فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال دوم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال دوم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر قلاوند *، سعید شاکریان، مسعود نیک بخت، عبدالرحمن مهدی پور، اکرم منظم نژاد، مجتبی دلارام نسب صفحات 8-17
    مقدمه و هدف
    اختلال تنظیم متابولیکی ناشی از دیابت شیرین سبب بروز عوارض متعدد قلبی-ریوی می شود که مشکلات فراوانی را برای فرد مبتلا به دیابت به همراه می آورد. ریه یکی از ارگان هایی است که تحت تاثیر عوارض دیابت قرار می گیرد. به همین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر یک دوره تمرینات هوازی بر برخی فاکتورهای قلبی- تنفسی در مردان مبتلا به دیابت نوع دو صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق نیمه تجربی 20 مرد دیابتی نوع دو با میانگین سنی 8/ 3 ± 05/ 45 سال و قند خون ناشتای 8/ 29 ± 55/ 140 میلی گرم بر دسی لیتر که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دوگروه تمرینات هوازی (10 نفر) و کنترل(10 نفر) تقسیم شدند. تمرینات ورزشی سه بار در هفته و به مدت هشت هفته انجام شد. شاخص های VO2max و حجم های ریوی (FVC و FEV1)قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل تغییرات شاخص های اندازه گیری شده از آزمون T-Test سطح معنی داری 05/0 ≥ P استفاده شد.
    یافته ها
    پس از هشت هفته افزایش معنی داری در Vo2max (p=0/001)، FVC(p=0/014)، FEV1(p=0/037)، در گروه تمرینات هوازی مشاهده شد، اما تفاوت معنی داری در پارامترهای اندازه گیری شده در گروه کنترل مشاهده نگردید (05/ 0< p).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه موید تاثیر مثبت تمرینات هوازی در بهبود حجم های ریوی و VO2max بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می باشد. احتمالا تمرینات هوازی می تواند از عوارض ریوی در بیماران دیابتی پیشگیری کند یا در افرادی که دچار این عوارض شده اند می توان از تمرینات هوازی جهت بهبود این عارضه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، تمرینات هوازی، FVC، FEV1، VO2max
  • احمد ایزدی، فریباه سپهوند *، مهین نادری فر، فاطمه محمدی پور صفحات 18-28
    مقدمه و هدف
    دیابت یک بیماری مزمن در تمام دوران زندگی است که دارای اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی بوده و با افزایش مشکلات ناشی از این بیماری، کیفیت زندگی نیز کاهش می یابد. لذا این مطالعه به منظور تعیین بررسی تاثیر آموزش بر ارتقاء کیفیت زندگی بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان تامین اجتماعی شهر خرم آباد در سال 1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی از نوع دو گروهی قبل- بعد بر روی 80 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه داخلی بیمارستان تامین اجتماعی شهر خرم آباد(48 مرد و 32 زن) انجام شد که به دو گروه 40 نفری(آزمون- شاهد) تقسیم شدند. میانگین سنی آنها بین70-30 سال بود. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه بود که جهت جمع آوری اطلاعات دموگرافیک واحدهای تحت مطالعه استفاده شد. کیفیت زندگی نیز با استفاده از پرسشنامه SF-20 به روش مصاحبه تعیین گردید. جلسات آموزشی به روش مستقیم و غیر مستقیم برای گروه مداخله برگزار شد و سه ماه بعد هر دو گروه مجددا با استفاده از پرسشنامه سنجیده شدند. اطلاعات در دو گروه قبل و بعد از آموزش مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش شماره 17 و آزمونهای ANOVA، تی مستقل و زوجی در سطح معنی داری P≤0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش 40% نمونه ها زن و 60% آنها مرد بودند. میانگین سال های ابتلا به دیابت 70/ 7±50/ 9 سال بود. نمره کیفیت زندگی در 92/ 31% بیماران ضعیف، در 78/ 29% متوسط و در 30/ 38% خوب بود. نتایج نشان داد که بین میانگین کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله آموزشی تفاوت آماری معنی داری وجود داشت(P≤0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش منسجم به بیمار، کیفیت زندگی بیماران دیابتی را ارتقاء می دهد و به طور قابل ملاحظه میزان عوارض بیماری را کاهش می دهد. ارائه آموزش خوب و کافی به این بیماران می تواند رضایت آنها را به دنبال داشته و کیفیت زندگی آنها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، کیفیت زندگی، بیماران دیابتی نوع دو
