فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری دیابت
سال یکم شماره 2 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم سادات شهشهانی، سید محمدحسن شهشهانی *، منیژه دهی صفحات 1-11
    مقدمه و هدف
    امروزه دیابت یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی- درمانی و اقتصادی- اجتماعی جهان محسوب می شود. افزایش بیماران دیابتی و بیماران با عوارض ناشی از آن منجر به اهمیت بخشی برنامه ریزی منطقی و تخصیص منابع شده است. چرا که مزمن بودن بیماری دیابت، هزینه سنگینی بر سیستم بهداشت و درمان تحمیل می کند؛ و آگاهی از شیوع بیماری و میزان قندخون متوسط جامعه برای تخمین احتمال بروز بیماری در آینده، در جوامع مختلف ضروری بوده و امکان برنامه ریزی برای اقدامات پیشگیرانه و درمانی را ممکن می سازد؛ قند خون ناشتای بالا معمولا دلالت بر بیماری دیابت در فرد می کند و بروز عوارض مزمن دیابت با مقدار قندخون ارتباط مستقیم دارد. بنابراین در این مطالعه به بررسی شیوع دیابت و میزان متوسط قندخون ناشتا مناطق ششگانه تحت پوشش سازمان جهانی بهداشت پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه اپیدمیولوژیک به بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات خام ارائه شده توسط سایت سازمان جهانی بهداشت در سال 2012 در رابطه با شیوع دیابت و میزان متوسط قندخون ناشتا کشورهای تحت پوشش سازمان پرداخته شد.
    یافته ها
    درصد شیوع قند خون بالا در دنیا به طورکلی 10.35% می باشد. بالاترین شیوع دیابت در منطقه مدیترانه شرقی (12.34%) وکمترین میزان در منطقه جنوب شرق آسیا (8.5%) است؛ ودرزنان بیشتر از مردان برآورد شد. همچنین میزان متوسط قند خون ناشتا در سال 2008 در کل در سطح حداکثر وضعیت فرد سالم (5.5 mmol/L) و در مردان بیشتر از زنان (5.5 mmol/L در مردان و 5.4 mmol/Lدر زنان) است؛ این میزان متوسط قندخون نسبت به 23سال قبل (1985) افزایش داشته است (5.3 mmol/L).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به روند سریع شیوع دیابت در جهان، و خصوصا در منطقه شرق مدیترانه؛ نیاز اساسی به آموزش عوامل خطر قابل کنترل بیماری و نحوه پیشگیری از بروز آن امری مهم به حساب می آید. از جمله برنامه های آموزشی میتوان به تغییر در شیوه زندگی، تغذیه مناسب، فعالیتهای صحیح اشاره نمود.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، اختلال قندخون ناشتا، دیابت، سازمان جهانی بهداشت
  • رضا قانعی قشلاق *، معصومه همتی مسلک پاک، وجیهه باغی صفحات 12-20
    مقدمه و هدف
    چاقی یک بیماری مزمن و مشکل سلامت عمومی می باشد که در برخی مطالعات به عنوان عامل خطر مهم برای ابتلا به وقفه های تنفسی خواب معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین چاقی، شاخص توده بدنی و وقفه های تفسی خواب در بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1389 روی 100 بیمار دیابتی نوع دو مراجعه کننده به واحد دیابت شهرستان سقز با نمونه گیری در دسترس انجام شد. بیماران از نظر قد، وزن، دور کمر و فشار خون مورد مطالعه قرار گرفتند. با استفاده از پرسشنامه برلین بیماران دیابتی مورد مطالعه به دو گروه در معرض خطر بالا و پایین وقفه تنفسی خواب تقسیم شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 و با آمار توصیفی، آزمون های آماری تی تست مستقل و کای اسکوئر انجام شد. 05/0P< از نظر آماری معنی دار فرض شد.
    یافته ها
    46 بیمار دیابتی (6/ 52% مردان و 4/ 44% زنان) در معرض خطر بالای وقفه های تنفسی خواب بودند. بین چاقی با وقفه تنفسی خواب ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0.0). پس از کنترل متغیرهای دورکمر و فشار خون، شانس وقفه تنفسی خواب در بیماران چاق چهار برابر سایر بیماران شد (95%CI:1.45-11.19، p<0.007). همچنین بین فشار خون با وقفه تنفسی خواب ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0.0).
