فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/06
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پریا اکبری، محبوبه قرقانی پور، محمد سعید فریدونی صفحات 1-8
    محرکهای ایمنی، ارتباط ویژه ای با مکانیسم احتمالی سیستم ایمنی در ماهی ها دارد.
    هدف
    ، هدف از این تحقیق، بررسی اثر محرک ایمنی عصاره دانه اسفند (Peganum harmala L) بر تغییرات لیزوزیم، فاگوسیتوز، انفجار تنفسی و گلبولهای خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین (± انحراف معیار) 10 ± g100 می باشد. ماهی ها به روش خوراکی با غلظت های mg/ kg100،150، 300 عصاره دانه اسفند (P.harmala) بمدت 14 روز متوالی مورد تغذیه قرار گرفتند.به منظور مقایسه، یک گروه شاهد نیز بدون افزودن عصاره به جیره غذایی در نظر گرفته شد. شمارش گلبولهای سفید /قرمز و فعالیت لیزوزیم خون همچنین فعالیت فاگوسیتوز و انفجار تنفسی کلیه ماهی ها پس از آخرین تجویز عصاره مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق، نشان داد که بیشترین میزان فعالیت لیزوزیم در گروه تغذیه شده با غلظت mg/kg 100و 150 مشاهده شد و نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری داشته است.(0/05>P). بیشترین تعداد گلیول سفید وقرمز، در گروه تغذیه شده با غلظت mg/kg 100 مشاهده شد (0/05>P). فعالیت فاگوسیتوز و انفجار تنفسی در بین گروه شاهد و گروه های تیمار تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: Peganum harmala، سیستم ایمنی، فعالیت فاگوسیتوز، Oncorhynchus mykiss
  • مصطفی باقری توانی، مهرنوش نوروزی، شیوا فریدی صفحات 9-20
    هدف این مطالعه بررسی پساب کارخانه شن و ماسه برروی شاخص های زیستی، محیطی و بوم شناختی رودخانه تیروم می باشد. سنجش شاخص های زیستی به مدت 6 ماه از تیر تا آذر 91 در 5 ایستگاه بوسیله نمونه بردار سوربر با 3 تکرار انجام شد. برای سنجش شاخص های محیطی آب 6 فاکتور (pH، هدایت الکتریکی، کدورت، TSS، TDS و دمای آب) در مرکز تحقیقات ماهیان سردابی تنکابن– دوهزار اندازه گیری گردید. و هچنین برای سنجش شاخص های بوم شناختی از شانون-وینر، سیپسون و مارگالف جهت تعیین تنوع، غالبت و غنای گونه ای استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها پس از نرمال سازی داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنوف از آزمون واریانس یک طرفه ANOVA و برای مقایسه بین میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. مجموع 1727 عدد ماکروبنتوز متعلق به 23 خانواده و 7 راسته شناسایی شد. بیشترین فراوانی مربوط به خانواده Hydropsychidae و کمترین فراوانی متعلق به خانواده Echyonuridae بود. نتایج نشان داد که میزان مواد معلق TSS، مواد محلول TDS و کدورت در ایستگاه 3 (دهانه ورودی پساب کارخانه) نسبت به تمام ایستگاه ها بسیار بالاتر بود (0/05>P). نتایج شاخص های زیستی نشان داد که پساب کارخانه باعث کاهش تنوع و تراکم ماکروبنتوزها در ایستگاه 3 (دهانه ورودی پساب کارخانه) شد (0/05>P). نتایج حاصل از شاخص های بوم شناختی به طور میانگین مقادیر شانون– وینر در ایستگاه 3 کمترین و در ایستگاه 1 بیشترین بود (0/05>P). که نشان دهنده آلودگی در سطح بالا رودخانه تیروم می باشد.
