فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1394)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد شرافتی*، باقر ذهبیون صفحات 1-14
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل وجود عدم قطعیت در سیلاب های برآورد شده از مدل های بارش-رواناب،پارامترها و ساختار مدل بارش– رواناب و مقادیر ورودی مانند الگوی بارش می باشد. الگوی بارش از مهم ترین متغیرهای تصادفی ورودی به مدل های بارش-رواناب است.الگوی بارش دربرگیرنده مدت بارش، عمق بارش و نوسانات زمانی بارش در مدت رخداد آن می باشد. شناسایی دقیق متغیرهای تاثیرگذار بر الگوی بارش و بررسی عدم قطعیت های آن ها و در نهایت تحلیل این عدم قطعیت ها، کمک سودمندی در راستای تحلیل عدم قطعیت مدل سازی سیلاب می باشد..
    روش بررسی
    در این مقاله سعی شده است با معرفی مدل (RPG(Rain Pattern Generator که مبتنی بر شبیه سازی مونت کارلو و روش نمونه گیری خودکار می باشد، الگوی بارش متناسب با وقایع مختلف بارش در حوضه آبریز رودخانه سیمره با دقت مناسبی تولید گردد.
    بحث و نتیجه گیری
    با بررسی نتایج مشخص می گردد که 90 درصد مدت بارش مشاهداتی در باند معنی دار تولیدی مدل RPG و 98 درصد گام های زمانی الگوی بارش مشاهداتی در باند معنی دار الگوی بارش تولیدی توسط مدلRPG قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدل RPG، عدم قطعیت، مونت کارلو، الگوی بارش
  • فرشید کفیل زاده *، شکوفه زینلی، کاووس صلح جو صفحات 15-24
    زمینه و هدف
    بسیاری از عوامل بیماری زای انسانی در اثر تغییر در ساختار ژنی به اکثریت آنتی بیوتیک ها مقاوم شده اند و در نتیجه یافتن مواد ضدمیکروبی جدید ضروری است. با توجه به استفاده از گیاه حرا (Avicennia marina) در طب سنتی در منطقه جنوب ایران، این تحقیق به منظور بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره شاخه جوان و برگ بالغ گیاه حرا انجام گردید.
    روش بررسی
    عصاره های شاخه و برگ خشک شده گیاه حرا با استفاده از دستگاه سوکسیله و حلال های اتیل استات و متانل تهیه گردید. سپس اثرات ضدباکتریایی این گیاه با روش انتشار در چاهک، بر ضد چند باکتری گرم مثبت و گرم منفی، در سه حجم 10، 20 و 30 میکرولیتر با غلظت mg/ml 100 بررسی و قطر هاله عدم رشد در اطراف چاهک ها اندازه گیری شد. هم چنین میزان MIC و MBC عصاره های شاخه و برگ گیاه حرا تعیین گردید.
    یافته ها
    بیشترین قطر هاله عدم رشد با 28 میلی متر هم با عصاره شاخه و هم با عصاره برگ گیاه حرا با استفاده از حلال اتیل استات در حجم 30 میکرولیتر برای باکتری شیگلا دیسانتری وکمترین مقدار MICو MBCبرای باکتری باسیلوس سابتیلیس با عصاره شاخه با حلال اتیل استات به ترتیبmg/ml 4/0و mg/ml5/0تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره شاخه گیاه حرا با حلال اتیل استات، اثر ضدباکتریایی مناسبی بر علیه باکتری های گرم مثبت دارد و به نظر می رسد که بافت گیاهی شاخه دارای ترکیبات بیولوژیک فعال ضدمیکروبی بیشتری نسبت به بافت برگ باشد.
    کلیدواژگان: marina Avicennia، گیاه حرا، اثر ضد باکتریایی، خور تیاب، بندرعباس
  • مرتضی نادری، مستوره دارابی صفحات 25-30
    زمینه و هدف
    روابط بوم شناختی بین طعمه خواران و طعمه آن ها در دو گونه از پرندگان کنار آب زی، شامل سلیم خرچنگ خوار (Dromas ardeola) و صدف خوار(Haematopus ostralegus) از خردادماه تا اسفندماه 1383 در مصب رودخانه زهره واقع در منطقه سجافی هندیجان مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    با استقرار 7 قطعه ترانسکت در منطقه ابتدا تراکم گونه های پرنده مورد نظر در ترانسکت های مختلف محاسبه شده و تراکم اقلام غذایی اصلی مورد استفاده توسط آن ها نیز محاسبه گردید. برای برآورد تراکم و فراوانی این دو گونه از روش پلات دایره ای متغیر(VCP)، در مورد خرچنگ ها از روش فاصله تا نزدیک ترین همسایه و برای صدف های دو کفه ای از روش کوادرات ها بهره گیری شد. داده های به دست آمده با نرم افزار DISTANCE مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاکی از آن بود که رژیم غذایی اصلی سلیم خرچنگ خوار و صدف خوار در منطقه مورد نظر به ترتیب نوعی خرچنگ ساکن در بسترهای گلیEurycarcinus orientalis و صدف های متعلق به خانواده Cardidae می باشد. جمعیت خرچنگ ها به صورت کپه ای بوده و طعمه خوار مجبور است کپه ای را انتخاب نماید که انرژی دریافتی خود را به حداکثر برساند. بنابراین پراکندگی تراکم سلیم خرچنگ خوار رابطه معنی داری با پراکنش تراکم خرچنگ دارد (R2= 0.875، P<0.005) ولی چنین رابطه ای بین صدف خوار و صدف های دوکفه ای مشاهده نگردید(R2= 0.072، P<0.005).
    کلیدواژگان: روابط طعمه و طعمه خوار، روش های فاصله ای، الگوهای توزیع مکانی، صدف های دوکفه ای، پرندگان کنارآبزی
  • آرش کیایی، محمدرضا توکلی محمدی، احمد خدادادی صفحات 31-48
    زمینه و هدف
    به روش احیای خاک های آلوده با استفاده از میدان الکتریکی، الکتروکینتیک گفته می شود که بیشتر برای آلاینده زدایی فلزات سنگین، آنیون ها و ترکیبات آلی قطبی از خاک استفاده می شود. در این مطالعه به بررسی بازدهی حذف جیوه از خاک رس (با نسبت وزنی کائولن به ماسه 2 به 1) با اعمال این روش و تعیین شرایط حذف بهینه پرداخته شده است. کائولن به علت جذب شدید آلاینده و شبیه سازی مناسب سایت آلوده، شرایط مناسبی برای ارزیابی بازدهی روش الکتروکینتیک فراهم می کند.
