فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه سعیدیان، محمد مهدی سپهری *، حسن آقاجانی، توکتم خطیبی صفحات 9-21
    زمینه و هدف
    انفارکتوس قلبی شایعترین علت مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد که طبق پیش بینی سازمان بهداشت جهانی تا سال 2020 میلادی علت اصلی مرگ در کل دنیا خواهد بود. هدف اصلی از درمان انفارکتوس حاد برقراری مجدد جریان خون است که در درمان آن دو رویکرد درمانی وجود دارد که این دو رویکرد گرچه برای درمان یک عارضه به کار بسته می شوند ولی از نظر کیفیت درمان و هزینه باهم متفاوت هستند؛ از آن جا که هزینه های بهداشتی درمانی در حال افزایش بوده و بررسی آن ها از اهمیت زیادی برخوردار است، هدف این تحقیق یافتن مشخصات هزینه ای تاثیرگذار در درمان بیماران سکته حاد قلبی است، تا چارچوبی برای مقایسه دو روش درمانی ارائه گردد.
    مواد و روش ها
    مدل ارائه شده در تحقیق حاضر، برای انتخاب مشخصات هزینه ای تمایزگذار از پیوند الگوریتم ژنتیک و درخت تصمیم به عنوان رویکردی جدید استفاده کرده و با مقایسه نتایج آن با روش جنگل تصادفی اعتبارسنجی صورت گرفته است.
    نتایج
    نتایج نشان دهنده کاهش خطای دسته بندی بوده و به کاهش خطای تقریبی 0.2 نسبت به روش جنگل تصادفی رسیدیم. سپس با توجه به مشخصه های انتخابی، چارچوبی برای مقایسه دو روش درمانی ارائه گردیده است. نهایتا روش آنژیوپلاستی اولیه در اکثر هزینه های مستقیم هزینه کمتری داشته اما در هزینه های غیر مستقیم در برخی موارد به نتایجی خلاف آنچه مورد انتظار پزشکان بود رسیدیم.
    نتیجه گیری
    رویکرد پیشنهادی در این تحقیق می تواند راهنمایی برای پزشکان و موسسات بیمه در سیاست گذاری های درمان انفارکتوس حاد باشد.
    کلیدواژگان: انتخاب مشخصه، درخت تصمیم، الگوریتم ژنتیک، هزینه درمان، ترومبولیتیک، آنژیوپلاستی اولیه
  • عبدالواحد خدامرادی، آرش رشیدیان *، سیامک عقلمند، محمد عرب صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    پرداخت غیررسمی پرداخت هایی هستند که به افراد یا سازمان ارائه دهنده سلامت به صورت نقدی یا غیر نقدی، پرداخت می شود و این پرداختها خارج از کانالهای پرداخت رسمی شکل می گیرند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی شکلهای پرداخت غیررسمی، علل و اثرات این پرداخت ها و سیاست های مقابله با آن می باشد.
    روش پژوهش: این مقاله یک مطالعه مروری است و مقالات مرتبط با موضوع از متون منتشر شده و سایت های معتبر(،Medlib، SID، Pub Med، Science Direct Google Scholar) با استفاده از کلیدواژه های (informal payment، unofficial payment) و معادل های فارسی جستجو گردید و 128 مقاله یافت شد. مقاله های بدست آمده بصورت مرحله به مرحله مطالعه و پالایش شد. و در نهایت 20 مقاله مرتبط با اهداف مطالعه انتخاب گردید.
    یافته ها
    یافته ها این مطالعه در 5 بخش مهم، تعریف و شکل پرداخت غیررسمی، علل وجود پرداخت های غیررسمی، اثرات پرداخت غیررسمی، آمار پرداخت غیررسمی در جهان و ایران و سیاستهای مقابله با پرداخت غیررسمی آورده شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای پرداخت های غیررسمی و اثرات منفی شدید بر عدالت و حاکمیت خوب، سیاستگذاران بایستی بر این موضوع و وسیله ای برای تضعیف این عمل تمرکز کنند. هرچند استراتژی ها برای کنترل پرداخت غیررسمی محدود می باشد استراتژی های تنظیم پرداخت حقوق و مزایا و تعرفه های پزشکی، تنظیم قوانین و مقررات برای مقابله با پرداخت های غیررسمی، ایجاد انگیزه و مسولیت در کارکنان سلامت و تغییر در ادراکات جامعه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پرداخت غیررسمی، پرداخت رسمی، پرداخت نقدی و غیرنقدی
  • فرامرز پوراصغر، جعفرصادق تبریزی، نسا کواکبی*، احد بناگذار محمدی صفحات 33-46
    زمینه و هدف
    اعزام بین بیمارستانی بیماران مستلزم دامنه ی وسیعی از عملکردهایی از قبیل همکاری، برقراری ارتباطات مناسب و هماهنگی میان افراد، بیمارستان ها و ستاد هدایت و اطلاع رسانی و رسیدگی به امور درمان دانشگاه است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین عوامل تاثیر گذار بر روند هماهنگی اعزام بیمار و تبیین جایگاه ستاد هدایت و اطلاع رسانی و رسیدگی به امور درمان در هماهنگی فرآیند اعزام انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی کیفی است که با استفاده از سه جلسه بحث گروهی متمرکز(FGD) و مصاحبه با 30 نفر از دست اندرکاران فرآیند اعزام بیمار در یک بیمارستان اعزام کننده، شش بیمارستان پذیرش دهنده و همچنین ستاد هدایت و اطلاع رسانی و رسیدگی به امور درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. روش انتخاب شرکت کنندگان به صورت مبتنی بر هدف بوده و اطلاعات به روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    عوامل تاثیر گذار بر روند هماهنگی فرآیند اعزام بیمار در 4 موضوع کلی شامل ضعف در تبادل اطلاعات بالینی، محدودیت اطلاعات، ضعف در حمایت های قانونی و اجرای دستورالعمل ها و فقدان توانمندی بالینی لازم در مدیریت بیمار و 18 زیر موضوع شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    مشکلاتی که در هماهنگی اعزام بیماران وجود دارد ناشی از عدم پیروی از یک روند مشخص برای اخذ پذیرش و تعاملات و تبادل اطلاعات غیر اثربخش می باشد. برای دسترسی به استمرار فرآیند درمان باید هماهنگی اعزام بیمار ارتقا یافته و ستاد هدایت و اطلاع رسانی و رسیدگی به امور درمان به عنوان تشکیلات نظارت کننده در فرآیند اعزام، جایگاه اصلی خود را باز یابد.