    کلیدواژگان: ماکروبنتوز، شاخص زیستی، تنوع و تراکم، دریای خزر
  • پریا جلیلی، سهیل ایگدری صفحات 21-34
    سگ ماهیان جویباری زیرخانواده Nemacheilinae بدلیل مشکل بودن استخراج داده های ریخت شناختی، از جمله گروه های پیچیده از لحاظ آرایه شناختی می باشند. از اینرو امروزه بنیان رده بندی اعضای این آرایه براساس ویژگی های استخوان شناسی و مولکولی می باشد. همچنین شناخت ویژگی های استخوان شناختی ماهیان بویژه ساختار سر در درک ویژگی های زیستی از قبیل تغذیه و تنفس نیز کاربرد دارد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی استخوان شناسی ساختار سر سگ ماهی جویباری Oxynoemacheilus bergianus در رودخانه سفید رود به اجرا درآمد. برای این تحقیق تعداد 16 قطعه نمونه از رودخانه سفیدرود نمونه برداری گردید. نمونه ها پس از بیهوشی در فرمالین چهار درصد بافری تثبیت و سپس برای مطالعه استخوان شناسی رنگ آمیزی و شفاف سازی شدند. سگ ماهی جویباری سفید رود تفاوت هایی را در شکل جمجمه عصبی، عناصر تشکیل دهنده فرورفتگی های مفصلی محل اتصال فک آویز، جایگاه اتصال اتمویید جانبی، داشتن یک قطعه استخوانی بنام اوروهیال اضافی و شکل رادیال های باله سینه ای را با گونه Oxynoemacheilus angorae نشان داد که می تواند به عنوان ویژگی های اختصاصی استخوانی این آرایه در نظر گرفته شود. با توجه به عدم کارایی صفات ریخت سنجی، شمارشی و الگوهای رنگی در مطالعات آرایه شناختی، نتایج این تحقیق می تواند به عنوان پایه ای برای مطالعات آتی اعضای این آرایه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سگ ماهیان جویباری، Oxynoemacheilus، استخوان شناسی، سر، ریخت شناسی
  • زهرا حکمت، مرتضی موحدی فاضل *، کبری فتوحی صفحات 35-43

    شب پره جوانه خوار زیتون یکی از آفات مهم نهالستانها، باغات جوان و پاجوشهای درختان مسن زیتون است. راهبردهای اتخاذ شده از سوی حشرات در جهت سپری نمودن فصل زمستان نقش مهمی را در زنده مانی آنها دارند، یکی از این راهبردها تنظیم دمای انجماد آنهاست. در این تحقیق سرماسختی این آفت و برخی از عوامل موثر بر آن از جمله دوره نوری و گیاه میزبان بر ظرفیت فوق سرمای پروانه جوانه خوار زیتون مورد بررسی قرار گرفته است. کلنی در شرایط دمایی 2±24 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی حداقل 10±60 درصد و دوره نوری 8:16 ساعت (روشنایی: تاریکی) نگهداری شد. در آزمون اول نقاط فوق سرمای افراد زمستان گذران (لارو سن 5 و شفیره) پروانه جوانه خوار زیتون پرورش یافته در سه دوره نوری 16، 12 و 8 ساعت نور مورد ارزیابی قرار گرفت. دوره های نوری مختلف تاثیر معنی داری بر نقطه فوق سرمای مراحل لاروی و شفیره گی داشتند.

    کلیدواژگان: سرما سختی، پروانه جوانه خوار زیتون، دوره نوری، گیاهان میزبان
  • ماشااله رحیمی رتکی*، بهروز دستار، صفر محسنی، مرتضی خمیری صفحات 44-51
    برنامه های اصلاح نژادی موجب افزایش سرعت رشد جوجه های گوشتی در چند دهه گذشته شده است. متاسفانه این افزایش سرعت رشد همراه با افزایش بیماری های قلبی عروقی از جمله آسیت و عارضه مرگ ناگهانی می باشد. به منظور کاهش این عوارض از محدودیت غذایی استفاده می شود. در آزمایش حاضر تاثیر محدودیت غذایی بر وزن بدن، میزان لیپیدها و نیتریک اکساید سرم خون در جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. جوجه های گوشتی از سن 7 تا 35 روزگی تحت سه گروه محدودیت غذایی قرار گرفتند. پرندگان گروه اول بدون محدودیت غذایی (تغذیه آزاد) و گروه-های دوم و سوم تحت تاثیر محدودیت 4 و 8 ساعته بودند که در آن ها به ترتیب خوراک روزانه به مدت 4 ساعت و 8 ساعت از دسترس پرندگان خارج می شد. در سن 35 روزگی جوجه ها وزن کشی شدند و از خون آن ها نمونه گیری شد. نتایج نشان داد که محدودیت غذایی سبب کاهش معنی دار وزن بدن و انرژی مصرفی جوجه های گوشتی شد (P<0.05). در عین حال، میزان کلسترول، تری گلیسرید و HDL سرم خون تحت محدودیت غذایی قرار نگرفت. محدودیت غذایی سبب افزایش میزان نیتریک اکساید سرم خون شد و این مقدار در گروهی که روزانه 8 ساعت محدودیت غذایی داشتند بطور معنی داری بیشتر از گروه تغذیه آزاد بود (P<0.05).
