فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1394)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • هرمز اسدی، غلامرضا زمانیان، علیرضا توکلی صفحات 1-9
    این مطالعه با هدف برآورد هزینه، ارزش ناخالص و سود حاصل از تیمارهای مختلف آبیاری در تولید گندم دیم، تعیین نسبت های هزینه ای و بازده فروش محصول و انتخاب مدیریت زراعی مناسب با استفاده از آزمون اقتصادی و غیراقتصادی بودن جایگزینی تیمارهای آزمایش و تعیین هزینه تمام شده آب آبیاری بوده که طی دو سال زراعی 1389 و 1387 در سطح زارعین در منطقه هنام شهرستان الشتر در استان لرستان انجام شد. تیمارها شامل تک آبیاری زمان کاشت (پاییزه) و بهاره و شرایط دیم بود که تحت دو مدیریت مرسوم (عملیات خاکورزی بدون دیسک و کاشت دستی) و برتر زراعی (عملیات خاکورزی همراه دیسک و کاشت با بذرکار) به مرحله اجرا درآمد. برای این منظور فن بودجه بندی جزیی و روش های اقتصاد مهندسی (فرمول های سری یکنواخت) استفاده شد. میانگین سود خالص تولید گندم دیم در مدیریت برتر زراعی تحت شرایط دیم، تک آبیاری پاییزه و تک آبیاری بهاره به ترتیب 6/ 30، 103 و 5/ 76% بیشتر از حالت مدیریت مرسوم محاسبه شده که نشان دهنده اثربخشی کاربرد مدیریت برتر زراعی به جای مدیریت مرسوم در منطقه است. در این مدیریت زراعی و تک آبیاری به ازای یک ریال فروش، سود حاصله 74% محاسبه شد. با استفاده از فرمول های سری یکنواخت، ارزش کنونی هزینه یکنواخت سالانه سرمایه گذاری در آب آبیاری با نرخ تنزیل 15 و 25% به ترتیب 5/ 42 و 5/ 67 میلیارد ریال برآورد شد. هزینه هر متر مکعب آب آبیاری در منطقه با نرخ تنزیل 15 و 25% به ترتیب 213 و 338 ریال محاسبه گردید. بنابراین تحت مدیریت برتر زراعی، تک آبیاری در زمان کاشت به عنوان اولویت اول و تک آبیاری بهاره به عنوان اولویت دوم قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، بازده فروش، بهره وری آب، سودآوری، مدیریت زراعی، هزینه آب
  • مریم اکبرپور، رمضانعلی خاوری نژاد، علی مومنی، فرزانه نجفی صفحات 11-23
    برنج از مهمترین غلات کشورهای آسیایی است. به دلیل محدودیت آب استفاده از ژنوتیپ های مقاوم به کم آبی و مطالعه سازوکار های تحمل به خشکی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این پژوهش سه رقم برنج ایرانی ندا، آمل3 و سنگ طارم تحت سه تیمار شاهد با سطح آبیاری مطلوب، مقدار آب قابل تبخیر خاک برابر با 1، 5/ 0 (تنش ملایم) و 2/ 0 (تنش شدید) در شرایط گلخانه پرورش یافتند. طول ریشه و سطح بیان ژن برخی از عوامل رونویسی شاملMYB3R-2، ZFP252 وAP37 در مرحله رشد رویشی به روش ریل-تایم پی سی آر کمی در این ژنوتیپ ها مورد مطالعه قرار گرفت. طول ریشه در رقم ندا افزایش معنی داری در مقایسه با رقم سنگ طارم در تنش خشکی ملایم و شدید نشان داد اما بین ارقام ندا و آمل 3 تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در تنش خشکی ملایم در رقم ندا افزایش کمتر و معنی داری در سطح بیان ZFP252، AP37 و MYB3R-2 در مقایسه با رقم سنگ طارم و همچنین افزایش معنی دار کمتری در سطح بیان ZFP252وAP37 در مقایسه با رقم آمل 3 مشاهده شد. در وضعیت تنش شدید، رقم ندا افزایش کمتر و معنی داری در سطح بیان هر سه عامل نسخه برداریدر مقایسه با رقم سنگ طارم نشان داد. بنابراین، رقم ندا احتمالا به دلیل طول ریشه بیشتر در شرایط تنش خشکی رقم متحمل تر و کاندیدی جهت انتخاب علیه تنش خشکی است اما سازوکار های مختلفی در واکنش به خشکی در سطح بیان ژن های پاسخ دهنده به این تنش در ارقام مختلف وجود دارد.
