فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1394)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/14
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقاله های پژوهشی
  • مصطفی محمودی قهساره*، حمیدرضا آقامحمدیان، محمود دهقانی، حسین حسن آبادی صفحات 155-165
    مقدمه
    این پژوهش کارایی روان درمانی پویشی کوتاه مدت؛ مدل تعدیل کننده اضطراب را بر افزایش ابرازگری هیجانی و کاهش علائم در نمونه مبتلا به هراس اجتماعی مورد بررسی قرار می دهد.
    روش
    در این پژوهش طرح مطالعه موردی همراه با خط پایه چندگانه و پیگیری سه ماهه بکار برده شد. نمونه از بین مراجعانی که مهر سال 1391 به کلینیک روانشناسی بالینی و مشاوره دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد مراجعه نمودند، براساس مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات محور I در DSM-IV و مقیاس ارزیابی عملکرد کلی(GAF) برای گزینش بیمار، انتخاب گردید. وی تحت 20 جلسه روان درمانی پویشی کوتاه مدت مدل تعدیل کننده اضطراب قرار گرفت. در این پژوهش، برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های هراس اجتماعی(SPIN) و ابرازگری هیجانی(EEQ) بکار گرفته شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل نگاره ای، معناداری بالینی و درصد بهبودی استفاده گردید.
    یافته ها
    در پایان درمان، نتایج حاکی از تغییر معناداری بالینی و درصد بهبودی در نمرات این مراجع بود. ضمن اینکه نتایج در پیگیری سه ماهه حفظ، افزایش نیز یافته بود.
    نتیجه گیری
    روان درمانی پویشی کوتاه مدت مدل تعدیل کننده اضطراب در افزایش ابرازگری هیجانی و کاهش علائم در هراس اجتماعی به شکل معناداری کارایی دارد.
    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی کوتاه مدت(STDP)، مدل تعدیل کننده اضطراب، هراس اجتماعی، ابرازگری هیجانی
  • مقاله مروری
  • مجتبی حبیبی صفحات 166-175
    هدف
    با توجه به اهمیت تشخیص صحیح اختلال افسردگی، به جستجوی عوامل زمینه ساز و راه کار ها مناسببا تاکید بر درمان راه حل مدار می پردازد.
    روش
    در یک مرور انتخاب شده ادبیات نظری و پژوهشی انجام شد.
    یافته ها
    یافته های مرتبط با عوامل بروز افسردگی و نظریه های مختلف همچون درمان شناختی- رفتاری، فراشناخت، درمان راه حل مدار ارائه شد.
    نتیجه گیری
    عواملی چون جنس، وضعیت تاهل، ارتباط اجتماعی و... در بیماری افسردگی تاثیر دارند و طبق نظریه های مختلف علل متفاوتی باعث بروز بیماری می شود و درمان های متفاوتی پیشنهاد می شود. درمان راه حل مدار کوتاه مدت اثربخشی خود را در حوزه های مختلف مانند افراد دارای مشکلات رفتاری و نوجوانان در معرض خطر و همچنین در زمینه افزایش عملکرد تحصیلی دانش آموزان نشان داده است، این روش درمانی در زمینه بیماری افسردگی نیز موثر واقع شده است.
    کلیدواژگان: اختلال افسردگی، عوامل زمینه ساز، یظریه های موجود
  • مقاله های پژوهشی
  • زهرا سبحانی*، علی ناصری، سید بهنامالدین جامعی صفحات 176-187
    زمینه و هدف
    محرومیت از خواب تاثیرات منفی زیادی بر بدن و به خصوص فرآیندهای شناختی ناحیه هیپوکامپ دارد. استرس اکسیداتیو ناشی از این محرومیت نقش عمده ای در تحلیل رفتن سلول ها و تغییر رفتار حیوانات آزمایشگاهی و انسان ها ایفا می کند. از سوی دیگر ترکیبات آنتی اکسیدان از جمله سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز سلولی اولین سد دفاعی بدن در برابر حمله انواع رادیکال های آزاد می باشند. در تحقیق حاضر ارزیابی استرس اکسیداتیو ناحیه هیپوکامپ، یادگیری و حافظه فضایی به دنبال محرومیت از خواب رویا مد نظر قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق بر روی 40 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار که به طور تصادفی در 5 گروه تقسیم شدند، انجام گرفت. با استفاده از تکنیک سکو محرومیت از خواب رویا به مدت 72 ساعت القاء گردید، سپس از ماز آبی موریس جهت سنجش یادگیری و حافظه فضایی استفاده شد.24 ساعت پس از اتمام آزمایش های رفتاری موش ها دیکاپیتیت گردیده، ناحیه هیپوکامپ از مغز جدا شده و عمل هموژنایز و سانتریفیوژ روی آن صورت پذیرفت، سپس از سوپرناتانت حاصل توسط دستگاه الایزا فلورسنت در طول موج 340 نانومتر و منطبق با پروتکل پیشنهادی کیت سوپراکسید دیسموتاز، تغییرات آنزیم سوپراکسید دیسموتاز اندازه گیری شد. نتایج توسط نرم افزار آماری 19 Spssآنالیز شد و سطح معنی داری 05/ 0> P برای نتایج معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که محرومیت از خواب رویا بر فرآیند استرس اکسیداتیو ناحیه هیپوکامپ تاثیر معنی داری نگذاشت (05/0P >)، اما بر یادگیری و حافظه تاثیر معنی داری گذاشت (025/0P < و 004/0P <).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این تحقیق تغییرات یادگیری و حافظه متعاقب محرومیت کوتاه مدت از خواب رویا با مکانیزم یا مکانیزم هایی غیر از مکانیزم استرس اکسیداتیو در ناحیه هیپوکامپ مربوط می باشد. همچنین برنامه ریزی جهت بهبود کیفیت خواب می تواند مزایای کوتاه مدت یا بلند مدتی برای ساختارهای هیپوکامپی و سلامت انسان ها در زمینه رفتار، یادگیری، حافظه، مدیریت استرس و 000 داشته باشد.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، یادگیری و حافظه فضایی، محرومیت از خواب رویا، هیپوکامپ
  • سمیه مختاری*، عبدالله نجاتبخش، صدرالله خسروی صفحات 188-207
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه متغیر های عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی، اجتناب شناختی و جهت گیری منفی به مشکل، بین افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، اختلال افسردگی اساسی و افراد عادی بود.
