فهرست مطالب

مدیریت خاک - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1393)

مجله مدیریت خاک
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه حجت نوقی، عبدالرضا اخگر، عیسی اسفندیارپور بروجنی، کاظم خاوازی صفحات 1-9
    در یک آزمون گلخانه ای، فراوانی و گوناگونی کارکردی باکتری های اندوریزوسفری نهال های پسته در سه خاک با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی ناهمانند، بررسی شد. با گذشت دو ماه از کشت، فراوانی باکتری های اندوریزوسفری و برخی ویژگی های مهم افزاینده رشد گیاه مانند توانایی ساخت ایندول استیک اسیدIAA))، تثبیت نیتروژن و توان کاربرد ACC همانند تنها منبع نیتروژن، ارزیابی شد. این پژوهش نشان داد خاکی که دارای بیشترین درصد کربن آلی و کمترین درصد کربنات کلسیم معادل بود (خاک شماره 2)، از فراوانی باکتری اندوریزوسفری بیشتری برخوردار است. همچنین فراوانی جدایه های اندوریزوسفری خاک های شماره 1، 2 و 3 در ساخت IAA به ترتیب 5 / 48، 60 و 53 درصد، فراوانی جدایه ها در تثبیت نیتروژن به ترتیب 3 / 27، 9 / 62 و 50 درصد و فراوانی جدایه ها در کاربرد ACC به ترتیب 2 / 15، 6 / 48 و 7 / 16 درصد بود. با نگاه به بیشتر بودن درصد کربن آلی، کمتر بودن آهک معادل و فراوانی باکتری های اندوریزوسفری در خاک شماره 2 و توانایی بیشتر آن ها در ساخت مواد افزاینده رشد گیاه، شاید بتوان گزارش کرد که میان درصد کربن آلی و فراوانی باکتری های اندوریزوسفری و نیز درصد فراوانی جدایه های دارای ویژگی های افزاینده رشد پیامدهای چشم گیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایندول استیک اسید، آزمون گلخانه ای، تثبیت نیتروژن، توان کاربرد ACC
  • مهدی نورزاده حداد، احمد بایبوردی صفحات 11-19
    هدف این پژوهش بررسی ساختار فضایی و تهیه نقشه های پهنه بندی برخی عناصر غذایی براساس استفاده از زمین آمار است. این نقشه ها به مدیریت بهتر حاصلخیزی خاک کمک می کنند. در این پژوهش 390 نمونه مرکب خاک از اراضی زراعی زیر کشت گندم شهرستان مراغه، واقع در جنوب غرب استان آذربایجان شرقی جمع آوری و پس از انجام تجزیه های آزمایشگاهی، غلظت قابل استفاده آهن Fe))، روی (Zn)، منگنز (Mn) و مس Cu)) اندازه گیری شد. برای بررسی های زمین آماری، ابتدا تغییرنما تمامی عناصر ترسیم شده و سپس مناسب ترین مدل تئوری به داده های تجربی برازش داده شد. بر اساس پارامترهای تغییرنما مدل کریجینگ معمولی، نقشه های پهنه بندی به همراه نقشه های خطای تخمین عناصر تهیه شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که توزیع مقادیر عناصر ریزمغذی مورد بررسی تصادفی نبوده بلکه مقادیر عناصر از نظر مکانی با هم ارتباط دارند. مقادیر Zn دارای ساختار فضایی قوی ولی Fe، Mn و Cu دارای ساختار فضایی متوسط بودند. مدل های کروی و نمایی، مناسب ترین مدل های تئوری برای برازش تغییرنما تجربی عناصر تشخیص داده شدند. همچنین Cu دارای بیشترین (15000 متر) و Zn کمترین (3540 متر) دامنه تاثیر بوده و بین دامنه تاثیر عناصر و ضریب تغییرات آن ها رابطه خاصی مشاهده نشد. همچنین نقشه های حاصلخیزی خاک حاصل از روش کریجینگ نشان دادند که در منطقه مورد مطالعه، کمبود Zn و Fe کاملا آشکار بوده (به ترتیب 95 و 24 درصد اراضی تحت مطالعه) و استفاده از کودهای محتوی این عناصر برای افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی، ضروری تشخیص داده شد. میزان Mn در بیشتر خاک های منطقه در حد کفایت بوده لیکن میزان Cu بیش از نیاز گیاه بود. چنین نقشه هایی می تواند برای مدیریت خاک های کشاورزی به ویژه در مقیاس وسیع مفید باشد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، حاصلخیزی خاک، کریجینگ معمولی، _ تغییرنما، عناصر ریزمغذی