    کلیدواژگان: اعزام بیمار، تبادل اطلاعات، ستاد هدایت و اطلاع رسانی و رسیدگی به امور درمان
  • حسین انصاری، محمد عباسی، رضا نوروززاده صفحات 47-55
    زمینه و هدف
    بین کیفیت زندگی و سلامتی افراد ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. از آنجا که پرستاران مهمترین گروه ارائه دهنده خدمات به بیماران می باشند، باید ازکیفیت زندگی خوبی برخوردار باشند. هدف این مطالعه بررسی کیفیت زندگی و متغیرهای مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر زاهدان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی از فرم کوتاه ایرانی36 (SF-36) برای سنجش کیفیت زندگی پرستاران استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata.12 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. رگرسیون چندگانه لجستیک برای تعیین پیشگویی کننده های کیفیت زندگی استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 300 پرستار زن (9/ 77%) با میانگین سنی6/6±6/ 31 مورد بررسی قرار گرفتند. سابقه کار 8/ 6±55 /7 سال بود. بیشترین امتیاز نمره کیفیت زندگی در بعد عملکرد جسمی(8/ 11±6/ 39) و کمترین میانگین به عملکرد اجتماعی(7/ 6±2/ 8) اختصاص داشت. در تحلیل رگرسیون لجستیک، وضعیت تاهل، انجام اضافه کاری، الگوی شیفت کاری و سابقه کار، پیش گویی کننده های کیفیت زندگی بودند(05 /0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که پرستاران از کیفیت زندگی مطلوبی برخوردار نبودند. پایین بودن کیفیت زندگی پرستاران، می تواند کیفیت خدمات پرستاری را تحت تاثیر قرار دهد. مدیران پرستاری می توانند با تنظیم شیفت پرستاران و تعدیل اضافه کاری با توجه به سابقه کار در بهبود کیفیت زندگی آنان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرستاران، سلامت
  • فاطمه تنها، عادل مظلومی*، وحدت فرجی، زینب کاظمی، مینا شوقی صفحات 57-66
    زمینه و هدف
    اخیرا موضوع خطاهای پزشکی در سیستم درمانی مورد توجه قرار گرفته است. با در نظر گرفتن این موضوع که پرستاران نسبت به دیگر کارکنان، زمان طولانی تری را با بیماران سپری می کنند بیش از بقیه کارکنان مستعد انجام خطای انسانی می باشند. در مطالعه حاضر خطاهای انسانی پرستاران بخش اورژانس زایمان مشغول به کار در یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مقطعی حاضر، ابتدا تجزیه و تحلیل وظایف حرفه پرستاری بخش اورژانس زایمان با تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (HTA) با تشکیل Focus Group انجام شد. در مرحله بعد، احتمال خطای انسانی با روشSPAR-H تعیین و هر یک از فاکتورهای شکل دهی عملکرد در برگه کار ها و فعالیت های تشخیصی و عملی مشخص گردید. پس از تعیین مقدار وابستگی، میزان احتمال نهایی خطا محاسبه گردیده و با استفاده از جداول احتمال خطا و شدت خطا، ارزیابی سطح ریسک انجام شد.
    نتایج
    طبق نتایج، در مورد چهار گروه وظایف، کمترین خطا مربوط به زیر وظیفه ی «کار با دستگاه پمپ سرم» با میزان خطای 055/ 0 و هم چنین بیشترین احتمال خطا مربوط به زیر وظیفه ی«تزریق فرآورده های خونی» با میزان احتمال 780/ 0 برآورد گردید. همچنین، مسولیت های خاص بخش از بالاترین ریسک های نامطلوب برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    تحلیل خطاهای شناسایی شده در مطالعه حاضر نشان می دهد که بدلیل حجم بالای کار، زمان ناکافی و همچنین نیاز به رسیدگی مدیریتی بسیار دقیق و برقراری هماهنگی های لازم، علل عمده خطاها را می توان به استرس و پیچیدگی بالا در وظایف این بخش نسبت داد.
