فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1394)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فهیمه سادات حقیقی، مهران فرج اللهی صفحات 5-26
    هدف این تحقیق، طراحی و اعتباریابی الگوی مفهومی برای آزمون های دانشگاه باز و از دور است. روش تحقیق از نوع آمیخته (کمی و کیفی) است. جامعه تحقیق، اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور ایران در سال تحصیلی 93-1392 بودند. حجم نمونه کمی طبق جدول کرجسی و مورگان، 286 نفر تعیین شد که به طور تصادفی انتخاب شدند. نمونه کیفی شامل 7 متخصص طراحی سوال بود که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته با 58 سوال با پایایی 964/0 و مصاحبه نیمه ساختار مند بود. عناصر پنج گانه فلسفه،اهداف،طراحی،اجرا و ارزیابی نتایج و هم چنین شاخص های سه گانه هر عنصر مورد تحلیل توصیفی و آزمون t تک گروهی قرارگرفتند. نتایج نشان داد که عنصر فلسفه از میانگینی در حد ملاک (9) و سایر عناصر میانگینی بالاتر از ملاک داشتند و هر 5 عنصر در سطح 99% معنی دار بودند. شاخص های چشم انداز توسعه، فلسفه آموزش عالی و دانشگاه باز و از دور عنصر فلسفه، میانگینی در حد ملاک (6/3) و 99% معنی داری؛ شاخص های اهداف دانشگاه، اهداف شاخه، رشته و گروه از عنصر اهداف، میانگینی بالاتر از ملاک و 99% معنی داری؛ شاخص های قوانین ارزشیابی و کیفیت آزمون از عنصر طراحی، میانگینی بالاتر و معنی داری 99% داشتند؛ اما شاخص استاندارد طراحی سوال میانگینی در حد ملاک داشت که معنی دار نبود. شاخص های سیاست و شیوه اجرا از عنصر اجرا، میانگینی در حد ملاک و 99% معنی داری و شاخص شرایط اجرا میانگینی بالاتر از ملاک و 95% معنی داری داشت. دو شاخص تصحیح و نمره گذاری از عنصر ارزیابی، از میانگینی در حد ملاک و شاخص تحلیل و بازخورد میانگینی بالاتر از ملاک برخوردار و هر سه شاخص 99% معنی دار بودند. یافته ها نشان دادند که می توان از این الگو در طراحی آزمون های دانشگاه باز و از دور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه باز و از دور، سنجش پیشرفت تحصیلی، الگو، آزمون
  • شقایق رضاپناه، مسعود احمدی صفحات 27-44
    این پژوهش، با هدف مقایسه تاثیر یادگیری الکترونیکی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی با یادگیری مشارکتی بر میزان عملکرد شناختی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری در سال 1392 انجام شد. روش پژوهش، شبه آزمایشی بود. جامعه آماری، شامل دانشجویان رشته برنامه ریزی آموزشی به تعداد 125 نفر بود. از میان آنها، 44 نفر (دو کلاس 22 نفره) به صورت تصادفی خوشه ای(بدون تفکیک جنسیت) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها برای سنجش عملکرد شناختی، پرسش نامه حاوی سوالات چندگزینه ای پایان دوره با پایایی 80/0 بود که به صورت پس آزمون برای دو گروه آزمایش و کنترل مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل آزمون t گروه های مستقل انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که عملکرد شناختی در گروه الکترونیکی با رویکرد سازنده گرایی بالاتر از گروه مشارکتی می باشد. هم چنین در عملکرد شناختی دو گروه الکترونیکی و مشارکتی در بین مردان تفاوت معناداری وجود نداشت، ولی در بین زنان تفاوت معناداری مشاهده شد. علاوه بر آن، عملکرد شناختی به تفکیک سابقه کار و رشته های تحصیلی در دو گروه دارای تفاوت معناداری نبود.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، رویکرد سازنده گرایی، یادگیری مشارکتی، عملکرد شناختی
