فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1394)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی شادی، مسعود مهدوی حاجیلویی*، عزت الله عزتی صفحه 1

    امروزه توسعه جهانگردی بعنوان پر درآمدترین صنعت روز دنیا ، یکی از اهداف اصلی برنامه ریزان ، دست اندرکاران ومسیولین دولتهای حاکم در اکثر کشورهای جهان می باشد . افزایش جمعیت ، پیشرفت علوم وفنون ، افزایش زمان آزاد و فراغت و بسیاری عوامل دیگر، باعث جلب توجه عموم مردم به مقوله جهانگردی شده است ، بنابر عقیده کاسترز (1984) جهانگردی دانشی چند رشته ای است که اگر بدون انجام تجزیه و تحلیلهای سیاسی دقیق، برنامه های مدون و دقیق توسعه و تکامل یابد، قطعا کامل نخواهد بود. ادوارد اینسکیپ صاحب نظر برنامه ریزی گردشگری در کتاب برنامه ریزی توسعه گردشگری، برنامه ریزی جهانگردی را همواره پویا و پایدار می داند و حکومتها را در جهت شناسایی آثار و آینده گردشگری می بیند تا بدین وسیله نقش خود را در این فرآیندها افزایش دهند. (Inskeep, Edward,1991,50) اصولا بازار گردش ها و مسافرتها در مناطق شهری و پیشرفته توسعه می یابد. بسیاری از ساکنان این مناطق پیشرفته می خواهند از این محیط بسیار تصنعی و متجدد فرار کنند و به مناطق کمتر توسعه یافته و بی آلایش پناه ببرند.(وای گی،چاک؛ 1377: 181).از دهه 70 قرن بیستم،فعالیت‌های توریستی درمناطق روستایی به طور چشمگیری درهمه نقاط کشورهای توسعه یافته در سرتاسر دنیا افزایش یافته‌اند که این امر نقشی اساسی درتوسعه مناطق روستایی که از لحاظ اجتماعی و اقتصادی عقب مانده بودند ایفا نمود(پرالز، 2002). لذا متخصصین این صنعت با توجه به شناخت وآگاهی ویژه خود ،اذعان دارند که توسعه گردشگری روستایی ،بدون سازماندهی مجدد وگسترده مناطق روستایی براساس برنامه ریزی های علمی و مدون میسر نخواهد بود.در این راستا تعیین و معرفی مقاصد سفر مرتبط با موضوع یعنی روستاهای هدف گردشگری گام اول در مسیر تحقق اهداف والای توسعه گردشگری روستایی می باشد.در این مقاله که مستخرج از رساله دکتری باعنوان"تدوین شاخصهای موثر درتعیین روستاهای هدف گردشگری کشور،(مطالعه موردی روستاهای نمونه گردشگری استان سمنان)" می باشد سعی براین است تا با بررسی وضعیت گردشگری روستایی به بیان ضرورت تعیین روستاهای هدف گردشگری به عنوان مقاصد اصلی گردشگری روستایی پرداخته و این موضوع را به عنوان مهمترین عامل توسعه گردشگری روستایی وتوسعه همه جانبه مشخص نماید.

    کلیدواژگان: روستا، گردشگری، گردشگری روستایی، توسعه پایدار، روستای هدف گردشگری، مقصد سفر
  • محسن کلانتری، کیومرث یزدان پناه*، سمیه نوری صفحه 27

    جمعیت یکی از عناصر بنیادی در برنامه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محسوب می شود. براین اساس آگاهی از چند و چون جمعیت و شناخت ساختار، ابعاد و گستردگی فضایی آن از ابزارهای مهم تصمیم گیری و برنامه ریزی به شمار می رود. در واقع ساختار توزیع فضایی جمعیت راهنمایی برای پروژه های اقتصادی بلندمدت به حساب می آید. جمعیت را از دو بعد می توان بررسی کرد: پراکندگی و توزیع جمعیت در واحد سطح و بررسی استقرار جمعیت در سکونتگاه های شهری و روستایی. درک توزیع و پویایی جمعیت در فضا، در برنامه ریزی برای منطقه جغرافیایی کاربرد بسیاری می تواند داشته باشد. لذا با توجه به اهمیتی که تحولات جمعیتی در برنامه ریزی های دارد این پژوهش به تبیین ساختار فضایی توزیع جمعیت در سطح استان زنجان می پردازد و الگوی این توزیع فضایی جمعیت استان را به دست می آورد. هدف اصلی پی بردن به وضعیت تعادل و توازن در توزیع فضایی جمعیت استان زنجان است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی و نحوه گردآوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای– اسنادی است. مدل های تجزیه و تحلیل جمعیت از جمله محاسبه نرخ رشد، تراکم، میزان شهرنشینی و پیش بینی جمعیت استفاده شده است. نتیجه حاصل از تجزیه و تحلیل وضع موجود توزیع فضایی جمعیت نشان می دهد که عدم اجرای درست برنامه های بلند مدت استان اسناد فرادست موجب ایجاد چند قطب رشد و به حاشیه رفتن برخی مناطق است و به عبارتی دیگر موجب ایجاد تمرکز جمعیت و فعالیت نامتوازن در سطح استان گردیده است.

