فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 129 (مهر 1394)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 129 (مهر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقالات پژوهشی
  • ابراهیم صالحی فر، حسین کرمی، مهرنوش کوثریان، حسین مسعودی، آیلی علی اصغریان، معصومه موسوی، راضیه آوان صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    بیماران مبتلا به بتاتالاسمی ماژور از سال های ابتدایی زندگی به تزریق مداوم خون نیاز دارند. دفرازیروکس یک شلات کننده خوراکی است که به صورت یک بار در روز برای دفع اضافه بار آهن حاصل از تزریق خون به کار می رود. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی دارو به صورت تجویز دوبار در روز، با تجویز معمول یک بار در روز انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر بیمارانی که فقط از داروی دفرازیروکس به عنوان شلات کننده آهن استفاده می کردند و حداقل 2 سال سن داشتند، طی سال های 1392 تا 1393 وارد مطالعه شدند. تمام بیماران قبلا حداقل 6 ماه داروی دفرازیروکس را به صورت یک بار در روز مصرف کرده بودند. آخرین فریتین قبل از ورود به مطالعه به عنوان فریتین پایه و میانگین دوز روزانه دریافتی طی 6 ماه گذشته، به عنوان دوز دریافتی در مرحله مصرف یک بار در روز در نظر گرفته شد. آزمایشاتCBC، فریتین سرم، کراتینین، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز به منظور بررسی بی خطری درمان با دفرازیروکس مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    21 بیمار تالاسمی با میانگین سنی 6±21 سال (67 درصد مذکر) در مطالعه وارد شدند. میانگین سطح آخرین فریتین بیماران نسبت به مقادیر پایه ای، به طور معنی داری از ng/ml922±1814 به ng/ml907± 1472 کاهش یافت (02/ 0=p). در میزان کراتینین، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین ترانسفراز نسبت به مقادیر پایه اختلاف معناداری مشاهده نشد.
    استنتاج
    مصرف دوبار در روز دفرازیروکس بدون آن که عوارض کبدی یا کلیوی داشته باشد، موجب کاهش معنی دار فریتین نسبت به مصرف یک بار در روز آن می شود.
    کلیدواژگان: بتاتالاسمی ماژور، دفرازیروکس، فریتین، دو بار در روز، اثربخشی
  • زهرا کاشی، عادله بهار، عذرا اخی، فاطمه شریف، مهرنوش کوثریان، روزیتا جلالیان، محسن اعرابی صفحات 9-16
    سابقه و هدف
    بیماری ایسکمیک قلبی (IHD)یکی از مهم ترین عوارض دیابت قندی (DM) به شمار می رود. این مطالعه با هدف بررسی شیوع IHD و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در شمال ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر 1021 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک های دانشگاهی غدد و دیابت شهرستان ساری طی سال های 1391 تا 1392 وارد مطالعه شدند. سن، جنس، سابقه انفارکتوس میوکارد، فشار خون بالا، اختلالات چربی خون، مصرف سیگار و دیگر عوارض شناخته شده دیابت ثبت شدند. همه بیماران به متخصص قلب و عروق ارجاع شدند و تست ورزش و در صورت نیاز پرفیوژن تالیوم اسکن و آنژیوگرافی جهت بیماران بدون سابقه عمل جراحی بای پس عروق کرونر و یا استنت گذاری انجام گردید.
    یافته ها
    1021 بیمار دیابتی که 907 نفر (8/ 88 درصد) آن ها خانم بودند وارد مطالعه شدند. میانگین سن بیماران و طول مدت ابتلا به دیابت به ترتیب 4/ 54 سال (1/5 5 - 8/ 53: 95% CI) و 8/8 سال (2/ 9-4/ 8: 95% CI) بود. 274 نفر (8/ 26درصد) (148 نفر سابقه قبلی، 126 نفر تازه تشخیص داده شده) از بیماران دیابتی (5/ 29-1/ 24: 95% CI) بیماری ایسکمیک قلبی داشتند که 37 درصد را مردان و 25 درصد را زنان تشکیل می دادند (006/ 0= p). براساس آنالیز رگرسیون لجستیک، سال های ابتلا به دیابت، سن بالا، سابقه فشارخون بالا و کسر تخلیه پایین بطن چپ به عنوان عوامل پیشگویی کننده مستقل ابتلا به بیماری ایسکمیک قلبی مطرح شدند.
    استنتاج
    نزدیک به یک سوم بیماران دیابتی از بیماری ایسکمیک قلبی رنج می برند. به علت بی علامت بودن این اختلال در بیماران دیابتی، نیمی از آن ها از این درگیری بی اطلاعند. سال های ابتلا به دیابت، سن بالا، سابقه فشارخون بالا و کسر تخلیه پایین بطن چپ از مهم ترین عوامل خطر هستند.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، بیماری ایسکمیک قلب، بیماری قلبی، عروقی
  • طیبه قنواتی، کیهان قطره سامانی، عفت فرخی، اسفندیار حیدریان، مرتضی نیکوکار صفحات 17-25
    سابقه و هدف
    کلسیفیه شدن رگ ها یکی از عوامل مهم در پاتوژنز آترواسکلروز محسوب می شود. مطالعات نشان داده است آنزیم آلکالین فسفاتاز فرآیند کلسیفیه شدن رگ ها را افزایش می دهد. در این مطالعه اثر اسیدگالیک بر بیان ژن آلکالین فسفاتاز در سلول های عضلات صاف عروق مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، سلول های عضله صاف عروق آئورت انسانی جهت القا کلسیفیه شدن، با بتاگلیسرول فسفات مجاور گردید. سپس این سلول ها با غلظت های 160،180 و 200 میکرومولار اسیدگالیک به مدت 24، 48 و72 ساعت تیمار شدند. بعد از استخراج RNA و سنتز cDNA، میزان بیان ژن آلکالین فسفاتاز با روش Real Time PCR مورد سنجش قرارگرفت. هم چنین فعالیت ویژه آلکالین فسفاتاز درنمونه های مورد مطالعه به روش رنگ سنجی اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون آماری نان پارامتریکMann-whitney آنالیز و مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اسید گالیک در غلظت های 160 و 180 و 200 میکرومول پس از 72 ساعت میزان بیان ژن آلکالین فسفاتاز القا شده با بتاگلیسرول را در مقایسه با گروه کنترل به ترتیب 98/ 1، 03/ 2 و 16/ 3 بار کاهش داده است. فعالیت ویژه آلکالین فسفاتاز نیز پس از تیمار سلول ها نسبت به گروه کنترل کاهش نشان داده است.
    استنتاج
    نتایج ما نشان داد، اسید گالیک بیان ژن و فعالیت ویژه آلکالین فسفاتاز را کاهش می دهد. لذا به نظر می رسد این ترکیب آنتی اکسیدانی احتمالا با کاهش بیان آلکالین فسفاتاز باعث کاهش کلسیفیه شدن رگ ها می گردد.
    کلیدواژگان: آترواسکلروز، اسید گالیک، آلکالین فسفاتاز، سلول عضلانی صاف دیواره رگ ها
  • اکرم طاوسی، محمد مهدی سپهری، طاهره ملکوتیان، توکتم خطیبی صفحات 26-35
    سابقه و هدف