    کلیدواژگان: رطوبت خاک، آب قابل تبخیر خاک، رقم سنگ، طارم، رقم آمل3، رقم ندا
  • فرهاد تقی پور، سلیمان جمشیدی، فهرول حیوپ صفحات 24-29
    بادمجان یک گیاه جالیزی مهم که در مناطق مختلف گرمسیری و معتدل رشد میکند. باززایی بادمجان در محیط مصنوعی جهت تعیین کردن غلظت مناسب و کارآمد هورمون های گیاهی به منظور اندام زایی از بافت کوتیلدون و برگ انجام شد. بافت کوتیلدون 10 روزه و بافت برگ 25 روزه در محیط کشت MS حاوی ویتامینهای B5 و 2% ساکارز و در 10 غلظت مختلف از هورمونهایNAA، BAP، TDZ، 2،4-D و IAA کشت گردیدند. بافتهای کشت شده در دمای 2 ± 25 درجه سلسیوس تحت 16:8 ساعت روشنایی و تاریکی قرار گرفتند. اندام های خوب باززایی شده (ساقه) بعد از سه هفته به محیط کشت جدید جهت افزایش طول ساقه منتقل شدند. تمام بافت های کوتیلدون و برگ توده های کالوس یا بافت های متمایز نشده مختلفی تولید کردند ولی تنها کالوس های سفید و ترد قادر به تولید جوانه های قوی بودند. بالاترین بازدهی محیط کشت مربوط به محیط کشت جوانه SRM10 که محیط کشت MS حاوی 2 میلی گرم در لیتر TDZ، 5/0 میلی گرم در لیتر BAP و 0.5 میلی گرم در لیتر هورمون NAA بود که بیشترین مقدار بازدهی و تولید را در هر دو نوع بافت نشان داد. ساقه-زایی و اندام زایی از بافت کوتیلدون خیلی بیشتر از بافت برگ بوده و به طور متوسط از هر پنج بافت کوتیلدون و برگ در هر ظرف پتری به ترتیب 33/ 0 ± 4.3 و 67/ 0 ± 6/1 بافت اندام زایی ایجاد کردند. درصد باززایی بافت کوتیلدون و برگ در محیط کشت SRM10 به ترتیب 67/6 ± 6/ 86 و 3/ 13 ± 3/ 33 بود. این تحقیق می تواند راه حلی جهت تولید بادمجان تراریخته ارایه داده و باززایی و تولید گیاهان بالغ را در محیط مصنوعی ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: کشت بافت، هورمون های گیاهی، بافت کوتیلدون، بافت برگ، باززایی جوانه
  • اثر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم بر غلظت عناصر در برگ گندم در شرایط آب کشت
    حاجی آقایی کامرانی منیره، اعظم رحیمی چگنی، هادی حسین نیا، علی بابایی قاقلستانی صفحات 31-40
    شوری آب و خاک از مهمترین موانع افزایش تولید محصولات کشاورزی در جهان به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. این تحقیق به منظور تعیین اثر سطوح مختلف شوری بر میزان غلظت عناصر در گندم در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل با چهار تکرار انجام گردید. تیمارها شامل شوری در چهار سطح 0، 20، 40، 60 میلی مولار کلرید سدیم در محیط کشت پرلیت و تیمار کودی شامل اوره، NPK جامد و NPK محلول بود. اثر سطوح مختلف شوری بر محتوای کلروفیل و درصد نیتروژن برگ معنی دار بود. شوری تا دامنه مشخصی باعث افزایش کلروفیل شد ولی پس از آن به علت اثر سوء شوری بر کلروفیل و تخریب کلروپلاست ها، کاهش یافت. همچنین شوری باعث کاهش نیتروژن برگ شد. کاهش مقدار نیتروژن در اندام های هوایی در محیط های شور می تواند ناشی از ممانعت یون کلر از جذب نیترات باشد. بیشترین و کم ترین غلظت فسفر به ترتیب مربوط به سطوح شوری صفر همراه با کود اوره و سطح 60 میلی مولار شوری همراه با اوره بود که احتمالا به دلیل میزان بالای سدیم و رقابت کلر با فسفر در جذب توسط گیاه است. مهمترین اثر شوری افزایش غلظت سدیم در بافت گیاهی است. کاهش جذب پتاسیم و کاهش رشد و عملکرد گیاه از نتایج افزایش حضور سدیم است. حداکثر غلظت کلسیم در تیمار شوری 40 میلی مولار همراه با کود اوره و حداقل مقدار در تیمار شوری 60 میلی مولار همراه با کود NPK جامد مشاهده گردید. مطابق نتایج به دست آمده در شرایط اعمال تنش شوری استفاده از کود NPK محلول در بستر کشت پرلیت کارایی بهتری در میزان غلظت عناصر در برگ گندم داشت.