    بحث و نتیجه گیری
    بین شاخص توده بدنی و وقفه تنفسی خواب در بیماران دیابتی نوع دو ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: چاقی، دیابت، وقفه تنفسی خواب
  • نورالله طاهری *، حمید حجتی، مرضیه موسوی، ارغوان افرا، بی بی هاجر دهقان صفحات 21-31
    مقدمه و هدف
    افسردگی و اضطراب از اختلالات روانی شایع در جوامع انسانی به شمار می رود که می تواند بر روی پیش آگهی بیماران دیابتی تاثیر قابل توجهی بگذارد. لذا این مطالعه با هدف شیوع افسردگی و اضطراب در بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان های طالقانی آبادان و ولیعصر خرمشهر در سال 1390 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی و نمونه گیری به روش نمونه در دسترس انجام گرفته است، حجم نمونه در این مطالعه شامل 102 نفر بیمار دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی آبادان و ولیعصر خرمشهر بوده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و از سه بخش اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب اشپیل بر گر تشکیل شده بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss ویرایش17و آزمونهای آماری کای دو، t-test و آنالیز واریانس یکطرفه انجام شد.
    یافته ها
    از 102 بیمار مبتلا به دیابت شرکت کننده در این مطالعه، 8/ 60 درصد مونث، 75 درصد متاهل، 1/ 45 درصد بی سواد، 5/ 54 درصد غیرشاغل، 3/ 87 درصد مبتلا به دیابت نوع دو، میانگین مدت ابتلا به دیابت 10 /7±13/ 10 سال بودند. در این مطالعه 9/ 56 درصد دارای اضطراب متوسط و 4/ 42 درصد دارای افسردگی شدید بودند. نتایج نشان داد که بین افسردگی با وضعیت تاهل (P˂0.01)، سطح تحصیلات (P˂0.01) و مدت ابتلا به دیابت (P=0.05) و همچنین بین اضطراب با جنس (P˂0.01)، وضعت تاهل (P˂0.01) و مدت ابتلا به دیابت (P˂0.05) از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان اضطراب و افسردگی در بیماران دیابتی شرکت کننده در این مطالعه بالا بوده که می تواند سلامت آنان را به مخاطره اندازد. با توجه به این موضوع، اهمیت وجود مراکز مشاوره و روان درمانی در مراکز و کلینیک های دیابت روشن می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، بیماران دیابتی
  • مریم حیدری *، عزیز شهرکی واحد، محمد عنبری صفحات 32-38
    مقدمه و هدف
    دیابت یکی از بیماری های با ماهیت مزمن و با شیوع نسبتا بالا می باشد. توجه به مشکلات روانپزشکی به خصوص افسردگی در مبتلایان به دیابت باعث بهبود کنترل گلوکز و افزایش کیفیت زندگی آنها می شود. باتوجه به اینکه افسردگی دربیماری ها نادیده گرفته می شود؛ هدف اصلی در این مطالعه ارزیابی میزان افسردگی دربیماران دیابتیک و به کارگیری روش ساده جهت تشخیص افسردگی و یادآوری ضرورت توجه بیشتر به این بیماری و درمان به موقع آن است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در آن جامعه مورد مطالعه به صورت مبتنی بر هدف انتخاب و با مراجعه به کلینیک دیابت نمونه های آن جمع آوری گردید. ابزار سنجش یک پرسشنامه شامل سوالات دموگرافیک و تست افسردگی بک (21سوالی) است که بر اساس آن نمره 9-0 طبیعی، 18-10 افسردگی خفیف، 29-19 افسردگی متوسط، 63-30 افسردگی شدید در نظر گرفته شد. پس از جمع آوری اطلاعات حاصله به کد های دیجیتالی تبدیل شد و وارد نرم افزار کامپیوتریSPSS گردید و مورد تجزیه و تحیل از لحاظ آمار توصیفی، آزمون های t، رگرسیون، ضریب همبستگی پیرسون و غیره قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که اکثریت واحدهای مورد پژوهش (52%) زن و مبتلا به دیابت نوع دو بودند. نتایج حاکی از آن بود که اکثریت مردان واحدهای مورد پژوهش (23%) افسردگی خفیف و در اکثریت زنان (18%) افسردگی متوسط داشته اند. همچنین اکثریت واحدهای مورد پژوهش (38%) افسردگی خفیف و (30%) افسردگی متوسط داشته اند.