    روش بررسی
    در این تحقیق، غلظت جیوه کل خاک 800 mg/kg و مدت زمان آزمایش ها 32 روز در نظر گرفته شدند. آزمایش ها در دو گرادیان ولتاژ 1 و 5/ 1 VDC/cm و به ازای به کارگیری محلول های 1/ 0 مول Na-EDTA، 0/1 و 4/ 0 مول KI و آب مقطر به عنوان کاتولیت انجام شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که بهترین بازدهی (03/ 99%) زمانی به دست آمد که محلول 4/ 0 مول KI با گرادیان ولتاژ 1 VDC/cm به کار گرفته شد. در ادامه پروفیل های جریان الکتریکی، pH مخازن کاتد و آند و pH، رطوبت و هدایت الکتریکی خاک ترسیم شدند و مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پالایش الکتروکینتیک، خاک آلوده، جیوه، KI، Na، EDTA
  • سید قاسم قربان زاده زعفرانی*، شهلا جمیلی، جبیب الله ناظم، فرهاد عربها، امید رضا تونی صفحات 49-64
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر، به منظور بررسی تاثیر غلظت کادمیوم (Cd) بر روی میزان آهن خون کپور معمولی انجام شد.
    روش بررسی
    نمونه برداری به صورت تصادفی به وسیله تور کششی ازاستخر پرورشی واقع در بابل انجام شد. ابتدا ماهیان طی 48 ساعت با شرایط آزمایشگاه سازگاری یافته و سپس در قالب 4 گروه شامل گروه شاهد و سه گروه آزمون با غلظت متفاوت (mg/L 296/4 = mg/L، A 127/7 = mg/L،B 656/8 = C) قرار گرفتند. تعداد آکواریم ها 12 عدد و تعداد ماهیان هرآکواریم 12 قطعه بود. در طول آزمایش سعی شد تا شرایط محیطی یکسانی برای تمامی آکواریم ها لحاظ گردد. خون گیری از ماهیان در زمان 48، 72 و 96 ساعت از ورید دمی و قلب انجام شد. غلظت کادمیوم و آهن خون پس از هضم اسیدی نمونه های خونی به وسیله ماکروویو، با دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین وزنی و طولی (طول کل) ماهیان به ترتیب 6/ 163 گرم و 6/ 23 سانتی متر بود. در این مطالعه مشخص گردید که میزان جذب کادمیوم در زمان های بیشتر، متمایزتر می باشد و به طور کلی افزایش معنی داری (p<0.05، n=3) در طول زمان در غلظت های کادمیوم خون (در مقایسه با شاهد) مشاهده می شود که چون خون به عنوان ناقل عمل می کند و محل انتقال فلزات سنگین چون کادمیوم به ارگان های هدف می باشد، روند مشخصی ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با رد فرضیه «غلظت یون کادمیوم با تداخل با آهن خون ماهی کپور معمولی تاثیر معنی داری بر کاهش میزان آهن موجود در خون دارد»، ارتباط معنی داری (p<0.05، n=3) بین افزایش کادمیوم جذب شده در خون و تغییرات آهن خون مشاهده نشد که می توان نتیجه گرفت احتمالا جایگزینی و تداخل کادمیوم با آهن خون در گردش خونی رخ نمی دهد و تغییرات آهن خون در طول آزمایش تاثیر غلظت کادمیوم، احتمالا به دلیل ایجاد تغییرات فیزیولوژیک ناشی از استرس در خون ماهی می باشد.
    کلیدواژگان: کادمیوم، آهن، خون کامل، سمیت، کپور معمولی (Cyprinus carpio)
  • امیر هدایتی آقمشهدی*، حمیدرضا جعفری، ناصر مهردادی، هدایت فهمی، پروین فرشچی، سمانه زاهدی صفحات 65-86
    زمینه و هدف
    حوضه آبریز خزر یکی از شش حوضه اصلی کشور است که به دلیل رشد و توسعه فعالیت های انسانی طی دهه های گذشته ناشی از توسعه برنامه های آمایش سرزمین موجب تغییرات شدید پوشش زمین در این حوضه شده است که این موضوع خود موجب ایجاد تاثیرات نامطلوبی بر روی منابع آب در این حوضه شده است.
    روش بررسی
    در این مقاله برای بررسی تاثیر آمایش سرزمین بر روی منابع آب در قالب تغییرات پوشش زمین، ابتدا به بررسی تغییرات پوشش زمین در زیر حوضه های خزری می پردازیم و در مرحله بعد عوامل فشار بر منابع آب توسط روش FANP امتیازدهی، در نرم افزار IDRISI نقشه سازی و در نرم Arc GIS روی هم اندازی شده و وضعیت مدیریت منابع آب در هر زیر حوضه خزری مشخص می شود. در نهایت و توسط نرم افزار Excel رگرسیون و ارتباط بین تغییرات پوشش زمین ناشی از آمایش سرزمین و مدیریت منابع آب در حوضه خزر مشخص خواهد شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که در فاصله بین سال های 2001 تا 2012، زیرحوضه تالش با 91 /28 درصد بیشترین و زیرحوضه سفیدرود با 18/ 8 درصد کمترین میزان تغییرات را در بین زیرحوضه های خزری داشتند. هم چنین امتیازدهی نهایی مدیریت منابع آب در زیرحوضه های خزری نشان می دهد که زیرحوضه ارس با 499617/ 0 امتیاز بیشترین و زیرحوضه هراز قره سو با 158627/ 0 امتیاز کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. از طرفی نتایج تعیین وابستگی تغییرات پوشش زمین ناشی از آمایش سرزمین و مدیریت منابع آب در زیرحوضه های خزری مشخص می کند که R-Squerd این وابستگی برابر با 645/ 0 می باشد که نشان از وابستگی نسبتا بالایی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تغییرات پوشش زمین، مدیریت منابع آب، حوضه خزر
  • محمدرضا خانی، محمدصادق سخاوتجو، نعمت الله خراسانی، گلاله شهاب پور صفحات 87-95
    زمینه و هدف
    دی اکسیدگوگرد به عنوان یکی از آلاینده های مهم بر روی گیاهان، جانوران و اشیاء اثرات غیر قابل جبرانی را بر جای می گذارد، لذا پایش و کنترل آن از اهمیت زیادی برخوردار است. شاخص های بیولوژیکی به عنوان شناساگرهای آلاینده های هوا در محیط های شهری و صنعتی می توانند در جهت کنترل آلودگی هوا، هدایت کننده های مناسبی باشند. گل سنگ ها از جمله شاخص های بیولوژیکی هستند که در این رابطه به کار برده می شوند. لذا بررسی کارآیی و تاثیرپذیری پایش زیستی دی اکسیدگوگرد با استفاده از گل سنگ lecanora muralis، مدنظر قرار گرفت.
