فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1393)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید امراله، رضوان حکیم زاده صفحات 7-25
    تربیت معلم را می توان از جمله سرنوشت سازترین و مهم ترین مولفه های نظام تعلیم و تربیت هر کشور، دانست. چرا که موفقیت و عدم موفقیت در ایجاد تحول و شایستگی هر نظام آموزشی، منوط به توانمندی ها، قابلیت ها و شایستگی های حرفه ای معلمانی است،که مجریان اصلی برنامه های درسی در محیط های واقعی می باشند. با توجه به تحولات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و تحول بنیادین در آموزش و پرورش کشورها اهمیت به روز رسانی و اصلاح نظام تربیت معلم متناسب با تغییرات مذکور و توجه به ارزیابی نظام آموزشی تربیت معلم، امری ضروری به نظر می رسد. با این تفاصیل مقاله حاضر با هدف بررسی تطبیقی نظام ارزیابی کیفیت برنامه درسی تربیت معلم در کشورهای کره جنوبی، انگلستان و ایران به منظور اصلاح و به روزرسانی هرچه بهتر برنامه درسی نظام تربیت معلم کشور، نگاشته شده است. واحد های تطبیق در این مقاله، از میان هفت کشور ژاپن، کره جنوبی، ایالات متحده آمریکا، انگلستان، کره جنوبی و مالزی انتخاب شده است که از این میان محقق دو کشور کره جنوبی و انگلستان را که مطابق گزارشهای بین المللی منتشر شده در پایگاه های ارزیابی علمی جهان در سالهای اخیر در زمینه فعالیتهای مربوط به بهسازی تربیت معلم از جمله کشورهای پیشرو در جهان هستند را برای مطالعه برگزیده است. این پژوهش یک پیمایش تطبیقی بوده و اطلاعات مورد نیاز آن، برای پاسخگویی به سوالات، از طریق اسناد و مدارک کتابخانه ای و گزارش های فصلی و سالیانه برخی از سایتهای بین المللی چون یونسکو، سایمگو و بانک جهانی گردآوری شده است. الگوی مورد استفاده در این زمینه الگوی بردی است که دارای چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه را در مطالعات تطبیقی می باشد. در این الگو ابتدا اطلاعات مورد نیاز درباره کشور ها گردآوری و تفسیر شدند، سپس طبقه بندی و در مرحله آخر تفاوتها و تشابهات مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج بدست آمده در مقاله حاضر حاکی از اختلاف معنادار و تفاوت اساسی بین نظام ارزیابی کیفیت برنامه درسی ایران و دو کشور انگلستان و کر ه جنوبی در حوزه های؛ارزیابی اهداف برنامه درسی، محتوا برنامه درسی و فرایند یاددهی و یادگیری در برنامه درسی می باشد.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، ارزیابی کیفیت برنامه درسی، تربیت معلم، بهسازی تربیت معلم، راهبردهای یادگیری
  • صمد ایزدی، مریم برادران، زینب کرمخانی صفحات 26-51
    یکی از مولفه های اصلی رسالت آموزش عالی پژوهش است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است، چرا که پژوهش با نوآوری رابطه مستقیم دارد و به همین دلیل نه تنها در حفظ و بقا جوامع بلکه در توسعه و پیشرفت آن نقش کلیدی ایفا خواهد کرد. بنابراین توجه به مهارتهای پژوهش و آموزش اصولی آن در آموزش عالی ضروری به نظر می رسد. از این رو محققان در این مقاله درصدد بررسی وضعیت مهارت های پژوهشی در مقاطع مختلف تحصیلی برآمدند. از آنجایی که روش های پژوهش در رشته های مختلف متفاوت است، جامعه پژوهش در رشته علوم انسانی محدود شد. این پژوهش به لحاظ ماهیت جزء پژوهش های کمی و از نظر گردآوری داده ها جزء پژوهش های توصیفی- پیمایشی به شمار می رود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف دانشگاه مازندران می باشد که با روش نمونه گیری در دسترس، 102 نفر از دانشجویان سطوح مختلف به دو صورت نمونه گیری سهل الوصول و نمونه گیری افراد داوطلب انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید؛ مولفه ها و شاخص های مربوطه با توجه به مطالعات پیشین تحلیل و استخراج شد و ضریب پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 98/0 به دست آمد. بعد از جمع آوری داده ها با عنایت به تکنیک های اماره استنباطی از طریق آزمون تفاوت میانگین (ANOVA) برای مقایسه مهارت ها و برای تعیین تفاوت میانگین بین گروه ها از آزمون توکی و آزمون لون، در سطوح مختلف تحصیلی استفاده گردید. نتایج حاکی از آنست که مهارتهای پژوهشی از قبیل تفکر انتقادی، دانش و مهارت پایه، مسئله یابی و مسئله سازی، پیشینه یابی، مطالعه و درک مطلب، جمع آوری اطلاعات، مهارت نگارش و در نهایت ارائه و ارزیابی نتایج پژوهش در دانشجویان دکتری تفاوت معناداری با کارشناسی ارشد و کارشناسی دارد.
