فهرست مطالب

دین و سلامت - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1394)

نشریه دین و سلامت
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مجتبی سلم آبادی *، کیومرث فرح بخش، شادی ذوالفقاری، میثم صادقی صفحه 1
    سابقه و هدف
    سلامت روانی به عنوان یکی از دو رکن سلامتی، لازمه یک زندگی مفید، موثر و رضایت بخش فردی است. با توجه نقش برجسته و منحصر به فرد دانشجویان به عنوان مدیران و سازندگان آینده هر جامعه، ضرورت تامین سلامت روانی آنها و نیز شناسایی و حذف عوامل منفی موثر بر سلامت روانی آنها را ضروری می نماید. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ارتباط سبک زندگی اسلامی با سلامت روان دانشجویان دانشگاه بیرجند انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه ی مورد پژوهش کلیه ی دانشجویان دانشگاه بیرجند درسال تحصیلی 1393-1392 بودند بدین منظور 300 نفر از دانشجویان (150 نفر دختر،150 نفر پسر) به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب، ابزار شامل پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و پرسشنامه سبک زندگی اسلامی کاویانی (فرم کوتاه) بود. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss، از طریق محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی چندگانه و آزمون z فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین سبک زندگی اسلامی و سلامت روان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد (05/ 0> P). همچنین نتایج در گروه دختران، رابطه مثبت معنادار، بین سبک زندگی اسلامی و سلامت روان را نشان داد (p<0/05)؛ اما تحلیل داده های گروه پسران، نشان می دهد سبک زندگی اسلامی و سلامت روان، همبستگی معناداری ندارد (p<0/05).
    استنتاج
    با بکارگیری سبک زندگی اسلامی می توان سلامت روان را پیش بینی نمود، همچنین سبک زندگی اسلامی می تواند به عنوان چهار چوبی مناسب برای رشد و تعالی انسان و هدایت او به سمت زندگی سالم عمل کند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، سلامت روان، دین، دانشجویان
  • یدالله جنتی، هدایت جعفری*، سید کاظم حسنی کچبی صفحه 11
    سابقه و هدف
    انتخاب همسر و ازدواج یکی ازعوامل موثردر سلامت روان و شیوه زندگی افراد محسوب می شود که نقش آن درکاهش نابسامانی های فردی و اجتماعی مشخص گردیده است. به منظور برنامه ریزی اصولی و بالابردن سطح آگاهی جوانان از معیارهای قرآنی و دینی، شناخت نظرات آنان ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین معیارهای قرآنی و دینی ازدواج از دیدگاه دانشجویان مجرد دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از نمونه گیری تصادفی و با تعداد 360 دانشجوی پسر و دختر مجرد دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1392انجام گرفته است. ابزار پژوهشی پرسشنامه ای شامل مشخصات فردی، معیار ازدواج و علل کاهش ازدواج بود. معیارهای ازدواج در پنج سطح خیلی مهم، مهم، تا حدودی مهم، کم اهمیت و بسیار بی اهمیت و علل کاهش ازدواج هم در پنج سطح کاملا موافقم، موافقم، تا حدودی موافقم، مخالفم و کاملا مخالفم تعیین می شدند. یافته های حاصل به وسیله ی نرم افزارSPSS ویرایش 20 و ازطریق آمارتوصیفی و آزمون استنباطی مجذورکای دو مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر 67.2 % دانشجویان دختر و در محدوده سنی 22-18 سال بودند. 75% دانشجویان در ترم 4-1 تحصیلی بودند. یافته ها حاکی از آن است که معیار داشتن صداقت (96.9 %) که یکی از توصیه های مهم قرآن به همه مسلمانان است از مهمترین معیارها بوده است. دیدگاه دانشجویان در مورد معیارهای رضایت والدین، مذهب مشترک، خوش اخلاقی، عدم ارتکاب به گناه همسر، نداشتن سابقه قضایی و کیفری که این معیارها هم در اسلام مورد تاکید است، در دو جنس رابطه معنی داری را نشان داد.
    استنتاج
    بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش، معیارهای ازدواج دانشجویان بر اساس فرهنگ و مذهب حاکم بر جامعه می باشد. لذا جهت تامین سلامت دینی دانشجویان باید درصدد برنامه ریزی جدی تر برای نهادینه نمودن آن بود تا دانشجویان پسر و دختر با دید بهتر و نگرشی مثبت تری به سمت این سنت حسنه گام بردارند.