    کلیدواژگان: مهندسی فاکتورهای انسانی، خطای انسانی، تکنیک SPAR، H، حرفه پرستاری
  • مهدی کوچک زاده*، زهره سهرابی، علی محمد مصدق راد، تلما ظهیریان مقدم، علی جنتی صفحات 67-74
    پیش زمینه و هدف
    هوش هیجانی پرستاران روی کیفیت خدمات و رضایت شغلی آن ها تاثیر دارد. نظر به اهمیت مهارت های ارتباطی و قابلیت پیش بینی کننده هوش هیجانی، در این مطالعه رابطه بین هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی پرستاران بخش اورژانس مورد بررسی قرار گرفته است. 253 نفر از پرستاران شاغل در 15 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی ایران بصورت تمام شماری انتخاب و در مطالعه مقطعی-تحلیلی حاضر شرکت کرده و پرسشنامه های هوش هیجانی گلمن و مهارت های ارتباطی محقق ساخت را تکمیل کردند. روایی و پایای ابزار در طول مطالعه سنجیده شد. جهت انجام آزمون های آماری تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون و اسپیرمن بر روی داده ها از SPSS نسخه 18 استفاده شد. میانگین کل امتیاز هوش هیجانی 31/ 78 برآورد شد که بیشترین و کمترین امتیاز به ترتیب مربوط به بعد خودآگاهی 83/ 20 و بعد خودمدیریتی 19/ 18 بود. میانگین کل امتیاز مهارت های ارتباطی 91/ 70 برآورد شد. بین امتیاز کل هوش هیجانی و امتیاز کل مهارت های ارتباطی، ارتباط معناداری مشاهده شد (r=0. 775، p<0/01). همچنین بین ابعاد چهارگانه هوش هیجانی و امتیاز کل مهارت های ارتباطی نیز رابطه معنادار قوی مشاهده شد. از آنجا که هوش هیجانی و ابعاد آن بر مهارت های ارتباطی بر پرستاران بخش اورژانس بیمارستان ها تاثیر مثبت داشت، مدیران بیمارستان ها می توانند با برگزاری جلسات آموزشی هوش هیجانی را تقویت نموده و امکان بهبود مهارت های ارتباطی را در پرستاری ارتقا دهند و زمینه های بهبود مستمر خدمات اورژانس بیمارستانها را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مهارت های ارتباطی، پرستاران، اورژانس
  • ادریس حسن پور *، بهرام دلگشایی، حسن ابوالقاسم گرجی، معصومه خوشگام، مبین سخنور صفحات 75-81
    زمینه
    یکی از مهمترین مولفه های رابطه پزشک – بیمار، مدت زمان ویزیت بیماران است. زمان ویزیت کوتاه می تواند کیفیت ویزیت و رابطه پزشک و بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه مقایسه مدت زمان ویزیت پزشکان متخصص با استانداردهای موجود در بیمارستان های عمومی شهرستان قزوین بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی و به شیوه مقطعی در سال 1392 در بیمارستان های عمومی شهرستان قزوین انجام گرفت. نمونه پژوهش 428 بیمار بودند که به درمانگاه های سرپایی بیمارستان های عمومی مراجعه کردند و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. تخصص های مورد مطالعه چهار تخصص داخلی، جراحی، کودکان و زنان و زایمان بودند. برای گردآوری داده ها از چک لیستی که شامل دو بخش سوالات مرتبط با پزشکان و سوالات مرتبط با بیماران بود، استفاده شد و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-19 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین مدت زمان ویزیت بیماران سرپایی 43/ 2 ± 67/ 4 دقیقه بود که با استاندارد حدود 15 دقیقه اختلاف داشت (p=0.000). بیشترین میانگین مدت زمان ویزیت مربوط به متخصصین کودکان بود (55/ 2 ± 08/ 7 دقیقه) و کمترین زمان ویزیت هم به متخصصین داخلی (82/ 1 ± 93/ 3 دقیقه) اختصاص داشت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، زمان ویزیت از کشورهای توسعه یافته و سایر کشورهای در حال توسعه کمتر بود. فاکتورهای مختلفی در زمان ویزیت تاثیرگذار هستند که در این مطالعه شناسایی شدند. بنابراین تصمیم گیرندگان می توانند از نتایج این مطالعه برای بهبود کیفیت ویزیت استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مدت زمان ویزیت، پزشکان متخصص، بیماران سرپایی، بیمارستان عمومی
  • صدیقه عابدی، رضا خواجویی* صفحات 83-92
    زمینه و هدف
    سیستم اطلاعات فیزیوتراپی یکی از سیستمهای اطلاعات بهداشتی است که برای افزایش کارآیی و اثربخشی خدمات این بخش بکار می رود. مطالعات نشان داده اند که تعامل کاربران با برخی از سیستم های اطلاعاتی به دلیل مشکلات کاربردپذیری دشوار است. هدف این مطالعه ارزیابی مشکلات تعاملی کاربران با سیستم اطلاعات فیزیوتراپی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی˗ مقطعی است که در آن با استفاده از روش ارزیابی هیورستیک مشکلات تعاملی کاربران سیستم اطلاعات فیزیوتراپی مورد استفاده در 105 بیمارستان کشور توسط سه ارزیاب شناسایی، طبقه بندی و تعیین شدت شدند. داده ها با استفاده از یک فرم گردآوری طراحی شده در نرم افزار اکسل گردآوری شدند.