  • حجت دهقانزاده، حسن رستگارپور، حسین دهقانزاده صفحات 45-60
    این پژوهش، با هدف بررسی اثربخشی الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای به صورت چندرسانه ای در یادگیری موضوعات پیچیده اجرا شد. برای این منظور، از روش تحقیق شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل استفاده شد. جامعه تحقیق، شامل تمامی دانش آموزان پسر سال دوم متوسطه شهرکرج بود که از بین آنها 60 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده و در سه گروه (یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش) قرار داده شدند. در گروه کنترل، درس علوم تجربی به شیوه مرسوم و در گروه های آزمایشی یک و دو، به ترتیب همان مطالب درسی در قالب نرم افزار چندرسانه ای معمولی طراحی شده توسط محقق و نرم افزار چندرسانه ای طراحی شده با الگوی چهار مولفه ای، به دانش آموزان ارایه شد. برای هر سه گروه، پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، آزمون محقق ساخته بود که پایایی آن، 84/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین نمرات گروه های کنترل و آزمایش، تفاوت معناداری وجود دارد؛ بدین صورت که متغیر وابسته؛ یعنی، یادگیری دانش آموزان کلاس مبتنی بر چندرسانه ای معمولی بهتر از گروهی که با روش مرسوم آموزش دیده بودند و نیز یادگیری دانش آموزانی که با روش مبتنی بر چندرسانه ای طراحی شده بر مبنای الگوی چهار مولفه ای، بهتر از گروه مبتنی بر چندرسانه ای معمولی بود. با توجه به نتایج به دست آمده، توصیه می شود، در آموزش موضوعات پیچیده از قابلیت های چندرسانه ای ها و الگوهای طراحی آموزشی دقیقی مثل الگوی چهار مولفه ای که برای آموزش موضوعات پیچیده ارایه شده است، استفاده گردد.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، چندرسانه ای، الگوی چهار مولفه ای، آموزش موضوعات پیچیده
  • اسماعیل کاظم پور، مریم گلشاهی، نوشین شاه بهرامی صفحات 61-81
    هدف از این پژوهش، ارایه الگویی برای تدوین برنامه درسی مبتنی بر وب است. این تحقیق، به صورت توصیفی تحلیلی بوده و با عنایت به پرسش های تحقیق از نوع کاربردی است. جامعه آماری، شامل 524 نفر از دبیران هنرستان های فنی حرفه ای و 58 نفر از کارشناسان علوم تربیتی شهرستان لاهیجان در سال 1393 بود که از این تعداد 308 نفر از دبیران و 58 نفر از کارشناسان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته متشکل از 72 سوال برنامه درسی مبتنی بر وب است. برای بررسی روایی سازه پرسش نامه، از برآورد کفایت نمونه برداری (KMO) و آزمون کرویت بارتلت که حکایت از وجود شرایط مناسب اجرای تحلیل عاملی دارند، استفاده شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94/0 برآورد شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون تحلیل عاملی استفاده شد. تحلیل عاملی بر پایه روش تحلیل مولفه های اصلی، انجام گرفت و نتایج نشان داد، برنامه درسی مبتنی بر وب، شش مولفه اساسی دارد و قابل مدل سازی است. این تعداد مولفه ها روی هم 280/51 درصد کل واریانس متغیرها را تبیین می کنند. در مرحله نهایی با استفاده از چرخش Olbimin ماتریس عاملی ساختار ساده عامل ها به دست آمد. عامل ها تحت عناوین اهداف و نیازها، محتوا و منابع، شیوه های یاددهی- یادگیری، اجرا و ارزشیابی نام گذاری شدند. در نهایت با توجه به این شش عامل موثر بر برنامه درسی مبتنی بر وب، مدل مفهومی آن طراحی شد.