    کلیدواژگان: معیار ازدواج، قرآن، دانشجویان مجرد
  • لیلا جویباری، مهین نوملی، اکرم ثناگو*، بهزاد تقوی کیش صفحه 19
    سابقه و هدف
    معنویت در حیطه ی بعد روحی-روانی انسان قرار می گیرد و حالتی است که در اثر آن احساس معنوی بودن به فرد دست می دهد. زمانی که تقرب، هدف متعالی انسانی شود، احساس نشاط و لذت از زندگی حاصل می شود. هدف از این مطالعه تبیین دیدگاه و تجربیات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان از نشاط معنوی در سال1390می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با رویکرد کیفی براساس نمونه گیری هدفمند و با حداکثر تنوع و اصل اشباع داده ها،50 نفر از دانشجویان وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های انفرادی نیمه ساختار استفاده شد. مصاحبه ها خط به خط دست نویس و مطابق رویکرد «تحلیل محتوای» آنالیز شدند. از شرکت کنندگان، رضایت نامه ی آگاهانه برای شرکت در مطالعه و ضبط صدا اخذ گردید.
    یافته ها
    از تحلیل داده ها مضامین اصلی «تقرب به خدا»، «احساس شادابی و نشاط»، «احساس آرامش»، «فعالیت های موثر بر نشاط معنوی»و «نشاط واقعی و پایدار» استخراج گردید.
    استنتاج
    دانشجویان زمانی که موفق شدند رابطه ی قلبی با معبود خود برقرار نمایند ودر جهت جلب رضایت خدا و خلق خدا گام بردارند، احساس نشاط معنوی داشتند.
    کلیدواژگان: خدا، دانشجو، دانشگاه، نشاط معنوی
  • فرازمند کلانتری، طاهره محرابیان*، سحر سوادکوهی، مهسا مسلمان صفحه 32
    سابقه و هدف
    در برخی از بیماران تحت درمان با دیالیز، سلامت روانی، جسمانی و معنوی مختل می شود. رفتارهای مذهبی به ویژه دعا می تواند باعث افزایش انرژی معنوی و ایجاد نگرش مثبت در بیماران شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد دعا با سلامت معنوی در بیماران تحت درمان با دیالیز استان ایلام در سال 1393 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    بدین منظور تعداد 150 نفر از بیماران مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی و بیمارستان های سطح استان ایلام به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 2 پرسشنامه ی دعای پولوما و پندلتون و مقیاس سلامت معنوی پالوتزیان و الیسون را تکمیل نمودند. طرح تحقیق از نوع همبستگی است و داده های پژوهش با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش ارتباط مثبتی بین تمام ابعاد دعا (تناوب دعا، تجربه قبلی دعا و نگرش نسبت به دعا) با سلامت معنوی نشان داد. بالاترین ضریب همبستگی مربوط به تجربه قبلی دعا می باشد که مهمترین متغیر پیش بین در پژوهش حاضر است. ضرایب تحلیل رگرسیون با روش ورود مکرر برای ترکیب خطی متغیرهای ابعاد دعا و سلامت معنوی در سطح کمتر از 001/ 0 معنی دار بود.
    استنتاج
    یافته های پژوهش از وجود رابطه بین ابعاد دعا و سلامت معنوی در بیماران تحت درمان با دیالیزاستان ایلام حمایت می کند. بنابراین توجه به ابعاد دعا و بصورت کلی عبادت و ارتباط با خداوند، جهت افزایش سلامت معنوی بیماران و به دنبال آن افزایش بهداشت روانی آنها، اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: ابعاد دعا، سلامت معنوی و بیماران تحت درمان با دیالیز
  • سیده مریم مشیریان فراحی، علی غنایی چمن آباد، محمد جواد اصغری ابراهیم آباد، سیدمحمدمهدی مشیریان فراحی*، مصطفی نجمی، حامد غفاری مسلمی، محمد محمد دوست صفحه 39
    سابقه و هدف
    باتوجه به افزایش جرم و جنایت و آسیب های وارده ناشی از جرم در جامعه بررسی عللی که افراد را مستعد ارتکاب جرم می کند و یا از وقوع آن جلوگیری می کند در حیطه علم روانشناسی موضوع حیاتی می باشد بنابراین هدف از انجام پژوهش بررسی رابطه هوش معنوی با دشواری تنظیم هیجان در مجرمین می باشد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی و حجم نمونه 70 نفر می باشد، که به صورت تصادفی از مجرمین زندان مشهد در سال 1393 انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان و هوش معنوی، آزمون های مورد استفاده در تحلیل داده ها، شاخصی توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و تحلیل مسیر و در نهایت ایجاد مدل ساختاری می باشد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین دشواری تنظیم هیجان و مولفه های هوش معنوی رابطه منفی معناداری وجود دارد (سطح معناداری: 01/ 0)، نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد، درک و ارتباط سرچشمه ی هستی به طور مستقیم بر دشواری تنظیم هیجان تاثیر می گذارد، همچنین زندگی معنوی هسته ی درونی بر دشواری تنظیم هیجان تاثیر می گذارد و همچنین عامل دوم هوش معنوی زندگی معنوی هسته ی درونی به طور مستقیم و غیرمستقیم در مجموع می تواند پیش بینی کننده دشواری تنظیم هیجان باشد که این روابطه علت و معلولی در سطح معناداری می باشد.
