فهرست مطالب

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال بیست و پنجم شماره 25 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه اروجی، محمد رضایی صفحات 11-34
    با پذیرش اسلام توسط غازان خان و مغولان ساکن در ایران مسئله جدیدی رخ نمود وآن تبیین جایگاه خلیفه عباسی و نحوه تعامل و ارتباط با وی بود. پذیرش سیادت معنوی خلیفه با دیدگاه مغولان در تعارض جدی قرار داشت و مساوی تایید برتری ممالیک بود. ایلخان به دنبال راهی بود که، علاوه بر حفظ اسلام نیازی به تایید خلیفه نباشد، لذا شاهد تمایلاتی از جانب غازان به مذهب شیعی امامی می باشیم. دوره غازان خان از لحاظ توجه به مذهب شیعه امامیه از اهمیت بسیاری برخوردار است و می توان آن را در حکم سنگ بنای رسمیت تشیع در عهد صفویه دانست. در شکل گیری این روند علاوه برعقاید فردی، مولفه های فرهنگی و بینش حاکم بر قوم غالب که به صورت آشکار و پنهان اثرگذار بوده اند، نمی توان از نقش عوامل سیاسی و مسائل زمان به راحتی گذشت. جهت گیری سیاسی، مذهبی غازان خان متاثر از فرهنگ حاکم بر اکثر مسلمانان در ارتباط با خلافت عباسی که توسط ممالیک احیا شده بود و مولفه های حاکم بر روابط ایلخانان با ممالیک وشرایط خاص این دوران می باشد. این تاثیر و تاثر در رویکرد غازان به مذهبی غیر از مذاهب مورد تایید خلافت مصر و سعی در استفاده از برخی آرای فقهی و اندیشه های سیاسی ادوار گذشته ایران قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: غازان، ممالیک، خلافت، عباسیان، تشیع
  • حلیمه جعفرپور، سید احمدرضا خضری * صفحات 35-56

    تمدن اسلامی در عصر عباسی، بستری مناسب را برای پیشرفت و تکامل علم و ادب و هنر فراهم آورد. چنانکه وقتی مسلمانان از مسئله فتوحات و جنگ و درگیری رهایی یافتند و ثروت و قدرت دولت رو به فزونی نهاد، گرایش به انواع هنر های زیبا در بین خلفا، بزرگان و طبقات مختلف جامعه بغداد افزایش یافت.در این میان هنر موسیقی، به عنوان ابزاری مهم برای جلوه گر ساختن شکوه و اقتدار خلفای بغداد، جایگاه ویژه ای داشت. این خلفا، تحت تاثیر فرهنگ ایران زمین و به شیوه شاهان ساسانی، با حمایت از نوازندگان و خوانندگانی چون ابراهیم و اسحاق موصلی، ابن جامع، منصور زلزل، زریاب، ابراهیم بن مهدی، مخارق، برصوما، علویه، حکم وادی، عمرو بن بنان و بسیاری دیگر در پیشرفت موسیقی این دوره نقشی مهم ایفا کردند. چنانکه بخشیدن انعام و جوایز فراوان به موسیقیدانان و تعیین حقوق و مقرری برای ایشان، از سوی دربار، موسیقی این دوره را به درجه کمال رسانید. نهضت ترجمه و ظهور موسیقیدانان خلاق از عوامل دیگری است که در شکوفایی موسیقی این دوره تاثیر گذار بود. افزون بر این نقش ایرانیان را در ایجاد تحولی مثبت در این زمینه نمیتوان نادیده گرفت. پژوهش حاضر سعی داشته است، عوامل شکوفایی موسیقی را در عصر عباسی مورد بررسی قرار دهد. روش کار، توصیفی-تحلیلی است که با استفاده از منابع، مآخذ و پژوهش های موجود سامان یافته است.