  • نرگس محراب، مصطفی چرم صفحات 21-30
    امروزه از کودهای نیتروژنه در کشاورزی بهره گیری زیادی می شود که همراه با پیامدهای منفی برای محیط زیست و آلودگی آب های زیرزمینی است. از اینرو عملیات مدیریت خاک و کود برای حفاظت و نگهداری منابع خاک و محیط زیست ضروری است. هدف این پژوهش بررسی پیامد کاربرد زئولیت غنی شده با آمونیوم بر نگهداشت یون های نیترات و آمونیوم در دو خاک با بافت متفاوت زیر کشت گندم بود. در این بررسی گلخانه ای، تاثیر کود شیمیایی اوره با سطح 100 کیلوگرم در هکتار، زئولیت خام با سطوح 5 و 10 درصد وزنی و زئولیت غنی شده با آمونیوم با سطوح 5 و 10 درصد وزنی افزوده شده به دو گونه خاک با بافت لوم رسی و لوم شنی در هشت دور آبیاری بر میزان نیتروژن آبشویی شده بررسی شد. پس از پایان دوره رشد گندم و گام های آبشویی، خاک ستون های آزمایش برداشت و غلظت نیترات و آمونیوم خاک، گندم و زهاب ها اندازه گیری شد. پژوهش نشان داد غلظت نیترات زهاب در تیمار 10 درصد وزنی زئولیت غنی شده با آمونیوم در برابر کود شیمیایی، 5 / 38 درصد کاهش یافت و برای نیترات و آمونیوم خاک به ترتیب 2 / 37 و 5 / 48 درصد افزایش داشت ولی در نیتروژن کل گیاه تفاوتی دیده نشد. پس افزودن زئولیت غنی شده با آمونیوم سبب کاهش شستشوی نیترات و آمونیوم و افزایش نگهداشت آن در خاک شد.
    کلیدواژگان: آمونیوم، آلودگی آب های زیرزمینی، زئولیت غنی شده با آمونیوم، بافت خاک، نیترات
  • عبدالمحمد محنت کش، مهدی قیصری، شمس الله ایوبی صفحات 31-41
    با توجه به کاشت گندم دیم در چندین میلیون هکتار از اراضی تپه ماهوری زاگرس مرکزی و از طرفی، وجود بارش زیاد در این منطقه، که تامین کننده منابع آب برای مناطق مرکزی و جنوب غربی ایران است، بررسی مدیریت مصرف نیتروژن در مزرعه های گندم از نظر آلودگی های خاک و آب و مدیریت خاک و محیط زیست اهمیت دارد. این پژوهش بر روی 21 تپه در مزرعه های گندم دیم که دارای موقعیت های مختلف شیب شامل قله، شانه، شیب پشتی، پای و پنجه شیب بود، انجام شد. در 100 نقطه منطبق با اجزای شیب، ویژگی های خاک، عملکرد محصول، اجزاء عملکرد، جذب نیتروژن توسط گیاه و باقیمانده نیتروژن خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که ویژگی های خاک و عملکرد محصول در موقعیت های مختلف شیب متفاوت است. بیشترین و کمترین عملکرد محصول به ترتیب در موقعیت های پنجه و شانه شیب به دست آمد. حداکثر و حداقل جذب نیتروژن و نیتروژن باقیمانده خاک نیز در همین موقعیت های شیب بود. حرکت نیتروژن خاک به سمت پایین یعنی به سمت پنجه شیب است و در این موقعیت باقیمانده نیتروژن بیش از نیاز گندم است. بنابراین، نیتروژن باقیمانده خاک در این موقعیت شاید در معرض هدرروی توسط فرسایش سطحی خاک و حرکت به سمت آبرا هه ها و نفوذ عمقی به آب های زیرزمینی خواهد بود. به این ترتیب در سال آیش، مازاد نیتروژن خاک شاید سبب آلودگی خاک و آب خواهد شد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش و برای جلوگری از تلفات نیتروژن، توصیه می شود در این منطقه و مناطق مشابه تپه ماهوری، مدیریت مصرف نیتروژن در جهت استفاده اکمتز از نیتروژن در تمام موقعیت های شیب به ویپه در موقعیت پنجه شیب، تقسیط کودهای نیتروژن در زمان های مناسب و استفاده از کودهای آلی به جای کودهای نیتروژن در زمان کاشت هدایت شود. به این ترتیب با مدیریت مصرف نیتروژن در اراضی تپه ماهوری، می توان در جهت مدیریت صحیح خاک و محیط زیست اقدام نمود.