    کلیدواژگان: هیدروپونیک، عناصر غذایی، محتوای کلروفیل، سطوح شوری
  • عالیه رخ فیروز، سلیمان جمشیدی، ناصر محبعلی پور صفحات 41-50
    برای تعیین اثر پیش تیمار اسمزی و آبی بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه ذرت رقم سینگل کراس 704 تحت شرایط تنش شوری و خشکی آزمایشی در تابستان 1392 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار اجرا گردید. بذور پیش تیمار شده ذرت با نیترات پتاسیم (پیش تیمار اسمزی) و آب مقطر (پیش تیمار آبی) از نظر شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه در شرایط تنش شوری با کلرید سدیم و شرایط خشکی ایجاد شده به وسیله پلی اتیلن گلیکول 6000 در پتانسیل های آبی 0، 2/ 0-، 4/ 0-، 6/ 0- مگاپاسکال در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. بذرها قادر به جوانه زنی در تمام غلظت های محلول کلرید سدیم بودند، اما تنها در پتانسیل اسمزی 6/ 0- مگاپاسکال جوانه زنی مشاهده نشد. پیش تیمار بذر باعث جوانه زنی بهتر و رشد گیاهچه ها تحت تنش های شوری و خشکی شد. استفاده از روش پیش تیمار اسمزی و آبی توانست اثرات منفی تنش ها را جبران نماید و اثر مثبت بر شاخص های جوانه زنی داشت و باعث شد تا جوانه زنی بذرها سریعتر انجام شود. در کل، اعمال پیش تیمار برای بهبود جوانه زنی و استقرار اولیه گیاهچه ذرت تحت تنش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلایگول، کلرید سدیم، نیترات پتاسیم، هالوپرایمینگ، هیدروپرایمینگ
  • سمانه مهرآفرید، سید مرتضی عظیم زاده صفحات 51-60
    به منظور بررسی اثرات کود کمپوست زباله ی شهری در سطوح مختلف آبیاری و کود اوره بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ آزمایشی در مزرعه ی پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان در سال زراعی 93-1392 به صورت کرت خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی آبیاری شامل یک نوبت آبیاری همزمان با کشت، دو نوبت آبیاری همزمان با کشت و ساقه دهی، سه نوبت آبیاری همزمان با کشت، ساقه دهی و گلدهی و فاکتور فرعی کود بود که شامل 5، 10، 15 و 20 تن در هکتار کمپوست زباله ی شهری و 200 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی اوره بود. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته که معادل 8/ 96 سانتی متر بود در تیمار دو نوبت آبیاری و استفاده از 15 تن در هکتار کمپوست زباله ی شهری مشاهده شد که در مقایسه با کود شیمیایی اوره 14% افزایش داشت. بیشترین تعداد قوزه در بوته در تیمار دو نوبت آبیاری و با مصرف 5 تن در هکتار کمپوست زباله ی شهری تولید شد که 20% در مقایسه با کود شیمیایی اوره بیشتر بود. بیشترین عملکرد دانه نیز متعلق به تیمار دو نوبت آبیاری در مراحل کشت و ساقه دهی با مصرف 5 تن در هکتار کمپوست زباله ی شهری بود که در مقایسه با کود شیمیایی 24% افزایش داشت. بنابراین، برای زراعت گلرنگ دو نوبت آبیاری در زمان کاشت و ساقه دهی با مصرف 5 تن در هکتار کمپوست زباله ی شهری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اوره، تولید ارگانیک، کشاورزی پایدار، کود آلی، مواد زاید