    بحث و نتیجه گیری
    دراین پژوهش نتایج حاصله نشان دهنده میزان قابل توجه علائم افسردگی دربیماران دیابتیک (نوع یک و دو) بود که توسط تست بک مورد ارزیابی قرارگرفتند. با توجه به قابل درمان بودن افسردگی و اثرات مفید درمان آن توجه به سلامت درمان بیماران دیابتیک، غربالگری و تشخیص به موقع افسردگی در آنها مهم و سودمند است.
    کلیدواژگان: افسردگی، تست بک، دیابت
  • ناهید مظلوم بفرویی، محمد افخمی اردکانی *، حسن شمس اسفندآباد، محمدرضا جلالی صفحات 39-49
    مقدمه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ساده و چندگانه تاب آوری و سرسختی با سبک های مقابله هیجان مدار و مساله مدار در بیماران مبتلا به دیابت شهر یزد می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر علی- مقایسه ای می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه ی بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت یزد در ماه های بهمن و اسفند سال 1390 است. نمونه آماری 310 نفر (160 زن مبتلا به دیابت و 150 مرد مبتلا به دیابت) که با روش نمونه گیری طبقه ای و با توجه به جدول کرسچی و مورگان انتخاب شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون، سرسختی روانشناختی اهواز و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن می باشد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین تاب آوری و سرسختی (54/ 0=R)، مقابله مساله مدار و تاب آوری (41/ 0=R)، و مقابله مساله مدار و سرسختی (6/ 0=R) است که این همبستگی ها در سطح (001/ 0>p) معنی دار است. همچنین یافته ها نشان داد، سرسختی 36/ 0درصد (36/ 0 =2R) واریانس مقابله مسئله محور را تبیین کرد (F1،228=222/04،P<0/001). همچنین تاب آوری 1 درصد دیگر را تبیین کرد (F1،228=6/4،P=0/01).
    بحث و نتیجه گیری
    فرد تاب آور از قدرت مهارگری (یکی از مولفه های تاب آوری) برخوردار است؛ این توانایی به فرد مبتلا به دیابت کمک می کند تا احساس کند در شرایط نامطلوب حاصل از بیماری، او تعیین کننده ی امور است و قادر است به صورتی فعال و با استفاده از راهبردهای مقابله ای مناسب به مبارزه با این شرایط ناگوار بپردازد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، سرسختی، مقابله هیجان مدار، مقابله مساله مدار
  • احمد ایزدی طامه، شهناز نعمتی دهکردی *، مریم نعمتی دهکردی صفحات 50-60
    مقدمه و هدف
    دیابت یکی ازعوامل تنش زای عمده و واقعی در زندگی است و کنترل آن متاثر از شبکه پیچیده ای از عوامل رفتاری، نگرش و مراقبت های سلامتی است. لذا نگرش به این بیماری مزمن بر اساس مدل زیستی روان اجتماعی، تلفیق ابعاد اجتماعی و روانشناختی آنرا ایجاب می کند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سبک های دلبستگی با خودکارآمدی و خود مراقبتی دربیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی برروی200 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو عضو انجمن دیابت شهرکرد که به روش نمونه گیری تصادفی وارد مطالعه شدند، انجام شد. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، مقیاس دلبستگی بزرگسالان، مقیاس خودکارآمدی دیابت CIDS و خودمراقبتی بیماران دیابتی گلاسکو و توبرت بود. داده ها با استفاده ازنرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سبک های مختلف دلبستگی (ایمن، اجتنابی ودوسوگرا) با میزان خودکارآمدی و خودمراقبتی دیابت در سطح معنی داری(01/ 0=p) همبستگی وجود دارد. همچنین پیش بینی متغیرهای خودکارآمدی و خودمراقبتی دیابت از سوی سبک های دلبستگی در سطح (05/ 0= p) و (001/ 0= p) معنادار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    سبک های دلبستگی متاثر از الگوهای فعال درونی و ساختار خاطراتی است که در روابط درون سازی شده است. بیماری به مثابه فقدان، تهدید، انزوا و وابستگی، رفتار دلبستگی را فعال می کند لذا بررسی سبک های دلبستگی بیماران در روابط درمانی ضروری است زیرا به نظر می رسد یکی ازمهمترین عوامل موثر در ارتباطات درمانی، نوع سبک دلبستگی است که در دوران کودکی فرد شکل گرفته و در سنین بعدی ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، خودکارآمدی، خودمراقبتی، دیابت
