فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان حیدریان*، کاظم رنگزن، سعید ملکی، ایوب تقی زاده صفحه 1
    اطلاع از نسبت کاربری های اراضی و نحوه تغییرات آن در گذر زمان یکی از مهم ترین موارد در برنامه-ریزی و مدیریت اراضی است. با آگاهی از نسبت تغییرات کاربری ها در گذر زمان می توان نحوه تغییرات در آینده را پیش بینی نمود و اقداماتی پیشگیرانه و مقتضی انجام داد. هدف از این تحقیق، پایش تغییرات کاربری اراضی کلان شهر تهران در بازه زمانی (1385-1374) است. نقشه-های کاربری اراضی برای سال های مورد نظر از تصاویر ماهواره لندست استخراج شد و با استفاده از داده-های اتوکد سازمان نقشه برداری و نقشه های موجود اصلاح شدند. برای صحت سنجی نقشه ها، با استفاده از ماتریس خطا، ضریب کاپای 88% به دست آمد و آشکارسازی تغییرات با روش مقایسه پس از طبقه بندی انجام شد. نتایج آشکارسازی تغییرات با ضریب کاپای 91% و ضریب کرامر 88% نشان می دهد که افزایش مساحت در مناطق ساخته شده (68 /4603 هکتار)، پارک ها (7/ 650 هکتار) و سطوح آبی (32/ 22 هکتار) و همچنین کاهش مساحت در زمین باز (47/ 4561 هکتار) و پوشش گیاهی (23/ 715 هکتار) رخ داده است. با توجه به نتایج، بیشترین تغییرات مناطق ساخته شده، در غرب شهر تهران صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، سنجش از دور، سامانه اطلاعات جغرافیایی، اراضی تهران
  • شهرام بهرامی، الهه اکبری *، عاطفه دوران صفحه 11
    برآورد دمای سطح زمین در پهنه وسیع از طریق سنجش از دور، نقصان پایش آن را در ایستگاه های محدود هواشناسی رفع می کند. الگوریتم توازن انرژی سطح زمین (سبال)، در اکثر نقاط دنیا برای برآورد دما در سطح مورد استفاده قرار گرفته است. هدف این تحقیق، به دست آوردن دمای سطح زمین و بررسی ارتباط آن با عوامل جغرافیایی نظیر ارتفاع، جهات جغرافیایی، لیتولوژی و مورفومتری برخی از لندفرم ها در مخروط آتشفشانی تفتان می باشد. بنابراین، با اعمال الگوریتم سبال بر تصویر ماهواره ای +ETM سال 2001، نقشه حرارتی منطقه تهیه شد. برای اجرای این روش، رادیانس حرارتی تصحیح شده، گسیلمندی سطحی در باند حرارتی، رادیانس طیفی، بازتابندگی در هر باند و آلبیدوی سطحی نیز محاسبه گردید. نقشه خط الراس ها و خط القعرها بر اساس روش بررسی منحنی میزان های منطقه از طریق نقشه توپوگرافی و گوگل ارث تهیه شد. نقشه آبراهه ها، مدل رقومی ارتفاع، جهات جغرافیایی و زمین شناسی، رقومی و تولید گردید. با انطباق و همپوشانی نقشه های مذکور با نقشه دمای سطح زمین و استفاده از تحلیل Zonal Statistic، دمای سطح زمین در هر طبقه ارتفاعی، جهت جغرافیایی، سازند و لندفرم های خاص به دست آمده است. نتایج نشان می دهد که در طبقات ارتفاعی بالاتر، دمای سطح زمین کاهش یافته و در میزان دمای سطحی مخروط، جهات جغرافیایی نقش بسیار مهمی را ایفا می نمایند. به طوری که کمترین میانگین دما در جهت غربی و بیشترین میانگین دما در جهت شرقی به چشم می خورد. همچنین، سازندها و لندفرم هایی که کمترین و بیشترین دما را دارا هستند نیز در این جهات قرار دارند. بنابراین با در نظر گرفتن شرایط دمایی در جهات جغرافیایی و سازندهای مختلف، می توان به کاشت محصولات کشاورزی سازگار و برنامه ریزی محیطی مناسب اقدام نمود.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، سنجش از دور، روش سبال، مورفولوژی، لیتولوژی، تفتان
  • زهرا خبری*، نرجس سادات موسویان ندوشن، فرهاد نژادکورکی، نبی الله منصوری صفحه 25
