فهرست مطالب

Veterinary Medicine - Volume:9 Issue: 3, Summer 2015

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:9 Issue: 3, Summer 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/08/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افشین رئوفی، محسن جعفریان، شهاب الدین صافی، محمود وطنخواه صفحات 149-154
    زمینه مطالعه
    نژاد لری-بختیاری یکی از متداولترین نژادهای بومی گوسفند در بخش های جنوب غربی ایران است. به طور کلی دوره حوالی زایش (از 2 هفته قبل تا 2 هفته بعد از زایمان) از نظر سلامتی، تولید و سودآوری میش ها اهمیتی بحرانی دارد.
    هدف
    این تحقیق با هدف مقایسه غلظت سرمی گلوکز، اسیدهای چرب غیراستریفیه (NEFA)، بتا هیدروکسی بوتیرات (BHBA)، کلسترول، نیتروژن اوره خون (BUN) و کلسیم در دوره حوالی زایش در 30 راس میش آبستن تک قلو و 30 راس میش آبستن دوقلو از نژاد لری-بختیاری انجام گردید.
    روش کار
    تمامی پارامترهای خونی در میش های سالم و در روزهای 14 و 7 قبل از زایمان و روزهای 7 و 14 بعد از زایمان اندازه گیری شد.
    نتایج
    میزان گلوکز سرم در میش های با آبستنی دوقلو در مقایسه با میش های با آبستنی تک قلو در قبل از زایمان و روز 7 بعد از زایمان کمتر بود. مقادیر سرمی NEFA، BHBA و کلسترول در میش های آبستن دوقلو در دوره حوالی زایش بیشتر از میش های آبستن تک قلو بود. میزان کلسیم سرم در روزهای 7 قبل و بعد از زایمان در میش های با آبستنی دوقلو کمتر از میش های آبستن تک قلو بود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج نشان داد که تغییرات در میزان NEFA و BHBA در دوره حوالی زایش در میش های آبستن دوقلو معنی دار (05/ 0>p) هستند. این تفاوت های معنی دار می تواند ناشی از افزایش نیازهای متابولیک جنین ها در میش های آبستن دوقلو باشد.
    کلیدواژگان: متابولیتهای انرژی، گوسفند لری، بختیاری، دوره حوالی زایش، آبستنی دوقلو
  • هادی غفاری، علی اکبر خادم *، محمد رضاییان، احمد افضل زاده، داود شریفی، محمدعلی نوروزیان صفحات 155-161
    زمینه مطالعه

    در سالیان اخیر استفاده از مکمل های غذایی در جیره نشخوارکنندگان گسترش یافته است. در این زمینه استفاده از مکمل های چربی بر عملکرد تاثیرات متفاوتی داشته است.

    هدف

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف روغن کنجد بر عملکرد، فراسنجه های خون و تخمیر شکمبه در بره های پرواری نژاد شال انجام شد.

    روش کار

    هیجده راس بره نر شال با سه جیره آزمایشی حاوی مقادیر صفر (شاهد)، 5 /2 و 5٪ روغن کنجد در طول دوره پروار تغذیه شدند.

    نتایج

    افزودن مکمل چربی تاثیری بر میانگین خوراک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و وزن لاشه نداشت. همچنین اعمال تیمارهای آزمایشی تاثیری بر غلظت آمونیاک شکمبه و جمعیت پروتوزایی آن نداشت. افزودن روغن کنجد تاثیر معنی داری بر غلظت کل اسیدهای چرب فرار و همچنین غلظت اسیدهای چرب فرار استات، بوتیرات، والرات و ایزووالرات شکمبه نداشت. امام غلظت پروپیونات در جیره های حاوی روغن کنجد کمتر از تیمار شاهد بود (04/ 0=p). غلظت کلسترول و HDL در بره هایی که از جیره های حاوی روغن استفاده کردند، نسبت به بره های تیمار شاهد کمتر بود. غلظت گلوکز و LDL تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.
    نتیجه گیری نهایی: افزودن روغن کنجد تاثیری بر عملکرد و وزن لاشه بره های شال نداشت اما باعث کاهش معنی دار غلظت کلسترول خون شد.

