فهرست مطالب

مهندسی فرهنگی - پیاپی 83 (بهار 1394)

فصلنامه مهندسی فرهنگی
پیاپی 83 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل احمدی صفحه 10
    در این مقاله با بهره مندی از الگوی تبیینی بوردیو، چگونگی رابطه هیئت های مذهبی و سبک زندگی بررسی شده است. به این منظور، ضمن مطالعه اسنادی، هر یک از مفاهیم تعریف شده و ویژگی ها و کارکردهای آنها مورد واکاوی قرار گرفته و در نهایت، رابطه آنها و چگونگی تاثیرگذاری شان نسبت به یکدیگر تحلیل شده است. از یافته های این تحقیق می توان به رابطه متقابل و دوسویه مفهوم های هیئت های مذهبی و سبک زندگی اشاره کرد. در واقع؛ همان گونه که کنشگران جامعه، هیئتی را متناسب با سبک زندگی خود از لحاظ سن، جنس، مکان، زمان، فعالیت و محتوا برمی گزیند که با ذائقه و سلیقه آنان تناسب داشته و از برنامه های آن بهره مند شوند؛ همان گونه نیز برنامه های مختلف هیئت، سرمایه های مذهبی شرکت کنندگان را افزایش می دهد و در پایداری عادت واره های آنان یا به عبارتی در درونی کر دن خوی و خصلت دین یشان تلاش می کند و ضمن تقویت، پایداری و تداوم سب کهای زندگی آنان، شرک تکنندگان را در برابر تاثیرات مخرب برخی از میدان های اجتماعی واکسینه کر ده، از ابتلا به برخی از آسیب های اجتماعی پیشگیری می کند و همچنین، شیوه های تقویت و تداوم این سبک زندگی را به آنان آموزش می دهد. البته با جلب رضایت و خشنودی آنان، در حضور مستمرشان در هیئت نیز تلاش می کند تا به این ترتیب، موقعیت عینی و دینی شرک تکنندگان را در نظام اجتماعی تثبیت کند تا سبک زندگی دینی و اسلامی را به نمایش بگذارند.
    کلیدواژگان: دین، مناسک دینی، هیئت های مذهبی، سبک زندگی، کارکرد، سرمایه مذهبی
  • زهرا نیکو نژاد، ولی الله حسومی صفحه 41
    انگیزه، عاملی است که شخص را به انجام عملی معین، بدون اجبار و با میل و اراده خویش متمایل می سازد. رفتار انسان در همه قالب ها از منظر روانی، تحت تاثیر نظام انگیزشی است. روان شناسان معمولا واژه «انگیزش» را به عنوان فرایندی که موجب برانگیختگی، هدایت و احیای رفتار می شود، تعریف می کنند. بنابر این، ایجاد انگیزه دینی نقش مهمی در گرایش افراد و کشش آنها به سوی دین دارد. پژوهش حاضر در پی یافتن روش های ایجاد انگیزه دینی در سیره تربیتی اهل بیت بوده، که به روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد قرآنی- روایی به بررسی آن م یپردازد. اهل بیت(ع) نقش مهمی در ایجاد انگیزه دینی در میان مردم داشته، برای رسیدن به این مهم در سیره تربیتی خود، دو راهکار ترسیم کرده اند: الف) روش های ایجادی مانند ترغیب (تشویق)، تبشیر، ارائه الگو و... ب) روش های اصلاحی مانند انذار، تنبیه، تغافل و... که لازمه رسیدن به هدف، همراهی این دو راهکار با یکدیگر است. روش های ایجادی، در راستای شکل دهی و روش های اصلاحی در پی اصلاح و بازسازی و حاصل توامان بودن این دو با یکدیگر، ایجاد انگیزه دینی و رشد و شکوفایی آن خواهد بود.
