فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1393)

مجله مدیریت نوآوری
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی محمدی*، مهدی حمیدی، بهروز محمودی، سپیده جوادی صفحه 1
    امروزه با پیچیده تر شدن فناوری ها، شرکت ها دیگر قادر نیستند به تنهایی به توسعه محصولات و خدمات نوآورانه بپردازند. از این رو، همکاری میان آنها در جهت نوآوری در محصول و فناوری به امری مهم تبدیل شده است. دراین راستا، شبکه سازی با هدف نوآوری به عنوان یکی از روش های همکاری مورد توجه سازمان ها و شرکت ها قرارگرفته است. اما لازمه تحقق این نوع از شبکه ها توجه به عواملی است که بسترساز شکل گیری این مدل همکاری هستند. در این راستا مقاله حاضر به شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری شبکه های نوآوری در شرکت های دانش بنیان از نظر تاثیرگذاری هر یک از مولفه ها می پردازد. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش، روش میدانی و از نوع همبستگی بوده و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار spss و بهره گیری از روش تحلیل عاملی اکتشافی صورت گرفته است. این پژوهش مجموعه عوامل موثر بر شکل گیری شبکه های نوآوری را در چهار دسته ارتباطات، توسعه همکاری، توانمندی های داخلی و تسهیل کنندگان دسته بندی می کند.نتایج همچنین نشان می دهد که متغیرهایی مانند وجود متخصصان، قوانین و اجرای مناسب، آشنایی شرکت ها با نوع فعالیت های یکدیگر، وجود پایگاه دانش و اعتماد از اهمیت بالایی برخوردارند.
    کلیدواژگان: شبکه، شبکه های نوآوری، شرکت هایدانش بنیان، پارک علم وفناوری، تحلیل عاملی اکتشافی
  • فراترکیب مدلهای نوآوری منطقه ای / مروری بر ساله ای 2013-1990
    رضا نقی زاده، شعبان الهی*، منوچهر منطقی، سیدسپهر قاضی نوری صفحه 25
    در دهه های اخیر مطالعات گستردهای پیرامون «توسعه نوآوری در مناطق» صورت پذیرفته است که بیشتر در حوزه مطالعات کیفی و موردی هستند. مقاله حاضر تلاش نموده است تا با استفاده از روش فراترکیب، یافته های مطالعات کیفی، مرتبط با مدل های نوآوری منطقه ای را به صورت نظام مند بررسی کند و بر اساس زمینه های اصلی شناسایی شده، به تحلیل دلایل و بستر شکل گیری این مدلها بپردازد. در این تحقیق، 300 مقاله برگرفته از پایگاه داده های سیج1 و اسکوپوس2 در بازه تاریخی سالهای 1990 تا 2013 مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت پس از دو مرحله غربالگری، 48 مقاله به عنوان مقاله با کیفیت بالا و متوسط جهت تحلیل عمیقتر شناسایی شدند. سپس بر اساس نتایج حاصل از روش فراترکیب که از ابزار کدگذاری باز برای تحلیل مقالات استفاده نموده است، سه زمینه اصلی و زیر مجموعه آنها شناسایی شدند. زمینه های اصلی شامل سطح توسعه یافتگی مناطق به ویژه در بخش نهادی، کاهش نقش دخالت های مستقیم دولتها در ارتباط با صنعت و بنگاه های صنعتی، جهانی سازی و افزایش ارتباطات بین المللی هستند. هر کدام از زمینه های اصلی، شامل تعدادی زمینه فرعی نیز هستند که در تحلیلها مورد نظر قرار گرفته اند. در ادامه بر اساس تحلیل ارائه شده، مناطق از نظر میزان نوآوری، به سه گونه مناطق نوآور پیشرو، مناطق نوآور در حال گذار و مناطق کمتر نوآور تقسیم شدند. این تقسیم بندی میتواند ابزار مناسبی جهت توسعه سیاست های نوآوری منطقه ای باشد.
    کلیدواژگان: مدل های نوآوری منطقه ای، گونه شناسی منطقه ای، فرا ترکیب
  • علی مبینی دهکردی، مهران کشتکار هرانکی* صفحه 57
    در عصری که مهمترین ویژگی آن، عدم اطمینان، پیچیدگی، جهانی سازی و تغییرات فزاینده فناوری است، موفقیت سازمانها منوط به اقدامات نوآورانه از جمله بهکارگیری الگوهای جدید اجتماعی در تعاملات کارکنان است. این مهم با عنوان نوآوری اجتماعی، منجر به یافتن پاسخ های جدید برای نیازها، خواسته ها و در نهایت تحقق اهداف سازمانی میشود.
