فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1394)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تعیین میزان آمادگی فرماندهان انتظامی برای استقرار طرح مکنا / نمونه پژوهش: فرماندهی انتظامی استان کردستان
    ذکریا زارع، مجتبی قائمی صفحه 11
    هدف اصلی از این تحقیق تعیین میزان آمادگی فرماندهان انتظامی برای استقرار طرح مکنا (مدیریت کیفیت نیروی انتظامی) در فرماندهی انتظامی استان کردستان بوده است. مکنا در ناجا روش مدیریتی چند مرحله ای است که فرایندهای یاددهی-یادگیری را مورد تاکید قرار می دهد. از اساسی ترین گام ها در مراحل اجرای آن تعیین میزان آمادگی فرماندهان انتظامی برای استقرار طرح مذکور است؛ چرا که فرماندهان ارشد ناجا عهده دار برنامه ریزی و اجرای اقدامات اصلاحی هستند. در این تحقیق، شش اصل تعهد (تامین رضایت ارباب رجوع)، واقع گرایی، مشارکت و همکاری، آموزش و بهبود مستمر اصول طرح مکنا در نیروی انتظامی در نظر گرفته شد. جامعه آماری شامل همه فرماندهان انتظامی استان که در سه سطح عالی، میانی و عملیاتی بوده است. روش نمونه گیری نیز به صورت تصادفی طبقه ای بوده و برای تقسیم حجم نمونه میان طبقه های جامعه با توجه به حجم هر طبقه از شیوه تخصیص متناسب استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس. استفاده شده است و داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که میزان آمادگی فرماندهان انتظامی برای استقرار طرح مکنا در حد مناسبی نیست.
    کلیدواژگان: آمادگی، فرماندهان انتظامی، مکنا
  • منصور صادقی مال امیری، یاسر قاسمی نژاد صفحه 33
    با نظر به تحقیقات صورت گرفته در زمینه خلاقیت و هم پایانی مشاهده می شود که محققان بسیاری به لزوم اهمیت این پدیده به مثابه یکی از ویژگی های سیستم باز برای تقویت نوآوری و خلاقیت اشاره کرده اند. اما تحقیق جامعی به صورت ویژه درباره رابطه هم پایانی و خلاقیت مشاهده نشده است. با توجه به اهمیت زیاد خلاقیت در اخذ تصمیمات به موقع و موثر در ماموریت های سازمان های نظامی و ضرورت هم پایانی به مثابه یکی از عوامل زمینه ساز خلاقیت، تحقیق در این زمینه ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق با بررسی پژوهش های گذشته درباره هم پایانی و رابطه آن با خلاقیت تلاش شده است که دسته بندی جدیدی از کاربردهای هم پایانی در سازمان که منجر به نتایج خلاق می شود از دیدگاهی متفاوت عرضه شود. با مرور و بررسی نظریات محققان مختلف درباره موضوع هم پایانی و خلاقیت، نتیجه تحقیق در قالب سه بعد هم پایانی و سازوکارهای کنترل انعطاف پذیر، هم پایانی و فرایند کاری و هم پایانی و ساختار همراه با مولفه های مربوط تقسیم بندی شد. سرانجام جمع بندی ای کلی درباره عواملی که با تاثیرپذیری از هم پایانی بر خلاقیت سازمانی اثرگذار است عرضه شده است.
