فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 15 (تابستان 1394)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 15 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم کهوند، مهدی حسینی * صفحات 7-19
    زندگی روزمره به عنوان یکی از مقولات مهم و قابل تامل در مطالعات فرهنگی، تا کنون در آراء بسیاری از متفکران این حوزه مورد بحث قرار گرفته است. با توسعه روزافزون تصاویر و نقش غالب آن ها در فرهنگ و اجتماع کنونی، توجه به وجه دیداری کنش ها و فرهنگ روزمره و نیز دیدمان، به مثابه ساختار اجتماعی دیدن، از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار می گردد. در این مقاله با اتکا بر نظریه نیکولاس میرزااف، یکی از نظریه پردازان برجسته فرهنگ دیداری، مفهوم دیدمان و ماهیت زندگی روزمره مورد بحث قرار می گیرد. مطالعه حوزه مصرف به عنوان عرصه قابل توجهی از زندگی روزمره، نتایج مهمی از جمله نقش اجتناب ناپذیر فرهنگ دیداری در امر روزمره، اهمیت یافتن دیدمان و نیز نابسندگی زندگی روزمره به عنوان مقر مقاومت در برابر معانی هژمونیک را به دست می دهد. ماهیت میان رشته ای مطالعات فرهنگی به عنوان بستر و مصدر اصلی فرهنگ دیداری، مطالعه در زمینه های دیگر علوم اجتماعی هم چون جامعه شناسی، نظریه انتقادی و مطالعات رسانه را در این پژوهش اقتضا می نماید.
    کلیدواژگان: مطالعات فرهنگی، دیدمان، بحران دیداری، زندگی روزمره، مصرف
  • احمد علی حیدری *، هادی فیاض صفحات 21-32
    اکثر محققان حوزه آثار لیوتار رویکرد وی به امر والا را صرفا در حوزه تحریرات وی در خصوص امر والای مدرن و برپایه تاثیرپذیری آن از والای کانتی جستجو می کنند. این نوشتار درصدد آن است که بر پایه نوشتارهای پراکنده لیوتار در مورد آنچه که در برابر والای مدرن قرار می گیرد و آن را والای پس تمدرن می نامیم، به بررسی ابعاد آن بر اساس مفهوم رخداد بپردازد. به نظر نگارنده آنچه می توان در اندیشه لیوتار والای پست مدرن نامید، نه بر اساس تعریف کانت از امر والا که بر پایه تعریف ادموند برک شکل گرفته و در برخی آثار وی جنبه ای هستی شناختی می یابد. امر والا در تقریر غیرمتافیزیکی/ پس تمدرن آن، رخدادی است که ارتباطات گسترده ای با حوزه های گوناگون فلسفه و همچنین زندگی انسانی دارد. امر والای لیوتار تعریف و توضیح یک اتفاق نیست بلکه خود رخداد است. بیش از آنکه Erfahrung باشد Ereignis است. امر والا موقعیتی است که به دلیل سقوط اندیشه و پیش پا افتادگی آن و شوک هستی شناختی که ایجاد می کند - چیزی که تفسیر هایدگری ممکن است آن را unheimlichkeit امر والا بنامد - اندیشه اصیل را شعله ور می سازد؛ این رخداد زایشی است که به بازسنجی و بازخوانی مفاهیم فلسفی پیشتر تبیین شده اجازه بروز می دهد.