    کلیدواژگان: عباسیان، موسیقی، موسیقیدانان، شکوفایی
  • مهدی دهقانی صفحات 57-81
    ساختار و عملکرد سیاسی-نظامی شهرها نقش برجسته ای در درگیری ها و رقابت های سیاسی-نظامی کشور در دوره بعد از مرگ نادرشاه افشار داشت؛ با توجه به این مسئله، این مقاله درصدد یافتن پاسخ به این پرسش است: ساختار قدرت شهرها چگونه و به چه سان عمل می کرد و در چه زمینه هایی منجر به قدرت گیری و حاکمیت کریم خان زند گردید؟ پژوهش حاضر، با استفاده از روش تحقیق تاریخی و شیوه جمع آوری داده های کتابخانه ای از منابع دست اول تاریخی پس از توصیف و طبقه بندی ویژگی های ساختاری و کارکردی شهرهای دوره مورد نظر به تحلیل و تفسیر این ویژگی ها و تاثیرات آن بر قدرت گیری کریم خان زند می پردازد. برخی از عواملی که می توانند در تحلیل این پرسش مورد بررسی قرارگیرند، عبارتند از: ساختار قدرت شهرها، بزرگان شهری، پایگاه های اجتماعی متفاوت بزرگان، رقابت ها و توطئه های مختلف برپایه منافع فردی و جمعی و در نهایت منافع مشترک اهالی و بزرگان که منجر به حمایت از کریم خان زند و طرد حاکمان چپاول گر گردید. این عوامل پیش گفته، به نوبه خود زمینه قدرت گیری و حاکمیت کریم خان را مهیا نمودند.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت شهرها، عملکرد سیاسی، نظامی شهرها، امنیت و عمران شهری، تاسیس دولت زندیه
  • عباس سرافرازی صفحات 83-113
    در دوره سلجوقیان نهاد وزارت به عنوان یک عنصر ثبات بر نیروهای مختلف وپراکنده که به صورت داخلی و خارجی در کار بودند نظارت می کرد. این نهاد بازوی کشوری حکومت به شمار می رفت، وزارت در دوره سلجوقی یکی از نهادهای جا افتاده حکومت اسلامی محسوب می شد و وزیر محور دستگاه حکومتی و از قدرت زیادی بر خودار بود وی به عنوان نایب سلطان عهده دار تمام جنبه های تشکیلات کشوری بود و مسولیت زیادی داشت وظایف مالی، نظامی، قضایی، مذهبی وتشریفات از مهمترین وظایف وزیر به شمار می آمد، شیعیان در سیر آرام وتدریجی خود یکی از اهدافی را که در ضمن مدارا با حکومت ها دنبال می کردند دست یافتن بر مقام وزارت بعنوان یکی از بالاترین و موثر ترین نهادهای حکومتی بود که با وجود مخاطراتی که این منصب داشت در صدد قرارگفتن براین منصب بودند، از 64 وزیری که از ابتدای دوره سلجوقی از زمان طغرل بیک (455 ه) تا پایان دوره طغرل سوم در سال (590 ه) به وزارت منصوب شدند 13 تن شیعه امامی بودند که اولین آنها تاج الملک ابو الغنایم بود، مشهور ترین وزیر شیعی انوشیروان بن خالد نویسنده کتاب «نفثه المصدور فی فتور زمان الصدور و صدورالزمان الفتور» است که یک مرتبه در دوره محمدبن ملکشاه (511 ه) به عنوان وزیر موقت و بار دوم در سال 522 ه در زمان محمودبن محمدبن ملکشاه به عنوان وزیر و مرتبه آخر در عصرمسعودبن ملکشاه و جمعا سه مرتبه به وزارت برگزیده شد و مهم اینکه سه وزیر آخر دوره سلجوقی در زمان آخرین پادشاه سلاجقه طغرل بن ارسلان (طغرل سوم) هر سه شیعه مذهب بودند و پرونده وزارت پر رونق سلاجقه که شروع کننده آن ابوالفتح رازی سالار بوژگان بود با عزالدین بن رضا، معین الدین کاشی و فخر الدین بن صفی الدین ورامینی وزرای شیعی بسته شد.
