فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا نجاری، عادل آذر، حمیدرضا جلیلیان * صفحات 1-24

    افزایش پیچیدگی و فشار رقابتی خصیصه محیط سازمان های امروزی است. عدم پاسخ مناسب و به موقع به تغییرات محیطی، موجب به خطرافتادن بقای شرکت می شود. هوشمندعمل کردن بهترین پاسخ به این چالش هاست. هدف تحقیق حاضر توجه به قابلیت های داخلی سازمان و به ویژه پاسخ به این پرسش است که اگر سازمان دنبال هوشمندعمل کردن است، کدام یک از ابعاد داخلی را باید پرورش دهد؟ تحقیق از نظر هدف، توسعه ای– کاربردی و از بعد روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق کارکنان شرکت های تولیدی تحت پوشش شرکت شهرک های استان کرمانشاه به تعداد 3531 نفر است که از طریق روش نمونه گیری طبقه ای (اختصاص متناسب) 347 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که برای طراحی آن از تکنیک دلفی طی سه راند استفاده شده است. روایی ابزار گردآوری از طریق اعتبار همگرا و پایایی از طریق بار عاملی و پایایی مرکب مورد تایید قرارگرفته است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اسمارت پی ال اس و روش حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شده است. تحلیل یافته های بخش ساختاری مدل، نشان داد که 14 درصد از سطح هوشمندی در شرکت های تولیدی موردمطالعه از طریق سازه میزان کار گروهی، 18 درصد توسط میزان تفکر سیستمی، 21 درصد به وسیله میزان باز بودن سازمان، 16درصد توسط آزاد اندیشی سازمانی و 33 درصد توسط بصیرت سازمانی با بیشترین تاثیر، تعیین می شود.

    کلیدواژگان: سازمان هوشمند، هوشمندی سازمانی، شرکت های تولیدی، ابعاد داخلی سازمان
  • حسن جعفریانی، علی یازرلو صفحات 25-50
    اخلاق، یکی از ابعاد سرمایه های اجتماعی و نیز سرمایه انسانی است و مشکل مدیران، یافتن توازن درست و منصفانه بین سرمایه های اقتصادی و اجتماعی است. هدف از تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر اخلاق حرفه ای مدیران است. با توجه به این هدف، پرسش اصلی فراروی محققان این است که چه عواملی و چگونه می توانند بر اخلاق حرفه ای مدیران اثرگذار باشند. برای پاسخگویی به این پرسش با رویکرد قیاس و مطالعه ادبیات، مدل تحقیق، کشف و فرضیه ها مطرح شد. برای آزمون فرضیه ها با استفاده از روش کوکران، 150 نفر به عنوان نمونه برآورد و با بهره گیری از روش تصادفی ساده 180 پرسشنامه توزیع شدکه در مجموع 163 پرسشنامه کامل و سالم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این تحقیق در بازه زمانی بهمن 1392 تا فروردین 1393 انجام شد. داده های جمع آوری شده با بهره گیری از نرم افزار ویژوال پی ال اس و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی جهت آزمون فرضیه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. آزمون فرضیه ها نشان می دهد که بین مسئولیت اجتماعی و معنویت، بر اخلاق حرفه ای مدیران اثر مستقیم وجود داشته و بین خودشیفتگی و تعارض نقش بر اخلاق حرفه ای مدیران اثر معکوس وجود دارد. همچنین متغیرهای تعدیل گر فرهنگ سازمانی و ذی نفعان بر رابطه بین متغیرهای مستقل با وابسته تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای مدیران، خودشیفتگی، ذینفعان، فرهنگ سازمانی، تعارض نقش، معنویت
  • مهناز همتی نوعدوست گیلانی، محمدصادق حسن زاده، فاطمه منزوی * صفحات 51-74

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تبیین رابطه معنویت در محیط کار و ابعاد سه گانه آن (کار معنی دار، حس همبستگی با دیگران و همسویی با ارزش های سازمانی) با عزت نفس سازمانی کارکنان انجام گرفته است. تحقیق فوق به لحاظ هدف کاربردی، از حیث جمع آوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل بدنه کارشناسی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در محدوده زمانی سال 1392 است که به صورت نمونه گیری دو مرحله ای (خوشه ای) انتخاب شدند. حجم نمونه 154 نفر برآورد شد. در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های عزت نفس سازمانی پیرس و همکاران(1989) و پرسشنامه معنویت در محیط کار میلیمن(2003) استفاده شد. پس از سنجش روایی و پایایی ابزار سنجش، پرسشنامه ها در اختیار نمونه هدف قرار داده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS و به کارگیری روش های آمار توصیفی و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و آنالیز واریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق بیانگر رابطه معنی دار ابعاد سه گانه معنویت در محیط کار و عزت نفس سازمانی است. بنابراین یکی از راه های ارتقای عزت نفس کارکنان، بهبود شاخص های معنویت در محیط کار است.