    کلیدواژگان: عملکرد دام، کلسترول، بره پرواری، روغن کنجد، اسیدهای چرب فرار
  • تولید مثل - فیزیولوژی
  • محمدحسین گرانمایه، علی باغبان زاده، عباس برین، جمیله سالار آملی، محمد مهدی دهقان صفحات 163-170
    زمینه مطالعه
    مطالعه مدل های برون تنی برای طراحی تحقیقات تجربی رو به افزایش است. از جمله این نوع مطالعات جداسازی و کشت سلول ها از بافت های مختلف مانند بافت های عصبی می باشد، که در شناخت مکانیسم های اساسی آسیب ها می تواند بسیار کمک کننده باشد و ما را قادر می سازد تا مسیرهای سیگنالینگ درون سلولی مسئول مرگ سلولی را به دقت مورد بررسی قرار دهیم.
    هدف
    اگر چه تا کنون، روش های مختلفی برای کشت نورون های قشری جنین رت توصیف شده است. با این حال، مطالعه موجود روش عملی و سریعی را معرفی می کند که می تواند در این نوع مطالعات مورد استفاده قرار گیرد.
    روش کار
    در این مطالعه، از سه محیط کشت مختلف، به ترتیبی که توضیح داده می شود برای جداسازی و کشت نورون ها در کشت اولیه قشری بدون استفاده از هضم آنزیمی استفاده گردید: محیط های مورد استفاده عبارت بودند از: محیط I: محیط نوروبازال، B-27 و ال-گلوتامین؛ محیط II: DMEM، FBS و ال-گلوتامین؛ و محیط III:رFBS،ز12-DMEM/F، و ال-گلوتامین.
    نتایج
    میزان زنده مانی نورونی در این مطالعه بسیار قابل توجه بود و بهترین رشد نورونی در محیط I مشاهده گردید، در حالیکه محیط های II و III اثر متوسطی بر روی رشد نوریت داشتند.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج این مطالعه نشان می دهد محیط I بیشترین تشابه با شرایط برون تنی را در مقایسه با محیط های II و III ایجاد نموده و سلول های نورونی بیشتر قادر به حفظ خصوصیات فیزیولوژیک خود در این محیط می باشند.
    کلیدواژگان: نورونهای قشری، جداسازی، کشت اولیه سلول، رت
  • تغذیه - بهداشت و پرورش
  • علی اصغر چالمه، مهرداد پورجعفر، سعید نظیفی، فروغ مومنی فر، محبوبه محمدی صفحات 171-178
    زمینه مطالعه
    پروفایل متابولیک به منظور پیش بینی مسائل حوالی زایمان و وضعیت باروری، تشخیص بیماری های متابولیک و دستیابی به شرایط تغذیه ای در گاوهای شیری مورد استفاده قرار گرفته است. این پروفایل ممکن است در تایید تشخیص بیماری های تحت بالینی، آگاهی از عوامل محتمل ناباروری در گله ها یا بهبود نظارت بر حیوانات گله یاری رسان باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور دستیابی به تصویری از تغییرات پروفایل متابولیک در جریان گردش خون گاوهای هلشتاین شیری پرتولید از ابتدای شیردهی تا انتهای دوره خشکی و آبستنی طراحی شد. نتایج این مطالعه می تواند الگویی مفید در اتخاذ استراتژی های مدیریتی در خلال دوره های مختلف فیزیولوژیک گاوهای هلشتاین شیری پرتولید فراهم کند.
    روش کار
    تعداد 25 راس گاو هلشتاین شیری پرتولید چند شکم زاییده از یک واحد گاوداری شیری صنعتی پرتولید انتخاب شدند. گاوها به 5 گروه مساوی شامل ابتدا، میانه و انتهای شیرواری و ابتدا و انتهای خشکی تقسیم شدند. نمونه های خون از تمام گاوها اخذ شد و سرم ها به منظور ارزیابی گلوکوز، انسولین، بتا-هیدروکسی بوتیریک اسید (BHBA)، اسید های چرب غیر استریفیه (NEFA)، کلسترول، تری گلیسیرید (TG)، لیپوپروتئین ها با چگالی بالا، کم و بسیار کم (HDL، LDL و VLDL) جداسازی شدند.
    نتایج
    بالاترین غلظت انسولین در گروه های میانه شیرواری و انتهای خشکی مشاهده شد. الگوی تغیرات BHBA و NEFA در خلال دوره های مختلف معنی دار بود و بیشترین غلظت این بیومارکرها در گروه ابتدای شیرواری تشخیص داده شد. الگوی کاهشی غلظت BHBA و NEFA از ابتدای شیرواری تا ابتدای خشکی مشاهده شد. افزایش این بیومارکرها از گاوهای ابتدای خشکی تا انتهای خشکی معنی دار بود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیومارکرهای متابولیک در خلال دوره های مختلف فیزیولوژیک گاوهای هلشتاین شیری پرتولید تغییر می کند. این تغییرات عمدتا به واسطه توازن منفی انرژی، شیرواری و رشد جنین در هر دوره القا می شوند.
    کلیدواژگان: الگوی تغییرات، شیرواری، رشد جنین، گاوهای شیری هلشتاین، پروفایل متابولیک
  • علیرضا بهنامی فر، شعبان رحیمی، محمد امیر کریمی ترشیزی، سعید حسن پور، زهرا محمدزاده صفحات 179-187
    زمینه مطالعه
    در حال حاضر در صنعت دام و طیور کشور، آنتی بیوتیک ها به عنوان پرکاربردترین افزودنی به منظور افزایش تولید در خوراک دام و طیور به کار می روند که با توجه به اثرات سوء ایجادشده در انسان از مصرف محصولات دامی که در تغذیه آنها از آنتی بیوتیک استفاده شده است، یافتن یک جایگزین مناسب برای آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده که در این میان گیاهان دارویی به دلیل ماهیتشان می توانند به طور ویژه ای مورد توجه قرار گیرند.
    هدف
    هدف از این مطالعه یافتن یک افزودنی غذایی مناسب و بی ضرر برای افزایش کمیت و کیفیت تخم های تولیدی در طیور تخم گذار است.
    روش کار
    از طرحی کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 4 پرنده در هر واحد آزمایشی استفاده شد. عصاره های گیاهان دارویی به نسبت 1 به 1000 به آب آشامیدنی تیمارهای مربوطه اضافه گشت و آب آشامیدنی گروه شاهد بدون هیچ افزودنی در اختیار پرندگان قرار گرفت. مقدار و وزن تخم های تولیدی به صورت روزانه، مصرف خوراک به صورت هفتگی و کیفیت تخم های تولیدی و کلسترول زرده و قدرت جوجه درآوری و جمعیت باکتریایی روده در انتهای دوره آزمایشی بعد از هشت هفته اندازه گیری شد.
    نتایج
    تیمارهای گیاهان دارویی به طور کلی تاثیری بر کمیت و کیفیت تخم های تولیدی نسبت به تیمار شاهد نداشتند، ولی عصاره آویشن و سیر باعث کاهش کلسترول سرم و زرده در مقایسه با تیمار شاهد شدند. همچنین عصاره های گیاهان دارویی تاثیر معنی داری بر درصد جوجه درآوری بلدرچین های مولد نداشتند. گیاهان دارویی به طور معنی داری باعث کاهش جمعیت باکتریایی روده های بلدرچین های مولد شدند.
    نتیجه گیری نهایی: عصاره گیاه دارویی سیر باعث بیشترین اثر کاهشی بر کلسترول سرم بلدرچین ها و زرده تخم های تولیدی و عصاره گیاه دارویی آویشن باعث بیشترین اثر کاهشی جمعیت باکتریایی شدند.
    کلیدواژگان: فراسنجه های خونی، کمیت و کیفیت تخم های تولیدی، عصاره گیاهان دارویی، بلدرچین ژاپنی
  • عوامل عفونی - بیماریها - جراحی
  • حامد اسدی ایرایی، محمد اسدی ایرایی، محمدرضا یوسفی، محدثه ابوحسینی طبری * صفحات 189-194
    زمینه مطالعه