    با توجه به اهمیت آلاینده های هوا و تاثیرشان بر سلامتی انسان، بررسی صحت مدل های پخش آلاینده های هوا از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از مدل های پرکاربرد در این خصوص، مدل ائرمود (AERMOD) است که به عنوان یک مدل پیش بینی دائمی است. هدف از این مطالعه بررسی صحت مدل AERMOD در شرایط کاربرد و عدم کاربرد توپوگرافی می باشد. بدین منظور جهت اجرای مدل از داده های هواشناسی 24 ساعته ایستگاه سینوپتیک یزد به عنوان ورودی داده-های هواشناسی، از نتایج پایش ذرات خروجی EAF شرکت فولاد آلیاژی ایران به عنوان داده های منبع استفاده شد. همچنین جهت ایجاد فرمت مدل رقومی ارتفاعی (DEM) مورد نیاز مدل با دقت های متفاوت 30، 50 و 90 متر نیز از نرم افزار Global Maper®13 استفاده گردید. سپس از مدل در دو حالت مسطح بودن منطقه و حالت اعمال توپوگرافی اجرا گرفته و در نهایت نتایج با یکدیگر مقایسه شد. نتایج حاکی از آن است که با اعمال توپوگرافی، میانگین غلظت ها μg/m3 0/036 نسبت به حالت عدم اعمال توپوگرافی بیشتر است. همچنین نتایج نشان داد که ماکزیمم غلظت در حالت عدم اجرای ائرمپ، μg/m3 1، در خلاف جهت باد غالب، سمت غرب دودکش است و در حالت اجرای AERMAP، ماکزیمم غلظت برابر با μg/m3 17/5 در جهت باد غالب و سمت شرق و جنوب شرق دودکش می باشد. همچنین با کاربرد مدل رقومی ارتفاعی با دقت های متفاوت، اختلاف چندانی در میانگین غلظت های پیش بینی شده توسط مدل مشاهده نشد. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که بدون اجرای AERMAP پیش بینی از دقت کافی برخوردار نخواهد بود. همچنین با DEM 90 متر نیز می توان AERMAP را اجرا و مدلسازی را انجام داد.
    کلیدواژگان: ائرمود، توپوگرافی، مدلسازی، آلودگی هوا
  • علی اکبر جمالی، محمدحسن زاده، انگیزه اسدی ساروی* صفحه 35
    ارزیابی مکانی نامناسب در طرح ها و پروژه های توسعه ملی و منطقه ای در ایران، عمدتا به صرف غیرقابل توجیه بودجه و زمان منجر می گردد. برای کاهش این هزینه ها و از دست رفتن فرصت ها، استفاده از یک مدل کارآمد که بتواند از خطای کارشناسی بکاهد، هدف تحقیق حاضر می باشد که در حوزه آبخیز قورچای رامیان گرگان انجام گردید. در این تحقیق، ابتدا سناریوی های مجزا و مدل مفهومی و درختی برای عملیات بیولوژیک و مکانیکی (احداث سدهای اصلاحی سنگ و سیمانی) تهیه گردید. در مرحله بعد، مطابق مدل، نقشه های محدودیت ها و عوامل به محیط ارزیابی چندمعیاره مکانی در نرم افزار ایلویس وارد گردید. محدودیت ها (شیب، کاربری اراضی، خاک و شبکه آبراهه) استانداردسازی بولین و عوامل (شیب، ارتفاع، خاک، فرسایش خاک، کاربری اراضی، فاصله از جاده، روستا، گسل منبع قرضه و زمین لغزش) استانداردسازی فازی (به روش های سود، هزینه و مرکب) شدند. وزن دهی عوامل (به روش های رتبه دهی، مقایسه زوجی و مستقیم) با استفاده از نتایج پرسشنامه و نظرات کارشناسی انجام گردید. نتایج نشان داد در نقشه اولویت بندی که چهار رتبه بندی در آن مشخص گردیده بود، در طرح های بیولوژیک و در طرح های سد و سیمان، مکان های دارای اولویت اول به ترتیب امتیازات 97/ 0 تا 73/ 0 و طول 3 کیلومتر از آبراهه و 86/ 0 تا 65/ 0 و مساحت 2470 هکتار را به خود اختصاص دادند. مدل از نوع منطقی است و اصول منطقی و بهینه سازی را به کار می گیرد نه تجربی، بنابراین در صدد تست آن با طرح های اجرا شده قبلی نبوده ایم. طرح هایی که به مراتب دچار خطای زیاد هستند چون امکان تلفیق عوامل متعدد با فنون پیشرفته GIS وجود نداشته است. در نهایت پیشنهاد شد که به دلیل به کارگیری عوامل متعدد مکانی در تصمیم، برای ارزیابی طرح های آبخیزداری و پیش بینی طرح ها برای اجرا، از این مدل در کشور در حوزه های مشابه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، حوزه آبخیز قورچای، ارزیابی مکانی، طرح های مکانیکی و بیولوژیک