    روش کار
    در این تحقیق گل سنگ موردنظر درون کیسه های مخصوص، در تماس با گاز دی اکسیدگوگرد در غلظت های40،100 و 200ppb به مدت سه ساعت قرار داده شدند. سپس میزان تخریب کلروفیل a و b، a + b و نسبت 415/OD435OD از طریق غوطه ور ساختن 20 میلی گرم از وزن خالص گل سنگ در 10 میلی لیتر محلول DMSO اندازه گیری شد.
    یافته ها
    براین اساس، میانگین تخریب کلروفیل a و bدر نمونه های درمعرض تماس با SO2 نسبت به نمونه شاهد به ترتیب 3/ 77% و 1/ 94% بود و در تمامی موارد تخریب کلروفیل a و b، a + b، رابطه مستقیم بین میزان تخریب و غلظت آلاینده وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بنابراین با استفاده از حساسیت بالای گل سنگ ها به جذب گاز SO2 می توان وجود یا عدم وجود آلاینده ی دی اکسیدگوگرد و مقدار آن را در هوا پایش نمود و این پایش به عنوان راهکاری موثر امکان پذیر و قابل کاربرد است.
    کلیدواژگان: شاخص زیستی(Bioindicator)، گل سنگ (Lichen)، دی اکسیدگوگرد، پایش آلودگی هوا
  • زینب غلامی*، سیدمحمدباقر نبوی صفحات 97-103
    زمینه و هدف
    شهر خرمشهر در 128 کیلومتری اهواز و در جنوب غربی خوزستان واقع است. رودخانه کارون قبل از رسیدن به خلیج فارس در شهر خرمشهر به دو شاخه بهمن شیر و حفار تقسیم می شودکه باتوجه به اهمیت رودخانه حفار و وضعیت هیدرولوژیکی آن بررسی موجودات ماکروبنتیک آن اهمیت می یابد.
    روش کار
    در این پژوهش تعداد 10 ایستگاه در محدوده مطالعاتی انتخاب شد و نمونه برداری ها از اسفند 86 آغاز و در شهریور 87 پایان یافت. نمونه برداری ها توسط گرب ون وین با وسعت 025/0 مترمربع در دو، فصل گرم و سرد و در هر فصل یک بار انجام گرفت. هم چنین پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب شامل دما، DO pH، و شوری نیز اندازه گیری شد. میزان کل موادآلی درون رسوبات با استفاده از روش احتراق وآنالیز دانه بندی رسوبات در هر ایستگاه با استفاده ازروش بوکنن انجام گرفت.
    نتیجه
    از میان گروه های بنتوزی شناسایی شده بیشترین فراوانی به ترتیب عبارت است از پرتاران 19/65 %، شکم پایان 65/29 %، دوکفه ای ها 97/4 % و حشرات 18/0 %. در ایستگاه هایی که میزان مواد محلول بالا بود، شمار ماکروبنتیک ها کاهش چشم گیری داشت. در ایستگاه 1 (کارخانه صابون سازی) و در بافت های رسوبی سیلتی – رسی و شن ریز تعداد آن ها زیاد بود. بیشترین فراوانی بنتیک ها در ایستگاه های پایین دست رودخانه مشاهده شد که میزان مواد آلی موجود در رسوبات در این ایستگاه ها کمتر بوده است. به طور کلی اجتماعات بنتیک در بافت های رسوبی با مواد آلی کم و ذرات رسوبی شن ریز درشت تر بیشترین فراوانی را دارا بودند.
    کلیدواژگان: رودخانه حفار، ماکروبنتیک، میزان کل مواد آلی، دانه بندی رسوبات
  • متین خالقی، علیرضا صفاهیه، احمد سواری، بابک دوست شناس، فریدون عوفی صفحات 105-113
    زمینه و هدف
    این تحقیق با هدف شناسایی و معرفی گونه های غالب ستاره های دریایی و مارسانان در سواحل خلیج چابهار طی یک دوره زمانی از آبان ماه سال1387 تا شهریورماه سال1388 انجام گرفت.
    روش بررسی
    منطقه مورد مطالعه دارای 60 کیلومتر خط ساحلی است که در منتهی الیه جنوب شرقی ایران و سواحل دریای عمان- استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است. نمونه برداری هر دو ماه یک بار به هنگام جزر کامل از 5 ایستگاه انتخابی به صورت تصادفی و به وسیله پرتاب کوادرات m1m×1 صورت گرفت. سپس نمونه های جمع آوری شده به وسیله عوامل شناسایی معتبر بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این بررسی، شناسایی 7 گونه Aquilonastra burtonii، Astropecten phragmorus، Astropecten hemprichi، Macrophiothrix elongate، Macrophiothrix cheneyiاستکه متعلق به 2 ردهAsteroidea و Ophiuroidea، 3 راسته Spinulosa، Paxillosida، Ophiurida و 3 خانواده Asterinidae،Astropectinidae، Ophiotrichidaeمی باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    گونه Aquilonastra burtoniiدر همه ایستگاه ها به جز ایستگاه 5 حضور داشت. گونه Astropecten phragmorusدر ایستگاه های 4 و 5 و گونه Astropecten hemprichiدر ایستگاه های 2 و 4 یافت شد. گونه های Macrophiothrix cheneyiو Macrophiothrix elongataدر ایستگاه های 2، 3 و 4 مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ستاره های دریایی، مارسانان، شناسایی، خلیج چابهار
  • سعید شفیعی ثابت*، محمدرضا ایمان پور، باقر امینیان فتیده، سعید گرگین صفحات 115-126
    زمینه و هدف
    در این پژوهش ساختار مورفولوژیک جمعیتی ماهی سفید (Rutilus frisii kutum Kamenskii، 1901) در سواحل جنوب غربی دریای خزر ناحیه بندرکیاشهر و بندرآستارا با استفاده از Truss Network System مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    به این منظور تعداد 315 عدد ماهی سفید طی فصل صید ماهیان استخوانی دریای خزر در سال 87-1386 از سواحل جنوب غربی دریای خزر ناحیه بندرکیاشهر و بندرآستارا به ترتیب توسط شرکت های تعاونی پره ساحلی و دام گوش گیر صید شدند و پس از انتقال به آزمایشگاه ماهی شناسی 23 فاصله-محل ریخت سنجی (Land Marks) و هم چنین 4 مشخصه قطر چشم، فاصله بین دو چشم، طول فورک (چنگالی) و طول کل در هر ماهی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در نتایج حاصل از تحلیل واریانس یک طرفه (One-way ANOVA) برای ویژگی های ریخت سنجی، تعداد 14 مشخصه ریخت سنجی در بین نمونه ها شامل طول کل، طول استاندارد، قطر حدقه چشمی، فاصله اولین خار باله پشتی تا ابتدای باله سینه ای، نوک پوزه