فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 21 (تابستان 1394)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 21 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عطایی، علیرضا علی نژاد، ندا رحمانی صفحه 1
    پژوهش حاضر رابطه بین بهره وری نیروی انسانی و رفتار شهروندی سازمانی را در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین مورد مطالعه قرار داده است. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی می باشد که به شیوه همبستگی انجام شده است و از نظر نوع هدف، کاربردی می باشد. جهت گردآوری داده ها از روش پیمایشی استفاده گردیده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین می باشد. به منظور سنجش متغیرهای رفتار شهروندی سازمانی از پرسشنامه ای برگرفته از پرسشنامه استاندارد بینزتاک و همکاران مشتمل بر سه بعد وفاداری، اطاعت و مشارکت و برای سنجش بهره وری نیروی انسانی از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شده است. پس از تعیین حجم نمونه، پرسشنامه ها به صورت تصادفی طبقه بندی شده و تعداد 183 پرسشنامه توزیع و جمع آوری گردیده است. جهت انجام محاسبات آماری از نرم افزار SPSS و از روش همبستگی اسپیرمن و رگرسیون استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین بهره وری نیروی انسانی و رفتار شهروندی سازمانی همبستگی مستقیم و معناداری وجود دارد و میزان این همبستگی برابر 683/0 می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، بهره وری نیروی انسانی، اطاعت و مشارکت، وفاداری
  • مستانه غنجی، محمد چیذری، حسن صدیقی، علی ربیعی صفحه 11
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی صلاحیت مدیران با تاکید بر مدیریت تغییر فرانوگرا انجام شد. برای دستیابی به این هدف با 20 نفر از مدیران در سطوح مختلف در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که به روش هدفمند با حداکثر اختلاف انتخاب شده بودند، مصاحبه ای نیمه ساختار یافته انجام و پرسش نامه صلاحیت مدیریتی با تاکید بر مدیریت تغییر فرانوگرا در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اجرا گردید. علاوه بر این مقاله ها و کتاب های مربوط به صلاحیت مدیریت تغییر فرانوگرا، سایت ملی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین شرح شغلی مربوط به مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفت. سپس با تحلیل محتوای منابع شفاهی و نوشتاری، مفاهیم شناسایی و به 4 صلاحیت محوری (صلاحیت های مدیریتی-سازمانی، صلاحیت های محیط کار، صلاحیت های اجتماعی و صلاحیت های اثربخشی شخصی)، 20صلاحیت اصلی و81 صلاحیت فرعی تقسیم بندی شدند. در مرحله پایانی نیز اعتبار و پایایی الگو مورد تائید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: الگوی صلاحیت، مدیریت تغییر فرانوگرا و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
  • خدیجه امین نژاد، غلامرضا معمارزاده طهران، محمد مبینی صفحه 23
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان تاثیرگذاری دوره های آموزشی در تواناسازی کارکنان بود. پژوهش حاضر از لحاظ نوع تحقیق کاربردی، هدف تحقیق توصیفی، روش اجرا میدانی و نوع داده ها کمی و در نهایت روش تحقیق پیمایشی می باشد. جامعه پژوهش کلیه کارشناسان مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بودند که تعداد آنها بعد از استعلام از اداره کارگزینی، 74 نفر به دست آمد. به دلیل محدود بودن جامعه، حجم نمونه برابر با جامعه آماری انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته 27 سوالی بود. روایی پرسشنامه با بهره مندی از دیدگاه های 12 تن از خبرگان تایید شد و پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ برابر 5/87 بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و درصد فراوانی) و آمار استنباطی (رگرسیون چندگانه) استفاده شد. نتایج نشان داد عامل مجریان دوره بیشترین تاثیر را روی مهارت کارکنان دارد. زمان دوره های آموزشی تاثیر اندکی در مهارت کارکنان داشته ولی عامل فواصل تاثیری در مهارت کارکنان ندارد. عامل فواصل دوره بیشترین تاثیر را روی دانش کارکنان دارد. زمان دوره ها تاثیر اندکی در دانش کارکنان دارد ولی مجریان دوره تاثیری بر دانش کارکنان ندارد. عامل مجریان دوره بیشترین تاثیر را روی نگرش کارکنان دارد. از آنجا که سطح معنی داری این متغیر از بین متغیرهای دیگر کمتر از 05/0 است، بنابراین می توان گفت که فقط عامل مجریان دوره تاثیر معنی داری بر نگرش کارکنان دارد و زمان و فواصل دوره های آموزشی تاثیری بر نگرش کارکنان ندارند.