    کلیدواژگان: امر والا، پست مدرنیزم، ژان فرانسوا لیوتار، رخداد، هایدگر
  • زهرا رهبر نیا *، آمنه مافی تبار صفحات 33-46
    چیدمان تعاملی، گونه ای از بیان های هنری جدید است که با حضور مخاطب کامل می شود. در این شکل از هنر، مشارکت مخاطب چون عنصر بنیادینی عمل می کند که بی وجوب آن اثر هنری فاقد موجودیت است. این ارتباط دو سویه به پیدایش هنری تحدیدناپذیر منجر می شود که انتظارات سنتی درباره پایداری را درهم می شکند. نمونه مورد مطالعهدر این مقاله چیدمان «وقتی چیزی رخ نمی دهد» اثر «ارنستو نتو» برزیلی است. «نتو» در این اثر از امکانات ابزار جدید بهره می گیرد و با درگیرکردن حداکثری قوای حسی مخاطب در ترغیب او به تعامل، صاحب اعتبار می شود. نگارندگان بر این باورند که ظرفیت های این چیدمان در ایجاد مصالحه بین ذهن و جسم، مصداقی عینی برای نحله پدیدارشناسی هرمنوتیک در فلسفه است، چون اساس پدیدارشناسی هرمنوتیکی «هایدگر» نیز بر آشتی انسان با جهان استوار است. به دلیل این قرابت آشکار، پژوهش حاضر با این پرسش آغاز شد که چگونه می توان با ابزار تحلیل پدیدارشناسی هرمنوتیک، تعامل مخاطب و اثر هنری را در چیدمان «وقتی چیزی رخ نمی دهد» تفسیر کرد؟ فرضیه این بود که از دیدگاه پدیدارشناسی هرمنوتیک، مخاطب اثر تعاملی در قالب فاعل بیرونی ظهور نمی کند بلکه با تمامی قوای حسی، ماهیت اثر هنری را پذیرفته و بخشی از آن می شود. برای دستیابی به هدف تحقیق مبتنی بر توفق مبادی پدیدارشناسی هرمنوتیک در این چیدمان تعاملی؛ اطلاعات به صورت اسنادی گردآوری شد و به روش توصیفی تحلیلی مورد مداقه قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که مخاطب در پهنه این اثر، موجودیتی تفسیری دارد و دیگر فاعل شناسنده ای نیست که با اتکا به ذهنیت معین، مفاهیم اشیاء را تعریف کند؛ او نه فقط با استناد به آنچه چشم می بیند بلکه با وثوق به قوای دیگر چون بویایی و لامسه، پذیرنده حقیقت است. در این فرآیند، جسم مخاطب به جزیی از چیدمان بدل می شود و این تجانس به یگانگی او با اثر هنری منتهی می گردد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی هرمنوتیک، چیدمان تعاملی، ارنستو نتو
  • جبار رحمانی *، سپیده ظفری نایینی صفحات 47-63
    هنر یکی از حوزه های پیچیده و مبهم فعالیت های بشری است، تولید امر هنری و شناخت علمی از آن دو مقوله متفاوت هستند، به همین سبب مطالعات هنر، مستلزم نگاهی میان رشته ای است تا بتوان تخیل خلاق هنری را در قالب مولفه های عقل علمی بررسی کرد. پژوهش هنر به مثابه عرصه ای میان رشته ای، می تواند مبنایی برای ترجمان معنای هنری به زبان علوم دیگر باشد. فهم و بیان عقلانی معنای هنری، از مدخل هرمنوتیک گام مهمی برای توسعه این فضای میان رشته ای پژوهش هنر است. هرمنوتیک اکنون به روشی برای تحلیل مفهومی پدیده ها تبدیل شده است. یکی از متفکران هرمنوتیک مولف محور، اریک هیرش است او مخالف تکثر معنایی است و معنای مطلق اثر را در دست خالق آن می داند، و با طرح تعاریف مشخص و تازه ای از معنا، دلالت، فهم و تاویل، داوری و نقد به همراه توصیف دقیق و موشکافانه اثر، روشی را در فهم بنیان نهاد. در این مقاله با کنکاش در آراء و نظریات هیرش، وجوه اصلی نظریه وی و چگونگی استفاده از آن در تحلیل هنر نگارگری بررسی می شود و در نگاره «یوسف و زلیخا» اثر کمال الدین بهزاد با این رویکرد، ضمن طبقه بندی یافته های سایرین، با جستجو در قصد مولف نتایج تازه ای از فرهنگ و هنر دوره تیموری به دست می آید. از این رویکرد میان رشته ای می توان برای تحلیل سایر آثار هنری نیز استفاده کرد. هدف این نوشتار ایجاد پیوندی میان نظریه هرمنوتیکی و هنر به مثابه عرصه ای میان رشته ای است که هنرپژوهان بتوانند با تکیه بر تاویلی درست به تعبیر و نقد آثار خلاقانه و جدید بپردازند و به کشف های تازه ای برسند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، نگارگری، میان رشتگی، پژوهش هنر، هیرش، یوسف و زلیخا