    نارسایی کلیه منجر به کاهش عملکرد کلیه ها می شود و این امر در درازمدت منجر به بیماری مزمن کلیه می گردد. یکی ازعوارض بیماری مزمن کلیه تخریب برگشت ناپذیر کلیه ها (رسیدن به مرحله پایانی بیماری کلیه) است. یکی از شایع ترین راه های درمان بیماران دچار نارسایی کلیوی، همودیالیز است. به علاوه یکی از مسائل اصلی در همودیالیز، کمخونی ناشی از کمبود ترشح اریتروپویتین از کلیه ها است که معمولا با داروی اریتروپویتین صناعی، درمان می شود. از سوی دیگر انتخاب دوز مناسب داروی اریتروپویتین جهت مقابله با کم خونی بیماران همودیالیزی، و با توجه به قیمت بالا و عوارض این دارو، از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا این پژوهش به منظور پیش بینی دوز داروی اریتروپویتین و شناسایی عوامل اثرگذار بر انتخاب دوز مناسب این دارو از رویکردهای داده کاوی بهره برده و آن ها را بر روی داده جمع آوری شده از بیماران همودیالیزی اعمال می کند.
    مواد و روش ها
    داده های پژوهش از مرکز دیالیزی در تهران جمع آوری شده است. فرض می شود ورودی مسئله، مشخصه های شش ماهه متوالی از بیمار به همراه مقدار داروی اریتروپویتین مورد استفاده تاکنون است. جهت اعمال رویکردهای داده کاوی بر این داده ها، آن را تبدیل به یک بردار ویژگی مشخصه نموده و از روش های ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی برای پیش بینی مقدار تجویز دارو استفاده می شود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد مقادیر داروی تجویز شده در ماه های قبل بر مقدار دارو در ماه بعدی تاثیرگذار است. الگوریتم جنگل تصادفی با متوسط صحت 90 درصد و ماشین بردار پشتیبان با متوسط صحت 79 درصد در بهترین حالت، قادر به پیش بینی دوز داروی تجویزی هستند.
    استنتاج
    این تحقیق با شناسایی ویژگی های موثر بر درمان بیماران همودیالیزی وکنترل کم خونی، سبب صرفه جویی در هزینه و زمان شده و از عوارض ناشی از تجویز بیش از حد دارو و افزایش هموگلوبین بیمار، خواهد کاست.
    کلیدواژگان: داده کاوی، پیش بینی، اریتروپویتین، بیماران همودیالیز
  • مهیا منوچهری، محمد آهنجان صفحات 36-45
    سابقه و هدف
    اشرشیا کلی به عنوان پاتوژن فرصت طلب شایع در عفونت های بیمارستانی محسوب می شود. مصرف روزافزون آنتی بیوتیک های بتالاکتام سبب ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در این باکتری شده است که این مقاومت معمولا در اثر تولید آنزیم های بتالاکتامازی است. تولید آنزیم بتالاکتاماز در باکتری ها به ویژه در اشرشیا کلی مشکلات فراوانی را برای درمان بیماران ایجاد نموده است. این مطالعه به منظور تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و شیوع ژن CTX در اشرشیا کلی جدا شده از بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، شهرستان ساری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی ابتدا 200 نمونه ادراری از بخش های عفونی و نفرولوژی بیمارستان های رازی قائم شهر و امام خمینی (ره) ساری گردآوری شده، پس از کشت بر روی محیط EMB آگار در دمای oC37 به مدت 24 ساعت و انجام تست های بیوشیمیایی برای تایید، از بین 200 نمونه 120 ایزوله اشرشیا کلی جدا سازی شد. برای شناسایی مولد بتالاکتاماز از روش دیسک ترکیبی استفاده شد. سپس حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک ها با روش کربی بائر تعیین شد. بررسی حضور ژن بتالاکتامازی CTX با استفاده از روش PCR انجام گرفت.
    یافته ها
    از 120 سویه مورد بررسی 66 (55 درصد) سویه مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف بوده، پس از طی پروسه PCR برای شناسایی ژن CTX مشخص گردید از 66 سویه بتالاکتاماز وسیع الطیف مثبت،40 ایزوله (60 درصد) حاوی ژن مورد نظر بوده است.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که ژن CTX شیوع بالایی در بین ایزوله های اشرشیا کلی مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBL) دارد، که وجود این آنزیم در باکتری با مقاومت آنتی بیوتیکی رابطه مستقیمی دارد. امروزه این مسئله یکی از مشکلات بهداشتی جدی در سطح دنیاست که اقدامات لازم به جهت جلوگیری از این مشکل الزامی است.
    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، ESBL، مقاومت آنتی بیوتیکی، بتالاکتاماز
  • زهرا ربیعی، مصطفی غلامی، محمود رفیعیان صفحات 46-56
    سابقه و هدف
    سطوخدوس گیاهی است که خواص آنتی اکسیدانی خوبی دارد. سکته مغزی علت اصلی ناتوانی های طولانی مدت در جهان می باشد و همراه با استرس اکسیداتیو است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر حفاظتی عصاره اسطوخدوس در برابر نفوذپذیری سد خونی- مغزی و مکانیسم احتمالی آن در مدل سکته مغزی موش صحرایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 42 سر موش صحرایی بالغ نژاد ویستار با وزن 250 تا 300 گرم استفاده شد. حیوان ها به شش گروه هفت تایی تقسیم شدند که عبارت بودند از: 1. گروه ایسکمی؛ 2و3. گروه های ایسکمی که دوز 100 و 200 میلی گرم عصاره را دریافت کردند؛ 4. گروه کنترل سالم؛ 5 و6. گروه های سالم که فقط دوز 100 و200 میلی گرم عصاره را دریافت کردند؛ و 7.گروه شم. ایسکمی مغزی کانونی توسط انسدادگذرای شریان مغزی میانی به مدت 1 ساعت در موش صحرایی القاء شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین ها با استفاده از روش One Way Anova مقایسه شد.
    یافته ها
    این تحقیق نشان می دهد که تیمار موش های صحرایی با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره باعث یک کاهش معنی داری در نفوذپذیری سد خونی- مغزی در مقایسه با گروه ایسکمی شده است.
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عصاره اسطوخدوس فعالیت حفاظت مغزی در برابر ایسکمی مغزی دارد و نفوذپذیری سد خونی مغزی را در موش های صحرایی در معرض ایسکمی کاهش می دهد و مکانیسم آن ممکن است در ارتباط با مهار استرس اکسیداتیو در مغز موش های صحرایی باشد.
    کلیدواژگان: ایسکمی مغزی، خونرسانی مجدد، نفوذپذیری سد خونی، مغزی، اسطوخدوس
  • هدیه ریاضی، نجمه تهرانیان، سعیده ضیایی، عیسی محمدی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 57-69
    سابقه و هدف
    اندومتریوز بیماری مزمن و ناتوان کننده ای است که با علائم متنوع و پرعارضه ای همراه است. این مطالعه با هدف تبیین درک و تجارب بیماران مبتلا به اندومتریوز از درد صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش کیفی بر روی 18 بیمار مبتلا به اندومتریوز مراجعه کننده به بیمارستان آرش تهران، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق به روش نمونه گیری هدفمند در سال 1393 انجام شد. داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل داده های حاصل از تجارب مشارکت کنندگان منجر به شکل گیری دو تم با عناوین «اختلال در زندگی فردی و خانوادگی» و «احساس تهدید و آسیب پذیری» شد. تم اول متشکل از طبقات ناراحتی از دردهای متنوع و پراکنده و اختلال در فعالیت جنسی و تم دوم متشکل از طبقات: شکایت از درد شدید و غیر قابل تحمل و اقدامات مختلف در مواجهه با درد بود.