    تبیین نوآوری اجتماعی میتواند با عمق بخشیدن به درک اهمیت نوآوری اجتماعی، آگاهی و شناخت عوامل سازمانی را در تحقق آن ارتقاء دهد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل ساختاری، زمینهای و رفتاری در قالب مدل سهشاخگی بر نوآوری اجتماعی در یک سازمان وابسته به صنعت خودروسازی انجام شد. نمونه آماری پژوهش تعداد 130 نفر از مدیران، معاونان و رئیسان بخشهای مختلف صنعت یادشده است که با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده اند. نتایج این تحقیق سه نکته را نشان میدهد. نخست آنکه میان متغیرهای اصلی این پژوهش، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. دوم آنکه در مقایسه عوامل سه شاخگی مشخص گردید عوامل ساختاری؛ رفتاری و زمینهای به ترتیب اولویت دارای بیشترین تاثیر بر نوآوری اجتماعی سازمان مورد مطالعه هستند؛ و در نهایت اینکه تاثیر این عوامل بر فرآیندهای نوآوری اجتماعی در مراحل پنجگانه آن متفاوت است. عوامل ساختاری، بر اجرا در مقیاس وسیع و ایجاد حس مشترک؛ عوامل زمینه ای بر اجرا در مقیاس وسیع و نمونه سازی و عوامل رفتاری نیز بر ایجاد حس مشترک و اجرا در مقیاس وسیع به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، مدل سه شاخگی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای
  • بابک ضیاء*، محمدحسن مبارکی، مژگان سعیدیون صفحه 77
    در دو دهه اخیر، عملکرد سازمانی به یکی از موضوع های مورد توجه و جذاب تبدیل شده است و این تمایل هم در زمینه های تحقیقاتی و هم در زمینه های کاربردی به بروز نوآوری های بسیاری منجر شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه روان شناختی بر عملکرد سازمانی با تاکید بر نقش میانجی نوآوری در فناوری اطلاعات در شعب بانک کشاورزی شهر تهران در سال 1392 انجام گرفت. این پژوهش برمبنای هدف کاربردی، از نظرماهیت توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران وکارکنان شعب و برخی از واحدهای سرپرستی شعب بانک کشاورزی شهر تهران به تعداد 135 نفر بود و حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی مورگان 100 نفر محاسبه شد و برای نمونه گیری از روش طبقه ای تصادفی استفاده شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد و برای تحلیل داده ها با کاربرد مدل سازی معادلات ساختاری، از نرم افزار SmartPLS2 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که نوآوری در فناوریاطلاعات تاثیرسرمایه روانشناختی بر عملکرد سازمانی را میانجی گری میکند و بین سرمایه روانشناختی و نوآوری در فناوری اطلاعات شعب بانک کشاورزی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در پایان پیشنهادهایی نیز به منظور افزایش نوآوری در فناوری اطلاعات و بهبود عملکرد سازمانی و همچنین پیشنهادهایی برای پژوهش های آینده ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، نوآوری در فناوری اطلاعات و عملکرد سازمانی
  • سید محمدحسین شجاعی*، سید حامد مزارعی صفحه 101
    مطالعه و بررسی وضعیت برنامه های آموزشی، از فعالیتهای مهم هر حوزه دانشی برای ارزیابی خویش است. این مقاله می کوشد پس از مرور مطالعات پیشین درباره برنامه های آموزشی مرتبط با مدیریت فناوری و دریافتن کاستی های آنها با روشی متفاوت به چهار پرسش درباره برنامه های آموزشی تحصیلات تکمیلی در این حوزهی دانشی پاسخ دهد: 1- محل ارائه و نوع برنامه؛ 2- ارتباط میان تمهای برنامه ها با محل ارائه؛3- پرتکرارترین درسها و 4- ارتباط میان درسها با تمها و دانشکده ها. فهرست اولیهی برنامه های آموزشی از طریق جستجوی اینترنتی کلیدواژه های منتخب در نام برنامه ها تهیه شد؛ سپس با جستجوی برنامه های آموزشی مدیریت فناوری در مجموعه برنامه های صد دانشگاه برتر جهان و همچنین دانشگاه های سطح خیلی خوب در فهرست دانشگاه ها و موسسات آموزشی خارجی مورد قبول وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تکمیل شد. پس از استخراج داده های مورد نیاز دربارهی برنامه ها از روش تحلیل تماتیک عناوین برنامه ها و سرفصل دروس و تحلیل آنها بر اساس داده های بخش نخست برای پاسخ به پرسشهای تحقیق استفاده شد. نتایج این تحقیق امکان مقایسه تفاوت برنامه های آموزشی را در مناطق و دانشکده های مختلف و نیز در تمها و محتوای درسی آنها فراهم می کند. به علاوه، برنامه های آموزشی مدیریت فناوری در ایران با نتایج به دست آمده مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، مدیریت فناوری، مدیریت نوآوری، سیاستگذاری علم و فناوری، کارآفرینی
  • شهرزاد درخشان، پرستو محمدی* صفحه 131
