فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 67 (تابستان 1394)

پژوهشنامه متین
پیاپی 67 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فیض الله اکبری دستک* صفحه 1
    مسئله جامعیت قرآن از جمله موضوعات مهم و بنیادی است که تا حدودی در آراء و نظرات شماری از مشاهیر مفسرین فریقین انعکاس یافته است. اما به رغم اذعان و اعتقاد جازمی که عموم اندیشمندان اسلامی نسبت به این موضوع روا داشته اند، از یکسو باید اعتراف نمود که مسئله جامعیت قرآن، هیچ گاه به طور مستقل و مستوفا در دستور کار مطالعاتی قرآن پژوهان مسلمان قرار نگرفته و در مواردی هم که از این مقوله سخن گفته اند، همواره تابع و تحت الشعاع مبحث تفسیر علمی آیات واقع شده است و از سوی دیگر در تبیین مفهوم جامعیت قرآن و تعیین دامنه و گستره آن با یکدیگر مناقشه نموده اند، به گونه ای که عده ای بر جامعیت مطلق و حداکثری و برخی دیگر بر جامعیت خاص و اعتدالی قرآن رای داده اند. این در حالی است که در میان اندیشه وران اسلامی، امام خمینی را باید از جمله معدود عالمانی دانست که در آراء و آثار قرآن شناختی خویش از جامعیت قرآن با نگرشی خاص، واقع بینانه، مبتکرانه و در عین حال کاربردی سخن رانده که چنین باور و بینشی در نگاه ها و نگاشته های هیچ یک از متفکرین شیعه و سنی در ادوار مختلف تاریخ تفسیر قرآن به چشم نمی خورد. لذا تبیین اندیشه های قرآن شناختی امام خمینی با تاکید بر تمرکز بر مسئله جامعیت قرآن و ترسیم ابعاد و مولفه های آن، از اهداف اساسی این مقاله است.
    کلیدواژگان: قرآن، امام خمینی، جامعیت، هدایت، دیدگاه ها، مفهوم شناسی، گستره
  • سید محمد موسوی بجنوردی*، سید عباس حسینی نیک صفحه 23
    موضوع ملک و مالکیت در اموال فکری دارای اهمیت زیادی است به گونه ای که با تحلیل درست یا غلط می توان گستره اموال و مالکیت را تا مرزهای اموال فکری توسعه داد و یا بین اموال مادی و فکری قائل به تفکیک شد. این مقاله با هدف بسط دامنه حقوقی اموال و مالکیت در حوزه اموال فکری نگارش شده است. در این مقاله معنا، مفهوم، ماهیت و انواع ملک و مالکیت مورد بحث قرار گرفته و از این چهار جهت به موضوع مورد بحث پرداخته شده و در هر قسمت، وضعیت حقوقی اموال فکری مورد ارزیابی قرار گرفته است. آنچه در این مقاله مورد تاکید و تایید قرار گرفته، عدم تفاوت وضعیت حقوقی ملک و مالکیت اموال فکری با دیگر اموال شناخته شده و دارای سابقه در فقه سنتی است. وجود عنصر فایده و منفعت و همچنین عنصر کمیابی در اموال فکری نشانگر همسانی انواع اموال مادی و فکری است.