  • سلمان سوری *، سیامک بهاروند، طاهر فرهادی نژاد صفحه 47
    زمین لغزش یکی از مخرب ترین پدیده های طبیعت است که هر ساله باعث خسارت هایی به جان و اموال مردم می شود. بنابراین، پهنه بندی خطر زمین لغزش به منظور توسعه فعالیت های آینده امری ضروری است. در این تحقیق برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوزه چم سنگر از عملگرهای منطق فازی استفاده شده است. به منظور بررسی پایداری دامنه ها در حوزه چم سنگر ابتدا با استفاده از تصاویر گوگل ارث و بازدید های میدانی (ثبت نقاط لغزشی با استفاده از GPS) نقاط لغزشی شناسایی و متعاقب آن نقشه پراکنش زمین لغزش های حوزه تهیه گردیده است. سپس سطح همبستگی نقاط لغزشی و هر یک از عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش شامل شیب، جهت شیب، کاربری اراضی، ارتفاع، لیتولوژی، بارندگی، آبراهه و فاصله از جاده با استفاده از مدل نسبت فراوانی مشخص و مقادیر فازی با استفاده از نظرات کارشناسی و تعیین توابع عضویت برای هر یک از عوامل موثر در محیط ArcGIS®10.1 تعیین گردید. برای ارزیابی و طبقه بندی نتایج خروجی عملگرهای مورد استفاده در برآورد خطر لغزش منطقه از شاخص جمع مطلوبیت (QS) استفاده شده است. نتایج نشان داد که عملگر گامای 9/ 0، با مقدار 554/ 0=QS روش کارآمدتری نسبت به عملگرهای جمع جبری فازی با 042/ 0=QS و ضرب جبری فازی با 008/ 0 =QS، برای تهیه نقشه خطر لغزش های حوزه چم سنگر می باشد. بر اساس پهنه بندی صورت گرفته با عملگر گامای 9/0 به ترتیب 39/ 13، 58/ 47، 7/ 32، 44 /5، 884 /0% از مساحت منطقه در کلاس های خطر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، چم سنگر، منطق فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • علی آریاپور *، باقر قرمز چشمه، مجتبی نساجی، نغمه پیروزی صفحه 61
    ارزیابی پروژه های مرتعداری امروزه از بنیادی ترین مسائلی است که در کشورها به منظور برنامه-ریزی های آتی در خصوص طرح های اجرایی و مدیریت منابع طبیعی انجام می گیرد. با توجه به نبود تجهیزات لازم به منظور اندازه گیری و ثبت تغییرات ایجاد شده در وضعیت سیلاب، فرسایش و رسوب حوزه-های آبخیز استفاده از مدل های توزیعی هیدرولوژیکی جهت شبیه-سازی رفتار حوزه در قبل و بعد از اقدامات مرتعداری ابزاری کارآمد در دستیابی به این اهداف می باشد. هدف این تحقیق ارزیابی تاثیر تغییر پوشش گیاهی بر رواناب در حوزه آبخیز سراب سفید شهرستان بروجرد در استان لرستان با استفاده از مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS می باشد. جهت تعیین تاثیر تغییر وضعیت مرتع، زمان تمرکز در شرایط بعد از اجرای اقدامات محاسبه و نیز طی بازدید میدانی میزان بهبود پوشش گیاهی حوزه و ارتقاء وضعیت هیدرولوژیک حوزه با استفاده از روش SCS محاسبه و با اعمال تغییرات ایجاد شده در ورودی های مدل اقدام به شبیه سازی رفتار سیلاب برای وقایع موجود گردید. معیارهای دبی اوج و حجم سیلاب برای ارزیابی تعیین شد و مقادیر آن ها برای دو وضعیت قبل و بعد از تغییرات کاربری محاسبه گردید. نتایج نشان داد که این مدل برای پیش بینی و شبیه سازی رواناب در حوزه با دقت قابل قبول مناسب بوده و به دلیل کم شدن شماره منحنی در اثر افزایش پوشش گیاهی به ترتیب بهترین سناریو برای کاهش رواناب در شرایط قرق، مدیریت حال حاضر، آتش سوزی و چرای شدید است. بنابراین جهت کاهش رواناب بهتر است که نسبت افزایش پوشش گیاهی با هر ابزار مدیریتی حتی قرق که آخرین راه است اقدام نمود تا از بروز فاجعه و تخریب اراضی، باغات و اماکن احداث شده در حاشیه رودخانه و در کنار شهر بروجرد جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: مدل سازی رواناب، مدل هیدرولیکی HEC، HMS، سامانه اطلاعات جغرافیایی، حوزه سراب سفید