  • عزیز شهرکی واحد *، الهه اسدی بیدمشکی، حمیده شهرکی صفحات 29-41
    مقدمه و هدف
    ارزیابی نیازهای آموزشی، میزان آگاهی، آموزش خودمراقبتی، گرایش مثبت، تداوم و عملکرد مناسب در کنترل بیماری های مزمن از جمله دیابت موثر است. لذا برآن شدیم که مطالعه ای تحت عنوان تعیین میزان خودمراقبتی با نیازهای آموزشی بیماران دیابتی بستری در بیمارستان امیرالمومنین علی (ع) شهرستان زابل را انجام دهیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی بود که در آن جامعه مورد مطالعه بصورت مبتنی بر هدف انتخاب و با مراجعه به بیمارستان امیرالمومنین علی (ع) نمونه ها راجمع آوری گردید. ابزار گردآوری پرسشنامه شامل بخش اول خصوصیات فردی، بخش دوم سوابق بیماری و بخش سوم در رابطه با رژیم غذایی(16 سوال)، حیطه کنترل و درمان(13سوال) و حیطه پیشگیری 13 سوال بود. اطلاعات بوسیله پرسشنامه جمع آوری شد و در نهایت آنالیز داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثریت واحدهای مورد پژوهش(72%) به دیابت نوع دو مبتلا بودند. اکثریت واحدهای مورد پژوهش(80 %) در حیطه کنترل و درمان، (75%) در سطح پیشگیری، (60%) در حیطه رژیم غذایی از آگاهی لازم برخوردار نبودند. اکثریت واحدهای پژوهش(82 %) قبل از تعیین نیازهای آموزشی وضعیت خودمراقبتی خود را ضعیف اعلام نمودند پس از گذشت 6ماه وضعیت خودمراقبتی خود را اکثریت(91 %) واحدهای پژوهش خوب اظهار کردند. یافته ها نشان داد که بین میزان خودمراقبتی با نیازهای آموزشی ارتباط معنادار وجود داشت(p<0/05). هم چنین بین میزان تحصیلات و خودمراقبتی نیز ارتباط معنادار مشاهده شد(p=0/015).
    بحث و نتیجه گیری
    ارزیابی نیازهای آموزشی و آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی همواره یک استراتژی کلیدی و ارزشمند در زمینه کنترل موفق دیابت است. اثرات ارزنده و مفید آموزش به بیمار بارها در تحقیقات مختلف تایید شده است. لذا لازم است در تمامی بیمارستان ها پرستاران آموزش دیده، آموزش های لازم به بیماران دیابتی جهت مراقبت از خود داده شود.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، آموزش خود مراقبتی، دیابت، بیماران دیابتی
  • ناصح پهلوانی، امید صادقی، حمید رسد، فاطمه عزیزی سلیمان* صفحات 42-51
    مقدمه و هدف
    3-5/ 2 % مردم دنیا از دیابت رنج می برند و یکی از شدیدترین اختلالات ناشی از متابولیسم می باشد که در نتیجه ی آن بیومارکرهای التهابی مانند(اینترلوکین6، TNF α وCRP)افزایش می یابند هدف از این مطالعه بررسی ارتباط التهاب و استرس اکسیداتیو با قندخون، چربی و شاخص های تن سنجی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو است.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر به صورت یک بررسی مقطعی برای مقایسه ی ارتباط فاکتورهای التهابی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بر روی 45 مرد و زن 65-35 ساله مبتلا به دیابت نوع دو صورت گرفت، از آزمون های آماری independent sample T-test و linear regression برای تحلیل نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین قند خون ناشتا، MDA، TC و BMI در زنان بیشتر از مردان بودند، در سایر موارد تفاوتی بین دو جنس وجود نداشت، MDA نه به صورت مستقیم و نه پس از تعدیل اثر جنس ارتباطی با FBS، TC، TG و شاخص های آنتروپومتری (وزن، BMI و توده چربی بدن) نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد که میانگین توده بدنی، کلسترول تام و مالون دی آلدهید در زنان بیشتر از مردان دیابتی بود، این مطالعه نشان داد که باید توجه ویژه ای به کنترل فاکتورهای التهابی در افراد دیابتی به منظور تسهیل و تسریع در درمان بیماری و همچنین پیشگیری از عوارض ناشی از التهابات انجام شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، فاکتورهای التهابی، قندخون ناشتا، توده بدنی، کلسترول تام