    استنتاج
    باتوجه به یافته ها استنباط می شود که معنویت و تنظیم هیجانی می تواند عاملی مهمی در سازگاری افراد در مقابل عوامل فشارزا باشد و در پیش گیری از ارتکاب به جرم موثر واقع شود. همچنین به طور کلی معنویت پیش بینی کننده کاهش دشواری فرد در تنظیم هیجانی می باشد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، دشواری تنظیم هیجان، خودتنظیمی هیجانی، مجرمین
  • سیدعلی مرعشی، طاهره محرابیان، سحر سوادکوهی*، سیده زهرا خادمی صفحه 49
    سابقه و هدف
    تصمیم گیری های مخاطره آمیز اهمیت بالایی در زندگی فردی و اجتماعی افراد دارد و اختلال در این نوع تصمیم گیری ها هسته ی اصلی پدیده تکانشگری و رفتارهای تکانشی را تشکیل می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت معنوی و عزت نفس با تکانشگری در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تعداد 285 نفر از دانشجویان به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و 3 پرسش نامه سلامت معنوی، عزت نفس و تکانشگری را تکمیل نمودند. سلامت معنوی و عزت نفس به عنوان متغیرهای پیش بین و تکانشگری متغیر ملاک در نظر گرفته شد. طرح تحقیق از نوع همبستگی است و داده های تحقیق با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که افراد با سلامت معنوی و عزت نفس بالا از تکانشگری پایین تری برخوردار هستند. ضرایب تحلیل رگرسیون با روش ورود مکرر برای ترکیب خطی متغیرهای سلامت معنوی و عزت نفس با تکانشگری در سطح کمتر از 001 /0 معنی دار بود.
    استنتاج
    یافته های پژوهش از وجود رابطه بین سلامت معنوی و عزت نفس با تکانشگری در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز حمایت می کند. بنابراین کسانی که سلامت معنوی و عزت نفس بالاتری دارند، تکانشگری پایین تری دارند.
    کلیدواژگان: تکانشگری، سلامت معنوی، عزت نفس، دانشجویان
  • مهسا مسلمان*، ایرج صالحی صفحه 57
    سابقه و هدف
    پیشرفت علم و تکنولوژی در عصر جدید از یک سو شرایط زندگی را تسهیل کرده است و از سوی دیگر تحولات سریع اجتماعی و پیچیدگی های زندگی امروزی سلامت و آرامش را تهدید می کند به همین دلیل افراد اغلب از اضطراب، افسردگی رنجش بی دلیل یا بی کفایتی در رویارویی با مشکلات زندگی رنج می برند.پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تاثیرپذیری دانشجویان از لحاظ روانی به وسیله نگرش های مذهبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 92-1391 بود. حجم نمونه برآورد شده 100 نفر بوده اند که به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه ی سنجش نگرش های مذهبی سراج زاده (1377) و پرسشنامه مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) بود.داده های تحقیق با ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. نرم افزار مورد استفاده SPSS بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد بین نگرش مذهبی با بعد اعتقادی، بعد تجربه ای، بعد پیامدی، بعد مناسکی همبستگی مثبت ورابطه معناداری یافت شد و بین نگرش مذهبی با افسردگی و استرس همبستگی منفی و رابطه معناداری وجود داردو بین نگرشهای مذهبی با اضطراب رابطه معناداری یافت نشد.