تا ابتدای باله شکمی، محل اولین شعاع باله دمی بالا تا اولین شعاع باله دمی پایین، محل اولین شعاع باله دمی بالا تا محل آخرین شعاع نرم باله مخرجی، محل آخرین شعاع نرم باله پشتی تا محل اولین خار باله مخرجی، محل آخرین شعاع نرم باله پشتی تا محل اولین شعاع باله دمی (بالا)، محل اولین شعاع باله دمی (پایین) تا محل آخرین شعاع نرم باله مخرجی، محل ابتدای باله شکمی تا محل آخرین شعاع نرم باله پشتی،محل اولین شعاع باله دمی (بالا) تا محل اولین خار باله مخرجی، نوک پوزه تا غشاء پایه آبششی و محل اولین خار باله پشتی تا غشای پایه آبششی در سطوح مختلف تفاوت معنی داری داشت که نشان دهنده تنوع ریخت شناسی بارز در ماهیان سفید این دو ناحیه شیلاتی می باشد. در مجموع نتایج نشان داد که از نظر ساختار مورفولوژیک جمعیتی، جمعیت ماهی سفید نمئنه برداری شده در ناحیه بندرکیاشهر از لحاظ آماری به طور معنی داری با جمعیت ماهی سفید در ناحیه بندرآستارا متفاوت است.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، Rutilus frisii kutum، Truss network system، بندرکیاشهر، بندرآستارا
  • غزل منزوی، عبدالرسول سلمان ماهینی*، حبیب الله یونسی صفحات 127-146
    زمینه و هدف
    در شهر زنجان هیچ گونه فعالیتی در جهت دفن بهداشتی زباله صورت نگرفته و در حال حاضر، تنها به عملیات تلنبار کردن زباله در محلی در نزدیکی این شهر اکتفا می شود. با توجه به مخاطراتی که این روش در پی دارد، باید هرچه سریع تر مکانی مناسب جهت دفن بهداشتی پیشنهاد گردد. یک محل دفن نامناسب ممکن است اثرات منفی بسیاری را به همراه داشته باشد. قوانین و مقررات موجود مرتبط با ارزیابی اثرات محیط زیستی، بر الزام استفاده از آن برای پروژه های بزرگ عمرانی نظیر محل های دفن زباله شهری تاکید می نماید.
    روش RIAM (ماتریس ارزیابی اثرات سریع)، انجام یک ارزیابی روشن و سریع از مهم ترین اثرات را تضمین می کند. در کنار مزایای بسیار، این روش دارای ایرادهایی نیز می باشد و آن تاثیر ذهنیت ارزیاب بر عدد دهی به اثر فعالیت ها بر پارامترهاست. از این رو، در تحقیق حاضر برای تبدیل ذهنیت به عینیت و برای ارتقاء روش RIAM، از روش AHP(فرایند تحلیل سلسله مراتبی) استفاده شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش، ارزیابی محل فعلی دفن زباله شهر زنجان، به همراه چند محل پیشنهادی دیگر، با استفاده از تلفیق دو روش RIAM و AHP انجام پذیرفته است که در نهایت اثرات هر یک از محل ها بر محیط زیست منطقه مورد ارزیابی قرار گرفته و با یک دیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    در این فرایند، ما روش RIAM را با روش AHP تلفیق کردیم و محل فعلی دفن زباله در مقایسه با دیگر محدوده های مورد مطالعه، کمترین امتیاز منفی را کسب کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که می توان روش RIAM را از طریق تلفیق آن با روش AHP ارتقاء بخشید. این تلفیق، ایده های بحث برانگیز را در زمینه امتیازدهی اثرات به فرصتی برای شمول نظرات کارشناسی تبدیل کرده و موفقیت امتیازدهی هماهنگ اثرات را به میزان زیادی افزایش داده است.
    کلیدواژگان: دفن زباله شهری، زنجان، ماتریس ارزیابی اثرات سریع، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • نازنین یداللهی*، نعمت الله خراسانی، اسدالله متاجی، وحید اعتماد، المیرا کاظمی جهندیزی صفحات 147-157
    زمینه و هدف
    سرخس ها و خویشاوندان آن مخصوص مناطق مرطوب می باشند و به همین دلیل جنگل های شمال ایران رویشگاه های مناسبی برای آن ها به شمار می روند. در ایران مطالعاتی در زمینه عوامل محیطی این گونه صورت نگرفته است. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل محیطی در پراکنش سرخس عقابی در ارتفاعات مختلف جنگل های هیرکانی است این مطالعه در بخش شمال غربی پارک ملی گلستان صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    پلات هایی به صورت کاملا تصادفی در ارتفاعات مختلف پارک انتخاب گردید و در مناطق حضور گونه به روش میدانی، به صورت تصادفی نمونه برداری از خاک و گونه های همراه صورت گرفت.
    پس از ثبت اطلاعات موجود، نسبت به تهیه نمونه خاک از مرکز قطعه نمونه، به عمق 30 سانتی متری اقدام شد. سپس ارتباط متغیر های محیطی و پوشش گیاهی با استفاده از آنالیز مولفه های اصلی(PCA) تعیین گردید.
    یافته ها
    با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه های معرف (TWINSPAN)، پوشش گیاهی منطقه طبقه بندی و منجر به تفکیک سه گروه اکولوژیک و در هر گروه چند گونه معرف شناسایی شد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از آنالیز دو طرفه گونه های معرف، حاصل ماتریس 62 گونه و 18 پلات به مساحت 100 متر مربع می باشد.نتایج حاصل از آنالیز (PCA) نشان داد که گروه ها بر اساس حاصلخیزی خاک از هم جدا شده اند و پراکنش گروه های اکولوژیک در منطقه تحت تاثیر خصوصیات شیمیایی یا به نوعی مرتبط با شرایط حاصل خیزی رویشگاه است.
    کلیدواژگان: سرخس عقابی، پارک ملی گلستان، جنگل های هیرکانی، آنالیز مولفه های اصلی، آنالیز دو طرفه گونه های معرف
  • علی رضایی، حسنعلی لقایی، حسین بری ابرقویی، علیرضا میکائیلی تبریزی صفحات 159-169
    زمینه و هدف
    این تحقیق در راستای معرفی معیارها و روش ها جهت طراحی فضاهای باز تفرجی علاوه بر اصول طراحی منظر در مناطق گرم و خشک فلات ایران با مطالعه موردی یزد می باشد. شناخت کامل عناصر اقلیمی این مناطق و نحوه تاثیر آن ها بر روی شرایط آسایش انسان در فضای باز، زمینه اولیه مطالعه را تشکیل داده، سپس به نحوه کاهش این تاثیرات و تعدیل آن پرداخته شد.