    نتایج
    در این مطالعه 82 مشکل تعاملی منفرد شناسایی گردید که بیشترین آنها با 28% (n=23) مربوط به مغایرت طراحی سیستم با اصول رایج در دنیای واقعی با میانگین شدت بزرگ بود. کمترین آنها مربوط به مشکلات عدم وجود قسمت راهنمایی و مستندسازی و جلوگیری از خطا در سیستم به ترتیب با میانگین شدت بزرگ و کوچک بودند.
    نتیجه گیری
    برخی از سیستم هایی که امروزه در بسیاری از مراکز بهداشتی درمانی مورد استفاده قرار می گیرند، از جمله سیستم مورد بررسی در این مطالعه، دارای مشکلات متعددی می باشند که تعامل کاربران با آنها را دچار مشکل کرده و می تواند باعث ایجاد خطا و آسیب به بیماران شوند. برای شناسایی و رفع این گونه مشکلات توصیه می شود ارزیابی کاربردپذیری این سیستم ها به صورت مستمر انجام شود تا باعث افزایش رضایتمندی کاربران، بهبود روندکاری و ارتقای امنیت بیماران شود.
    کلیدواژگان: سیستمهای اطلاعات بهداشتی، رابط کاربر، ارزیابی هیوریستیک، کاربردپذیری، سیستم اطلاعات فیزیوتراپی
  • زهره کلانی*، زهرا پورموحد، علی اکبر واعظی، سیده فلور وزیری صفحات 93-99
    زمینه و هدف
    استفاده از ورید ها بوسیله آنژیوکت یکی از راه های مهم جهت رساندن آب، الکترولیت ها، داروها و مواد مغذی به بیماران در بیمارستان ها و سایر مراکز درمانی است. فلبیت یک عارضه مهم ناشی از استفاده از آنژیوکت است. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان بروز فلبیت ناشی از آنژیوکت و عوامل موثر بر آن انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی آینده نگر در بخش های داخلی و جراحی بزرگسالان بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شده است. تعداد 297 آنژیوکت مربوط به 297 بیمار در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. فلبیت بر اساس وجود حداقل دو علامت از علائم فلبیت شامل درد، قرمزی، تورم، گرمی و سفتی تشخیص داده شده است.
    نتایج
    میانگین سنی بیماران در این مطالعه 48/ 19± 82/ 40 (12 تا 91 سال) بوده است. میزان بروز فلبیت 1/14 درصد بود. اعتیاد به سیگار (07 /0 =P) و ابتلا به دیابت (001/ 0=P) با بروز فلبیت ارتباط مستقیم و معنی داری داشت. Odds Ratio برای اعتیاد به سیگار 107/ 3) 372 /7-310/ 1 =CI 95%) و برای ابتلا به دیابت 736/ 3(039/ 8-736/ 1 = CI 95%) بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان بروز فلبیت در بیماران مورد مطالعه در مقایسه با مطالعات مشابه نسبتا پایین است. نتایج این مطالعه مبنی بر میزان بروز بالای فلبیت در سیگاری ها، بیماران دیابتی و بیماران کهنسال نشان می دهد که می توان با در نظر داشتن این عوامل بیش از پیش از بروز این عارضه در بیماران بستری پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: فلبیت، میزان بروز، عوامل موثر، کاتتر عروق محیطی، بیمارستان
  • ابراهیم جعفری پویان*، زهرا مددی صفحات 101-110
    مقدمه
    امروزه یکی از اصول اساسی هر نظام بهداشتی و درمانی، حفظ ایمنی بیمار است که هر گونه خدشه به آن می تواند موجب سلب اعتماد بیمار به نظام بهداشت و درمان گردد. اشتباهات دارویی بعنوان یک از عوامل اصلی تهدید کننده ایمنی ممکن است باعث افزایش مدت بستری بیمار در بیمارستان و رشد هزینه ها، ناتوانی و نهایتا مرگ بیمار شود. این مطالعه در صدد است تا علل و میزان بروز خطاهای داروئی توسط پرستاران و راهکارهای ارائه شده را مرور نماید.
    روش
    مطالعه کاربردی حاضر یک پژوهش مروری می باشد. در این مطالعه سعی شده است تا از طریق جستجو در پایگاه های داده ای مرتبط داخلی و خارجی همچون ایران مدکس، SID، پاب مد و اسکوپوس انتخاب مقالات صورت گرفته و ارزیابی شود. نهایتا 24 مقاله مرتبط برای بررسی در این مطالعه نهایی شدند.