    کلیدواژگان: ملک، مالکیت، اموال فکری، کمیابی، حقوق معنوی
  • خلیل بهرامی قصرچمی*، سید رضاهاشمی صفحه 49
    وجه غالب وجود امام خمینی، سلوک و بندگی ایشان و به تبع آن، شان هدایتگری امام از منظر عشق به مخلوق و بندگی خالق است. امام خمینی در کسب معرفت و گام زدن در عرصه سیاست و تلاش برای تشکیل حکومت و برپایی دولت با اتکال به قدرت الهی و اخلاص و قیام لله و با تاسی جستن به قرآن و مکتب حضرت رسول اکرم(ص) و اهل بیت ایشان(ع) بر این وجه حرکت کردند و وقتی هدف معرفت الله باشد بی شک اندیشه عرفانی امام در حوزه سیاست و رهبری ایشان بیشترین نقش را می تواند ایفا کند. چرا که ایشان معتقد بودند حقیقت ما نیز عین سیاست ماست. لذا با توجه به تالیفات و تقریرات و شخصیت عرفانی امام خمینی و نقش بی بدیل ایشان در رهبری انقلاب اسلامی در این مقاله نیم نگاهی به عرفان سیاسی و سیاست عرفانی در آفاق اندیشه و عمل و بینش و گرایش امام خمینی که«انقلابی معنوی» به معنای جامع کلمه را در عصر جدید و دنیای نوین پدید آوردند داشته و به بررسی نقش و جایگاه عرفان امام خمینی در اندیشه سیاسی ایشان می پردازیم.
    کلیدواژگان: امام خمینی، عرفان، سیاست، حکومت، ولایت، شریعت، سلوک
  • افتخار دانش پور* صفحه 73
    ارائه الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت، در گرو بسترسازی و تمهید مقدماتی جهت نیل به رشد و توسعه پایدار است. نظام حقوقی اسلام نیز بی توجه به سیر پیشرفت مسلمانان نبوده، پشتوانه های محکم فقهی را برای ایجاد انگیزش و وصول به این مطلوب در نظر گرفته است. تاثیر این انگیزش تا جایی است که برپایه همین پشتوانه های ارزشمند، علی رغم فشارهای خصمانه اقتصادی دشمنان جهت فروپاشی انقلاب اسلامی ایران، با رهبری امام راحل به عنوان فقیهی نواندیش، پایه اقتصاد کشور از حالت مصرف زدگی زمان طاغوت، به سوی رفتار صحیح مصرف، رهنمون گشت تا زمینه سرمایه گذاری، خودکفایی، تولید ملی، رشد و توسعه پایدار فراهم گردد. از آنجاکه تفکر و اندیشه امام نقشه راه وکلید بسیاری از مسائل کشور در نظر گرفته می شود، در شرایط حساس کنونی نیز، یکی از پیش شرط های لازم و پیشگیرانه که از طریق آموزش و فرهنگ سازی، باید به حفظ آن جهت نیل به توسعه پایدار، مبادرت ورزیم، رعایت اصول حاکم بر مصرف جامعه اسلامی است.
    این نوشتار بر آن است تا پیوند موثر بین رعایت رفتار مصرفی صحیح و رشد و توسعه پایدار را تشریح نموده و مستندات فقهی انگیزش حرکت برای آحاد جامعه را در این راستا تبیین نماید. بدیهی است اعتقاد به مبانی ایمانی دینی همچون اصل پذیرش ولایت الهی، کرامت ذاتی انسان و هدفمندی حیات وی در جهت آخرت، باعث شکل دهی نگرش جدیدی در مقوله مصرف شده و موازین فقهی ای همچون حرمت اسراف و تبذیر و جریان برخی قواعد، همچون نفی سبیل و اعانه بر اثم و عدوان، می تواند انگیزش حمایت از تولید داخلی و حرکت به سوی رشد و توسعه پایدار را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: مصرف، میانه روی و اعتدال، فشارهای اقتصادی، قدرت و عزت مسلمین، حمایت از تولید داخلی، توسعه پایدار
  • عباس سرمدی*، صبا حقیقت صفحه 97
    قرارداد به عنوان یک نهاد حقوقی در راستای رسیدن به اهداف خویش همواره با عدم قطعیت هایی روبروست که صرفا با کنترل و پاسخگویی مناسب به آنها می توان به تبیین تعهدات و اختیارات طرفین قرارداد پرداخت. از آنجا که شرایط انعقاد یک قرارداد می تواند تضمین کننده اجرای آن به شمار رود، لازم است که توجه خاصی در تنظیم قرارداد، تکالیف طرفین و تقسیم ریسک های مرتبط مبذول گردد. بدین منظور همواره سعی بر آن بوده تا از طریق شناخت ماهوی ریسک تعهدات طرفین، تاثیر فرصت ها و تهدیدها از جمله جنبه های مالی، عملیاتی، رقابتی، سیاسی و اجتماعی و نیز خط مشی های ارتباطی طرفین راه حلی منطقی در مسیر اجرای آن در پیش گرفته تا از ناکامی های پیش رو جلوگیری به عمل آید و در نتیجه منجر به کاهش هزینه های قراردادی و اجرای درست و به موقع آن گردد.