    روش بررسی
    با نظر سنجی در سطح شهر نسبت به تعیین عملکردهای فضاهای تفرجی یزدو ارتباط آن با فضای سبز پرداخته شد. نتایج نشان داد که تاج پوشش زیاد در تعدیل اقلیم و جذب مردم نقش دارد و همچنین وجود آب در فضاهای مورد علاقه مردم نقش اصلی را ایفا می کند. فضای منتخب مردم علاوه بر وجود برودت تبخیری ناشی از آب و گیاهان پوششی، ارجعیت موقعیت مکانی شیب شمالی دامنه کوه و علاقه به منظر بومی و کفپوش های آجری هماهنگ با بستر طبیعی بود. بدین ترتیب معیار های طراحی کاشت با گونه های گیاهی مناسب شکل گرفت که در جهت ایجاد یک میکر و اقلیم و یا مینیاتوری کردن فضای مرکزی به همراه کاهش جذب اشعه آفتاب می باشد.
    یافته ها و
    نتایج
    در انتها با تطبیق نتایج نظر سنجی و چگونگی تاثیر عناصر اقلیمی نتایجی به عنوان معیار همانند جهت گیری مناسب فضاهای باز و مسیرها و رعایت تناسبات مناسب این فضاهاو ایجاد شیب های مصنوعی شمالی در فضای مینیاتوری مرکزی برای گیاهان پوششی و خاص و استفاده از تکنیک های طراحی کاشت جهت ایجاد میکرو کلیما که از نتایج این تحقیق می باشد معرفی شد.
    کلیدواژگان: مناطق گرم و خشک، طراحی منظر، تفرج، اقلیم آسایش، طراحی کاشت
  • داریوش یوسفی کبریا*، سیده فاطمه سید علیپور، مهدی دهستانی صفحات 171-188
    مقدمه و هدف
    بیشتر صنایع کاغذ و مقواسازی برای دفع پسماندهای تولیدی خود، صرف نظر از هزینه های گزاف، از دو روش متداول سوزاندن و دفن در خاکچال استفاده می کنند. ترکیبات خطرناک موجود در این نوع پسماندها، سبب آلودگی های محیط زیست و به خطر افتادن سلامت بشر می شود. بسیاری از مطالعات سال های اخیر نشان می دهد که بعضی از ضایعات حاصل از صنایع کاغذ و مقوا می تواند به عنوان مواد اولیه در صنعت ساختمان به کار رود. این تحقیق با هدف تعیین درصد بهینه اختلاط پسماند مقواسازی در تهیه بتن سبک غیر باربر انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق از دو نوع پسماند کارخانه مقواسازی (پسماند نوع1 حاوی مقوا و ماسه و پسماند نوع2 حاوی نایلون، یونولیت و مقوا) که بیشترین حجم پسماندها را تشکیل می دهند استفاده شد. مشخصات فیزیکی و میکروبی پسماندها مطابق ASTM اندازه گیری شد. همچنین ترکیب های مختلف شیمیایی پسماندها شامل عناصر مختلف با استفاده از میکروسکوپ الکترونی اندازه گیری شد. پس از آماده سازی نمونه ها، آزمایش های مورد نظر برای تعیین درصد بهینه اختلاط پسماند در بتن در سنین 7، 14 و 28 روز انجام شد.
    یافته ها
    از آنجاییکه pH نمونه بتن های تازه حاوی پسماند بزرگتر از 12 می باشد، می توان مطمئن شد که هیچ گونه مشکل میکروبی وجود نخواهد داشت. به طورکلی استفاده از پسماند در تولید بتن سبب کاهش مقاومت فشاری نمونه ها می شود. مقایسه مقاومت فشاری بتن های حاوی پسماند نوع1 و نمونه بتن های حاوی هر دو نوع پسماند، نشان می دهد با کاهش میزان پسماند نوع 2 نسبت به پسماند نوع1 مقاومت فشاری بتن بهبود می یابد. نتایج حاصل از آزمایش چگالی خشک، نشان دهنده کاهش چگالی نمونه های بتنی حاوی پسماند با افزایش درصد جایگزینی پسماند در بخش ماسه می باشد. همچنین استفاده از پسماند نوع2 باعث سبک تر شدن نمونه های بتنی نسبت به نوع1 می شود. مقادیر بهینه درصدهای جایگزینی پسماند بجای بخش ماسه بتن برای نمونه های حاوی پسماند نوع 1 و نوع 2، به ترتیب 70 و 75 و همچنین برای نمونه های حاوی هر دو نوع پسماند، 49 درصد پسماند نوع 1 و 21 درصد پسماند نوع 2 می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از پسماند نوع1 در تولید بتن به لحاظ اقتصادی و زیست محیطی به سبب استفاده از سیمان کمتر رضایت بخش تر می باشد. استفاده از پسماندهای کارخانه های مقواسازی در تولید بتن سبب صرفه های زیست محیطی و اقتصادی (سودآوری و تولید اشتغال، کاهش هزینه های انتقال پسماندها به محل دفن، کاهش وزن سازه، استفاده از پسماند به جای خرید ماسه و کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از سوزاندن و دفن پسماندها در خاکچال) می شود.
    کلیدواژگان: پسماندهای صنعتی، کارخانه بازیافتی مقواسازی، بتن سبک غیر باربر، مقاومت فشاری
|
  • Ahmad Sharafti*, Bagher Zahabiyoun Pages 1-14
    Introduction
    The existence of random variables is the major reason for uncertainty in flood modeling. One of the major random variables that can affect the shape of flood hydrographs is storm pattern among others. Storm pattern include duration، depth and time distribution for any event producing its corresponding flood event. Therefore، uncertainty analysis of flood modeling depends on uncertainty analyses of those effective variables of storm pattern.
    Material And Method
    RPG model is introduced and it used of Monte Carlo simulation and Bootstrap Resampling to generate rainfall pattern on Seymareh catchment.
    Result And Discussion
    Result of this paper show that 90 percent of observed rainfall duration and 98 percent of observed rainfall pattern exit in generated RPG band.
    Keywords: RPG model, uncertainty, Monte Carlo, Rainfall Pattern
  • Farshid Kafilzadeh*, Shekoufeh Zeinali, Kavous Solhjoo Pages 15-24
    Introduction and
    Objective
    Many pathogens responsible for human disease have become resistant to antibiotics and therefore finding new antibacterial agents are essential. Regarding to the fact that mangrove plant (Avicennia marina) has been used in traditional herbal medicine in south of Iran, this study has been designed to identify the antibacterial effect of extract of mature leaf and young branch of the mangrove plant.
