out under greenhouse conditions in Ardabil، Iran، in 2012. A 2×3×3 factorial experiment was conducted using completely randomized design with three replications. Experimental factors included two potato cultivars (Agria and Savalan)، three planting beds (forest leaf composts of Fandoglo of Ardabil+ perlite، forest leaf composts of Andabil of Khalkhal + perlite، and Mixkaar peat mass + perlite) as second factor and three levels of organic fertilizer of Humi-ferthi consisted; zero (control)، 2‰ and 4‰. Results showed that cultivar effect was significant on mini- tuber weight per plant and plot and concentrations of P، K and Ca nutrients in min-ituber tissue. Effect of organic fertilizer on concentrations of P، K، N and Ca nutrients on mini-tuber tissue was also significant. Cultivars × planting bed interaction effect on mini-tuber number per plant and mini-tuber weight per plot as well as the cultivars × organic fertilizer interaction effect on mini-tuber weight per plot were significant. Mini-tuber weight per plant and plot and concentrations of P، N and Ca nutrients in mini-tuber tissue were significantly influenced by planting bed and organic fertilizer interaction. The highest number of mini-tubers per plant (7. 8 mimi-tubers) was obtained from Agria cultivar in Mixkaar peat mass + perlite. Andabil forest leaf composts with 2‰ of organic fertilizer (Humi-ferthi) had the highest mini-tuber weight per plant (223. 7 g). The highest nitrogen، phosphorus and potassium contenets of mini-tuber were obtained in combination of 2‰ Humi-ferthi + Fandoglo leaf composts. Considering the importance of number of mini-tuber in mini-tubers production stsytem، it is concluded that planting micro-tubers of Agria cultivar in media of leaf composts of Andabil + perlite and application of Hiumi-ferthi (2‰) is suitable and economically reasonable for producing mini tuber. As well as in all of the qualitative characteristics، Miksskar peat mass + perlite were suitable planting bed، which could improve the quality characteristics of both potato cultivars with using 2‰ or 4‰ supplementary organic fertilizer.
    Keywords: Micronutrients, Mini, tuber, Organic fertilizer, Planting bed, Potato
  • Pages 104-114
    To study the effect of plant density and harvest time on forage yield of Chicory (Cichorium intybus L. cv. Grasslands Puna)، an experiment was conducted at Research Farm of Ferdowsi University of Mashhad، Iran، over two years in 2006 and 2007. Experimental design was split-split plot based on complete randomized block design with three replications. Different plant densities of ‘Grasslands Puna’ chicory (Cichorium intybus L. cv. Grasslands Puna) (10، 20 and 40 plants. m-2)، three harvest time (10% flowering، 50-60% flowering and full flowering) and three cutting frequency (due to plant re-growth) allocated to main، sub and sub-sub plots، respectively. Results showed that10% flowering and full flowering stages of ‘Grasslands Puna’ chicory were achieved at 113 and 140 days after sowing، respectively (2160 and 2729 growing degree-days). Total fresh forage، dry forage and leaf yields of ‘Grasslands Puna’ chicory were significantly increased (more than 59، 29 and 28%، respectively) by increasing the plant density (from 10 to 40 plant. m-2). The lowest dry leaf yield (452. 2 kg. ha-1) and leaf to biomass ratio (355. 4 g. kg-1) were observed in the third harvest (full flowering stage). In general، planting density of 40 plants. m-2 and harvesting in of 50 % flowering stage produced a satisfactory forage yield in ‘Grasslands Puna’ chicory in climatic condition of the experiment site.
    Keywords: Forage ash, Forage Chicory, Dry forage yield, Leaf to biomass ratio
  • Pages 115-127
    To evaluate the effect of improvers and water deficit on seed yield and irrigation water use efficiency of sunflower (Helianthus annuus L.)، a field experiment was conducted as split-factorial in randomized complete block design with three replications in Isfahan and Tehran، Iran، during the 2012 growing season. Experimental treatments were 1- water stress at three levels; 60، 120 and 180 mm evaporation form class A pan were assigned to main plots، 2- soil improvers at three levels; control (no application)، zeolite (4. 5 t. ha-1) and super absorbent polymer (100 kg. ha-1) and 3- plant improvers at theree levels; control (zero)، calcium silicate (400 mg. l-1) and Hexaconazole (2 g. l-1) as factorial were randomized in sub-plots. Water deficit significantly decreased seed yield (45%) and oil yield (20%)، biological yield (22%)، seed number per plant (32%) and 1000 seed weight (29%). Application of zeolite and hexaconazole led to higher seed yield. Water deficit at 180 mm level reduced the oil yield by 58%. Application of super absorbent polymer and calcium silicate reduced the effect of water deficit stress by 19%. Application of zeolites and hexaconazole had the highest irrigation water use efficiency (IWUE). IWUE increased with application of combination of soil and plant improverby 25% to 59%.