    مواد و روش ها
    از سه گروه افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، اختلال افسردگی اساسی و افراد سالم، هر یک به تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های مورد نیاز، در سه گروه، پرسشنامه های عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی ایالت پنسیلوانیا، اجتناب شناختی و جهت گیری منفی به مشکل، به کار گرفته شد. داده ها به روش واریانس چند متغیره و واریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که تفاوت بین افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و اختلال اضطراب فراگیرو افراد عادی در چهار متغیر به سطح معناداری رسیده است(P<0/05). تحلیل واریانس نیز نشان داد، بین متغیرهای شناختی فوق در سه گروه، تفاوت به سطح معناداری رسیده است (P<0/05). بعلاوه، آزمون تعقیبی توکی در مورد متغیر های شناختی فوق در دو گروه افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و افراد عادی نشان داد که در متغیر های عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی و جهت گیری منفی به مشکل، تفاوت به سطح معناداری رسیده است (P<0/05). آزمون تعقیبی توکی در مورد متغیر های شناختی فوق، در دو گروه افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و اختلال افسردگی اساسی نشان دادکه هیچ یک از متغیر های شناختی فوق به سطح معناداری نرسیده است (P>0/05). همچنین آزمون تعقیبی توکی در مورد متغیر های شناختی فوق در دو گروه افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و افراد عادی نشان داد که همه متغیر ها به سطح معناداری رسیده است(P<0/05).
    نتیجه گیری
    بر اساس موارد فوق می توان نتیجه گرفت که این ویژگی های شناختی در اختلال اضطراب فراگیر و افسردگی اساسی موثر است.
    کلیدواژگان: عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی، اجتناب شناختی، جهت گیری منفی به مشکل
  • منصور ترک مجید عیدی بایگی *، فاطمه بهرامی، آرزو لشنی صفحات 208-214
    زمینه و هدف
    ماهیت چند بعدی و پیچیده اختلال دو قطبی بررسی و به کارگیری درمان های جدید را ایجاب می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان فراشناختی در مقایسه با درمان روانی-آموزشی خانواده بر کاهش عملکرد اجتماعی بیماران دو قطبی بوده است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه) بود. از بین تمام بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی مراجعه کننده به بیمارستان ها و درمانگاه های روانشناختی شهر اصفهان، 24 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی قرار گرفتند.گروه اول درمان فراشناختی همراه با دارو درمانی، گروه دوم درمان روانی –آموزشی خانواده همراه با دارو درمانی و گروه سوم فقط دارو درمانی دریافت کردند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته بر اساس معیارهای تشخیصی DSM-IV-R و مقیاس عملکرد اجتماعی بود. داده-ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با کمک آمار توصیفی و استنباطی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت بین میانگین های نمرات گروه درمان فراشناختی در مقایسه با گروه روانی-آموزشی خانواده معنادار نبود (0/05>p)؛ همچنین بین میانگین های نمرات گروه درمان فراشناختی و گروه روانی- آموزشی خانواده با دارو درمانی معنادار بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از درمان فراشناختی و درمان روانی-آموزشی خانواده همراه با دارو درمانی اثربخشی درمان را افزایش می دهد. بنابراین پیشنهاد می شود درمانگران و خانواده ها در این زمینه آموزش ببینند
    کلیدواژگان: آموزشی خانواده، عملکرد اجتماعی، بیماران دو قطبی - درمان فراشناختی، درمان روانی
  • سجاد بشرپور، اکبر عطادخت، محمد نریمانی، لاله صنوبری* صفحات 215-225
    زمینه و هدف
    هدف این مطالعه، مقایسه اثربخشی روش های تن آرامی عضلانی پیشرونده و موسیقی درمانی بر کیفیت خواب زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع آزمایشی بوده و طرح آزمایشی مورداستفاده نیز پیش آزمون و پس آزمون چند گروهی بود. جامعه آماری متشکل از کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان بودند که از شهریور 1390 تا فروردین 1391، جهت پرتودرمانی به درمانگاه شفاپرتو اردبیل مراجعه می کردند. از بین آنها، نمونه ای 45 نفری، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) استفاده شد. داده های به دست آمده با آزمون های آماری خی دو و تحلیل کواریانس (ANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی در ارتقاء کیفیت خواب بیماران سرطانی اثربخش است (05 /0>P). اما بین میزان اثربخشی دو روش در ارتقاء کیفیت خواب، به استثناء مولفه آشفتگی خواب(05 /0>P)، در بقیه مولفه ها تفاوت معنی دار یافت نشد (05/0
    نتیجه گیری
    این مطالعه تلویحاتی را برای استفاده درمانگران از مداخله های روان شناختی تسکین دهنده از جمله تکنیک تن آرامی پیشرونده عضلانی و موسیقی آرام بخش، در کنار سایر مداخلات معمول، برای ارتقاء کیفیت خواب بیماران سرطانی مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: تن آرامی پیشرونده عضلانی، موسیقی درمانی کیفیت خواب، سرطان پستان
  • سجاد رضایی*، فاطمه پورآقا، سید موسی کافی، سنبل طارمیان، ناهید بازرگانیان صفحات 226-241
    زمینه و هدف
    هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی نقش طول مدت زندانی شدن و ابتلابه HIV/AIDS برشدت علائم آسیب شناسی روانی سوء مصرف کنندگان مواد بود.
    مواد و روش ها
    در یک پژوهش مقطعی-واپس نگر از 43 سوءمصرف کننده مواد مبتلابه HIV، 49 سوءمصرف کننده مواد فاقدHIV که درکلینیک های مشاوره بیماری های رفتاری وترک اعتیاد تحت پوشش درمان نگه دارنده بامتادون(MMT)بودند به ترتیب به شیوه نمونه گیری در دسترس و پیاپی انتخاب شدند. تمامی اعضای این دو گروه از نظر متغیرهای مخدوش کننده(نظیر سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و محل سکونت و طول دوره درمان نگهدارنده با متادون) همتاشده و از طریق چک لیست تجدیدنظرشده نشانه های اختلالات روانی(SCL-90-R) مورد ارزیابی قرارگرفتند.نتایج با استفاده از آزمون های کای اسکوئر(χ2)، t استیودنت مستقل،رگرسیون دومتغیری، تحلیل کوواریانس چندمتغیری(MANCOVA) تحلیل شدند.
    یافته ها
    اگرچه میانگین طول مدت حبس در سوء مصرف کنندگان مبتلابه HIV/AIDS بیشتر بود، اما معادلات پیش بینی شدت ناراحتی روانی از روی طول مدت حبس نشانگر معنی داری و نیرومندی این رابطه در گروه سوء مصرف کنندگان مواد فاقدHIV/AIDS بود(004/0P=،27/9F=)، درحالیکه این معادله در سوء مصرف کنندگان دارای HIV/AIDS معنی دار به دست نیامد(061/0P=،71/3F=). تاثیر داشتن سابقه حبس و ابتلابه HIV/AIDS برشدت ناراحتی روانی هردو گروه معنی دار بود(به ترتیب با سطح معنی داری 049/0P=، 001/0P=). اثرتعاملی هریک از این عوامل بر شدت ناراحتی روانی معنی دار نبود اما بر سطوح افسردگی و شدت نشانه های مثبت(PST)معنی دار به دست آمد.