    کوکسیدیوز به عنوان یک بیماری انگلی که بیشترین تاثیر اقتصادی را بر تولید طیور دارد، شناخته شده است. صنعت مدرن پرورش طیور به میزان زیادی وابسته به ترکیبات ضد کوکسیدیوز است.

    هدف

    مطالعه حاضر جهت تعیین و مقایسه کارایی دو ضد کوکسیدیوز شیمیایی (کلوپیدول و دیکلازوریل) بر دفع اووسیست و همچنین اثرات احتمالی آنها بر عملکرد پرورشی و کارایی تغذیه ای طیور گوشتی در کوکسیدیوز تجربی انجام شده است.

    روش کار

    تعداد 120 قطعه جوجه یک روزه نژاد Ross 308 بطور تصادفی گروه بندی شدند: کنترل مثبت؛ آلوده به کوکسیدیوز بدون درمان، گروه کنترل منفی؛ بدون آلودگی و بدون درمان، گروه CLO؛ آلوده و درمان شده باکلوپیدول، گروه DIC؛ آلوده و درمان شده با دیکلازوریل. برای ایجاد کوکسیدیوز تمامی گروه ها بجز کنترل منفی با اووسیست اسپوروله عفونی در انتهای هفته سوم تلقیح شدند. میزان دفع اووسیست با استفاده از لام مک مستر شمارش گردید. وزن بدن، وزنگیری و ضریب تبدیل غذایی هر هفته اندازه گیری و محاسبه گردید.