  • مهدیه پودینه مقدم، حسین شهدادی *، فاطمه باماری، مریم خمری، عفت میر صفحات 52-62
    مقدمه و هدف
    دیابت یکی از مهم ترین بیماری های متابولیک است که در حدود 171 میلیون نفر از مردم جهان از آن رنج می برند و به نظر می رسد که این تعداد تا سال 2030 به 366 میلیون افزایش یابد. منیزیم کوفاکتور بسیاری از واکنش های آنزیمی در بدن است دارای اثرات متعددی نظیر شرکت در اکسیداسیون و متابولیسم کربوهیدرات ها و فعال شدن انسولین می باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین سطح سرمی منیزیم در بیماران دیابتی نوع دو و عوامل موثر بر آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی (مقطعی) بود که تعداد 60 بیمار از بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت و بخش داخلی بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان زابل که شرایط شرکت در پژوهش را دارا بودند با رضایت کتبی به صورت نمونه گیری در دسترس تا سقف کامل شدن حجم نمونه انتخاب شدند، روش جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه و چک لیست تهیه شده توسط پژوهشگران و اخذ نمونه ی خون از بیماران جهت آزمایشات Mg و HBA1C بود؛ جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید. سطح معنی داری P≤0/05 و سطح اطمینان% 95 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این پژوهش میانگین سطح منیزیم در بیماران دیابتی نوع دو 0.43 ± 1.76میلی گرم/دسی لیتر و میانگین HBA1C در این بیماران60/ 1 ± 51 /8 درصد بود، بین منیزیم و هموگلوبین گلیکوزیله از نظر آماری ارتباط معنی دار وجود داشت. (p= 0.01)همچنین منیزیم با متغیرهایی چون جنس بیماران دیابتی نوع دو از نظر آماری ارتباط معنی داری داشت اما بین میزان منیزیم و سایر متغیرها (سن، سطح تحصیلات، BMI، سطح اقتصادی، فشارخون سیستول و دیاستول) ارتباط معنی داری از نظر آماری یافت نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه میانگین غلظت منیزیم در بیماران دیابتی کمتر از محدوده ی طبیعی (1.8-2.5 میلی گرم بر دسی لیتر) بوده و با توجه به وجود رابطه ی آماری بین غلظت منیزیم سرم و HBA1C بایستی به گنجاندن مواد غذایی سرشار از منیزیم و آموزش در خصوص منابع منیزیم در رژیم غذایی بیماران دیابتی نوع دو توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: منیزیم، دیابت نوع دو، هموگلوبین گلیکوزیله
  • مریم شیرازی، منیره انوشه، فخری صبوحی* صفحات 63-72
    مقدمه و هدف
    با وجود پیشرفت در تشخیص و درمان دیابت، کنترل متابولیکی ناکافی در مددجویان مبتلا به دیابت همچنان ادامه دارد. کنترل ضعیف وضعیت متابولیکی ممکن است نتیجه شکست در خودمدیریتی دیابت توسط بیمار و نیز استراتژی های مداخله ای ناکافی توسط کادر درمان باشد. یکی از دلایل عمده خودمدیریتی ناکافی در مبتلایان به دیابت وجود موانعی در آموزش به این مددجویان است. شناخت موانع آموزش خود مراقبتی به بیماران دیابتی از دیدگاه پرستاران و بیماران می تواند گامی موثر در ارتقاء آموزش خودمراقبتی به این گروه از بیماران باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین موانع آموزش خود مراقبتی به بیماران دیابتی از دیدگاه پرستاران و بیماران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در پنج بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. 42 پرستار شاغل در بخش غدد و درمانگاه دیابت و 48 بیمار مبتلا به دیابت به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه ها را تکمیل کردند. