فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 40 (پاییز و زمستان 1393)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 40 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • سید حسین صفایی، جعفر عسگری* صفحات 5-28

    یکی از موضوعات و مباحث مهم در حقوق قراردادها، موضوع نقض قرارداد و ضمانت اجراهای ناشی از آن است. در حقوق ایران توسل به ضمانت اجراهای نقض قرارداد، زمانی میسر است که موعد اجرای قرارداد فرارسیده و متعهد تعهدات قراردادی خویش را ایفاء ننموده است؛ اما گاه ممکن است قبل از سررسید انجام تعهد، بر اساس اعلام صریح متعهد و یا حسب اوضاع و احوال موجود، متعهدله به طور معقول و متعارف به این نتیجه برسد که متعهد نمی تواند یا نمی خواهد در موعد مقرر به تعهد خویش عمل کند. در این حالت، نظریه نقض قابل پیش بینی قرارداد مطرح می شود و به متعهدله این اجازه را می دهد که با تمسک به ضمانت اجراهای این نظریه خود را از زیر بار تعهدات قراردادی که در آینده با نقض مواجه خواهد شد، رهایی بخشد و حسب مورد، اقدام به تعلیق یا فسخ قرارداد نماید. ولی سوال اساسی این است که آیا در نظام حقوقی ایران متعهدله می تواند قبل از فرارسیدن موعد اجرای تعهد، به استناد این نظریه به ضمانت اجراهای ناشی از نقض قرارداد متوسل شود یا باید منتظر فرارسیدن موعد قرارداد باشد.
    هرچند این نظریه در حقوق ایران چندان مورد توجه قرار نگرفته و هیچ ماده قانونی نیز بدان اختصاص نیافته است ولی در این مقاله، با بررسی نظام حقوقی ایران و ضمن مطالعه تطبیقی در نظام «کامن لا» به ویژه حقوق انگلیس و آمریکا و همچنین اسناد حقوقی بین المللی به ویژه کنوانسیون بیع بین المللی 1980 به این نتیجه نائل می شویم که مبانی و چارچوب اصلی این نظریه در فقه و حقوق ایران وجود دارد و با استناد به اصول و قواعد کلی می توان به پذیرش آن در حقوق ایران قائل شد.

    کلیدواژگان: قرارداد، موعد قرارداد، تعهدات قراردادی، نقض قرارداد، نقض قابل پیش بینی
  • سید جعفر حسینی، محمدحسین مهدوی عادلی، محمد جواد رزمی صفحات 29-54
    شکی نیست هر نوع سیاست گذاری کلان در صنعت نفت پیوند تنگاتنگی با حقوق مالکیت خواهد داشت. در این میان، در الگوی تحلیل و توسعه نهادی به عنوان یکی از رویکردهای اصلی حوزه حقوق و اقتصاد، از یک سو همانند سایر خوانش های نهادی، هر نوع تبیینی از حقوق مالکیت نیازمند پاسخ به چیستی این حقوق و شناخت افراد ذی حق است و از سوی دیگر، سیاست گذاری در هر محیط اقتصادی، پیش از هر چیز، نیازمند احصاء نظام مسائل حاکم بر آن محیط است؛ بنابراین، حسب این چارچوب نهادی، می توان با یک پژوهش میان رشته ای مبتنی بر سه حوزه حقوق، اقتصاد و سیاست گذاری، سیاست گذاری در موضوع حقوق مالکیت صنعت نفت ایران را که توزیع بخش عمده ای از رانت ها و امتیازات این صنعت به نتیجه آن وابسته است، منوط به خوانش صحیح از چیستی حقوق مالکیت و همچنین، احصاء نظام مسائل این حقوق در بستر صنعت نفت ایران دانست. بر همین اساس، در این پژوهش تلاش شده است تا با رویکردی تحلیلی و مبتنی بر ظرفیت های این چارچوب نهادی، ضمن تبیین الگوی کنونی مالکیت در صنعت نفت ایران به تفکیک دو بخش بالادستی و پایین دستی، مدلی از نظام مسائل حاکم بر حقوق مالکیت صنعت نفت ایران پیشنهاد گردد. همان گونه که مشاهده خواهد شد، الگوی موجود مالکیت صنعت نفت ایران حسب ارتباطات متقابل مجموعه ای از متغیرهای نهادی و غیرنهادی، به واسطه 13 مسیر مشخص ایجاد شده است که تبیین کننده نظام مسائل حاکم بر حقوق مالکیت صنعت نفت ایران هستند و هر نوع سیاست گذاری در موضوع حقوق مالکیت، نیازمند توجه به این خوانش 13گانه خواهد بود.