    کلیدواژگان: سلاجقه، وزارت، شیعیان، وزرای شیعی
  • مقصود شهبازی، ناصر صدقی صفحات 115-135
    در جریان بخشی از فتوحات اعراب مسلمان که معطوف به نواحی شمال آذربایجان بود، آن ها با کوه های قفقاز که مانع طبیعی مهمی بود، برخورد کرده و با خزرها و سایر اقوامی که تحت سیطره امپراتوری خزر بودند، مواجه گشتند. خزرها، قومی ترک زبان و دارای پایگاه و خاستگاه قبیله ای و عشیره ای رو به شهرنشینی بودند که در این زمان مثل اعراب در مسیر تشکیل امپراتوری جدید و نوپا قرارگرفته بودند. روابط و مناسبات میان اعراب و خزرها در شکل جنگ ها و لشکرکشی های فصلی و دوره ای از دوره خلیفه دوم شروع گشت. مناسباتی که تا یک قرن آینده در دو سوی شمال و جنوب کوه های قفقاز، به صورت جنگ های مکرر و بی سرانجام ادامه یافت. هرچند مسلمانان در مقاطعی دارای پیشروی هایی موقت در قلمرو خزرها بودند، اما وجود موانع طبیعی چون سلسله جبال «قبخ»(قفقاز) و برقراری تشکیلات منسجم در سازمان حکومتی خزرها و اتحاد میان دولت های خزر و بیزانس، از موانع عمده فراروی مسلمانان در پیشروی به سمت شمال قفقاز بود.
    کلیدواژگان: خزرها، مسلمانان، خلفای راشدین، خلفای بنی امیه، روابط، جنگ
  • سیمین فصیحی، فریده فرزی * صفحات 137-163

    این مقاله درصدد بررسی مسئله تریاک در جامعه ایران عصر پهلوی است. اعتیاد به تریاک که در این دوره خود به معضلی بزرگ تبدیل شد، میراثی از دوران صفویه و قاجار بود. از اواخر دوره صفویه تولید و مصرف تریاک در جامعه افزایش یافت و در دوره قاجار و پهلوی، تجارت آن نقشی مهم در اقتصاد کشور ایفا کرد. افزایش تولید و تجارت تریاک به منظور عرضه به بازارهای جهانی در عصر قاجار و انتقال فزاینده این روند به دوره پهلوی، قابلیت دسترسی آسان به این ماده را در سطح جامعه افزایش دادو این امر توام با فرهنگ استفاده غلط از این ماده به جای هر نوع دارو درکنار عوامل داخلی دیگر، بر میزان مصرف آن در جامعه افزود و معضلی ایجاد کرد که اثرات سوء آن دامنگیر جامعه گردید. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، و با تکیه بر اسناد منتشر نشده، روزنامه ها، خاطرات و کتاب های تاریخی این دوره تلاش کرده است تا اولا علل رواج مصرف تریاک و تاثیرات منفی اجتماعی آن را بررسی کند و ثانیا راهکارهای دولت پهلوی اول در مقابله با پدیده اعتیاد را واکاوی نماید. دستاوردهای تحقیق نشان می دهد که رواج این پدیده تبعات منفی اجتماعی از جمله دزدی، قاچاق و سایر بزهکاری های اجتماعی را به دنبال داشت و دولت رضاشاه که از اثرات سوء مصرف آن آگاه بود، برنامه هایی برای منع استعمال آن طراحی کرد اما به موفقیت چندانی دست نیافت، زیرا تولید و تجارت تریاک به دلیل منافع سرشاری که برای دولت داشت همچنان رو به افزایش رفت و سیاست هایی که برای فروش هر چه بیشتر تریاک اعمال گردید، تدابیر بازدارنده مصرف آن را خنثی کرد و حتی گاه به شیوع استعمال آن دامن می زد.