    کلیدواژگان: دوره های آموزش، تواناسازی کارکنان
  • مهرزاد لطفی، نرجس سادات نسبی صفحه 35
    دنیای کسب و کار کنونی، بی شک دنیای سازمان هاست و متولیان اصلی ایجاد، اداره و توسعه سازمان ها، انسان ها هستند. در میان این انسان ها، جایگاه و نقش مدیران به عنوان طراحان، هدایتگران و اداره کنندگان اصلی سازمان بر کسی پوشیده نیست و به کارگیری نظام های موثر انتخاب، جذب، نگهداشت، ارزیابی و توسعه آنان از جایگاه مهم و ویژه ای برخوردار است. این پژوهش طولی و مداخله ای با هدف تعیین میزان تاثیر بازخورد نتایج ارزیابی عملکرد 360 درجه مدیران دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال های 1391 و 1393 پایه ریزی شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 7 مدیر بوده و جمعا 418 پرسشنامه تکمیل گردیده است. هر مدیر توسط خود، مافوقان، همکاران و هم طرازان و زیردستان مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها، وضعیت هر مدیر را در مرحله اول و دوم نشان داد. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه، در مرحله اول اختلاف آماری معناداری را بین نتایج خودارزیابی مدیران و دیگر گروه ها نشان نداد اما در مرحله دوم، بین نتایج حاصل از خودارزیابی و ارزیابی دیگر گروه ها اختلاف آماری معنادار مشاهده گردید. در نهایت نتایج نشان داد که ارائه بازخورد نتایج بر عملکرد مدیران تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: مدل ارزیابی 360درجه، بازخورد، مدیران، مافوقان، هم طرازان، زیردستان
  • اشرف شاه منصوری، مهدی سکوت آرانی صفحه 43
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی میزان تاثیر رهبری تحول آفرین بر خودکارآمدی کارکنان شهرداری شهرستان آران و بیدگل می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی- علی است. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه کارکنان شهرداری آران و بیدگل است به تعداد 100 نفر است و برای نمونه گیری از روش سر شماری استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه رهبری تحولی باس و خودکارآمدی شرر و همکاران روی آزمودنی ها اجرا شد. در این تحقیق 6 فرضیه مورد بررسی قرار گرفت که شامل یک فرضیه اصلی است که به شناسایی تاثیر سبک رهبری تحول آفرین بر خودکارآمدی کارکنان پرداخته و 5 فرضیه فرعی که به شناسایی تاثیر ابعاد سبک رهبری تحول آفرین شامل: ویژگی های آرمانی، رفتارهای آرمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی و ملاحظات فردی مدیران بر خودکارآمدی کارکنان پرداخته است. با توجه به مقادیر به دست آمده از آزمون های انجام شده بر روی متغیرها، کلیه فرضیات تحقیق تایید شده و تاثیر سبک رهبری تحول آفرین و کلیه ابعاد آن بر خودکارآمدی کارکنان شهرداری شهرستان آران و بیدگل معنادار و مثبت ارزیابی شد. از میان ابعاد رهبری تحول آفرین، ویژگی های آرمانی بیشترین تاثیر و ملاحظات فردی کمترین تاثیر را بر خودکارآمدی کارکنان سازمان داشت.