    استنتاج
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت کسانی که از نگرش های مذهبی بالاتری برخوردار می باشند و معنویت بیشتری دارند می توانند تحمل بیشتری در مقابل مشکلات روحی و روانی داشته باشند.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، افسردگی، اضطراب، استرس، دانشجو
  • حمید حجتی، نفیسه حکمتی پور *، سمیرا خاندوستی، جمیله میرزاعلی، گلبهار آخوندزاده، فاطمه کلنگی، ناهید مظفری نیا صفحه 65
    مقدمه و هدف
    سرطان و رنج ناشی از آن یکی از هولناک ترین تجارب بشری است. مواجه شدن با این بیماری می تواند باعث بحران های حاد و شدید در سلامت فرد شود. اعتقادات مذهبی در زمان بیماری نسبت به هر زمان دیگری برای شخص اهمیت بیشتری پیدا می کند. در میان منابع مذهبی و معنوی بیشترین منبعی که مورد استفاده قرار می گیرد دعا است. دعا محکم ترین و بالاترین حلال مشکلات است و با قدرت دعا می توان انرژی معنوی را آزاد ساخت. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان توسل به دعا در بیماران سرطانی مراجعه کننده به مرکز غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1392انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه توصیفی- همبستگی بر روی 96 بیمار با تشخیص سرطان که تحت درمان با داروهای آگونیست مراجعه کننده به مرکز غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گلستان به روش سرشماری از بین تمامی افراد واجد شرایط پژوهش در سال 1392 انجام گرفت. اطلاعات توسط پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه توسل به دعا که توسط (Poloma & Pendelton) تهیه و توسط (Meraviglia) مورد تجدید نظر قرار گرفته بود جمع آوری و توسط نرم افزار آماری 16spss به کمک آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون آنالیز واریانس) تجزیه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد میانگین توسل به دعا در بعد تناوب دعا با میانگین و انحراف معیار(7/ 21 + 7/ 91)، در بعد تجربه قبلی دعا با میانگین و انحراف معیار (8/ 9 + 6 / 45) و در بعد نگرش به دعا با میانگین و انحراف معیار (8 + 9/ 33) بالاتر از میانگین بود. آزمون آماری بین ابعاد دعا اختلاف معنی داری را نشان داد. به طوری که تناوب دعا با تجربه قبلی دعا (01/ 0> p)، بین تناوب دعا به نگرش قبلی به دعا (005/ 0> p)، در بعد تجارب قبلی دعا با نگرش قبلی به دعا (01/ 0> p) ارتباط معنی داری را نشان داد. ولی نتایج آزمون رگرسیون خطی چندگانه بین هیچ یک از ابعاد دعا با مشخصات دموگرافیک ارتباط معنی داری را نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، درمان های مکمل نظیر توسل به دعا می تواند پایگاه محکمی برای زندگی و تحمل مشکلات و عوارض بیماری و درمانی در بیماران سرطانی محسوب شود. لذا پرستاران به عنوان مهمترین عضوکادر درمانی، با شناسایی ابعاد روحی در بیماران سرطانی می توانند به ادامه روند درمانی و بهبود کیفیت مراقبت آنها کمک نمایند.
    کلیدواژگان: دعا، سرطان، بیماران سرطانی
  • رحمت الله مرزبند*، علی اصغر زکوی، سید حسین حسینی کارنامی صفحه 73
    نظر به اهمیت رویکرد معنوی در حفظ و ارتقای سلامت روان، پژو هش حاضر در جهت بررسی نقش آموزه قرآنی توکل در شکل دهی، حفظ و ارتقای سلامت روان صورت گرفته است. مقاله حاضر یک مطالعه مبتنی بر روش مروری می باشد. نگارندگان از طریق کلید واژه توکل، متوکلین و واژه های معنایی نزدیک به آن و نیز مطالعه خصوصیات انسان هایی چون انبیا، اولیا، مومنین و متقین در آیات قرآن و منابع تفسیری و نیز بانک های اطلاعاتی ملی وبین المللی به جستجو و جمع آوری اطلاعات پرداخته اند. یافته ها بیانگر آثار متعدد آموزه توکل درتحقق سلامت روان می باشد. انسان متوکل با اعتقاد به توحید افعالی به انسجام شخصیتی دست می یابد. با معنی دهی به رنج و حوادث عالم هستی، تاب آوری او بیشتر می شود. در همین راستا از آثار عمده دیگر توکل در سلامت روان می توان به برخورداری از اراده قوی در تصمیم گیری، انطباق با محیط به رغم تسلیم ناپذیری، آرامش و اطمینان قلبی، رهایی از یاس و امیدواری به خدا، ترک گناه، صبر واستقامت و هم چنین عفو در هنگام خشم اشاره داشت. با توجه به اثر گذاری توکل بر ابعاد وجودی انسان، توجه به آموزه اخلاقی قرآن می تواند سبک مقابله ای خاصی را در مواجهه با بیماری یا حوادث ناخوشایند و تحقق انسان سالم قرآنی ارائه نماید. از این رو نهادینه کردن آموزه توکل توسط برنامه ریزان نظام سلامت در مقابله با عوامل اختلال گر در سلامت روانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توکل، سلامت روان، رویکرد معنوی، آرامش، آموزه قرآن
  • محسن صابری اسفیدواجانی، ریحانه ابوالقاسمی*، یحیی حاجی، عباس موسوی هریس، مجتبی صداقت سیاهکل صفحه 83
    زمینه و هدف
    یکی از عواملی که بر نوع و نحوه مراجعه به اورژانس تاثیر می گذارد، مناسبت ها و وقایع زمانی در طی سال است. ماه مبارک رمضان یکی از ایام مهم در جامعه اسلامی است. از نظر پزشکی، اغلب تحقیقات انجام گرفته بر روی تعداد معدودی از بیماری ها و تغییرات آزمایشگاهی یا بالینی مربوط به آنها در طی ماه مبارک بوده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی الگوی بیماری های اورژانسی در مراجعه کنندگان به مرکز اورژانس بیمارستان بقیه الله (عج) در ماه رمضان و مقایسه آن با تغبیرات آن در ماه های قبل و بعد از این ماه طی سالهای 1387 تا 1391 بود.