    کلیدواژگان: پژوهش در آموزش عالی، تحصیلات تکمیلی، مهارت تفکر انتقادی، دانش و مهارت پایه پژوهش، مسئله یابی و مسئله سازی، ارائه و ارزیابی پژوهش
  • لادن سلیمی، نرگس کشتی آرای*، کورش فتحی واجارگاه صفحات 52-73
    هدف از انجام این پژوهش، تبیین سیر تحول واصلاح نظام برنامه درسی آموزش عالی بعد از انقلاب اسلامی در ایران بود. روش پژوهش کیفی از نوع تاریخی است که تلاش نموده با بهره گیری از منابع و مستندات در دسترس سیر بازنگری برنامه های درسی آموزش عالی را ضمن سه دوره انحلال، تعویق و گسترش با دیدگاهی تحلیلی نشان دهد. حوزه پژوهش کلیه متون، پژوهش های انجام شده و اسناد مربوط به برنامه های درسی آموزش عالی بود که از منابع چاپی و دیجیتالی موجود در کتابخانه ها، بانک اطلاعاتی، مجلات و کتاب های الکترونیکی در دسترس و به صورت کل شمار استفاده گردید و ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات و استخراج بند های مرتبط با موضوع پژوهش، فیش های تحقیق بودند که همگی توسط محقق ساخته شدند. نتایج نشان می دهد که برنامه درسی در نظام آموزش عالی تاکنون جهت گیری های متفاوتی را پشت سر گذاشته است. تجربه ایی که از دوره های برنامه ریزی درسی دانشگاهی قبل و بعد از انقلاب اسلامی حاصل می شود گذر از یک نظام برنامه ریزی درسی نسبتا مستقل (دوره قبل از انقلاب) به نظام متمرکز افراطی (بعد از انقلاب و در دوران انحلال و تعویق) و سر انجام به سمت واگذاری اختیارات نسبی برای برنامه ریزی دانشگاهی (از برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) به سمت واگذاری اختیارات کامل برای برنامه ریزی درسی به دانشگاه های دارای هیات ممیزه است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، پژوهش تاریخی، جهت گیری ها
  • علی عبدالخانی، سعید صفایی موحد صفحات 74-89
    هدف از تحقیق حاضر تبیین ضرورت طراحی برنامه تربیت دبیر کار و فناوری در دانشگاه فرهنگیان و در نهایت اجرای آن است که می توان از آن به عنوان برنامه درسی مغفول (پوچ) یاد کرد. این پژوهش، مطالعه موردی است که به انگاره تحقیقات کیفی و تفسیرگرایانه تعلق دارد. منبع داده های این پژوهش، تجربیات پژوهشگر و سایر همکاران به عنوان معلم، در دوران تحصیل در مراکز تربیت معلم و همچنین پاره ای از مطالعات کتابخانه ای می باشد. تحلیل داده هانشان می دهد که برنامه تربیت دبیر کار و فناوری در دانشگاه فرهنگیان را می توان از نوع برنامه درسی پوچ آشکار در نظر گرفت، که حذف کنونی آن در دانشگاه فرهنگیان، نظام تعلیم و تربیت را در حوزه آموزش حرفه گرایی و مهارت آموزی در آموزش و پرورش عمومی کشور را با چالش های اساسی روبه رو می گرداند. از جمله این مشکلات و چالش ها می توان به فرایند ریزش دبیران متخصص کار و فناوری بدون جایگزینی، واگذاری آموزش و تدریس به دبیران غیرمتخصص و غیرمرتبط، جذب افراد ناکارآمد به بدنه آموزش و پرورش، تغییر رشته و دوره های تحصیلی فارغ التحصیلان اسبق مراکز تربیت معلم (دانشگاه فرهنگیان)، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تربیت دبیر، کار و فناوری، برنامه درسی، برنامه درسی مغفول، دانشگاه فرهنگیان