    کلیدواژگان: تریاک، جامعه ایران، اعتیاد، رضا شاه
  • مصطفی پیرمرادیان، اصغر محمودابادی، سلمان قاسمیان صفحه 171
    بررسی ماهیت اجاره داری بندرعباسی در دوره قاجاریه نقش مهمی در شناخت تعملات ساحل نشینان سواحل شمالی و جنوبی دارد. بررسی این اخرین نمونه های عینی از سنت مقاطعه، برای پاسخ به برخی ابهام ها ضروری می نماید. مالیات و عوارض گمرکی بندرعباس از آغاز دوره قاجار با قبول تابعیت به حکمران بستک و سپس مسقط واگذار شد. در برخی تالیفات به دلیل عدم توجه به سنت مقاطعه، به اشتباه جزایر و بنادر ساحل ایران جزو قلمرو مسقط تصور می گردد. تحول در مناسبات منطقه ای با توجه به قدرت روزافزون و سیاست انگلستان و عقب ماندن دربار قاجار از تحولات جدید، به تدریج تعاملات آل بوسعید و حکومت مرکزی را خدشه دار کرد. این مقاله با رویکردی تحلیلی، ضمن بررسی ماهیت اجاره داری بندرعباس و نقش ان در تعملات آل بوسعید با حکومت مرکزی ایران، به دنبال پاسخ به این سوال اساسی است که اجاره بندرعباسی به حاکم یا امام مسقط در بر گیرنده چه نکات مهمی در خصوص سنت های مدیریتی حاکم بر منطقه خلیج فارس است؟ فرض غالب بر این است که موضوع اجاره داری بندرعباس بیانگر نوعی ارتباط نزدیک حکمرانان مسقط با حکومت مرکزی ایران بر اساس یک سنت تاریخی مقاطعه است.هرچند تحولات سده 19م/13ه و استقرار تدریجی پایه های سبک نوین اقتصادی و تجاری اروپا آن را به گونه ای دیگر نمایان ساخت.
    کلیدواژگان: قاجاریه، دیوانسالاری، حاکم مسقط، آل بوسعید، بندرعباس، اجاره داری
  • مریم مرادی، محمدتقی ایمان پور* صفحه 199

    اردشیر بابکان در سال 224م با غلبه بر اردوان پنجم اشکانی توانست شاهنشاهی جدیدی را در تاریخ ایران پایه گذاری کند. سلسله ساسانیان به تدریج توانست پادشاهی عظیمی را تشکیل دهد که لازمه اداره چنین پادشاهی بزرگی داشتن نظام اداری توانمندومنسجم بود که در راس آن صاحب منصبان مختلفی حضور داشتند. یکی از آن مناصب عنوان دبیری بودکه از جایگاه ممتازی در این دوره برخوردار بوده است. در راس، این دبیران، ایران دبیربد حضور داشت که در ارتباط مستقیمی با شاهنشاه بود و در وقایع سیاسی روزگار نقش عمده ای ایفا می کرد و دیگر دبیران را تحت نظارت خود داشت.
    هرچند تاکنون در رابطه با مناصب مختلف دوره ساسانی بحث هایی انجام شده است اما تاکنون پژوهشی مستقل و جامع در رابطه با دبیران دوره ساسانی انجام نشده است، لذا در این پژوهش سعی شده ضمن ریشه شناسی واژه دبیر به منصب دبیری در دوره ساسانی با استفاده از روش تاریخی توصیفی تحلیلی پرداخته شود و جایگاه وظایف و هم چنین نحوه انتخاب دبیران و طبقات گوناگون آن مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ساسانیان، منصب دبیری، ایران دبیربد، طبقات دبیران
  • الهام ملک زاده صفحه 225
    در حالی که سیاست های انگلستان در قسمت های مرکزی و جنوبی، به تشدید وضعیت بحرانی ایران را درگیر جنگ ناخواسته ای کرده بود، همسایه شمالی یعنی دولت روسیه نیز با رویکردی مشابه و البته غیر انسانی، در شرق و شمال و شمال غرب ایران به اعمال سیاست های استعماری مداخله جویانه و تشدید شرایط سخت معیشتی و تامین ارزاق روزمره مردم که با بروز قحطی همراه شد اقدام نمود. این روند تا هنگام خروج نیروهای روسیه به دنبال وقوع انقلاب بلشویکی و تشکیل دولت جماهیر شوروی که به کناره گیری آنها از میادین جنگ انجامید باقی ماند. در این پژوهش هدف آن است تا به بررسی عملکرد روسیه شوروی در خصوص قحطی در ایران در نواحی شمالی در دوران جنگ اول جهانی از دید و زاویه اسناد منتشر نشده بپردازد. بر همین اساس مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که روسیه چه تاثیری بر بروز و ادامه قحطی در ایران دوران جنگ داشته است. بدون تردید گذشته از مصایب طبیعی، حملات، هجوم های مکرر، بیرحمی و کشتار مردم نواحی شمالی توسط نیروهای روسی در ایجاد و عمق بخشی به بحران قحطی تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: روایت اسنادی، روسیه و شوروی، قحطی، جنگ جهانی اول، ایران
|
  • Fateme Oroji, Mohammad Rezaei Pages 11-34