    نتیجه گیری
    طول مدت حبس بیشتر نقش زیان بارتری در شدت ناراحتی روانی سوء مصرف کنندگان مواد فاقدHIV/AIDS دارد. هم دارابودن سابقه حبس و هم ابتلابه HIV/AIDS بهداشت روانی سوء مصرف کنندگان مواد را به مخاطره می اندازد. در این میان اگرچه سوء مصرف کنندگان مواد مبتلابه HIV/AIDS بدون سابقه حبس، سطوح افسردگی بیشتری داشتند اما سوء مصرف کنندگان مواد مبتلابه HIV/AIDS دارای سابقه حبس از تعداد یا گستره نشانگان روانی بیشتری رنج می بردند.
  • زینب ارجایی*.، مجید محمود علیلو، فرزاد نصیری صفحات 242-250
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت پیشگیری و مقابله با خودکشی، هدف پژوهش حاضر مقایسه الگوهای بالینی شخصیتی در افراد اقدام کننده به خودکشی و بهنجار است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر از نوع علی - مقایسه ای و پس رویدادی است و برای انجام آن از 90 فرد اقدام کننده به خودکشی که در سنین 18-21 سال قرار داشته اند، استفاده شده است. برای این منظور از پرسشنامه چند محوری بالینی میلون استفاده شده است. تجزیه و تحلیل آماری داده های این پژوهش به کمک نرم افزار آماری SPSS 19 و روش تحلیل واریانس چند متغیره صورت گرفته است.
    یافته ها
    یافته های آماری نشان می دهد که میان گروه های مورد بررسی در تمامی مقیاس های الگوهای بالینی شخصیت، به جز الگوی بالینی وسواسی و آزارگر تفاوت معنا داری وجود دارد (در سطح 001/ 0>p). همچنین این یافته ها نشان می دهند که بیشترین تفاوت معنادار بین گروه ها، مربوط به الگوی بالینی افسرده است.
    بحث و نتیجه گیری
    افراد اقدام کننده به خودکشی بیش از افراد گروه گواه دارای الگو های بالینی شخصیت نابهنجار هستند.
  • مهسا سعادتی، هادی بهرامی احسان*، فاطمه محمودی، صدیقه فانی، عبدالرضا محمودی صفحات 251-265
    زمینه و هدف
    ارزیابی سلامت با تحول نگاه ها اخیرا توسعه یافته و هم اینک بر الگویی چهار بعدی متمرکز شده است. هدف پوهش حاضر آماده سازی و بررسی روایی، پایایی و به دست آوردنساختار عاملی پرسش نامه 4 بعدی سنجش سلامت بر اساس رویکرد زیستی _ روانی _ اجتماعی و معنوی بود.
    مواد و روش ها
    نمونه پژوهش شامل 311 فرد بود که با روش نمونه گیری در دسترس از ناطق مختلف شهر شیراز در سال 1391 انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسش نامه 4 بعدی سالمت که از 125 پرسش تشکیل و روایی محتوایی آن توسط اساتید برجسته مورد تایید قرار گرفته بوداستفاده شد. به منظور بررسی روایی سازه ای پرسش نامه از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده گردید.
    یافته ها
    تحلیل عاملی 10 عامل را مشخص کردکه حدود 74% از واریانس سلامت را تبیین نمود.
    نتیجه گیری
    با نگاه چهار بعدی ابعاد متنوع تری از سلاممت مطرح است که با توجه به آن می توان نتایج دقیق تری به دست آورد. با توجه به روایی و اعتبار قابل قبول به دست آمده از پرسش نامه 4 بعدی ارزیابی سالمت، استفاده از این پرسش نامه برای مطالعاتی که به منظور سنجش سلامت انجام می گیرد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پرسش نامه 4 بعدی سنجش سلامت، تحلیل عاملی، روایی، پایایی
  • امیر موسی رضایی، هما کدخدایی الیادرانی، محبوبه قاسمی پور، علیرضا هوایی، محمد درویش، فاطمه علی اکبری * صفحات 266-275
    سابقه و اهداف
    با توجه به شیوع بالای سرطان پستان و اهمیت محوری سلامت معنوی در فرآیند درمانی مبتلایان به این نوع سرطان، مطالعه حاضر با هدف تبیین پیش بینی کننده های روان شناختی، طبی و جمعیت شناختی سلامت معنوی مبتلایان به سرطان پستان طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    341 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان با روش نمونه گیری آسان در مطالعه توصیفی-همبستگی شرکت نمودند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه متشکل از سه بخش استفاده شد. بخش اول مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی و طبی، بخش دوم دربرگیرنده پرسشنامه استاندارد سلامت معنوی Ellison – Palutzian و بخش سوم شامل پرسشنامه استاندارد سنجش استرس، اضطراب و افسردگی DASS-42 بود. جهت تجزیه وتحلیل از نرم افزار SPSS نسخه بیستم و روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، ارتباط آماری معنی داری بین سلامت معنوی مبتلایان به سرطان پستان با استرس، اضطراب، افسردگی وجود داشت. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، 5/ 39 درصد از واریانس نمرات سلامت معنوی مبتلایان به سرطان پستان به وسیله متغیرهای فوق الذکر تبیین گردید و در این بین، افسردگی با ضریب تعیین 2/ 26 درصد بالاترین سهم را در پیش بینی سلامت معنوی ایفا نمود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، سلامت معنوی مبتلایان به سرطان پستان را می توان در قالب یک معادله رگرسیون به وسیله متغیرهای روان شناختی پیش بینی کرد. مبتلایان به سرطان پستان با نمرات بالاتر سلامت معنوی، میزان استرس، اضطراب و افسردگی کمتری وجود دارد و بالا بودن سلامت معنوی یک فاکتور مهم محافظت کننده در برابر بروز استرس، اضطراب و افسردگی در این بیماران است.
    کلیدواژگان: سلامت مع، نوی، سرطان پستان، متغیر روان شناختی، متغیر طبی، متغیرجمعیت شناختی
  • پژوهشی کوتاه
  • فاطمه سادات تارا*، رحیم حمیدی پور، فرشاد بهاری صفحات 288-299
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی به شیوه گروهی بر امید و سلامت عمومی بیماران دیالیزی بیمارستان میلاد تهران، ایران انجام شد.