  • فاطمه کیانی، رضا نیکبخت* صفحات 61-67
    مقدمه و هدف
    با توجه به اینکه بیماری دیابت در حال حاضر از شیوع بالایی برخوردار است و می تواند تاثیرات عمیق روانی به جای گذاشته و سبب افسردگی در بیماران شود. بنابراین لزوم توجه به عوامل تاثیرگذار برای مقابله با شرایط روانی بیماران دیابتی احساس می شود که نقش مذهب در این بین حائز اهمیت بوده و با تقویت انگیزه های مذهبی می توان به کاهش شدت افسردگی بیماران دیابتی کمک کرد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نوعی مطالعه ی توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی می باشد. از جامعه 350 نفری بیماران دیابتی 70 نفر به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه ی استاندارد باورهای مذهبی و افسردگی بک بوده است. جهت آنالیز داده ها از آزمون های آماری x2 و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که بین باورهای مذهبی و افسردگی رابطه ی معنی داری وجود دارد ولی بین سن، جنس، شغل، میزان تحصیلات و سابقه ی ابتلای سایر افراد خانواده با افسردگی رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که اعتقادات مذهبی قوی تر باعث کاهش شدت افسردگی می شود. جهت کاهش افسردگی بیماران دیابتی لازم است انگیزه های مذهبی آنان را با برنامه های مناسب تقویت نمود.
    کلیدواژگان: افسردگی، باورهای مذهبی، بیماری دیابت
|
  • Maryamsadat Shahshahani, Seyed Mohammad Hasan Shahshahani *, Manijeh Dehi Pages 1-11
    Introduction
    Diabetes is one of the most important health، and economical-social problems all over the world. The increase of patients suffering diabetes and its complications has led to a reasonable programming and allocating proper funds to this matter. Since it is a chronic disease، it can impose heavy costs on health and medical services system. So، the knowledge about prevalence of the disease and average blood sugar of society is important for estimating the probability of the disease، and it allows preventive and curing actions. The fasting hyperglycemia usually implies the diabetes and there is a direct relationship between the chronic diabetes complications and blood sugar level. So، this study investigates the prevalence of diabetes and the average fasting blood sugar level، in the six areas covered by WHO.
    Methodology
    In this epidemiologic study، the row information from WHO،s website in 2012، about the diabetes prevalence and average fasting blood sugar level، have been investigated and evaluated.
    Results
    In the rate of hyperglycemia prevalence is 10. 35% through the world. It has the highest prevalence in Easter meditraniar (12. 34%) and the lowest prevalence in south eastern-Asia (8. 5%). Besides، it is more prevalent in women than men. Also، the average fasting blood sugar level in 2008 was 5. 5 mmol/L for a healthy person (it was higher in men women (5. 4<5. 5) this level has increased compared 23 years ago (5. 3mmol/L).
    Conclusion
    Regarding the fast rate of diabetes prevalence all over the world، and especially the eastern meditranian، the education about the controllable risk factors of disease and preventive ways is highly needed. From among the educational tasks، change of lifestyle، proper nourishment، and proper actions can be named.
    Keywords: Dabetes, epidemiology, fasting blood sugar disorders, WHO
  • Reza Ghanei Gheshlagh *, Masume Hemmati Moslek, Vagihe Baghi Pages 12-20
    Introduction
    Obesity is a chronic disease and a public health problem that in some studies, is introduced as an important risk factor for catching sleep apnea. The present study has sought to investigate the relationship between obesity, body mass index and sleep apnea in patients with type II diabetes.