    کلیدواژگان: هدرروی نیتروژن، گندم، جذب نیتروژن، موقعیت شیب، مناطق تپه ماهوری، کوهرنگ
  • مهدیه کرمانپور، محمدرضا مصدقی صفحات 43-51
    برای بررسی اثر آلودگی نفتی آب و خاک بر آب گریزی خاک، زمینی در محدوده فضای سبز پالایشگاه نفت اصفهان انتخاب شد. در اثر سوء مدیریت بر اراضی فضای سبز اطراف پالایشگاه، خاک منطقه آلوده به نفت شده و بسیاری از درختان منطقه خشک شدند. از خاک منطقه که تحت تاثیر ضایعات نفتی بود و خاک شاهد، نمونه برداری شد. همچنین، از آب چاه منطقه که آلوده به ترکیبات نفتی بود، نمونه آب تهیه شد. سپس، آزمون زمان نفوذ قطره آب WDPT)) روی خاک های آلوده در محل انجام شد. برای بررسی اثر آلودگی آب منطقه بر خاک، نمونه های دست ساز از خاک ها تهیه و توسط آب های آلوده و غیرآلوده، چرخه های متوالی تر و خشک بر آن ها اعمال شد. سپس، آزمایش های آب گریزی خاک شامل مولاریته قطره اتانول (MED)، جذب پذیری آب و اتانول (SorptivityW&E) روی نمونه های خاک انجام شد. نتایج نشان داد آلودگی نفتی خاک سبب ایجاد آب گریزی و افزایش WDPT، افزایش معنی دار شاخص آب گریزی (R) و کاهش معنی دار cosθ در سطح 001 /0 می شود. اثر آلودگی آب بر شاخص های R و cosθ از دیدگاه آماری به ترتیب در سطوح 001 / 0 و 1 درصد معنی دار شد. بنابراین، آب آلوده پس از چرخه های متوالی تر و خشک شدن، سبب افزایش شدت آب گریزی خاک شد. همبستگی های مثبت معنی دار بین شاخص های آلی و شاخص آب گریزی و همبستگی های منفی معنی دار بین cosθ و شاخص های آلی بیان کننده اثر آلودگی نفتی آب و خاک در ایجاد و افزایش شدت آبگریزی است.
    کلیدواژگان: جذب پذیری آب و اتانول، مولاریته قطره اتانول، شاخص آب گریزی
  • علی اکبر صفری سنجانی، سمیه طاهری قهریزجانی صفحات 53-68
    شناخت پیامد کاربرد بهسازهای کانی و آلی در خاک برای مدیریت خاک های کم بارده بسیار سودمند است. هدف از این پژوهش بررسی پیامد افزودن زئولیت و کودهای گاوی و مرغی بر ویژگی های شیمیایی در کشت ذرت در دو آزمایش خاک شن لومی و 2) خاک رسی بود. فاکتورهای این پژوهش زئولیت در سه سطح (بدون زئولیت، 10% و 20% زئولیت) و کود در سه سطح (بدون کود، کود مرغی و کود گاوی) به اندازه 2 درصد وزنی و جایگاه نمونه برداری از خاک در دو سطح (ریزوسفر و ناریزوسفر) بودند. در گام گلدهی رشد گیاهان، از دو جایگاه ریزوسفر و ناریزوسفر خاک نمونه برداری شد و برخی از ویژگی های شیمیایی در هر دو خاک اندازه گیری و دیده شد که کاربرد زئولیت و کودهای جانوری ویژگی های شیمیایی هر دو خاک با بافت درشت و ریز را در برابر شاهد دگرگون کرد، به گونه ای که در کاربرد زئولیت pH خاک با بافت ریز و گنجایش تبادل کاتیونی، پتاسیم فراهم و شوری هر دو خاک به اندازه چشم گیری افزایش یافت. در برابر آن ها فسفر فراهم خاک با بافت درشت با افزودن زئولیت در کشت ذرت به گونه چشم گیری کم شد. کاربرد کودهای جانوری و به ویژه کود مرغی مایه افزایش گنجایش تبادل کاتیونی خاک با بافت درشت و نیز پتاسیم و فسفر فراهم هر دو خاک شد. فسفر فراهم، پتاسیم محلول+تبادلی و pH خاک ریزوسفری به اندازه چشم گیری (P<0.05) کمتر از خاک ناریزوسفری بود، ولی شور و گنجایش تبادل کاتیونی خاک ریزوسفری بیشتر از آن ها در خاک ناریزوسفری بود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شیمیایی خاک، _ کود جانوری، ریزوسفر، زئولیت
|
  • Pages 1-9
    A greenhouse study was conducted to compare the abundance and functional diversity of endorhizobacteria of pistachio seedlings grown in three soils with different chemical and physical characteristics. After two months, the abundance of endorhizobacteria and some important plant growth promoting-properties including Indole Acetic Acid (IAA) production, nitrogen fixation and ACC utilization as the sole source of nitrogen were determined. The results showed that the abundance of endorhizobacteria was the highest in soil 2, which contained the highest organic carbon content. Also, the abundance of endorhizobacteria isolated from soil 1, 2 and 3 were 48.5, 60 and 53 % for IAA production; 27.3, 62.9 and 50 % for nitrogen fixation; and 15.2, 48.6 and 16.7 % for ACC utilization, respectively. Based on high organic carbon content, high abundance of endorhizobacteria in soil 2 and their high capability in production of plant growth promoting compounds, it seems that there is a relationship between soil organic carbon and endorhizobacteria population and also the abundance of these bacteria.