    کلیدواژگان: مولفه های برنامه درسی، وب، دبیران، کارشناسان، الگو
  • ماه منیر علیزاده، بتول فقیه آرام، امیرحسین مهدی زاده صفحات 83-99
    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی عوامل سازنده گرایش استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر به آموزش الکترونیکی انجام شد. پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها، پیمایشی و از نوع مطالعه، اکتشافی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر 300 نفر از استادان شاغل در دانشکده های مختلف در سال 1393 می باشند. از بین افراد جامعه، 169 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای شناسایی عوامل سازنده گرایش استادان به آموزش الکترونیکی از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آن بر اساس نظر استادان و متخصصان تایید و ضریب آلفای کرونباخ آن 79/0 محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس یافته ها، سه عامل به ترتیب: حمایت و پشتیبانی مدیران، عوامل محیطی؛ زیرساخت ها و تجهیزات نظام آموزش الکترونیکی؛ و محتوای آموزش الکترونیکی با بیشترین بار عاملی در حدود 70% از عوامل سازنده گرایش به آموزش الکترونیکی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر هستند و هم چنین، شاخص های اینترنت پرسرعت، وجود امکانات سخت افزاری، رعایت استانداردها، حمایت و پشتیبانی مدیران از مهم ترین شاخص ها در جهت گرایش استادان دانشگاه مذکور به آموزش الکترونیکی می باشند. با توجه به بالا بودن درصد واریانس عامل اول، اولویت اول برای گرایش استادان به آموزش الکترونیکی، حمایت مدیران می باشد و اولویت دوم، عوامل محیطی، زیرساخت ها و تجهیزات نظام آموزش الکترونیکی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، حمایت مدیران، صلاحیت های حرفه ای، عوامل محیطی، عوامل فردی، درک فرهنگی
  • فرشاد توکلی، محمد قاسمی، سید مرتضی سیدین صفحات 101-121
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین عوامل بازدارنده کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در دانشگاه ها از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه سیستان و بلوچستان می باشد. پژوهش حاضر، از نوع توصیفی مقطعی بوده و به طور خاص از نوع مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری تحقیق، شامل تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال 1392 بود. از میان افراد مذکور، 322 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای محقق ساخته است که روایی آن مورد تایید کارشناسان و خبرگان امر بوده و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 85/0 به دست آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند. عمده‍ ترین نتایج، بیانگر آن بود که از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه سیستان و بلوچستان بر اساس تحلیل عاملی انجام گرفته، هفت عامل بازدارنده، شامل عوامل اقتصادی، فردی، آموزشی، فنی، هنجار ذهنی، محیطی و نگرشی تبیین گردید. هم چنین، به ترتیب عامل هنجار ذهنی با بار عاملی 81/0 و عامل اقتصادی با بار عاملی 44/0 دارای بیشترین و کمترین تاثیر بر بازدارندگی کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات بودند.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، عوامل بازدارنده، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • میر سعید حسینی شیروانی، ثمانه حاجی خانیان، سارا حاجی خانیان صفحات 123-137
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه استفاده از بازی های رایانه ای با افت تحصیلی دانش آموزان دختر دوره متوسطه انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر بابل به تعداد 7542 نفر در سال تحصیلی 93-1392 بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 364 نفر تعیین شد. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ایانجام پذیرفت. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسش نامه محقق ساخته بازی های رایانه ای و وضعیت تحصیلی، مجموعا 25 سوالی به صورت بسته پاسخ در طیف پنج گزینه ای لیکرت بوده است. روایی صوری و محتوایی ابزار توسط متخصصان و صاحب نظران رشته تکنولوژی آموزشی و روان شناسی مورد تایید واقع شده است و ضریب پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 83/0 محاسبه شد. داده ها در دو سطح توصیفی با استفاده از جداول و نمودارها، میانگین و انحراف معیار و سطح استنباطی با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرونف و آزمون های پارامتریک تی تک نمونه و ضریب همبستگی پیرسون مورد توصیف و تحلیل واقع شد. نتایج نشان داد که اکثریت دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر بابل از بازی های رایانه ای استفاده می کنند. هم چنین، یافته ها حاکی از آن بود که بین بازی های رایانه ای با افت تحصیلی و انگیزه تحصیلی رابطه قوی و با یادگیری دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر بابل رابطه ضعیف وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، افت تحصیلی، یادگیری، انگیزه تحصیلی
  • فرمند فرزین، مریم صباغان صفحات 139-155