    استنتاج
    بیماران مبتلا، از دردهای متنوعی رنج می برند که باعث درگیری مناطق مختلف بدن شده و اغلب با شدت زیادی حس می شود و می تواند مولد پیامدهای مخربی در زندگی آنان باشد. توجه عمیق تر و بیش تر به علایم بیماران و بی اهمیت ندانستن این علائم از سوی متولیان سلامت در جامعه به منظور تشخیص سریع تر و مداخلات لازم در راستای ارتقاء سلامت این بیماران ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اندومتریوز، درد، درک، تحقیق کیفی
  • نورالله صادق زاده، هادی پیش سرایی، یاسر قاسمی، ایمان امراریان صفحات 70-80
    سابقه و هدف
    بومبزین تمایل بسیار زیادی به گیرنده های GRP نشان می دهد که در تومورهای انسانی مختلف از قبیل پروستات و سینه به میزان بالا بیان می شود. هدف از این مطالعه شناسایی مشتق جدیدی از بومبزین نشاندار با 99mTc از طریق HYNIC می باشد که ممکن است به عنوان ابزار غیرتهاجمی برای تشخیص تومورهای بیان کننده GRP استفاده شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، مشتقات بومبزین آماده شده با 99mTc در 100 درجه سانتی گراد به مدت 10 دقیقه به روش تبادلی نشان دار شد و آنالیز رادیوشیمیایی به وسیله TLC و HPLCانجام شد. پایداری رادیوپپتید در حضور سرم انسانی در دمای 37 درجه سانتی گراد و سالین تا 24 ساعت بررسی شد.
    یافته ها
    [99mTc-EDDA/tricin/HYNIC-(Ser)3-D-Phe13]BN (7-14) و [99mTc-EDDA/tricin/HYNIC-(Gly)3-D-Phe13]BN (7-14) با خلوص رادیوشیمیایی بالای 95 درصد به دست آمد. نتایج از مطالعه برون تنی، پایداری بالا در سرم انسانی و سالین را نشان دادند.
    استنتاج
    نشاندارسازی کونژوگه های جدید با 99mTc به آسانی با استفاده از روش نشاندار سازی تبادلی انجام شد. کونژوگه های پپتیدی نشاندار با 99mTc برخی پتانسیل های رادیوداروهای تشخیصی را دارند و مطالعات درون تنی ضروری است.
    کلیدواژگان: 99mTc، GRP، بومبزین، رادیوپپتید، تومور، HYNIC
  • احمد علیخانی، محمد زمان مرادی، شایان علیخانی صفحات 81-91
    سابقه و هدف
    عفونت های پا شایع ترین مشکل و علت اصلی ناتوانی و بستری در بیماران دیابتی محسوب می شوند. اجرای اقدامات پیشگیرانه از بروز بیماری دیابت و عوارض ناتوان کننده آن می تواند در کاهش هزینه های اقتصادی تحمیلی به سیستم های بهداشتی بسیار کمک کننده باشد. هدف از این پژوهش بررسی فراوانی عوامل مستعدکننده در ایجاد زخم پای دیابتی و نیز فراوانی پیامدهای بالینی بیماران و ارتباط این دو با هم می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی بر روی 200 بیمار مبتلا به عفونت زخم پای دیابتی بستری در بیمارستان های آموزشی شهر ساری در سال 93-92 انجام شد. بیماران از نظر علائم و نشانه های عفونت زخم، وجود نوروپاتی و واسکولوپاتی مورد ارزیابی قرار گرفته و چک لیست حاوی سوالات دموگرافیک برای هر بیمار تکمیل شد. سنجش اطلاعات به وسیله نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 54 درصد بیماران مرد و 46 درصد زن بودند. میانگین سن ابتلا به عارضه پای دیابتی 2/ 10± 3/ 58 سال بوده از 5/ 20 درصد بیماران تحت آمپوتاسیون اکثرا (75 درصد) مرد بودند. بیش ترین میزان شیوع زخم پا در ناحیه انگشت شست و کم ترین میزان آن در ناحیه قوزک داخلی مشاهده شد. همه نمونه ها از نظر کشت مثبت بودند که شایع ترین پاتوژن جدا شده به ترتیب استافیلوکوکوس اورئوس (5/ 28 درصد) و پسودوموناس آئروژینوزا بودند (5/ 14 درصد). طبق نتایج، سابقه قبلی زخم وآمپوتاسیون و تغییرات دال بر وجود استئومیلیت در گرافی می توانند پیش بینی کننده احتمال آمپوتاسیون باشند.
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای دیابت در ایران، چنین پژوهش هایی با هدف ایجاد یک زمینه مناسب آموزشی برای بیماران و خانواده آن ها و نیز کارکنان سیستم های بهداشتی در راستای درمان بهینه وکاهش بروز عوارضی نظیر زخم پا دارای اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: پیامد بالینی، فاکتور خطر، عفونت پای دیابتی
  • مختار نصرتی، ماندانا بهبهانی صفحات 92-101
    سابقه و هدف
    کاهش کارایی آنتی بیوتیک ها به علت گسترش مقاومت های میکروبی طی سال های اخیر موجب رشد پژوهش های صورت گرفته در حوزه شناسایی و معرفی ترکیبات آنتی بیوتیکی جدید ویا افزاینده عملکرد آنتی بیوتیک ها شده است که در این بین ترکیبات گیاهی از جایگاه ویژه ای برخور دارند. هدف از این پژوهش بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره متانولی بخش های مختلف جاشیر زاگرسی بر باکتری های پاتوژن و اثرات متقابل دارویی آن ها با آنتی بیوتیک ها می باشد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی قابلیت ضد باکتریایی عصاره حاصل از بخش های مختلف جاشیر زاگرسی در غلظت های 3000-250 میکروگرم بر میلی لیتر با روش انتشار دیسک و ریز رقت سازی علیه پروتئوس میرابیلیس، پروتئوس ولگاریس، استرپتوکوکوس سوبرینوس و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس مورد بررسی قرار گرفته است. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مربوط به آن ها تعیین گردید. سپس اثرات متقابل دارویی عصاره ی موثرترین بخش بر 4 آنتی بیوتیک رایج مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره بخش های مختلف گیاه مذکور به ویژه عصاره مربوط به گل دارای اثرات ضد باکتریایی قابل توجهی بر باکتری های مورد مطالعه است. نتیجه بررسی اثرات متقابل با آنتی بیوتیک ها نیز نشان داد که عصاره مذکور موجب افزایش اثر پنی سیلین و آمپی سیلین شده اما اثر قابل توجهی بر عملکرد استرپتومایسین و جنتامایسین ندارد.
    استنتاج
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، عصاره متانولی گیاه جاشیر دارای خاصیت ضد باکتریایی قابل توجهی بوده و می تواند موجب افزایش عملکرد پنی سیلین و آمپی سیلین شود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، اثرات متقابل دارویی، باکتری، جاشیر زاگرسی
  • فرزانه میکائیلی منیع، صابر علی زاده، الناز حسن پور، زهرا صدیقی صفحات 102-117
    سابقه و هدف