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، محدودیت غذایی، نیتریک اکساید، لیپیدهای خون
  • میلاد شکری، حسین رحمانی، محمدرضا احمدی صفحات 52-61
    یکی از روش های مناسب جهت تعیین سلامت و تاثیر فعالیت های انسانی بر کاهش کیفیت رودخانه ها، ارزیابی آن ها با استفاده از جمعیت بی مهرگان کف زی می باشد. نمونه برداری بی مهرگان کف زی با استفاده از نمونه بردار سوربر (مساحت m21/0 و چشمه تورmμ 63) از مهر1390 بصورت ماهیانه به مدت یکسال در 6 ایستگاه مطالعاتی با 3 تکرار به مسافت حدود 80 کیلومتر انجام شد. تعداد 10112 نمونه بی مهرگان کف زی شناسایی شده که به، 30 خانواده و 12 راسته تعلق داشتند. بیشترین فراوانی بی مهرگان کف زی شناسایی شده در ایستگاه 3 که افزایش معنی داری نسبت به سایر ایستگاه ها داشته (0/05 ≥p) و کمترین آن در ایستگاه 5 مشاهده گردید. نتایج حاصل از بررسی گروه های تغذیه ای بی مهرگان کف زی در ایستگاه های مطالعاتی شامل 6 گروه: Filter /Collector، Scraper، Shredder، Gatherer/Collector، Omnivore و Predator می باشند. در ایستگاه های با آلودگی زیاد فراوانی گروه های Collector /Gatherer و Filter/ Collector افزایش معنی داری داشته است(0/05 ≥p). در مجموع بر اساس نتایج بدست آمده از پراکنش بی مهرگان کف زی و رفتار غذایی آن ها، تاثیر این عوامل بر روی رودخانه تجن کاملا مشهود بوده و ایستگاه هایی که تحت تاثیر انواع پساب ها قرار داشتند (ایستگاه های5، 2، 3 و 6) نا مطلوب ترین شرایط را از نظر آلودگی در رودخانه مورد مطالعه دارا بودند.
    کلیدواژگان: بی مهرگان کف زی، گروه های تغذیه ای، کیفیت آب، رودخانه تجن
  • گیلان عطاران، علی دلاور صفحات 62-71
    در سالهای اخیر بلومهای پلانکتونی در آبهای ساحلی دنیا رو به افزایش است. رده ی سیفوزوا از مرجانها به ژله فیش های حقیقی معروفند که اغلب این پلانکتونها دارای پتانسیل تشکیل بلوم در آبهای ساحلی هستند و می توانند اثرات نامطلوبی را بر روی صید و صیادی و ذخایر آبزیان بگذارند. بنابراین شناسایی گونه های عامل بلوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در بررسی حاضر، گونه ای از ژله فیش که در بهمن ماه سال 1390 در سواحل خلیج چابهار بلوم کرده بود نمونه برداری گردید. نمونه ها ابتدا از نظر مورفولوژی شناسایی سپس به منظور بررسی توالی ژنی استخرج DNA انجام شد و پس از عمل PCR توالی ژنی در ناحیه 18S-rRNAتعیین گردید. توالی ژنی گونه ی پلانکتون بلوم کرده از ایران با 25توالی دیگر از بانک ژن در ناحیه ژنی مشابه مقایسه گردید. بررسی فیلوژنی با استفاده ازآنالیز Maximum likelihood (ML) انجام شد. نتایج بلاست نشان داد که توالی ژنی گونه مورد نظر با %99 درصد به گونه Pelagia noctiluca شباهت دارد. نتایج بررسی مورفولوژی و مولکولی گونه ی مورد نظر P. noctiluca شناسایی گردید. گونه ایرانی با گونه ی P. noctiluca در یک کلاد قرار گرفته و با %98 بوت استرپ حمایت می شود که با بقیه جنس های خانواده Pelagiidea در یک کلاد خواهری قرار می گیرند. نتایج کلی تحقیق نشان داد که رده سیموستوما پارا فایلتیک هستند و بررسی مولکولی همراه با مورفولوژی برای شناسایی گونه های ژله فیش که بیشتر بافت آنهارا آب تشکیل می دهد و شناسایی مورفولوژی آنها دشوار است، بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: Pelagia noctiluca، ژله فیش، پلانکتون، تبار زایی، 18S، rRNA