    کلیدواژگان: جمعیت، پیش بینی جمعیت، افق 1404، استان زنجان
  • سیدعلی اکبر نیلی پور، مسعود تقوایی، محمدحسین نصر اصفهانی، مجید کوهی اصفهانی* صفحه 45

    گردشگری و اقتصاد مربوط به آن در حال حاضر، در تغییر و تحول بوده و یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است و نقش حیاتی را در اقتصاد جهانی ایفا می کند. افزون بر این بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه اقتصادی نیز، از صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه یاد می کنند. گردشگری سلامت به عنوان یکی از ابعاد گردشگری، هرگونه مسافرت برای ارتقای سلامت را در بر می گیرد و به توسعه پایدار و پویایی اقتصاد کشور کمک می نماید. همچنین گردشگری سلامت، یک استراتژی ملی در راستای افزایش درآمد کشور و نیز یک بازوی امنیتی محسوب می شود. این پژوهش باهدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در توسعه گردشگری سلامت در استان اصفهان انجام شده است. بدین منظور ضمن مرور ادبیات و مفاهیم موجود در زمینه گردشگری سلامت، عوامل موثر مورد مطالعه قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف توصیفی و از نظر نتایج کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان آشنا با صنعت گردشگری سلامت در استان اصفهان تشکیل می دهند و از بیست نفر از خبرگان در دسترس به عنوان نمونه در سال1393 استفاده شده است. به منظور شناسایی عوامل تاثیرگذار در جامعه آماری مورد مطالعه پرسشنامه ای طراحی و تدوین شده است. پرسشنامه تدوین شده به منظور انتخاب متغیرهای اصلی مورد مطالعه به اعضای نمونه آماری داده شد و نظرات آنان در خصوص این عوامل تعیین گشته است. در ادامه به منظور اولویت بندی عوامل شناسایی شده از روش TOPSIS استفاده شده است. بدین منظور پرسشنامه دوم جهت بررسی تاثیر هر یک از عوامل نسبت به شاخص های تعیین شده در اختیار نمونه آماری قرار گرفت و پس از جمع آوری و تلخیص داده ها، ماتریس تصمیم گیری بدست آمد. در نهایت اولویت بندی عوامل با توجه به اوزان و اهمیت هر یک از عوامل مشخص گردیده است. نتیجه اولویت بندی عوامل نشان می دهد که هزینه تمام شده درمان، بیشترین اهمیت و اولویت را در توسعه گردشگری سلامت دارا می باشد و بعد از آن کادر درمانی آموزش دیده و آشنا به زبان های خارجی، محیط فرهنگی مناسب و امنیت اجتماعی برای کشورهای مسلمان، بهره مندی از زیرساخت های مناسب در بخش حمل و نقل هوایی، احکام و قوانین شرعی، وجود یک ویزای درمانی خاص و سهولت صدور روادید، وجود تسهیلات در بخش فناوری جهت پرداخت های الکترونیکی و برقراری ارتباطات الکترونیکی و مخابراتی، وجود مراکز درمانی متعدد و فوق تخصصی در سطح بین الملل در اولویت های بعدی جهت توسعه گردشگری سلامت در استان اصفهان قرار دارند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی عوامل، گردشگری سلامت، TOPSIS
  • صادق اصغری لفجانی*، مرتضی توکلی، غریب فاضل نیا، فرشته سرگلزایی صفحه 61

    در تعامل یا تقابل مجموعه ای از عوامل اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی- فضایی، پایداری یا عدم پایداری روستاها تحقق می‌یابد. در این رویکرد، تبیین وضع موجود جوامع روستایی، ساختار، مشکلات، روند توسعه و به ویژه سطح رفاه ساکنین نواحی روستایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدین ترتیب درک و شناسایی وضع موجود و شرایط حاکم بر نظام های محلی، منطقه ای و ملی و آگاهی از وضعیت پایداری جوامع روستایی، اعتبار ویژه ای را در تصمیم گیری ها داراست. از این رو، این موضوع که چه عواملی در پایداری روستاها تاثیر گذار می‌باشند، همواره مطرح بوده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثرات هدفمندسازی یارانه‌هابر پایداری روستاهایبخش مرکزی شهرستان زابل صورت گرفته است. روش به کار رفته در این تحقیق، ترکیبی از روش‌های میدانی و توصیفی ‌–تحلیلی می باشد. روستاهای نمونه‌، شامل 52 روستای بخش مرکزی شهرستان زابل می باشد که با توجه به تعداد خانوارهای ساکن در این روستاها و استفاده از فرمول کوکران، تعداد 254 نفر از سرپرستان خانواری ساکن در این روستاها برای تکمیل پرسشنامه‌ها تعیین گردید. سهم هر روستا برای تکمیل پرسشنامه‌ها، براساس فراوانی افرادی که در آن روستا مبلغ یارانه مستقیما به حساب‌شان واریزمی‌شود، در نظر گرفته شده است. در پرسشنامه های خانوار، 33 شاخص مربوط به چهار بعد توسعه پایدار روستایی موردتوجه بوده است. در این پژوهش، با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP) در نرم افزارهای Expert Choice و ArcGIS و استفاده از تحلیل‌های آماری (در نرم افزارSPSS)، اثرات هدفمندسازی یارانه‌ها بر پایداری روستاهای مورد مطالعه بررسی گردیده است. نتایج این بررسی موید آن است که با اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها، میزان پایداری 50 روستا (معادل 96 درصد از روستاهای مورد مطالعه) تضعیف شده است و مشارکت های مردمی نیز در سطح روستاهای مورد مطالعه با اجرای این طرح کاهش یافته است. از این‌رو، با توجه به اثرات منفی طرح هدفمندسازی یارانه‌ها بر وضعیت زندگی خانوارهای روستایی و با عنایت به اینکه خانوارهای ساکن در سطح روستاها، عمدتا جزء دهک‌های درآمدی پایین جامعه می باشند، لذا افزایش سهم آنها در پرداخت‌های نقدی طرح هدفمندسازی یارانه‌ها بایستی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هدفمندسازی یارانه ها، پایداری، روستا، شهرستان زابل
  • شقایق حافظی زاده، حمید جعفری* صفحه 75