    کلیدواژگان: ریسک، قرارداد، غرر، تخصیص ریسک، قانون
  • سید مصطفی محقق داماد*، آسیه دهقانی صفحه 125
    ارث یک واقعه حقوقی است که به موت حقیقی و یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا می کند و مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی مستقر نمی شود مگر پس از ادای حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق می گیرد (مستفاد از ماده 867 و 868 ق.م)؛ بنابراین تملک ترکه اثر اراده وارث نیست و تملک به رضای او تحقق نمی یابد بلکه تملک ترکه قهری و به حکم قانون صورت می پذیرد و اراده وارث هیچ دخالتی در آن ندارد و مدخل و آغاز آن مرگ مورث است.
    با وجود این، قانونگذار به هر یک از وارثان حق قبول یا رد ترکه را داده است (مواد 242 و 259 ق.ا.ح) و این سوال را برانگیخته است که آیا اختیار وارثان در قبول یا رد ترکه از جنس قبول و رد ایجاب یک قرار است و اینکه آیا رد ترکه به معنای اعراض از مالکیت آن است. در این مقاله، اثر قبول و رد ترکه با توجه به ضوابط فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته است و مستفاد از این قواعد اثر اصلی قبول و رد ترکه در عهده دار شدن دیونی است که بر ذمه مورث بوده و همراه ترکه از او برجای مانده است. در واقع قبول و رد ترکه اعلام اراده در پایبند بودن و یا نبودن به دارایی خانواده و ادامه راه متوفی است و مقصود از قبول و رد، قبول یا رد سمت مدیریت بر ترکه است که به اختیار، اهلیت استیفاء و اراده آزاد وارثان بستگی دارد.
    کلیدواژگان: ترکه، قبول ترکه، رد ترکه، ارث، مالکیت ورثه، آثار
  • نفیسه مصطفوی* صفحه 145
    کاوش در ابتدا و انتهای حرکت افلاک، از موضوعات پژوهش درعلوم مختلف است. این مسئله در قرآن کریم، کتاب آفریننده افلاک نیز آیاتی را به خود اختصاص داده است که دارای وجوه و تفاسیر متفاوتی است. مفسران قرآن، با تکیه بر اصول و مبانی تفسیری و منابع روایی، درپی تفسیر وتبیین این وجوه بوده اند. اخترشناسان به کمک قوانین فیزیک و تجهیزات و تلسکوپ های نجومی درپی اثبات فرضیات بوده و هستند. عرفا با قدرت نفس مجرد و منخلع از قید زمان و مکان و فیلسوفان با پای استدلال عقلی در این جستجو با سایرین همگام شده اند. در میان این نظریات، نظریه ادوار و اکوار - معادل تئوری مدل چرخه ای در فیزیک نجوم - یکی از وجوه تفسیری قرآن کریم است که تایید روایی داشته و عرفای شامخی همچون ابن عربی و اعاظم فلاسفه مانند ملاصدرا در حکمت متعالیه آن را مطرح نموده اند. امام خمینی عارف و فیلسوف شهیر نیز در تایید آن از اصول عرفانی مدد جسته و به اثبات آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: نظریه ادوار و اکوار، جهان متناوب، کائنات بسته، نفوس فلکی، تناسخ
|
  • Feizullah Akbari Dastak* Page 1
    The issue of comprehensiveness of the Quran is among fundamental subjects, which has been discussed by renowned Sunni and Shia scholars and exegetes. However, despite firm belief of exegetes and acknowledgement of this issue by Muslim exegetes, it has never been independently and comprehensively studied by researchers of the Quran. Whenever they have touched this issue, it has been overshadowed by scientific interpretation of the Quranic verses. On the other hand, the exegetes have had controversial ideas in explaining the comprehensiveness of the Quran and determining its domain and expanse. In other words, some exegetes believe in absolute and maximal comprehensiveness, while others advocate specific and moderate comprehensiveness. Among the Muslim thinkers, Imam Khomeini’s approach to comprehensiveness of the Quran is a particular approach which is realistic, innovative and at the same time applied. This approach is unique among Sunni and Shia exegetes. This article is an attempt to explain Imam Khomeini’s method of Quranic studies with emphasis on the comprehensiveness of the Quran and its dimensions.