  • علی غلامحسینی، منصور علی آبادیان، جمشید درویش صفحات 72-84
    نفود ژن از گونه ای به گونه دیگر به علت دورگه زایی از جمله مکانیسم های مهمی است که بر تغییرات درون گونه ای اثر می گذارد و باعث ایجاد صفات جدید بخصوص در ناحیه دورگه زایی می شود. زردپره سرسرخ (Emberiza bruniceps) و زردپره سرسیاه (Emberiza melanocephala) (راسته گنجشک سانان) در جنوب شرق دریای خزر دارای ناحیه دورگه زایی هستند. در این مطالعه به منظور بررسی دوشکلی جنسی و تغییرات درون گونه ای زردپره سرسرخ و بررسی اثرات دورگه زایی بر صفات خاص گونه ای،81 نمونه (57 نر و 24 ماده) با استفاده از تور پرنده گیری از فلات ایران جمع آوری شد و 15 صفت کمی و 9 صفت رنگی اندازه گیری و آنالیز شد. آزمون T مستقل و تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) در نرم افزار SPSS و PAST تفاوت معنی داری را در صفات کمی بین جنس نر و ماده نشان داد. همچنین آنالیز صفات رنگی جنس نر با استفاده از نرم افزارهای PHYLIP و PAUP وجود چهار ریخت سنخ اصلی را در این گونه آشکار کرد. نتایج نشان داد بسیاری از نمونه های دورگه نسل اول از نمونه های خالص با استفاده از صفات کمی و به خصوص صفات کیفی قابل شناسایی هستند.
    کلیدواژگان: زردپره سرسرخ، زردپره سرسیاه، هیبریداسیون، همجوار، ناحیه تماس
  • حسینعلی قاسمی صفحات 85-96
    مطالعات محدودی درباره تغذیه شترمرغ و نقش آن در وضعیت سوخت و ساز بدن وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی اثر سه نسبت متفاوت کنسانتره به علوفه خشک یونجه روی غلظت برخی از متابولیتهای پروتئین و انرژی، الکترولیتها و فعالیت برخی آنزیمهای خون جوجه شترمرغهای اهلی آفریقایی در دو سن 8 و 10 ماهگی بود. سه تیمار آزمایشی عبارت بودند از: 700 گرم کنسانتره بعلاوه 300 گرم یونجه (تیمار 1)، 650 گرم کنسانتره بعلاوه 350 گرم یونجه (تیمار 2) و یا600 گرم کنسانتره بهمراه 400 گرم یونجه (تیمار 3) به ازای هر گیلوگرم جیره. در مجموع 18 جوجه شترمرغ با میانگین وزنی 15/3 ± 63 کیلوگرم در این آزمایش مورد استفاده قرار گرفت (6 پرنده برای هر تیمار). تیمار اول نسبت به تیمار سوم به طور معنی داری میزان گلوکز خون بالاتری و اسید اوریک پایینتر داشتند (05/0> P). همچنین تیمار سوم کمترین فعالیت آنزیم آسپارتات ترانس آمیناز و کاهش غلظت کلسترول و LDL-C را در مقابل تیمار اول نشان داد (05/0> P). با افزایش سن جوجه ها غلظت گلوکز خون کاهش ولی غلظت اوره افزایش یافت (05/0> P). تاثیر معنی داری از تیمارهای آزمایش و سن جوجه ها روی میزان پروتئین تام، آلبومین، گلوبولین، کلسیم، فسفر، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانسفراز، تری گایسرید، HDL-C و VLDL-C مشاهده نشد (05/0P>). از نتایج این آزمایش می توان نتیجه گرفت که استفاده از جیره های حاوی الیاف بالاتر و انرژی پایینتر در جیره شترمرغها جهت بهبود پروفایل متابولیکی بویژه ترکیب لیپید پلاسمای خون موثرتر از جیره های حاوی الیاف کمتر و انرژی بالاتر بود.