    روش
    روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون/پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان میلاد در پائیز و زمستان سال 91 بود. 30 نفر از این بیماران به روش هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخله ی معنادرمانی را به شیوه گروهی در 8 جلسه ی 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل نیز در لیست انتظار بودند و هیج مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که بیمارانی که مداخله ی معنادرمانی را دریافت کرده بودند میزان امید و سلامت عمومی آنان افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که رویکر معنادرمانی در افزایش امید و سلامت عمومی بیماران دیالیزی بیمارستان میلاد اثربخش بوده است.
    کلیدواژگان: امید، بیماران دیاییزی، سلامت عمومی، معنادرمانی
  • مقاله های پژوهشی
  • حیدرعلی عابدی، موسی علوی، اعظم مزروعی سبدانی* صفحات 300-308
    زمینه و هدف
    افزایش روند رشد سرطان در دنیا و تاثیر همه جانبه آن در کیفیت زندگی انسان، اتخاذ اقدامات مناسب در راستای بهبود کیفیت زندگی و مداخلات روان درمانی از جمله معنی درمانی را ضروری می نماید. هدف از این پژوهش، بررسی معنی درمانی بر کیفیت زندگی مبتلایان سرطان مراجعه کننده به بیمارستان سیدالشهداء اصفهان سال 91 بود.
    مواد و روشها: این پژوهش که در یک مطالعه نیمه تجربی با دو گروه کنترل و مداخله و پی گیری یک ماهه، به روش آسان و تعداد 74 نفر بیمار سرطانی مراجعه به مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا (ع) اصفهان در سال 1391 به انجام رسید و پرسش نامه ی آن شامل اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی (SF-36 یا The Short Form (36) Health Survey) بوده است. نمونه ها با استفاده از ابزار استاندارد کیفیت زندگی مورد ارزیابی قرارگرفته و سپس جلسات معنادرمانی جهت بیماران در 8 جلسه 2 ساعته و هفته ای دو بار تشکیل و مجددا یک ماه بعد از جلسات کیفیت زندگی بیماران، ارزیابی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی وتحلیلی با کمک نرم افزار (SPSS) استفاده گردید. آزمون های آماری مورد استفاده جهت آنالیز داده های شامل آزمون T-paired، T-test و کای اسکویر بود.
    یافته ها
    روش آماری این پژوهش نشان داد که میانگین امتیاز کیفیت زندگی بعد از مداخله نسبت به قبل آن، در گروه کنترل 3/3±6/8 واحد کاهش ولی در گروه مداخله به میزان 1/3± 8/19 واحد افزایش یافته بود و طبق آزمون T test اختلاف میانگین امتیاز کیفیت زندگی در گروه مداخله به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل افزایش پیدا کرده بود)001/0;df=71; P<22/6 - (t=
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که معنی درمانی می تواند در ارتقاء کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: سرطان، کیفیت زندگی، معنی درمانی
  • الهه آقایی*، علی عسگری، مژگان کار احمدی صفحات 309-321
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی کودک محور و بازی درمانی والدینی درکاهش مشکلات درونی سازی شده کودکان انجام شد.
    مواد و روش ها
    30 کودک 8-7 ساله مبتلا به اختلال درونی سازی شده (اضطراب/ افسردگی، افسردگی/ انزوا) به شیوه تصادفی چند مرحله ای پس از غربالگری اولیه ی450 کودک در شهر اصفهان به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. به منظور تشخیص این اختلال از فهرست رفتاری کودک آشنباخ (آشنباخ و رسکورلا، 2001) استفاده شد. این کودکان به تصادف در دو گروه مداخله بازی درمانی کودک محور و والدینی قرار داده شدند. در گروه بازی درمانی کودک محور، هر کودک در 16 جلسه بازی درمانی و در گروه بازی درمانی والدینی، مادران در10 جلسه درمان گروهی شرکت کردند. مادران هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و یک مرحله پس آزمون پرسشنامه آشنباخ را تکمیل کردند. به فاصله یک ماه پس از اتمام درمان، نتایج درمان پی گیری شد. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    بر طبق یافته ها بین میانگین های متغیر درونی سازی شده و زیر مقیاس اضطراب در دو گروه بازی درمانگری کودک محور و بازی درمانی والدینی تفاوت معنادار وجود داشت، بدین معنا که روش بازی درمانی والدینی موجب کاهش بیشتر رفتارهای درونی ساز ی شده و اضطراب کودکان شده است، اگرچه تاثیرات این دو روش در کاهش زیرمقیاس افسردگی/ انزوا تفاوت قابل توجهی نداشته اند. به علاوه پس از یک ماه پیگیری، نتایج به دست آمده در روش بازی درمانی والدینی پایدار تر از روش بازی درمانی کودک محور مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در نتیجه می توان بازی درمانی والدینی را به عنوان روشی اثر بخش تر از روش بازی درمانی کودک محور در کاهش مشکلات درونی سازی شده و اضطراب کودکان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: بازی درمانی کودک محور، بازی درمانی والدینی، اختلالات درونی سازی شده
  • سالار گشتاسبی اصل*، سام گشتاسبی اصل، مهرداد صالحی، میترا ملایی نژاد صفحات 322-330
    زمینه و هدف
    ملال جنسیتی پدیده ای است که علت اصلی بوجود آمدنش هنوز کشف نشده و با مشکلات متعددی از جمله درگیری با خانواده همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد خانواده افراد دچار ملال جنسیتی و مقایسه آن با افراد هتروسکسوال در کلینیک نوید بخش شهرستان اصفهان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تحقیقات بنیادین و پس رویدادی بود. نمونه گیری به دلیل عدم دسترسی کافی به افراد ملال جنسیتی به شیوه در دسترس انجام شد. در نهایت با در نظر گرفتن ملاک های ورود 30 نفر ملال جنسیتی و 30 نفر هتروسکسوال با پرسشنامه FAD-53 از نظر عملکرد خانواده مورد بررسی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با روش آماری مقایسه میانگین ها آزمون t نمونه های مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها مشخص کرد در مولفه های ارتباط (p =. 000)، آمیزش عاطفی (p =. 001)، ایفای نقش (p =. 000)، و حل مشکل (p =. 049) بین دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد و با توجه به میانگین ها افراد ملال جنسیتی در این مولفه ها کارکرد پایین تری دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش وجود ملال جنسیتی در افرادی که دچار مسائل ارتباطی، عاطفی، ایفای نقش و حل مسئله در خانواده خود هستند محتمل تر است و کمک به این افراد از طریق مداخلات خانوادگی می تواند موثر واقع شود. همچنین با آگاه سازی خانواده ها در رابطه با نیاز های عاطفی و تربیتی فرزندان می توان در جهت کاهش بروز ملال جنسیتی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: هترو سکسوال، ملال جنسیتی، عملکرد خانواده
  • مریم ارفع*، امیر قمریان، احمد یارمحمدیان صفحات 331-342
    زمینه و هدف
    این پژوهش مقایسه سرزندگی، سازگاری زناشویی و دشواری های تنظیم شناختی – هیجانی والدین دارای کودک ناشنوا با والدین دارای کودک شنوا بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای و نمونه گیری بر اساس خوشه ایچند مرحله ای بود. حجم نمونه شامل مادران 80 دختر بود، که 40 نفر از مادران کودکان ناشنوا، 40 نفر از مادران کودکان شنوا شهر اصفهان را در برمی گرفت. ابزار پژوهش عبارت از پرسشنامه سرزندگی دسی و رایان (1995)، سازگاری زناشویی اسپاینر (1978) و پرسشنامه دشواری های تنظیم شناختی – هیجانی باتلر و گراتز(2004) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) استفاده شد.