    Keywords: Indole Acetic Acid, Nitrogen fixation, Utilizing of ACC, Greenhouse study
  • Pages 11-19
    The goal of research was to study the spatial structure and mapping the spatial distribution of some soil micronutrients using geostatistics. For this propose, 390 soil samples were taken from agricultural soils in Maragheh located in southwest of East Azarbayjan. Soil samples were analyzed using standard methods and the amounts of available Iron (Fe), Zinc (Zn), Manganese (Mn) and Copper (Cu) were measured. Nutrient semi-variograms were developed and then a suitable theory model was fitted to data. The information generated from the fitted models was applied to make use of ordinary kriging and estimating the value of micronutrients in unknown locations. The results revealed that distribution of micronutrient data sets had no random pattern and there was a spatial correlation between micronutrient. Zn had a strong spatial structure (Nug/Sill=10.87%), but Fe, Mn and Cu had a moderate spatial structure. Semi-variograms of all the nutrients were fitted to exponential and spherical models. The maximum and minimum ranges were found for Zn and Cu with 3540 m and 15000 m distance, respectively. Generated maps showed that the studied arable soils were suffered from Zn and Fe deficiency, had an optimum level of Mn and an excessive amount of Cu. These maps can useful for agricultural soil quality management especially in large scale.
    Keywords: Semi, variogram, Micronutriens, Ordinary Kriging, Soil fertility, Geostatistic
  • Pages 21-30
    Nowadays, nitrogen fertilizers are applied at very high rates in agriculture with a negative consequence for environment and groundwater contamination. Therefore, soil and fertilizer management practices are necessary to protect and conserve the soil and environment resources.The aim of this investigation was to study the consequence of NH4+-enriched zeolite application on the retention of nitrate and ammonium ions in two soils with different textures under wheat cultivation. In this greenhouse study, the effect of urea fertilizer in one level (100 kg/ha), raw zeolite in two levels (5 and 10% w), NH4+-enriched zeolite in two levels (5 and 10% w) on the amount of nitrogen leaching was investigated in two soils with clay loam and sandy loam textures during eight irrigation events. At the end of wheat growth and leaching stages, soil samples were obtained and the concentrations of nitrate and ammonium in soil, wheat plant and drainage water were measured. The study showed that nitrate concentration of drainage water in 10% NH4+-enriched zeolite treatment was 38.5% less than that in fertilizer treatments. Soil nitrate and ammonium were increased by 37.2 and 48.5%, respectively, without an effect on plant N. Therefore, adding NH4+-enrched zeolite to the soil, reduced nitrate and ammonium leaching and increased their retention in the soil.