    Methodology
    This cross-sectional study was conducted in 1389 on 100 diabetic patients referred to the Diabetes Unit of saghez city using available easy sampling. Patient's height, weight, waist circumference and blood pressure were studied. Using the Berlin questionnaire, patients were divided into high and low risk for sleep apnea groups. Data were analyzed by SPSS software (Version 18) using descriptive statistics, independent t-test and Chi square and. P value was less than 0.05 and it was considered as statistically significant
    Results
    46 diabetic patients (52.6% of males and 44.4% women) were at high risk for sleep apnea. There was a significant association between obesity and sleep apnea (p<0.002). After controlling the variables,i.e., waist circumference and blood pressure, sleep apnea risk in obese patients was 4 times the other patients (95%CI:1.45-11.19, p<0.007). There was a significant association between sleep apnea and hypertension (p<0.002).
    Conclusion
    The body, mass index and sleep apnea in patients with type II diabetes are related.
    Keywords: Diabetes, obesity, sleep apnea
  • Nurallah Taheri *, Hamid Hojjati, Marzieh Mousavi, Arghavan Afra, Bibihajar Dehghan Pages 21-31
    Introduction
    Depression and anxiety is among the most common mental disorders in human societies and can have a significant impact on prognosis in diabetic patients. So this study was done with the aim to survey anxiety and Depression prevalence in diabetic patient referred to Abadan taleghani and khorramshahr valiasr hospital in 2011.
    Methodology
    This study is of a descriptive cross - sectional and sampling was done throngh available sampling method. Samples included 102 patients referred to taleghani and valeiasr Hospital in Abadan and khorramshahr. Data were collected by questionnaire formed from three segments: demographic questionnaires, Beck Depression and Anxiety Inventory eshpylberger. Data analysis using chi-square test and SPSS17 software, T-test and ANOVA.
    Results
    Among 102 diabetic patients participated in this study, 60.8% were female, 75% married, 5.1% percent illiterate, 54.5% percent unemployed, 87.3% of patients with type 2 diabetes, mean duration Diabetes 10.13 ± 7.10 years. In this study, 56.9 percent had moderate anxiety and 42.4 percent had severe depression. Results showed that between depression and marital status (P˂0.01), education (P˂0.01) and duration of diabetes (P˂0.01) and between anxiety and sex (P˂0.01), marital status (P˂0.01) and duration of diabetes (P˂0.05), there was a significant relationship statistically.
    Conclusion
    This study showed that anxiety and depression in diabetic patients participating in this study were high, which could jeopardize their health. Due to this, the importance of counseling and psychotherapy centers in diabetes centers is clear.
    Keywords: Anxiety, depression, diabetes
  • Maryam Heydari *, Aziz Shahraki Vahed, Mohammad Anbari Pages 32-38
    Introduction
    Diabetes mellitus is a common chronic metabolic disease. Optimal management of psychiatric problems, especially depression, may lead to better control of blood glucose levels in diabetics. Unfortunately, depression is usually neglected in medical diseases. We evaluated the prevalence of depression using a simple test, (Beck test), to screen. depression in diabetics.
    Methodology
    This Cross sectional study was performed on 100 patient's refered to diabetes clinic in zabol during a 4-month period. Beck inventory questionnaire for depression was used for data collection. Beck inventory is a depression screening test having 21 indicators; 13for cognitive and 8 for physical symptoms. To analyze the data, the Beck test scores for each case were added. Scores of 0–9 were considered as "without depression", 10-16 "slight depression", 17–29 "moderate depression" and scores of 30-63 as "severe depression". Chi–square test and spearman correlation coefficient were used for data analysis
    Results
    Results showed that the majority of patients (52%) were female. The majority of patients (52%) suffered type 2 diabetes. Results suggested that the patients that most of men (23%) has mild depression and 12% in average and the majority of women (18%) have moderate depression and 10% had severe depression. The majority of patients (38%) had mild depression and moderate depression (30%) and 13% had severe depression.