    روش
    بر اساس متغیرهای ثبت شده در مدارک و پرونده های موجود در اورژانس، چک لیست کاملی تهیه شد. بر اساس روش سیستماتیک با مراجعه به بخش بایگانی پرونده ها، پرونده های مربوط به تاریخ های مورد نظر استخراج شده و اطلاعات آنها در چک لیست ها وارد شد. سپس اطلاعات به دست آمده وارد رایانه شده و با نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در ماه شعبان علت اصلی مراجعه به اورژانس، مشکلات دستگاه گوارشی بود. در ماه مبارک رمضان علل دستگاه ادراری و تناسلی در راس علل قرار داشت و سپس به علت شکایاتی در اندام فوقانی و علل قلبی مراجعه کرده بودند. در ماه شوال علت اصلی مراجعه به اورژانس، وجود علامت در ریه بود. با انجام آنالیز آماری بین این تعداد متفاوت در شکایت اصلی مراجعات، اختلاف های مشاهده شده معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس این تحقیق، الگوی بیماران مراجعه کننده به اورژانس در طول ماه مبارک رمضان با ماه های شعبان و شوال (حتی در دهکهای سه گانه درون هر ماه) مشابه یکدیگر است.
    کلیدواژگان: روزه داری، بخش اورژانس، الگوی بیماری ها، طبقه بندی بین المللی بیماریها (ICD) شکایت اصلی بیمار، تشخیص نهایی
  • حامد فتحی، مصطفی رستم نژاد، محمدعلی ابراهیم زاده، جمشید یزدانی چراتی، محمد جواد ابراهیمی* صفحه 90
    سابقه و اهداف
    قرآن از محکم ترین متون اسلامی می باشد که در آن به تمام مسائل حیاتی انسان از جمله تغذیه پرداخته شده است. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت آگاهی و عملکرد دانشجویان علوم پزشکی مازندران نسبت به مفاهیم قرآنی تغذیه و گیاهان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 308 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1392 با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. داده ها به وسیله پرسشنامه پژوهشگر ساخته روا و پایا جمع آوری گشت. نرم افزار SPSS 18 و تست آماری T جهت تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    57/8 درصد در مقطع دکترای عمومی، 7/ 30 درصد در مقطع کارشناسی و 6/ 11 درصد در سایر مقاطع مشغول به تحصیل بودند. در ارتباط با خوراکی های ذکر شده در قرآن بیشترین و کمترین پاسخ صحیح به ترتیب مربوط به زیتون و گز بود. میانگین و انحراف معیار در ارتباط با آگاهی 68/ 0±27/ 2 به دست آمد که با عدد 5/ 3 (Test value) اختلاف معناداری داشت (P<0/001) و در ارتباط با استفاده از غذا وگیاهان قرآنی (عملکرد) نیز 48/ 0±58/ 2 بودکه اختلاف معناداری با عدد 5/ 3 داشت (P<0/001).
    استنتاج
    بر اساس نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود تا برنامه های فرهنگی در زمینه اهمیت تغذیه در قرآن توسط دانشگاه اجرا گردد، همچنین در برنامه ریزی های درسی جهت ایجاد انگیزه های لازم برای افزایش استفاده از غذاهای ذکر شده در قرآن و آگاهی دانشجویان مورد بازبینی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تغذیه، گیاهان، دانشجویان، آگاهی، عملکرد
|
  • Mojtaba Salmabadi*, Kiomars Farahbakhsh, Shadi Zolfaghari, Meisam Sadeghi Page 1
    Background and
    Purpose
    Mental health as one of two main principles of health is the prerequisite of a useful، effective and satisfactory life. Mental health of individuals of a society، especially the effective strata، is necessary for progress and growth of that society. The unique role of students as the future creators and managers of each community makes necessary providing their mental health، and also identifying and eliminating negative factors influencing on their mental health. The purpose of this research is Relationship between Islamic Life Style with Students’ Mental Health at Birjand University.
    Materials And Methods
    The statistical population of the present paper is all students who were educating at Birjand University in academic year 2013-2014. For this purpose 300 students (150 male students، 150 female students) were selected by cluster random sampling. The used tools for study were General Health Questionnaire Goldberg and Kaviani’s Islamic life style questionnaire (short form). The obtained data were analyzed using SPSS software، through Pearson correlation coefficient، multiple linear regression test and Fischer z-test.
    Results
    The results showed that there is a significant positive relationship between Islamic life style and mental health (p<0. 05). Also the finding showed that there is a significant positive relationship between Islamic life style and mental health in the female group (p<0. 05)، but the results indicate there is no significant correlation between Islamic life style and mental health in the male group (p<0. 05).