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 15 و با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از دیدگاه پرستاران موانع محیطی با میانگین 85/15و از دیدگاه بیماران موانع مدیریتی با میانگین 16/10، مهمترین موانع آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی بودند. هم چنین نتایج نشان داد که دسترسی ناکافی پرستاران به منابع علمی به روز در زمینه دیابت (کتب، مجلات و مقالات) در بخش غدد در بعد محیطی، فقدان یک مرکز مشخص در بیمارستان برای دریافت آموزش ها، فقدان یک پرستار ثابت برای پاسخگویی به سوالات بیماران دیابتی، پر مشغله بودن پرستاران و داشتن زمان ناکافی برای در اختیار قرار دادن اطلاعات در زمینه دیابت در بعد مدیریتی، مهمترین موانع آموزش خودمراقبتی از دیدگاه بیماران بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله پیشنهاد می شود که مسئولان بهداشت و درمان و برنامه ریزان دانشکده های پرستاری با غنی کردن منابع علمی به روز در زمینه دیابت و برگزاری دوره های آموزشی برای پرستاران و تربیت پرستارانی متخصص در زمینه آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی و قرار دادن آنها به صورت در گردش در بیمارستان جهت آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی به کاهش موانع آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی کمک کنند.
    کلیدواژگان: موانع آموزش خودمراقبتی، پرستاران، بیماران
  • احمد ایزدی طامه، مهین نادری فر *، علیرضا نادری فر، رضا نیکبخت صفحات 77-83
    مقدمه و هدف
    دیابت یک بیماری متابولیک و یک مشکل بزرگ بهداشتی با شیوع رو به افزایش در جهان است که عوارضی نظیر نفروپاتی، نوروپاتی، رتینوپاتی و کوری را باعث می شود. افسردگی نیز از جمله اختلالات روانپزشکی است که با علائمی مانند کاهش علاقه و انرژی، احساس گناه، احساس شکست، گوشه گیری، اشکال در تمرکز، نفرت از خود، بی اشتهایی، افکار مرگ و خودکشی، بی خوابی یا پرخوابی و اختلال در عملکرد مشخص می شود. بیماران دیابتی ممکن است به علت عوارض این بیماری دچار اختلالات خلقی و از جمله افسردگی شوند. هدف از این مطالعه، مروری بر افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر با جستجو به صورت مروری در متون موجود در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی شامل Magiran، SID، Iran medex Pubmed، Google scholars، با کلید واژه های depression، diabetes و Patiant مربوط به سال های 1995 تا 2007 انجام گردید. در این مطالعه شیوع افسردگی در بیماران دیابتی و رابطه متغیرهای مختلفی مانند جنس، سن ابتلا، وضعیت تامل و غیره با افسردگی در بیماران دیابتی مورد بحث قرار گرفت.
    یافته ها
    دیابت شیوع بالایی در ایران دارد، ابتلای به افسردگی علاوه بر تشدید عوارض دیابت باعث بروز علائم خود تخریبی مانند پرخوری، پرنوشی، مصرف نکردن دارو ها و یا اقدام به خودکشی می شود که خود روند درمان دیابت را مختل می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    تاکنون مطالعات زیادی درباره ی شیوع افسردگی در بیماران دیابتی انجام شده است که مشخص کرده است شیوع افسردگی در بیماران دیابتی بسیار بیشتر از افراد عادی است و نیز شیوع افسردگی در برخی افراد مانند زن ها، افراد مجرد، بیوه یا مطلقه، آنهایی که سابقه ی ژنتیکی ابتلا به افسردگی دارند بیشتر از سایرین است. پیشنهاد می شود بررسی و مشاوره روانپزشکی در این بیماران و بخصوص آن بیمارانی که بیشتر مستعد افسردگی هستند، انجام شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، بیمار، دیابتی
|
  • Akbar Ghalavand *, Saeid Shakeryan, Masoud Nikbakht, Abdorahman Mehdipour, Akram Monazamnezhad, Majtaba Delaramnasab Pages 8-17
    Introduction
    Lung is one of the affected organs by diabetes. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic training on some cardiorespiratory factors in men with type 2 diabetes.