    یافته ها
    این پ‍‍ژوهش حاکی از آن است که بین دو گروه والدین کودکان ناشنوا و والدین کودکان شنوا در سرزندگی (4 0/0 p≤)، سازگاری زناشویی(1 0/0P≤ (و دشواری های تنظیم شناختی(1 0/0 p≤ (تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی پژوهش نشان می دهد که ناشنوایی کودک می تواند سرزندگی، سازگاری زناشویی و همچنین توانایی والدین در تنظیم هیجان ها در مواجهه با تعارض ها و فشار ها را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: سرزندگی، سازگاری زناشویی، دشواری های تنظیم شناختی - هیجانی، افراد ناشنوا
  • مرجان میرشمشیری، مهرداد صالحی*، فاطمه مدحی، محمدرضا کیان مهر صفحات 343-352
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین احقاق جنسی زنان متاهل – به مفهوم داشتن شخصیتی ابرازگر و قوی در رابطه ی جنسی- و تعارضات زناشویی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    بدین منظور تعداد 225 نفر از زنان متاهلی که در سال 1393 در شهرستان زرین شهر استان اصفهان ساکن بوده اند، به طور تصادفی انتخاب گردیده و به پرسش نامه های احقاق جنسی هالبرت (Hulbert Index of Sexual Desire) و تعارضات زناشویی باقر ثنایی (Marital Conflict Questionnaire) پاسخ داده اند. یافته ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 19 به روش همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که بین احقاق جنسی زنان متاهل و تعارضات زناشویی آنان رابطه ی قوی، منفی و معنی دار 203/ 0- وجود دارد (05/ 0>p). به علاوه، بین احقاق جنسی زنان و مولفه های کاهش رابطه ی جنسی131/ 0- افزایش واکنش های هیجانی 149/ 0- جدا کردن امور مالی از یکدیگر 188/ 0- و کاهش ارتباط موثر زوجین249/ 0- رابطه منفی و معنی دار بود و قوی ترین رابطه، بین احقاق جنسی و کاهش ارتباط موثر مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که با کاهش احقاق جنسی زنان، بر شدت تعارضات زناشویی افزوده می شود. بنابراین پژوهشگران ضمن پیشنهاد انجام مطالعات مشابه کمی با نمونه های بیشتر و کیفی در جمعیت های مشابه، معتقد هستند طراحی دوره های آموزش جنسی و نحوه ابرازگری مبتنی بر فرهنگ ایرانی اسلامی می تواند در افزایش توانایی احقاق جنسی زنان متاهل و به دنبال آن کاهش تعارضات زناشویی خانواده ها موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: احقاق جنسی، عملکرد جنسی، تعارضات زناشویی، مولفه های تعارضات زناشویی، زنان متاهل
|
  • Mostafa Mahmoudi Ghehsareh*, Hamidreza Aghamohamadian Sherbaf, Mahmood Dehghani, Hosein Hasanabadi Pages 155-165
    Aim and
    Background
    Dynamic Psychotherapy is based on the principle that emotional expression is a important dimension of psycho health and psycho trauma is related with deficit in emotional expression. Therefore, in this research it has been tried to study efficacy of anxiety regulation short-term dynamic psychotherapy for increase emotional expression in Social Phobia. Methods and Materials: This clinical study was carried out on patient referring to Ferdowsi university clinical center in framework of single case by using multiple baseline in 20 sessions with a follow-up period of 3 months. Instrument was included SCID, GAF, SPIN and EEQ. Visual analysis and percent of improvement were used for analysis if the data.
    Findings
    Treatment created considerable increase in emotional expression (63%) and improved the social phobia symptoms of patient (66%) and results of treatment continued up to follow-up period. (71%, 69%).
    Conclusions
    anxiety regulation short-term dynamic psychotherapy has appropriate efficacy for increase emotional expression & treatment of Social Phobia Disorder.
    Keywords: Anxiety Regulation Short, Term Dynamic Psychotherapy, Emotional Expression, Social Phobia
  • Mojtaba Habibi Pages 166-175
    Aim and
    Background
    Considering the importance of correct diagnosis depression disorder, this study investigated the predisposing factors and appropriate solutions with a focus on solution-oriented therapy. Methods and Materials: The method of this study reviewed theoretical literature and research literature.
    Findings
    Findings related to factors Causes of depression and various theories were presented such as cognitive – behavioral treatment, metacognition, solution – focused therapy
    Conclusions
    Factors such as sex, marital status, social relations and. .. affect depression. According to different theories, several factors can cause depression and different treatments are recommended. The solution – focused brief therapy was effective in different areas such as individuals with behavioral problems, teenagers in danger and also increases the academic performance of students. It is effective in the treatment of depression.
    Keywords: Depression Disorders, Predisposing Factors, Existing Theories
  • Zahra Sobhani*, Seyed Behnamedin Jameie, Ali Naseri Pages 176-187
    Abstract Aim and
    Background
    Sleep deprivation has many negative effects on body and specialy cognitive proceses of hippocampus. Oxidative stress due to this deprivation has a critical role in cell degeneration and behavioral changes in experimental animals and humans.On the other hand antioxidants such as superoxide dismutase, glutathione peroxides, catalane are the first body defense against free radicals. Present research was designed in order to evaluate oxidative stress in hippocampus, spatial learning and memory following rapid eye movement sleep deprivation in adult male rats. Methods and Materials: Forty Sprague- Dawelyadult male rats were used in this study. The animals randomly divided in five groups of trials and control. Flower pot technique was used for REM-SD of 72 hours. After REM-SD behavioral study was done by using Morris Water Maze. To study the oxidative stress the animals were decapitated 24 hours after behavioral experiments, hippocampus was separated, then homogenized and centrifuged. After those change in SOD activity was measured in supernatant accordance with proposed protocol of SOD kit (by Eliza fluorescent in 340 nm). Data analyzed by SPSS19 and the results presented in the form of Mean ± SD, P< 0.05 considered significant..