    Conclusion
    By applying Islamic life style You can Mental Health Be predicted، Also Islamic life style can act as an appropriate framework for development and elevation of human being and lead him toward a healthy life.
    Keywords: Islamic life style, mental health, religion, students
  • Yadollah Jannati, Hedayat Jaafari*, Seyed Kazem Hossieni Page 11
    Background and
    Purpose
    Nominating spouse & marriage is of the factors influencing individual's psychological health & life style, whose role in reducing individual & social disorders has been proved. In order to plan fundamentally & upgrade the youth's knowledge about Koranic & religious marriage criteria, it is critical to get to know their opinions. The present study has been conducted pursuing the goal to determine Koranic & religious marriage criteria from Mazandaran Medical Science University single student's point of view.
    Materials And Methods
    The study method as analytical-descriptive has been performed using random sampling method with 360 single girl & boy subjects as sample from Mazandaran Medical Science University in 2013.The research tool is a questionnaire encompassing personal features, marriage criteria & the reasons behind marriages decline. Marriage criteria are determined at 5 levels including "very important, "important', "somewhat important ", "less important",& "highly unimportant' and the reasons behinds marriage decline are defined at 5 levels as "absolutely agree"," agree', "somewhat agree ","disagree", &"absolutely disagree". The findings derived by SPSS V.20 have been analyzed by descriptive statistics & Chi-square 2 inferential test.
    Findings
    In this research, 67.2% of the girl & boy students were in the age range 18-22 years old. 70% of the students have been studying in semesters 1-4.The findings have displayed that the criterion as honesty (96.9%) is one of the Koranic recommendations to all Muslims as one of the most significant. The student's perspective about parent's agreement, common religion, good-temperedness and the spouse not committing sin, not having criminal &judicial record, emphasized criteria in Islam, has revealed meaningful relationship in the two genders.
    Conclusion
    According to the research findings, the student's marriage criteria are based on the dominating culture & religion in the society. Thus in order to provide the student's religious health, efforts have to be made to rigorously plan for institutionalizing it so that the girl & boy students come to a better & more optimistic view about this good deed tradition, that is, marriage.
    Keywords: marriage criteria, Koran, single students
  • Leyla Jouybari, Mahin Nomali, Akram Sanagoo*, Behzad Taghvakish Page 19
    Background and
    Purpose
    Spirituality is part of the psycho-spiritual dimension and encourages a feeling of piety in an individual. One can feel overjoyed and blessed if his/her main concern in life is to attain true intimacy with God. The purpose of this study was to determine students'' experiences and perspectives about spiritual vitality at Golestan University of Medical Sciences in 2011.
    Materials And Methods
    In this qualitative study، 50 students were recruited via purposeful sampling by considering maximum variety and data saturation. For data collection، semi-structured interviews were conducted. The interviews were transcribed word by word and were analyzed through content analysis. Informed consent forms (about enrollment in the study and voice recording) were obtained from the participants.
    Results
    Based on data analysis، major themes including «intimacy with God»، «freshness and vitality»، «calmness»، «activities affecting spiritual vitality»، and «real and perpetual vitality» were extracted.
    Conclusion
    The students could experience a sense of spiritual vitality if they were able to establish a close relationship with God and act based on His will.
    Keywords: God, Spiritual Vitality, Student, University
  • Farazmand Kalantari, Tahereh Mehrabian*, Sahar Savadkuhi, Mahsa Mosalman Page 32
    Background And Aim
    Spiritual, physical and mental health is disturbed in some Patients treated with dialysis. Religious behaviours specially prayer can increase spiritual energy and positive attitude in patients. The present study has done with the aim of investigate the relationship between prayer with spiritual health in Patients treated with dialysis in Ilam in 1393.
    Materials And Methods
    For this purpose 150 patients referred to specialist clinics and hospitals in the province of Ilam selected by available method and completed 2 questionnaires of Paloutezian & Ellison spiritual health questionnaire and Poloma & Pendelton Prayer questionnaire. Research design is correlation and datas were analyzed with R Pearson correlation coefficient and multiple regression analyzes.
    Results
    The results showed that there are a significant positive correlation among dimensions of prayer with spiritual dimensions in renal failure patients, The highest correlation coefficient is Previous experience of prayer that is the most important variables in this study. Regression coefficients with hirachical method for linear combination of prayer and spiritual health was significant in the levels of less than 0/001.
    Conclusions
    The Present result support of the relationship between prayer and spiritual health in renal patients in Ilam.Therefore considering the dimensions of prayer and overall worship and relationship with God, is important to increase the spiritual health of patients and the subsequent increase in their mental health.