    کلیدواژگان: کنسانتره، علوفه خشک یونجه، پروفایل متابولیکی، جوجه شترمرغ، سن
  • شیدا گلی، محمدرضا ایمان پور، گلی نوری صفحات 97-104
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فلز سنگین کروم بر پارامترهای حرکتی اسپرم تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) در شرایط آزمایشگاهی بود. بدین منظور مایع منی 10 تاس ماهی ایرانی جمع آوری و در مجاورت یخ به آزمایشگاه منتقل شد. نمونه-های اسپرم به مدت 2،0، 4، 24، 48 و 72 ساعت در معرض غلظت های 0/1 و 5 میلی گرم بر لیتر کروم قرار گرفتند سپس درصد اسپرم های متحرک و مدت زمان تحرک اسپرم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که غلظت کروم 5 میلی گرم بر لیتر بعد از 2 ساعت انکوباسیون، منجر به توقف کامل حرکت اسپرماتوزوئیدها شد در حالی که غلظت کروم 0/1 میلی گرم بر لیتر بعد از 48 و 72 ساعت، مدت زمان تحرک اسپرم را به طور معنی داری کاهش داد (0/05>P). هر دو غلظت کروم درصد اسپرم های متحرک را نیز تحت تاثیر قرار داد. بنابراین با توجه به اهمیت تحرک اسپرم در تولید مثل، قرارگیری اسپرماتوزوئیدها در معرض کروم می تواند موفقیت تولید مثل را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تاس ماهی ایرانی، کروم، درصد اسپرم های متحرک، تحرک اسپرم
  • روشنک مسلمی، شاهرخ پاشایی راد، سایه سری صفحات 105-115
    افراد خانواده Meloidae که معمولا به عنوان قاب بالان تاول زا شناخته می شوند، نقش مهمی در کنترل بیولوژیک ایفا می کنند. اولین مرحله لاروی اغلب گونه ها از تخم ملخ ها تغذیه می کنند. مطالعه اخیر در سالهای1390 1388-در استان مرکزی انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی از مناطق مختلف استان جمع آوری شدند و از طریق ویژگی های ریخت شناسی و اندام جنسی و با استفاده از منابع معتبر شناسایی شده و در موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور مورد تایید قرار گرفتند. در مجموع 25 گونه متعلق به 8 جنس از 5 قبیله و 2 زیر خانواده ثبت شد. نمونه های شناسایی شده از این قرار هستند:Meloinae: Meloe variegatus Donovan،Meloe tuccius، Meloe proscarabaeus Linnaeus، Alosimus armeniacus (Faldermann)، Lydus tenuiitarsis Abeille de Perrin، Oenas crasicornis Illiger، Mylabris quadripunctata Linneaus، Mylabris apicenigra Soumakov،Mylabris calida (Pallas)، Mylabris cincta Olivier، Mylabris magnoguttata Kaszab،Mylabris groschkei Kaszab، Mylabris doriae Marseul، Mylabris klugi Redtenbacher Mylabris mirzayani(Kaszab)،Hycleus colligatus، (Redtenbacher)، Hycleus javeti (Marseul)، Hycleus zebraeus (Marseul)، Hycleus scabiosae (Olivier)، Hycleus fuscus (Olivier)،Cerocoma festiva Falderman، Cerocoma latreillei Faldermann، Cerocoma bodemeyeri Reitter. Nemognathinae:Nemognatha chrysomelina Fabricius.
    کلیدواژگان: Meloidae، کلید شناسایی گونه ها، استان مرکزی
|
  • Pages 1-8
    Immunostimulants have a special relationship with possible mechanism of immunity system of fish. The present study investigated Influence of dietary administration of Peganum harmal L، on phagocytosis، lysozyme، respiratory burst and blood cells of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) to determine stimulatory effect of methanol extract. Fish weighting 100±10 g were fed with different doses of 10، 50 and 40 mg/kg food for a period of 14 days. There was a control group fed only with commercial food. After 14 days، samples from kidney and blood of the fish were collected in order to determine phagocytosic، respiratory burst activity and lysozyme، total white and red blood cells (WBC/RBC) respectively. Results of present study indicated that the highest ratio of lysozyme activity was observed in 20 and 50 mg/kg extract concentration of P. harmala (P0. 05). It can be concluded that 20 and 50 mg/ kg of the P. harmala extract have positive effects on lysozyme activity in O. mykiss.