    کلیدواژگان: هم پایانی، خلاقیت، استقلال فرایند، سیستم، ساختار
  • ساره صمدی، علی اکبر گل محمدی، تارا رضاپور صفحه 71
    هدف از اجرای این پژوهش ارائه الگویی مفهومی به منظور نشان دادن ارتباط میان خلاقیت و تفکر خلاق در پلیس جمهوری اسلامی ایران است. به منظور جمع آوری اطلاعات، منابع کتابخانه ای و مقالات علمی که در پایگاه های نشریات معتبر داخلی و خارجی درباره موضوع پژوهش چاپ شده است و در دست رس قرار داشت با روش تحلیلی بررسی شد. جست وجو در این منابع با واژگان کلیدی «خلاقیت، تفکر خلاق و پلیس» صورت گرفت. این بررسی تحلیلی نشان داد که با استناد به نظریه های مطرح در دو حیطه خلاقیت و تفکر خلاق می توان الگویی مفهومی ارائه نمود که منعکس کننده ارتباط میان آن دو باشد. الگوی ارائه شده حاکی از آن بود که ترکیب و تعامل عوامل موثر فردی، گروهی و سازمانی با یکدیگر منجر به رشد پرورش خلاقیت در سازمان می شود که در بقای آن بسیار موثر است. از سویی دیگر، تفکر خلاق خود حاصل مجموعه ای از انواع سبک های تفکر است که این سبک ها شامل تفکر های واگرا، افقی، ناخودآگاه، ارزشی، مولد و تحلیلی و بر اساس نظریه استرنبرگ و ویلیامز تفکر ترکیبی، تحلیلی و عملی است. حاصل این دو مجموعه به موازات یکدیگر تفکر خلاقی را می سازد که خود جزئی از خلاقیت می شود. الگویی که در این تحقیق ارائه شد حاکی از وجود ارتباط بین این دو مفهومی بود که کاربردشان در سازمان های پویا و سازمان هایی که در مواجهه دائم با تغییرات محیطی است همچون پلیس و نیروی انتظامی بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: الگوی مفهومی، خلاقیت، تفکر خلاق، پلیس
  • عزت الله لطفی، محمد سعید یاری صفحه 83
    در نظام مدیریت جدید توجه به جلب رضایت خدمت گیرندگان یکی از جهت گیری های اصلی است و از آن به مثابه یکی از عوامل موثر بر تعالی و پیشرفت در سازمان های موفق یاد می شود. بدون شک، بررسی عملکرد نیروی انتظامی که سازمانی جامعه محور است برای بهبود کیفیت خدماتش از حیث مدیریتی بسیار مهم است. گستردگی ماموریت های واگذار شده به نیروی انتظامی و افزایش و پیچیدگی جرایم از یک سو و افزایش انتظارات جامعه، از سوی دیگر، موجب توجه اساسی به ارزیابی عملکرد این سازمان شده است. نتیجه انجام دادن وظایف و رسالت سازمانی مبنایی برای برنامه ریزی به منظور بهبود کیفیت و عملکرد و تعالی سازمان در پدیده ای به نام عملکرد سازمانی جست وجو می شود. از این رو در این تحقیق وضعیت عملکرد نیروی انتظامی شهرستان ایلام از طریق سنجش میزان رضایتمندی ارباب رجوع از کلانتری های شهرستان ایلام، که طرح مدیریت کیفیت (مکنا) در آن ها اجرا شده، بررسی شده است. برای این منظور پژوهش حاضر به روش پیمایشی و با بهره گیری از پرسش نامه ای که نگارندگان تنظیم کرده اند و شامل 21 سوال درباره رضایتمندی ارباب رجوع از خدمات این سازمان است صورت گرفته است. یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که، در مجموع، میزان رضایتمندی ارباب رجوع از عملکرد سازمان در کلانتری های شهرستان ایلام در حدود 3/78 بوده است که درصدی نسبتا مطلوب است. در ادامه مقاله نیز پیشنهادهایی به منظور بهبود هرچه بیشتر عملکرد و تعالی سازمانی ناجا داده شده است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، نیروی انتظامی، عملکرد سازمانی، تعالی سازمانی، مدیریت و سنجش عملکرد
  • نسرین ابراهیمی، ندا علیرضایی، احمد خدادادی، مهدی بشارت نیا * صفحه 89

    از نظر جرم شناسان محیطی، مکان وقوع جرایم و ساختار وابستگی مکانی آن ها از جمله مهم ترین مولفه های تشکیل دهنده جرم به شمار می رود. بنابراین، تحلیل چنین داده هایی مستلزم برخورداری از دانش جرم شناسی و نیز استفاده از روش های آمار فضایی در حوزه داده های جرم است. با کمک آمار فضایی می توان بین مقادیر مختلف یک متغیر، از حیث فاصله و جهت قرار گرفتن آن ها نسبت به هم، ارتباط برقرار کرد و، با شناسایی الگوهای حاکم بر مکان رخداد اقلام جنایی، در راستای اجرای هر چه بهتر بخشی مهم از وظایف اصلی پلیس گام برداشت. روش های آمار فضایی در بسیاری از زمینه ها جایگاهی ویژه پیدا کرده و در هر موضوع، علاوه بر روش های تحلیل، نرم افزارهای خاص آن موضوع طراحی شده است. در این تحقیق در ابتدا روش های آماری مرتبط با تحلیل فضایی داده های جرم مرور شده و در ادامه نرم افزارهایی که در تحلیل آماری جرایم می توان استفاده کرد همچون: کرایم استت؛ آرک جی.آر.اس و در نهایت ژئوآر معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: نظریه های جرم شناسی، توزیع فضایی، تحلیل فاصله ای، تحلیل نقاط بحرانی
  • جعفر ترک زاده، هاجر معینی شهرکی صفحه 113