  • آرش محمدی، مصطفی ولیزاده، محمد مقدم، یوسف ارشد صفحات 61-70
    در مطالعه حاضر، تنوع ژنتیکی گلیادین ها بین 30 نمونه از توده های بومی گندم متعلق به استان زنجان با استفاده از روش الکتروفورز اسیدی بررسی گردید. در کل 54 نوار گلیادین چندشکل شناسایی گردید. بیشترین فراوانی مربوط به نوار گلیادین 46 بود که در 90% توده های بومی گندم مشاهده شد. همچنین نوارهای 5/ 12 و 5/ 15 در 7/ 86 % از گندم ها مشاهده شدند. میزان تنوع نوارهای گلیادینی بالا بود (967/ 0=H). بیشترین و کمترین میزان تنوع ژنتیکی به ترتیب مربوط به امگا-گلیادین ها و گاما- گلیادین ها بود. توده های بومی گندم مورد مطالعه از لحاظ تعداد نوارهای گلیادینی نیز متنوع بوده و واجد 25 - 11 نوار بودند و هر یک از نمونه های مورد مطالعه، الگوی گلیادینی خاصی را نشان دادند. در کل، 29 الگوی امگا-گلیادینی، 15 الگوی گاما-گلیادینی، 22 الگوی بتا-گلیادینی و 23 الگوی آلفا-گلیادینی شناسایی شدند. تجزیه خوشه ایتوانست سه توده تتراپلویید TN-11372، TN-11734 و TN-11743 را از هگزاپلوییدها جدا کند. نتایج این مطالعه نشان داد که تجزیه و تحلیل گلیادین ها می تواند برای ارزیابی تنوع ژنتیکی، شناسایی ژنوتیپ های گندم و تشخیص سطوح پلوییدی مختلف بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، تجزیه خوشه ای، چندشکلی، شاخص تنوع ژنتیکی نی، الکتروفورز اسیدی، الگوهای الکتروفورزی
  • بهرام میرشکاری، رضا صیامی صفحات 71-81
    چکیده به منظور مطالعه تاثیر تداخل سلمه تره بر عملکرد گل همیشه بهار آزمایشی فاکتوریل در سال 1393 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و با دو فاکتور تراکم سلمه تره شامل صفر، 2، 4، 6 و 8 بوته در هر متر از ردیف کاشت و زمان نسبی سبزشدن آن شامل همزمان، 10، 20 و 30 روز بعد از گل همیشه بهار اجرا شد. نتایج نشان داد که زمان تا ظهور دوازدهمین برگ در گل همیشه بهار در دو سطح تراکم 8-6 بوته در هر متر از ردیف 3/5 روز به تاخیر افتاد. در تیمار تراکم دو بوته سلمه تره شاخص سطح برگ گل همیشه بهار برابر با شاهد بود. اثر زمان سبز شدن علف هرز بر زیست توده بیشتر از تراکم آن بود. به ازای افزایش هر واحد تراکم سلمه تره و نیز هر روز زودتر سبز شدن آن، از زیست توده گیاه زراعی به ترتیب حدود 3/6 و 5/1 گرم در متر مربع کاسته شد. شدت تاثیر رقابت علف هرز بر عملکرد اقتصادی بیشتر از زیست توده بود. سلمه تره بیشتر در تراکم های چهار بوته و بالاتر از آن توانست روی عملکرد تاثیر گذار باشد. با در نظر گرفتن 5% کاهش مجاز عملکرد آستانه خسارت اقتصادی سلمه تره در مزرعه گل همیشه بهار از موقعی شروع می شود که حداقل دو بوته سلمه تره از روز دهم پس از سبز شدن همیشه بهار در مزرعه ظاهر شده و تا انتهای فصل رشد با گیاه زراعی رقابت کند. توصیه می شود در صورت سبز شدن حداقل دو بوته سلمه تره در هر متر از ردیف در زمان قبل از روز دهم سبز شدن همیشه بهار نسبت به مهار آن اقدام کرد.