    یافته
    براساس نتایج مطالعات بررسی شده کمبود و بی توجهی، جدید بودن و بی تجربگی و استرس شغلی پرستاران، بدخطی پزشکان و کمبود اطلاعات داروئی از مهمترین عوامل بروز خطاهای دارویی پرستاران ذکر شده بودند. مهمترین راهکارهای ارائه شده نیز برگزاری کلاس های بازآموزی و دوره های عملی در ارتباط با تکنیک های اصولی دادن دارو و آموزش قبل از دارو دادن بشمار می رفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شکاف موجود بین میزان بروز خطاها در ایران و سایر کشورهای توسعه یافته براساس مطالعات بررسی شده، تجربیات این کشورها می تواند برای کاهش خطاهای دارویی مورد استفاده قرار گیرد. راهکارهایی چون فعال نمودن نقش داروخانه ها در ارائه آموزش عملی و همچنین رشد شفافیت و ترغیب مسوولیت پذیری راه های قابل یادگیری بشمار می روند.
    کلیدواژگان: خطاهای دارویی پرستاران، علل، میزان بروز و راهکارها، مطالعه مروری
  • ابوالفضل محمدبیگی *، زهره عنبری، مریم همتی، احمد راهبر، نرگس محمدصالحی، فریبا اسلامی مقدم صفحات 111-118
    زمینه و هدف
    مدل گرافیکی پابن لاسو روشی جهت تعیین کارایی و عملکرد بیمارستانها به عنوان مهمترین جزء نظام سلامت در کشورهای در حال توسعه است. هدف این مطالعه، ارزیابی کارآیی بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قم با استفاده از مدل پابن لاسو و مقایسه شاخصهای کارآیی با استانداردهای کشوری بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی بود که در طی سالهای 1390 الی 1392 در 5 بیمارستان آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی قم انجام گردید. داده ها با استفاده از فرم های مصوب وزارت بهداشت جمع آوری و سه شاخص درصد اشغال تخت، دفعات چرخش تخت و میانگین طول مدت بستری محاسبه و در رسم نمودار پابن لاسو استفاده شد. آزمون آماری داده ها با آزمون تک نمونه ای تی انجام شد.
    نتایج
    میانگین درصد اشغال تخت و میزان گردش تخت در مطالعه به ترتیب برابر با 8/9±9/ 76 درصد، 4/ 35±6/ 100 بار بود که به شکل معنی داری بالاتر از استاندارد کشوری به دست آمد. همچنین متوسط روزهای بستری 1/ 1±3 روز بود که از نظر آماری با معیار استاندارد یکسان به دست آمد. بالاترین کارایی در بیمارستان IZو پایین ترین کارایی در بیمارستانهای NEو KAمشاهده شد و بیمارستانZA نیز توانسته به کارایی عالی در سال 1392 برسد.
    نتیجه گیری
    میانگین درصد اشغال و چرخش تخت در بیمارستانهای آموزشی شهر قم بسیار مطلوب ارزیابی شد و در مقایسه با استانداردهای کشوری از مطلوبیت بالاتری برخوردار است. ضمن آن که بر اساس مدل پابن لاسو تنها بیمارستانهای IZو ZA از کارایی عالی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کارآیی، بیمارستان، اشغال تخت، گردش تخت، پابن لاسو
  • حجت حبیبی *، علیرضا موغلی، فروزان حبیبی، مهرداد احمدی صفحات 119-126
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه خصوصی سازی، در بیمارستان ها ر و به افزایش است، انجام پژوهش هایی در مورد مقایسه ی خصوصی با بیمارستان های دولتی به شدت احساس می شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی بین رضایت شغلی و فرسودگی پرستاران بیمارستان های خصوصی و دولتی شهر شیراز انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع رابطه ای- مقایسه ای است. جامعه ی آماری شامل پرستاران بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر شیراز در سال 1391 می باشد. تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران،320 نفر تعیین گردید. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه رضایت شغلی اسپکتور و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ استفاده گردید. مکان انجام پژوهش در دو بیمارستان خصوصی و دو بیمارستان دولتی منتخب شهر شیراز بود که پس از دریافت مجوز با مراجعه به بیمارستان ها و توزیع پرسشنامه ها در میان پرستاران، به صورت تصادفی ساده، داده های پژوهش جمع آوری شد. در سطح توصیفی از درصد، میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس، مانوای تک گروهی و آزمون تی تست استفاده شد.
    نتایج
    بین رضایت شغلی با هرسه بعد فرسودگی شغلی در هردو بخش خصوصی و دولتی رابطه ی منفی و معنی دار وجود دارد (p<0.01). نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها نشان داد که بین نمرات فرسودگی عاطفی و تهی شدن از ویژگی شخصی در دو بخش خصوصی و دولتی تفاوت معنی دار ی وجود دارد (p<0.05)، اما بین میانگین های رضایت شغلی و کاهش بازده عملکرد دو بخش تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با افزایش رضایت شغلی پرستاران به ویژه در بخش دولتی، می توان از اثرات نامطلوب فرسودگی شغلی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، پرستاران، بیمارستانهای خصوصی، بیمارستانهای دولتی
|
  • Masoumeh Saeedian, Mohammadmehdi Sepehri*, Hassan Aghajani, Toktam Khatibi Pages 9-21
    Background
    Myocardial Infarction (MI) is the most common cause of death in developed and developing countries. Based on World Health Organization prediction, MI will be the leading cause of death in the world up to 2020. The main goal of acute myocardial infarction therapy is reperfusion which is performed by two treatment approaches, although these two methods use for unique complication treatment but they are different in treatment cost and quality; Since the costs of health care is growing, this study aimed at identifying affected differentiated costs among patients with acute MI with the purpose of providing a framework to compare two treatment methods.