    Keywords: Spiritual health, dimensions of prayer, Patients treated with dialysis
  • Seyedeh Maryam Moshirian Farahi, Ali Ghanaei Chamanabad, Mohammad Javad Asghari Ebrahimabad, Seyed Mohammad Mahdi Moshirian Farahi*, Mostafa Najmi, Hamed Ghafarian Moslemi, Mohammad Mohammad Doost Page 39
    Background &
    Purpose
    According to an increase in crime and the damage caused by the crime, the cause that people are more prone to crime or prevent it from happening in the field of psychology is a critical issue. the aim of this study is investigation of the relationship between spiritual intelligence and difficulty regulating emotions.
    Materials and Methods
    Methods in this study is descriptive-correlation. Sample size is 70, that random selectived of offenders Prison in Mashhad in year 2014.
    Results
    The results showed that significant relationship between difficulty regulating emotions and spiritual intelligence components that are reversed (sig: 0.01), also the result of path and variance analysis showed that first factor of spiritual intelligence, understanding and communicating the origin of the universe as an intermediary between the second factor is the spiritual life, spiritual intelligence and hard inner core of emotion regulation, that can predict of difficulty regulating emotions. Also second factor of spiritual intelligence, the inner core of the spiritual life, directly and indirectly predict of difficulty regulating emotions and this is a cause relationship effect.
    Conclusion
    Based on our findings, we can conclude that the spiritual and emotional regulation can be an important factor in the adoption of the factors causing stress. It can be influence for the prevention of crime. generally, spirituality is predicted to reduce the difficulty regulating emotions.
    Keywords: spiritual intelligence, difficulty regulating emotions, emotional self, regulation, crime
  • Seyed Ali Marashi, Sahar Savadkouhi*, Tahereh Mehrabian, Seyede Zahra Khademi Page 49
    Background and
    Purpose
    precarious decisions has great importance in individual and social life of people and disruptions in this type of decision-making makes up the core of impulsivity and impulsive behaviors. The aim of this study was to analyze the relation between spiritual health and self-esteem and impulsivity in Shahid Chamran University.
    Materials And Methods
    In this study, 285 students were selected randomly And completed 3 questionnaire spiritual health, self-esteem and impulsivity. Spiritual well-being and self-esteem as a predictor variables and the criterion variable was considered impulsivity. design study is the correlation And research data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis.
    Results
    The results showed that people with high self-esteem and spiritual health Have lower impulsivity. The coefficients of linear regression method to combine multiple variables in spiritual health and self-esteem with impulsivity were significant in less than 001/0.
    Conclusion
    The findings support of the relationship between spiritual health and self-esteem and impulsivity in student of Shahid Chamran University. So those who are higher spiritual health and self-esteem, have lower impulsivity.
    Keywords: spiritual health, self, esteem, impulsivity
  • Mahsa Mosalman*, Iraj Salehi Page 57
    Background and
    Purpose
    Progress of science and technology in the modern era has facilitated on the one hand the living conditions and on the other rapid social changes and the complexities of modern life threatens the health and welfare For this reason people often anxiety, depression, unreasonable resentment, or incompetence in the face of the problems of life suffer. This study aimed to to evaluate the psychological effects on students was conducted by religious attitudes.
    Materials And Methods
    The study is descriptive and co relational. Statistical population included all Guilan University students in the year 2012-2013. The samples were 100 students who were selected by cluster sampling method. Measurement tools including questionnaires religious attitudes Serajzadeh (1998) and Scale of Depression, Anxiety, Stress (DASS-21). Research data were analyzed with Pearson's correlation coefficient. SSPS software was used.
    Results
    The results showed that the religious attitude had significant positive correlation whit believe dimension, experience dimension, outcome dimension, rites dimension and between religious attitudes with depression and stress there are negatively correlated and significant relationship and There was no significant relationship between religious attitudes and anxiety.
    Conclusion
    According to the results, those who had more religious attitude and more spiritual, Can be more tolerant against mental health problems.
    Keywords: religious attitude, depression, anxiety, stress, student
  • Hamid Hojjati, Nafise Hekmati Pour*, Samira Khandousti, Jamile Mirzaali, Golbahar Akhondzadeh, Fateme Kolangi, Nahid Mozafari Nia Page 65
    Introduction and
    Objectives
    Cancer and suffering caused by it, Is one of the most horrible human experience. Exposure to this disease can be causing acute and severe crises in individual health. Religious beliefs at the time of disease finds more important compared to any other time for the person. Among the religious and spiritual resources, praying is the greatest source be used. Praying is strongest and highest solvents problems and with power of prayer can released spiritual energy. The present study was done with the aim of survey rate of resorting to praying in cancer patients referred to the food and drug administration center, Golestan university of medical sciences in 1392.
    Methods
    This descriptive correlation study was done on 96 patients diagnosed with cancer that treated with agonist drugs referred to the food and drug administration center, Golestan university of medical sciences with method census sampling among individuals eligible for the study. Data were collected by demographic questionnaire and resorting to prayer questionnaire which was prepared by (Poloma & Pendelton) and was revised by (Meraviglia) and were analyzed by statistical software spss 16 using descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) and inferential statistics (ANOVA).