  • علی محمد ولی *، فرزان سجودی صفحات 65-82
    در بخش اول مقاله، آرای ژان پل سارتر، رولان بارت، و میشل فوکو با محوریت مسئله مولف بازخوانی شده است. در جهت یافتن پاسخ این پرسش که مولف چیست و چه کارکردی دارد و در آینده چه کارکردی می تواند داشته باشد، از خلال این بازخوانی پرسش هایی در زمینه اثر، مخاطب و رابطه ی میان مولف، اثر هنری و متن طرح شده و تلاش شده که پاسخ های هر کدام از این متفکران، تبیین شود. در بخش دوم، ضمن اشاره به تبیین متفاوت بلانشو از مسئله مولف و یاری گرفتن از آرای او برای پاسخ دادن به چرایی و چگونگی تالیف و حضور در فضای مجازی، مسائل طرح شده در بخش اول، از خلال تجربه تولید و توزیع متن در فضای مجازی بازطرح شده و پاسخ های قبلی به آزمون گذاشته شده است. در انتها مسئله مولف در فضای مجازی، در دو حوزه متن و مخاطب مورد بازخوانی قرار گرفته و امکان خلق و درک زیبایی شناسی تازه در فضای مجازی بررسی شده است.
  • مهدی امینی * صفحات 83-97
    نوشتار پیش رو با طرح این پرسش که فرایند ادراک حسی زیبایی و لذت زیبایی شناختی به چه کیفیتی است و هویت مفهوم حاصل از آن چیست؟ مدعی است که مبتنی بر مبانی فلسفی ملاصدرا، ادراک زیبایی محسوس، اولا و بالذات حضوری بوده و لذت زیبایی شناختی هم محصول همین ادراک است و مفهوم زیبایی نیز در فرایند انتزاع از حیثیات خارجی شیء، تحت عنوان «معقول ثانی فلسفی» تحصل می یابد. ضرورت پرداختن به مساله مذکور در حکمت صدرا، به مبانی فلسفی آن باز می گردد که قابلیت جستجوی پاسخی اختصاصی را در مقابل زیبایی شناسی غرب، فراهم می سازد. بر این اساس نگارنده با طرح پرسش های فرعی تر و با روش توصیفی تحلیلی تلاش کرده است تا ابعاد این مساله را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. مهمترین دستاوردهای این جستار عبارت است از: تبیین ادراک حسی زیبایی، لذت زیبایی شناختی و تمایز آن با لذات زیستی و همچنین نسبت آن با مفاهیم خیر و کمال و در نهایت اثبات مفهوم زیبایی به عنوان معقول ثانی فلسفی.
    کلیدواژگان: زیبایی، معقول ثانی فلسفی، ادراک حسی، لذت زیبایی شناختی، خیر
  • حامد ذویاور *، مهنوش وحدتی، مهدی مکی نژاد صفحات 99-113
    هنر در جوامع مختلف، ظهور یکی از معانی خلقت و اسطوره های مربوط به آن است که به صورت نماد و در نتیجه به صورت نقوش در آثار بشری نمایان گشته است، این نقوش صرفا جنبه تزئینی ندارند و معانی و مفاهیم عالی تری ارائه می کنند و به خاطر جنبه های نمادین یکی از متنوع ترین نمادگرایی ها هستند. بته که به عنوان نقشی گیاهی و تزئینی در هنرهای سنتی، به صورتی فراگیر مورد استفاده قرارگرفته، نگاره ای است نمادین از اعتقادات ایرانیان و دیگر ملل که با هماهنگی موجود در میان اجزاء درونی و بیرونی اش در طی زمان و گذر از میان فرهنگ های مختلف توانسته همیشه راه تکامل و زیبایی را پیموده، کامل شده، نهایتا آنچه امروز به دست ما رسیده به عنوان بته جقه بشناسیم. این مقاله جستجویی است برای یافتن این سوال که: بته جقه بیانگر چه حقایقی وراء آنچه تاکنون شنیده ایم و خوانده ایم است؟ هدف از تدوین این مقاله نزدیکی اذهان به دریافت مفهوم بته جقه است و در پژوهش پیش رو که تحقیقی است از نظر هدف بنیادی به شیوه توصیفی-تحلیلی کوشش شده، در حد توان به هویت اصلی و حقیقی این نقش مایه کهن پرداخته شود. این آرایه نمادی از اندیشه ای است که گروهی از هنرشناسان آن را نمادی از سرو، درخت زندگی، آتش، تاج و...می دانند که با حفظ هویت خود و خلاقیت و هوشمندی هنرمند به طرزی زیرکانه یا از سر نا آگاهی با اینکه از طبیعت اولیه اش فاصله گرفته و به گونه های متفاوت در هنرهای مختلفی در تمامی ایران و جهان بازتاب یافته است همچنان به عنوان نقش مادر با لطافت تمام جلوه گری می کند؛ اما حقیقت نهفته در این نقش حکایت از نوعی پیوستگی با خلقت آغازین دارد.