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت، اقتصاد نهادی، سیاست گذاری، صنعت نفت
  • علمی - پژوهشی(حقوق عمومی)
  • غلامحسین الهام، محمد امین ابریشم کش صفحات 55-77
    ابتکار قانون به عنوان مرحله مقدماتی طرح پیشنهادات در مجالس قانون گذاری با توجه به نوع رژیم سیاسی کشورها (ریاستی یا مجلسی) به طرق مختلفی اعمال می شود. چنین صلاحیتی در قانون اساسی ایران به موجب اصول «74» و «102» برای هیئت وزیران و نمایندگان مجلس و شورای عالی استان ها پیش بینی شده است؛ اما در مورد لوایح قضایی مقرر در بند «2» اصل «158» قانون اساسی که تهیه آن ها در صلاحیت رئیس قوه قضائیه می باشد، همواره این سوال وجود داشته است که آیا این دسته از لوایح به عنوان یک طریق مستقل ابتکار قانون در برابر لوایح قانونی مقرر در اصل «74» قانون اساسی می باشند، یا اینکه لوایح قانونی به عنوان مقسم لوایح قضایی بوده و لزوما به تصویب هیئت وزیران نیازمند است.
    نظر شورای نگهبان مبنی بر عدم مغایرت مصوبه الحاق یک تبصره به ماده «3» قانون وظایف و اختیارات رئیس قوه قضائیه با قانون اساسی سبب شد که رئیس قوه قضائیه بتواند با گذشت مواعد مقرر قانونی، لایحه قضایی را مستقیما به مجلس ارسال کند که اعطای چنین صلاحیتی به این مقام، علاوه بر اینکه مغایر با اطلاق اصل «74» قانون اساسی و اصل «98» قانون اساسی مبنی بر لزوم بهره گیری از تفسیر قانون اساسی در جهت رفع ابهام موجود می باشد، موجب از بین رفتن تمرکز امور بودجه ای کشور و احیانا تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه عمومی بوده و از سوی دیگر هماهنگی لوایح قضایی با امور اجرایی کشور را از بین می برد.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، ابتکار قانون، لوایح قضایی، لوایح قانونی، رئیس قوه قضائیه
  • ولی رستمی، محمد برزگر خسروی * صفحات 79-100

    علی رغم اینکه بودجه سالانه کل کشور به تصویب قانون گذار می رسد و با عنوان قانون جهت اجرا ابلاغ می گردد، از لحاظ ماهوی و شکلی با سایر قوانین تفاوت هایی دارد؛ لذا درباره ماهیت حقوقی آن اختلاف نظر وجود دارد. سوال اساسی این است که آیا بودجه قانون است یا سند. جهت پاسخ، با روش کتابخانه ای، در ابتدا باید مفاهیم قانون و بودجه مورد کنکاش قرار گیرد و سپس، نظرات اندیشمندان نقد گردیده و نظر صحیح مشخص شود. هرچند در تعریف مفاهیم قانون و بودجه، اتفاق نظر وجود ندارد لیکن با توجه به عناصر ذاتی این دو مفهوم و با رویکرد ماهوی به مفهوم قانون به نظر می رسد بتوان بودجه را آن گونه که باید باشد، بیشتر دارای ماهیت سندی دانست تا ماهیت قانونی؛ اما بودجه را آن گونه که هست (تصویب می شود) می توان بیشتر دارای ماهیت قانونی دانست تا ماهیت سندی. بدیهی است با رویکرد شکلی به مفهوم قانون، بودجه قانون است.