    افسردگی مادران یک عامل تهدیدکننده و خطر برای رشد شناختی و هیجانی- اجتماعی کودکان به شمار می رود و می تواند موجب بروز اختلالات رفتاری، عاطفی و شناختی شود. الگوها و رفتارهای خواب یکی از ویژگی هایی است که می تواند تحت تاثیر افسردگی مادران آسیب ببیند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه افسردگی مادران و مشکلات خواب در فرزندان 3 تا 6 ساله آن هاست.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری آن را تمام کودکان پسر و دختر پیش دبستانی 3 تا 6 ساله شهرهای ارومیه و مهاباد و مادران آن ها تشکیل می دادند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 465 نفر مادر انتخاب و آزمون های افسردگی بک و مقیاس اختلالات خواب کودکان را تکمیل کردند. مادران بر اساس نتایج آزمون بک به شش گروه تقسیم و اطلاعات آن ها با یکدیگر مقایسه شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان دادند که بین مولفه ها و نمره کل افسردگی و مشکلات خواب و ابعاد آن رابطه مثبت معنی داری وجود دارد(001/ 0>P). یافته های حاصل از تحلیل واریانس حاکی از آن بود که انواع مشکلات خواب کودکان ارتباط معنی داری با سطح افسردگی مادران داشته و با افزایش شدت سطح افسردگی مادران اختلالات خواب فرزندان نیز افزایش می یابد (001/ 0>P).
    استنتاج
    افسردگی و مشکلات روان شناختی مادران در کل قادر است خواب طبیعی در کودکان را مختل کرده و موجب بروز مشکلات متعدد در آن ها شود. از این رو لازم است افسردگی به عنوان اختلالی شایع و تاثیرگذار در بافت خانواده و سلامت کودکان مورد توجه جدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مادران، افسردگی، مشکلات خواب، کودکان پیش دبستانی
  • ژیلا بیدریغ، محمدرضا پورمند، راحیل مشهدی صفحات 118-127
    سابقه و هدف
    کلیندامایسین به عنوان یک آنتی بیوتیک موثر بر عفونت های شایع ناشی از سویه های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین مورد توجه می باشد. نوع مقاومت دائمی و القایی در انتخاب آن به عنوان یک آنتی بیوتیک موثر اهمیت دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی مقاومت القایی نسبت به کلیندامایسین در ایزوله های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و تجزیه و تحلیل پروفایل مقاومت چندگانه آنتی بیوتیکی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 250 ایزوله بالینی استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از روش های بیوشیمیایی، مولکولی و حساسیت آنتی بیوتیکی مورد بررسی قرار گرفتند و پس از تعیین حساسیت به اریترومایسین، به منظور تعیین مقاومت دائمی و القایی با استفاده از تست D بر اساس دستورالعمل CLSI مورد ارزیابی واقع شدند.
    یافته ها
    از مجموع 250 ایزوله بالینی استافیلوکوکوس اورئوس، (52 درصد)130ایزوله مقاوم به متی سیلین جدا شد و از بین ایزوله های مقاوم به متی سیلین، (90 درصد) 118 ایزوله مقاوم به اریترومایسین تعیین گردید و از بین این ایزوله ها به ترتیب (88 درصد) 105، (7 درصد) 9 و (3 درصد) 4 ایزوله دارای مقاومت دائمی، مقاومت القایی و فنوتیپ MS بودند.
    استنتاج
    درمان بیماران مبتلا به عفونت های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین با مقاومت القایی به کلیندامایسین منجر به مقاومت دائمی و در نتیجه شکست درمان می شود. با توجه به افزایش مقاومت دائمی در ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، به نظر می رسد استفاده از تست Dبرای تمایز آن با مقاومت القایی و تشخیص نوع درمان الزامی است.
    کلیدواژگان: کلیندامایسین، مقاومت القایی، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین
  • مجید سعیدی، زهره حاج حیدری، جعفر اکبری، کتایون مرتضی سمنانی، آیدا عمادیان صفحات 128-131
    سابقه و هدف
    عامل بیماری گال نوعی انگل به نام مایت سارکوپتس اسکابئی (Sarcoptesscabiei var. hominis) بوده و از طریق تماس پوستی منتقل می شود. در این مطالعه به بررسی اثر لوسیون مالاتیون 5/ 0 درصد در مقایسه با کرم پرمترین پرداختیم.
    مواد و روش ها
    در ابتدا لوسیون مالاتیون 5/ 0 درصد با استفاده از حلال های مختلف تهیه گردید. مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی بود که طی آن 60 بیمار مبتلا به دو گروه تقسیم، اعضای گروه اول کرم پرمترین 5 درصد و اعضای گروه دوم لوسیون 5/ 0درصد مالاتیون دریافت کردند. دو گروه هر دو هفته به مدت 1 ماه تحت بررسی قرار گرفتند. داده های کمی دو گروه با آزمون تی- استودنت و داده های کیفی با آزمون کای دو توسط نرم افزار SPSS19 مقایسه شدند و ارزش P<0/05 به عنوان تفاوت معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    تعداد ضایعات در هر دو گروه در شروع مطالعه از دیدگاه آماری تفاوتی ندارند (1503/ 0=p). پس از گذشت دو و چهار هفته نیز، تفاوتی از دیدگاه آماری مشاهده نمی شود. اما بررسی درصد کاهش ضایعات نسبت به زمان شروع مطالعه نتایج جالبی را نشان می دهد. به گونه ای که در هفته دوم عملکرد لوسیون مالاتیون بهتر از کرم پرمترین بوده است (0163/ 0=p). اگرچه این عملکرد در هفته چهارم نیز بهتر بوده است، ولی اختلاف معنی داری در انتهای هفته چهار دیده نمی شود (2940/ 0=p).
    استنتاج
    نتایج به دست آمده از این مطالعه حاکی از اثربخشی فرآورده لوسیون 5/ 0 درصد مالاتیون در بیماری گال دارد.
    کلیدواژگان: گال، مالاتیون، پرمترین، فرمولاسیون، کارآزمایی بالینی
  • سید حسین منتظر، حامد امینی اهی دشتی، رامین شکرریز، سید حمیدرضا شجاعی صفحات 132-136
    سابقه و هدف
    تهیه خون و فرآورده های خونی، نگهداری، انتقال و تزریق این اجزا هر یک فرآیند مخصوص به خود را دارد که باید بر تمام مراحل فوق نظارتی مستمر وجود داشته باشد. لذا هدف از انجام این مطالعه مقایسه میزان آگاهی پرستاران، دستیاران و کارورزان پزشکی از طب انتقال خون بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 147 نفر از دستیاران، کارورزان و پرستاران بیمارستان های امام خمینی (ره)، بوعلی سینا، زارع و فاطمه زهرا ساری در سال 1392به طور تصادفی انتخاب شدند. از پرسش نامه ای حاوی 20 سوال جهت ارزیابی میزان آگاهی و عملکرد آن ها از طب انتقال خون استفاده شد و در سه سطح ضعیف، متوسط و خوب رتبه بندی گردید.
    یافته ها
    از میان سه گروه مورد ارزیابی بالاترین نمره آگاهی را دستیاران با میانگین 2/ 6 کسب کردند. بالاترین نمره عملکرد را پرستاران با میانگین 2/ 38 داشتند که نمره عملکرد پرستاران از نظر آماری اختلاف معنی داری با دیگر گروه ها داشت (P=0.00).
    استنتاج
    ارزیابی میزان آگاهی پرستاران، دستیاران و اینترن ها از طب انتقال خون در میان بیمارستان های مورد بررسی نشان می دهد که آموزش بیش تری دراین زمینه برای دانشجویان پزشکی و پرستاران ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: فرآورده های خونی، آگاهی و دانش، بیمارستان
  • شهرام علا، ابراهیم صالحی فر *، وحیده چالاکی صفحات 137-141
    سابقه و هدف