    کلیدواژگان: بته جقه، درخت زندگی، تاج، دیهیم، داهیه
|
  • Maryam Kahvand, Mehdi Hosseini * Pages 7-19
    Everyday life is considered one of the most notable issues in cultural studies and it is concerned by many theorists and writers of cultural studies in their works. Considering the ever increasing development of images and their dominant role in today’s culture، it is important to concern about visual dimension of everyday culture، and also the visuality، which means the social construction of seeing. This research purports to discuss the concept and the nature of everyday life building on Nicholas Mirzoeff’s theory، a distinguished theorist in visual culture. The study of the space of consumption، as a significant area of daily life، will provide important results including the inevitable role of visual culture in the everyday life and the inadequacy of everyday life as the bastion of resistance against the hegemonic power. The interdisciplinary nature of cultural studies as the substrate and the main source of visual culture، concerns other disciplines like sociology، the critical theory and media studies in this research.
    Keywords: cultural studies, intervisuality, visual crisis, everyday life, consumption
  • Ahmad Ali Heidari *, Hadi Fayyaz Pages 21-32
    The Sublime in Lyotard’s works is known for his writings on Kantian sublime. This paper tries to shed light on that side of Lyotard’s writings in which the sublime is explained based on Edmund Burke’s definition of sublimity and far from Kantian modern sublime. This is an ontological type of sublimity with strong ties to the concept of event or Ereignis، which Lyotard calls Postmodern sublime. The sublime، in its non-metaphysical/ postmodern definition، is an event that has wide relations with being and the human life. Lyotard’s postmodern sublime، is not the explanation of an experience but rather it is the moment of the event. In other words، rather than Erfahrung، it is Ereignis. For him، the sublime is a place that، because of the declining of thought 5 and the ontological shock it makes-what Heideggerian thought might call the sublime’s un-homely or unheimlichkeitwakes genuine thinking; it is a creative event، allowing for re-evaluation of already accepted philosophical concepts.
    Keywords: sublime, post modernism, Lyotard, Heidegger, event
  • Zahra Rahbarnia *, Amene Mafitabar Pages 33-46
    The interactive installation is a form of novel arts which is made and matured by the presence of audience and interaction. In fact، the audience participation in this form of art acts as a fundamental element without which the artwork would be incomplete and nonexistent. The mutual relationship leads the art to be unrestrained that breaks down the traditional expectations of stability and restriction. In the case study of this paper، the Brazilian artist Ernesto Neto uses the possibilities of this new instrument in one of his interactive installations named “While Nothing Happens”; he authenticates his artwork through engaging the audience’s maximum sensory faculties such as sight، tactile and olfactory to encourage him/ her to interact. The authors believe that the qualifications of the installation in terms of reconciling the body and the mind are certainly the objective of the phenomenological thought of philosophy; because phenomenological knowledge and especially Heidegger’s phenomenological hermeneutics is based on the reconciliation of the human and the universe. Based on the apparent propinquity of the basis of phenomenological knowledge and the existential philosophy of Ernesto Neto’s interactive installation، the research is initiated with this question: how can one interpret the interaction between the audience and the artwork in “While Nothing Happens” by means of phenomenological hermeneutics analysis? In order to achieve the aim، i. e. finding the phenomenological hermeneutics bases on this interactive installation، the information is documented and then analysed by descriptive-analytical approach. The results show that the audience has an interpretive presence in the arena of the artwork and he/she is not only an identifying subject who defines the concept of an object based on a determined mentality since he/she appreciates the reality not only with referencing to what his/her eye sees but also based on other sensory faculties as tactile and olfactory. The audience’s body is turned into a part of installation elements in so far as he is integrated into the artwork.