    GhazanKhan and the Mongols residing in Iran when the accepted Islam a new problem happened and That was the position of the Abbasid Caliph and the relationship mutual. Accept the spiritual excellence Khalifa was seriously in conflict with the views of Mongol and the equal with Mamluk excellence. Aylkhan wanted to preserve the Muslim، does not Require approval by Caliph. Then a tendency increased the Shiism. Era Ghazan Khan is important in orientation of Shiism and the base recognized of Shiism At the time of Safavid. Non from the his favorite trend personal and Mughal cultures political incentives had an impact. Effective ideas of of the Muslim majority in the Caliphate In Aylkhan orientation. in the Egypt Mamluk revived Caliphate Who affected on the relationship with the Ilkhanids. This on approach was effective the Ghazan Khan political and religious. Ghazan desire to Shi''ism gained and the used to solve the problem from political jurisprudence.
    Keywords: Ghazan, Mamluk, caliphate, the Abbasids, Shiism
  • Halimeh Jafarpoor, Seyed Ahmadreza Khezri Pages 35-56

    «»Islamic civilization in the Abbasid era provided an appropriate context for the progress and development of science، literature and art، in a manner that when Muslims freed from conquests، conflicts and wars، and when the states wealth and power increased، tendency toward fine arts among caliphs، the elders and different classes in Baghdad increased. Meanwhile، the art of music as an important vehicle for the manifestation of the glory and power of the caliphs of Baghdad had a special place. The Caliphs، under the influence of the culture and style of the Sassanid kings of Iran، played an important role in the development of music in this era by supporting the musicians and singers like Abraham and Isaac of Mosul، Ibn Jamee، Mansour ZALzAl، Zaryab، Ibrahim bin al-Mahdi، Makharegh، Barsuma، Alawiya، Hakam Vadi، Amr bin Banan and many others. Donating rewards and bonuses to musician، and specifying salaries and pensions to them from the court raised the music of the era to the degree of perfection. Other factors that influenced the development of music in this period were the Translation Movement and the emergence of creative musicians. Besides، the Iranians role in the positive development of this area cannot be ignored. The present research tries to investigate factors affecting the prosperity of music in the Abbasid era. The descriptive-analytic method is used، and the article is organized using the existing resources، researches and references.

    Keywords: Abbasids, music, musicians, prosperity
  • Mehdi Dehghani Pages 57-81
    Political – military structure and function of cities had a prominent role in political – military conflicts and competitions before and after decease of Nader Shah Afshar; with regard to this issue، this article attempts to answer to this question: how was the operation of the structure of power of cities and in what areas leads to the power and empire of Karim Khan Zand? This research by using the methods of historical research and techniques of library data collection from original historical references after description and classification of structural and functional specifications of related cities in that specific times deals to analyses and interpretations of these features and their impacts on the power of Karim Khan Zand. Some of the factors which could be studies in this regard are: the cities’ power structure، cities’ important people، the different social bases of important people، competitions and different plots based on individual and plural interests and finally the common interests of ordinary and important people lead to the protection of Karim Khan Zand and rejection of Predatory rulers. These above mentioned factors have terminated to formation of power and rule of Karim Khan Zand.
