فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 23 (پاییز 1394)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 23 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سرور خرم دل، سید محمد سیدی صفحات 1-13
    مرزنجوش یکی از گیاهان دارویی بومی ایران می باشد که به دلیل داشتن متابولیت های ثانویه معطر، در طب سنتی کاربرد دارد. در راستای تولید گیاهان دارویی، استفاده از نهاده های آلی جایگاه ویژه ای در کشاورزی پایدار دارد. نهاده های آلی مانند کودهای دامی و یا کمپوست، ضمن فراهمی متعادل عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه، می توانند در بهبود ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک نیز موثر باشند این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات رشد، عملکرد کمی و کیفی و اجزای تشکیل دهنده اسانس مرزنجوش تحت تاثیر کاربرد عصاره کمپوست و تلقیح با کودهای بیولوژیک انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1391 اجرا گردید. کرت های اصلی، 16 ترکیب کودی (ازتوباکتر (B1)، آزوسپیریلوم (B2)، میکوریزا B3)، 10%) عصاره کمپوست (C1)، 20% عصاره کمپوست C2)، 30% عصاره کمپوست (C3، C1B1، C2B1، C3B1، C1B2، C2B2، C3B2، C1B3، C2B3، C3B3) و شاهد) و کرت های فرعی، سه چین طی فصل رشد بودند. نتایج نشان داد که ارتفاع ساقه اصلی، وزن تر و خشک مرزنجوش تحت تاثیر کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای بیولوژیک و عصاره کمپوست در چین اول به طور معنی داری بیشتر از چین های دوم و سوم بود. همچنین، بیشترین افزایش معنی دار در ارتفاع ساقه اصلی، وزن تر و خشک و محتوای اسانس مرزنجوش به ترتیب برابر با 3/ 43 سانتی متر، 07/46 گرم بر متر مربع، 11/ 27 گرم بر متر مربع و 89/ 0 درصد در نتیجه کاربرد تیمار C1B3 مشاهده شد. اجزای تشکیل دهنده اسانس تحت تاثیر کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای بیولوژیک و عصاره کمپوست قرار گرفتند. در بین اجزای تشکیل دهنده اسانس، (Terpinen-4-ol (18/01 درصد و (Cis-sabinene hydrate (15/4 درصد به ترتیب بیشترین و (Ledene (0/005 درصد و Camphene (01/ 0 درصد) کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، محتوای اسانس، نهاده های آلی
  • میثم منصوری، محمود شور، علی تهرانی فر، یحیی سلاح ورزی صفحات 15-24
    ژربرا یکی از مهمترین گل های بریده در جهان است که به طور وسیعی در بسیاری از گلخانه های تجاری تولید می شود. امروزه، افزایش عملکرد و کیفیت یکی از ضرورت های تولید به شمار می رود. این پژوهش با هدف ارزیابی اثر محلول پاشی سالیسیلیک اسید و تیامین بر ویژگی های کمی و کیفی گل ژربرا، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، به صورت گلدانی در گلخانه انجام شد. تیمار ها شامل آب شهری (شاهد)، سالیسیلیک اسید (غلظت های 75 و 150 میکرومولار) و تیامین (غلظت های 250 و 500 میکرومولار) بودند. محلول پاشی در دو مرحله و به فاصله زمانی دو هفته انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که تیمار های مورد استفاده تاثیر معنی داری بر ویژگی های کمی و کیفی گل ژربرا داشتند. بزرگ ترین قطر گل، کوتاه ترین دوره رشد و بیشترین تعداد گل مربوط به تیمار سالیسیلیک اسید 75 میکرومولار بود. با این حال، بیشترین قطر ساقه در تیمار سالیسیلیک اسید 150 میکرومولار به دست آمد. در این آزمایش، تیمار تیامین 500 میکرومولار بزرگ ترین طول ساقه گل دهنده و بیشترین شاخص کلروفیل نسبی را داشت. بنابراین، به نظر می رسد سالیسیلیک اسید و تیامین می توانند سبب افزایش راندمان تولید و بهبود کیفیت گل ژربرا شوند و از این نظر بهترین تیمار، سالیسیلیک اسید با غلظت 75 میکرومولار بود.