    نتایج

    شمارش اووسیست نشان داد که دیکلازوریل در کاهش تعداد اووسیست کارآمدتر از کلوپیدول بود. میانگین وزن بدن در گروه کنترل مثبت از سایر گروه ها پایین تر بود. ولی در انتهای مطالعه میانگین وزن در گروه های درمان شده با کلوپیدول و دیکلازوریل با گروه کنترل مثبت تفاوت معنی داری را نشان نداد. در مقایسه وزنگیری میان گروه های مختلف بجز در هفته چهارم و پنجم در سایر هفته ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بر پایه نتایج بدست آمده از FCR اضافه نمودن ترکیبات آنتی کوکسیدیال اثر معنی داری بر بهبود آن نداشت.
    نتیجه گیری نهایی: گزارش شده است که برخی از ترکیبات ضدکوکسیدیوز منجر به کاهش مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی می شوند. به نظر می رسد هیچکدام از ضدکوکسیدیوزهای شیمیایی مورد استفاده در مطالعه حاضر در کنترل زیان های اقتصادی کوکسیدیوز به طور کامل موثر نمی باشند و ارائه استراتژی های جدید مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: کوکسیدیوز، دیکلازوریل، کلوپیدول، عملکرد پرورشی، طیور گوشتی
  • ایمنی شناسی
  • آناتومی - بیوشیمی
  • جواد صادقی نژاد، ریحانه هوشمند عباسی، الهه هوشمند عباسی، زهرا بلوکی صفحات 207-211
    زمینه مطالعه
    اردک ماهی (Esox lucius) یک گونه آب شیرین است که متعلق به خانواده Esocidae می باشد. این گونه گوشتخوار بوده و از بی مهرگان و ماهیان تغذیه می کند. مورفولوژی روده ماهیان برای درک فیزیولوژی گوارش، تشخیص بیماری های روده ای و فرمولاسیون مواد غذایی بسیار سودمند است.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات آناتومیکی، یافت شناسی و هیستومورفومتری روده اردک ماهی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه از تعداد 5 روده اردک ماهی استفاده شد. بعد از بررسی آناتومیکی، نمونه های بافت شناسی برداشت و در فرمالین 10٪ ثابت سازی شد و پس از پاساژ بافتی، رنگ آمیزی مقاطع به کمک هماتوکسیلین-ائوزین و تری کروم ماسون صورت گرفت.
    نتایج
    بررسی آناتومیکی، روده کوتاه اردک ماهی با ضریب روده ای 09/ 0±68 /0 را نشان داد که از خصوصیات ماهیان گوشتخوار محسوب می شود. مطالعه بافت شناسی نشان داد که جدار روده اردک ماهی از لایه های مخاطی، زیر مخاطی، عضلانی وسروزی تشکیل شده است. عضله مخاطی در جدار روده مشاهده نشد. لایه متراکم مابین لایه های مخاطی و زیرمخاطی دیده شد. نتایج هیستومورفومتری سه قسمت قدامی، میانی و خلفی روده اردک ماهی را از هم تفکیک نمود. بیشترین ارتفاع چین های مخاطی در روده قدامی بواسطه نقش آن در جذب مواد غذایی مشاهده شد. ارتفاع چین های مخاطی بطرف روده خلفی کاهش یافت. لایه عضلانی در روده قدامی ضخیم تر بوده و ضخامت لایه عضلانی حلقوی از لایه عضلانی طولی در سراسر طول روده ضخیم تر بوده است. روده خلفی نسبت به سایر قسمت های روده دارای تعداد بیشتری از سلول های جامی جهت حذف مواد غیرقابل جذب بوده است.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از این مطالعه، یک نوع سازگاری این گونه با عادت غذایی را نشان می دهد که منجربه حفاظت روده و افزایش مراحل جذب می شود.
    کلیدواژگان: اردک ماهی، روده، آناتومی، هیستولوژی، هیستومورفومتری
  • کلینیکال پاتولوژی
  • مهدی جهان تیغ صفحات 213-218
    زمینه مطالعه
    فعالیت آنزیم های گوارشی نقش مهمی در جذب مواد مغذی و رشد ماهیان دارد. با این وجود اطلاعات موجود در زمینه فعالیت این آنزیم ها در ماهیان دریایی خلیج فارس اندک می باشد و مطالعات جامعی در این زمینه انجام نگرفته است.
    هدف
    این مطالعه فعالیت آنزیم های پروتئولیتیک، لیپاز و آمیلاز در روده ماهی صبیتی، Sparidentex hasta صید شده در خلیج فارس را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش کار