    Keywords: Citie's power structure_citie's political – military function_citie's security_civil_founded the Zand
  • Abbas Sarafrazi Pages 83-113
    In a period of saljoughian habit of ministry on the ground of firmness side of diffrent power and scantyin contro work inner and exterior this habit to be rackoned arms of government country ministry in saljoughi period. one of the habits mutured islamic government taken into account and this axis mechanism minister has many power he was as to deputy president responsible all of the aspects of country office and has many responsebility. Financial respansebility judicial religion and formalite are to be reckend important ministry responsible. shiite revolution serence and serence and gradual one of the purposes in the intrim countionary with government following to find an opportunity minster place as to one of the higher and effective habits of government was purposes them in spite of dangrouses following them from 64 ministry of outset from epoch toghrol beik (445 H) until ending period thired toghrol in (56 H) of ministry inputed. 13 person was imamy shiite the first of them was tajolmolk abolghasem. the famous shiite ministry was anoshirvan ebne khaled bood writer ((naflat almasdour fi fatour al soudour، soudour alzaman alfatour)) that one of them degree in a period mohammadebne maleksha (511 H) as to temporory ministry and another time in)525 H) in a peiord of mohammadebne malekshah as to ministry and another time in period masoudenbe malekshah and all of salajeghe toghrolebne arsalan (third toghrol) all of them was shiite and the dossier full of biskness of salajeghe who starting them was abolfateh razi salar bozhgan bagher aldin ebne reza. moein aldin kashi and fakhrodin ebne Safialdin varamini ministry pertaining to the shiite was closed
    Keywords: Salajoughi, Ministry, Shiite, Shiite ministry
  • Meqsud Shahbazi, Naser Sedghi Pages 115-135
    During the Arab conquest of the northern parts of Azerbaijan was concerned، they were an important natural barrier to the Caucasus Mountains، and the Khazar Empire was dominated by the Khazars and other relatives who were facing. Khazars، a people of Turkic origin، base clan and tribal languages and urbanization were the Arabs at this time as the formation of new and nascent empire had been. Relations between the Arabs and the Khazars in the seasonal and cyclical wars and campaigns of the Second Caliph began. In the next century، relations between the north and south to the Caucasus Mountains، the frequent and pointless war continued. Although Muslims have completed at some point in the territory of the Khazars were temporary، But there are natural barriers such as mountain ranges، «Caucasus» and the establishment of an integrated formation of the unity government between the governments of the Khazars and Khazar، Byzantine، advancing towards the main obstacles faced by Muslims in the North Caucasus.
    Keywords: Khazars, Muslim caliphates, Umayyad Caliphs, Relationships, War
  • Simin Fasihi, Farideh Farzi Pages 137-163

    The Issue of Opium in Reza Shah’s Era: Addiction، Its Harmful Social Effects and Government’s Solutions to the problem Simin Fasihi1 Farideh Farzi2 Received: 28/4/2014 Accepted: 26/10/2014 Abstract This article aims to investigate the issue of opium in the Iranian society during the reign of Reza Shah. Addiction to opium which became a big problem in this era، was a Safavid and Qajar heritage. At the end of the Safavid period، the production and consumption of opium increased in society and in the Qajar and Pahlavi eras its trade played an important role in the country’s economy. The expansion in the production and trade of opium for world markets in the Qajar era and its intensification in the Pahlavi period، provided easy access to this substance. Moreover، the misuse of opium as medication along with other domestic factors، increased its consumption in society and created a problem with many unfavorable consequences. This research is based on unpublished documents، newspapers، diaries and historical sources of this period and makes use of the descriptive- 1 Assistant Professor، Department of History، Alzahra University.