    کلیدواژگان: انگیزه دینی، اهل بیت (ع)، تربیت
  • مصطفی محمدی، قربانعلی محبوبی صفحه 65
    با شروع موج بیداری اسامی در کشورهای عربی، تحرکات دیپلماتیک بین المللی برای دفع تهدیدهای احتمالی و بهره گیری از فرصت ها به سرعت افزایش یافت که درنتیجه آن، رقابتی شدید در سطح منطقه ای و بین المللی برای جهت دادن به این تحولات در مسیر منافع بازیگران درگرفت. انقلاب اسامی ایران به عنوان سرآغاز بیداری اسلامی معاصر، رسالت آگاهی رسانی به مردم کشورهای منطقه، پیرامون فرصت ها و چالش های خیزش های انجام شده و نیز آگاه سازی مردم کشورهایی که هنوز بیداری اسلامی در آنجا فراگیر نشده، بر دوش دارد که از آن با عنوان صدور انقلاب یاد می شود. یکی از ابزارهای برقراری ارتباط انقلاب اسلامی ایران با مردم کشورهای منطقه، دیپلماسی رسانه ای است که به واسطه شبکه های برون مرزی امکان عملی شدن می یابد. لذا هدف مقاله حاضر، بررسی دیپلماسی رسانه ای جمهوری اسامی ایران در قبال تحولات بیداری اسامی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا می باشد. بدین منظور، مقاله می کوشد ضمن واکاوی مفهومی دیپلماسی رسانه ای و بیداری اسامی، به بررسی عملکرد شبکه های تلویزیونی برون مرزی رسانه ملی، از جمله شبکه های خبری العالم، پرس تی.وی، سحر و الکوثر پرداخته، تاثیرات دیپلماسی رسانه ای ج.ا.ایران بر بیداری اسلامی منطقه را بررسی و تبیین کند.
    کلیدواژگان: ج، ا، ایران، دیپلماسی رسانه ای، بیداری اسامی، انقلاب های مردمی، شبکه های برون مرزی
  • حسن نجفی، مهدی سبحانی نژاد، رضا جعفری هرندی صفحه 95
    پژوهش با هدف تحلیل میزان توجه به بعد فرهنگی اهداف مصوب در کتاب های درسی دوره دوم متوسطه ایران به روش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا انجام شد. جامعه پژوهشی شامل همه کتاب های درسی دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 1393 - 1392 بود که از میان آنها یازده جلد کتاب درسی؛ ادبیات فارسی، دین و زندگی، مطالعات اجتماعی، زیست شناسی و تاریخ معاصر ایران به صورت هدفمند و با توجه به انطباق با منطق تحلیلی پژوهش، به عنوان نمونه انتخاب شدند. چک لیست تحلیل محتوای محقق ابزار اندازه گیری بود. نتایج پژوهش که با استفاده از شاخص های آمار توصیفی بررسی شد، عبارت اند از: 1. در کتاب های دوره دوم متوسطه، 729 مرتبه به بعد فرهنگی اهداف مصوب توجه شده بود. 2. میزان توجه در کتاب های پایه های اول، دوم، سوم و چهارم دوره دوم متوسطه ب هترتیب 169، 195، 128 و 237 مرتبه بود. 3. بیشترین فراوانی مشاهده شده، مربوط به کتاب ادبیات فارسی پایه چهارم با 220 مرتبه بوده است. 4. در کتاب های دین و زندگی پای ه های اول، دوم، سوم و زیست شناسی پایه اول، به بعد فرهنگی اهداف مصوب توجهی نشده است. 5. در مجموع، میزان توجه به بعد فرهنگی اهداف مصوب در کتاب های درسی دوره دوم متوسطه در حد پایینی قرار داشته است.