    مشکل فراموشی مفاهیم درسی در طول تعطیلات تابستانی و یا عید نوروز در ایران، یکی از دغدغه های اساسی دبیران است. این مقاله، به بررسی تاثیر یک بازی محقق ساخته به نام دالان سبز بر یادآوری مفاهیم شیمی پایه اول متوسطه می پردازد. پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی از نوع شبه آزمایشی است و هدف آن تاثیر آموزش درس شیمی به کمک بازی دالان سبز در سال 1393 بوده است. در این پژوهش، از طرح گروه آزمایش و کنترل با حذف تاثیرات متغیر هم پراش (نمرات اندازه گیری شده پیش آزمون قبل از اعمال هرگونه آزمایش روی فراگیران) استفاده شده است. نمونه های پژوهش حاضر، سه گروه 30 نفری (90 نفر) از یک دبیرستان پسرانه در شهرستان کوهرنگ بوده اند که به دلیل طولانی بودن روند پژوهش و برای به صفر رساندن افت آزمودنی ها از روش نمونه گیری در دسترس، استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS و با تجزیه و تحلیل کوواریانس (آنکوا) انجام گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تاثیر استفاده از بازی دالان سبز نسبت به بازی بدون مفاهیم شیمی، با در نظر گرفتن متغیر هم پراش، تفاوت معنی داری را نشان می دهد. آن چه در این پژوهش نتیجه گیری می شود این است که این بازی نقش ارزنده ای در به یادآوردن مفاهیم درسی داشته است. در نتیجه، می توان از آن برای بهینه کردن اوقات فراغت فراگیران به همراه رضایت خاطر آنان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش، بازی دالان سبز، بازی رایانه ای، شیمی، دانش آموزان
|
  • Fahimeh Alsadat Haghighi, Mehran Farajollahi Pages 5-26
    The aim of the study was to design and validate a conceptual model for open and distance universities academic tests. The research adopted a quantitative (descriptive survey) and qualitative approach to conduct the study. The statistical population included all faculty members of Payame Noor University in the academic year 2013-14 in Iran. The sample size was 286 people based on Krejcie and Morgan table who were randomly selected and the qualitative sample comprised 7 experts in test developing who were selected by snowball method. A researcher-made questionnaire with 58 questions with the reliability of 0. 964 and semi organized interview served as the research tools. The five factors of philosophy، objective، design، implementation and result analysis along with the triple indices of each element were analyzed through descriptive statistics and one sample t-test. The results showed that the element of philosophy had the average at the criterion level (9)، and the other elements had averages higher than the criterion and all 5 elements were meaningful at 99%. Indicators of development prospects، philosophy of higher education and distance and open university had the average at the criterion level (3. 6) which were significant at 99%، the indexes of the University''s goals، departments’ course and faculty objectives had average higher than criterion and were significant at 99%، the assessment rules index and test quality in test design had averages above the criterion and were significant at 99%، but the standard index of question developing had the average similar to the criterion which was not significant. The policy and implementation in implementation stage had the average at the criterion which was significant at 99% and the implementation had the average higher than the criterion and was significant at 95%. Two indices of correction and grading in assessment criterion had the average close to the criterion and the averages of analysis and feedback were higher than the criterion and were significant at 99%. The results showed that this model can be used in the design of open and distance university exams.
    Keywords: higher education, open, distance university, academic assessment, Model, test
  • Shaghayegh Rezapanah, Masoud Ahmadi Pages 27-44
    This study aimed at comparing the impact of constructivist-oriented E-learning with collaborative learning on the cognitive function of students at Islamic Azad University of Sari Branch in 2012-2013. This study adopted a quasi-experimental design. The statistical population consisted of 125 male and female students at 2 educational planning classes، among whom 44 subjects (in two 22 individual gender-based classes) were chosen as the sample based on random cluster sampling. The data collection tool to measure the cognitive function was a final multiple choice exam questionnaire with a reliability of α=0. 80 applied as a post-test for both experimental and control groups. The data were analyzed via descriptive statistics (including frequency، percentage، mean and standard deviation) and the inferential statistics (including independent two-sample test) using SPSS software. The results of the study showed that cognitive function in electronics group with constructivist approach was higher than that of the collaborative group. Also، there was no significant difference for cognitive function among men in both groups، but there was a significant difference among women in both groups and no meaningful difference was found for cognitive function by separating work experience and the educational majors in the two groups.