    Keywords: Quran, Imam Khomeini, comprehensiveness, guidance, viewpoints, expanse
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi*, Seyed Abbas Hosseini Neek Page 23
    The issue of property ad ownership of intellectual properties enjoys a very high significance, for through a proper or a wrong analysis one can extend the limits of property and ownership to the borders of intellectual properties or make a distinction between material and intellectual properties. The present article is an attempt to explain the legal domain of property and ownership in the field of intellectual properties. Hence, the meaning, concept, nature, and different types of ownership and property have been explained and the issue has been studied in the light of these four aspects, i.e. the legal condition of intellectual properties has been discussed with regard to each aspect. The main hypothesis of the present paper is: there are no differences between the legal condition of intellectual property and ownership with other types of properties. There are jurisprudential precedents supporting this hypothesis. The existence of the element of utility and benefit as well as scarcity in intellectual properties marks the similarity between material and intellectual properties.
    Keywords: Property, ownership, intellectual properties, scarcity, patent
  • Khalil Bahrami Qasrchami*, Seyed Reza Hashemi Page 49
    The dominant feature of Imam Khomeini’s character is his wayfaring and servitude to God and consequently his status as a guide in the light of love of creatures and servitude to God. In acquisition of knowledge and traversing the path of politics and trying to establish a government, he relied on the divine power, truthfulness, upraising in the way of God, the Quran, the school of the holy Prophet of Islam and his holy progeny. When the goal is knowledge of God, undoubtedly, Imam’s mystical thought can play the strongest role in the field of his leadership and politics. In fact, he maintained, “our truth is our very politics”. Therefore, given Imam Khomeini’s works, lectures, and mystical character as well as his unique role in leadership of the Islamic Revolution, attempts have been made in this paper to study Imam Khomeini’s political mysticism and mystical politics, which created a “spiritual revolution” in its broad sense in the modern age. Also the role and status of Imam Khomeini’s mysticism in his political thought is studied in this paper.
    Keywords: Imam Khomeini. Mysticism, politics, government, Velayat, Shariat, Wayfaring
  • Eftekhar Daneshpour* Page 73
    The development of Iranian-Islamic model of progress is subject to preparation of grounds and contexts to achieve sustainable growth and development. Islamic legal system has not been heedless of the trend of progress of the Muslims and a firm jurisprudential support has been stipulated for creation of incentive to achieve this goal. The impact of this incentive is to the extent that on the basis of this valuable support, despite the hostile economic pressures of the enemies toundermine the Islamic Revolution, the economic foundations of the country, under the leadership of Imam Khomeini as a reformist jurisprudent, moved towards correct consumption from a consumer model, to prepare the grounds forinvestment, self-sufficiency, national production and sustainable growth and development. Since Imam Khomeini’s thoughts and viewpoints are the key and roadmap to solve many problems, in current sensitive situation too, one of the key preventive issues, which is attainable through education, is observation of consumption principles in the Islamic society. The present study is an attempt to explain the relationship between observation of correct consumption behavior and sustainable growth and development as well as the jurisprudential arguments for creating incentives for the citizens to move towards this direction. Certain jurisprudential principles such as impermissibility of extravagance and wasteful consumption can create incentive for supporting domestic production and move towards sustainable growth and development.