    Materials And Methods
    In presented model in current study, with the purpose of select affecting cost attributes utilized hybrid of Genetic algorithm and decision tree approach as a new method and compare its result using random method.
    Results
    Study result presented classifies error reduction up to 0.2 compare with random method error. Then, based on selected attributes, presented a framework comparing two treatment methods. Also, in the majority of direct cost and total cost, Primary Angioplasty was cost effective more than Thrombolytic Therapy, but in indirect cost, we achieved some results dissimilar to physician's expected results such as kidney failure.
    Conclusion
    Suggested approach in this research can be a guidance to physicians and insurances institutes in acute myocardial infarction treatment policies.
    Keywords: Decision Tree, Treatment cost, Thrombolytic, Primary Angioplasty, Genetic Algoritm
  • Abdolvahed Khodamoradi, Arash Rashidian*, Siamak Aghlmand, Mohmad Arab Pages 23-32
    Backgrounds and
    Objective
    Informal payments are paid to individuals and organizations offering health services, either in cash or non-cash and are formed outside formal payment channels. The aim of current research is the study of identifying the ways of informal payments, causes, effects and policies dealing with it.
    Methods
    This paper is a review study, based on articles identified by search on authoritative sites (Medlib, SID, Pub Med, Science Direct and Google Scholar) using keywords (informal payment and unofficial payment), in which 128 articles were extracted and refined step by step. Finally, 20 articles were selected according to aims of the study.
    Findings
    The findings of this study consist of five important sections, which include the definition of informal payments, the existence causes of informal payments, effects of informal payments, and statistics of informal payments in the world and Iran and policies of dealing with informal payments.
    Conclusion
    Due to the high prevalence of informal payments and severe negative effects on justice and good governance, policy-makers must focus on this issue and decrease such effects. Although strategies to control informal payments are limited, following strategies are proposed: Regulation payment and medical tariffs, regulating power abuse, providing incentives and increasing feeling of responsibility for healthcare professionals, and changes in public perception.
    Keywords: Informal pament, formal payment. Cash, non, cash payments
  • Faramarz Pourasghar, Jafarsadegh Tabrizi, Nesa Kavakebi *, Ahad Banagozar Mohammadi Pages 33-46
    Background
    Patient transfer require the wide variety of functions such as collaboration, appropriate communication and coordination between hospitals and the Center for Treatment Guidance and Information(CTGI). This study aimed to determine the factors influencing the coordination of patient transfer and also to explain the situation of the CTGI in coordination of patient transfer process.
    Materials and Methods
    A qualitative study conducted using three Focus Group Discussions(FGD) and 30 interviews with participants who were involved in the process of patient transfer in a referring hospital, six receiving hospitals and CTGI. purposive sampling was used to select study participants. Data was analyzed using content analysis.
    Results
    The identified factors influencing the coordination of patient transfer were categorized in four main themes including weakness in the exchange of clinical information, data constraints, weakness of legal protections and implementation of guidelines and weakness in managing the patient and 18 sub-themes.
    Conclusion
    The weakness of Coordination of patient transfer process arises from the lack of pursuing a specific procedure for requesting admission and ineffective interactions and information exchange. In order to maintain uninterrupted medical treatment the coordination of patient transfer should be promoted. The CTGI should maintain its position as a supervising authority.
    Keywords: Patient transfer, Information exchange, Center for Treatment Guidance, Information
  • Hossien Ansari, Mohammad Abbasi Pages 47-55
    Background
    Quality of Life among Nurses working in medical affiliated Zahedan hospitals Introduction There is close relationship between the quality of life and the human health. Nurses as the most important of health Provider should have a good quality of life. This study aimed to evaluate the quality of life and related variables among nurses working in Zahedan medical affiliated hospitals.
    Methods
    In this descriptive analytic study the Iranian version of SF-36 was used to assess the quality of life. The logistic regression was used to determine quality of life Predictors. Data analyses were conducted in Stata (ver.,12).
    Results
    300 women (77.9%) with a mean age of 31.6 ± 6/6 years were studied. The mean of work experience was 7.55± 6.8 years. The most quality of life score was related to Physical domain (39.6 ± 11.8) and social function had the least score(8.2±6.7). The marital status, overtime work, working shift Pattern and work experience(yrs.) were the Predictors of quality of life.
    Conclusion
    This study showed that quality of life is not good among nurses. The low quality of life, can affect the quality of nursing services. Nursing administrators can help to improve quality of life with setting up overtime shift and adjusting overtime with work experience.
    Keywords: Quality Of Life, Nurses, health
  • Fateme Tanha, Adel Mazloumi *, Vahdat Faraji, Zeinab Kazemi, Mina Shoghi Pages 57-66
    Background
    Considerable attention has been paid recently to medical errors in health care system. Taking into account that nurses spend more time with patients in comparison with other staff, they are more prone to human errors. The present research was done to investigate nurse's errors in delivery emergency ward of one of the Tehran University of Medical Sciences hospitals.