    Keywords: Ammonium, Soil texture, NH4+, Zeolite, Ground water pollution, Nitrate
  • Pages 31-41
    Wheat is planted in several million ha of hummocky land of Zagros area. Considering high precipitation in this area, it is important to study nitrogen application management with respect to soil, water and environmental protection. This study was conducted in rainfed wheat fields located on different slope positions. Soil properties, crop yield, N uptake and residual soil N were determined in 100 points of rainfed cultivated wheat. The results showed that soil characteristics and crop yield varied in different slope positions. The highest and the lowest crop yields were obtained in toeslope and shoulder, respectively. Maximum and minimum N uptake and residual soil N were also observed in the same slope positions. Soil N in toeslope had a movement toward downhill and was higher than wheat requirement. Thus, residual soil N in this position may be exposed to the soil surface erosion and move on to the waterways and deep percolation to ground water during intermittent years, and thus the excess N in the soil would probably lead to soil and water contamination. Based on the results of this investigation and in order to prevent N losses, it is recommended that N application should be managed to use less N in all slope positions, especially in the toeslope, to split application of N fertilizers in appropriate times, and to use organic.
    Keywords: N loss, Slope position, Hilly region, Wheat, Koohrang
  • Pages 43-51
    In order to investigate the effects of soil/water petroleum contamination on soil hydrophobicity, part of the green-landscape area around Isfahan Oil Refinery was selected. Due to poor management of green spaces, soil was polluted by oil sludge and some of trees were destroyed. The soils which have been contaminated with petroleum wastes and the reference (uncontaminated soils) were sampled. In addition, the well water in the area which was also contaminated with the petroleum compounds was sampled. In situ water drop penetration time (WDPT) test was done on the contaminated soils. To assess the effects of petroleum pollution of water, the soil samples were repacked and were undergone wet-dry cycles using the contaminated well water and uncontaminated water. Then, hydrophobicity tests including molarity of ethanol droplet (MED), water/ethanol sorptivity (Sorptivity W & E) and capillary rise method (CRM) were done on the soil samples. Results showed that soil petroleum contamination induced hydrophobicity, significantly increased water repellency index (R) and decreased cosθ (P<0.001). The effect of water pollution on R and cosθ was significant at 0.001 and 1%, respectively. Thus, the wetting/drying with the petroleum contaminated water intensified the soil hydrophobicity. Positive and significant correlations were obtained between organic indices and water repellency index and significant negative correlations were observed between cosθ and organic indices. Thus, both soil and water petroleum contamination have induced and intensified soil hydrophobicity in the studied area.
    Keywords: Water repellency indexMolarity of ethanol droplet, Water, Ethanol sorptivity, Molarity of ethanol droplet, Water repellency index
  • Pages 53-68
    Understanding the consequences of application of organic and inorganic soil amendments is very usefull in management of low-fertile soils. The objective of this study was to evaluate the influence of addition of natural zeolite, cow and poultry manures on some chemical properties in soils cultivated with maize. Two series of experiments were conducted separately in a loamy sand soil and in a clay soil. The studied factors were zeolite (at three levels of 0%, 10% and 20%), manures at a rate of 20 g kg-1 of dry weight basis (no manure, poultry manure and cow manure) and soil sampling zone at two levels including rhizosphere and nonrhizosphere. At the flowering stage of maize growth, soil samples from the rhizosphere and nonrhizosphere zones were analyzed. The result showed that addition of zeolite and manures to both loamy sand and clay soils changed the soil chemical properties considerably, increasing soil pH only in clay soil and cation exchang capacity (CEC), exchangeable+soluble K and salinity in both soils. However, available P was decreased significantly in the light soil treated with zeolite and cultivated with maize. The addition of manures especially poultry manure increased the CEC of the light soil, and available P and exchangeable+soluble K in both soils. Rhizosphere soils compared to nonrhizosphere soils had significantly (P<0.05) lower pH and available P and exchangeable+soluble K but higher CEC and EC in all treatments.
    Keywords: Soil chemical properties, Manure, Rhizosphere, Zeolite