    Findings
    Our finding showed that short term REM-SD dose not lead to significant decrease of oxidative stress in hippocampus of trial groups comparing trials (P< 0.05). It is also showed that REM-SD significantly affected the learning and memory indexes in REM-SD groups than control animals (P<0.004, P<0.025)
    Conclusions
    Based on our findings it changes in learning and memory following short term REM-SD due to mechanisms except oxidative stress in hippocampus. Also planning to improve sleep quality could have short-term or long-term benefits for hippocampus structures and human health in behavior, learning, memory, stress management & etc.
    Keywords: Oxidative stress, Spatial Learning, Memory, REM, SD, Hippocampus
  • Somayeh Mokhtari, Sadrolah Khosravi, Abdollah Nejatbakhsh Pages 188-207
    Aim and
    Background
    The most common psychiatric disorders in the general population, especially in Iran, are anxiety disorders and mood disorders. Several theories have been developed in recent years to explain the cognitive and behavioral disorders, including the “intolerance of uncertainty” model. This study aims at comparing variables of intolerance of uncertainty, worriness, cognitive avoidance and negative problem orientation, among patients with generalized anxiety disorder, major depressive disorder and normal subjects. Methods and Materials: Three groups of patients with generalized anxiety disorder, major depressive disorder and normal subjects, each with 30 members were selected using purposive sampling method. In order to collect the required data, questionnaires of intolerance of uncertainty, worriness, cognitive avoidance and negative problem orientation were used among three groups. Collected data was analyzed using Multivariate analysis and variance analysis as well as SPSS software version18.
    Findings
    In four above mentioned variables, the difference between the three groups reached a significant level (P<0.05). In the variables of intolerance of uncertainty, worriness and negative problem orientation, the difference between each of the two groups of patients with generalized anxiety disorder and major depressive disorder with normal subjects was significant (P<0.05). The difference between patients with major depressive disorder and normal subjects in cognitive avoidance variables was also significant (P <0.05).
    Conclusions
    Four factors existing in “intolerance of uncertainty” model are common features of generalized anxiety disorder and major depressive disorder. Psychiatrists and psychologists awareness of these factors can accelerate the identification, diagnosis and treatment of failure patterns in patients with generalized anxiety disorder and major depression.
    Keywords: Intolerance of Uncertainty, Worriness, Cognitive Avoidance, Negative Problem Orientation, Generalized Anxiety Disorder, Major Depressive Disorder
  • Arezoo Lashani, Fateme Bahrami, Majid Eydi Baygi*, Mansour Tork Pages 208-214
    Aim and
    Background
    Multidimensional and complex nature of bipolar disorder requires assessment and usage of modern treatments. The aim of this study was to investigate the efficacy of meta-cognitive therapy (MCT) compare to psycho – educational family therapy on Social performance in bipolar patients.Methods and Materials: This was a semi-empirical research with pretest-posttest design, using control group. From among the bipolar woman who had referred to psychological hospitals and clinics in Isfahan city in Iran, 24 patients were selected by purposeful sampling and were divided into three equal groups randomly. The first group received meta-cognitive therapy, second group received psycho-educational family therapy and the third group received drug therapy. The data were gathered using semi-structured interview based on diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th edition) criteria and dysfunctional attitudes scale. The data were analyzed by descriptive statistics and covariance with SPSS 16 software.
    Findings
    There wasn’t difference significant between the mean scores of meta-cognitive therapy groups compared with psycho – educational family therapy (p<0.05). Also, there was difference significant between the mean scores of both group meta-cognitive therapy and psycho – educational family therapy compared with drug therapy.
    Conclusions
    using meta-cognitive therapy and psycho – educational family therapy with the drug increases Social performance in bipolar patients. Therefore it is recommended family and therapists trained in this field.
    Keywords: Bipolar patient, Meta, cognitive therapy, Psycho– educational family therapy, Social performance, Bipolar disorders
  • Akbar Atadokht, Mohammad Narimani, Laleh Senobar *, Sajjad Basharpoor Pages 215-225
    Abstract Aim and
    Background
    The breast cancer is the most common cancer in Iranian women and low quality of sleep is one of the most common complications experienced by patients with cancer. The purpose of this study was to compare the effectiveness of progressive muscle relaxation and music therapy methods on sleep quality of breast cancer patients. Methods and Materials: Research method of this study was experimental and its’ design was pre-test and post-test on multi groups. The population of this study were the total number of females who suffer from breast cancer and were introduced themselves to Shafaparto Clinic in Ardabil province in order to radiotherapy from 2011 September until 2012 April. The samples were selected using accessible sampling, and the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) was used for data collection. The data were analyzed by chi square and analyses of covariance (ANCOVA).
    Findings
    Results showed that both treatment methods were effective in promotion of sleep quality in cancer patients (p<0.05). However, there was no significant difference between the effectiveness of these two treatment methods on all quality sleep components (p<0.05), with the exception of sleep disturbance component (p>0.05).
    Conclusions
    It is advised that the therapists used the progressive muscles relaxation and music therapy techniques, along with the routine interventions, in order to promote sleep quality in cancer patients. Keywords: Progressive Muscles Relaxation, Music Therapy, Sleep Quality, Breast Cancer.
  • Sajjad Rezaei*, Sonbol Taramian, Moosa Kafie, Nahid Bazarganiyan, Fatemeh Pooragha Pages 226-241
    Aim and
    Background
    This study aimed at studying the role of incarceration length and HIV/AIDS on severity of psychopathological symptoms in substance abusers. Methods and Materials: In a cross sectional-retrospective study, 43 substance abusers with HIV/AIDS and 49 ones without HIV/AIDS were selected by available and consecutive sampling methods that were under Methadone Maintenance Therapy (MMT) in counseling clinics of behavioral diseases and addiction abandonment. All of them were evaluated respecting matched confounding variables via symptom check list-90-Revised (SCL-90-R). Results were analyzed by chi-square (χ2), independent t-test, two-variable regression, multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Findings
    Although the average of incarceration length was higher in substance abusers with HIV/AIDS, the prediction equations of psychological distress severity based on incarceration length indicated the significance and strength of this relationship in substance abusers without HIV/AIDS (P=0.004). However, this relationship was not significant in substance abusers with HIV/AIDS (P=0.061). The effect of history of incarceration and HIV/AIDS was significant on psychological distress severity in both groups (P=0.001, P=0.049, respectively). The interactive effect of each of these factors was not significant on psychological distress severity. While it was significant on depression levels and positive symptoms total (PST).