    کلیدواژگان: آستانه خسارت اقتصادی، تداخل، تراکم، رقابت، علف هرز
|
  • Hormoz Asadi, Gholamreza Zamanian, Ali Reza Tavakoli Pages 1-9
    The purpose of this study was to estimate cost، gross income and net benefit of different treatments in rainfed wheat production، also determining of cost ratio and sale return، selecting of the best agronomic management and determine of cost price of water irrigation. Treatments were including two agronomic managements traditional (tillage without disk and plat، planting with hand) and advanced managements (tillage with disk and plat، planting with seeder)، with different levels of single irrigation (rainfed، single irrigation at planting time and single irrigation at spring time). Field experiments carried out by sample farmers on rainfed wheat at Honam selected site in Aleshtar region of Lorestan province) during two years (2008 and 2010). Data were analyzed by Partial Budgeting Technique (PBT) and economic engineering methods (formulation of a uniform series). Net benefit in advanced management under rainfed، single irrigation at planting time and spring time were estimated 30. 6%، 103% and 76. 5% more than traditional management. Advanced management had more effectiveness. In this management، Sale return was estimated 74%. The Cost Prices of irrigation water were estimated 213 and 338. 1 Rials per cubic meters with discount rates 15% and 25%، respectively. Finally، at Honam site، recommended management is including: The first، advanced management until planting single irrigation، the second، advanced management until spring single irrigation.
    Keywords: agronomic management, profitability, sale return, supplemental irrigation, water cost, water productivity
  • Maryam Akbarpour, Ramezanali Khavari, Nejad, Ali Moumeni, Farzaneh Najafi Pages 11-23
    Rice is one of the most important crops in Asian countries, because of limitation in water resources, the studies on plant tolerance mechanisms to drought stress and the use of tolerant genotypes are going to be more considered. In current research, three Iranian rice cultivars named Neda, Amol3, and Sang-tarom with different responses to drought stress were used. The rice seedlings were grown in three treatments including control (Fraction of Transpirable Soil Water=1.0), mild drought stress (FTSW=0.5) and severe drought stress (FTSW=0.2) in glasshouse. The root length and the expression levels of three transcription factors, ZFP252, MYB3R-2 and AP37were investigated in vegetative stage of growth by qRT-PCR. Neda showed significant increase (P<0.05) in root length with compared to Sang-tarom in mild and severe drought stress but there were not any significant differences between Neda and Amol3. Neda had less significant increases (P<0.05) in expression levels of ZFP252, MYB3R-2 and AP37with compared to Sang-tarom in mild drought stress and also less significant increases in expression levels of ZFP252 and AP37 with compared to Amol3.In severe drought stress (FTSW=0.2), Neda showed less significant expression levels of all three transcription factors with compared to Sang-tarom. Neda is probably more tolerant line and also a candidate for selection against drought stress due to longer roots but there are different mechanisms in responses to drought stress in genes expression levels in different rice lines.