    کلیدواژگان: راندمان محصول، شاخص کلروفیل نسبی، گل بریدنی
  • حسین کج بافیان، نیما نصیریان، حیدر محمد قاسم نژاد ملکی صفحات 25-36
    به منظور تعیین و ارزیابی شاخص های مکانیزاسیون، شامل انرژی و اقتصادی، در کشت خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای، تحقیقی در سال 91-1390 در قالب طرح ترتیبی- فاکتوریل و با سه تکرار در استان خوزستان انجام گردید. گلخانه های مورد بررسی از نظر سازه و کلیه سیستم های به کار برده شده کاملا مشابه بودند. تیمارهای مورد بررسی به ترتیب شامل دو ناحیه کشت شده در شمال و جنوب استان (عامل اول)، محصولات خیار و گوجه فرنگی (عامل دوم) و سطوح زیر کشت در سه مساحت 1000، 3000 و 5000 متر مربعی (عامل سوم) تعیین شدند. ابتدا پرسش نامه ای تهیه گردید و سپس با انجام مصاحبه با گلخانه داران و تکمیل نمودن این پرسش نامه برای تمامی گلخانه های مورد مطالعه، اطلاعات مورد نیاز جهت محاسبه انرژی نهاده های مصرفی و تعیین شاخص های انرژی و اقتصادی به دست آمد. نتایج به دست آمده در بخش انرژی نشان داد که تولید محصول خیار در سطح 3000 متر مربع در جنوب استان و تولید محصول گوجه فرنگی در سطح 5000 متر مربع در نواحی شمالی استان به ترتیب دارای بیشترین بهره وری انرژی می باشند. از طرفی، نتایج ارزیابی اقتصادی بیانگر این نکته بود که کشت گوجه فرنگی دارای درآمد و نهایتا سود ناخالص بیشتری بوده و از نظر شاخص نرخ بازده داخلی طرح، کشت گوجه فرنگی گلخانه ای در نواحی شمالی استان مقرون به صرفه تر است. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، کشت گوجه فرنگی در سطح 5000 متر مربع و در گلخانه های نواحی شمال استان خوزستان پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: شاخص های انرژی، شاخص های اقتصادی، نرخ بازده داخلی
  • سید نجم الدین مرتضوی، وحید کریمی، محمدحسین عظیمی * صفحات 37-46

    سوسن یا لیلیوم (Lilium longiflorum L.) یکی از گل های گلدانی مهم است که به عنوان گل بریدنی نیز به مقدار زیادی از آن استفاده می شود. آزمایشی با هدف بررسی تاثیر هومیک اسید، سالیسیلیک اسید و کلرید کلسیم بر افزایش کیفیت و ماندگاری گل های بریده لیلیوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل غلظت هومیک اسید به عنوان فاکتور a (صفر، 100، 500 و 1000 میلی گرم در لیتر) و غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید و کلرید کلسیم به عنوان فاکتور b (صفر، 150 و 200 میلی گرم در لیتر) و (300 و 400 میلی گرم در لیتر) به صورت محلول پاشی در دو مرحله قبل از برداشت انجام شد. نتایج نشان داد که محلول پاشی گل ها با 500 میلی گرم در لیتر هومیک اسید باعث افزایش جذب آب و کلروفیل a گردید، ولی تعداد گلچه های ریزش شده را کاهش داد. با کاربرد 1000 میلی گرم در لیتر هومیک اسید، کلروفیل کل افزایش یافت. محلول پاشی گل ها با 600 میلی گرم در لیتر کلرید کلسیم بیشترین تاثیر را بر افزایش قطر گلچه ها، محتوای نسبی آب، کلروفیل b و ماندگاری نسبت به سایر غلظت ها و همچنین غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید داشت. گل های محلول پاشی شده با 1000 میلی گرم در لیتر هومیک اسید به همراه 300 میلی گرم در لیتر کلرید کلسیم، از ماندگاری بیشتری برخوردار بودند. بنابراین، محلول پاشی هومیک اسید، سالیسیلیک اسید و کلرید کلسیم قبل از برداشت تاثیر مثبتی بر خصوصیات کمی و کیفی گل بریده لیلیوم دارد.