    آلبومین کلوئید گران قیمتی است که تجویز نابه جای بسیاری می شود. هدف مطالعه حاضر مروری بر مصرف آلبومین دریک بیمارستان آموزشی بوده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه گذشته نگر حاضر در بیمارستان رازی قائم شهردر سال 1391 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی با توجه به پروتکلASHP ثبت و نحوه تجویز بررسی شد.

    یافته ها

    از 100 بیمار دریافت کننده آلبومین در 14درصد موارد نه قبل از شروع آلبومین و نه در حین درمان سطح سرمی اندازه گیری نشده بود. هر بیمار به طور میانه 60 گرم آلبومین مصرف کرده بود. در بخش های مختلف بیمارستان 56 درصد به دلیل کاهش آلبومین سرم، 18درصد به دلیل کاهش حجم خونی و 9درصد به دلیل عفونت سپسیس آلبومین دریافت کرده بودند. 63 درصد موارد مصرف آلبومین طبق استاندارد تجویز گردید.

    استنتاج

    به طور متوسط میزان 146میلیون ریال هدررفت هزینه به علت تجویز نادرست دارو محاسبه شد. استفاده از گایدلاین ها می تواند منجربه تجویز منطقی و صرفه جویی درهزینه درمانی شود.

    کلیدواژگان: آلبومین، مصرف منطقی دارو
  • حمیدرضا طباطبایی، جعفر حسن زاده، فرشته یونس نیا صفحات 142-147
    سابقه و هدف
    عامل بیماری سل باکتری Mycobacterium Tuberculosis است و استفاده از (Geographic Information System (GIS در چگوتگی توزیع مکانی بیماری سل منجر به تقویت برنامه های کنترل می گردد. این مطالعه با هدف تعیین الگوی مکانی بروز بیماری سل در استان گیلان به انجام رسیده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه اکولوژیک روی 3027 بیمار مبتلا به سل در سال های 1384 تا 1390 در استان گیلان انجام شد. روش جمع آوری داده ها کل شماری بوده است و ترسیم نقشه ها با برنامه ArcGIS ver.10 انجام شد.
    یافته ها
    تعداد 2152 نفر (1/ 71 درصد) بیمار مبتلا به سل ریوی و 875 نفر (9/ 28 درصد) بیمار مبتلا به سل خارج ریوی بودند. با ترسیم نقشه های شهرستانی و دهستانی بیماری سل، بیش ترین متوسط بروز 7 ساله در شهرستان سیاهکل مشاهده گردید.
    استنتاج
    نقشه های تهیه شده با GIS نشانگر آن است که بروز بیماری سل از الگوی خاصی پیروی می کنند.
    کلیدواژگان: سل، سیستم اطلاعات جغرافیایی، گیلان
  • حسین عسگری راد، زهره رضایی صفحات 149-152
    سابقه و هدف
    دفع داروهای تاریخ گذشته و بلااستفاده موضوعی است که از دیرباز چه در داروخانه ها و چه در منازل بیماران مورد توجه بوده است. این نوع داروها، اثرات مخربی بر روی سلامت انسان ها و محیط زیست می گذارند. هدف از این مطالعه بررسی روش های امحاء ضایعات دارویی با مراجعه به داروخانه ها و منازل بیماران بوده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی حاضر از پرسش نامه استفاده شد و به طور راندوم 30 داروخانه در سطح چند شهر در استان فارس و 100 منزل از منازل بیماران مصرف کننده دارو در شهر شیراز در نظر گرفته شدند و در پایان پرسش نامه تکمیل شد و مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پرسش نامه تکمیل شده نشان داد کلیه بیماران، اطلاعات اندکی در مورد نحوه منهدم کردن داروهای غیر قابل مصرف و یا تاریخ گذشته داشتند اما داروهای غیر قابل مصرفی و یا تاریخ گذشته در داروخانه ها به صورت دسته بندی شده در مکان خاصی نگهداری می شد. این داروها در انبار داروخانه ها و به دور از داروهای دیگر در کارتن های مخصوص و نشانه دار نگهداری می شدند.
    استنتاج
    انهدام صحیح فرآورده های دارویی غیر قابل مصرف بر اساس یک دستورالعمل قانونی انجام نمی شوند.
    کلیدواژگان: امحاء، ضایعات دارویی، سلامت افراد، محیط زیست
  • سید مصطفی قوامی، رامین عابدین زاده، ناهیده قره آغاجی صفحات 153-157
    کله لیتیازیس و سنگ کیسه صفرا از موارد نادر در دوران جنینی است. سونوگرافی در سه ماهه سوم دوران بارداری نقش مهمی در تشخیص این بیماری دارد. مورد معرفی، خانم باردار 30 ساله با جنین 36 هفته ای است که برای کنترل های روتین سونوگرافی به مرکز تصویربرداری معرفی شده بود. در بررسی سونوگرافیک، کانون های اکوژن کوچک متعدد مربوط به گراول و سنگ ریزه در داخل کیسه صفرای جنین مشاهده گردید. حاملگی نرمال بوده و مادر در دوران بارداری فقط از یک آمپول دگزامتازون و یک عدد ژلوفین استفاده نموده بود. در سایر ارگان های جنین یافته غیرطبیعی وجود نداشت. ارتباط فامیلی بین پدر و مادر وجود نداشت. والدین سابقه بیماری خاصی از جمله آنمی و یا سایر موارد نداشتند.
    کلیدواژگان: کله لیتیازیس، کیسه صفرا، جنین، سونوگرافی
  • کاوه حدادی، طاهره گلینی مقدم، لیلا اسدیان، فاطمه فاسم زاده، مریم زرنگار، حمیدرضا گنجه صفحات 158-164
    اندومتریوزیس یک بیماری مزمن دردناک در زنان قبل از دوران منوپوز است که گاها به دلیل دردهای مزمن و شدید لگنی، بیمار وپزشک معالج وی را ناتوان می سازد. در مواردی که درمان های دارویی ضد درد معمول نتوانند باعث کاهش علایم این بیماری شوند از درمان های جراحی تخریبی مختلفی بهره گرفته می شود. پره ساکرال نوروکتومی از بهترین و پذیرفته ترین روش های درمان جراحی درد مقاوم لگنی در این بیماران می باشد. در این مطالعه یک خانم 31 ساله با درد شدید و مقاوم به درمان قسمت میانی لگن گزارش می شود که برای اولین بار در اسفند ماه 1392 در بیمارستان امام خمینی (ره) ساری تحت جراحی پره ساکرال نوروکتومی قرار گرفت که نتیجه آن هم مطلوب بوده است.
    کلیدواژگان: اندومتریوزیس، درد لگنی، پره ساکرال نوروکتومی
  • صادق خداویسی، ساسان رضایی، ماندانا احمدی، زهرا حسن پور، ریحانه روشن، مهسا فلاحتی نژاد، مهرناز محمد داودی، حمید بدلی صفحات 165-180
    اسپورهای قارچ آسپرژیلوس به طور گسترده ای توسط هوا در محیط پراکنده می شوند. به دلیل افزایش تعداد بیماران با سیستم ایمنی ضعیف عفونت های ناشی از آسپرژیلوس یک مشکل در حال گسترش در بیمارستان ها می باشد. تایپینگ مولکولی گونه های آسپرژیلوس جدا شده از محیط و ضایعات بالینی دیدگاه های جدیدی را در مسائل مهم بهداشت عمومی و اپیدمیولوژیک فراهم می کند. انگشت نگاری گونه های آسپرژیلوس به خصوص فومیگاتوس و فلاووس از نمونه های تنفسی و از محیط نیازمند تکنیک های تایپینگ با قدرت تفکیک بالا می باشد. در سال های اخیر، روش های مولکولی مختلفی برای تایپینگ گونه های مختلف آسپرژیلوس توصیف شده است. این روش ها از جنبه های تکرار پذیری، جابه جایی، و تبادل اطلاعات تایپینگ بسیار مفید می باشند. علاوه بر امکان پذیری عملی، استفاده آسان، قدرت شناسایی بالا، تغییرپذیری و تکرارپذیری در آزمایشگاه و میان آزمایشگاه های مختلف و تفسیر معتبر و آسان داده ها در تکنیک های مختلف تایپینگ بسیار مهم هستند. روش های دقیق تایپینگ تا به امروز تایپینگ توالی چندلوکوس (MLST) و تایپینگ مبتنی بر میکروستلایت ها می باشند. در این مطالعه انواع روش های مولکولی برای آنالیز ژنوتایپینگ گونه های آسپرژیلوس به منظور درک اپیدمیولوژی این قارچ های پاتوژن فرصت طلب مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: گونه های آسپرژیلوس، روش های تایپینگ، اپیدمیولوژی
|
  • Ebrahim Salehifar, Hosein Karami, Mehrnoosh Kosaryan, Hosein Masoudi, Aily Aliasgharian, Masoumeh Mousavi, Razieh Avan Pages 1-8
    Background and
    Purpose
    Patients with Beta thalassemia major need consistent blood transfusion from early years of life. Deferasirox is used as an oral chelating agent (once daily) to excrete excess iron. This study aimed to compare the efficacy of deferasirox twice daily and the usual once daily dosing.
    Materials And Methods
    This before after clinical trial was performed in 2013-2014 in patients who were at least 2 years of age and received only deferasirox as the chelating agent. All patients had received deferasirox for at least six month once daily. The last ferritin before entering the study and the mean deferasirox daily dose during the previous six months were considered as baseline ferritin and deferasirox dose, respectively. Laboratory tests were performed including CBC-diff, serum ferritin, Creatinine (Cr), Aspartate Aminotransferase (AST) and Alanine Aminotransferase (ALT) to evaluate the efficacy and safety of deferasirox.
    Results
    A total of 21 transfusion-dependent patients (mean age: 21±6 years old) were included of whom 67% were male. The mean ferritin level decreased significantly from 1814± 922 ng/ml to 1472± 907 ng/ml (P= 0.02). There were no any significant changes in AST, ALT and Cr levels compared to baseline values.
    Conclusion
    Twice daily dosing of deferasirox was associated with more decrease in ferritin level compared to baseline single daily dose values without any hepatic or renal adverse effects.
    Keywords: Beta thalassemia major, deferasirox, ferritin, twice, daily, efficacy
  • Zahra Kashi, Adele Bahar, Ozra Akha, Fatemeh Sharif, Mehrnoush Kosaryan, Rozita Jalalian, Mohsen Aarabi Pages 9-16
    Background and
    Purpose
    Ischemic Heart Disease (IHD) is one of the most important complications of diabetes mellitus (DM). This study was designed to investigate the prevalence of IHD and related factors in patients with type II DM in north of Iran.
    Materials And Methods
    A cross sectional study was conducted in 1021 patients with diabetes type II attending endocrine clinics affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences, Iran, 2010 to 2012. Age, gender, history of myocardial infarction, hypertension, hyperlipidemia, smoking and other recognized complications of DM were recorded. All patients were referred to cardiologist and the exercise test was used and if needed the thallium perfusion scan and coronary angiography were done for patients without history of myocardial infarction,coronary artery bypass surgery or stent placement.
    Results
    There were 1021 patients and 907 were female (88.8%). Mean age and duration of diabetes were 54.4 (95% CI: 53.8- 55.1) and 8.8 (95% CI: 8.4 - 9.2) years, respectively. Almost 87% (95% CI: 85-89) and 53% (95% CI: 50-56) had dyslipidemia and hypertension, respectively. Among the patients, 274 patients (37% males and 25% females, 26.8%; 95% CI: 24.1-29.5) were suffering from IHD (P =0.006). According to regression logistic analysis duration of diabetes, older age, hypertension, and low left ventricular ejection fraction were independent predictor factors for IHD.
    Conclusion
    Approximately one-third of diabetic patients are suffering from IHD. This disorder can be asymptomatic in individuals with diabetes, therefore, it may not be diagnosed in almost half of patients. Most important associated factors are older age, duration of diabetes, hypertension and low left ventricular ejection fraction.