    Material and Methods
    In the present coss-sectional study, first, task analysis was conducted for nursing proffession, using Hierarchical task analysis (HTA) technique. Following, the Human Error Probability (HEP) was determined employing SPAR-H method and dependences of performance-shaping factors (PSFs) and action and diagnosis activities were identified. Finally, after determinig the level of dependency, the Final Diagnosis HEP was calculated. Assessment of risk level was done using the risk's probability and intensity tables.
    Results
    According to the results, for the four groups of understudy tasks, the lowest errors were belonged to the subtask "working with serum pumping machine'' with the error level of 0.055 and the highest error probability related to the subtask '' transfusion of blood products'' with the error rate of 0.78. Moreover, special responsibilities of the wards had the highest level of undesirable risks.
    Conclusion
    The analysis of identified errors in the present study shows that due to high work demand, insufficient time, and the need for accurate administrative monitoring and providing required arrangements, the main causes of errors can be attributed to high level of stress and complexity in the tasks of this ward.
    Keywords: Human factors engineering, human error, SPAR, H technique, nursing profession
  • Mahdi Kouchakzadeh, Zohreh Sohrabi, Ali Mohammad Mosadegh Rad, Telma Zahirian Moghadam, Ali Janati Pages 67-74
    Nurse emotional intelligence have an effect on their job satisfaction and service quality. The object of this study was to determination of the relationship between emotional intelligence (EI) and communication skills (CS) in nurse by consideration of the importance of this relationship in the urgent ward of hospitals. 253 nurses from 15 hospitals of Iran University of Medical Sciences (IUMS) were selected by the Census Sampling method. They supplemented Golmans EI questioner and CS questioner that was made based on researchers’ literature review and Shunon model of communication. Validity and reliability of the tools were computed by Alpha-choronbakh and data were analyzed by one-way ANOVA test and Pearson and Spearman correlation test by SPSS software version 18. EI mean was 78.31 that the highest score was for self-cognitive dimension (20.83) and the lowest score was for self-management dimension (18.19). The total mean of CS was 70.90 and there was a powerful correlation between EI and CS in this study (r=0. 775, p<0/01). There were powerful correlation between CS and fourth dimensions of EI in this study. Based on this study results, hospital managers and health system policy makers must prepare conditions to run educational courses to teach EI and its dimensions and improvement of CS technics in nurses, especially in urgent wards to continuous improvement of quality of nurse and urgent services in the health system.
    Keywords: Emotional intelligence, communication skills, nurses, emergency
  • Edris Hasanpoor*, Bahram Delgoshie, Hassan Gorji, Masoomeh Khogam, Mobin Sokhanvar Pages 75-81
    Context: one of the most important components in patient- physician relationship is the visit length. Its shortage is a concern for most patients and could affect the visit quality. The objective of this study was to measure and compare visit length of specialists with the existing standards.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted in Qazvin of general hospitals in 2013. A sample of 428 patients, who were referred to the outpatient clinics of the general hospitals, was randomly selected to participate in the study. Studied specialties were Internal Medicine, Surgery, Pediatrics and Obstetrics and Gynecology. A Checklist was used to collect data and be included related factors to physician and patient. Analysis was done using SPSS-19.
    Results
    The results showed that the average length of outpatients visits was 4.67(2.43) minutes which illustrate a significant difference from standards (p=0.000). Among the specialties, pediatrics had longest visit time 2.55(7.08) and internal physicians had the shortest 1.82(3.93).
    Conclusion
    Visit time was shorter than other developed and developing countries. Various variables which affect the visit time were identified in this study, so decision makers could use the results to improve outpatients visit quality.
    Keywords: visit length, Specialists, Outpatients, General Hospital
  • Sedigheh Abedi, Reza Khajouei* Pages 83-92
    Background
    Physiotherapy information system is one of health information systems that is used to increase the efficiency and effectiveness of physiotherapy department. Studies have shown that due to usability problems, user interaction with some information systems is difficult. The objective of this study is to evaluate user interaction problems with physiotherapy information system.
    Materials and Methods
    This study is a cross-sectional, descriptive research which is done using heuristic evaluation method. In this study the user interaction problems of a physiotherapy system using in 105 hospitals were identified, classified and rated based on their severities by three evaluators. Data were gathered using a data collection form designed in Excel.
    Results
    In this study 82 unique interactive problems were identified. Most of them with 28% (n=23) were related to unconformity of system design with real world conventions. The mean severity of these problems was major. The lowest numbers were related to the problems; lack of help and documentation in the system and error prevention, with major and minor severity respectively.
    Conclusions
    A number of systems, which are used in many health care centers, such as evaluated system in this study suffer from several problems that endanger user interaction with the systems and can lead to error and patient harm. To identify and eliminate this sort of problems we recommend that usability evaluation of these systems to be carried out regularly to enhance users satisfaction, workflow and patient safety.
    Keywords: Health information, user interface, Heuristic evaluation, Usability, Physiotherapy information system
  • Zohreh Kalani *, Zahra Pourmovahed, Ali Akbar Vaezi, Seyede Felor Vaziri Pages 93-99
    Background
    Using vein is one of the important ways to providing water, electrolytes, drugs and supplement material for patients in hospitals and other therapeutic centers. Phlebitis that means inflammation of superficial veins is a side effect of using peripheral cannulae. This study proposed to determine the incidence of phlebitis related to peripheral cannulae, and its predisposing factors.