    کلیدواژگان: ماندگاری، نشت الکترولیت، محتوای نسبی آب
  • مجید فکری، لطیفه قرنجیک صفحات 47-61
    به منظور بررسی اثر فسفر و پوست سبز پسته (فرآوری نشده و خشک) بر رشد و ترکیب شیمیایی نهال های پسته (Pistacia vera L.)، رقم بادامی زرند، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها در این آزمایش شامل سه سطح فسفر (صفر، 50 و 100 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و سه سطح پوست سبز پسته (صفر، 3 و 6 درصد وزنی) بود. نتایج نشان داد که در سطح صفر فسفر، مصرف 3% پوست سبز پسته، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهال های پسته را افزایش داد، در صورتی که در سطح 6%، این پارامترها نسبت به شاهد (خاک بدون تیمار فسفر و پوست سبز پسته) کاهش معنی داری نشان دادند. همچنین، در شرایط عدم مصرف فسفر، کاربرد 3 و 6 درصد پوست سبز پسته موجب افزایش غلظت فسفر، سدیم، روی، آهن و مس در ریشه و اندام هوایی نهال های پسته گردید. در سطح صفر پوست سبز پسته، کاربرد 50 و 100 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهال های پسته گردید. اما غلظت عناصر ریشه و اندام هوایی، بجز فسفر، با افزودن فسفر کاهش یافت. مناسب ترین پاسخ نهال های پسته در خصوص وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهال ها در کاربرد توام 3% پوست سبز پسته و 50 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک مشاهده گردید. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد 50 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک نسبت به 100 میلی گرم در کیلوگرم، اثرهای مناسب تری را بر رشد و ترکیب شیمیایی نهال های پسته دارد. مصرف 3% پوست سبز پسته همراه با 50 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک سبب بهبود رشد نهال های پسته می شود.
    کلیدواژگان: ضایعات کشاورزی، کودهای آلی، ویژگی های رشدی
  • الهام شمس، نعمت الله اعتمادی، فروغ مرتضایی نژاد صفحات 63-77
    سوفورای ژاپنی درخت خزان کننده با گل های سفید تا شیری رنگ خوشبو، با گل آذین خوشه مرکب، است. از این درخت در فضای سبز شهری مناطق مرکزی ایران کمتر استفاده شده است. یکی از دلایل آن، کمبود اطلاعات در مورد ازدیاد این گیاه است. در این آزمایش، اثر غلظت های مختلف ایندول بوتیریک اسید و نمک پتاسیم- ایندول بوتیریک اسید (صفر، 5000، 10000، 15000 و 20000 میلی گرم در لیتر) بر ریشه زایی قلمه های خشبی سوفورای ژاپنی، با پاگرما و بدون پاگرما، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که قلمه های خشبی بدون پاگرما ریشه زایی نداشتند و تنها تولید کالوس نمودند. پاگرما اثر معنی داری بر همه تیمارهای به کار برده داشت. بیشترین میزان ریشه زایی در غلظت 20000 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید و نمک پتاسیم آن (به ترتیب 66/ 56% و 33/ 53%) در 80 روز پس از کشت قلمه ها حاصل شد. بلندترین طول ریشه در روز 80، مربوط به غلظت 20000 میلی گرم در لیتر نمک پتاسیم- ایندول بوتیریک اسید بود. افزایش غلظت های هورمونی، باعث افزایش درصد ریشه زایی، تعداد ریشه، سطح برگ، میزان کربوهیدرات ریشه، وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ شد. اما با کاهش غلظت های هورمونی، نسبت تعداد جوانه نورسته به تعداد جوانه خفته و میزان کربوهیدرات برگ افزایش یافت.