    Conclusions
    The higher incarceration length has more detrimental role on psychological distress severity in substance abusers without HIV/AIDS. Having both a history of incarceration and HIV/AIDS endangers the mental health of substance abusers. Meanwhile, although substance abusers with HIV/AIDS without incarceration history had higher levels of depression, substance abusers with HIV/AIDS with history of incarceration suffered more from number or higher range of psychological symptoms.
    Keywords: Perison, HIV, AIDS, Psychological Symptom, Substance Abuse.
  • Zeinab Erjaee, Farzad Nasiri, Majid Mahmoodalilou Pages 242-250
    Aim and
    Background
    Purpose of this study is evaluating and comparing clinical patterns personalities in suicide attempters and normal group. Methods and Materials: This causal – comparative expost facto research base study preformed on totally 90 suicide attempters, 18 to 21 years age. The study uses the Millon Clinical Multiaxial Inventory. Multi – variable variance method is used; and the SPPSS19 soft ware is applied for data analysis.
    Findings
    Statistics results show that there are a meaningful relation between all studied groups in all clinical pattern personalities scales (P<0.001), except for clinical Obsessive–Compulsive and Aggressive (Sadistic) personalities. The most meaningful difference among groups is more prevalent in clinical depressive disorder pattern.
    Conclusions
    Suicide attempters have more abnormal clinical pattern personalities than normal group
    Keywords: Clinical Patterns, Suicide Attempters, Personality
  • Hadi Bahrami Ehsan *, Masha Saadati, Fatemeh Mahmodi, Sedigheh Fani Pages 251-265
    Abstract Aim and
    Background
    The present study examined the reliability, validity and factor structure of the four-dimensional measure of health questionnaire based on Biopsychosocial-spiritual model. Methods and Materials: The sample consisted of 311 individuals (including depressed people, people with heart disease, and Healthy people) which they collected with accessible sampling method from Shiraz in 1391. For collecting data we used four-dimensional measure of health questionnaire with 125 items that content validity of that was approved by professors. To achieve construct validity we used exploratory factor analysis.
    Findings
    According to good validity and reliability of the 4-dimensional measure of health, we proposed using this questionnaire to measure health in any health survey.
    Conclusions
    Suicide attempters have more abnormal clinical pattern personalities than normal group
    Keywords: 4 Dimensional measure of health, Exploratory Factor Analysis, Validity, Reliability
  • Amir Musarezaie, Homa Kadkhodaei, Elyaderani, Mahboobeh Ghasemipoor, Alireza Havayi, Mohammad Darvish, Fatemeh Aliakbari * Pages 266-275
    Aim and
    Background
    Due to the high incidence of breast cancer and the importance of spiritual wellbeing (SWB) of patients with this type of cancer, this study was performed to predict the role of psychological, medical and demographic factors, on SWB in patients with breast cancer Methods and Materials: This Cross sectional study was a descriptive-analytic one conducted in 341 breast cancer patients with simple sampling methodology. Data collection instrument included a questionnaire contains 3 parts (demographic and medical information, SWB questionnaire and DASS-42 questionnaire). The data was analyzed by descriptive and analytical statistics (One way Analysis of Variance, Student t-Test, Pearson and Spearman correlation coefficients and Multiple linear regressions), with applying SPSSv20 software.
    Findings
    Based on study findings, there was a statistically significant relationship between SWB and stress, anxiety and depression among breast cancer patients. The results of regression analysis indicated that the stress, anxiety and depression explained totally 39.5% of the variance of patient's SWB (R2= 39.5). Depression in the first was the best predictions of the breast cancer patient's SWB with R2= 26.2.
    Conclusions
    According to the results obtained, SWB of patients with breast cancer is predicable according to the stress, anxiety and depression. Breast cancer patients with higher grades of SWB, had lower stress, anxiety and depression so SWB is a protective factor against stress, anxiety and depression
    Keywords: Breast Cancer, Demographic Factors, Medical Factors, Psychological Factors, Spiritual Wellbeing
  • Tahereh Golestani Bakht Pages 276-287
    Abstract Aim and
    Background
    The purpose of this paper was to investigate psychometric properties of the positive aspects of physical disease questionnaire for Iranian samples. Methods and Materials: The present research was a descriptive-survey study. Statistical population consisted of all patients, men or women, in 2011 who have past at least 3 months after the onset of their illness. Sample includes 514 patients selected by using available sampling method. Instruments used were Silver Lining Questionnaire (SLQ) and Goldberg's General Health Questionnaire. Data were analyzed by using Pearson's correlation coefficient, Cronbach's alpha coefficient and exploratory factor analysis.
    Findings
    Cronbach's alpha coefficient, which assesses the questionire s reliability, was 0.92 and the correlation coefficient between the questionnaire and general health questionnaire was 0.67. Content validity of the questionnaire was ranked by three professors of psychology as "Very good". 8 factors were obtained from the result of exploratory factor analysis of the questionnaire s structural validity. These factors were more then 1, and the shared percetage of variance among the variables was 10.27 percent of the total variance. Furtheremore, the questionnaire measurement model via confirmatory factor analysis showed a good fit model.
    Conclusions
    According to the performed factor analysis results, it can be said that in general, factor analysis was able, for the most part, to confirm the questions desined for the model, indicating that this questionire can be used for Iranaian samples.
    Keywords: Disease, Silver Lining Questionnaire, Psychometric
  • Fatemeh Tara *, Farshad Bahari, Rahim Hamidi Poor Pages 288-299
    Abstract Aim and
    Background
    Many of diseases, especially chronic and debilitating types, have co-morbidity with psychological problems. One of these chronic diseases which has co-morbidity with psychological problems is renal failure. This disease can endanger public health. This study was conducted aiming to examine the effectiveness of group logo therapy on hope and general health of dialysis patients at Milad Hospital of Tehran, Iran. Methods and Materials: Research method was semi-experimental and research design was the kind of pretest-posttest. The statistical community includes all patients admitted to the dialysis sector at Milad Hospital of Tehran in the fall and winter at 2012. Thirty patients were selected purposively and then replaced at random in two control and experiment groups (15 subjects in each group). The experiment group was admitted to group logo therapy intervention in 8 sessions during 90 minutes and the control group was also at waiting list and was admitted to no intervention. Covariance analysis test was used for analyzing data. The confidence distance and acceptable error are 0.95 and 0.05 respectively.
    Findings
    The findings showed that rate of hope and general health increased among the patients who were admitted to intervention logo therapy
    Conclusions
    According to the results obtained, it can be said that logo therapy approach was effective in increasing hope and general health among dialysis patients at Milad Hospital of Tehran.