    Methods
    The extracts of dried leaf and branch were prepared using Soxhlet extraction method and ethyl acetate and methanol were used as solvents. Then the antibacterial effects of this plant were screened by using well agar diffusion technique against few gram positive and negative bacteria, in three different volumes of 10, 20, and 30 microliter, with concentration of 100mg/ml and the diameter of inhibitory zone was measured. Also MIC and MBC of extract of leaf and branch of mangrove plant were measured.
    Results
    The highest inhibitory zone (28mm) with ethyl acetate extract of both branch and leaf of mangrove plant in volume of 30 µl, was in Shigella dysenteriae. Lowest MIC (0.4mg/ml), MBC (0.5mg/ml) with extracts of branch using ethyl acetate as solvent was shown for Bacillus subtilis.
    Conclusions
    Results of this research has shown that extract from branch of mangrove plant using ethyl acetate as solvent has beneficial antibacterial effect against gram positive bacteria and it appears that plant structure of the branch has bigger active biological antimicrobial effect in compare to leaf.
    Keywords: Avicennia marina, Mangrove plant, Antibacterial effect, Khoor, e, Tiab, Bandar Abbas
  • Morteza Naderi, Mastoureh Darabi Pages 25-30
    Introduction
    Ecological relations between foragers and their prey in two species of waders, crab plover (Dromas ardeola) and oystercatcher (Haematopus ostralegus), were studied in Zohre river mudflats over 9 months between summer 2004 to winter 2005.
    Material and Methods
    Seven line transects each with about 400 meters were detected in two sides of the river that four of which were located in the river estuary. The main food of crab plover and oystercatcher were determined via direct sighting, collection of shells scattered around nests, hunting and exploring the stomach contents Variable Circular Plot or VCP and distance to nearest neighborhood and quadrate methods were used for birds, crabs and cockles density and abundance estimation respectively. Then acquired data were analyzed by DISTANCE software.
    Results
    This study showed that the main food of crab plover and oystercatcher are Eurycarcinus orientalis and cockles from Cardidae family (Trachycardium and Laevicardium genuses) respectively. Crab populations are generally distributed in patches and the area between patches is taken to be devoid of prey. Foragers (Crab plover) must maximize their rate of energy intake and do not spend time and energy traveling between patches whereas tide is a time limiting factor. In this study it was found that crab plover should select the patch where they obtain the highest intake rates and its population is highly correlated with crab’s populations (= 0.875, P < 0.005). But there is no significant relationship between oystercatcher population density distributions with cockles (= 0.072, P < 0.005). The results suggest that measurement of prey availability can account for prey activity patterns.
    Keywords: Prey, predator relationships, Distance methods, Spatial distribution patterns, Cockles, Waders
  • Arash Kiayee, Mohammad Reza Tavakoli Mohammadi, Ahmad Khodadadi Pages 31-48
    Introduction
    Electrokinetic is restoration method of contaminated soils using electric field. This method is used to decontaminate of heavy metals, anions and polar organic compositions from the soil. In this study, mercury removal efficiency from the clayey soil with 2/1 weight ratio of kaolin to sand is considered using this method and then optimum removal conditions are determined. The Kaolin provides suitable conditions to evaluate the electrokinetic method efficiency due to intense absorption of pollutant and suitable simulation of the contaminated site.
    Materials And Method
    In this research, total mercury concentration of the soil was 800 mg/kg and tests duration was 32 days. Experiments were performed in two voltage gradients of 1.0 and 1.5 VDC/cm and employing 0.1 M Na-EDTA, 0.1 & 0.4 M KI solutions and distilled water as catholyte.
    Results And Discussion
    The results showed that the best efficiency, 99.03%, was achieved when the 0.4 M KI solution was employed with the 1.0 VDC/cm voltage gradient. Then, the profiles of electrical current, pH of anode and cathode reservoirs and pH, water content and electrical conductivity of soil were plotted and were discussed.
    Keywords: Electrokinetic remediation, contaminated soil, Mercury, KI, Na, EDTA
  • Seyed Ghasem Ghorbanzadeh Zafarani*, Shahla Jamili, Habibolla Nazem, Arabha Farha, Toni Omid Reza Pages 49-64
    Introduction
    The present study was carried out in order to examine the impact Cadmium on amount of iron in the blood of common carp.
    Material And Methods
    Sampling of common carp was carried out randomly from a fish culture pond in southeast of Babol by trawling. Firstly the fish were become compatible with the laboratory conditions during 48 hours and then have been influenced by different concentrations through one blank and 3 experimental groups of A (4.296 mg/l), B (7.127 mg/l) and C (8.656 mg/l). There were 12 aquariums, each including 12 pieces of fish. It was tried to apply an equal environmental condition for all of the aquariums during the experiment. Bleeding was done from the fish vein and heart after 48, 72 and 96 hours of anesthetizing.. Concentrations of cadmium and iron have been determined by ICP-OES after acid digestion of blood samples by Microwave.
    Results And Discussion
    In analyzing Cadmium, the fish average weight and length (total length) were 163.6 g, 23.6 respectively In this study it has been identified that the absorption scale of Cadmium increases as the time passes and generally it showed a significant increase (p<0.05, n=3) during the time in cadmium concentrations of blood comparing the blank sample. This has no significant trend since the blood acts as a carrier and is a junction for heavy metals such as cadmium to the target organs. Furthermore, in addition to refusal of this theory that: "concentration of lead and cadmium ions by interactions with common carp blood iron has a significant impact on iron amount in blood", there has not seen any significant relation (p<0.05, n=3) between increasing of the amount of absorbed Cadmium and blood iron changes. Therefore, it could be concluded that probably no interaction between cadmium, and blood iron happens in blood circulation and the blood iron changes during the test is probably because of some physiological changes resulting from stress in fish blood.
    Keywords: lead, cadmium, iron, whole blood, toxicity, common carp (Cyprinus carpio)
  • Amir Hedayati Aghmashhadi*, Hamidreza Jafari, Naser Mehrdadi, Hedayat Fahmi, Parvin Farshchi, Samaneh Zahedi Pages 65-86
    Introduction
    Caspian basin is one of the six basins of the country due to the development of human activities over the past decades by land use plans cause severe changes in land cover in this basin That it can cause undesirable effects on water resources in the basin.