    Results
    The results showed average resorting to prayer in frequency of prayer, with mean and standard deviation (7.21 ± 7/91); in previous prayer experience with mean and standard deviation (8.9 ± 6/45) and in the attitude of praying with mean and standard deviation (8 ± 9/33) was higher than average. Statistical test showed significant differences in among dimensions of praying. So that Frequency of prayer With previous experience Praying (p < 0/01), frequency of prayer With previous attitude Praying (p < 0/005), previous experience Praying With previous attitude Praying (p< 0/01) showed significant correlation. However, multiple linear regression Did not show Significant.
    Keywords: association Among any of the Dimensions Praying With demographic characteristics
  • Rahmatollah Marzband*, Ali Asghar Zakavi, Seyed Hossein Hosseini Karnami Page 73
    Regarding the importance of spiritual perspectives in maintaining and improvement of mental health, the current study investigates the role of the quranic teachings of trust in God in formation, maintenance and development of mental health. This study is a review of literature study. By emphasizing key words such as trust in God, trustees, and other synonymous words, and by studying the characteristics of humans such as prophets, saints, believers, and muttaqins in quran and interpretational resources and the national and international data banks, the author attempted to collect data. Findings show there are several sources of teachings about the role of trusting in God on mental health. A trustee will form their characteristics by believing in God. As a result of giving meaning to world events and affairs, humans can have more tolerance of agonies. In this regard, to point to some effects of trust in God on mental health, issues such as benefiting a strong will, adaptation to the environment against all the odds, inner peace and confidence, freedom from disappointment, hope for the blessings and kindness of God, abandoning sins, patience, as well as forgiveness while in anger can be named. Considering the effect of trust in God on different aspects of human life, regarding the moral teachings of Quran can present ways for confrontation with unwelcome events so that the result is a healthy human. Thus, it is necessary for health programmers and authorities to implement the teachings of Quran about trusting God to confront the causes of hurting mental health.
    Keywords: Trust, mental health, spiritual perspective, peace, quranic teaching
  • Mohsen Saberi Isfeedvajani, Reyhaneh Abolghasemi*, Yahya Haji, Abbas Mousavi Heris, Mojtaba Sedaghat Siyahkal Page 83
    Background and
    Purpose
    Ramadan is one of the most important days of Muslim’s events. Facts show significant impact of this phenomenon on some social events such crimes. Medically, most research has been conducted on a limited number of diseases and laboratory changes during the holy month. There is no reliable research about the referral pattern of patients to hospital emergency during the Ramadan compared with the similar months.
    Method
    Based on systematic sampling, information from patient files are extracted and entered the check lists. Then data entered to computer and analysis by statistical software SPSS version 18.
    Results
    The mean patient age was 42.46 years. 57.4% of patients were male and the rest were female. The main cause of emergency room admissions in the month of Shaban, was gastrointestinal problems. In Ramadan causes were uro -genital tract disease and then complaints of the upper limbs and heart disorder respectively. In the month of Shawwal leading cause of emergency room admissions, was sign in the lungs. The differences were not statistically significant.
    Conclusion
    According to this study, patient’s emergency pattern in the months of Shaban, Ramadan and Shawwal (even in three decades of months) are similar.
    Keywords: Fasting, Emergency department, Pattern of disease
  • Hamed Fathi, Mostafa Rostamnejad, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Jamshid Yazdani Charati, Mohammad Javad Ebrahimi* Page 90
    Background &
    Purpose
    The Quran is the strongest Islamic texts in which all human life and considers issues specific to look at food. This study aimed to determine the knowledge and practice of medical students towards the Caspian took Quranic concepts of nutrition and herbs.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2013 at Mazandaran University of Medical Sciences. 308 students studying at the University of Sampling Methods were studied. The data collected by a valid and reliable questionnaire. SPSS 18 software and T-test was used to analyze the data.
    Results
    57/8% of the General PhD, 30/7% of undergraduate and 6/11% were enrolled in other grades. In connection with the foods mentioned in the Quran most and least accurate answers related to the olive and tamarisk. The mean and standard deviation associated with about 2/27 ± 0/68 was obtained with the value 3/5 (Test value) was significantly different (P <0/001) and in connection with the use of food Vgyahan Quran (performance) the 2/58 ± 0/48 was the significant difference in the number 3/5 found (P <0/001).
    Conclusion
    Based on the results of this study will be offered to cultural programs in the field of feeding in the Quran to be executed by the University of, also in the programming for the lesson to create a motive for the necessary for the increase in use of the foods mentioned in the Quran and awareness students review.
    Keywords: Nutrition, Plants, Students, Knowledge, Practice