    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، کارمعنادار، حس همبستگی با دیگران، همسویی با ارزش های سازمان، عزت نفس سازمانی
  • حمید حاجی ملا میرزایی، سید مهدی خادم، مهدی فلاح نوش آبادی، داریوش رحمتی صفحات 75-95
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رفتار توانمندسازی رهبری بر مقاصد رفتاری و نگرش های کارکنان با نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی در میان پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد. روش پژوهش کاربردی-توصیفی و جامعه آماری در زمان انجام پژوهش 460 نفر بودکه حجم نمونه 210 نفر محاسبه و روش نمونه گیری، تصادفی ساده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که روایی و پایایی آن، مورد تایید قرار گرفت. برای تایید پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده که میزان آن 91/0 به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون همبستگی، معادلات ساختاری و تحلیل مسیر و OLS استفاده شده است. نتایج، حاکی از آن بود که رفتار توانمندسازی رهبری بر مقاصد و نگرش کارکنان تاثیر مثبت و معنی داری دارد، همچنین تاثیر مثبت و معنی دار رفتار توانمندسازی رهبری بر توانمندسازی روان شناختی پرستاران، مشاهده شد. در ادامه با تایید تاثیر توانمندسازی روان شناختی بر مقاصد و نگرش پرستاران به نوعی نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی بین رفتار توانمندسازی رهبری و مقاصد و نگرش پرستاران تایید شد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، رفتار توانمندسازی رهبری، نگرش کارکنان
  • محمد حکاک، سید هادی موسوی نژاد صفحات 97-121
    ازجمله عناصری که باعث می شود تا کارکنان از ناهنجاری، استرس و احساس فرسودگی شغلیرنج برده و از انگیزه پایینی برخوردار شوند، نبود محیط کاری شاد و رضایت بخش و همچنین عدم تمایل کارکنان برای تسهیم اطلاعات و نظرها و در نهایت، نفوذ فرهنگ سکوت در سازمان است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر، بررسی و شناخت ابعاد سکوت سازمانی وشادی درکار و تبیین و تاثیر آنها در فرسودگی شغلی کارکنان است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است که به روش میدانی اقدام به جمع آوری اطلاعات شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان شرکت مخابرات با تعداد 500 کارمند است که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 141 کارمند به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار مورداستفاده برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه است که پایایی آن با آلفای کرونباخ محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سکوت سازمانی بر فرسودگی شغلی تاثیر مثبت و بر شادی درکار تاثیر منفی و معنی داری دارد. همچنین شادی درکار می تواند ارتباط بین سکوت سازمانی و فرسودگی شغلی را تحت تاثیر قرار داده و به کاهش فرسودگی شغلی کارکنان منجر شود.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، آوای سازمانی، شادی درکار، فرسودگی شغلی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • سید محمد میرکمالی، مهدی نامداری پژمان * صفحات 123-145

    درگیری شغلی یا مشارکت کاری از سازه های مهم در ادبیات و پژوهش های سازمانی است. هدف مقاله حاضر بررسی نقش رویکردهای مذاکره و اعتماد سازمانی در میزان درگیری شغلی بود. روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان صنایع متوسط در بخش فلزات اساسی شهر همدان بود. به شیوه تصادفی خوشه ای، تعداد 293 نفر از کارکنان این بخش از صنایع انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه رویکردهای مذاکره مینتو- ویسمات و کالانتان (2000) با پایایی 78/0، پرسشنامه درگیری شغلی مگینسون و کلاترباک (2006) با پایایی 84/0 و پرسشنامه اعتماد سازمانی شاکلی- زالابک، الیس و وینوگراد (2000) با آلفای 87/0 بودند. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد از بین رویکردهای مذاکره، اعتماد، دلجویی و تصمیم گیری گروهی در کار و از بین مولفه های اعتماد سازمانی، قابلیت اعتماد، نگرانی و دلواپسی وگشودگی با درگیری شغلی رابطه مثبت و معنی داری داشتند.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، رویکردهای مذاکره، درگیری شغلی
  • مسعود حراقی، منیجه بحرینی زاده، مریم حراقی صفحات 147-177
    سازمان ها برای ایجاد انعطاف پذیری خود در مقابله با شوک های درون سازمانی و محیطی باید ظرفیت انطباقی خود را از طریق ترویج مدیریت دانش ارتقا دهند. بدون وجود زمینه های نوآورانه و فراهم نبودن فرهنگ سازمانی مناسب، ایجاد چنین ظرفیت انطباقی امکان پذیر نخواهد بود. در واقع هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت دانش بر انعطاف پذیری سازمانی با درنظرگرفتن نقش متغیرهای نوآوری و فرهنگ سازمانی است.
    جامعه آماری پژوهش توصیفی- پیمایشی حاضر که به صورت مقطعی در نیمه اول سال 1393 مورد مطالعه قرار گرفته است، کارکنان یکی از سازمان های دولتی استان بوشهر است. نمونه مورد مطالعه به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، از شیوه مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار آموس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، فرهنگ سازمانی و ترویج نوآوری سازمانی تاثیر عمده ای در ایجاد انعطاف پذیری سازمانی بر پایه مدیریت دانش دارد. آزمون فرضیه ها همچنین نشان داد، مدیریت دانش به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر انعطاف پذیری سازمانی تاثیرگذار است. در نهایت پیشنهاد می شود، مدیران سازمان با فراهم آوردن زمینه های فرهنگی مناسب، از نوآوری سازمانی به عنوان دروازه ورود به مدیریت دانش با هدف ایجاد سازگاری سازمانی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری سازمانی، مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، نوآوری
|
  • Reza Najjari, Adel Azar, Hamidreza Jalilian Pages 1-24