    کلیدواژگان: دوره دوم متوسطه، کتا بهای درسی، بعد فرهنگی اهداف مصوب، تحلیل محتوا
  • عبدالحسین کلانتری، حسن مومنی صفحه 110
    هدف این مقاله پرداختن به این نکته است که مقاومت در برابر رسانه ها امکان پذیر نیست و از طرفی، هزینه های آن بسیار زیاد و غیر راهگشا می باشد. بنابر این، باید راهبردی را به کار برد که حداکثر فواید را داشته و حداکثر مضرات آن را دفع کند. جوامع امروزی در دهکده جهانی و در هم تنیده شده ای قرار دارند و امکان تنهایی و رهایی دیگر وجود ندارد. جوامعی می توانند حیات خود را استمرار بخشند که بتوانند به بهترین شکل ممکن، از این دهکده بهره گرفته و از مضرات آن دوری جویند. رسانه ها که فضای کلی و حاکم این دهکده را ایجاد کرده اند، عرضه کننده انواع افکار می باشند. تنها راه استفاده از این جریان، انتخاب های عقلانی، ارزشی و فرهنگی است. یکی از این راهبردها «سواد رسانه ای» است. بنابر این، با آموزش سواد رسانه ای می توان از فرصت های جهان رسان های، خوب استفاده کرد و بخش های مضر آن را دفع نمود.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، رسانه، آموزش، دهکده جهانی، راهبرد
  • محمدحسین جمشیدی، داود سبزی صفحه 126
    نظریه پردازی در علوم انسانی به عنوان یکی از مهم ترین صور مواجهه با مشکلات و درک و تلاش برای رفع آنها در جامعه و جهان است. نظریه ها در علوم انسانی دارای دو بعد انسانی و محیطی اند. در بعد اول، فرازمانی و فرامکانی و در بعد دوم، محدود به زمان و مکان و مقتضیات خاص جوامع اند. لذا از دیدگاه های ویژه ای به مسائل انسان و مشکلات او می پردازند. بر این اساس، نظریه پردازی وکاربرد نظریه ها در هر جامعه ای دارای دو نوع الزامات عام و خاص است. لذا یک نظریه هر چند امری انسانی باشد، باز هم در عرصه کاربست نمی تواند واجد مطلوبیت لازم برای همه جوامع بشری یا همه زمان ها به صورت یکسان باشد. در نتیجه، بومی سازی نظریه ها برای کاربست آنها در شرایط خاص ضرورت میی ابد. بر همین مبنا؛ بومی سازی نظریه ها در علوم انسانی را هم می توان راه تکامل و پویایی جامعه دانست و هم راه تحقق آنها. بر این اساس، پرسش ما این است که در این عرصه معرفتی و در جهت محقق شدن نظریه ها در جامعه خویش چه راهی را می توانیم بپیماییم؟ در این پژوهش درمییابیم که آنچه ما درباره جهان می آموزیم فقط با بومی سازی و نظریه پردازیبومی است که هم می تواند واجد کارایی و مطلوبیت برای کشور باشد و هم با آموزه های فرهنگ اسامی - ایرانی انطباق داشته باشد. بعلاوه، بومی سازی و نظری هپردازی بومی در علوم انسانی در هر جامعه ای معطوف به مجموعه ای از مفاهیم در هم پیچیده و ساختارمند است که کلیت فرهنگ، سیاست و اجتماع را در بر می گیرد. در این راستا، موضع ما بر مبنای نگرش مبتنی بر اعتدال و فضیلت مندی و انطباق با سنت های فرهنگی ایرانی- اسلامی، در راستای ساختن دانش مطلوب است.
    کلیدواژگان: دانش، نظریه، علوم انسانی، نظریه پردازی بومی، بومی سازی، فرهنگ ایرانی، اسلام
  • کامبیز نیکنام صفحه 150
    قلمرو فرهنگ از مه مترین و زیربنای یترین حیطه های توسعه ملی محسوب می شود. مقوله مهندسی فرهنگی به عنوان کلیدواژ های مهم در عرصه فرهنگی و ارتباطات اجتماعی مطرح بودهو لذا گردشگری به عنوان پدید های فرهنگی و موثر بر فرهنگ، به آن جلوه خاصی می بخشد.
    فرایند مهندسی فرهنگی گردشگری حامل پیام و کارکرد ویژه ای برای عملیاتی کردن ایده ها،سیاست ها و الزامات فرهنگی برای جوامع در حال توسعه مانند ایران اسلامی است که طی آن،سرمایه های گردشگری یک ملت نیز تماما ذیل مقوله مهندسی فرهنگی قرار می گیرند. آنچه دراین مقاله مورد توجه قرار گرفته این است که چه ارتباطی بین مهندسی فرهنگی و گردشگریوجود دارد؟ به عبارت دیگر؛ عناصر سازنده مهندسی فرهنگی گردشگری کدامند؟ در این تحقیق،به روش اسنادی و تحلیل کتابخانه ای، به بررسی نظرات، ایده ها و عقاید صاحب نظران عرصهمدیریت فرهنگی و گردشگری پرداخته شده و رابطه مهندسی فرهنگی با مقوله گردشگری والزامات و برهم کنش آنها با یکدیگر در راستای موضوع مقاله، مورد تحلیل قرار گرفته اند. علاوهبر این، سعی شده تا حد امکان چارچوب مناسبی از موضوع و اهداف مورد نظر حاصل شود و درنهایت، نتیجه گیری آمده است.