    Keywords: Peganum harmala, immunity system, phagocytosis activity, Oncorhynchus mykiss
  • Mostafa Bagheri Tavani, Mehrnoosh Norozi, Shiva Faridi Pages 9-20
    The research aims at investigating the effect of sand and gravel factory hogwash on biological، environmental and ecological indices in Tirom River. Examining the biological indexes was being done during 6 months، from July to November 2012 in 5 fishery farms through using Sorber، a sample collector in three reiterations. To measure environmental indices in water، there were examined 6 factors (pH، electrical conductivity، turbidity، TSS، TDS and water temperature) in research center of cold water fish، in Dohezar، Tonekabon. Moreover to measure the ecological indices to assign diversity، species dominance and richness، there were used Shannon-Weaver، Simpsons and Margalof. To analyze the data، after imposing standardization، there were picked up Kolmogrof-smirnof، One-way variance test، ANOVA، Besides to compare means، Duncan was utilized. Totally there were recognized 1727 Macrobenthos which they all belonged to 23 families and 7 orders. The most abundant was Hydropsychidae family and the least was recorded for Echyonuridae. The results revealed that the amount of suspension materials of TSS، solution material of TDS، as well as turbidity in three stands (the hogwash factory entrance) were highest to all other stands (P).
    Keywords: macrobentohs, Biological Indicators, Diversity, density, Caspian Sea
  • Pariya Jalili, Soheil Eagderi Pages 21-34
    The hillstream loach subfamily Nemacheilinae are difficult to identify because of difficulties in extracting their morphological traits and they consider to be a complex group in terms of taxonomy. Therefore، their classification established based on osteological ground. Also، study of head osteology can help to better understanding of biological characteristics such as feeding and respiration. Hence، this study was aimed to provide the characterization of the cephalic osteology of Safidrud stone loach Oxynoemacheilus bergianus from Sefidrood River. For this study sixteen specimens of Safidrud stone loach were collected using electrofishing. Specimens were fixed into four percent buffered formalin after anaesthetizing and then cleared and stained with alizarin red S and alcian blue for osteological examinations. The Safidrud stone loach shows differences in the shape of neurocranium، bony elements forming suspensorial facets، connecting position of lateral ethmoid، possessing urohyal extra and shape of pectoral fin radial in compare to other member of the genus Oxynoemacheilus، considering as special osteological characters of this species. Regarding the weakness of morphometric، meristic and color pattern traits for taxonomic study of the member of genus Oxynoemacheilus، the finding of this research can use for future taxonomic studies of this taxon.
    Keywords: Safidrud stone loach, Oxynoemacheilus, Osteology, Head, Morphology
  • Morteza Movahedi Fazel Pages 35-43

    The olive leaf moth، Palpita unionalis (Hubner) is an important pest of nurseries، young olive orchards and also on the suckers of old trees. Strategies adopted by insects spend the winter in order to exert an important role in the viability of this، one of this strategy is their freezing temperature regulation. In this study، coldhardiness of this pest and some influencing factors such as photoperiod and host plant on the suppercooling capacity of P. unionalis have been studied. The colonies at temperature 24± 2oC، relative humidity 60±10% and 8:16 (dark: light) h photoperiod was maintained. In The first test suppercooling points (SCP) of the overwintering individuals (larvae 5 and pupae) of P. unionalis were grown in three photoperiod، 16، 12 and 8 hour light، and analyzed. Different photoperiods had significant effects on SCP of larvae 5 and pupae (p)

    Keywords: Coldhardiness, Olive leaf moth Palpita unionalis, photoperiod, host plants
  • Mashallah Rahimi* Pages 44-51
    Eugenic programs have caused the increase of growth rate in broilers in previous decades. Unfortunately، the increase growth rate is associated with increase of cardiovascular disease such as ascites and sudden death syndrome. Feed restriction is used to reduce the above mentioned disease. In present experiment، the effect of feed restriction on body weight، blood lipids and nitric oxide level in broilers was investigated. Broiler chickens were restricted from 7 to 35 days of age under three groups of feed restrictions. Birds in the first group were not subjected to feed restriction (fed adlibitum) and the second and third groups were restricted daily for 4 and 8 hours. At the age of 35 days، the broilers were weighted and sampled their blood. Results of this study showed that feed restriction significantly led to reduce of body weight and energy utilization in broilers (P<0. 05). However، the levels of cholesterol، triglyceride and HDL were not affected by feed restriction. Feed restriction caused the increase of nitric oxide level and it was significantly higher in chickens subjected daily eight hours to feed restriction than those fed adlibitum (P<0. 05).