    در این مطالعه برای دست یابی به اطلاعات پایه در زمینه فعالیت این آنزیم ها در روده ماهی صبیتی، تعداد 60 ماهی نابالغ با میانگین وزن g 50±520 از خور موسی صید گردید. بعد از آسان کشی ماهیان، دستگاه گوارش از دهان تا مخرج جدا و روده به 3 قسمت ابتدایی، میانی و انتهایی تفکیک شد. پس از هموژن سازی روده ها، نمونه ها سانتریفیوژ و مایع رویی جدا گردید. سپس فعالیت آنزیم ها به روش شیمیایی و با استفاده از اسپکتروفتومتر اندازه گیری گردید.
    نتایج
    بیشترین فعالیت لیپاز و پروتئاز در قسمت ابتدایی روده ثبت گردید که در مقایسه با دو قسمت دیگر اختلاف معنی داری نشان داد (05/ 0>p) اما فعالیت پروتئاز در 3 بخش روده اختلاف معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج این مطالعه نشان داد که الگوی فعالیت آنزیم های گوارشی در این ماهی از الگوی کلی فعالیت آنزیم های گوارشی در ماهیان گوشتخوار پیروی می کند.
    کلیدواژگان: آمیلاز، لیپاز، پروتئاز، Sparidentex hasta، خلیج فارس
  • تولید مثل
  • رضا یوسفی، وریا توحیدی، وحید اکبری نژاد، پرویز تاجیک صفحات 219-221
    در این گزارش، تشخیص و درمان یک مورد کیست تخمدانی فولیکولی در یک گربه پرشین ماده 5 ساله شرح داده می شود. گربه مورد نظر در ملامسه ناحیه پشت کمر، موقعیت لوردوزیس را به خود گرفته و پاهای عقب را بالا و پایین حرکت می داد.بررسی سونوگرافی ناحیه شکم دو کیست در تخمدان چپ گربه نشان داد. ارزیابی استروژن سرم خون، غلظت بالای 17 بتا_استرادیول (pg/mL 105) را نشان داد. با این حال غلظت پروژسترون نرمال (ng/mL 0/3) بود. بر این اساس، گربه مبتلا به کیست فولیکولار فعال تشخیص داده شد. حیوان مذکور با گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) به صورت داخل عضلانی تحت درمان قرار گرفت. 30 روز پس از تجویز hCG، یک تزریق گنادوتروپین جفتی اسب (eCG) (50 واحد بین المللی) به صورت داخل عضلانی انجام شد. جفت گیری طبیعی با یک گربه نر پرشین بارور انجام گرفت. در نتیجه، به نظر می رسد که درمان دارویی کیست های فولیکولار فعال را می توان به منظور حفظ باروری در گربه سانان به ک ار گرفت.
    کلیدواژگان: کیست تخمدان فولیکولی، بیماری تخمدان کیستیک، گربه
|
  • Afshin Raoofi, Mohsen Jafarian, Shahabeddin Safi, Mahmoud Vatankhah Pages 149-154
    Background
    The Lori-Bakhtiari sheep breed is one of the most common native breed in the south-western parts of Iran. The peri-parturition period (2 weeks before to, 2 weeks after parturition), is generally of critical importance regarding the health, production and profitability of the ewes.
    Objectives
    This study was carried out to compare the serum concentrations of glucose, non-esterified fatty acid (NEFA), β-hydroxybutyrate (BHBA), cholesterol, blood urea nitrogen (BUN) and calcium (Ca) during peri-parturition period in 30 single and 30 twin-bearing Lori-Bakhtiari ewes.
    Methods
    All blood profiles were determined in healthy ewes on days 14, 7 prepartum, and days 7 and 14 postpartum.
    Results
    Serum glucose levels were lower in twin-bearing ewes, compared to single-bearing ewes on prepartum and day 7 after lambing. Serum NEFA, BHBA and cholesterol levels were higher in twin-bearing ewes compared to single-bearing ewes during the peri-parturition period. Lower serum Ca levels were recorded 7 days before and after parturition in twin-bearing ewes, compared to single-bearing ewes.
    Conclusions
    The results showed that NEFA and BHBA recorded significant (p<0.05) changes during the peri-parturition period in twin-bearing ewes. These significant differences could be related to increased metabolic demands of the fetuses in twin-bearing ewes.
    Keywords: Energy metabolites, Lori, Bakhtiari sheep, peri, parturition period, twin, bearing
  • Hadi Ghafari, Ali Akbar Khadem, Mohammad Rezaeian, Ahmad Afzalzadeh, Davood Sharifi, Mohammad Ali Norouzian Pages 155-161
    Background