    دانشگاه اسلامی با هویت دینی- علمی خود قادر خواهد بود سرمایه انسانی مسئولیت پذیر و متخصص را در جهت پیش برد توسعه ایران اسلامی تربیت نماید. به این منظور دانشگاه ها باید، برای تبدیل شدن به دانشگاه اسلامی، متناسب با مقتضیات درونی و محیطی خود، به گونه ای معنادار (موثر و مفید) به بازسازمان دهی خویش بپردازند. این مهم می تواند به بهترین نحو از طریق اتخاذ رویکرد پویای توسعه سازمانی در دانشگاه ها محقق شود. در واقع، دانشگاه اسلامی، پیش از آنکه بتواند از طریق تحقق نقش شایسته و بایسته خود توسعه درون زای کشور را موجب گردد، ابتدا باید خود را به مدد راهبردهای توسعه ای مناسب به گونه ای تواناساز تغییر و توسعه دهد. به طوری که بتواند به نیازها و مقتضیات محیط راهبردی حال و آینده پاسخ راهبردی دهد. با توجه به این امر، در این مقاله تلاش شده است با معرفی، کاربرد و تلفیق سه الگوی برآمده از پژوهش در زمینه توسعه سازمانی دانشگاه چارچوبی تحت عنوان منظومه پویای توسعه دانشگاه اسلامی تدوین و معرفی گردد. منظومه توسعه دانشگاه اسلامی می تواند در قالب یک نظام رفتاری اثربخش و در متن رویکردی نظام مند، راهبردی و یادگیرنده، به منظور تواناسازی دانشگاه، برای ایفای رسالت علمی و ملی خود در فضا و فرهنگی اسلامی مدنظر قرار گیرد. در این بین، رهبری نقش مرکزی دارد. این چارچوب می تواند مبنای عمل برای تبدیل دانشگاه علوم انتظامی به دانشگاهی اسلامی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانشگاه اسلامی، توسعه دانشگاهی، دانشگاه علوم انتظامی، توسعه سازمانی، آموزش عالی
|
  • Zakaria Zare, Mojtaba Ghaemi Page 11
    The main purpose of this research is to determine the extent of disciplinary command readiness for deployment of MAKNA plan (Iran’s police quality management) in Kurdistan province disciplinary command. MAKNA in Iran police is a multi-management method that has emphasized the processes of learning and teaching. Among the most essential steps in its implementation phases is the determination of the extent of Iran police commander's readiness for deployment of aforementioned plan; because Iran police high commanders are responsible for planning and implementation of reform measures. In this research, six principles of commitment (customer's satisfaction) factuality, participation and cooperation, training and continuous improvement of MAKNA principles in Iran police should be considered. Statistical population include all province disciplinary commanders in three levels of high, intermediate and operational. Sampling method is also classified randomly and the distribution of sample volume among society classes is carried out due to the volume of each class, a suitable special method is used. For data analysis, SSPS software is used and the data in two levels of descriptive and inferential were analyzed. The results of the research indicated that the extent of Iran police commander's readiness for deployment of MAKNA plan is not suitable.
    Keywords: Readiness, Disciplinary Commanders, MAKNA
  • Mansour Sadeghi Malamiri, Yasser Ghasemi Nejad Page 33
    Regarding research carried out in the field of creativity and equifinality we witness that many researchers have mentioned the significance of this phenomena as one of the characteristics of open system for reinforcement of innovation and creativity. But no comprehensive research has been carried out especially for the relation of equifinality and creativity. Regarding the much significance of creativity in on time and effective decision making in military organization missions and the necessity of equifinality as one of the factors of creativity background provider seemed to be necessary in this field. In this research by study of past researches about equifinality and its relation with creativity it is attempted to provide a new classification of equifinality applications in organization that lead to creative results from different point of view. By reviewing and overviewing different researchers viewpoints about the subject of equifinality and creativity, the results of research in pattern of three dimension of equifinality and flexible control mechanisms, equifinality and working process and equifinality and accompanying structure with the associated constituents are divided. Finally a general summary of factors influenced by equifinality that have influence on organization creativity are introduced.