    Materials and Methods
    This prospective and follow up analysis study was done in adults medical surgical units, include orthopedy, neurology, gynecology, general internal, general surgery and ear, nose throat units. Two hundred ninety seven cannulae related to 297 patients were monitored. Phlebitis is defined by the presence of at least two of the following symptoms, local pain, redness, swelling, warmth and palpable venous cord.
    Results
    The mean of patient's age was 40.82±19.48 (12-91) years. The incidence of phlebitis was 14.1% and factors such as diabetes (P=0.001) and smoking (P=0.007) were identified as relevant to the development of phlebitis. Odd Ratio for diabetes and smoking were 3.107(CI=1.310-7.372, 95%) and 3.736(CI=1.736-8.039, 95%) respectively.
    Conclusion
    The overall incidence of phlebitis was low, when compare with other similar studies. The high incidence of phlebitis in diabetics, smokers and old patients needs special nursing interventions to minimize severity of this problem.
    Keywords: Phlebitis, Incidence, Risk Factors, Peripheral catheter, Hospital
  • Ebrahim Jaafaripooyan*, Zahra Madady Pages 101-110
    Introduction
    Patient safety is key to the trust in any health care system nowadays. Medication errors, as a key safety threatening factors, could increase patients’ length of stay and healthcare costs in hospitals and might lead into injury and finally death. Therefore, this study seeks to compare the incidence and proposed solutions of Iran and selected countries in order for preventing medication errors.
    Method
    This is a review article searching in such databases as SID, IranMedex, Pubmed, Scopous to identify and select its related papers. At last, 24 studies were considered for this study.
    Findings
    According to the results of studies, shortage of nurses, nurses’ inexperience, job stress, physicians’ handwriting and lack of information on medications were the highly frequent incidence causes. Training courses on medicine dispensing and hands-on training were the most important solution.
    Conclusion
    Given the existing gap between the medication errors incidence rate of Iran and selected countries, the latter’s experiences such as transparency and responsibility and active role of hospital pharmacies could be utilized by the former.
    Keywords: Nursing medication errors, Causes, Incidence rate, Prevention, Review study
  • Abolfazli Mohammadbeig*, Zohreh Anbari, Maryam Hemmati, Ahmad Rahbar, Narges Mohammad Salehi, Fariba Eslami Moghaddam Pages 111-118
    Background
    The Pabon Lasso graphical model is a method for evaluation of hospital efficacy as one of the most important part of health system in developing countries. This study aimed to evaluate the efficacy of educational hospitals of Qom Medical University by Pabon Lasso model and to compare the efficacy indexes by national standards.
    Materials And Methods
    This descriptive study conducted in 2011 to 2013 in educational hospitals of Qom Medical University. Data collected by approved forms of health ministry and bed occupancy percentage, bed turnover rate, and average length Of Stay were calculated for each hospital and was used in Pabon Lasso model. Statistical test of data for comparing to national standards is conducted by one sample t-test.
    Results
    The mean of bed occupancy and bed turnover was 76.9±9.8 percent and 100.6±35.4 times that were higher than national standards significantly. In addition, the average length Of Stay was 3±1.1 days that was same as standard. Highest efficacy calculated for IZ hospital and lowest efficacy observed in KA and NE hospitals. Moreover, ZA Hospitals reached to highest efficacy in 2013.
    Conclusion
    The mean of bed occupancy and bed turnover was high and were higher than national standards. Also, based on Pabon Lasso model only IZ and ZA hospitals have excellent efficacy.
    Keywords: Efficacy, Hospital, Bed Occupancy, Pabon Lasso, bed turnover
  • Hojat Habibi*, Alireza Mooghali, Foruzan Habibi, Mehrdad Ahmadi Pages 119-126
    Background &
    Purpose
    Since privatization in hospitals is increasing, conducting research in various fields of private hospitals and comparison with public hospitals is felt. Thus, this study aimed to investigate the relationship between job satisfaction and burnout among nurses employed in selected public and private hospitals in Shiraz, Iran.
    Materials and Methods
    This was a comparative-correlational study. The study population was composed of nurses employed in public and private hospitals in Shiraz city in 2012. The sample size was estimated to be 320 using cochran formula. The data collection tools were the questionnaire of Spector job satisfaction” and “Maslach burnout”. The study was conducted in two private and two public hospitals in Shiraz. After obtaining permission to visit hospitals and distribute questionnaires among nurses, the data were collected randomly. Descriptive level of percentage, mean, standard deviation and inferential level of Pearson correlation and MANOVA and T test were used.
    Results
    The findings indicated that there was a significant and negative relationship among job satisfaction and three dimensions of burnout in both public and private sectors (p<0.001). In addition, the results showed that there was a significant difference among the emotional exhaustion and depersonalization between private and public sectors (p<0.05). However, there was no significant difference regarding job satisfaction and reduced productivity performance of these two sectors.
    Conclusions
    According to the findings, by increase in the nurse's job satisfaction, particularly in the public sector, the adverse effects of burnout can be prevented.
    Keywords: job satisfaction, job burnout, nurses, hospitals, private, hospitals, public