    کلیدواژگان: رهبری، سبک رهبری، رهبری تحول آفرین، خود کارآمدی، شهرداری آران و بیدگل
  • جواد محرابی، مجتبی گلناری صفحه 49
    در محیط رقابتی کسب و کار امروز، عمده نگرانی و تکاپوی سازمان ها در جهت بقا، توسعه و پیشرفت فراگیر آنها شکل می گیرد. در راستای این هدف خطیر مباحث مربوط به عملکرد و شیوه های ارزیابی، مدیریت و بهبود آن، چه در سطح واحدها و چه در سطح کارکنان و مدیران یکی از مباحث عمده و مورد توجه می باشد. به نظر می رسد رضایت از امنیت شغلی یکی از عواملی است که با رفتار شهروند سازمانی کارکنان رابطه مستقیم و معناداری دارد. هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه و مدل سازی بین مولفه های امنیت شغلی با رفتار شهروندی کارکنان موقت و دائمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین می باشد. جامعه آماری پژوهش عبارت بودند از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی قزوین و نمونه گیری به روش تصادفی و با حجم 120 نفر بوده است. روش انجام تحقیق روش توصیفی و از نوع همبستگی دو متغیره بوده و تجزیه تحلیل داده ها از هر دو روش توصیفی و استنباطی (و به کمک نرم افزار آماری SPSS و AMOS) استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از وجود ارتباط مستقیم و معنادار میان امنیت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی بر سطح عملکرد کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی بوده است.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، رفتار شهروندی، کارکنان علوم پزشکی
  • علی اکبر فرهنگی، حمیدرضا بهرامی، حمزه زارع علمی صفحه 61
    با توجه به ورود و توسعه ی شگفت انگیز تکنولوژی و فناوری اطلاعات در عرصه های مختلف صنعتی، تجاری و خدماتی می توان یکی از مهم ترین بخش های تاثیر گرفته از این تکنولوژی را بخش ارائه خدمات مالی در نظر گرفت. عدم نیاز به حضور فیزیکی افراد، جهت استفاده از خدمات مالی مختلف و همچنین ارائه خدمات الکترونیکی مختلف از سوی بانک ها سبب سهولت دسترسی به خدمات و نیز تنوع ارائه خدمات شده است. در حال حاضر برای بانک ها دانستن این نکته که استفاده از این خدمات الکترونیکی بر روی جذب منابع بانک تاثیرگذار است، حائز اهمیت فراوان است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر خدمات بانکداری الکترونیک در افزایش منابع بانک ملت استان لرستان می باشد. این تحقیق به لحاظ روش، توصیفی- علی است. جامعه آماری کارکنان شعب بانک ملت استان لرستان می باشند که 150 نفر می باشند. برای محاسبه نمونه از جامعه تحقیق با توجه به فرمول کوکران در می یابیم، بایستی 108 پرسشنامه تهیه و در بین اعضای نمونه توزیع گردد. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از روش آمار توصیفی (جداول و نمودار ها) و آمار استنباطی (آزمون دوجمله ای و آزمون رتبه ای فریدمن) و با بهره گیری از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس فرضیه های تحقیق نشان داده شد که استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک (تلفن بانک، اینترنت بانک، همراه بانک، دستگاه پایانه فروش و دستگاه خودپرداز) بر افزایش منابع بانک ملت تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: تلفن بانک، اینترنت بانک، همراه بانک، دستگاه پایانه فروش، دستگاه خودپرداز
  • حمید شاهبندرزاده، خداکرم سلیمی فرد، محمدحسین کبگانی صفحه 69
    از میان کاربری ها و خدمات موجود در شهر، توزیع و مکان یابی بهینه ی دستگاه های خودپرداز بانک ها به دلیل اهمیت روزافزون به گسترش و افزایش جمعیت شهرها، نحوه ارائه خدمات به مردم از موضوعات مهم به شمار می آید. انتخاب بهترین مکان برای دستگاه های خودپرداز تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون جمعیت، مجاورت با سایر تسهیلات شهری، نظام ترافیک، رقبا، قوانین و مقررات قرار دارد. این پژوهش به دنبال تعیین مکان مناسب دستگاه های خودپرداز بوده تا به گونه ای که تمام تقاضای مشتریان در سطح شهر بوشهر پاسخ داده شود. از اینرو این پژوهش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی گروهی در محیط فازی و همچنین با بهره گیری از روش های کمی تحقیق در عملیات و مدلسازی ریاضی مکان های مورد نظر را جهت استقرار دستگاه های خودپرداز تعیین نموده و ضمن اولویت بندی آنها، این مناطق را از نظر معیارهای مختلف مورد ارزیابی قرار می دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد که ضمن استقرار دستگاه های خودپرداز بانک ملت در سطح شهر بوشهر، الگوی پراکندگی این دستگاه ها مناسب نبوده و عملا برخی از این دستگاه ها از کاربری های لازم برخوردار نیستند (در حال حاضر تعداد 21 دستگاه در سطح بوشهر فعال می باشند). بنابراین با بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی گروهی در محیط فازی و همچنین ترکیب نتایج خروجی آن با روش تخصیص خطی و استفاده از نظرات کارشناسان حوزه بانکداری، یازده منطقه شناسایی و اولویت بندی گردید تا تمام نقاط شهر بوشهر تحت پوشش قرار گیرند و شهروندان دسترسی راحت و سریع به این دستگاه ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، دستگاه های خوپرداز، مدلسازی ریاضی، محیط فازی، بانک
|
  • Mohammad Ataei, Alireza Alinezhad, Neda Rahmany Page 1