    کلیدواژگان: بودجه، قانون، سند، ماهیت حقوقی
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • اسدالله لطفی صفحات 101-132
    یکی از شرایط صحت دادوستد نبود غرر در ارکان معامله است و در صورت تحقق چنین حالتی، معامله باطل می گردد. چون در روایات واردشده از پیشوایان دین، از عقد غرری نهی است و نهی از غرر در معاملات موجب بطلان آن می شود؛ یعنی چنانچه در معامله نسبت به نهی واردشده، توجه نشود و به مقتضای آن عمل نگردد، آن معامله باطل بوده و ترتیب اثری به آن داده نمی شود. بیمه هم یک عقد مشروع، مستقل و لازم الوفاء است که امکان تحقق غرر در آن وجود دارد؛ چراکه امکان ایمن نبودن از ضرر در آن برای متعاقدین وجود دارد؛ به عبارتی این سوال در خصوص تعهد بیمه گر نسبت به بیمه گذار وجود دارد که آیا تعهد بیمه گر جبران خسارت به بیمه گذار است یا ایجاد تامین و اطمینان برای بیمه گذار؟ نوع پاسخ به این سوال در غرری بودن یا غرری نبودن عقد بیمه تاثیر می گذارد. در این نوشتار جهات تحقق غرر در عقد بیمه خصوصا با توجه به ماهیت تعهد بیمه گر از نظر فقهی و حقوقی تحلیل و بررسی گردیده و به پاره ای از شبهات در این خصوص پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: غرر در بیمه، جهل به اوصاف خسارت، تسلیم مال به بیمه گذار، تعهد بیمه گر و بیمه گذار
  • سعید بیگدلی صفحات 133-160
    بحث از ریشه مسئولیت قهری و قراردادی و وحدت یا تعدد میان آنها، یکی از مهم ترین و پراثرترین مباحث مقایسه ای بین دو حوزه قراردادها و الزامات خارج از قرارداد است؛ امری که همچون حقوق ایران، در بسیاری از کشورها، توسط قانون گذار، به درستی مورد قضاوت قرار نگرفته و راه را برای راهنمایی دکترین و رویه قضایی هموار کرده است. اما نه رویه قضایی و نه دیدگاه حقوقدانان نظام های مختلف حقوقی، در این زمینه یکنواخت نیست. در این میان، «تنک» نویسنده شهیر چهره بین المللی فرانسه به عنوان یکی از برجسته ترین حقوقدانان حوزه مسئولیت مدنی و مطالعات تطبیقی، ضمن بررسی موضوع در نظام های مختلف حقوقی، تلاش کرده است همراه با بیان موضع سردمداران دو نظام مهم حقوقی «کامن لا» و رمی- ژرمنی و عمده ترین ایرادها و توجی هات اعتقاد به افتراق این دو مسئولیت، دیدگاه خود را در این زمینه بیان نماید. به نظر می رسد، با بررسی وضعیت موضوع در قانون مدنی ایران، دیدگاه اندیشمند یادشده مبنی بر دوگانگی مسئولیت قراردادی و قهری و درعین حال وحدت عملی میان آنها، در حقوق ایران نیز قابلیت تعمیم دارد.
    کلیدواژگان: آندره تنک، تعهد، قانون مدنی، مسئولیت مدنی، مسئولیت قراردادی
  • محمدباقر پارساپور، مهدی اسماعیلی صفحات 161-184
    قواعد مسئولیت مدنی با توجه به ارتباط تنگاتنگ و تاثیرپذیری از عامل محیط و عوامل دیگری نظیر پیشرفت های علمی و فناوری، آگاهی های تخصصی، تحول نیازهای انسانی، تغییر ساختارهای اقتصادی جامعه اسلامی و بین المللی، تغییر عرف و عادات مردم، ضرورت ها و نیازهای به وجود آمده در جهان، ناگزیر از انطباق با شرایط زمانی و مکانی است.