  • سمیه قربانی، محمدرضا نیلی، سمیرا دلبری صفحات 90-106
    چشم انداز آموزش عالی به طور چشم گیری در دهه های اخیر تغییر یافته و به موازات آن محتوا و استانداردهای برنامه درسی نیز دستخوش تغییراتی گردیده است. برنامه درسی و ارزیابی های مرتبط با آن به عنوان قلب نظام های آموزشی در سراسر جهان به شمار می روند. هدف این مطالعه ارزیابی کیفیت برنامه درسی به صورت مطالعه تطبیقی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نوع تحلیلی بوده و برای این منظور دیدگاه های صاحبنظران، کتب، پیشینه مطالعاتی و تحقیقات انجام شده پیرامون شیوه ارزیابی کیفیت برنامه های درسی دانشگاهی در کشورهای افریقای جنوبی، استرالیا، فنلاند، انگلستان و کشورهای اروپای شمالی (دانمارک، ایسلند، نروژ و سوئد) و ایران مورد مطالعه و بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد هدف های برنامه درسی آموزش عالی در ایران با برنامه درسی کشورهای مورد مطالعه دارای تشابهات بسیاری می باشد از جمله: از نظر تربیت نیروی متخصص و ماهر برای جذب بازار کار، نخبه پروری، پرورش دانشجویان خلاق و نوآور و توانایی تحلیل مسائل، داشتن تفکر انتقادی، تضمین کیفیت و... می باشد به طور کلی همه برنامه های درسی آموزش عالی یک هدف کلی دارند و آن تبدیل کردن جوانان به عنصر ارزشمند در جامعه می باشد. برنامه درسی تمام کشورها بدنبال یک هدف کلی است و آن عبارت از تبدیل کردن جوانان به عنوان عضو ارزشمند جامعه می باشد. به همین منظور می توان تجربیات و ایده های مطرح شده در این زمینه را به چالش کشیده و درباره آنها به بحث پرداخت تا به واسطه آنها بتوان آموزه های مفید مربوط به کیفیت برنامه های درسی در آموزش عالی را استخراج نموده و در پرتو آن برنامه های درسی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، ارزیابی، آموزش عالی، کیفیت، برنامه درسی
  • ژینوس کشتکاری، محمدعلی میرزابیگی، علی اکبر خسروی صفحات 107-123
    هدف این پژوهش بررسی میزان توجه برنامه درسی اجرا شده رشته های کارشناسی ارشد علوم تربیتی با مهارت های کارآفرینی بود. پژوهش ازنوع کاربردی وروش توصیفی- پیمایشی، باجامعه آماری دانشجویان ترم آخر رشته های علوم تربیتی دانشگاه آزاد تهران مرکزی در سال تحصیلی93-92به تعداد321 نفر که با روش نمونه گیری «تصادفی ساده» انتخاب و ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته «شامل30سوال پنج گزینه ای» وسوال ها از طریق آزمون t یک گروه مستقل مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد: برنامه درسی اجرا شده کارشناسی ارشد رشته مزبور در تربیت دانشجوی کارآفرین موثر بوده است، ولی میانگین نمرات مهارت های کارآفرینی رضایت بخش نبوده، مخصوصا درمهارت های «تحمل ابهام» و «ریسک پذیری» پایین تر از حدمتوسط بود؛ لذا ارتقا و تقویت مهارتهای مذکور در این رشته ها، نیازمند مداقه و برنامه ریزی هدفمند،هم در برنامه درسی قصد شده وهم در برنامه درسی اجرا شده می باشد.