    امروزه توسعه روستایی یکی از اهداف مهم کشورها به شمار می آید و علیرغم اهمیت این موضوع هنوز با مسایل و چالش های متعددی مواجه است زیرا که راهبردهای گذشته نتوانسته مسایلی همچون فقر، اشتغال، بهداشت، امنیت غذایی و پایداری محیط زیست را تامین کند. این مسئله باعث شده است که در سال های اخیر بار دیگر توسعه روستایی مورد توجه قرار گیرد و نظریه پردازان و برنامه ریزان و مجریان حکومتی درصدد بر آیند تا با ارایه راهکارها و استراتژی هایی جدید، از معضلات و مسایلی که گریبانگیر نواحی روستایی می باشند، بکاهند. یکی از راهبردهایی که در کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته و حتی در برخی از کشورها به اجرا درآمده است و نتایج مثبتی را به همراه داشته، توسعه گردشگری در نواحی روستایی می باشد. این برنامه ریزان به گردشگری به چشم "صنعتی که ثبات اقتصادی و جمعیتی" را برای جوامع روستایی به دنبال دارد، می نگرند. امروزه با توجه به تغییراتی که در جوامع روستایی مانند روستاهای شهرستان دماوند از جنبه اقتصادی به وجود آمده، دیگر حیات روستا نمی‌تواند تنها بر محور کشاورزی ادامه یابد بلکه باید فعالیت های دیگر اقتصادی را برای روستاها فراهم نمود، در این راستا گردشگری می‌تواند به طور جدی راه‌حل مناسبی برای رهایی از اقتصاد تک بعدی تلقی شود. در پژوهش حاضر با در نظر داشتن رویکرد توسعه اقتصاد روستایی، اثرات اقتصادی گردشگری و فعالیت های وابسته به آن بر اقتصاد روستاهای نمونه شهرستان دماوند مورد مطالعه قرار گرفته و در این راستا رابطه میان متغیر مستقل گردشگری و متغیر وابسته توسعه اقتصاد روستایی از طریق 2 شاخص تنوع شغلی و ایجاد فرصت های جدید اشتغال و افزایش درآمد آزمون شد. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و به لحاظ روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد که جمع آوری اطلاعات با استفاده از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی و به وسیله ابزار پرسشنامه در طیف لیکرت انجام پذیرفت از بین 39 روستای منطقه 8 روستا به عنوان نمونه از طریق روش دلفی طبق نظر کارشناسان تعیین شد. برای تعیین حجم نمونه جهت پرسشگری در از فرمول کوکران بهره گرفته شد که از تعداد 2848 خانوار منطقه تعداد 381 سرپرست خانوار انتخاب گردید. جهت تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و استنباطی که در قسمت آمار استنباطی برای سنجش روابط بین متغیرها از آزمون پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد گردشگری موجب تنوع شغلی و ایجاد فرصت های جدید اشتغال و افزایش درآمد در روستاهای نمونه گردیده است. جهت تقویت نقش گردشگری در توسعه اقتصاد روستاهای مورد مطالعه پیشنهاداتی در راستای تنوع شغلی و ایجاد فرصت های جدید اشتغال و افزایش درآمد برای جوامع محلی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه اقتصادی، روستا، شهرستان دماوند
  • زهرا پیشگاهی فرد، مرتضی فراهانی* صفحه 89

    سازمان سیاسی فضا در هر کشور یا واحد جغرافیای سیاسی از فرآیندی پویا و مستمر تبعیت می‌کند. ضرورت‌ها و نیروهای که در جریان توسعه ملی جوامع بشری تولید می‌شوند، دایما ساختار سیاسی فضایی موجود را به چالش می‌کشانند و آنها را وادار به انعطاف و اصلاح و یا دگرگونی می‌کنند. به نظر می‌رسد این تغییر و تحولات در سازمان سیاسی فضایی داخل کشور بر رفتار سیاسی مردم آن نواحی نیز تاثیر می‌گذارد. در این پژوهش سعی شده است تا تاثیر تغییر و تحولات سازمان سیاسی فضا بر رفتار انتخاباتی شهروندان مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور حوزه انتخابیه قم به عنوان یکی از حوزه‌های مهم و تاثیرگذار در امر انتخابات به عنوان مطالعه موردی انتخاب و هشت دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی انجام گرفته در این استان مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به تغییر و تحولاتی که در تقسیمات سیاسی فضای کشور از اول انقلاب تاکنون صورت پذیرفته است، سه دوره در این استان می‌توان تشخیص داد. در این پژوهش علاوه بر مطالعه میزان مشارکت سیاسی مردم، سه شاخص کاندیداهای نمایندگی این حوزه انتخابیه؛ روحانیت، بومیت و جنسیت در گرایشات مردمی در این سه دوره به روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار می‌گیرد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد، تغییراتی که در سازمان سیاسی فضایی شهرستان قم ایجاد شده بر رفتار انتخاباتی مردم نیز تاثیر گذار بوده است. این امر سبب تغییراتی در میزان مشارکت سیاسی، تقویت روحیه بومی‌گرایی، افزایش تعداد زنان جهت کاندیدای انتخابات و آراء کسب شده توسط آنها و اقبال کمتر به روحانیون، شده است.

    کلیدواژگان: سازمان سیاسی فضا، رفتار انتخاباتی، حوزه انتخابیه قم
  • سمیرا متقی* صفحه 105