    کلیدواژگان: مهندسی فرهنگی، گردشگری، مهندسی، فرهنگ
|
  • Abolfazl Ahmadi Page 10
    In this article, through the usage of Bordieau pattern, the relation between lifestyle and the religious gatherings has been studied. In order to do this, apart from a documented study, each of the terms has been explicated, their characteristics and functions have been analyzed and the inter-relation that they have with each other as well as their mutual effects have been delved into. Based on this survey, it can be denoted that there is a mutual relation between lifestyle and the participation in religious gatherings. As a matter of fact, as the socializers choose religious gatherings in accordance withtheir taste, age, gender, vicinity, content and time, to enjoy their programs in a personal proportion, in return, the religious gatherings increase the religious assets of the participants, internalize their religious traits, fortify their life stability and durability, vaccinate them against many social harms, and teaches them how to maintain such a lifestyle in the long run. This is not to mention that religious gatherings give a sense of satisfaction to their participants, establish their social and religious status in order to display true religious lifestyle.
    Keywords: religion, religious practices, religious gatherings, lifestyle, functionality, religious asset
  • Zahra Nikunejad, Valiollah Hosumi Page 41
    Motivation (impetus) is a factor that makes the individual do a particular action without any external force and merely on their own volition and will. Human behavior, based on any pattern, is determined by motivation and stimulation systems. Psychologists typically define motivation as a process in which a particular behavior is aroused, guided or restored. Thus, creating religious motivation plays an important role in their being inclinedto religious practices. The study at hand, aims at clarifying the best methods of creating motivation for the individuals through the sayings and tradition of the ahl-al-bait, using a descriptive-analytic and Quranic-quotation approach. Ahl-al-bait played an important role motivating people to be inclined to religion and in this way they used two main
    Methods
    1- Causative methods like encouraging, clarifying and providing them with patterns and 2- Reforming methods like admonishing, warning and ignoring them; in order to reach theobjective, these two must be accompanied. The former aim at constructing the motives while the latter keeps it alive and fortifies it and through this the individual is religious motivated and their motivation will be a blossoming one.
    Keywords: religious motivation, ahl, al, bait, training
  • Mostafa Mohammadi, Ghorbanali Mahboubi Page 65
    With the outset of the Islamic Awakening in Arab countries, regional diplomatic movements in order to direct it in particular ways and repel liable threats as well as utilize the opportunities intensified, and as a consequence, a fierce competition started in the regional and international levels for gaining advantages for the involved parties. The Islamic Republic, as the first country in the region to experience Islamic Awakening in the contemporary era, has the responsibility of familiarizing the peoples of the region with thechallenges and the opportunities ahead as well as giving awareness to those in which Islamic Awakening has not yet taken place. One of the methods of interacting with the regional people is through media diplomacy which has been made possible by the int’l channels. Thus, the aim of this article is to study the media diplomacy of the IRI in the Middle East and North Africa. As a result, this article tries to delve the concept of media diplomacy and Islamic Awakening along with the effect of Iran’s int’l channels, namely, Sahar, Al-Alam, Al-Kowsar and Press TV and in this way, clarify the influences of the IRI on the developments of the region and the Islamic Awakening.