    در این مقاله با مطالعه تطبیقی در فقه و نظام حقوقی فرانسه به تبیین مبانی عقلی و نقلی تاثیر مقتضیات زمان و مکان بر قواعد عرفی از جمله مسئولیت مدنی، پرداخته و این نظریه که زمان و مکان موجب تغییر نیازهای مردم و اجتماع، توسعه مصادیق قابل انطباق بر قواعد مسئولیت مدنی یا حتی تغییر رویکرد حقوق مسئولیت مدنی به سمت عدالت توزیعی در جبران خسارت ها، تغییر قواعد ایجادی و اثباتی مسئولیت مدنی و ایجاد اقسام جدید مسئولیت مدنی مانند مسئولیت مدنی اجتماعی می گردد، مورد تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تغییر موضوع، توزیع خسارت، مصادیق، فقه نظامات، نقص فناوری، دعاوی مشابه، ضمان اجتماعی
  • علی عباس حیاتی صفحات 185-206
    «اصل احتیاط» یکی از اصول مهم حقوقی است که در دهه های اخیر حقوقدانان از آن سخن به میان آورده اند و قوانین داخلی و بین المللی و رویه قضایی بعضی از کشورها را تحت تاثیر قرار داده است. ضرورت حفظ محیط زیست و حیات انسانی باعث گردید، خردمندان در پی احتراز از خطرات احتمالی باشند که ممکن است در اثر اقدامات بی باکانه بشر امروزی به بار آید. این نگرانی، بیشتر از آنجا ناشی می شود که توسعه ظاهری پاره ای از علوم در حوزه های صنعت، پزشکی، غذایی، کشاورزی و... همگان را متحیر و به نتایج حاصل از آن مفتون کرده است. در این میان، هستند دانایانی که نگاه آنان معطوف به افق های دوردست است و از این تصرفات لجام گسیخته، در محیط زیست و حیات انسانی، بیمناک گردیده اند. اصل احتیاط مهار اطمینان بخشی است بر این اقدامات مخاطره آمیز تا که شاید حیات بر روی این کره خاکی با خطرات جدی مواجه نگردد. ازاین روی، ضرورت پیشگیری از خطر، محدود به خطرات حتمی که خسارات قطعی در پی داشته نگردید بلکه گفته شد، حتی در مواردی که از نظر علمی و فنی این اطمینان حاصل نشده است که نتیجه پاره ای اقدامات زیان بار نیست، بر اساس اصل احتیاط باید حداقل در مواردی که خسارات احتمالی ناشی از آن اقدام، سنگین و جبران ناپذیر است، اقدام مقتضی در جهت احتراز از آن خسارات به عمل آید. به همین سبب، کم کم باید، شاهد این تحول اساسی در قلمرو مسئولیت مدنی بود که «مسئولیت پیشگیرانه» جایگزین «مسئولیت جبرانگرانه» شود.
    کلیدواژگان: اصل احتیاط، مسئولیت مدنی، تقصیر، خطر، پیشگیری، ضرر سنگین و جبران ناپذیر
  • جواد حسین زاده صفحات 207-231
    بازار مشتقه مالی که در آن قرارداد آتی و قرارداد اختیار معامله عرضه می شود، مدتی است که به تجویز بند 11 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب 1384) در سطحی محدود آغاز شده است. دارایی پایه در این قراردادها ممکن است کالا یا اوراق بهادار باشد. از دیدگاه فقه امامیه و حقوق ایران، اعتبار این قراردادها به طورکلی و صرف نظر از مورد آن (دارایی پایه) اثبات شده است. ولی در این میان اعتبار قراردادهای مشتقه ای که دارایی پایه آن شاخص سهام است، پیوسته محل تامل و اشکال بوده است.
    این تحقیق تلاش دارد تا با رد نظراتی که تاکنون در خصوص عدم اعتبار ابزارهای مشتقه واقع بر شاخص سهام بیان شده است. دلایل بطلان آن را با رویکردی متفاوت بیان کند. از نتایج این تحقیق می توان به بطلان قراردادهای شاخص سهام به دلیل عدم امکان تملک شاخص سهام، مالیت نداشتن آن و فقدان مفهوم واقعی معاوضه در این قراردادها اشاره کرد. همچنین در این تحقیق راهکاری برای اعتبار قراردادهای واقع بر شاخص سهام نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شاخص سهام، ابزارهای مشتقه مالی، قرارداد آتی، قرارداد اختیار معامله، بازار سرمایه
|
  • Sayyed Hosein Safaei, Jafar Asgari Pages 5-28

    One of the important matters in the law of contract is breach of contract and sanctions (remedies) resulting from the breach. In the Iranian Law, resorting to sanctions (remedies) resulting from the contract breach is applicable, when the due date for performance of contract has been arrived and the promisor has not performed his contractual obligations; But it is possible, occasionally, prior to the due date for performance of obligation, on basis of express declaration of the promisor and; or due to existing circumstances, the promisee reasonably conclude that the promisor cannot or will not perform his obligation in due date. In this case, the doctrine of Anticipatory Breach of Contract propound as a new legal establishment and it permits to the promisor, by resorting to sanctions (remedies) of this theory, to gets rid of his obligations in the contract that will encounters with breach in the future, and proportionately enterprises to suspension or termination of contract. The fundamental question is whether the promise, prior to the due date for performance of obligation, by invoking to this doctrine, can be resorted to sanctions (remedies) resulting from breach of contract or be obliged to wait until the due date for performance arrives. Although such doctrine isn’t considered in Iranian law and there isn’t specific article allocated to it, but in this research through review of Iranian legal system and comparative study with Common Law system, in particular, English & American Law and also international law documents particularly convention on international sale of goods(1980), we conclude that the main bases of this doctrine is available in Figh & Iranian Law and by invoking to general rules and principles can be stated to acceptability of this doctrine in Iranian Law.