    امروزه کشور ایران، به پیشرفتهای قابل توجهی در عرصه بهداشت و درمان دست یافته و درصد چشمگیری از تولید ناخالص داخلی خود را (نسبت به دوره های قبل)، به این بخش اختصاص داده است. با این وجود به نظر می رسد که نمی توان به آسانی در ارتباط با توازن متناسب خدمات مراقبتهای بهداشتی و درمانی در استانهای مختلف این کشور نظر داد. بنابراین، مقالهحاضر بر آن است تا با بررسی تحلیلیمیزان تناسب توزیع خدمات بهداشتی و درمانی در این استانها نسبت به تعداد جمعیت آن ها و با استفاده از نرم افزار DeaMaster به بررسی کارایی این توزیع در استانهای مختلف کشور بپردازد و در این راستا متغیرهای معکوس نرخ مرگ و میر مادران و معکوس نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال را به عنوان ستاده و متغیرهای جمعیت / تخت، جمعیت / ارزش افزوده، تعداد پزشک و تعداد مراکز بهداشتی را به عنوان نهاده های مربوط به بخش سلامت در نظر گیرد. یافته ها نشان می دهد که در دوره زمانی 91-1383 استانهای اردبیل، تهران، خراسان رضوی، خوزستان، سمنان، کهگلویه و بویر احمد، کرمان، گلستان و یزد از کارایی کامل برخوردار می باشند و سایر استانها زیر مرز کارا قرار دارند؛ این در حالی است که،کمترین میزان کارایی مربوط به استانهای کرمانشاه، خراسان جنوبی، آذربایجان غربی، زنجان و سیستان و بلوچستان می باشد و این نتیجه به خوبی نشان دهنده این عامل است که در میان استانهای کشور، توزیع خدمات بهداشتی و درمانی در 9 استانکارا پاسخگوی نیازهای جمعیتی این استانها می باشد و این خدمات در سایر استانها کفاف جمعیت آنها را نمی دهد.

    کلیدواژگان: کارایی، توزیع جمعیت، خدمات بهداشتی و درمانی
  • محمد صادق علیایی* صفحه 115

    شهرنشینی شتابان و افزایش ناگهانی تعداد شهرها طی چند دهه‌ی اخیر در ایران، با عدم توازن در شبکه شهری همراه بوده است. استان زنجان یکی از استا‌ن‌هایی است که طی سال‌های 1355 تا 1391 با مسیله‌ی عدم توازن شبکه‌ی شهری مواجه شده است. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل تحولات شبکه‌ی شهری استان زنجان و سنجش میزان تعادل آن است. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری داده‌ها اسنادی است. در این پژوهش از مدل‌های نخست شهری، چهارشهر، رتبه – اندازه، تعدیلی بهفروز، ضریب آنتروپی، تحلیل لگاریتمی و فاصله‌ی نقطه‌ی جدایی برای تحلیل تحولات و میزان تعادل شبکه‌ی شهری استفاده شده است. یافته‌های این پژوهش عبارتند از: یکم؛ شبکه‌ی شهری استان زنجان نامتوازن و با پدیده نخست شهری مواجه است، دوم؛ شهر شدن نقاط روستایی مانند نیک‌پی، نوربهار و کرسف منجر به برجسته شدن پدیده‌ی نخست شهری و ناتوازنی شبکه‌ی شهری استان شده است. علی‌رغم این مسیله، نتایج پژوهش نشان‌ می‌دهند که تا پیش از سال 1385 عدم توازن در شبکه‌ی شهری استان شدید بوده است و این ناتوازنی به تدریج تا سال 1391 با آهنگی آرام رو به کاهش نهاده است و اکنون شبکه‌ی شهری استان به سمت تعادل در حرکت است.در پایان نیاز است تا ضمن تعریف مجددی از سلسله مراتب شهری، توزیع جمعیت بر مبنای این تعریف جدید قرار گیرد. بدین ترتیب که با ایجاد امکانات و جاذبه، شهرهای ضعیف در سلسله مراتب شهری، جاذب جمعیت شوند.

    کلیدواژگان: شبکه ی شهری، سلسله مراتب شهری، روش های تحلیل شبکه ی شهری
  • محمود مرادی*، جواد یوسفی، سیده سمیه خاتمی صفحه 125

    بسیاری از نواحی روستایی ایران به دلیل ناکارامدی راهبردهای گذشته در زمینه توسعه، با مسایل و چالش های متعددی مواجه گردیده اند. ازاین‏رو در سال‏های اخیر نظریه‏پردازان و سیاستگذاران توسعه به بازنگری برنامه‏ها پرداخته و برخی از آنان، گردشگری را به عنوان راهبرد مطلوب توسعه روستایی مطرح نموده‏اند.لذا نقش گردشگری به طور عام و گردشگری مذهبی به عنوان یکی از اشکال گردشگری در نواحی روستایی به طور خاص ، می‏تواند ضمن شناسایی مزیت‏ها و محدودیت‏های پیش رو و برنامه ریزی اصولی، مورد ارزیابی قرار گیرد. خراسان جنوبی با دارا بودن مراکزمتعدد مذهبی، دارای ظرفیت خوبی در این زمینه می‏باشد. به طوریکه می توان با سیاستگذاری درست، شاهد توسعه و رونق گردشگری مذهبی– زیارتی در این منطقه بود. هدف اصلی این پژوهش بررسی زمینه‏ها و راهکارهای برخورداری از منافع حاصل از گردشگری مذهبی و افزایش اثرات مثبت آن در راستای توسعه اجتماعی(اشتغالزایی،کاهش روند مهاجرت به شهرها و همچنین بهبود وضعیت امکانات خدماتی - رفاهی) در روستاها می‏باشد. پژوهش حاضربه شیوه کتابخانه ای- اسنادی و نیز میدانی به گردآوری اطلاعات از 360 نفر از ساکنان روستاهای هدف گردشگری مذهبی به عنوان نمونه پرداخته‏است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل آماری ضریب همبستگی پیرسون، استفاده گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که هر چند ارتباط محکمی بین توسعه روستایی و رونق گردشگری وجود دارد؛ اما نمی‏توان با قطعیت گفت چنین ارتباطی بین سه متغیر اشتغالزایی، کاهش مهاجرت و افزایش امکانات خدماتی - رفاهی با رونق گردشگری در روستاهای هدف این مطالعه، وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری مذهبی - زیارتی، توسعه روستایی، خراسان جنوبی
  • محمدحسن شربتیان*، احمد بخارایی، پویا طوافی صفحه 139