    In recent years, dietary fat supplementation has become a common practice and fat supplemented diets have had variable effects on animal performance and carcass characteristics.

    Objectives

    This study was conducted to determine the effect of increasing the levels of sesame oil on performance, rumen parameters and plasma lipid profile in finishing Chal lambs.

    Methods

    Eighteen male lambs were fed with control (C; without sesame oil) and the diets contained low level (LSO; 2.5%) and high level (HSO; 5%) of sesame oil.

    Results

    The addition of fat had no effect on dry matter intake (DMI), average daily gain (ADG), feed conversion ratio (FCR) and carcass weight. Treatments with sesame oil had no effect on rumen ammonia concentration and total protozoal count. Ruminal pH was numerically smaller (p=0.14) for control compared to lambs fed diets containing 2.5 and 5% sesame oil. Treatments had no effect on total VFA, acetate, butyrate, valerate and isovalerate concentrations. The propionate concentration decreased (p=0.04) by supplementation of sesame oil compared with the control. Total cholesterol (TC) and HDL increased and the tendency for VLDL and triglyceride (p=0.13) to increase was observed by treatment groups when compared with the control. Glucose concentration and LDL were not affected by treatment.

    Conclusions

    Sesame oil had no effect on the performance and carcass weight of lambs but there was decrease in blood cholesterol concentration.

    Keywords: animal performance, cholesterol, finishing lamb, Sesame oil, VFA concentration
  • Mohammad Geranmayeh, Ali Baghbanzadeh, Abbas Barin, Jamileh Salar, Amoli, Mohammad Dehghan Pages 163-170
    Background
    In vitro model studies are becoming increasingly popular for experimental research designs. They include isolation and expansion of cells of a particular tissue, such as the nervous tissue which contributes to understanding the underlying mechanisms in many pathologies. It enables the scrutinization of intracellular signaling pathways responsible for cell death.
    Objectives
    In the literature, there are different methods for the isolation and culture of rat embryonic cortical neurons. However, this study developed a feasible, rapid and easily performable method.
    Methods
    Isolation of neurons was performed without using enzymatic digestion. Primary cortical cultures neurite outgrowth and neuron numbers per field of common mediums were compared for neuronal cells isolation and expansion. In this study, three different culture mediums were considered: Medium I: Neurobasal medium, B-27 and L-glutamine; Medium II: DMEM, FBS and L-glutamine; and Medium III: DMEM/F-12, FBS and L-glutamine.
    Results
    High survival rate and number of neurons was obtained with the current method. The best neuronal growth was achieved by Medium I, while Medium II and III had moderate effect on the neurite outgrowth.
    Conclusions
    Enzyme-free treatment was introduced and Medium I was used as an alternative method for optimal neuron isolation and expansion. The neuronal cultures are similar to nervous tissue in physiological aspects. Hence, Medium I is more similar to the in vivo condition compared to Mediums II and III.
    Keywords: cortical neurons, isolation, primary cell culture, rat
  • Aliasghar Chalmeh, Mehrdad Pourjafar, Saeed Nazifi, Foroogh Momenifar, Mahboobeh Mohamadi Pages 171-178
    Background
    Metabolic profiles have been used in efforts to predict pre parturient problems and fertility, to diagnose metabolic diseases, and to assess nutritional status in dairy cows. These profiles may help to confirm the diagnosis of sub clinical diseases, to be aware of possible causes of infertility in the herds, or to monitor improvement in herd animals.
    Objectives
    This study investigated changes in the metabolic profile of high producing Holstein dairy cows from early lactation to close-up dry periods. The results of the current research can provide useful guidelines for management strategies during different physiological phases of high producing Holstein dairy cows.
    Methods
    Twenty-five multiparous high producing Holstein dairy cows were selected from a high producing industrial dairy farm. Cattle were divided into 5 equal groups of early, mid and late lactation and far-off and close-up dry cows. Blood samples were collected from all cows and sera were separated to evaluate glucose, insulin, β-hydroxybutyric acid (BHBA), non-esterified fatty acid (NEFA), cholesterol, triglyceride (TG), high, low and very low density lipoproteins (HDL-cholesterol, LDL-cholesterol and VLDL-cholesterol).
    Results
    The highest levels of insulin were detected in mid lactation and close-up dry periods. The changing patterns of BHBA and NEFA were significant and the highest levels of these biomarkers were detected in the early lactation group. The decreasing pattern of BHBA and NEFA were seen from early lactation to far-off dry cows. Significant elevations were seen in these biomarkers from far-off to close-up dry cows.
    Conclusions
    The results of the present study show that metabolic biomarkers change in high producing Holstein dairy cows, under different physiological states. These changes are induced commonly by negative energy balance, lactogenesis and fetal growth in each state.
    Keywords: changing pattern, lactogenesis, fetal growth, Holstein dairy cows, metabolic profile
  • Alireza Behnamifar, Shaban Rahimi, Mohammad Amir Karimi Torshizi, Saeed Hasanpor, Zahra Mohamadzade Pages 179-187
    Background
    In the current Iranian poultry industry, antibiotics are the most frequently used additive in poultry feeds to increase productivity. The negative effects on human health, resulting from the consumption of chicken whose feeds contain antibiotics, makes finding an appropriate alternative of great importance. As a result of their nature, herbal extracts could be specifically considered for this purpose.
    Objectives
    This study aimed to find an appropriate and harmless feed additive to increase the quality and quantity of poultry eggs.
    Methods
    A completely randomized design including 4 treatments, 4 replications and 4 birds in each experimental unit was applied. Herbal extracts were added to drinking water of treatments in ratio of 1:1000, with the control group containing no additives in their water. The number and weight of produced eggs were measured on a daily basis, feed consumption on weekly basis and the egg quality, yolk cholesterol, hatchability and intestinal bacterial population were measured at the end of experiment after 8 weeks.
    Results
    Herbal extract treatments showed no overall effect on quality and quantity of produced eggs in comparison with control; however, the thyme and garlic extracts reduced the cholesterol of serum and yolk relative to the control. Herbal extracts did not significantly affect the hatchability of fertile eggs. The herbal extracts caused a significant decrease in the intestinal bacterial population of laying quails.
    Conclusions
    The garlic extract had the most decreasing effect on the cholesterol of serum and egg yolk. Furthermore, thyme extract had the most decreasing effect on the intestinal bacterial population.
    Keywords: blood parameters, eggs quality, quantity, herbal extracts, Japanese quail
  • Hamed Asadi Iraee, Mohammad Asadi Iraee, Mohammad Reza Youssefi, Mohaddeseh Abouhosseini Tabari Pages 189-194
    Background