    Keywords: Diabetes mellitus, ischemic heart disease, cardiovascular disease
  • Tayebeh Ghanavati, Keyhan Ghatreh, Samani, Effat Farrokhi, Esfandyar Heydarian, Morteza Nikookar Pages 17-25
    Background and
    Purpose
    Vascular calcification is an important factor in pathogenesis of atherosclerosis. Studies have shown that alkaline phosphatase increases vascular calcification. Here we investigated the effect of gallic acid on alkaline phosphatase gene expression in vascular smooth muscle cells (VSMCs).
    Materials And Methods
    In this experimental study humans aorta VSMCs were incubated with beta glycerol phosphate as calcification-inducing media. Then these cells were treated with 160, 180 and 200 µMol concentration of gallic acid for 24h, 48h and 72h. The total RNA was extracted and cDNA was synthesized and then alkaline phosphatase expression was measured by real time PCR. Alkaline phosphatase specific activity was measured by spectrophotometry.
    Results
    Overall, 160, 180 and 200 µMol concentration of gallic acid decreased alkaline phosphatase gene expression in vascular smooth muscle cell by 1.98, 2.03, and 3.16 folds, respectively after 72h compared with the control group. The alkaline phosphatase specific activity also decreased compared to that of the control group.
    Conclusion
    Our results showed that gallic acid decreased the expression and activity of alkaline phosphatase suggesting that this antioxidant compound may attenuate vascular calcification.
    Keywords: Atherosclerosis, gallic acid, alkaline phosphatase, vascular smooth muscle cells
  • Akram Tavousi, Mohammad Mehdi Sepehri, Tahereh Malakoutian, Toktam Khatibi Pages 26-35
    Background and
    Purpose
    Kidney failure reduces the kidney function and in long term it leads to chronic kidney disease. One of the main complications of this disease is irreversible damage to the kidneys (end-stage kidney disease) and hemodialysis is the main method used to treat advanced kidney failure. The main problem associated with hemodialysis is treating anemia caused by lack of erythropoietin secretion in kidney which is usually treated by synthetic erythropoietin. On the other hand, choosing the right dosage of erythropoietin is important because it is expensive and could have some complications. This research aimed at predicting the dosage of erythropoietin and identifying affecting factors.
    Materials And Methods
    Data was collected from a dialysis center in Tehran and data mining methods were used. The input variables were measured in the past 6 months of treating patients with erythropoietin. The sequential data was then converted to the bag of features (BOF) format. Then support vector machines and random forest were applied on the BOF to predict the erythropoietin dosage.
    Results
    The amount of medication in previous months was found to be an important factor in determining the appropriate dosage of erythropoietin for the next month. In optimal condition, random forest and SVM could predict the erythropoietin dosage with an average accuracy of 90% and 79%, respectively.
    Conclusion
    This study identified the factors influencing the treatment and control of anemia in hemodialysis patients. These results could be of great benefit in prescribing the proper dosage of erythropoietin, and reducing the treatment cost and duration. Moreover, it helps to prevent the complications caused by excessive use of erythropoietin such as increase in hemoglobin level.
    Keywords: Data mining, prediction, erythropoietin, hemodialysis patients
  • Mahya Manouchehri, Mohammad Ahanjan Pages 36-45
    Background and
    Purpose
    Escherichia Coli is one of the most common pathogens associated with nosocomial infection. Increasing use of beta Lactam Antibiotics in treatment of bacterial infections resulted in increments of drug resistance of such bacteria that is caused due to the production of B-lactamase enzymes. The beta lactamase – producing bacteria especially E.coli which is resistant to beta lactam antibiotics may pose great risks for patients. This study was conducted to determine the prevalence of CTX B-lactamase in E.coli isolates collected from hospitals in sari and Qaemshaher, Iran.
    Materials And Methods
    In this study, 200 urine samples were collected from nephrology and infection departments in Qaemshaher Razi and Sari Imam Khomeini hospitals. The samples were cultured on EMB agar and incubated at 37oC for 24 hours. E.coli isolates were detected in 120 samples using standard bio chemical tests. ESBL production was determined by combination disk method. Then, the susceptibility of isolates towards antibiotics was determined by standard disk diffusion method. The presence of CTX gene was determined applying PCR.
    Results
    From 120 samples identified as Ecoli 66 (55%) were ESBLs producing strains. PCR showed that from 66 isolates 40 (60%) contained CTX gene.
    Conclusion
    Our study showed high frequency of CTX gene in ESBL producing isolates. This indicates the role of enzyme in resistance to beta lactam containing antibiotics. This issue poses a serious harm to public and all necessary actions should be taken to prevent and control this problem.
    Keywords: Escherichia Coli, ESBL, antimicrobial, resistant, blaCTX
  • Zahra Rabiei, Mostafa Gholami, Mahmoud Rafieian Kopaei Pages 46-56
    Background and
    Purpose
    Lavender is a medicinal plant with antioxidant activity. Stroke causes long term disability and is associated with oxidative stress. The present study was conducted to evaluate the protective effect of lavender extract against blood brain barrier permeability and its possible mechanisms in an experimental model of stroke.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 42 male Wistar rats weighing 250 to 300 g were used. The rats were divided into 6 groups (n= 7 per group). Group 1 was ischemic, groups 2 and 3 were ischemic that were given 100 and 200 mg/kg lavender extract, respectively. Group 4 were intact and groups 5 and 6 were intact groups which received lavender extract with dose of 100 and 200 mg/kg. Group 7 was also considered as the sham. Focal cerebral ischemia was induced in rats by the transient occlusion of the middle cerebral artery for 1 hr. Data were analysed with SPSS and comparison of means were compared using One Way Anova.
    Results
    The ethanolic extract of lavender at 200 mg/kg significantly reduced the blood brain barrier permeability in rat stroke model compared with ischemic group.
    Conclusion
    The results indicate that lavender extract has neuroprotective activity against cerebral ischemia and alleviated neurological function in rats.
    Keywords: Brain ischemia, reperfusion, Lavandula officinalis, blood brain barrier permeability
  • Hedyeh Riazi, Najmeh Tehranian, Saeideh Ziaei, Eesa Mohammadi, Ebrahim Hajizadeh Pages 57-69
    Background and
    Purpose
    Endometriosis is a chronic and debilitating disease which is associated with a variety of morbid symptoms. This study aimed at exploring the perception and experiences of patients with endometriosis about pain.
    Materials And Methods
    A qualitative research was performed in 18 patients with endometriosis attending Arash Hospital (Tehran, 2014). They were selected by purposive sampling. Data was collected by semi-structured interview and analyzed using a conventional content analysis.
    Results
    Two main themes emerged from the participant's experiences: 1) disruption of individual and family life and 2) feelings of threat and vulnerability. The first theme included two categories: suffering varied and diffused pain and disruption of sexual activity. Categories of the second theme were: complaints of severe and intolerable pain and various actions taken to reduce the pain.
    Conclusion
    The findings suggest that patients with endometriosis suffer various pains that influence different parts of the body. These pains are often felt with great intensity and may have devastating consequences on their lives. Deep attention should be paied to the symptoms of these patients and health authorities should not trivialize their pain so that early diagnosis is made and suitable interventions are performed to promote such patients’ health.
    Keywords: Endometriosis, pain, qualitative research
  • Nourollah Sadeghzadeh, Hadi Pishsaraie, Yaser Ghasemi, Iman Emrarian Pages 70-80
    Background and
    Purpose
    Bombesin shows very high-affinity for the Gasterin releasing peptide (GRP) receptors which are over expressed in different human tumors such as breast and prostate. The aim of this study was to identify a new bombesin derivative labeled with 99mTc via HYNIC that might be used as a noninvasive tool for diagnosis of GRP receptor expressing tumors.
    Materials And Methods
    Prepared bombein derivatives were radiolabeled with 99mTc at 100 °C for 10 min by exchange method and radiochemical analysis was performed using ITLC and HPLC methods. The stability of radiopeptide was checked in the presence of human serum at 37 °C and saline for up to 24 h.
    Results
    [99mTc-EDDA/tricin/HYNIC-(Ser)3-D-Phe13]BN(7-14) and [99mTc-EDDA/tricin/ HYNIC-(Gly)3-D-Phe13]BN (7-14) were obtained with radiochemical purities of >95%. Results of in-vitro studies demonstrated a high stability in serum and saline.
    Conclusion