    Keywords: broiler, feed restriction, nitric oxide, blood lipid
  • Milad Shokri Pages 52-61
    One of the best practical methods to understand ecological status of a water body and determine impacts of human intervention in reducing water quality is using benthic macroinvertebrates as assessment tools for monitoring their biological integrity and health. Macroinvertebrate samples were taken using Surber sampler (an area of 0. 1 m2 and 63 µm) with 3 replicates in each sampling site. This research has been done every month for a year at a distance of about 80 km on Tajan River from September 2011 to August 2012. 10112 macroinvertebrates were identified belonging to 30 families، 12 orders. The most abundance of Macroinvertebrates has been identified in station 3، which has increased significantly compared to the other stations (P≤0. 05)، and The lowest its abundance was found at station 5. The results of the functional feeding groups of macroinvertebrates in this study included six groups: collector /Filter، Scraper، Shredder، Collector/ Gatherer، Omnivore and Predator. Groups of Filter/collector and Collector /Gatherer were significantly increased in slightly and heavily polluted stations (P≤0. 05). in general، based on the results of the distribution of macroinvertebrates and their nutritional behaviors، the influence of these factors on Tajan river is quite evidence and the stations that were affected by a variety of effluents (Stations 5، 2، 3 and 6) had undesirable conditions in the studied river.
    Keywords: Macroinvertebrates
  • Pages 62-71
    In recent years، plankton Bloom has increased in coastal waters around the world. Class of Scyphozoa belong to phylum Cnidaria has known as true jellyfish and most of these zooplankton plankton in coastal waters have potential to form bloom that can have adverse effects on fishing and fish stocks، Thus، their identification is essentials. In the present study، a Jellyfish species that formed bloom in February 2012 in Chabahar Bay had been sampled. The samples were morphologically identified، then it’s DNA extracted، PCR and sequencing of the 18S-rRNA gene was done. The sequence of Iranian species with 25 other sequences from the gene bank in the same gene region was compared. Phylogenetic analysis using Maximum likelihood (ML) was performed. The blast result showed 18S rDNA sequence of our species with 99% identity with Pelagia noctiluca. According to the results of morphological and molecular analysis the sample was identified as P. noctiluca. In the phylogenetic tree Iranian species is in the Pelagiidea family clade and supported with 98% bootstrap. The overall results showed that the Semaeostomeae is a paraphyletic group. The results also revealed that molecular and morphological analysis could help to identify jellyfish species. This is because most of jellyfish species’ body is made of water and their morphological identification is difficult.
    Keywords: Pelagia noctiluca, Jellyfish, plankton, Phylogeny, 18S, rRNA
  • Ali Gholamhosseini, Mansour Aliabadian, Jamshid Darvish Pages 72-84
    Introgression among hybridizing species plays an important role in intraspecific variations and acquisition of novel traits especially along hybrid zones. The breeding ranges of the Red-headed and Black-headed buntings (Passeriformes) overlap in southestern Caspian Sea where hybrid specimens can be found. Mainly using Mist nets، we sampled 81 specimens of the Red-headed bunting (57 males and 24 females) from north and northeastern Iran in order to investigate sexual dimorphism، intraspecific variation، and role of hybridization on species-specific traits. The Independent sample t test and the PCA were performed on 15 morphometric characters using SPSS and PAST softwares. Furthermore nine chromatic characters were coded and analyzed in PHYLIP and PAUP softwares. Results of morphometric characters showed significant difference between male and females. Analyses of plumage coloration showed that there are at least four morphotypes in the Red-headed bunting. We concluded that using morphometrical and especially chromatic characters we will be able to discriminate pure individuals from most F1 hybrids.