  • شبنم جعفری خسرق *، علی اکبر آبکار، غلامعلی کمالی صفحه 79
    اطلاعات درباره پایداری جو فاکتور بسیار مهمی در پیش بینی های هم زمان و کوتاه مدت می باشد. تخمین پایداری جو معمولا بر اساس شاخص های ناپایداری جو توسط داده های رادیوسوند انجام می-گیرد. اما به دلیل تعداد بسیار کم ایستگاه های هواشناسی دارای رادیوسوند و هزینه بر بودن آن استفاده از تصاویر ماهواره ای می-تواند جایگزین مناسبی باشد. در این مطالعه به اعتبارسنجی شاخص-های ناپایداری به دست آمده از تصاویر سنجنده مادیس به منظور پیش بینی ناپایداری جو در مقایسه با مقادیر مشاهده شده توسط رادیوسوند پرداخته شده است. شاخص های ناپایداری استخراج شده از مادیس شامل سه شاخص ناپایداری مجموع مجموعه ها (TT)، شاخص ناپایداری بالاروی (L) و شاخص ناپایداری K است. این شاخص ها با شاخص های به دست آمده از داده های رادیوسوند ساعت 00 (UTC) ایستگاه تبریز مورد مقایسه قرار گرفت. ایستگاه تبریز به علت فرودگاهی بودن، دارا بودن ایستگاه سطوح بالا و همچنین با توجه به تناوب زیاد وقوع توفان تندری (بیش از 35 روز توفانی در هر سال) در دو فصل بهار و تابستان سال 2007 برای مطالعه موردی انتخاب شد. مشاهده شد که شاخص های TT، L و K به دست آمده از مادیس و رادیوسوند به ترتیب با ضرایب همبستگی 46/ 0، 55/ 0 و 60 /0 در فصل بهار و 64/ 0، 65/ 0 و 67/ 0 در فصل تابستان رابطه همبستگی خوبی را نشان می دهند و بنابراین درون یابی مکانی آن ها به مناطقی که در آن ها اطلاعات رادیوسوند وجود ندارد امکان پذیر است. همچنین در بررسی میانگین خطای مطلق در فصل تابستان شاخص های K و TT خطای کمتری را نسبت به فصل بهار نشان دادند، در حالی که شاخص L خطای کمتری را در فصل بهار نسبت به تابستان نشان داد. همچنین مشاهده شد که مقادیر شاخص های ناپایداری به دست آمده از مادیس نسبت به رادیوسوند کمتر تخمین زده شده که این میزان در فصل بهار قابل ملاحظه تر می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص ناپایداری مجموع مجموعه ها، شاخص ناپایداری بالاروی، شاخص ناپایداری K، مادیس، رادیوسوند، اعتبار سنجی
|
  • P. Heydarian*, K. Rangzan, S. Maleki, A. Taghizadeh Page 1
    Knowing the ratio of landuse and how this ratio change over the time is a significant factor in landuse planning and management. By knowing how landuses change over time, we can predict future changes and do preventive and appropriate actions. The aim of this study is detecting the landuse changes in the Tehran city in period of (1995-2005). Landuse maps for the mentioned years were derived from LandSat imagery and improved using AutoCAD data produced by the National Cartographic Center (NCC) and available maps. For verification produced maps, using the error matrix approach, a Kappa coefficient of 88% was achieved and after classification, change detection was carried out using comparison approach. The results of change detection with a Kappa coefficient of 91% and Cramer’s V of 88% show that the greatest increases were in built up area (4603.68 ha), parks (650.7 ha) and water level (22.32 ha) and in contrast, the greatest decreases were in open land (4561.47 ha) and vegetation cover (715.23 ha). In addition, according to the results the most changes of built up area has been occurring in the west part of Tehran.