    Keywords: Calcium Silicate, Hexaconazole, Sunflower, Super absorbent polymer, Zeolite
  • Pages 128-138
    To investigate the effect of delayed plantine date and timing of foliar application of nitrogen on seed yield، yield components and quality of canola، a field experiment was conducted as split plot using randomized complete blocks design with three replications at research farm of Agriculture and Natural Resource University of Ramin، Iran، in autumn of 2013-2014 growing season. The experimental treatment consisted of three sowing date; 27 November، 17 December، 30 December which were assigned to main plots and the timing of of nitrogen foliar application in four levels; control، rosette، budding، flowering، were randomized in sub-plots. Results showed that the highest seed yield (3406. 6 kg. ha-1) and oil yield (1481 kg. ha-1) were obtained from the first sowing date. With delay in sowing date، seed yield، pod per unit area، 1000 seed weight، oil yield، growing degree days (GDD)، day to flowering and duration of flowering to maturity decreased significantly. Moreover، with delaying sowing date seed oil content decreased، but the canopy temperature increased. The effect of nitrogen foliar application on seed yield، yield components and oil yield of canola was significant. The highest seed yield، pod per unit area، 1000 seed weight and dry mater were obtained from nitrogen foliar application in budding stage، however، with nitrogen foliar application oil content significantly decreased. In conclusion، the first sowing date and nitrogen foliar application in budding stage produced the maximum seed and oil yield، therefore it was considered the most suitable treatment. In general، results showed that nitrogen foliar application in budding stage could compensate for the reduction in seed yield and oil content، due to delay in planting date and heat stress، by 31% and 34%، respectively.
    Keywords: Canola, Canopy temperature, Delay in planting, Nitrogen use effeciency
  • Pages 139-152
    To study the effect of sowing time and on the isabgol- ajwain intercropping a field experiment was performed in split plot arrangement using randomized complete block design with three replications at Zabol University، Zabol، Iran in 2013. Experimental treatments consisted of: two sowing time; January 10 and February 9 which were assigned to main plots، and six isabgol and ajwain additive ratios; (sole isabgol، sole ajwain، 25% isabgol+100% ajwain، 50% isabgol+100% ajwain، 75% isabgol+100% ajwain and 100% isabgol+100% ajwain) were randomized in sub-plots. Results showed that the highest seed yield and secondary metabolic of both species obtained from sowing time of January 10. The highest seed yield of two species (2363 kg. ha-1)، land equivalent ratio (LER = 1. 53)، System Productivity Index (SPI=10237) was obtained at mixed cropping of 50% isabgol+100% ajwain. Ajwain in intercropping of 25% isabgol+100% ajwain had the highest crowding coefficient (Kajwain=2. 38) and dominance (Kajwain=0. 54). By increasing the density of intercropping isabgol was dominant species. Competition Index (CI) for all intercropping treatments was lesser than unity، indicating yield advantage in intercropping over monocropping systems. These findings suggest that intercropping of ajwain- isabgol at 25 isabgol+100% ajwain and 50% isabgol+100% ajwain can be considered for yield advantage in hot and dry areas of experiment site conditions.
    Keywords: Actual yield loss, Aggressivity, Competition index, Land equivalent ratio, Isabgol
  • Pages 153-164
    To investigate the effect of zinc sulfate spraying on seed and oil yields of two safflower cultivars، a field experiment was conducted in Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan، Ahvaz، Iran، in 2012-2013 growing season، as factorial arrangement in randomized complete blocks design with three replications. Experimental factors consisted of two safflower cultivars; Soffeh and Local Isfahan and zinc sulfate foliar application at differenet growth stages at five levels; control (without spraying)، spraying at early stem elongation، branching، flowering and seed filling. Results showed that zinc sulfate spraying had significant effect on seed Zn and P contents، chlorophyll a، chlorophyll b، chl-a: chl-b ratio، SPAD value، seed and oil yields and yield components. Spraying of zinc sulfate in different growth stages increased Zn content in seed، however، seed P content decreased. The Zn foliar application significantly increased chl-a، chl-b، chl-a: chl-b ratio، SPAD value، seed oil content and yield، however، there was no significant difference between Zn foliar application in different growth stages. Cultivar × Zn spraying interaction effetc was significant on seed oil content and chl-a. Highest seed oil content in cv. Soffeh obtained in Zn spraying in stem elongation satge and in Local Isfahan in flowering and branching stages. Zn spraying increased head number per unit area and thousand seed weight، with no significant effect on grain number per the head. In general، Zn spraying at all growth stages increased the seed yield، but the differences between growth stages were not significant. Oil yield increased in Zn foliar application compared to control، except for application in seed filling stage. Both of safflower cultivars showed similar response to Zn spraying، but the differences were not significant.
    Keywords: Chlorophyll, Flowering stage, Foliar spraying, Safflower, Seed oil content
  • Pages 165-178
    Soil and water salinity have been increasingly threats for arid and semi-arid regions such as Iran. Salt stress، as one of the most important factors reducing agricultural production، has been subject of numerous worldwide researches for more than 100 years. Review of literature in Iran revealed that filed crops production improvement and breeding research in saline conditions have been widely conducted at Universities and Research Institutes during the last half century. In this study، published Iranian salinity researches from 1977 until present time were investigated and analyzed، and the challenges were discussed and finally some approaches have been suggestd for the future. It seems that lack of well defined strategic plan، shortage of research resources، lack of team-work and poor knowledge of salinity concepts are among the most challenges in salinity research in Iran. Research planning in the field instead of growth chambers and greenhouse experiments، selecting suitable crops for salt affected conditions based on its relative salt tolerance and water use efficiency، and research on emergence and establishment growth stages of crops as a sensitive phase could be some of the applied approaches for improvement of field crops yield in salt affetced conditions. It is hoped that this article can help to the updating of knowledge of researchers and brings new attitudes and visions in salinity research in Iran.
    Keywords: Challenges, approaches, Halophytes, Salinity stress, Water use efficiency