    Increasing complexity and competitive pressure is character of today''s organizations. Lack of appropriate and timely response to environmental changes، will threat a survival of any company. The best response to this challenge is a smart practice. This study aims to focus on the internal processes & to find out which internal dimensions should be fostered in case a company would like to follow intelligent practices. This study in terms of purpose is development – applied survey and in terms of data collection is descriptive. The statistical population of research is staff of the manufacturing companies in Kermanshah Province (N=3531)، and Statistical sample with 89 persons was selected. Data was gathered using a questionnaire approved by Delphi technique. Validity of questionnaire through convergent validity and the reliability is confirmed by functional loadings and composite reliability (Dillon- Goldstein Rho). To analyze the data، Smart PLS software was used with partial least squares method. The results of the structural analysis model showed that 14 percent of the smart organization was determined through group work، and 18 percent with system thinking، 21 percent with organizational openness، 16 percent with، 18 percent with organizational open-mind، 33 percent with organizational insight.

    Keywords: Smart Organization, organizational intelligence, Manufacturing Company, Internal Dimension of Organization
  • Ali Yazerloo Pages 25-50
    Professional Ethics is one of the social and human capital dimensions. It is hard for managers to find the right equilibrium between the Social and Economic capitals. This research tries to identify the influencing Factors on Professional Ethics of Industrial Managers in Golestan province and what and how these factors can effect professional ethics. Main influencing variables on professional ethics were extracted by dedication approach and with literature review. And then hypothesizes were formed. Fortesting the above hypothesizes by means of the Kocran method، 150 individuals was estimated as samples and by use of the simple accidental method distributed the 180 research questionnaire. Totally 163 questionnaires was returned and analyzed. Information were analyzed by means of the Visual PLS software for hypothesizes test 1 to 4 and the Hierarchical Multiplex Regression for hypothesizes test 5 and 6. Hypothesizes test indicates corporate social responsibility and spirituality have a direct affect with the Professional Ethics of industrial Managers while narcissism and role conflict had negative on the Professional Ethics of Managers. Results also shows that organizational culture and stakeholder values are moderators in relationship between independent and depend variables.
    Keywords: Professional Ethics, Narcissism, Stakeholder Value, Spirituality, Organizational Culture, Role conflict
  • Mahnaz Hemmati Nodoust Guilani, Mohammad Sadegh Hasanzadeh, Fatemeh Monzavi Pages 51-74

    The purpose of this study was to investigate the relationship between Workplace Spirituality and its three dimensions (Meaningful Work; Sense of Community; Alignment with Organization Values) and employees Organization-Based Self-esteem. This research aim terms is practical، in terms of data collection is descriptive and in terms of relationship between variables is correlation. A sample of 154 employees drawn from Guilan Agriculture of Jahad organization in the year 2014. Cluster sampling method was used in this study. The instrument used to measure Self Esteem in this study was developed by Pierce، Gardner، Cummings and Dunham (1989). Workplace Spirituality measured by Milliman & et. al (2003) scale. After measuring the validity and reliability of scales، the two questionnaires distributed among the subject group. All the data were analyzed by using descriptive and inferential statistics (Pearson correlation، regression and variance analyses). Finally، the results indicate Workplace Spirituality as a significant predictor of Organization-Based Self-Esteem. Hence، one of the ways to boost employees Organization-based Self-Esteem is through Workplace Spirituality.