    Coccidiosis is recognized as the parasitic disease that has the greatest economic impact on poultry production. Modern poultry production is largely dependent upon anticoccidials.

    Objectives

    The aim of the present study was to determine and compare the efficacy of two chemical anticoccidials (Clopidol and Diclazuril) on oocyst shedding and their probable effects on growth performance and feed efficiency of broilers in experimental coccidiosis.

    Methods

    One hundred and twenty Ross 308 one day old broilers were randomly assigned into 4 groups: CON+, infected with Eimeria mixed oocysts but not medicated; CON-, not infected and not medicated; CLO, infected and medicated with Clopidol; DIC, infected and medicated with Diclazuril. Chickens in all groups except negative control were inoculated by mixed sporulated oocysts of pathogenic Eimeria at the end of the 3rd week of age. Oocyst shedding was counted using a Mc Master counting chamber. Body weights, body weight gains, and feed conversion ratio were determined on weekly basis.

    Results

    Obtained results showed that Diclazuril was more effective in reducing oocyst shedding than Clopidol. As expected, mean body weight in the positive control group was lower than other groups. But surprisingly, no significant difference was found between Diclazuril or Clopidol treated birds and positive control group, at the end of the experiment. In comparison of weight gain in different treatment groups except for the 4 and 5th week, no significant difference was found in different groups. In the last week of the experiment, difference in weight gain between groups was not significant. According to feed conversion ratio (FCR) results, anticoccidial supplementation did not have any significant effect on improving FCR.

    Conclusions

    It is reported that some anticoccidials reduce feed consumption and feed conversion. It seems that neither of the present synthetic anticoccidials is completely satisfactory in controlling coccidiosis economic losses and new strategies are urgently required.

    Keywords: coccidiosis, Diclazuril, Clopidol, growth performance, broilers
  • Hossein Ali Ghasemi, Kamran Taherpour Pages 195-205
    Background

    Nutritional strategies targeting improvement of poultry performance and disease prevention are currently being developed and in this respect the dietary intake of spiced essential oils and pre-biotics in raising broilers is receiving attention.

    Objectives

    This study was conducted to compare the effects of diet containing ginger essential oils (GEO) and mannan-oligosaccharide (MOS) on growth performance, biochemical and hematological parameters, lymphoid organ weights and antibody response of broilers.

    Methods

    A total of 375 day old male broiler chicks were randomly assigned to five treatments (five replicates per treatment). Dietary treatments included basal diet as control, GEO-supplemented diets with inclusion levels of 50 (GEO1), 100 (GEO2) or 200 (GEO3) mg/kg, and MOS supplemented diet with an inclusion level of 2 g/kg.

    Results

    The birds fed on MOS and GEO3 diets exhibited better feed conversion ratio and higher body weight gain from 1 to 42 day of age compared with control birds (p<0.05). Serum low density lipoprotein cholesterol level in the MOS, GEO2 or GEO3 groups was lower than that of the control group (p<0.05). Serum cholesterol level was also lower in the GEO2 and MOS groups (p<0.05). Feeding on GEO3 and MOS diets significantly increased relative bursa weight and secondary antibody titer against infectious bursal disease (IBD) and infectious bronchitis (IB) vaccines as compared with control diet (p<0.05).