    Keywords: phenomenological, hermeneutics, interactive installation, Ernesto Neto
  • Jabbar Rahmani *, Sepideh Zafari Pages 47-63
    Hermeneutics is a method for conceptual analysis of phenomena. Hirsch is one of the most famous hermeneutician. In his books، he argues that the author’s intention must be the ultimate determiner of meaning. He popularized the distinction between “meaning” (as intended by the author) and “significance” (as perceived by a reader or critic) and argued for the possibility of objective knowledge in the humanities and social sciences. In this paper by exploring the ideas of Hirsch، we try to present the main aspects of his hermeneutical theory and see if it can be applied in the analysis of painting. As a case، the painting “Joseph and Zlykha” of Kamal al-Din Behzad is analyzed by Hirsch’s approach. This case shows us that how this approach can be used to analyze other works of art، especially paintings. The purpose of this paper is to establish the art of hermeneutics to understand the intended meaning of authors.
    Keywords: hermeneutics, painting, Hirsch, meaning, significance, Joseph, Zlykha painting
  • Ali Mohammadvali *, Farzan Sojoodi Pages 65-82
    This article tries to answer some questions on the possibility of the formation of a different art in the cyberspace. The questions have been specifically selected from the pre-internet texts that are about the author issue. Clearly none of the intellectuals has proposed their questions on the cyberspace. However، it is felt that those issues proposed in their thought have the capability for investigating the possibility of art creation (generally) and literature and aesthetics (specifically) in the cyberspace. So، first of all، the issue itself is re-read through some questions; then، it is tried to answer these questions by concentration on the manner and function of the author in the cyberspace. The suggested thoughts have generally concentrated on the author as a “writer”; but it is possible to re-read them based on the title of “an artist”. The proposed questions are as follows: - What kind of relation is between the creative element of an artistic creation and a deterministic position?
  • Mahdi Amini * Pages 83-97
    This article questions the quality of the process of the perception of beauty and aesthetic pleasure to see what identity is derived from this concept. It is claimed on the philosophical foundations of Mullā Sadrā that the sensible perception of beauty، firstly and in particular is “intuitive knowledge” and that the aesthetic pleasure is produced from this “intuitive knowledge” and then the concept of beauty is derived from process of abstraction from external quality of object as secondary philosophical-intelligible. This issue is an essential part in Sadra’s Theosophy and can provide new perspectives different from those of western Aesthetics. On this basis، the author will proceed to study and explain the dimensions of this issue. The most important achievements of this research are: the explanation of the perception of beauty، the distinction between Aesthetic pleasure and corporal pleasure and also its relation to the concepts of good and perfection and in the end proving that the concept of beauty is a secondary philosophical-intelligible.
    Keywords: beauty, secondary philosophical, intelligible, perception, aesthetic pleasure, good
  • Hamed Zoyavar *, Mahnosh Vahdati, Mahdi Makinejad Pages 99-113
    Art is one of the multiple manifestations of Creation and its myths. In every society، it emerges in the form of symbols and motifs. These motifs are not just decorative but convey higher meanings، therefore the symbols related to them are among the most varied symbolism. Bote 8 Quarterly Fourth Year، No. 15، Summer 2015 as one of the botanical and decorative motifs in traditional arts، has been used vastly. This motif is among the symbols related to Iranian beliefs. Since ancient time، this motif has undergone different changes towards its perfection and beauty to finally become what we know today as Bote Jeghe. This paper tries to deal with the following question: What sort of meanings Bote Jeghe convey beyond what we have heard or read about it so far? Many commentators have written about this motif’s relation with sacred trees or symbolic motifs of life، fire، tree of life، crown، etc. It is obvious that this motif has changed so much and somehow permeated through the global art. It will be further argue that it is also a motif of motherhood to finally discuss that its hidden meaning has to do with the concept of original creation.
    Keywords: Persian paisley (Bote Jeghe), tree of life, crown