    Radiolabeling of this novel conjugates with 99mTc were easily performed using exchange labeling. The prepared 99mTc-HYNIC-BN conjugates demonstrated some potential as site-directed diagnostic radiopharmaceuticals. Therefore, more in vivo studies are required.
    Keywords: 99mTc, GRP, Bombesin, radiopeptide, tumor, HYNIC
  • Ahmad Alikhani, Mohammadzaman Moradi, Shayan Alikhani Pages 81-91
    Background and
    Purpose
    Diabetic foot infections are the most common problems that result in disability and hospitalization of diabetic patients. Preventive measures can decrease the incidence of diabetes and its complications thereby, reducing the economic cost of associated health services. The aim of this study was to evaluate the prevalence of predisposing factors in diabetic foot ulcer infection and the frequency of different clinical outcomes and their relationships with predisposing factors.
    Materials And Methods
    This analytical study was done in 200 hospitalized patients with diabetic foot infection in Sari teaching hospitals, 2013-14. Patients were evaluated for symptoms and signs of ulcer infection, neuropathy and vasculopathy. Also, demographic characteristics of all participants were recorded. Data was analysed in SPSS V.16.
    Results
    The patients were 54% male and 46% female (mean age 58.3+10.2 years). Amputation was performed in 20.5% of the patients of whom 75% were male. The most common location of diabetic foot ulcer was the hallux and ankle was the least infected location. All the cultures were positive and the most prevalent pathogens were staphylococcus aureus (28%) and Pseudomonas aeruginosa (14.5%).The results showed that previous history of ulcers and amputation and osteomyelitic changes in foot X-ray could predict risk of amputation.
    Conclusion
    Diabetes is so prevalent in Iran, therefore, it is important to reduce the incidence of diabetes complications by providing appropriate training to the patients, their families and healthcare staff.
    Keywords: Clinical outcome, risk factor, diabetic foot infection
  • Mokhtar Nosrati, Mandana Behbahani Pages 92-101
    Background and
    Purpose
    Resistance to antibiotics has decreases the performance of antibiotics and has dramatically increased over the past few years. This has led to increasing interest towards discovery and introduction of new antibiotic compounds, especially plant-derived compounds. The aim of this study was to investigate the antibacterial activity of the methanol extracts from different parts of Prangos crossoptera against pathogenic bacteria and their drug synergistic and antagonistic with standard antibiotics.
    Materials And Methods
    Antibacterial activity of methanol extracts from different parts of Prangos crossoptera was investigated against Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Streptococcus sobrinus, and Staphylococcus saprophyticus in 250 to 3000 µg/ml concentrations by disc diffusion and micro-broth dilution methods. Then, the MIC and MBC values and inhibition zone of all extracts were measured. The synergistic effects of the most efficient concentration were studied on four common antibiotics.
    Results
    All tested extracts, especially the flower, exhibited significant antibacterial activity against studied bacteria. The flower extract also showed synergistic effect on penicillin and ampicillin activity but did not influence the performance of gentamicin and streptomycin.
    Conclusion
    The P.crossoptera has significant antibacterial effect and could increase the activity of penicillin and ampicillin.
    Keywords: Antibiotic, Synergy, bacteria, Prangos crossoptera
  • Farzaneh Michaeli Manee, Saber Alizadeh, Elnaz Hassan Pour, Zahra Sadighie Pages 102-117
    Background and
    Purpose
    Mothers’ depression is considered as a risk factor for children’s cognitive and social-emotional development that could lead to behavioral, emotional and cognitive disorders. Sleep behaviors and patterns could be influenced by mothers’ depression. This research aimed at investigating the relationship between mothers’ depression and sleep problems in their 3-6 year old children.
    Materials And Methods
    This causal-comparative study was conducted in 3-6-year old preschool children and their mothers in the cities of Urmia and Mahabad. Applying cluster sampling, 465 mothers were selected and completed the Beck Depression Inventory (BDI) and the Sleep Disturbance Scale for Children. Mothers were divided into six groups based on their BDI scores. One way ANOVA and Pearson correlation test were used for data analysis.
    Results
    The findings indicated a significant positive relationship between different components and total scores for depression and sleep problems (P>0.001). ANOVA analysis showed significant correlation between level of depression and different types of sleep disorders in children. In other words, children of mothers with more levels of depression suffered more sleeping problems (P> 0.001).
    Conclusion
    Mothers’ depression and psychological problems disrupt the children’s normal sleep, thereby causing other problems. So, it is necessary to focus more on controlling depression to avoid its negative influences on the health of family and children.
    Keywords: Mothers, depression, sleep problems, preschool children
  • Zhila Bidarigh, Mohammad Reza Poormand, Rahil Mashhadi Pages 118-127
    Background and
    Purpose
    Clindamycin is used in treatment of common infections caused by methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Constitutive or inducible resistance of clindamycin are important factors in choosing that as an effective antibiotic. The aims of this study were to determine inducible resistance clindamycin and analysis of multiple antibiotic resistance profile in clinical isolates of MRSA.
    Materials And Methods
    Identification of 250 clinical Staphylococcus aureus isolates was carried out using biochemical and molecular methods. After determining the sensitivity to erythromycin, constitutive or inducible clindamycin resistance were detected by D test according to CLSI guidelines.
    Results
    Out of 250 clinical Staphylococcus aureus isolates, 130 isolates (52%) were resistant to methicillin. Among them, 118 isolates (90.8%) were resistant to erythromycin. Moreover, 105 (88.9%), 9(7.6%) and 4 (3.3%) isolates were identified as constitutive and inducible resistance to clindamycin and MS phenotype, respectively.
    Conclusion
    Inappropriate antibiotic therapy in MRSA infections leads to development of constitutive resistance and treatment failure. Also, due to increasing constitutive resistance in MRSA isolates, performing D test is essential to distinguish the constitutive and inducible resistance and selecting the best treatment.
    Keywords: Clindamycin, erythromycin, methicillin, resistant Staphylococcus aureus
  • Majid Saeedi, Zohreh Hajheydari, Jafar Akbari, Katayoun Mortezasemnani, Aida Emadian Pages 128-131
    Background and
    Purpose
    Scabies is caused by a mite called Sarcoptes scabiei and can be spread from person to person through skin contact. In this study, we have analyzed the effect of Malathion lotion 0.5% and compared that with the effect of Permethrin cream 0.5%.
    Materials And Methods
    In a randomized clinical trial 60 patients were divided into two groups to receive either Permethrin cream 5% or Malathion lotion 0.5%. Both groups were monitored every two weeks for one month. The qualitative data of both groups were compared using student t-test and chi-square test was applied to analyze the qualitative data.
    Results
    There was no significant difference between the two groups in number of lesions at the begging of the study (P=0.1503). Also, no significant difference was seen in weeks two and four. But Malathion lotion was found to be more efficient than Permethrin (P=0.0163) in reducing the number of lesions; although the results were better in week four, but the difference was not significant (P=0.2940).
    Conclusion
    This study showed high efficacy of Malathion 5% in treating scabies.
    Keywords: Scabies, Malathion, Permethrin, formulation, clinical trial
  • Seyyed Hosein Montazer, Hamed Amini Ahidashti, Ramin Shekarriz, Seyyed Hamid Reza Shojaee Pages 132-136
    Background and
    Purpose
    Every stage in preparation of blood and blood components, storage, transportation, and transfusion involves a specific process which should be continuously supervised. The aim of this study was to compare the knowledge of resident physicians, interns and nurses about transfusion medicine in 2013.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 147 individuals were randomly selected from resident physicians, interns and nurses in Imam Khomeini, Boali sina, Zare and Fatemehzahra hospitals in Sari. A questionnaire containing twenty questions was used to assess their knowledge and practice about transfusion medicine. Their scores were classified into three levels (poor, average, and good).
    Results
    The highest score for knowledge was achieved by residents (mean score: 6.2) while nurses had the highest score for practice (mean score: 38.2) which was significantly higher than other groups (P=0.00).
    Conclusion
    This study showed that nurses and medical students including residents and interns require more training about blood transfusion medicine.
    Keywords: Blood components, knowledge, hospital
  • Shahram Ala, Ebrahim Salehifar, Vahide Chalaki Pages 137-141