    Keywords: contract, due date of contract, contractual obligations, breach of contract, anticipatory breach
  • Sayyed Jafar Hosseini, Mohammad Hossein Mahdavi Adeli, Mohammad Javad Razmi Pages 29-54
    There is no doubt that any policy – making in oil industry will be closely tied to property rights. In the meantime, in the Institutional Analysis and Development Framework (IAD), as one of the most important approaches in the law and economics field, on one hand, like other institutional schools, any explanation of property rights is provided to responding of what the property rights is and knowing of owners, and in other hand, in policy- making subject, it emphasize on the understanding of the issues of any economic environment. So, by one interdisciplinary research based on law, economics and policy- making, we can say, policy- making in property rights of oil industry in Iran, that rents and privileges distribution in this industry depend on it, is subjected to proper reading of what property rights is and understanding of the property rights issues in the context of oil industry. For this reason, in this research, by analytical method and based on IAD Capacities, in addition to explanation of property rights situation in oil industry of Iran in the upstream and downstream sectors, it is tried to suggest a model of the property rights issues in the oil industry of Iran. As will be seen, by the interaction of sets of institutional and non-institutional variables, property rights situation is formed due to 13 specified path, that explain the property rights issues in oil industry of Iran and so, any policy – making in the property rights needs to focus on this thirteen’s path.
    Keywords: property rights, institutional economics, policy making, oil industry
  • Gholam Hossein Elham, Mohammad Amin Abrisham Kesh Pages 55-77
    Initiative of act as a preliminary step of drafting proposals in legislatures is applied in different ways, according to the type of political regime (presidential or parliamentary). Such jurisdiction in the constitution of Iran is predicted for the cabinet and the supreme council of provinces and parliament representatives under the principles 74 and 102. However about the judicial bills determinated in the clause 2 of the principle 158 in which their drafting is in the jurisdiction of the head of the judiciary, there has always been this question whether these bills are as an independent initiative of act against the legislative bills specified in principle 74 of the constitution, or legislative bills are as the origins of the judicial bills and does not necessarily require the cabinet for approval. The guardian council's view based on the inconsistency of the act of joining a note to article 3 of the duties and powers of the head of the judiciary caused the head of the judiciary to be able to directly send the judicial bills to Majles after passing the legal deadlines.However granting such competencies to the head of the judiciary, besides being inconsistent with the principles 74 and 98 of the constitution based on the necessity to exploit the interpretation of the constitution so as to eliminate this ambiguity, causes the loss of focus on the state budget affairs and possibly entails the reduction of the public income or the increase of public expenditure, and on the other side, it will ruin the cooperation between the judicial bills and administrative matters.
    Keywords: Guardian council, initiative of act, judicial bills, legislative bills, the head of the judiciary
  • Vali Rostami, Mohammad Barzegar Khosravi Pages 79-100

    Although the annual Budget of Government is enacted by Legislature and is also noticed to run as Law, it appears to be different from other laws, in terms of form and nature. So there is disagreement about nature of Budget. The main question is: “is Budget a sort of written code or is it some kind of document?” By referring to written sources, the first step is to figure out the distinction between Law and Budget be analyzed. The next step will be criticizing the legal doctrine be and finally, choosing the best viewpoint. Although there is no consensus on the meaning of the “law” and “Budget”; as respects to meaning of them and with regard to Substantive approach to concept of “law”, it seems that Budget, as it should be, is closer to “Document”; but, as it is (as enacted), is still near to “Law”. With formal approach to law, it is clear that Budget is Law.