    Methodology
    In this semi-experimental study، 20 men with type 2 diabetes، who met the inclusion criteria، were evaluated. The mean age of the subjects was 45. 05±3. 8 years and the mean fasting blood sugar was 140. 55±29. 8 mg/dL. The participants were randomly assigned into aerobic training (N=10) and control (N=10) groups. Aerobic training continued for 8 weeks (3 sessions per week). Maximal oxygen uptake (VO2max) and pulmonary functions including forced expiratory volume in 1 second (FEV1) and forced vital capacity (FVC) were measured before and after the intervention. To analyze the changes in the parameters، t-test was applied. P-value ≤ 0. 05 was considered statistically significant.
    Results
    After the intervention period، VO2max (P=0. 001)، FVC (P=0. 014)، and FEV1 (P= 0. 037) significantly increased in the aerobic group. However، no significant difference was reported in the investigated parameters in the control group (P>0. 05).
    Conclusion
    The findings of this study confirm the positive influence of aerobic training on the improvement of pulmonary functions and VO2max in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Aerobic Training_FVC_FEV1_Type 2 Diabetes_VO2max
  • Ahmad Izadi, Faribah Sepahvand *, Mahin Naderifar, Fateme Mohammadipour Pages 18-28
    Introduction
    Diabetes is a chronic disease, persisting throughout one’s life. This condition has direct and indirect impacts on the quality of life (QOL) of diabetic patients. The increased incidence of diabetes-associated problems results in decreased QOL in these patients. The aim of this study was to evaluate the efficacy of an educational program in increasing QOL in diabetic patients, referring to the clinic of Tamin Ejtemaei Hospital in Khoramabad, Iran in 2013.
    Methodology
    This quasi-experimental, with a two-group pretest-posttest design, was carried out on 80 diabetic patients, referring to Tamin Ejtemaei Hospital (48 men, 32 women). The subjects were divided into 2 groups: case group (40 patients) and control group (40 individuals). The subjects were within the age range of 30-70 years. Demographic data were collected using a questionnaire, and QOL was determined using SF-20 questionnaire and interviews. The training sessions were held for the case group, using direct and indirect methods. Three months after the intervention, the two groups were re-evaluated, using the questionnaire; the pre- and post-test data were compared within the groups. ANOVA and paired t-test were performed, using SPSS version 17. P-value ≤ 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Overall, 40% and 60% of the subjects were females and males, respectively. The mean duration of diabetes was 9.50±7.70 years. QOL in 31.92%, 29.78%, and 38.30% of the subjects was low, medium, and high, respectively. There was a significant difference between the mean QOL before and after the intervention in the case group (P≤ 0.05).
    Conclusion
    Integrated educational programs for patients with type 2 diabetes can improve QOL and decrease diabetes-associated complications. The results showed that adequate training for diabetic patients can increase their satisfaction and QOL.
    Keywords: Educational Intervention_Quality of life_Type 2 Diabetes
  • Aziz Shahraki Vahed *, Elahe Asadi Bidmeshki, Hamide Shahraki Pages 29-41
    Introduction
    Assessment of patients’ educational needs, knowledge level, self-care training, positive attitudes, consistency, and proper functioning is effective in controlling chronic diseases such as diabetes. Thus, in this study, we aimed to assess the relationship between self-care and educational needs in diabetic patients, admitted to Amir-Al-Momenin Hospital in Zabol, Iran.