    Conclusions

    The results showed that higher level of GEO (200 g/kg) similar to MOS supplementation, improved feed efficiency and immune response. This could meet consumers’ demand for a safe feed additive.

    Keywords: ginger essential oils, prebiotic, Performance, immune response, broilers
  • Javad Sadeghinezhad, Reyhaneh Hooshmand Abbasi, Elahe Dehghani Tafti, Zahra Boluki Pages 207-211
    Background
    The northern pike Esox lucius is a fresh water species belonging to the Esocidae family. It is a carnivorous fish which mostly feeds on invertebrates and fishes. The morphology of its intestine is very useful for understanding the fish’s digestive physiology, diagnosing some intestinal diseases and formulating suitable feeds.
    Objectives
    This study was designed to determine the anatomical, histological and histomorphometric properties of the intestine of E. lucius.
    Methods
    The intestines of five E. lucius were examined in this study. After anatomical dissection, the histological specimens were taken and fixed in 10% formalin. Then, tissue passages were stained with hematoxylin-eosin, and Masson’s trichrome.
    Results
    The anatomical examination showed the short intestine with intestinal coefficient 0.68±0.09 in E. lucius which is a characteristic of the carnivorous species. The histological study revealed that the intestinal wall of E. lucius is composed of tunica mucosa, submucosa, muscularis, and serosa. The muscularis mucosa was not visible in the intestine. The stratum compactum is present between tunica mucosa and tunica submucosa. The histomorphometric results differentiated between three parts in the intestine of E. lucius namely anterior, middle and posterior. The maximum height of mucosal folds was observed in the anterior intestine due to its role in nutrient absorption. The mucosal fold’s height then decreased towards the posterior intestine. The tunica muscularis is significantly thicker in the anterior intestine, and the circular muscle layer is thicker than the longitudinal muscle layer throughout the entire length of the intestine. The posterior intestine possessed large numbers of goblet cells in comparison with other parts of the intestine, to promote elimination of unabsorbed particles.
    Conclusions
    The results of this study revealed adaptation for the species feeding habits, so as to protect the intestine and increase absorptive processes.
    Keywords: Esox lucius, intestine, anatomy, histology, histomorphometry
  • Mahdi Jahantigh Pages 213-218
    Background
    Determination of digestive enzymes activity would provide critical information in the design of appropriate diet. Sobaity, Sparidentex hasta is found in the Persian Gulf and cultured in countries adjacent to it.
    Objectives
    This study investigated proteolytic, amylase and lipase activities in the intestine of Sparidentex hasta captured from the Persian Gulf.
    Methods
    60 immature S. hasta (mean weight: 520 ± 50g) were captured during summer and autumn of 2012 from Mussa Creek, North West of the Persian Gulf. After euthanization, fish were dissected and the complete digestive tracts (from stomach to anus) were removed. The intestines were separated for each fish and divided to 3 parts; proximal, mid portion and distal. After homogenization, supernatants were removed and enzymes activities were assayed chemically.
    Results
    The highest activity of protease (395.2 ± 32.6 mU mg-1 protein) was recorded in the proximal portion of the intestine compare to the 2 other parts (p<0.05) but amylase and lipase activities did not show a significant difference in 3 parts of the intestine (p>0.05).
    Conclusions
    This study showed that the pattern of activity of digestive enzymes in S. hasta is consistent with the overall pattern of digestive enzymes activity in carnivorous fish. These data can be used to design special diets for this species.
    Keywords: amylase, lipase, protease, Sparidentex hasta, Persian Gulf
  • Reza Youssefi, Parviz Tajik, Vrya Tohidi, Vahid Akbarinejad Pages 219-221
    In the present report, diagnosis and treatment of a case with follicular ovarian cysts in a 5-year-old Persian queen cat is described. In response to palpation of spines, the queen cat presented herself in lordosis and danced up and down with her rear legs. Trans-abdominal ultrasonography examination showed 2 cysts in the left ovary of the queen. Serum estrogen assay indicated elevated level of 17 β-estradiol concentration (105 pg/ml). However, progesterone concentration was normal (0.3 ng/ml). Accordingly, the queen was diagnosed with functional follicular cysts. The queen was treated with an administration of hCG intra-muscularly. Thirty (30) days after the administration of hCG, an injection of equine chorionic gonadotropin (eCG) (50 IU) was given intra-muscularly. Natural mating was done with a fertile Persian tom cat. In conclusion, it seems that treatment of functional follicular cysts can be applied to preserve fertility in cats.
    Keywords: Follicular ovarian cyst, cystic ovarian disease, cat