    توسعه پایدار گردشگری در گرو کارکردهای مناسب متغیرهای است که با هم ارتباط تنگاتنگی دارند. یکی از مهمترین متغیرها امنیت گردشگران و مقاصد گردشگری است. برنامه ریزی گردشگری امروزه با برنامه ریزی شهری عجین شده و به منظور توسعه پایدار شهرها، جذب گردشگر و برنامه ریزی توریسم دارای اهمیت زیادی است. امنیت پیش زمینه یک اجتماع سالم و احساس امنیت، بسترساز توسعه جوامع انسانی است. هدف از این تحقیق شناخت میزان احساس امنیت زایران در کلانشهر مشهد با رویکرد جامعه شناسی و با تاکید بر نقش برنامه ریزی شهری در حوزه گردشگری است. در این نوشتار با توجه به رهیافت های جامعه شناختی امنیت، مطالعه احساس امنیت گردشگران در برابر هرگونه تهدیدی برای رسیدن به یک آرامش خاطر پایدار در جامعه میزبان با تاکید بر عواملی از جمله: اعتماد، کیفیت خدمات شهری، عملکرد پلیس و سلامت معنوی و روانی مورد نظر است.روش تحقیق این پژوهش به صورت پیمایشی و از ابزار سنجش پرسشنامه مصاحبه ای استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه زایران هتل آپارتمان های مستقر در منطقه ثامن شهرداری مشهد بوده، است؛که برابر با حجم نمونه آماری 375 نفر براساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده است. ضریب آلفای کرونباخ در حدود72% بوده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که احساس امنیت در بین گردشگران حریم رضوی دارای کارکردهای اثرگذاری بر توسعه گردشگری دینی در کلانشهر مشهد خواهد بود. تحلیل یافته ها بیانگر این است متغیر کیفیت خدمات شهری و سلامت معنوی بیشترین تاثیر را بر احساس امنیت گردشگران (زایران) داشته اند. بنابر این توسعه پایدار گردشگری برآیند پایداری امنیت در حوزه های اجتماعی ، محیطی اقتصادی و امنیت شهری است. می توان برای توسعه پایدار عوامل جامعه شناختی برنامه ریزی شهری بر گردشگری دینی کلانشهر مشهد سرمایه گذاری های لازم را بسترسازی کرد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، برنامه ریزی شهری، توسعه پایدار، گردشگری دینی، مشهد
  • محمودرضا میرلطفی*، مهدیه پورجعفرآبادی صفحه 163

    با توسعه و گسترش تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، جهان امروز وارد مرحله ای شده که از آن به عنوان دهکده جهانی نام می برند. این مساله باعث شده که هر ساله میلیونها نفر از مکانهای تاریخی – فرهنگی،اجتماعی واکوتوریستی بازدید به عمل آورند. در این میان شهر شیراز به خاطر پتانسیل های قوی توریستی همانند: حافظیه، سعدیه، مجموعه زند، تخت جمشید، باغهای پرطراوت وغیره از جایگاه ارزنده وکم نظیری برخوردار است، به گونه ای که به عنوان یکی از قطب های گردشگری، پذیرای گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور وجهان است. این تحقیق به شیوه پیمایشی انجام شده است. تجهیزات و تاسیسات توریستی همانند؛ تجهیزات اقامتی، پذیرایی و زیر بنایی مانند پارکینگ و غیره باید داشته باشیم تا بتوانیم توریست جذب نماییم که بنا بر فرضیات موجود، منابع وامکانات توریستی شیراز، جوابگوی خیل عظیم گردشگران نوروزی نیست ورضایت آنان را فراهم نمی سازد. مهمترین مشکلات گردشگران داخلی؛ کمبود پارکینگ، عدم راهنمایی مناسب، عدم نظارت کافی بر عملکرد مراکز پذیرایی- زیر بنایی چه از لحاظ بهداشتی، چه از لحاظ کیفی و هزینه ای بوده است. در این میان، ایجاد کمپینگ های موقت در ورودی های اصلی، افزایش پارکینگ در مناطق مرکزی و اطراف بازار وکیل، حمام وکیل، ارگ کریم خانی، حرم مطهر شاهچراغ(ع) و ایجاد تسهیلات زیربنایی همچون؛ افزایش ایستگاه های راهنمایی،ایجاد رستوران همراه با نظارت مداوم ماموران بهداشت، بویژه در مناطق

    کلیدواژگان: رضایتمندی گردشگران، اکوتوریسم، توریسم داخلی
  • سمانه جعفرمحمدی*، مجتبی انصاری، بهمن کارگر، حمید بحیرایی صفحه 191

    محله برای ساکنین آن، فرصتی برای بوجود آوردن برخوردهای غیر رسمی و انسجام اجتماعی است. شناسایی و تمیز مکان ها و سازمان دهی آنها در ساختار ذهنی، نه تنها به افراد اجازه عملکرد موثر را می دهد، بلکه منبع احساس امنیت، دلپذیری، خوشایندی و درک نیز هست. افراد، خواهان وضوح کالبدی و مکان هایی قابل درک و مرتبط با احساسات و اهداف خود هستند مقاله حاضر سعی دارد تا به اهمیت خلق فضاهای عمومی علی الخصوص در محله های با تراکم بالا و تاثیر آن بر بالا رفتن امنیت ساکنین که موجب حفظ حریم و خلوت انسان در زیستگاهش می شود، بپردازد. مسیر پژوهش مقاله این است که نخست به بررسی نظری مفهوم خلوت و کارکردهای آن پرداخته می شود. سپس خصوصیات و ماهیت فضای عمومی(حیات جمعی) محله و در نهایت به تاثیر خلق فضاهای عمومی در جهت ایجاد حریم و خلوت خانواده ها پرداخته خواهد شد. روش پژوهش، استدلال منطقی، همجنین مورد پژوهی بر روی دو محله مسکونی پر تراکم تهران، شمس آباد و کاظم آباد به همراه مطالعات میدانی و انجام پرسشنامه از افراد محله است. دستاورد این مقاله آن است که در قرن حاضر (دهه نهم قرن 14) جمعیت قابل توجهی در محله های پرتراکم بسر می برند. اگر همانند تاجرین برده به انسان ها نگاه گردد؛ و تصور نیازهای فضایی آن ها صرفا در محدوده بدن آن ها در نظر گرفته شود، در این صورت توجهی به اثرات ازدحام نمی شود، اما اگر آنها را موجوداتی بدانیم که توسط یک سری حباب های نامریی که دارای ابعاد قابل اندازه گیری هستند، احاطه شده اند؛ می توان به معماری این محلات با دیدی جدید نگریست.