    Material And Methods
    In this paper, to evaluate the effect of land use on water resources in the form of land-cover change, First, to assess the changes in land cover in the Caspian basin, And then the pressure on water resources scoring using FANP method then in the IDRISI software maps are made and in the Arc GIS maps overlay. Finally, and by Excel software Regression and correlation between changes in land cover and land use management of water resources in the Caspian basin will be determined.Results and Discution: The results show that in the period between 2001 and 2012 Talesh sub-basin with 28.91 % and Sefidrud with 8.18 % had maximum and lowest land cover changes in the Caspian basin. Also final scoring of water resource management in the Caspian basin shown that Ara sub-basin with 0.499617 and Haraz-Ghareh Su sub-basin with 0.158627 had maximum and lowest score of water resource management in the Caspian basin. Also the results of the dependence of changes in land cover by land use management and water resources management in the Caspian subbasin shown that the dependence of R-Squared is equal to 0.645, indicating a relatively high dependence on the field.
    Keywords: Land Use planning, Land Cover Change, Water Resource Management, Caspian Basin
  • Mohammad Reza Khani*, Mohammad Sadegh Sekhavatjoo, Nematolah Khorasani, Golaleh Shahabpour Pages 87-95
    Background
    Sulfur dioxide as one of the important gas pollutants, has an irreparable impact on plants, animals and objects; therefore this monitoring and control is important. Biological indicators as air pollutants indicators, are appropriate conductive in order to air pollution control in urban and industrial environments. Lichens are one of the bioindicators that are used in this case.
    Material And Methods
    Therefore, survey of efficiency and effectiveness biomonitoring of SO2 with use of lichen, Lecanora mularis, was considered. In this research, Lecanora was placed into the special bags and exposed with 40, 100 and 200 ppb SO2 for three hours. Then chlorophyll determination (chl a, chl b and chl a+b) and ratio of OD 435/415 was measured by extracting of 20 mg net weight of lichen in 10 ml DMSO.
    Results
    Thus, the average of chlorophyll determination (chl a, chl b) in control and exposed samples to SO2 was 94.1% and 77.3%, respectively; and there was a direct relationship between determination and pollutant's concentration, in all cases.
    Conclusion
    So, in order to high sensivity of lichens to uptake the SO2, monitoring and indicating the existence and absence of sulfur dioxide in air is possible, thus this monitoring is one of the most effective and applicable approach.
    Keywords: bioindicator, lichen, sufur dioxide, air pollution monitoring
  • Zeynab Gholami*, Seyed Mohammad Bagher Nabavi Pages 97-103
    Introduction
    128 kilometers in the city of Ahwaz and khoramshahr in southwestern khouzestan is located. Karoon River before reaching the Persian Gulf, in khoramshahr Divided two branches Bahmanshyr and Hafar. In to the importance of Hafar River Hydrology situation that fresh water and salt water are important Macrobenthic it will.
    Method
    In this study selected 10 stations within the study scope. Sampling, March 86 started and ended in September of 87. Samples by Grab Van Vienn (025/0 m2) in both warm and cold season and once in each season was done. To the 3 samples from each station to identify benthic sediment and one sample for Grain sediment Analysis (GSA) and Total organic materials (Tom) were harvested. Physicochemical parameters of the DO, salinity, PH and temperature were analyzed.
    Results
    Macrobenthic between groups identified the most abundant Insect group and sex Nereis sp.Identified Macrobenthic groups consist of Polychaete 65.19%,Gastropoda 29.65%,Bivalvia 4.97% and Insecta 0.18% respectively.In stations that the amount of material dissolved was high,macrobenthics was significantly redused.in station 1(saboonsazi factory)and residual tissues silt_clay and sand was fine to their numbers.most the benthic community in the river downstream stations were observed in the amount of organic matter in sediments of this stations is less.In general, sandy sediment and low organic matter sediment contain more were the most community.
    Keywords: Haffar River, Macrobenthic, Total Organic Matter, Grain Sediment Analyze
  • Matin Khaleghi*, Ali Reza Safahie, Ahmad Savari, Babak Doustshenas, Fereidoun Owfi Pages 105-113
    Introduction
    This study touches on identification of Sea stars and Brittle stars species in coast of Chabahar Gulf in the Oman Sea, IR. during November 2008 to September 2009.Method study: The area of study was at the farthest end of south east of Iran in province of Sistan and Balouchestan. Sampling were randomly done bimonthly during low tide from 5 stations, by using 1m×1m quadrate. Then, samples were counted, identified.
    Results
    The results showed that 7 species of echinodermata including: Aquilonastra burtonii, Astropecten phragmorus, Astropecten hemprichi, Macrophiothrix elongate, Macrophiothrix cheneyi from 2classes Asteroidea and Ophiuroidea and from 3orders Spinulosa, Paxillosida, Ophiurida and 3 families Asterinidae, Astropectinidae, Ophiotrichidae.Discussion and
    Conclusion
    Aquilonastra burtoniiattendancewas in all of the stationswith the exception of station 5. Astropecten phragmorus was found in stations 2 and 4 and Astropecten hemprichi in stations 4 and 5. Macrophiothrix cheneyiand Macrophiothrix elongata were seenin stations 2, 3 and 4.
    Keywords: Sea Stars, Brittle Stars, Identification, Chabahar Gulf
  • Saeed Shafiei Sabet*, Mohammad Reza Imanpoor, Bagher Aminian Fatideh, Saeed Gorgin Pages 115-126
    Introdouction: In this study we investigated morphological structure of cyprinid fish, kutum (Rutilus frisii kutum Kamenskii, 1901) in Caspian Sea using truss network system.
    Materials And Methods
    Samples were collected from two main fishing areas of this species in the western (Bandare-Astara) and the eastern (Bandare-Kiyashahr) shore of Guilan province. Truss distance as well as eye diameter, interorbital, total length, fork length width of 23 samples were measured. Univariate analysis (One-way ANOVA) of 14 characteristics among the samples showed significant differences with varying degrees that showed relatively high phenotypic diversity in the kutum, (Rutilus frisii kutum Kamenskii, 1901). In principle, any measured distances between landmarks of a form may serve as characters for morphometric analyses.
    Results
    We described methodologicaly a geometric protocol for a cyprinid fish species morphological character measurments, the truss network system which enforces systematic coverage of the form and which exhaustively and redundantly archives the landmark configuration.