    Keywords: E, learning, constructive oriented approach, collaborative learning, cognitive function
  • Hojjat Dehghanzadeh, Hasan Rastegarpour, Hossein Dehghanzadeh Pages 45-60
    The purpose of this paper was to evaluate the effectiveness of a four-component multimedia-based instructional design model in learning complex issues. To achieve this purpose، a quasi-experimental approach with pretest/posttest with control group was used. All sophomore high school male students in Karaj comprised the population of this research. The sample was selected through cluster sampling method including 60 subjects who were divided in three groups (experimental 1، experimental 2 and control group). Intended subject matter was presented to the control group with the traditional teaching methods and the first experimental group was taught with common multimedia software available on the market and the second experimental group was instructed with multimedia software designed with four component multimedia-based instructional design model. Then، for all the three groups، the pre-test and post-test were conducted. Data gathering tool was a researcher-made test with a reliability of 0. 84. Covariance analysis and Scheffé post hoc test were used to analyze the data. The Results showed that there was a significant difference between the scores of the control and experimental groups. The dependent variable، that is، the students’ learning in the class based on the common multimedia software was better than the group that was trained with traditional method. In addition، students being taught with four-component multimedia-based instructional design model were better than students who were taught with common multimedia software. Accordingly، it is recommended that in teaching complex issues، potentialities of multimedia based instructional model، particularly the four-component instructional model، be used to teach complex subjects.
    Keywords: instructional design, multimedia, four component model, complex issues teaching
  • Esmaeil Kazempour, Maryam Golshahi, Nooshin Shah Bahrami Pages 61-81
    The purpose of the present study was to produce a web-based curriculum model. This study was an applied descriptive-analytic survey. The statistical population of the study consisted of 524 individual teachers and 58 pedagogical experts from Lahijan، Iran in 2014، among whom 308 teachers and 58 pedagogical experts were selected as the sample size. The researcher-made questionnaire including 72 items on web-based curriculum was used as the data gathering tool. The validity of the questionnaire was estimated by the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) measure of sample adequacy and Bartlett test of sphericity which proved an adequacy for conducting the factorial analysis and reliability of the questionnaire was estimated by Cronbach Coefficient (α=0. 946). To analyze the data، the descriptive statistics and inferential statistics with factorial analysis test were used. The factor analysis was conducted based on the analysis of the main components، and the results revealed that the web-based curriculum model comprised of 6 main components which could be modeled. The main components، totally، explained the 51. 280% of the variables total variance. Finally، simple structure of factors was obtained by using the oblimin rotation of factorial matrix. The factors were termed as ''objectives and needs''، ''content and sources''، ''learning-teaching methods''، ''implication'' and ''evaluation''. Finally، based on these factors، a conceptual model for web-based educational programs was designed.
    Keywords: curriculum components, web, teachers, experts, Model
  • Mahmonir Alizadeh, Batool Faghih Aram, Amirhossein Mahdizadeh Pages 83-99
    The purpose of this study was to identify the main factors causing the tendency to e-learning among the professors of Islamic Azad University of Islamshahr. Considering the purpose، the study was an applied research adopting an exploratory survey approach for the data collection. The statistical population consisted of 300 faculty members working in different faculties in 2014. Using the stratified random sampling and according to the H. S. Bola table، 169 people were selected as the statistical sample. A researcher-made questionnaire was used to identify the factors causing the tendency to e-learning among the professors. The validity of the questionnaire was verified by professors and experts and the Chronbach''s alpha was used to estimate the reliability which was 0. 79. Using the SPSS software and the exploratory factor analysis، the research data were analyzed in two sections of descriptive and inferential statistics. Based on the findings، the factors including managers’ support، environmental factors، infrastructures، educational system equipment، and e-learning content had the highest impact (70%). Also، the other factors including high-speed internet، hardware facilities، and observing standards influenced the tendency to e-learning among the professors of Islamic Azad University of Islamshahr. The specific values of the first and second factors were 65. 68 and 18. 005، respectively. According to the variance results، the first and second priorities are respectively managers’ support and environmental factors، infrastructures، and e-learning equipment.