    Keywords: Dialysis Patients, General Health, Hope, Logo Therapy
  • Heydar Ali Abedi, Mousa Alavi, Azam Mazroie, Sebdani* Pages 300-308
    Aim and
    Background
    As cancer grows exponentially in world and affects the quality of life, the quintessence of taking appropriate actions on quality of life, like logotherapy which is a psychotherapic intervention is essential. This study aims at measuring the impact of logotherapy on the quality of life in cancer patients who were cured in Seyed-o-Shohada hospital, Isfahan, Iran in year 2012. Methods and Materials: This is a quasi-experimental study who was cured in Seyed-o-Shohada hospital, Isfahan, Iran in year 2012. It contains pretests and post-tests, and a questionnaire of demographic and SF36 quality of life information. Sampling is done by convenience method and allocation of samples to two groups of intervention and control. Each group contains 37 samples. Samples are measured by standard tools of quality of life. Then logotherapy sessions were arranged for patients in 8 session twice a week for 2 hours, and after a month they were again tested for their quality of life. Descriptive and analytical methods by SPSS software are used to render the statistics.
    Findings
    The average of quality of life points after the intervention in comparison to what it was before the intervention in control group was 8.6±3.3 units reduced but in intervention group 19.8±3.1 units increased. According to the T test, the difference between the average quality of life points in intervention group is significantly increased in comparison to control group. (t=-6.22(df=71); P<0.001).
    Conclusions
    This shows how this method can be used to improve the quality of life in cancer patients as well as their knowledge about cancer as related to the impacts of logotherapy on their lives.
    Keywords: Cancer, Quality of Life, Logotherapy
  • Elahe Aghayi*, Mojgan Kar Ahmadi, Ali Asgari Pages 309-321
    Abstract Aim and
    Background
    This study aimed to compare the effectiveness of child-centered play therapy and filial therapy in reducing internalizing problems in children. Methods and Materials: The statistical population of this research were primary school children 7-8 year- old in Isfahan city. In order to select of sample group by using the cluster sampling, at first 3 regions between regions of Isfahan city were selected. Then in each region, 2 schools were selected randomly. Moreover, mothers of all 7-8 year-old children in these schools completed CBCL (Achenbach and Rescorla, 2001).then 30 children who obtained the highest score of internalizing scale of the CBCL were selected as a sample group. Children were randomly assigned to two intervention groups: childcentered play therapy and filial therapy. In child-centered play therapy group, each child participated in 16 sessions play therapy and in filial group, mothers received 10 group session. In two group, mothers completed CBCL twice before the intervention and twice after intervention. Repeated measures ANOVA were used to analyze the data
    Findings
    The data revealed significant difference between play therapy and filial therapy in decreasing internalizing problems and anxiety/ depression but filial therapy was not more effective in depression/ with draw.
    Conclusions
    Then, filial therapy can be considered suitable alternative for child-centered play therapy in decreasing internalizing disorder and depression/withdraw
    Keywords: Child, Centered Play Therapy, Filial Therapy, Internalizing Problems, Anxiety
  • Salar Goshtasbi Asl*, Sam Goshtasbi Asl, Mehrdad Salehi, Mitra Molaeinezhad Pages 322-330
    Abstract Aim and
    Background
    Gender Dysphoric disorder is a phenomenon with unclear cause and has a strong impact on affected person and his/her family. We designed a study to compare perception of people with and without Gender dysphoria regarding Family function. Methods and Materials: During a correlatioal study and through easy sampling we included 30 Gender dysphonic people and 30 non Tran’s participants from people who were referring to Navid bakhsh clinic in Isfahan. All participants completed Farsi version of FAD-53 questionnaire and additional questions regarding their demographic data. Data was analyzed using SPSS version 19 with compare means by independent-samples T test.
    Findings
    The analysis of data indicated a significant differences between two groups about their perception regarding Relationship components (p=0.000), Emotional involvement (p=0.001), Role Playing (p=0.000), Problem solving (p=0.049). The person’s with Gender Dysphonic disorder had a low Performance in these components.
    Conclusions
    Our results show that Gender Dysphoric people have more difficulties in relationship and emotional issues, role playing and problem solving in their families. Our findings might be helpful in planning for intervention in this type of families. Further studies are warranted with greater sample size to compare family functioning and attachment style of gender dysphonic people.
    Keywords: Components communication, Emotional involvement, Gender Dysphasia, Family functioning
  • Maryam Arfa *, Amir Ghamarani, Ahmad Yarmohamadian Pages 331-342
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to compare vitality, marital adjustment and difficulties in cognitive – emotional regulation in parents of deaf children and normal children. The research design is descriptive and comparative. The study population consisted of all parents of students with deaf and normal boys and girls. Study group of 50 parents of students with deaf and a comparable group of 50 parents are normal. Methods and Materials: Method of sampling is random. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations, and multivariate analysis of variance, Pearson’s Correlation Coefficient and regression analysis. The research instrument was Deci& Ryan validity questionnaire (1977), Spiner Marital adjustment questionnaire (1978), Inventory difficulties in cognitive – emotional regulation (2004).
    Findings
    The results indicate that there are significant differences between the two groups in vitality, marital adjustment and difficulties in cognitive – emotional regulation.
    Conclusions
    According to the present findings, can be concluding that the reduction of difficulties in cognitive – emotional regulation can be increased emotional satisfaction and vitality in the group of parents with deaf children.
    Keywords: Vitality_Marital Adjustment_Difficulties in Cognitive – Emotional Rgulation_Parents of Deaf Children
  • Marjan Mirshamshiri, Mehrdad Salehi *, Fatemeh Madhi, Mohammad Reza Kian Mehr Pages 343-352
    Abstract Aim and
    Background
    This study investigated the relationships between sexual assertiveness as showing a strong and confident personality in sexual relation and marital conflicts between couples. Methods and Materials: During a correlational study a random sample of married women, (N=225) who were living in Zarrin Shahr (Isfahan province) in 1393 were selected. They answered Hulbert sexual assertiveness and Bagher Sanai Marital Conflict questionnaires. Pearson correlation coefficient analysis with SPSS 19 conducted.
    Findings
    Analysing the data showed that there is a significant negative correlation - 0/203 between sexual assertiveness and marital conflict (P<0.05). The correlation between sexual assertiveness and decreasing sexual relations -0.131, increased exciting reactions -0.149, separating financial affairs -0/188, and reducing effective relations -0.249 was significant. (P<0.05). The strongest relation was observed between sexual assertiveness and reducing effective relations.
    Conclusions
    our findings suggest that with decreasing sexual assertiveness, marital conflict for our participant increases. Further quantitative studies with greater sample size and qualitative researches in Iranian cities with more conservative sexual norms are warranted to evaluate the relationship between these two variables. We believe that development of courses of sex education and assertiveness based on Iranian Islamic norms will be useful for improvement of women's sexual assertiveness and decreasing marital conflict in their families.
    Keywords: Sexual Assertiveness, Sexual Function, Marital Conflicts, Conflict's Components, Married women