    Methodology
    This semi-experimental study was conducted on diabetic patients, referring to Amir-Al-Momenin Hospital in Zabol. Data were collected using a questionnaire, which consisted of three sections: 1) demographic characteristics; 2) prior history of diseases; and 3) dietary habits (16 items), disease control and management (13 items), and disease prevention (13 items). Descriptive and analytical statistics were applied, using SPSS software.
    Results
    Our findings showed that the majority of subjects (72%) had type 2 diabetes. Overall, 80%, 75%, and 60% of the participants had insufficient knowledge regarding disease control and management, disease prevention, and diet, respectively. The majority of subjects (82%) had poor self-care before determining their educational needs; however, after 6 months, self-care in the majority (91%) of participants was claimed to be proper. The results showed a significant relationship between self-care and educational needs (P<0.05). Moreover, a significant correlation was observed between educational level and self-care (P=0.015).
    Conclusion
    Assessment of educational needs and self-care training in diabetic patients is a valuable and important strategy in controlling diabetes. The positive effect of training has been confirmed in various studies. Thus, trained nurses at hospitals should educate diabetic patients with regard to self-care.
    Keywords: Educational Needs, Diabetes, Diabetic Patients, Self, care Training
  • Naseh Pahlavani, Omid Sadeghi, Hamid Rasad, Fateme Azizi Soleima* Pages 42-51
    Introduction
    Approximately 2.5-3% of the world’s population suffers from diabetes. This condition is one of the most serious metabolic disorders, resulting in an increase in inflammatory biomarkers (e.g., interleukin-6, TNF-alpha, and CRP). The aim of this study was to investigate the relationship between oxidative stress, inflammation, blood glucose, lipid level, and anthropometric parameters in patients with type 2 diabetes.
    Methodology
    This cross-sectional study was performed to compare the relationship between inflammatory factors and type 2 diabetes in 45 male and female subjects (age range=35-65 years). For data analysis, independent sample t-test and linear regression were applied.
    Results
    The mean values of fasting blood sugar (FBS), malondialdehyde (MDA), total cholesterol (TC), and body mass index (BMI) were higher in women, compared to men. However, no significant difference was observed between the two genders in terms of other factors. Also, MDA was not directly correlated with FBS, TC, triglyceride, or anthropometric indices (body weight, BMI, and body fat) after adjusting the sex factor.
    Conclusion
    This study showed that the mean values of BMI, TC, and MDA were higher in diabetic women, compared to their male counterparts. Therefore, diabetic patients should pay particular attention to the management of inflammatory factors to facilitate and accelerate the treatment and prevention of complications due to inflammation.
    Keywords: Body Mass Index_Fasting Blood Sugar_Inflammatory Factors_Total Cholesterol_Type 2 Diabetes
  • Mahdieh Poodineh Moghadam, Hosein Shahdadi *, Fatemeh Bamari, Maryam Khammari, Effat Mir Pages 52-62
    Introduction
    Diabetes is among the most important metabolic diseases, affecting 171 million people, worldwide. The number of people affected by diabetes is estimated to reach up to 366 million until 2030. Magnesium (Mg) is a co-factor for many enzyme reactions in the body and contributes to the oxidation and metabolism of carbohydrates and insulin activation. The current study aimed to evaluate serum Mg level in patients with type 2 diabetes and identify the contributing factors.
    Methodology
    In this descriptive, analytical (cross-sectional) study, 60 patients with type 2 diabetes, referring to the diabetic clinic and internal ward of Amir-al-Momenin Hospital of Zabol, were evaluated. The subjects were selected via accessible sampling, and written informed consents were obtained. Data were gathered, using interviews and a researcher-made checklist. Blood samples were taken for evaluating Mg and glycosylated hemoglobin (HbA1c). Descriptive and inferential statistics were applied, using SPSS software. P-value < 0.05 was considered statistically significant (confidence interval=95%).