    Keywords: budget, law, document, legal nature
  • Asad Allah Lotfi Pages 101-132
    One of the conditions of validity of a contract, is lack of gharar. Gharar is not permissible for one or both sides, otherwise the transaction will be canceled. because religious teaching prohibit us from gharar. Insurance is a legal, independent and binding contract that possibility of gharar in this contract exists. because it may not be safe from harm to parties of contract. In this paper we consider the fact that wether there is the possibility of gharar in contract of insurance or not and what is situations of gharar. One of the conditions of validity of a contract, is lack of gharar. Gharar is not permissible for one or both sides, otherwise the transaction will be canceled. because religious teaching prohibit us from gharar. Insurance is a legal, independent and binding contract that possibility of gharar in this contract exists. because it may not be safe from harm to parties of contract. In this paper we consider the fact that wether there is the possibility of gharar in contract of insurance or not and what is situations of gharar
    Keywords: a contract of insurance, the insurance gharar, damage to ignorance, ignorance of the amount of damage to insured property surrendered
  • Saeed Bigdeli Pages 133-160
    Discussion of the root of contractual and tortious liability, and their unity or multiplicity is one of the most important and effective comparative debates between the two fields of contracts and irrecusably obligations (obligations by operation of law, obligations ex delicto); this is the issue which has not been judged correctly by the legislature in the law of Iran and many countries and has paved the way for the guidance of doctrine and case law. But, neither the judicial precedent nor the view of jurists of different legal systems, in this field, is the same. Among others, "Tank", the famous international French author, as one of the most outstanding lawyers in the fields of civil liability and comparative studies, whilst examining this subject- matter in various legal systems, has attempted to express his view on this issue with the expression of the legal position of the leaders of the two important Common Law and Roman- German legal systems and the most important drawbacks and justifications of belief in distinctions between these two liabilities. It seems that with the review of this matter's position in the civil law of Iran, the view of the mentioned scholar, based on the duality of contractual and tortious liability and yet practical unity among them, is generalizable in the law of Iran, too.
    Keywords: André Tank, obligation, civil law, civil liability, contractual liability
  • Mohammad Bagher Parssapur, Mahdi Esmaseily Pages 161-184
    The law of civil liability is forced to adapt to the circumstances of time and space according to its objective, and because of the close relationship and the influence of environmental factors and elements such as inflation, scientific and technological progress, development expertise, the evolution of human needs, changing economic structures of the Islamic and international society, the transformation of common values - moral in human society, changing habits and people's habits, principles of scholars and the needs and requirements existed in the world. In this article, explaining that the time and space can initially cause the development of people and society needs and the development examples adaptable to civil liability rules or the creation of new examples and secondly to these rules can bring about change creative and affirmative rules of the law of civil liability and the creation of new forms of civil liability; discusses the evolution of civil liability law and on changing instances of civic responsibility (executive and conventional) under the effect of time and space requirements by specifying a new type of civic responsibility - social responsibility- in the objectives and methods to approach religious feasibility - Legal.
    Keywords: changing topics, distribution of damages, changed examples, jurisprudence, technical defects, similar minutes, social responsibility
  • Ali Abbas Hayati Pages 185-206
    Precautionary principle" is an important principle of law that lawyers have to speak in recent decades haveAnd domestic and international laws and judicial approach has affected some countries. The need to protect the environment and human life caused wise men sought to avoid risks that may impact upon the actions of modern man is fearless. This concern is more the result of appearance of some of the areas of science, industry, medicine, food, agriculture and Everyone is amazed And its results, has charmed them. The scientists who are unbridled these changes in the environment and human life, have been apprehensive. The precautionary principle is an important controlling unsafe acts has perhaps not serious threats to life on earth. Therefore, the need for risk prevention, not confined to certain risks that entails a certain loss. It was said even the scientifically and technically it is not sure that is the result of some harmful action, According to the precautionary principle should be minimized where possible damages resulting from that action is heavy and irreparable, Appropriate measures to avoid the damage done.Thus, little by little, we see a fundamental change in the scope of civil responsibility that "responsibility preventative" replacement " responsibility compensation" is.
    Keywords: Precautionary principle, civil responsibility, Fault, Risk, Preventative, Serious, irreparable damage
  • Javad Hoseinzadeh Pages 207-231
    There is for a short time that، by virtue of the article 1 (11) of IRI Securities market Act 1384، financial derivatives market in which future contract and option contract are offered، has started to establish on a limited level. The threshold revenue in such contracts may take the form of goods or securities. From viewpoints of Iranian legal system and Islamic jurisprudence، such contracts have proven to be valid irrespective of their subject (the underlying asset) however the validity of those derivative contracts the underlying asset of which shall be the index has continued to be doubtful. While rejecting the legal opinions raised by now concerning non-validity of financial derivatives made on the index، this article seeks to explain its nullity on a different approach. The outputs of this research shall، inter alia، be: the nullity of index contracts for impossibility of its ownership، its valueless and the lack of the very idea of ‘bargain’ in such contracts. As well as، the article contains a way to validate the contracts concluded upon index.
    Keywords: Index, financial derivative instruments, Future contract, Option contract, Securities market