    Keywords: Red, headed, Black, headed buntings, Hybridization, Parapatric, Contact zone
  • Hossein Ali Ghasemi Pages 85-96
    There are limited studies about nutrition of ostriches، and its role in the body’s metabolic status. The aim of this study was to investigate the effects of different concentrate: alfalfa hay ratio on concentrations of blood protein and energy metabolites، electrolytes and activity of some enzymes of African domestic ostrich chickens at 8 and 10 month of age. Three treatments were as follows: 700g of concentrate plus 300g alfalfa hay (treatment 1)، 650g of concentrate plus 350g alfalfa hay (treatment 2) or 600g of concentrate with 400g of alfalfa hay (treatment 3) per kg of diet. A total of 18 ostrich chickens، with average weight of 63 ± 3. 15 kg، were used in this experiment (6 birds per treatment). The treatment 1 had significantly higher blood glucose and lower uric acid levels compared with treatment 3 (P).
    Keywords: concentrate, alfalfa hay, metabolic profile, ostrich chickens, age
  • Shaida Goli, Mohammad Reza Imanpoor, Goli Noori Pages 97-104
    This study was conducted to determine the effects heavy metal of Chromium on the motility parameters of Acipenser persicus sperm in vitro. For this evaluation semen samples were collected from 10 adult male broodstocks and were transported to the Central laboratory In the vicinity of ice. Then Sturgeon sperm were exposed for 0، 2، 4، 24، 48 and 72h to Chromium at0. 1 and 5 mg L− 1 concentrations. After this times percentage off motile spermatozoa and Duration of motility measurement. The results revealed that 5 mg L− 1 concentration of Chromium stay of motility after 2 h Incubation whiles The consentration of 0. 1 mg L− 1 Chromium significantly decreased sperm motility (p<0. 05) in 48 and 72 h. Percentage of sperm motility significantly reduced in initial incubation and not significant at another time. In conclusion، changes of sperm motility influence the reproduction efficiency and can reduce the reproductive success in this fish.
    Keywords: Acipenser persicus, Chromium, Percentage of sperm motility, sperm motility
  • Roshanak Moslemi, Shahrokh Pashai Rad Pages 105-115
    An identification guide to meloid beetles (Coleoptera: Meloidae) of Markazi provinceMoslemi R.، Pashaie Rad Sh. 1، Serri S. 2Faculty of Science، Shahid Beheshti university1Iranian Research Institute of Plant Protection2The family Meloidae (Coleoptera)، commonly known as blister beetles، play an important role in biological control. This is due to the fact that the first instar larvae of most species feed on eggs of grasshopper. The present investigation was carried out during 2010- 2011 and the specimens were collected randomly from different areas of Markazi province، Iran. The species collected were identified by means of morphological characters، geniltalia and acceptable identification keys. The species were then confirmed by Iranian research institute of plant protection and totally consisted of 25 species belonging to 8 genera from 5 tribes and 2 subfamilies. At last، identification keys for the species collected were provided as follows: Subfamily 1 Meloinae: Meloe variegatus Donovan، Meloe tuccius، Meloe proscarabaeus Linnaeus، Alosimus armeniacus (Faldermann)، Lydus tenuiitarsis Abeille de Perrin، Oenas crasicornis Illiger، Mylabris quadripunctata Linneaus، Mylabris apicenigra Soumakov، Mylabris calida (Pallas)، Mylabris cincta Olivier، Mylabris magnoguttata Kaszab، Mylabris groschkei Kaszab، Mylabris doriae Marseul، Mylabris klugi Redtenbacher Mylabris mirzayani (Kaszab)، Hycleus colligatus، (Redtenbacher)، Hycleus javeti (Marseul)، Hycleus zebraeus (Marseul)، Hycleus scabiosae (Olivier)، Hycleus fuscus (Olivier)، Cerocoma festiva Falderman، Cerocoma latreillei Faldermann، Cerocoma bodemeyeri Reitter. Subfamily 2 Nemognathinae: Nemognatha chrysomelina Fabricius.
    Keywords: Meloidae, Identification key, Markazi