    Keywords: consumption, moderation, economic pressures, Muslim power, dignity, supporting domestic production, sustainable development
  • Abbas Sarmadi*, Saba Haqiqat Page 97
    A contract, as a legal institution, always faces incertitude in achieving its goal. It is through proper control and accountability towards the incertitude that one can explain the commitments and prorogations of the two sides to a contract. Since the conditions for conclusion of a contract can also guarantee its implementation, it is necessary to pay due attention to arrangement of a contract, commitments of the two sides and division of related risks between them. Hence, knowledge of the essential nature of risks related to the two sides’ commitments, the impact of opportunities and threats, including the financial, operational, competitive, political and social ones as well as strategies for the communication between the two parties would help the two signatories to the contract to adopt a logical approach to the implementation of the contract to prevent failures and consequently reduce contractual costs and implement it on time.
    Keywords: Risk, contract, risk allocation, law
  • Seyed Mostafa Mohaqeq Damad*, Asiyeh Dehqani Page 125
    Inheritance is a legal event which materializes with the real or perceived death of the legator, while the ownership of the heirs over the inheritance is not established until all dues belonging to the inheritance are duly paid (based on Articles 867 and 868 of the Civil Code). Therefore, ownership of the inheritance is not the effect of the will of the heirs and ownership does not materialize due to their consent, rather ownership of inheritance takes effect through legal ruling and the will of the heirs does not have any role and its beginning is the death of the legator. Nevertheless, the legislator has entitled each of the heirs to accept or reject the inheritance (Articles242 and 259, Islamic Punishment Code). It gives rise to the following questions: is the prerogative of the heirs in accepting or rejecting the inheritance similar to acceptance or rejection of conclusion of a contract? Is rejection of an inheritance tantamount to turning back to ownership? Attempts have been made in this article to discuss the effect of acceptance or rejection of inheritance in the light of jurisprudential and legal regulations. Also based on these regulations, the effect of acceptance or rejection is subject to commitment to the dues of the legator, which are left with his/her inheritance. In fact, acceptance or rejection of inheritance is announcement of the will and commitment or lack of commitment to the properties of the family and continuation of the way of the deceased. Acceptance or rejection means acceptance or rejection of the position of management of the inheritance which depends on the prerogative, competence for assumption and free will of the heirs.
    Keywords: Inheritance, acceptance of inheritance, rejection of inheritance, heritage, ownership, heir, effects
  • Nafiseh Mostafavi* Page 145
    A study of the starting and culmination of the motion of stars is among the subjects studied in different disciplines. The Quran, the book of the Creator of heavens, also discusses the issue in several verses, which have different interpretations. The exegetes of the Quran, relying on the exegesis and narrative principles and fundamentals, have tried to interpret these verses. Astronomers, relying on laws of physics, equipments and telescopes have tried to test their hypotheses. Mystics have tried to contribute their shares in this endeavor through the power of their abstract souls, free from the bondages of time and space, while philosophers have tried to rely on the rational argument in this respect. Among these theories, the Epicycle theory – equal to the theory of cyclic theory of universe in astronomical physics – is one of the interpretative dimensions of the holy Quranic verses, which have been discussed in the traditions and by renowned mystics such as Ibn Arabi and great philosophers such as Mulla Sadra in his transcendental philosophy. Imam Khomeini, the renowned mystic and philosopher of our time, has relied on mystical principles to prove this theory.
    Keywords: Epicycle theory, alternate world, heavenly bodies, incarnation