    Keywords: Equifinality, Creativity, Process Independence, System, Structure
  • Sareh Samadi, Ali Akbar Golmohammadi, Tara Rezapor Page 71
    The purpose of doing this research is to introduce a conceptual model to show the relationship between creativity and creative thinking in Islamic republic of Iran police. To collect data, library sources and scientific articles in external and internal credential publication data basis about research topic that have been published and are accessible were reviewed by analytical method. Key words of creativity and creative thinking and police in the sources were explored. This analytical study indicated that based on purposed theories in two domains of creativity and creative thinking, a conceptual model can be introduced that reflects the relationship between them. Purposed model indicated that combination and interaction of personal, collective and organization effective factors with one another have resulted in increase of creativity nurture in organization which is very effective in its survival. Besides creative thinking itself is the results of a set of different types of thinking styles such as divergent thinking, horizontal thinking, unconscious thinking, value thinking, generative thinking and analytical thinking and based on Sternberg and William's theory it is a composite, analytical and practical thinking. The result of these two sets in parallel to each other makes the creative thinking that becomes itself part of creativity. The model that was introduced in this research indicated that there is a relationship between these two concepts that their application in dynamic organization and organization that always face with environmental changes such police and disciplinary forces are very important.
    Keywords: Conceptual Model, Creativity, Creative Thinking, Police
  • Ezatollah Lotfi, Mohammad Saeedyari Page 83
    In new management system, attention to customer's satisfaction is one of the main directions and is considered as one of the effective factors on excellence and progress in successful organizations. Undoubtedly the study of disciplinary force performance (which is a society based organization) for improvement of its services is very important from management point of view. Extensity of assigned missions to disciplinary force and the increase and the complexity of crime from one hand and the increase of society expectations on the other hand have resulted in essential attention to performance appraisal of this organization. The result of duty fulfilment and the organization mission are a base for planning to improve quality and performance and organization excellence is sought in a phenomena called organization performance. Therefore in this research, the state of Ilam province disciplinary force performance through measurement of the extent of customer's satisfaction from Ilam province police stations in which quality management plan (MAKNA) are implemented are studied. Therefore the present research is metric and authors made questionnaires are used. The questionnaire has 12 questions about customer's satisfaction from organization services. The results of the research indicated that in sum the extent of customer's satisfaction from organization performance in Ilam province police stations is about 78/3% which is a relatively good percentage. In continuation of the article some suggestions for more improvement of performance and excellence of Iran police organization are given too.
    Keywords: Satisfaction, Disciplinary Force, Organization Performance, Organization Excellence, Management, Performance Measurement
  • Nasrin Ebrahimi, Neda Ali Rezaee, Ahmad Khodadadi, Mehdi Besharat Niya Page 89

    From environmental criminologists prospective, the place of crime occurrence and their place dependency structure are among the most important constituents of crimes. Therefore the analysis of such data required criminological knowledge and also use of spatial statistics methods in field of crime data. By the help of spatial statistics, we can establish relation between different quantity of a variant with respect to distance and the direction of their alignments to each other. By recognition of models dominating on place of crime occurrence, steps can be taken to improve the main tasks of police. Spatial statistics methods in many fields have enjoyed a special position and in each topic in addition to analytical methods, special software for that topic is designed. In this research first statistical methods related to spatial analysis of reviewed crime data and in continuation software that can be used in statistical analysis of crime such as crime stat, Arc GIS and finally geoR are introduced.

    Keywords: Criminological Theories, Spatial Distribution, Distance Analysis, Hot Spot Analysis
  • Jafar Tork Zadeh, Hajar Moeeni Shahraki Page 113
    Islamic university based on its scientific religious identity can educate skilled and responsible human resources for furthering Islamic Iran development. Therefore universities to be Islamic should reorganize itself meaningfully (efficient and effective) according to its environmental and internal requirements. This purpose can adeptly carried out by adapting a dynamic approach of organizational development in universities.in fact Islamic university before it can promote the endogenous development of country by actualization of its necessary and proper role, first it should transform and develop powerfully by appropriate developmental startegies.so that it can respond to its present and future strategic environmental necessities and requirements strategically. Accordingly in this article it is attempted by introduction, application and integration of three models resulted from the research in the field of university organization development, a framework titled dynamic system of Islamic university development formulated and introduced. Islamic university development system can be considered in a pattern of efficient behavior system and in a context of learning, strategic and systematic approach for enabling university and to play its national and scientific mission in Islamic culture and space. Meanwhile leadership has a central role. This framework can be a basis for transformation of disciplinary science university into an Islamic university.
    Keywords: Islamic University, University Development, Disciplinary Science University, Organization Development, High Education