    کلیدواژگان: اهداف آموزش عالی، برنامه ریزی درسی، مهارت های
  • عباس شکاری، حمید رحیمی، مبینا غربا صفحات 124-143
    این پژوهش با هدف آسیب شناسی تربیت اخلاقی دا نشجویان دانشگاه کاشان از منظر برنامه درسی پنهان صورت پذیرفت. روش پژوهش ترکیبی و جامعه آماری آن دانشجویان دانشگاه کاشان در سال 93-1392 می باشدکه تعداد 330 نفر از دانشجویان به شیوه تصادفی طبقه ای ا نتخاب گردیدند. داده های این پژوهش از طریق اجرای یک پرسش نامه محقق ساخته و 3 سوال باز پاسخ به شیوه مصاحبه جمع آوری گردید که آسیب های تربیت اخلاقی براساس مولفه های فردی و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. روایی پرسشنامه به صورت محتوایی و سازه تایید گردید. پایایی پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرانباخ 94/0 برآورد گردید. تحلیل داده های کمی در سطح استنباطی (t مستقل، تحلیل واریانس و مدل معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos گرافیک انجام گرفت و در تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل ساختاری استفاده گردید. نتایج یافته های کیفی حاصل از این پژوهش نشان داد که رشد و پرورش فضائل اخلاقی و یا آسیب های اخلاقی و روی آوردن دانشجویان به ضد ارزش ها غالبا نتیجه برنامه درسی پنهان و غیر رسمی بوده است تا برنامه درسی رسمی و آشکار. در عین حال، نتایج کمی این پژوهش نشان داد میانگین کلیه مولفه های فردی و اجتماعی تربیت اخلاقی بالاتر از حد متوسط (3) است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تربیت اخلاقی، برنامه درسی پنهان
|
  • Omid Amrollah, Dr.Rezvan Hakimzadeh Pages 7-25
    Throughout its history,curriculum has experienced growing number of ideas and concepts. Deliberative action is among the most important concepts that have recently found itself as the object of renewed examination by researchers. It is very concept that has been emphasized as an unprecedented solution for curriculum issues. Deliberative action is an intelligent and rational method. It represents an approach that while taking into consideration the curriculum in its totality, chooses the most practical and possible solution to the problems in this area. This paper intends to draw attention to the fundament, concepts and plethora of insights concerning deliberative action from a descriptive-analytical standpoint. It would examine the views expressed by Dewey, Schwab, Reid, walker and westbury who represent the most renowned thinkers on the topic. Findings indicate given their adopted philosophical foundations, these theoreticians have offered different definitions concerning deliberative action and have maintained certain characteristics for it. This paper concludes that deliberative action is a multi-faceted competency of a cyclic nature which are composed of components such as teachers, pupils, course topic, background, status and curriculum.
    Keywords: Curriculum theory, Deliberative Curriculum, philosophical foundations
  • Dr.Samad Izadi, Maryam Baradaran, Zeinab Karamkhani Pages 26-51
    Research is an essential component of the mission of higher education that nowadays it is very important issue, because research directly related to innovation. It not only will play a key role in the preservation and survival of the communities, but also in the development and progression of it. So pay attention to the skills ofresearch and teaching in higher education is necessary. The researchers in this paper seek to examine the state of academicresearch skills in different levels of education. Since procedures vary from study to study, the study population was limited in the humanities fields.This research is quantitative research in nature and from data collectionpoint of view is a descriptive research. The population of this study is students with different educational levels in Mazandaran University, 102 students from different levels a questionnaire was used, relevant variables and parameters analyses according to previous studies and reliability coefficient of the questionnaire using Cronbach's alpha was determined 98/0. After collecting data with regard to the inferential statistic techniques to test the mean differences (ANOVA) to compare skills and to determine the mean differences between groups Tukey test and Leuven test were used in different levels of students. Results indicate that research skills such as critical thinking, knowledge and basic skills, problem-finding and problem-making, reading and comprehension, gathering information, writing skills and, ultimately, deliver and evaluating the results havesignificant difference in doctoral students with a master's and bachelor’s students.
    Keywords: Research in Higher Education, Higher Education, Critical thinking skills, Research skills, knowledge, Problem, finding, Problem, making, Delivering, Evaluating research
  • Ladan Salimi, Dr.Narges Keshtiaray, Dr.Kourosh Fathi Pages 52-73
    The aim of this study is to explain the evolution and reform in the curriculum system of higher education after the Islamic Revolution in Iran. The considered survey is historical that has tried to take advantage of the resources and documents available, and present full review of higher education curricula The method used in this research is qualitative. The research areas of all texts were research and documents relating to the higher education curriculum of print and digital resources in libraries, databases, magazines, and e-book available to use and tools used to gather information related to the topic of survey were short papers, that all were made by the researchers. The results show that after the Islamic Revolution reveals that the curriculum in higher education system has gone through different orientations. An experience of academic curricula periods before and after the Islamic Revolution caused the transition from a relatively independent system of curricula (pre-revolution) to the extreme focus (after the revolution) and eventually, the relative authority for academic programs (the latter program's economic, social and cultural) to the transfer of full authority to the curricula of the universities audit board.