    Keywords: IRI (Islamic Republic of Iran), media diplomacy, Islamic Awakening, popular revolutions, intl channels
  • Hasan Najafi, Mehdi Sobhaninejad, Reza Jafary Harandi Page 95
    This survey was carried out with the aim of scrutinizing the cultural aspect of the passed regulations in the contents of the textbooks of the 2nd grade of Iran’s high schools, through a descriptive approach and via content-analysis. The society of the research encompassed all the 11 textbooks of the 2nd grade of high school in the educational year of 1392- 2014-2013(1393); in the meantime, Persian Literature, Theology, SocialStudies, Biology and Iranian Contemporary History were given more emphasis as samples due to their compatibility with the descriptive-analytic nature of the method used. The checklist content-analysis of the researcher was the assessment tool. The results of the research which were drawn through the descriptive analysis of the statistical indicators were as follows: 1- In the afore-mentioned books, cultural components were mentioned for 729 times. 2- The times of recitation in the first, second, third and fourth yearswere 169, 195, 128 and 237 times, respectively. 3- The highest frequency was witnessed in the Persian Literature book of the 4th Grade (220 times). 4- In the theology books of the first three grades as well as the biology book of the first grade, there was seen no implication to the passed objectives. 5- In general, there was little allusion to the above-mentioned cultural facet in the books of the 2nd grade.
    Keywords: high school 2nd grade, textbooks, cultural facet of the passed objectives, content analysis
  • Abdolhossein Kalantari, Hassan Momeni Page 110
    The aim of this article is to show that on the one hand it is not possible to resist against the media and on the other hand its costs are exorbitant. Thus, an approach must be taken that has the highest advantages and repels as many hams as possible.Today’s communities are intertwined in each other in the global village in a way that there is no way of being extricated out. In such a situation, only the communities can survive which can use best of this global village and ward off its damages. The general ambience and atmosphere of this village is made by the media and have taken charge of producing thoughts as well as products in such a situation. The only solution is making logical, moral and cultural choices. One such way is entitled ‘medium literacy’. Consequently, through the utilization of medium literacy, we can use the opportunities in this circumstance and keep away from its pernicious side as much as possible.
    Keywords: medium literacy, medium, education, global village, strategy
  • Mohammad Hossein Jamshidi, Davoud Sabzi Page 126
    Theorizing in humanities is one of the most effective ways of encountering problems and trying to solve them in every society in the world. Theories in humanities have two aspects, human and environmental. In the former, they are supra-time and supra-place nevertheless in the latter they are restricted by these two elements. Thus, they deal with human problems through particular viewpoints. Based on this, in any society, theorizing has two dimensions; namely, general and particular. Hence, despite the fact that theories are human-related, they cannot be generalized and applied to all humans at any time or place equally and so, theorizing must be localized and founded on therequirements of the societies. As a result, one can regard theorizing a symbol of livelihood and vitality of humans in a society. Consequently, the question is what path to be trodden to reach this intellectual objective and in order to realize the theories. What we learn in this study is that the only way to use theories practically and in accordance with Islamic rules and principles is localizing the theories. Moreover, theorizing and localizing theories in human sciences in any society is dependent on a sophisticated and well-structured group of concepts, which encompass the integrity of culture, politics and society. As a consequence, our stance is based on a moderate, Islam-oriented and salient viewpoint which is in harmony with Islamic-Iranian values and is utilized to reach favorable knowledge.
    Keywords: knowledge, theory, humanities (human sciences), local theorization, localization (localizing), Islamic, Iranian culture
  • Kambiz Niknam Page 150
    The domain of culture is among the most important and fundamental areas of national development. The concept of cultural engineering has always been deemed as a significant keyword in the arena of cultural communications and thus, tourism as an outstanding component of culture as well as one that affects it, is of exceptional importance. The concept of tourism cultural engineering possesses salient function and message to operate cultural ideas, policies and requirements for developing societies, like the Islamic Iran, in which the cultural assets of a nation are all subcategorized under the term cultural engineering. What has been stressed in this article is the connection between tourism and cultural engineering. In other words, what are the cultural components of tourism? In this article, through the method of documentation and library analysis, the ideas, opinions and beliefs of the outstanding figures of cultural engineering have been studied. Moreover, the relation between cultural engineering and tourism, their mutual interaction and effect have been analyzed, in line with the aim of the article. Furthermore, it has been tried to attain a proper framework for the desired matters and objectives, as much as possible, and, ultimately, draw a proper conclusion.
    Keywords: cultural engineering, tourism, engineering, culture