    Keywords: Change detection, Remote sensing, Geographic Information System (GIS), Land of Tehran
  • Sh. Bahrami, E. Akbari*, A. Doran Page 11
    Land surface temperature estimation in the vast area using remote sensing can be eliminated depletion of its monitoring in limited numbers of weather stations. The surface energy balance algorithm for land (SEBAL) used for estimating the temperature in most parts of the world. The aim of this research is gaining the land surface temperature and studying its relation to geographical factors like height، geographic direction، lithology and morphometric of some landforms in Taftan volcanic cone. Therefore، by using SEBAL method on ETM+ imagery in 2001 year، heat map of this area is produced. As for performing this method، the corrected thermal radiance، surface emissivity in thermal band، spectral radiance، reflectivity in each bands and surface albedo was calculated. Ridges and thalweg map is produced by studying the regional contours using topographic maps and Google Earth. On the other hand، river maps، digital elevation model، geographic direction and geology are digitized and created. Then by overlapping the mentioned maps with land surface temperature (LST) map and using zonal statistical analysis، the LST is taken in every elevation class، geographic directions، formation and special land forms. Overall، results showed that at higher levels، LST decrease and geographic directions have an important role in temperature rate of cone. The minimum average of temperature and the maximum average of temperature are seen in west direction and east direction، respectively. Furthermore، formations and land forms that have minimum and maximum temperature are located in these directions. So، by regarding temperature conditions in geographic directions and different formations، could plan for implanting compatible agricultural crops and appropriate environmental conditions.
    Keywords: Land surface temperature, Remote sensing, SEBAL method, Morphology, Lithology, Taftan
  • Z. Khebri*, N. A. Mousavian Nadoushan, F. Nezhadkurki, N. Mansouri Page 25
    Accordance with the importance of air pollutants and their effects on human health، assessment of air pollutant emission model''s accuracy is significant. One of the models that widely used is AERMOD which is a permanent prediction model. The purpose of this research was evaluated the accuracy of AERMOD model، with and without application of topography. To achieve this goal، model ran with 24 hour meteorological data from Yazd synoptic station as input data and EAF stack monitoring data of I. A. S. Co. as the on-site data. Also، Global maper software version 13 was used for creating model''s requirements for DEM format with different resolutions of 30، 50 and 90 meters. After that، model ran on both situations، flat and non-flat area (with applying topography)، and then results compared together. The results indicated that the average concentration of pollutant in condition using topography is 0. 036 µg/m3 higher than condition without usage topography. Also، the results showed the maximum concentration of pollutant in the case without using AERMAP، is 1 µg/m3 in opposite direction to the prevailing wind، in stack western direction and with using AERMAP، the maximum concentration is equal to 17. 5 in prevailing wind direction in stack eastern and south eastern direction. Furthermore، by usage DEM with different resolutions، little difference was found in the mean concentrations predicted by the model. The result is that without implementation of AERMAP، the prediction was not sufficiently accurate. Furthermore، AERMAP could also be run with DEM 90 m and finally model could run.
    Keywords: AERMOD, Topography, Modeling, Air pollution
  • A. A. Jamali, M. Hasanzadeh, A. Asadi Saravi* Page 35
    Unsuitable positioning in national and regional development plans and projects in Iran results in irreversible spending of budget and time mainly. The aim of this study is to decline the costs and loss of opportunities، using a model that can effectively reduce the error of expert. This study was performed in the Ghourchay Ramian basin. Firstly، distinct scenarios and conceptual and tree model were created for biological and mechanical measures (masonry corrective dams). Then the constraints and vector maps entered into the SMCE in ILWIS®3. 7. Constraints (slope، land use، soil and streams) with Boolean method and factors (slope، height، soil، soil erosion، land use and proximity to road، village، fault، rock sources and landslide) with Fuzzy method (benefit، cost and compound methods) have been standardized. Then weighting of factors performed using the results of questionnaires and expert opinions with procedures as ranking، pairwise comparisons and direct method. Validity and reliability of the questionnaire، was controlled. Results showed that four ranking، which was specified in priority map، in biological plans، places with first priority allocated 0. 73 to 0. 97 scores and over 3 km of waterways and in dam and concrete plans، 0. 65 to 0. 86 and an area of 2470 hectares، respectively. The model type is logical and uses logical and optimization principles not experimental principles. So there was no try to test it with the previous schemes were implemented. Projects that many errors because lack of the possibility of combining several criteria and GIS advanced techniques. Finally، it was suggested that due to the high performance of this model for evaluating watershed management projects and prediction of projects for implementation، this model will be used in the same watersheds in the country.