    Keywords: Higher education, curriculum, Historical research, Orientation
  • Ali Abdolkhani, Dr.Saeed Safaei Movahed Pages 74-89
    The present study aims is explaining the necessary of designing work& technology training curricula at farhangiyan university and finally implementation it’s, that can be cited as null curriculum. This research is a case study, one that belongs to qualitative and interpretative paradigms. The data source for this study is teacher’s experiences in his schooling at the teacher training centers and also some library studies. The data analysis shows that Work& Technology teacher training curricula at Farhangiyan University can be considered as null curriculum, tthat removation of this program can bring fundemental challenges to education system in the field of vocational education and training in public education. Some of these challenges are: loss of specialists teachers of work& technology without replacement, leaving teaching to non-specialist and unrelated teachers, recruiting body dysfunctional education, change majors and courses of study of Hardware and software facilities.
    Keywords: teacher training, work, technology, Curriculum, Null curriculum, farhangiyan university
  • Somayeh Ghorbani, Dr.Mohammad Reza Nili, Samira Delbari Pages 90-106
    The higher education’s perspective has changed dramatically in recent decades as well as its content and curriculum standards have also been changed. Curriculum and assessment associated with it are considered as the heart of educational systems around the world. The aim of this study was to evaluate the quality of the curriculum in a comparative study. In this study, the analytical method and for this purpose the views of experts, books, records, studies and research on how to assess the quality of the academic curriculum have been studied and analyzed in South Africa, Australia, Finland, the UK and the Nordic countries (Denmark, Iceland, Norway and Sweden) and Iran. The results show that the objectives of the curriculum of Iran have many similarities to those of the countries studied, including the training of skilled workers for the job market, elite, creative and innovative student development and the ability to analyze issues, critical thinking, quality assurance and so on. Generally all higher education curricula have an overall goal of becoming young people to a valuable element in society. Therefore, experiences and ideas have been challenged discussed in this field through useful teachings related to the quality of higher education curricula have been extracted and in light of it curriculum will be improved.
    Keywords: Comparative Analysis, Evaluation, Higher Education, Quality, Curriculum
  • Zhinous Keshtkari, Dr.Mohammadali Mirzabeiki, Dr.Aliakbar Khosravi Pages 107-123
    The goal of this research was studying the level of attention of the executed curriculum plans in the master’s degree fields of the educational sciences with the entrepreneurship skills. This research was an applied research and the descriptive –measuring method was used. Its statistical population, the graduated students and the students of final semester of the educational sciences fields of the Islamic Azad University, Tehran Central Branch were elected in the academic year 2013-2014 (the quantity of 321 people with the simple random sampling) made questionnave included so questions was administrated. Examination of the study by an independent samples t-tests were performed. The results show that the executed curriculum plan of the master’s degree in the aforementioned field have been effective in educating the entrepreneur student, but Unsatisfactory scores entrepreneurial skills, especially skill of "ambiguity tolerance" and "risk-admission components" skills were below average, accordingly more improvement on these skills are needed, for both targeted and executed curriculum.
    Keywords: Goals of the Higher Education, Curriculum Planning, Entrepreneurship Skills, University
  • Dr.Abbas Shekari, Dr.Hamid Rahimi, Mobina Ghoraba Pages 124-143
    The purpose of this research was pathology of ethical education at University of Kashan based on hidden curriculum. Research type was mixed method and statistical population of research included all students in 2012- 2013 academic year that by random stratified sampling method 330 were selected. To gather data, a researcher-made questionnaire base on 5 likert scales and a interview with 3 item were used. pathology of ethical education questionnaire was studied on base individual components and social components. constructive and content validity of questionnaire confirmed. Questionnaire reliability by Cronbach alpha coefficient was obtained equal to 0.94. Quantity datas analysis done in infrential level (independent t-test, t-test, analyze variance and strutural equation modeling) by using Spss and Amos and in quality data analysis structural analysis method was used Findings from this study showed mean of individual and social components were bigger than average (3). Also development and growth of moral virtues or moral damages and tend student to anti- values was result is often hidden curriculum and non-formal to formal curriculum.
    Keywords: Pathology, Ethical Education, Hidden Curriculum