    In this research the relationship between organizational citizenship behavior and human resource productivity in Islamic Azad University of Qazvin has been investigated. This research is a type of descriptive research which has been done by the base of correlation. In terms of goal, it is a practical research. Survey method has been used to collect the data. Statistical population is the personnel of Islamic Azad University of Qazvin. Bienstock's and his colleague's questionnaire has been used to evaluate the variables of organizational citizenship behavior which includes: loyalty behaviors, obedience behaviors and participation behaviors. A questionnaire has been made by researcher to evaluate the variables of human resource productivity. After determining the sample size the questionnaires have been sorted randomly and 183 questionnaires were distributed and collected. SPSS software has been used for statistical computing and data analyses have been done by Spearman and Regression Correlation methods. The results show that there is a significant and direct relationship between organizational citizenship behavior and human resource productivity. The correlation rate has been obtained 0.683.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Human Resource Productivity, Loyalty Behaviors, Obedience Behaviors, Participation Behaviors
  • Mastaneh Ghonji, Mohammad Chizari, Hassan Sedighi, Ali Rabiee Page 11
    This study was performed with aim of the management competency model with emphasis on postmodern change management (case study: ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare).20 managers of the Ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare were selected based on the purposeful sampling with maximum difference. Semi-structured interview was done and the questionnaire of postmodern change management was conducted. Articles and books related to the management in postmodern organizations, national websites of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare and job description of managers in the ministry of Cooperative, Labor and Welfare Social were studied. Management-Organizational competencies, Work place Competencies, Social Competencies and Personal Effectiveness Competencies were defined base on content analysis method. Postmodern Managerial competencies were divided to 20 axis competencies and 81 secondary competencies were divided. Validity and reliability of the model was confirmed at the end of research.
    Keywords: Competency Model, Postmodern Change Management, Ministry of Cooperative, Labor, Social Welfare
  • Khadijeh Amin Nezhad, Gholam Reza Memarzadeh Tehran, Mohammad Mobini Page 23
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of employee empowerment training periods. This is a descriptive study. Research Center for the research community experts, Housing and Urban Development that the number of inquiries from the personnel department, 74 respectively. Because of the limited sample size of the target population was chosen. To collect data, questionnaires of 27 questions were hidden. To analyze the data, descriptive statistics (mean and frequency) and inferential statistics (regression) was used. The results show that the enforcement of the greatest effect on employee skills training periods Dardzman little impact on employees 'skills, but the distance does not affect the employee's skills operating at the greatest impact on student employees. Time periods have little impact on knowledge, but knowledge does not affect the enforcement period. Enforcement agent has the greatest impact on employee attitudes.
  • Mehrzad Lotfi, Narges Sadat Nasabi Page 35
    It is undoubtedly, the today business world is the world of organizations and custodians of organizations’ creation, management and development, are human. Among humans, the role of managers as designers, navigator and administrators of the organization is no secret, so effective application of the system of selection, recruitment, retention, evaluation and development of them is important and special. This longitudinal and intervention study is based to determine the effect of 360-degree feedback evaluation in Shiraz University of Medical Sciences managers in 2012 and 2014. The study sample consisted of a total of 7 Managers and 418 questionnaires have been completed. Each manager were evaluated by himself, superiors, colleagues and subordinates. Data Analysis showed the status of each manager in the first and second stages. In first stage, results of one-way ANOVA test showed no statistically significant difference between the results of the managers and others, but in the second stage, significant differences were observed. Consequently, the results showed that result feedback have had an impact on performance.