    کلیدواژگان: حریم اجتماعی، فضای جمعی، محله های پرتراکم، امنیت اجتماعی
|
  • MohammadAli Shadi, Masoud Mahdavi Hajiloei*, Ezatolah Ezzati Page 1

    In today''s world، developing tourism as an earning industry is one of main objective of planners، organizers and governments in most countries. Among reasons that public have given lots of attention to tourism industry is due to increasing population، science and art development، people more free and leisure time. According to CASTERZ (1984) tourism is a multidisciplinary knowledge which is not completed without précised political analysis، proper planning and development. Inskeep Edward (1991) in the book of tourism development and planning argues that tourism planning is a constant and dynamic issue and also believes that it helps governments to identify and predict tourism industry future. This would help them to increase their role and responsibilities in this process. Basically، traveling and tourism market is mostly developing in cities. Many of the developed cities'' residents wants to escape from this modernized and artificial aroma to less developed and pure nature based places (way gi chak، 1377). From 70''s، tourists activities in rural areas has increased drastically in most developed countries around the globe which this has played fundamental role on rural areas social، economic development (Peralez،2002). Hence tourism industry experts according to their knowledge and understanding believe on rural tourism development based on scientific planning for reorganizing of rural areas. Based on this matter، identifying and introducing traveling destinations in rural areas، is the first step on reaching rural tourism development. This paper tried to analyze rural tourism situation in order to identify targeted rural areas for tourism purposes. This identification would shed lights on determinant development factors on rural tourism.

    Keywords: rural areas, tourism, rural tourism, sustainable development, targeted
  • Mohsen Kalantari, Qiuomars Yazdanpanah Dero*, Somaye Nori Page 27

    Population is one of the fundamental elements in the economic, social and cultural rights are considered. The knowledge of the particulars of the population and the structure, size and spatial extent of important tools for decision making and planning is. In fact, the spatial distribution of population is a long-term guide for economic projects. The population can be considered from two perspectives: Dispersion and distribution of the population per unit area and Reporting of the population in urban and rural habitats. Understanding the distribution and population dynamics in space, In planning for the geographic location can have many applications. Considering the importance of the demographic changes in the planning, this paper explores the spatial distribution of population in the region of Zanjan deals And model the spatial distribution of population in the region to achieve. The main goal is to find the balance in spatial distribution of this area.

    Keywords: population, land use planning, Zanjan, projected population 1404
  • Seyed Aliakbar Nilipour, Masoud Taghvaei, Mohammad Hossein Nasr Isfahani, Majid Kohi Isfahani* Page 45

    Tourism and its economy is currently in transition and one of the pillars of the economy, the business world and plays a vital role in the global economy. In addition, many planners and policy makers the economic development of the tourism industry as a key element of their learning development. Health tourism as one of the aspects of tourism, all travel is to improve the well-being and sustainable development and to help the country's economy is dynamic. The health tourism, a national strategy to increase the country's income and is considered a security arm. This study aimed to identify and prioritize the factors influencing the development of health tourism in the province has been done. To this end, the review of the literature and concepts in the field of health tourism, factors have been studied. The aim of the present study was descriptive and the practical results. Population health research expert's familiar with the tourism industry in the province form and twenty experts available in 1393 was used as an example. In order to identify factors influencing the population studied is designed questionnaire. The questionnaire was developed in order to select the main variables of the study sample was given to members and their comments on these factors have been determined. In order to prioritize the identified factors TOPSIS method is used. The second questionnaire to assess the impact of each factor to the parameters specified in the sample was collected and summarized data, decision matrix was. Finally prioritized according to the weight and importance of each of these factors has been shown. The result shows that the priorities of the cost of treatment, the highest priority in the development of health tourism is capable of Followed by medical staff trained and familiar with foreign languages, good cultural environment and social security for the Muslim world, Take advantage of appropriate infrastructure in aviation, laws and codes, A special medical visas and ease of visas, The IT department for the convenience of electronic payments And electronic communications and telecommunications, There are several treatment centers and specialized international the next priorities are the development of health tourism in the province.

    Keywords: prioritization of factors, health tourism, TOPSIS
  • Sadegh Asghari Lafmejani*, Morteza Tavakoli, Gharib Fazelniya, Fereshteh Sargolzaee Page 61

    Sustainability is a collection of ecological, economic, social and spatial-physical dimensions in which the contrast and interaction among these aspects leads to Sustainability or instability. In this approach, clarifying the status of rural communities, structure, problems, the development process and especially the welfare level of inhabitants in rural areas has a significant importance. Therefore, recognition and understanding of the current situation and prevailing conditions in the local, regional and national systems along with getting information about sustainability of the rural communities has a unique significance in decision-making processes. Hence, it is necessary to know which factors affect the sustainability of the villages. The present study was designed to investigate the effects of targeting subsidies on the sustainability of the villages located in the central district of Zabol Township. In this research has been used a combination of field method and descriptive–analytical method. The samples consist of 52 villages in the central district. Due to the number of households living in these villages and Cochran formula, 254 of heads of households in villages were selected to complete the questionnaire. The number of the questionnaire of each village for completing was calculated according to the proportion of people who have directly received the subsidies in their accounts. In these questionnaires, 25 indicators have been emphasized. These indicators are related to the four dimensions of sustainable rural development. In this research, using the AHP approach in Expert Choice and ArcGIS software, it has been attempted to analyze the effects of targeting subsidies on the rural sustainability. The results of this study confirm that after implementing this project, the rate of sustainability in 50 villages has lowered 96% of the studies villages). Moreover, the research findings show that the rate of popular Participation in the studied villages has decreased during this project. Therefore, due to the negative effects of targeting subsidies on the living conditions of rural households and considering that the households in the villages are mostly lower income decides, thus increasing their share in cash payments of subsidies should be considered.