    Keywords: Multicriteria decision making, Ghourchay watershed, Spatial Evaluation, Mechanical, biological projects
  • S. Soori*, S. Bharvand, T. Farhadinejad Page 47
    Landslides are one of the most destructive phenomena of nature that cause damage to both property and life every year، therefore، landslide susceptibility zonation (LSZ) is necessary for planning future developmental activities. In this study، the operator of fuzzy logic in landslide hazard zonation has been used in the Chamsangar watershed. For study the stability of slopes in the Chamsang field، in first step the sliding point and subsequent distribution maps of landslide were prepared using satellite images and field excursions (recording the sliding points by GPS). The correlation level between sliding points and each effective factor in landslide occurrence including slope، aspect، landuse، elevation، lithology، rainfall، drainage and distance to road determined using frequency ratio model. The fuzzy values prepared by expert view and the membership functions appointed for all effective factors in ArcGIS®10. 1environment. The Sum of Quality (QS) index used for evaluation and deviation of operators outputs which applied in estimation of sliding risk. Results show that Gama operator 0. 9 with QS=0. 554 is the more suitable than Fuzzy Algebraic Sum with QS=0. 042 and Fuzzy Algebraic Product with QS=0. 008 for prepare the landslide risk maps in Chamsangr field. According the zoning based on the gamma operator 0. 9، the 13. 39، 47. 58، 32. 7، 5. 44، and 0. 884 percent of the area is located in very low، low، medium، high and very high risk classes، respectively.
    Keywords: Landslide, Chamsangar, Fuzzy logic, Geographic Information System
  • A. Ariapour*, B. Ghermezcheshmeh, M. Nasaji, N. Piroozi Page 61
    Assessment of Watershed management practices is one of the main subjects for future planning of natural resources management and restoration projects. In terms of، there are no tools for assessment of watershed management practices in many basins of the country، and then distributed hydrological models can be used this purpose. The purpose of this study was evaluation of cover changes and it effect on runoff in Sarab Sefid basin in Borujerd county-Lorestan Province by HEC-HMS (Hydrologic Modeling System). For this purpose، based on the rainfall-runoff observed events، HEC-HMS model was optimized and calibrated. Then، to determination of rangeland condition changes، concentration time was measured after each scenario. Inputs of model were determined by SCS method and simulated runoff for available data from climatology stations. Criteria''s such as runoff pick and amount of flow determined for evaluation and measured in two situations of before and after land use. Results show that this model (HEC-HMS) is suitable for predicting and simulating of sun off in basin according to acceptable accuracy. Because of decreasing of Curve Number (CN) cause of plant cover increasing، the best scenarios to decreasing runoff are exclusion، available management of rangelands، conflagration and heavy grazing respectively. Therefore to decreasing of runoff must increase plant cover by any management tools even exclusion which it is the last way. Because of forestalling of natural hazardous and land degradation، orchards، built places beside of river and beside of Borujerd city.
    Keywords: Plant cover changes, Modeling HEC, HMS, Geographic Information System, Sarab sefid basin
  • Sh. Jafari Khasragh*, A. A. Abkar, Gh. Kamali Page 79
    nformation about the stability of the atmosphere is a very important factor in now casting and short term forecasting. Atmospheric Stability is usually estimated based on Radiosonde instability indices data. But due to a very low number of meteorological stations having Radiosonde and the cost of lunching them using satellite images could be a proper alternative. In this study، the accuracy of survey data obtained from Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) atmospheric profile products in order to predict atmospheric instability versus Radiosonde observed values has been investigated. Three extracted MODIS instability indices TT، L and K are compared with Tabriz station Radiosonde data at 00 (UTC). The Tabriz weather، airport station has been selected due to its high frequency of thunderstorms (over 35 thunderstorm days per year) and the existence of an upper air station in the spring and summer of 2007as a case study. It has been observed that the TT، L and K instability indices obtained from Radiosonde and MODIS show good correlation with respectively the correlation coefficient of 0. 46، 0. 55 and 0. 60 in spring and 0. 64، 0. 65 and 0. 67 in summer، and therefore the spatial interpolation of these indices in areas where there is no Radiosonde information is possible. Also by the investigation of the average absolute error، the K and TT indices showed less error in summer than spring while the L index showed less error in spring than in the summer. It was also observed that the instability indices values obtained from MODIS were underestimated compared with Radiosonde and it''s much more significant in the spring.
    Keywords: Total totals index (TT), Lifted index (Lindex), Kindex, MODIS, Radiosonde, Verification