    موضوع کارآفرینی و تجاری سازی طرح های مبتنی بر ایده نوین، از جمله مسائلی است که اخیرا مورد توجه محققین قرار گرفته است و علت آن نقش غیرقابلانکار این طرح ها در پیشرفت اقتصادی و تکنولوژیک ایران است. این در حالی است که ارزیابی این طرح ها یکی از مسائل چالش برانگیز در ارتباط بین کارآفرین و سرمایه گذار خطرپذیر است. هدف از این تحقیق بررسی و اولویت بندی عوامل مدنظر سرمایه گذاران خطرپذیر در ارزیابی طرح های مبتنی بر ایده نوین است. بدین منظور با استفاده از روش پیمایش، اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه تهیه گردید. جهت تجزیه تحلیل داده ها از روش حداقل مربعات جزئی که از زیرمجموعه های مدلسازی معادلات ساختاری است استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که معیار ملاحظات مالی محصول دارای بالاترین اولویت بوده و معیارهای شخصیت و توانایی کارآفرین به ترتیب در اولویت های بعدی قرارگرفت هاند. همچنین از بین 46 زیر معیار اولیه، 24 زیر معیار به مرحله نهایی تجزیه و تحلیل رسیدهاند که توصیه می شود در فاز غربالگری از این زیر معیارها استفاده شود. نتایج این تحقیق در 4 طرح مبتنی بر ایده نوین یکی از شرکتهای سرمایه گذاری خطرپذیر اعتبارسنجی شد. صحت اولویت بندی طرحها بر اساس نتایج این تحقیق، در این اعتبارسنجی، برابر83 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذار خطرپذیر، ارزیابی طرح ها، اولویت دهی، مدلسازی معادلات ساختاری، حداقل مربعات جزئی
|
  • M. Mohammadi*, M. Hamidi, B. Mahmoodi Page 1
    Nowadays, considering complex technologies, companies are no longer capable of developing innovative products and services by themselves. Thus, cooperation between companies in terms of innovation in products and technology has become an important issue. Accordingly, organizations and corporations have paid more attention to networking with the aim of innovation, as a form of collaboration. However, the formation of these networks requires factors that pave the way to form this mode of cooperation. The current study is conducted with the aim of identification of factors affecting the formation of innovation networks in knowledge-based firms in terms of effectiveness of each factor. Research methodology of this study includes field study and correlation. The results analyzed by SPSS software and Exploratory Factor Analysis. The study classifies effective factors on formation of innovation networks in four categories: communication, cooperation development, internal capabilities and Facilitators. The results also suggest significant role of variables such as specialists, regulations and their appropriate implementation, companies getting to know the activities of other companies, existence of knowledge base and trust.
    Keywords: Network, Innovation Networks, Knowledge, Based Firms, Science, Technology Park, Exploratory Factor Analysis
  • Reza Naghizadeha, Shabanelahia*, Manoochehrmanteghib, Seyed Sepehrghazinoorya Page 25
    In recent decades, several researches and studies have been conducted on regional innovation development. Most studies have used qualitative research methodologies and done in form of case studies. Hence, this paper has tried to investigate the findings of related qualitative studies systematically; based on the identified themes; the authors analyzed the reasons and contexts of the regional innovation models. There is no similar study about the topic in regional innovation models. In this study, the authors investigated 300 papers from Sage and Scopus databases dated from 1990 to 2013 and finally after two screenings from related papers, 48 papers were identified as high and average quality papers for deep analysis. Thereafter, authors identified three themes and related sub-themes according to the findings from meta-synthesis method, based on open coding method for paper analysis. The main themes are 1) the level of regional development especially in institutional section, 2) the decrease of governmental roles in industries and firms and 3) globalization and the increase of international relations. Also there are several sub-themes for the themes used for analysis. Moreover, based on the analysis, the regions were categorized in three clusters related to their innovation levels. Early innovators, transitional innovators and advanced innovators are three regional model categories that are useful for policy makers to make better decisions. Finally, some suggestions have been propounded for innovation development in the region of Iran based on results.