    Keywords: Khazars, Muslim, Rashidun Caliphs, Umayyad Caliphs, Relationships, War
  • Mostafa Pirmoradian, Asghar Mahmoodabadi, Salman Ghasemian Page 171
    By analyzes on Bandar Abbas Farming in Gagar Era، we find some، Heritage of Iranian historical role in persian Gulf security and administrations. By this article we analyze the knowledge of Iranian custom of administration in Persian Gulf. Indeed، this case of study، help us in realizing a fundamental circumstance of history of relation ship between Southern and northern part of Persian Gulf and its Coastal dwellers relations with enteral government of Iran. Bandar Abbas was the successor to the emporium of old Hormoz، the seaport of Kerman and Sistan. Despite its status as the chief Safavid port، Bandar Abbas growth was modest Not surprisingly Iranian government indifference to the fate of the town went hand in hand with the economic decline. So they accept to farm this port by the hands of Arab tribal chiefs whose allegiance to Persian authority was historically guaranteed by administrative customs. At the beginning of 19 century، Al –Bu-saeed raised to power in Oman. They had some important trade vessel and port. they transferred their capital from Rostaq to Muscat. These movements were concurrent with the reign of ''Aga Mohammad khan'' in Iran and causing Persian Gulf eastern coasts and islands to be farmed to Muscat Imams for customs purposes. So، A Persian fireman of 1793 recognized the Sultan of Muscat’s influence over a coastal strip extending Gwadar in the east and Ḵamīr in the west as well as the islands of Qišm and Hormoz. British agent in Persian Gulf seeks to prevent all Arab chiefs from connecting or relating to Persian Government. And in all English sources we fined that they said، Bandar Abbas had been in Muscat Suzerainty. This article، attempt to by a critical aspect، trained and Examined the Bandar Abbas farming origins، roots and proses in Iranian adumbrative custom and history، and find some historical indication of Iranian administrative influences in Persian Gulf affairs.
    Keywords: Qagars, Bandar, Abbas, Muscat Ruler, Ale, Bu, saeed, Farming
  • Maryyam Moradi, Mohammadteghi Imanpour* Page 199

    Ardashr Babkan after defeating Artaban the fifth، established new empire. Sasanian gradually form a great empire which for organization of such great empire it was necessary they have new and strong administration. One of those administrator which had high position was title of Dabiri (Secretary) and had important rule in the Royal court. At top this position was Dabir-Bod who directly was in contact with the King and supervises over other Dabirs and play crucial rule in administration system. Though some work has done about administration system of Sasanian، but no single research had been devoted specially to position of Dabiri in this period، thus in this paper it has been tried to examine the position of Dabiri during Sasanian based on old texts and using historical and analytical method of research. For this purpose the root of this word will be identified and then position of Dabiri and its duty in this period will be investigated.

    Keywords: Sasanian, Dabiri Position, Iran Dabir, bod, Dabiran hierarchy
  • Elham Malekzadeh Page 225
    Great Britain policies، applied in the south and central parts of Iran intensified the critical condition of the country and caused the inclusion of Iran in the World War I. In similar way،the northern neighbor of Iran- Russia-had embarked on a colonial، meddling inhumane policy in East، North and northeast of Iran as well. These policies، excruciated life condition in Iran which brought about a serious famine crisis. This time of hardshipin Iranlasted until Russia left Iran due to the Bolshevik revolution and creation of Soviet Unionwhich led to theirwithdrawal from that war. This paper elaborates Russia and Soviet Union’s role in worsening the crisis and violent destructive actions in Iran through close analysis of unpublished documents in Iranian archives. Clearly، it is not feasible to depict the comprehensive view of this issue،Rather، this paper merely focuses on Russian forces in three provinces of Iran namely: Gillan، Mazandaran and Qazvin applying the documentary narrative. The significance of this study lies on the fact that there is not adequate research onthe statistics of civilian casualtiesdue to implantation of these policies. To this end، this paper can reveal the ignored sight of historical- political relation between Iran and its northern neighbor. Investigating the extent to which people’s life and economy of the country had been jeopardized، will reveal the hidden stories occurred during World War I in occupied district of Iran.
    Keywords: Documentary narrativeon, Russia, Soviet Union, famine Iran, World War I