    Keywords: 360 Degree Evaluation Model, Feedback, Managers, Superiors, Colleagues, subordinates
  • Ashraf Shah Mansouri, Mehdi Sokoot Arani Page 43
    The present study aims at identifying the effect of the transformational leadership style on municipal employees’ self-efficacy in city of Aran & Bidgol, Iran. The research objective is practical and it is based on the descriptive-casual and library-based for collecting data in literature review and study of related theories. Population of the study was all municipal employees in Aran & Bidgol, 100 people in number. And census method was utilized for sampling. For collecting data Base transformational leadership questionnaire and Sherer.et al self-efficacy questionnaire were administrated on subjects of the study. The questionnaires validity was verified by ten “10” expertise, and their reliability was tested based on Cronbach’s alpha. This investigation involves six hypotheses in which among them there is only one “1” primary hypothesis in evaluating effect of transformational leadership style on municipal employees’ self-efficacy. And the other secondary hypotheses concentrate in exploring the effect of aspects of transformational leadership style such as perfect characteristics, idealized behaviors, inspirational motivation, intellectual persuasion and personal considerations of managers on employees’ self-efficacy. Data analysis and the obtained scores from the administrated tests on variables proved all hypotheses and it showed that transformational leadership style has a significant effect on Aran & Bidgol municipal employees’ self-efficacy. Among various aspects of transformational leadership, the perfect characteristics have the most effect and personal considerations have the least one on employees’ self-efficacy.
    Keywords: Leadership, leadership style, Transformational leadership, Self, efficacy, Municipality of Aran, Bidgol
  • Javad Mehrabi, Mojtaba Golnari Page 49
    This study aimed to evaluate the relationship between job security and organizational citizenship's behavior of temporary and permanent staffs that is accomplished in Qazvin University of Medical Sciences. For this purpose, two variables, job security, and organizational citizenship behavior as default factors were considered. In today's competitive business environment, the major concern and movement of organizations shapes to survival and pervasive development. Therefore, critical issues and methods of performance evaluation, management and improvement, at the level of staffs and at the level of managers is one of the major and considerable topics. It seems that satisfaction with job security is one of the factors that have a direct and significant relationship with organizational citizenship behavior. In order to provide comments through libraries and information centers, materials and resources needed were attempted to provide, and by using these data obtained from the study and practical and theoretical studies, a questionnaire was designed. The questionnaire was developed based on a Likert scale. The respondents included employees of Qazvin University of Medical Sciences and a random sample of size n = 120. Bivariate descriptive and correlational research methods and data analysis, both descriptive and inferential (And with the help of SPSS and AMOS) was used. The results indicated a significant correlation between job security and organizational citizenship behavior of Qazvin University of Medical Sciences.
    Keywords: Job Security, OCB, Medical Staff
  • Ali Akbar Farhangi, Hamid Reza Bahrami, Hamzeh Zareh Elmi Page 61
    Knowing that now, for the banks, the use of electronic services on resources that affect the bank, is of high importance. The aim of this study was to investigate the effect of electronic banking services in the province is increasing bank reserves. In this study the method is descriptive - Ali. The population of the province is bank branches and 150 employees, respectively. The formula for calculation of the Cochran in the research community, we must be distributed 108 questionnaires among members of the sample. To gather data, the validity and reliability of the questionnaire was confirmed. Data using descriptive statistics (tables and graphs) and inferential statistics (binomial test, Friedman rank test) and analyzed by using SPSS software was used Based on the hypothesis. That the use of electronic banking services on cassava will increase bank reserves.
    Keywords: Telephone Banking, Internet Banking, Mobile Banking, Point of Sale Devices, ATMs
  • Hamid Shah Bandarzadeh, Khoda Karam Salimi Fard, Mohammad Hossein Kabgani Page 69
    According to services available in the city, optimal distribution and locate of Automatic Teller Machine of banks, due to the increasing importance of urban expansion and population growth, service delivery is considered as the most important issues. Choosing the best location for ATM influenced by several factors, including population, proximity to other facilities, urban traffic system, competitors, and regulations and is located. In this study, we sought to determine the proper place to be ATM so that all customer demand at Bushehr to be answered. Hence, in this paper we use descriptive - analytical method and fuzzy analysis hierarchy process, by using of the quantitative operations research methods and mathematical modeling location from which to deploy the ATM machine set while priority scheme, this area will be evaluated according to different criteria. This study shows the deployment of ATM bank machine in Bushehr, dispersal pattern and practice of some of these devices are not suitable for these devices the user is not required. So by using a hierarchical analysis in fuzzy environment and combined its output results with linear assignment method and use of banking experts, and the opinions of experts in the field of banking, eleven priority areas identified were scored until all points are covered and the citizens of the city of Bushehr quick and easy access to the this devices.
    Keywords: Location, Automatic Teller Machine, Mathematical Modeling, Fuzzy Environment, Bank