    Keywords: Targeting subsidies, Sustainability, Village, Zabol Township
  • Shaghayegh Hafezizadeh, Hamid Jafari* Page 75

    Today, rural development is considered to be one of the important goals of the world countries, and although this importance is well-recognized, rural development is still faced with numerous issues and challenges as the previously-tried strategies have not been successful in alleviating poverty, and in providing employment, sanitation and hygiene, food security, and environmental stability. In recent years this problem has brought the rural development into spotlight again, and has made theorists, planners, and governmental executives take some measures to alleviate the problems and issues of the rural areas by presenting new methods and strategies. One of the strategies that world countries have paid special attention to, which is even implemented by some countries and which has yielded positive results, is tourism development in rural areas. Planners look at tourism as an “industry that provides economic and population stability” for rural communities. Today, with regard to the economic changes that have occurred in rural communities, such as the villages of Damavand County, Tehran Province, Iran, the survival of the villages can no longer be ensured solely based on agriculture, but other economic activities should be provided for the villages, too. In this regard, tourism can be seriously considered as a practical solution to dependence on one-dimensional economics. In this study, by considering the approaches to the development of rural economics, the economic effects of tourism and its related activities on the economics of sampled villages of Damavand County were examined, and in this regard the relationship between tourism as the independent variable and the development of rural economics as the dependent variable has been investigated by taking into account two indexes, that is, job variety and creation of new job opportunities, and increase in income. In regard to the aim of the study, this study is applied, and with respect to method it is descriptive and inferential. The data collection was carried out by both library research and field research methods and a Likert scale questionnaire was used. Among the 39 villages of Damavand County, 8 villages were selected as the research sample by the use of Delphi sampling method and according to the experts’ opinions. To determine the sample size in the selected villages Cochran sampling formula was used, and of 2848 families living in the area, 381 householders were selected. To analyse the data both descriptive and inferential statistics were used, and in inferential statistics, to investigate the relationship between the study’s variables, the parametric test of Pearson correlation coefficient was used. The results showed that tourism increased job variety and created new job opportunities, and led to an increase in the income of the people of the sampled villages. Therefore, in order to highlight the role of tourism in the economic development of the villages under study, a number of suggestions have been made concerning job variety, creating new job opportunities, as well as increasing the income of the people living in these areas.

    Keywords: Tourism, Economic development, Village, Damavand
  • Zahra Pishgahifard, Morteza Farahani* Page 89

    Political organization of space in any single country or geopolitical dynamic and continuous process follows. Necessities and forces that are produced in the course of national development in human society, political structure, and the spatial constantly challenged and forced them to pull their flexibility and modification or alteration. Seem to change the political climate in the country also affect the political behavior of the people of those areas. In this study we have tried to influence the electoral behavior of citizens to change the political organization of space is studied. Therefore electorate Qom as one of the most important and influential constituencies in the elections as a case study selected eight rounds of parliamentary elections taking place in this province has been studied. Due to changes in the political environment of the country, divided since the revolution has been carried out, three periods can be detected in the province. In addition to political participation in this research study, three variables representing the electorate candidates; clergy, sex, hometown, the tendency of people in the three analytic methods will be examined. The results of this study indicate that changes in the political organization of Qom city atmosphere created by the conduct of the elections was also impressive. This results in changes in the level of political participation, strengthen the spirit hometown, increasing the number of women candidates for elections and votes gained by their less fortunate Clergymen have been.

    Keywords: political organization of space, electoral behavior, Qom electorate
  • Samira Mottaghi* Page 105

    Today, Iran has reached significant progress in the field of health care, and dedicated a significant percentage of its GDP (compared to the previous edition) in this section. However, it seems that cannot be easily related to the balance appropriate health care services in different provinces of the country commented. The present article reviews the appropriateness of the distribution of health services in the provinces than the entire population using software DeaMaster. Reverse variable rate of maternal mortality and reversing the rate of deaths of children under 5 years as output and population variables/flat, population/value added, the number of doctors and health centers as inputs of health. Results show that in the period 2003-2012, states as Ardebil, Tehran, Khorasan, Khuzestan, Semnan, Kohkiluye and Boyerahmad,Kerman, Golestan and Yazd are completely wealthy. Other provinces have in the efficient frontier, while the lowest level of performance is related to Kermanshah, Khorasan, West Azarbaijan, Zanjan and Sistan-Baluchestan. Results show that among the provinces the distribution of health services in 9 provinces effectively meets the needs of the population and the services in other provinces are not enough of them.

    Keywords: efficiency, population distribution, health care services
  • Mohammad Sadegh Oliaei* Page 115

    Rural management is one of the main aspects of rural development. Having this in mind, this paper used documentary and survey method conducted by questionnaire and guided interview to gather the required information and data is analyzed using parametric and nonparametric statistical methods implemented in SPSS. In this study, four hypotheses about the relationship between Education, Age, known for reputation and financial situation of the governors of a rural districts with the participation of rural people to provide a new management approach based on social and economic status, has been proposed. The results show that the social and economic status of governors of a rural districts has a significant role in attracting public participation and rural development and the correlation is calculated, which means there is asignificant relationship between these variables.