    Results
    The mean Mg level in patients with type 2 diabetes was 1.76±0.43 (mg/dl), and the mean HbA1c was 8.51±1.60 %. There was a significant relationship between Mg level and HbA1c (P=0.01). More over, Mg level was significantly correlated with patients’ gender. However, no statistical relation was observed between Mg level and other variables such as age, educational level, body mass index, economic status, blood pressure, or systolic and diastolic blood pressure.
    Conclusion
    As the results indicated, the mean Mg concentration in diabetic patients was lower than the normal level (1.8–2.5 mg/dl). Considering the statistical relation between Mg concentration and HbA1c, more attention should be paid to integrating Mg in the diet of diabetic patients, and the patients should be informed about magnesium-rich sources.
    Keywords: Glycosylated Hemoglobin_Magnesium_Type 2 Diabetes
  • Maryam Shirazi, Dr Monireh Anoosheh, Fakhri Sabohi* Pages 63-72
    Introduction
    Despite the progress in the diagnosis and treatment of diabetes, metabolic control in diabetic patients is still insufficient. Poor metabolic control may be due to failure in diabetes self-care by patients and inadequate intervention strategies by health care providers. Barriers to self-care training contribute to inefficient self-management by diabetic patients. In fact, an understanding of these barriers can promote self-care in patients. Therefore, the current study aimed to determine barriers to self-care training in diabetic patients from the viewpoints of nurses and patients.
    Methodology
    This descriptive, cross-sectional study was conducted in 5 hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences in Tehran, Iran. Overall, 48 diabetic patients and 42 nurses working at the departments of endocrinology and diabetes clinics were selected via convenience sampling. The subjects completed the researcher-made questionnaires, and the collected data were analyzed by SPSS version 15 and descriptive statistical tests.
    Results
    The results showed that environmental (mean=15.85) and management (mean=10.16) barriers were the most important factors from the viewpoints of nurses and patients, respectively. Also, the findings showed that insufficient access of nurses to updated scientific sources related to diabetes (e.g., books, journals, and articles) at the department of endocrinology, lack of a diabetes training center at the hospital, nursing shortage (for answering patients’ questions), nurses’ work overload, and insufficient time for providing information were the most important barriers from the patients’ perspective.
    Conclusion
    As the results indicated, health care authorities and administrators at nursing faculties should update the available scientific sources, hold training courses for nurses, and specialize nurses in diabetes self-care in order to provide self-care training for diabetic patients and overcome barriers to diabetes self-care.
    Keywords: Educational Barriers to Self, care, Nurses, Patients
  • Ahmad Izadi Tameh, Mahin Naderi Far *, Alireza Naderi Far, Reza Nikbakht Pages 77-83
    Background
    Diabetes is a metabolic disease and a major health concern, worldwide. The prevalence of diabetes is increasing rapidly, causing various complications including nephropathy, neuropathy, retinopathy, and blindness. Depression is a psychiatric disorder with symptoms such as loss of interest and energy, feelings of guilt, feelings of failure, isolation, concentration difficulties, self-hatred, and loss of appetite, suicidal thoughts, insomnia, and oversleeping. Patients with diabetes may develop mood disorders including depression. The aim of this review was to discuss depression in patients with diabetes.
    Methodology
    In the current study, English and Persian databases including Magiran, Iranmedex, SID, Google Scholar, and PubMed were searched, using keywords such as “diabetes”, “depression”, and “patient”. Related articles published during 1995-2007 were assessed. Prevalence of depression in diabetic patients, as well as the relationship between depression and different variables including age, sex, and marital status, was evaluated.
    Results
    As the results indicated, the prevalence of diabetes is quite high in Iran. Depression not only exacerbates diabetes-associated complications, but also leads to self-destructive behaviors including overeating, polydipsia, non-use of medications, and suicidal attempts, which interrupt the process of diabetes treatment. Discussion and
    Conclusion
    Depression is more prevalent in diabetic patients, compared to the general population. Moreover, women, single individuals, widows (widowers), the divorced, and those with genetic backgrounds of depression are more susceptible to depression, compared to others. Therefore, assessment and psychiatric consultation are recommended for diabetic patients, especially those who are more prone to depression.
    Keywords: Depression, Diabetes, Patient