    Keywords: Amol3 cultivar, drought stress tolerance, Neda cultivar, Sang, tarom cultivar, soil water
  • Farhad Taghipour, Soleiman Jamshidi, Fahrul Huyop Pages 24-29
    Eggplant is a notable vegetable crop grown in a variety of tropical and temperate regions. In vitro regeneration of eggplant was established to determine an efficient phytohormone concentration for development of organogenesis from cotyledon and leaf explants. Ten-day old cotyledon and 25-day old leaf explants were cultured on MS medium amended with Gamborg’s B5 vitamins and 2% sucrose in 10 different concentrations and combinations of NAA, BAP, TDZ, 2,4-D and IAA phytohormons. Cultured explants were incubated at 25 ± 2 ºC for 3 weeks under 16:8 h photoperiod. Well-grown regenerated shoots were transferred to fresh growth medium after 3 weeks for shoot elongation. All cotyledon and leaf explants produced various callus masses but only white and friable ones were able to regenerate into vigorous shoots. Shoot regeneration medium (SRM10) containing MS + TDZ 2 mg/L + BAP 0.5 mg/L + NAA 0.5 mg/L showed high potential in organogenesis of both explant types. Shoot regeneration and organogenesis from cotyledon explants were much more advantageous than leaf explants. The average of cotyledon and leaf explants producing shoot were 4.3 ± 0.33 and 1.6 ± 0.67 out of 5 in each plate, respectively. The percentages of regenerated shoots in cotyledon and leaf explants cultured on SRM10 were 86.6 ± 6.67 and 33.3 ± 13.3%, respectively. Current work can shed a light on production of transgenic eggplants and can be followed by normal mature plants regeneration.
  • Effect of salinity stress induced by NaCl on nutrient elements concentration in wheat leaves
    Monireh Hajiaghaei Kamrani, Azam Rahimi Chegeni, Hadi Hosseinniya, Ali Babaei Ghaghelestani Pages 31-40
    To soil and water salinity are the main problems for agricultural crop production especially in arid and semi-arid regions. This study was conducted in a completely randomized design and factorial experiment with four replications to investigate the effects of different levels of salinity on nutrient element concentrations in wheat. Treatments consisted of four levels of NaCl salinity, 0, 20, 40, 60 milimolar in perlite bed and second treatment were including Urea, solid NPK and dissolved NPK. Results showed that the effect of different levels of salinity on chlorophyll content and leaf nitrogen percent were significant. Salinity to a certain extent caused the increase of chlorophyll, but then led to the decrease of chlorophyll due to the adverse effect of salinity on chlorophyll and degradation of chloroplasts. Also, the salinity led to the reduction of leaf nitrogen. Reduction of nitrogen content in shoots in salty environments can be due to the inhibitory effect of chloride on nitrate uptake. The highest and lowest concentrations of P respectively were achieved from 0 salinity level with urea and 60 mM salinity level with urea that probably was due to high levels of Na and competition of Cl with P to uptake by the plant. The main effect of salinity is increasing of sodium concentration in plant tissue. Reduced uptake of potassium and reduction of plant growth are the results of sodium increment. Maximum concentration of Ca was reported from 40 mM salinity treatments with urea and minimum amount from 60 mM salinity treatments with solid NPK fertilizer.According to result, in terms of salinity stress, using of dissolved NPK fertilizers in perlit bed had a better performance in the concentration of nutrient elements in wheat leaves.
  • Alyeh Rokhfirooz, Soleiman Jamshidi, Naser Mohebbalipour Pages 41-50
    This study was conducted during thesummer of 2013 in Islamic Azad University, Dezful branch in a completely randomized design with three replications in a factorial base in order to determine the effect of hydro and halopriming pretreatments on germination, early growth and establishment of maize 704 single cross cultivar under salinity and drought conditions. To this end, the corn seeds pretreated with potassium nitrate (halopriming) and distilled water (hydropriming) in terms of germination index and growth of seedlings under salt stress by sodium chloride and drought conditions caused by poly ethylene glycol 6000 in water potentials of 0, -0.2, -0.4 and -0.6 MPa in greenhouse were studied in vitro. Seeds were able to germinate in all concentrations of sodium chloride solution, but germination was not observed only in -0.6 MPa osmotic potential. Pretreatment of seeds caused better seed germination and seedling growth under salinity and drought stresses. The application of hydro and osmotic pretreatments could compensate the negative effects of salinity and drought stresses and had positive effect on germination indices and also caused rapid seed germination. Generally, pretreatment practices are recommended for the improvement of germination and initial establishment of maize seedling.