    Keywords: E, learning, managers support, professional competencies, environmental factors, infrastructures, cultural perception
  • Farshad Tavakoli, Mohammad Ghasemi, Seyed Morteza Seyedin Pages 101-121
    The purpose of this research was to identify and explain the preventing factors in the use of ICT in universities from the graduate students’ perspective at the University of Sistan and Baluchestan. This research adopted a descriptive cross-sectional study particularly using structural equation modeling. The statistical population comprised all graduate students of the University of Sistan and Baluchestan in 2013. A sample of 350 students was selected through simple random sampling method using Krejcie-Morgan table. The data gathering tool was a questionnaire designed by the researchers، the validity of which was confirmed by specialists and experts and its reliability was estimated by Chronbach''s Alpha coefficient (0. 85). The data collected from the questionnaires were analyzed using Exploratory and Confirmatory Factor Analysis. The major results of the study indicated that from students’ prospective of the University of Sistan and Baluchistan، Seven general factors including economic، personal، educational، technical، subjective norm، environmental and attitudinal factors were explained. Also، among the factors identified، the subjective norm and economic factors with the respective factorial load of 0. 81 and 0. 44 had the maximum and minimum impact on preventive impact in the use of Information and Communication Technology.
    Keywords: information, communication technology, preventive factors, graduate students
  • Mirsaeid Hosseini Shirvani, Samaneh Hajikhanian, Sara Hajikhanian Pages 123-137
    The present study aimed at investigating the relationship between the use of computer games and educational status of female high school students in Babol. The study adopted a correlation- descriptive approach as its methodology. The population of the study consisted of 7542 female students at secondary level in Babol in the academic year of 2013-2014. Based on Krejcie and Morgan table، 364 persons were chosen as the sample through cluster random sampling. The data gathering tool was two researcher-made questionnaires of computer games and educational status including 25 closed-answer questions in 5-point Likert scale، the content and face validity of which were confirmed by experts and specialists in the field of educational technology and psychology. The reliability was estimated as 0. 828 by Chronbach''s alpha coefficient. Data were analyzed at two levels of descriptive statistics including tables and diagrams، mean and standard deviation and inferential statistics using Kolmogorov-Smirnov test، parametric tests، one sample t-test and Pearson coefficient of correlation test. The results showed that most of the female high school students in Babol used computer games. Also، the findings showed that there was a strong relationship between computer games with educational failure and motivation، and there was a weak relationship between computer games and female high school students’ learning in Babol.
    Keywords: computer games, educational failure, learning, educational motivation
  • Farmand Farzin, Maryam Sabbaghan Pages 139-155
    The problem of forgetting course subjects during the long Norouz holiday and summer vacation in Iran sits among one of the main teachers’ concerns. This article aimed at investigating the impact of a researcher-made game called Dalan-e-Sabz to recall basic chemistry concepts. The present applied study aimed at investigating the impact of Dalan-e-Sabz game to help recall basic chemistry concepts among the first year high school students in 2014. In this study، the experimental and control groups designed by removing a covariate effect were used. In fact، covariate scores were the same measured pretest scores before applying any treatment on learners. The samples in the study were three groups of 30 people (90 people) from a high school for boys in Koohrang City. Due to the long research process and reducing the subjects’ failure to zero، a convenience sampling was used. The data analysis was performed by SPSS with covariance (ANCOVA) analysis. Research findings revealed that Dalan-e-Sabz game and none-concept chemistry game، considering the covariate variable، showed to be significantly different. What can be concluded from the study is that this game had an important role in recalling the course subject، so it can be used for improving the learners’ free time.
    Keywords: teaching, Dalan, e, Sabz game, computer games, educational games, students