    Conclusion
    Our findings revealed high prevalence of depression symptoms among diabetic patients (type I and II). Considering the conventional simple therapies for depression, proper screening among diabetics seems to be necessary.
    Keywords: Beck depression inventory, depression, diabetes
  • Nahid Mazlum Befruei, Mohammad Afkhami Ardakani *, Hasan Shams Esfand Abadi, Mohammad Reza Jalali Pages 39-49
    Introduction
    The purpose of the present research was to investigate the simple and multiple resilience and hardiness with problem - oriented and emotional - oriented coping styles in patients suffering from diabetes type 2 in Yazd city.
    Methodology
    Present research is of a causal – comparison Type. Present society includes all patients with diabetes, referred to diabetes research center of Yazd in Bahman and Esfand, in 1390 year. Statistical sample was 310 patients (160 women and 150 men) that were selected with lain sampling and Kereschi and Morgan. The instruments used in this research include Caner and Davison resilience, Ahvaz University's questionnaire of hardiness and Lazarous and Folkeman coping styles questionnaire.
    Results
    Results indicated that were correlation between resilience and hardiness (R= 0/54), problem- oriented and resilience (R=0/41), problem - oriented and hardiness (R=0/6) that have significant (p<0/001) and results indicated that hardiness interpretation 36% (R2=0/36) variance of problem- oriented (F1,228=222/04,P<0/001). And resilience interpretation 1 %(F1,228=6/4,P=0/01).
    Conclusion
    Resilient it indicated that individual's have self -control (one of resilience dimensional, this competency helps that diabetic patient feel determinant in his/her life and actively use coping styles in bad situation.
    Keywords: Emotional, oriented coping, hardiness, problem, oriented coping, resilience
  • Ahmad Izadi Tameh, Shahnaz Nemati Dehkordi *, Maryam Nemati Dehkordi Pages 50-60
    Introduction
    Diabetes is one of the major and real stress in life that is controlled by a Several factors Including the behavioral factors, attitude and healthcare. so integrating social and psychological aspects of the bio-psycho-social model approach to chronic disease is essential. This study investigated the relationship between attachment style and self-efficacy and self-care in type 2 diabetic patients.
    Methodology
    In this cross - sectional study, 200 members of diabetes association of shahrekord with type 2 diabetes were randomly selected data collection included demographic questionnaire, the adult attachment scale, diabetes self-efficacy scale (CIDS) and Glasgow and Tolbert Diabetes self-care scale.the data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The relationship between attachment styles and diabetes self-efficacy and self-care was significant (p 0/01). The attachment styles with (p˂0/05)and(p 0/001), predicts diabetes self-efficacy and self-care respectively.
    Conclusion
    Attachment styles Affected by internal active models and the structure of the memories that has been established in relationship disease such as loss, threats, isolation and dependence, enables attachment behavior. So,checkout the attachment style so patients at the rapeutic relationship is essential because attachment style that formed in childhood, continues into adulthood and seems to be one of the most important factors in therapeutic relationship.
    Keywords: Attachment styles, self, efficacy, self, care, diabetes
  • Fateme Kiani, Reza Nikbakht* Pages 61-67
    Introduction
    Now days, diabetes is prevalent and it can cause severe psychotic effects and depression. Thus, it is necessary to consider effective factors to fight diabetic patients mental disorders. It seems that the role of religion is significant and by augmenting religious attitudes, diabetic patient's depression’s intensity can be decreased. The purpose of the present study was to examine the relationship between diabetic patients religious beliefs and depression in diabetes clinic of Ali Asghar hospital of Zahedan.
    Methodology
    This is a descriptive analytical and cross-sectional study. Out of 350 diabetic patients, 70 were selected by easy sampling method. Data gathering tool were Bach's religious beliefs and depression standard questionnaires.)chi-square) statistical test and Pearson correlation index have been used for analyzing the data.
    Results
    Obtained results of the study showed that there is not any relationship between age, sex, education, illness duration and family members background of depression with depression.
    Conclusion
    Results of the study showed that the stronger religious beliefs decrease depression intensity. So it is necessary to strengthen patients religious attitudes by proper plans to decrease depression and some strategies are presented in the study for these plans.
    Keywords: Depression, diabetes, religious beliefs