    Keywords: Solanum melongena, tissue culture, phytohormones, cotyledon explant, leaf explant, shoot regeneration
  • Samaneh Mehrafarid, Seyed Morteza Azimzadeh Pages 51-60
    This study was conducted in Islamic Azad University, Shirvan branch during the growing year in 2012-2013 to determine the effect of solid waste compostand urea fertilizer in different levels of irrigation on yield and yield components of safflower. The solid waste compost treatments consisted of 5, 10, 15 and 20 t/h and urea fertilizer at the rate of 200 kg/h. Irrigation treatments consist of irrigation at planting, at planting + stem elongation and at planting+ stem elongation + flowering. The experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with three replications. Irrigation and fertilizer treatments were conducted in main plot and sub-plot, respectively. The highest plant height that was equal with 96.8 cm observed in application of 15 t/h solid waste compost with irrigation at planting+ stem elongation stages, that 14% was more than urea fertilizer treatment. The highest number of capitol per plant observed in two irrigation at planting+ stem elongation with application of 5 t/h solid waste compost that was 20% more than urea fertilizer treatment. The highest seed yield belonged to application of 5 t/h solid waste compost with two irrigation at planting + stem elongation stages that was 14% more than urea fertilizer treatment. Therefore according to results of this experiment two irrigation at planting and stem elongation stages and application of 5 t/h solid waste compost are advisable for safflower suitable seed yield production.
    Keywords: irrigation, o organic production, solid waste compost, sustainable agriculture, urea fertilizer
  • Arash Mohammadi, Mostafa Valizadeh, Mohammad Moghaddam, Yusef Arshad Pages 61-70
    In present research, genetic diversity of gliadins among 30 wheat landraces belong to region of Zanjan-Iran, was studied by Acid-PAGE technique. Totally 54 polymorphic gliadin bands were identified. The highest frequency was related to gliadin band 46 witch observed in 90% of wheats. Also gliadins 12.5 and 15.5 were observed in 86.7% of the wheats. Genetic diversity of the wheats based on total gliadin found to be high (H=0.967). Highest and Lowest genetic variation related to omega-gliadins (H=0.917) and gamma-gliadins (H=0.781) respectively. Wheats of Zanjan showed diversity in terms of gliadin bands number (11-25 bands). The entire wheats, showed specific gliadin pattern. Totally, 29 omega-gliadin patterns, 15 gamma-gliadin patterns, 22 beta-gliadin patterns and 23 alpha-gliadin patterns were observed. Cluster analysis could separate three tetraploid genotypes TN-11372, TN-11734, TN-11743 from hexaploids. These results indicate that gliadin proteins analysis is useful for evaluating of genetic diversity, characterizing of wheat genotypes and separating of different ploidy levels.
    Keywords: acid electrophoresis, cluster analysis, electrophoretic patterns, Nei's genetic diversity index, polymorphism, seed proteins
  • Bahram Mirshekari, Reza Siyami Pages 71-81
    In order to study interferential effect of lambsquarters (Chenopodiun album) on some of physiological traits and yield of marigold (Calendula officinalis), a factorial experiment was conducted in Islamic Azad University, Tabriz, Iran, based on randomized complete block design in three replications during 2014. Studied factors were weed densities (0, 2, 4, 6 and 8 plants per meter row) and its relative emergence times (along with crop, 10, 20 and 30 days after crop). Results indicated that in plots with 6-8 weed plants per meter row time to 12th leaf appearance in marigold delayed 5.3 days. In plots with only 2 weed plants, crop LAI value was similar to the control. Weed emergence time was more effective than its density on biomass. Crop biomass reduced 6.3 and 1.5 g m-2 per one weed plant increasing in meter row and one day earlier weed emergence, respectively. Weed competition had more negative effect on crop flower yield than its biomass. Lambsquarters could decrease crop yield when it was emerged with more than 4 plants per meter row. With considering of 5% permissible yield loss of marigold in competition with lambsquarters, its economic loss threshold determined when at least 2 weed plants per meter rowemerged 10 days after marigold and compete along with crop until late growth season. It was recommended to controlling of lambsquarters while at least to weed plants per meter row of marigold emerged before 10th day of emergence.
    Keywords: competition, density, interference, permissible yield loss, weed