    Keywords: Regional Innovation Models, Regional Typology, Sage Database, Scopus Database
  • Analyzing the Effect of Three Dimensional Model on Social Innovation / Case Study: A Subsidiary of the Automotive Industry
    Ali Mobinidehkordi, Mehran Keshtkarharanaki* Page 57
    In an era, which the most significant specification is default of trust, globalization and ever-increasing changes in technology, the success of organizations are dependent upon innovative measures including employing new social patterns in interactions of employees. This issue known as social innovation shall lead to finding new solutions for needs, requirements and eventually fulfillment of organizational goals. Analyzing social innovation can promote the knowledge and recognition of organizational factors via highlighting the importance of social innovation. Accordingly, the present study was performed with the aim of examining the role of co-structural, context and content factors in the form of Three Dimensional Model in social innovation in an organization related to automotive industry. The statistical sample of the research is consisted of 130 managers, deputy heads and directors of various sectors of industry via using Chochran’s formula. The results illuminated three points. First, among main variables of this research, there is a positive and meaningful relation. Second, by comparing the three dimensional factors it turned out that co-structural, content and context factors respectively have the most impact on social innovation of the organization that is studied. Finally, the effect of these factors on social innovation processes is different in its quintet stages. Co-structural factors in execution in big scales and creating a common sense, context factors in execution in big scales and sampling and content factors in creating a common sense and execution in big scales respectively have the most and least impact.
    Keywords: Social Innovation, Three Dimensional Model, Co, structural Factors, Content Factors, Context Factors
  • Page 77
    In the past two decades, the organizational performance has become one of the most attractive topics of interest and the trends in the field of research and in applied fields has led to emergence of many innovations. This paper seeks to investigate the effect of psychological capital on the organizational performance with emphasizing on the mediating role of innovation in information technology (IT) among Branches of Bank Keshavarzi (Agriculture bank) in Tehran. In terms of objective, this study is considered as an empirical one, and the type of research methodology is descriptive-correlative. The research population includes 135 managers and employees working at Bank Keshavarzi in Tehran. Among this population, 100 individuals were selected to be in the experiment based on using Kerjeici and Morgan table through random sampling. Measurement tool in this research was a standard questionnaire that Structural Equation Modeling (SEM) and Smart PLS 2 software were used for data analysis. The results show that innovation in IT mediates the relationship between psychological capital and organizational performance and there is a significant and positive relationship between psychological capital and innovation in IT. Finally some suggestions are proposed to increase innovation in IT and also to improve organizational performance.
    Keywords: Psychological Capital, Innovation, Information Technology, Organizational Performance
  • Page 101
    Investigating and studying educational programs is one of the main activities of any academic discipline for self-evaluation. This article reviews previous studies about educational programs related to technology management (and related fields) to show their shortcomings, and then tries to answer four questions about technology management graduate programs –through a different way: 1) How are they geographically distributed worldwide and which schools\faculties offer these programs? 2) How program themes are linked to regions and schools\faculties? 3) What courses have the highest frequency? and 4) How courses are linked to themes and schools\faculties? The initial index for educational programs was prepared through searching the keywords in cyber; then accomplished through searching information technology management (educational) programs in 100 top universities worldwide plus other educational institutes ranked as good quality universities admired by ministry of science, research and technology of Iran. After extracting the needed data about programs, the researchers have used thematic method for titles of programs and courses and their analysis according to the initial data for answering the research questions. Research results are applicable for policy-makers, members of scientific community of technology management, and whoever that shows interest in learning technology management. Also, the Iranian IT educational programs were compared to the gained results.
    Keywords: Education, Technology Management, Innovation Management, Science, Technology Policy, Entrepreneurship
  • Shahrzad Derakhshan, Parastoomohammadi Page 131
    The evaluation of new idea projects is one of the most challenging issues in the relationship between entrepreneurs and venture capitalists. The aim of this paper is to identify and rank important criteria used by venture capitalists in the evaluation of new idea projects. In this way, the required data is gathered by a questionnaire. The data analysis is performed using Partial Least Squares method, which is the subsidiary of Structural Equation Modeling. The results show that the financial considerations of product have the highest priority and the characters of personality and the ability of entrepreneur have the subsequent priorities. Also, among 46 basic criteria, 24 criteria have reached the final stage of analysis. Then, it is recommended that these criteria be used in the screening phase. The validation of results is done for 4 new ideas projects. The accuracy of the ranking for these projects is equal to 83 percent based on the results of this study.
    Keywords: Due Diligence, Partial Least Square Model, SEM, Venture Capital Project