    Keywords: Kutum, Rutilus frisii kutum, Truss network system, Bandare, Kiashahr, Bandare, Astara
  • Ghazal Monzavi, Abdolrassoul Salmanmahiny*, Habibollah Yunesi Pages 127-146
    Background And Objectives
    In Zanjan city, no research has been conducted for selection of a suitable site for sanitary disposal of solid waste. At the moment, a traditional landfill site is used for solid wastes disposal in the vicinity of the city. The site has high potential to pollute the environment due to the open air practice of waste disposal. Hence, it is urgent to select a site for this purpose from amongst the proposed ones. Unsuitable landfill sites may have many negative impacts. Using environmental impact assessment can highly help mitigate the negative effects and arrive at a sound environmental management plan.RIAM is an approach that guarantees a sound and at the same time fast and clear evaluation of the main environmental impacts of development projects. This approach has many advantages and some disadvantages, and of the latter the subjectivity has been targeted in this research.We used the RIAM that was upgraded with the Analytical Hierarchy Process (AHP) to lower the subjectivity implicit in the scoring of the impacts and introduce more objectivity to the process.Method of study: We used suggested landfill sites in Zanjan City and assessed their environmental impacts through integration of AHP and RIAM methods. Comparing the effects of each of these landfills on the environment helped us in selecting the least impacting one.
    Results
    In the process, we integrated the RIAM with the AHP and found the present landfill site still holds some edge over other suggested sites. The possibility of improving the original RIAM method with the AHP was also shown to be applicable and promising.Discussion and
    Conclusion
    This study shows that RIAM method can be upgraded through integration with the AHP method. The integration transformed challenging ideas on the scoring of the impacts and provided an opportunity for inclusion of expert opinion and greatly enhanced achievement of a unified impact score.
    Keywords: Landfill, Zanjan, Rapid Impact Assessment Matrix, Analytic Hierarchy Process
  • Nazanin Yadollahi*, Nematollah Khorasani, Asadollah Mataji, Vahid Etemad, Elmira Kazemi Jahandizi Pages 147-157
    Introduction
    Ferns and their species are mostly found in wetting zones, for this reason the forests located at the northern side of Iran are considered as a suitable provenance for their growing up. Some studies have been conducted on Pteridium Aquilinum (L.) Kuhn in Iran, but no comprehensive research has yet been done in the field of environmental factors effective on their dispersion. This research aims to study the environmental factors effective on dispersion of this specie of Pteridium Aquilinum (L.)Kuhn in different heights of Hirkani Forests. The present research has been done in the northwest side of Golestan National Park.
    Methodology
    Some plots containing Pteridium Aquilinum (L.) Kuhn have randomly been selected in various heights of the area under studying, and then the soil and other available plant species were sampled on field and random basis. After registration of the available data, the soil of the center of the sample plot was sampled with a depth of 30 cm. Then the correlation between environmental variables and flora was specified using Principal Components Analysis (P.C.A) and the treatments were compared by Multiple Range Duncan - Tukey Analysis in SPPS environment.
    Conclusion
    The flora was classified using (TWINSPAN) analysis and consequently two ecologic groups were categorized. Some key species were introduced in each group and the result of (TWINSPAN) analysis is matrix 62 species and 18 plots measuring 100 Sqm. (P.C.A) results show that groups have properly been separated based on soil fertility and dispersion of ecologic groups in the area under studying are influenced by chemical properties or fertility conditions of the provenance.
    Keywords: Golestan National Park, Pteridium Aquilinum (L.) Kuhn, Hirkani Forests, Principal Components Analysis (P.C.A), (TWINSPAN) analysis, consequently two ecologic groups
  • Hosseinali Lakaei, Hossein Bari Abarghouei, Alireza Mekaeili Tabrizi, Ali Rezaei Pages 159-169
    Aimes and
    Objectives
    This study introduces the parameters and methods of the construction of open joy lands in Yazd Province.
    Methods
    During the present project، for the identification of the climatic factors and their impact on the people in open places، the basic pattern of the project was constructed and the effect and decrease of these climatic factors was noted.
    Results
    The data of the functioning of open joy lands and their relation with the green areas was estimated according to the viewpoints of the Yazdian citizens. The results have shown that the covered joy lands have a great impact on the climatic changes and the people and the presence of water in such areas is of great interest for the people (40% of the views). The areas of interest of the people were abundance of water، shady trees، and sloppy regions of the northern mountains. The other thing of interest for the yazdian citizens was the presence of classical pathways covered with stone tiles or bricks، connected with the green land area (for the least absorption of sun rays). Another parameter was the miniaturization or creation of a natural climate via the growth of different plants to minimize the sun rays absorption.
    Conclusion
    The present results show that open joy lands should be constructed in such a way that they should have green areas and artificial sloppy regions، like those of northern areas، with different kinds of shady trees using different techniques of sowing to create a miniaturized climate.
    Keywords: Warm, dry regions, landscape design, recreation, soothing climate, sowing techniques
  • Daryoush Yousefi Kebria*, Seyyedeh Fatemeh Seyyedalipour, Mehdi Dehestani Pages 171-188
    Introductionand
    Aims
    Most of paper and cardboard industries regardless of the exorbitant costs use incineration and disposal methods for their waste production. Hazardous substances contained in these wastes can contaminate the environment and cause a risk for the human health. Many recent studies show that some of the paper and cardboard industry wastes can be used as raw material in the construction industry. The aim of this study was to determine the optimal percent mixing of cardboard waste in production of non-load bearing concrete.
    Materials And Method
    In this study, two kinds of recycled paperboard mill wastes (type 1: waste contains cardboard and sand and type 2: waste containing nylon, cardboard and Yonolit) that have the most volume of the wastes were used. Physical and microbial characteristic of wastes were measured according to ASTM. As well as the chemical composition of the waste consists of various elements were measured by using an electron microscope. After preparation of the samples, the required tests were carried out to determine the optimal mixture of waste in concrete at the ages of 7, 14 and 28 days respectively.
    Results
    Since the pH of fresh concrete containing waste is greater than 12, can be sure that there will not be any microbiological problem. In general, the use of waste in concrete production reduces the compressive strength of the samples. Comparing the compressive strength of concrete containing waste type 1 and concrete samples containing both waste types shows that reducing the amount of waste type 2 in compare with waste type 1 improves concrete strength. The results of dry density test show the density decrease of concrete samples containing waste by increasing the percentage of waste replacing in the sand. Also using of waste type 2 causes lighter concrete samples in compare with using waste type 1. Optimal amounts of waste replacement instead of sand for samples containing waste type 1 and type 2, 70% and 75%, respectively, as well as for samples containing both waste types, 49% of waste type 1 and 21% waste type 2.
    Conclusion
    According to the results, in terms of economic and environmental benefits, the use of waste type 1 in the production of concrete for the lower use of cement is more satisfactory. The use of paperboard mill wastes in the production of concrete due to environmental and economical efficiency (profitability and employment, reducing the cost of transferring waste to landfills, reducing structural weight, using waste instead of buying sand and reduce the environmental pollution caused by incineration and landfilling) is noticable.
    Keywords: Industrial Wastes, Recycled Paperboard Mill, Non, load Bearing Lightweight Concrete, Compressive Strength