    Keywords: Rural Development, Rural Management, social, economic status, governors of a rural districts, Takab city
  • Mahmoud Moradi*, Javad Yousefi, Seyedeh Somayeh Khatami Page 125

    Today, rural development faces many issues and challenges, because past strategies in rural development were not successful. Therefore in recent years, theory makers and policymakers proposed tourism development as a proper strategy to reduce problems faced rural areas. One approach which is most considered in the world is developing tourism in rural areas. Religious tourism is a kind of tourism that can have an effective role in developing rural areas. Proper planning for tourism development and identifying advantages and limitations of this development can be effective in developing of regional and national zones and also growing of economic diversity. There are some number of Shrines, holy Tombs and religious centers which have a very high capacity in Southern Khorasan province. Therefore by implementing correct policies and creating tourism infrastructure we can see religious and pilgrimage tourism development that could be caused rural development. So the main objective of this research is investigating the importance of religious tourism and increases its benefits in social development (employment, decreasing migration, and increasing welfare services and amenities) of rural areas. The method of this research is practical and descriptive – analytic. Data collection from 360 persons in target villages was done by considering the rural population in each area. Then we test correlation between three factors that cause social development in rural areas, and tourism by Pearson's correlation coefficient method. Findings show that although there is a correlation between tourism and rural development but correlations between the three factors and tourism are not significant.

    Keywords: Tourism, Rural tourism, Religious, pilgrimage tourism, rural development, Southern Khorasan
  • Mohammadhasan Sharbatiyan*, Ahmad Bokharaei, Pouya Tavafi Page 139

    Social capital, including aspects such as (trust, cooperation and cohesion) is the social aspect. In the absence of social capital, other capital loses its effectiveness, Today; in the analysis of social and economic development of rural communities this is important. The purpose of this paper is the study of social capital in rural areas rely on sources ranging from (human relations networks, institutions and social structures) is.This study combines theoretical foundations of social capital theorists, sociologists areas ranging from (Coleman, Putnam and Bourdieu) is. In total there is this phenomenon as a necessary condition for the achievement of sustainable development through the dissemination of social indicators such as (solidarity, partnership and trust) to have varying levels. This study was a survey and solidarity of all the inhabitants of the 18-45 year old population of the village is Asadabad, The sample size was calculated using the formula 140 Cochran, Class of random sampling, the researcher made questionnaire based on information collected. The Cronbach's alpha was %76 and the use of software and using descriptive statistics and inferential Spss22 (Pearson's regression and path analysis It can be concluded that the social indicators (participation, solidarity and trust) as the dimensions of social capital in rural development, there is a significant relationship(.The results of multiple regression analysis showed a significant correlation with the dimensions of social capital in rural development. The direct and indirect effects on different dimensions of social capital in rural development path model shown Social capital in the amount of 0/682 unit has a direct impact on rural development, As well as the indicators of social capital Social trust is the most direct impact on rural development and indicators of social cohesion and participation have an indirect effect on rural development.

    Keywords: Asadabad, Social Trust, Social Cohesion, Rural Development, Social Capital, Social participation
  • Mahmoudreza Mirlatifi*, Mahdiyeh Pourjafarabadi Page 163

    Rural habitats as the oldest form of human communities have been developed and expanded as a result of changes in the people's lifestyles based on agriculture. In this regard, the predominant lifestyle in these life foci is an important factor for the context, body and form of houses as well as reflecting the function of the village in that region. With this attitude of the present paper aims to review the effects of the physical structure of the settlement pattern on the metamorphosis of the descriptive method of Sirjan County rural analytical is fitted. Collection of data collection through the library studies, and completed questionnaires from farmers in the four floors of the typical community villages has been doing. To test the assumptions of Kruskal– Wallis has been used. Forklift at suggests that physical structure on the change pattern of metamorphosis preparing rural for the study area is fitted to a large effective 85/1% households have been refined pattern that changed in the wake of the change of modern settlement system and to imitate the style of urban dwellings with new materials such as brick, cement, plaster and iron has been made. In terms of the extent and shape of the free space, built on the inner shape of the room, lift (number of rooms and the forklift operation), the look of the House lift (the way construction and architecture) has been created and changes of area and number of rooms that lift and reduce the elements such as the whereabouts of livestock, production workshop rugs, made of rustic home has been removed and in between the index of review on the levels of satisfaction of "cultivation pattern change of biological spaces» 04/4 with an average of the highest rank And "the consent of the Green House with an average of 67/2 space down most of the ratings are fitted.

    Keywords: metamorphosis, cropping patterns, physical structure, Settlement rural, Sirjan Township
  • Samaneh Jafarmohammadi*, Mujtaba Ansari, Bahman Kargar, Hamid Bahiraei Page 191

    For its residents, the neighborhood presents an opportunity to have informal interactions and create social cohesion. Identifying and distinguishing places and organizing them in ones’ mental structure not only allow individuals to have an effective performance but also are the sources of security and mutual understanding, and give them a pleasant and agreeable feeling. People seek physical clarity and places which are understandable and associated with their emotions and goals. The present article attempts to investigate the importance of the creating public spaces, especially in the highly dense neighborhoods and its effects on the increased security of the residents in that this protects human privacy in his residence. First, the concept of “privacy” and its functions are examined theoretically. Then the characteristics and nature of public space (collective life) of neighborhoods and finally the role of creating public spaces in building and protecting privacy of the families will be addressed. The research method is logical reasoning and a case study of on two highly dense residential areas of Tehran, Kazem-Abad and shams-Abad, along with field studies and a survey of the their residents through questionnaire. According to findings, in the present century (i.e., the last decade of the 14th century solar Hijri calender), a remarkably large population lives in the highly dense neighborhoods. If you look at people from the perspective of slave traders, and their spatial needs are conceptualized only in terms of their bodies, the effects of overcrowding are ignored. However, if people are considered human beings that are surrounded by invisibles bubbles (i.e., their privacy) which can be measured, the architecture of such neighborhoods can be examined from a new perspective.

    Keywords: social privacy, collective space, highly dense neighborhoods, social security