    Background and

    Purpose

    Albumin colloid is an expensive drug that is used unnecessarily in many cases.The purpose of this study was to review the rational use of human albumin in a teaching hospital.

    Materials And Methods

    This retrospective study was conducted in Razi Hospital in Qaemshahr, Iran 2011. Demographic and clinical data was recorded and the appropriateness of albumin use was determined according to ASHP protocol.

    Results

    There were 100 patients receiving albumin and in 14% the serum albumin was not measured before or during the treatment. The median administration of albumin was 60 gr per patient. The reasons for starting human albumin were reduced serum albumin (56%), reduced blood volume (18%), and sepsis infection (9%). The use of albumin was appropriate in 63% of the patients.

    Conclusion

    The irrational use of albumin imposed 146 million Rials additional cost. Treatment according to standard guidelines could promote rational use of medicines and cause more saving in health costs.

    Keywords: Albumin, rational use of drug
  • Hamidreza Tabatabaee, Jafar Hassan Zadeh, Fereshteh Younes Nia Pages 142-147
    Background and
    Purpose
    Tuberculosis (TB) is created by Mycobacterium tuberculosis. Application of Geographical Information System (GIS) is of great benefit in understanding the geographical pattern of TB and strengthens its control programs. This study was performed in Guilan, Iran to determine the geographical pattern of TB in this province.
    Materials And Methods
    The present ecological study was performed in 3027 TB patients in Guilan province in 2005-2011. Data was collected using complete enumeration and the maps were drawn by ArcGIS V.10.
    Results
    Among the cases 2152 (71.1%) had pulmonary tuberculosis and 875 patients (28.9%) had extra pulmonary tuberculosis. In the maps of county and villages, the highest average of 7-year incidence was observed in Siahkal.
    Conclusion
    In our study GIS maps indicate a specific pattern in incidence of tuberculosis.
    Keywords: Tuberculosis, Geographic Information Systems, Guilan
  • Hossein Asgarirad, Zohreh Rezaei Pages 149-152
    Background and
    Purpose
    Since long time ago disposal of expired and unused medicines from homes and pharmacies has been regarded as an important issue. These types of drugs have terrible effects on human health and environment. This study investigated the methods for disposal of pharmaceutical waste from pharmacies and homes.
    Materials And Methods
    In a descriptive study, 30 pharmacies and 100 patients’ homes were randomly selected in Shiraz, Iran. A questionnaire about the storage and disposal methods of expired and unused medications were then completed.
    Results
    The results showed that patients did not have enough information about disposal methods of expired and unused medicines, but in pharmacies these drugs were sorted in particular labeled packaging and kept in separate places.
    Conclusion
    According to this study disposal of expired and unused drugs are not performed according to official instructions.
    Keywords: Elimination, pharmaceutical waste, Human health, Environment
  • Pages 153-157
    Fetal cholelithiasis is rare during pregnancy. Ultrasound examination in third trimester is the best diagnostic modality for detection of this condition. We report a case of 30- year old pregnant woman, at 36 weeks gestation, attending medical imaging center for routine obstetric ultrasound examination. Diagnosis of gallstones was made based on presence of multiple echogenic foci in the fetal gallbladder lumen. The expectant mother had a normal pregnancy. She received one dexamethasone injection and one Gelofen soft gelatin capsule. The parents did not have consanguineous marriage. Also, they did not have any specific disease such as anemia or other diseases.
    Keywords: Cholelithiasis, gallbladder, fetus, sonography
  • Pages 158-164
    Endometriosis is a painful chronic disorder in premenopausal period that causes severe pelvic pain. It could be problematic for both the patient and physician since routine analgesic drugs may not resolve the symptoms. Therefore, various destructive surgical treatments are used in these patients and presacral neurectomy is one of the best and most recommended surgical methods. This paper reports pre sacral neurectomy operation that was performed in Sari Imam Khomeini Hospital for the first time on a 31-year-old woman suffering from severe mid pelvic pain. She was resistant to treatment but favorable results were observed after the operation.
    Keywords: Endometriosis, pelvic pain, presacral neurectomy
  • Pages 165-180
    Conidia of Aspergillus species are widely distributed and ubiquitous in outdoor and hospital environments. There are high numbers of patients with weakened immune systems, therefore Aspergillus infections are increasing in hospitals. Molecular typing of Aspergillus strains obtained from patients and their environment is an important tool for epidemiological and public health studies. Fingerprinting for Aspergillus species especially fumigatus and flavus adjusted from respiratory samples and environment requires high quality typing methods. In recent years several molecular typing methods have been established for different Aspergillus species. These methods are more useful than conventional methods and are of great importance due to being more practically accessible, easy to use, having high ability in diagnosis, repeatable and sensitive to change in one laboratory and between different laboratories, and easy interpretation of data. Today accurate typing methods include Multilocus Sequence Typing (MLST) and micro satellites. In ccurrent review different molecular methods for Aspergillus species genotyping are discussed to obtain a better insight into epidemiology of this pathogen.
    Keywords: Aspergillus species, molecular typing, Epidemiology