    Keywords: Workplace Spirituality, Meaningful Work, sense of community, Alignment with Organization Values, Organization, Based Self, Esteem
  • Sayyed Mehdi Khadem, Mehdi Fallah Nosh Abadi, Daryoush Rahmati Pages 75-95
    The following research is aimed to assess the impact of leadership empowerment behavior on behavioral intentions and attitude of staff considering the mediating role of psychological empowerment among nurses The University of Medical Sciences Of Kashan Hospitals. The research method was applied-descriptive and statistical society consists of 460 nurses. The sample size was is 210 which was picked up randomly. The data sampling tools was questionnaire and its reliability (To Alpha Cronbach''s test 0. 91 rate) and validity has been confirmed. The descriptive statistics correlation matrix، structural equation، path analysis and OLS were used to analyze the data. The results showed that the leadership empowerment behavior has a positive and significant impact on the intention and attitude of staff. Also، the positive and significant impact of the leadership empowerment behavior was observed on the psychological empowerment of nurses. Following the approval of psychological empowerment impact on the attitudes of nurses، sort of mediating role of psychological empowerment was confirmed in relationship between the leadership empowerment behavior and the attitudes of nurses.
    Keywords: Employee Attitudes, Leadership Empowerment Behavior, psychological empowerment
  • Mohammad Hakkak, Sayyed Hadi Mousavi Nejad Pages 97-121
    Among the factors which make up the employees suffer from disorders، stress and job burnout and have a low motivation، lack of satisfying and happy work environment and as well as employees reluctance to share information and ideas and finally prevalence of silence culture in organization. So the purpose of this study is identifying the dimensions of organizational silence and happiness at work and explains those impacts on the employee''s job burnouts. This study is a descriptive-survey research which implemented in field method. Research population consists of all personnel of Qazvin Tele-communication with 500 personnel، which 141 employees by random sampling method are select as research sample. A questionnaire is used to gather data and Chronbach’s alpha is used to compute it reliability. Research data by using of structural equation modeling and Amos software has been analysis. Research findings show that organizational silence has a significant positive effect on the job burnout and has a significant negative effect on the happiness at work. Moreover، happiness at work has a mediated role in relationship between organizational silence and job burnout’s and can redound of reduce employee''s Job Burnouts.
    Keywords: Happiness at Work, Job Burnout, Organizational Silence, structural equation modeling, Telecommunication of Qazvin Province
  • Seyyed Mohammad Mirkamali, Mahdi Namdari Pejman Pages 123-145

    Job involvement or participation in the work is one of the important constructs in organizational literature and researches. The aim of present article is to investigate the role of organizational trust and negotiation approaches on job involvement. The research method was descriptive and correlational. Through cluster random sampling selected 293 workers from medial industries in section of basic metals in Hamadan Province. Research tools included Mintu- Wismatt and Calantone (2000) negotiations approaches questionnaire with α= 0. 78، Megginson & Clutterbuck (2006) job involvement questionnaire with α= 0. 86 and Shockley-Zalabak، Ellis and Winograd (2000) organizational trust questionnaire with α= 0. 87، multiple regression method was applied for analyzing data. The results showed that from approaches of negotiation، trust، comfort، and group decision making and from the factor of organizational trust، dependability، anxiety and openness had a significant and positive relationship with job involvement.

    Keywords: Job Involvement, Negotiation Approaches, Organizational Trust
  • Masoud Haraghi, Manijeh Bahreinizadeh, Maryam Haraghi Pages 147-177
    Organizations should enhance adaptive capacity to be able to provide flexibility to deal with shocks within the organization and its environment through the promotion of knowledge management. Creating such adaptive capacity is not possible without existence of innovation contexts and proper corporate culture. The main objective of this study is to evaluate the impact of knowledge management on organizational flexibility while considering the role of mediator variables، Consist of innovation and corporate culture. The sample of this Sectional survey is the employees of one of government agencies in Bushehr Province. The sample was selected by simple random sampling method. The study was a cross-sectional study. The data has been collected in the first half of 1393. To analyze the collected data، the method of structural equation modeling by AMOS software was used. Research findings indicate that organizational culture and organizational innovation has a major impact on knowledge management، in promoting organizational flexibility. Testing of the hypothesis showed that knowledge management both directly and indirectly have impact on organizational flexibility. Finally، it is suggested، managers should provide the appropriate cultural context، use of organizational innovation as a gateway to knowledge management in order to create corporate consistency.
    Keywords: Organizational Flexibility, knowledge management, Organizational Culture, innovation