    کلیدواژگان: قلمه خشبی، ریشه زایی، نمک پتاسیم، ایندول بوتیریک اسید، پاگرما
  • حجت الله عباسی، مصباح بابالار *، حسین لسانی، روح انگیز نادری صفحات 79-87

    این تحقیق به منظور مطالعه اثر محلول های غذایی بر شاخص های کمی و کیفی گل لاله (T. gesneriana) رقمApricot parrot در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار محلول غذایی، 4 واحد آزمایشی و 3 تکرار انجام شد. گیاهان با پنج نوع محلول غذایی مختلف (1S، 2S، 3S، 4S و 5S) به ترتیب با نسبت صفر، 038/ 0، 074/ 0، 11/ 0 و 14/ 0 نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل تغذیه شدند. تمام محلول های غذایی حاوی مقادیر مشابهی از سایر عناصر معدنی بودند. غلظت نیتروژن کل در تمام محلول ها 5/ 2 میلی اکی والان در لیتر و غلظت کل عناصر غذایی در تمام محلول ها 8/ 4 میلی اکی والان در لیتر بود. بر اساس نتایج، با افزایش مقدار آمونیوم در محلول های غذایی، مقدار نیتروژن و پروتئین کل ذخیره شده در پیاز کاهش پیدا کرده، اما مقدار این شاخص در اندام هوایی افزایش پیدا کرد. مقادیر آمونیوم مورد استفاده در محلول ها بر غلظت پتاسیم اندام هوایی گیاهان تاثیر معنی داری نداشت و افزایش مقدار آمونیوم باعث افزایش غلظت فسفر در اندام های هوایی گیاهان شد. بیشترین مقدار کلسیم و منیزیم اندام های هوایی، وزن تر ثبت شده و طول و قطر ساقه گل دهنده در گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی 2 Sبه دست آمد. با افزایش مقدار آمونیوم، تعداد پیازچه های تولیدی افزایش یافته، اما اندازه آنها کاهش پیدا کرد. مدت زمان لازم از کاشت تا گل دهی پیازها با افزایش مقدار آمونیوم کاهش یافت. بیشترین طول عمر پس از برداشت گل ها در گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی 2S مشاهده شد. به طور کلی، بر اساس نتایج این تحقیق مشخص شد که با افزایش مقدار جزیی آمونیوم در محلول غذایی، شاخص های کیفی گل لاله مانند طول و قطر ساقه گل دهنده افزایش یافته ولی طول عمر پس از برداشت و تعداد پیازچه تولیدی رو به کاهش می گذارند.

    کلیدواژگان: محلول های غذایی، نیتروژن نیتراتی، نیتروژن آمونیومی
  • ادریس شعبانی، عبدالرضا سجادی نیا، سید جلال طباطبایی صفحات 89-95
    حضور فلزات سنگین (مانند سرب) در گیاهان یکی از مهمترین تنش های محیطی است که سبب کاهش رشد آنها می شود. بنابراین، تعیین آستانه تحمل گیاهان به این عناصر ضروری است. در این راستا، آزمایشی به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف سرب بر شاخص های اکوفیزیولوژیک گیاه اطلسی، در گلخانه هیدروپونیک دانشگاه تبریز، در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار، اجرا گردید. تیمارها شامل غلظت های مختلف سرب (صفر، 25/ 0، 5/ 0، 75/ 0، 1، 5/ 1، 2 و 4 میلی گرم در لیتر از منبع نیترات سرب) بودند. پس از اعمال تیمارها، در پایان فصل رشد، شاخص های اکوفیزیولوژیک شامل میزان فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای، مقاومت روزنه ای و دمای سطح برگ اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که غلظت های بیش از 75 /0 میلی گرم در لیتر نیترات سرب باعث کاهش میزان فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنه ای نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان مقاومت روزنه ای (754/ 8 مول بر متر مربع بر ثانیه) در تیمار mg/L 4 مشاهده شد؛ هر چند تفاوت معنی داری با تیمارهای 1، 5/ 1 و 2 میلی گرم در لیتر نداشت. کمترین میزان مقاومت روزنه ای (285/ 7 مول بر متر مربع بر ثانیه) در غلظت mg/L 0/25 مشاهده شد که تفاوت معنی داری را با شاهد نشان نداد. بیشترین میزان دمای سطح برگ (26/ 33 درجه سلسیوس) در تیمار mg/L 2 مشاهده شد که با تیمارهای 5/ 1 و 4 میلی گرم در لیتر تفاوت معنی داری نداشت. کمترین میزان دمای سطح برگ (19/ 26 درجه سلسیوس) در تیمار شاهد دیده شد. از تیمار mg/L 0/75 به بعد، افزایش دمای سطح برگ محسوس می باشد. بر اساس نتایج، به نظر می رسد در زمین هایی که غلظت سرب محلول آنها 75/ 0 میلی گرم در لیتر و یا کمتر باشد، گیاه اطلسی جهت کاشت در فضای سبز منطقه، انباشت سرب و گیاه پالایی قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: تنش های محیطی، فلزات سنگین، گیاه پالایی
  • زهرا صفری محمدیه، محمد مقدم *، بهرام عابدی، لیلا سمیعی صفحات 97-107

    نعناع جزو سبزی های برگی و یکی از گیاهان دارویی مهم است که در نقاط مختلف جهان کشت می گردد. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک گیاه نعناع سبز (Mentha spicata L.) آزمایشی در سال 1392 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط هیدروپونیک انجام گرفت. تیمارهای شوری حاصل از کلرید سدیم دارای پنج سطح (صفر، 30، 60، 90 و 120 میلی مولار) و چهار تکرار بودند. بستر کشت از جنس کوکوپیت و پرلایت به نسبت 2 به 1 بود و از محلول غذایی کود کامل استفاده شد. تغذیه گیاهان هفته ای دوبار همراه با آب آبیاری اعمال گردید. زمانی که ارتفاع گیاهان به حدود 30 سانتی متر رسید، تیمارهای شوری اعمال شدند و تا مرحله ی گل دهی کامل ادامه یافتند. در پایان آزمایش، صفات مورفولوژیک شامل ارتفاع گیاه، تعداد ساقه اصلی، تعداد شاخه فرعی، سطح برگ، وزن ویژه برگ، قطر ساقه، تعداد گره، طول میانگره چهارم و طول سنبله اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که شوری تاثیر معنی داری بر صفات سطح برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، ساقه، ریشه، ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، تعداد گره، طول میانگره ی چهارم و طول سنبله داشت. بیشترین سطح برگ، وزن خشک برگ، ارتفاع بوته و تعداد ساقه فرعی در تیمار شاهد، کمترین میزان سطح برگ و وزن خشک برگ در تیمار 120 میلی مولار و کمترین میزان ارتفاع بوته و تعداد ساقه فرعی در تیمارهای 90 و 120 میلی مولار مشاهده شد. شوری اثر معنی داری بر نسبت وزن تر اندام هوایی به ریشه، نسبت وزن تر برگ به ریشه، وزن ویژه برگ، تعداد ساقه اصلی و قطر ساقه نداشت. بر طبق نتایج به دست آمده، به نظر می رسد گیاه نعناع سبز حساس به شوری است و نمی تواند شوری بیشتر از 30 میلی مولار کلرید سدیم را تحمل کند.

    کلیدواژگان: تنش های محیطی، گلیکوفیت ها، ویژگی های فیزیولوژیک
  • مهناز ظفری، علی عبادی، قاسم پرمون، سدابه جهانبخش صفحات 109-122
    به منظور مطالعه اثر محرک رشد بر کارایی مصرف آب توسط گیاه یونجه، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش آبی در سه سطح (75، 55 و 35 درصد ظرفیت زراعی) و تلقیح بذر در چهار سطح (عدم تلقیح، تلقیح با قارچ میکوریزا G. mosseae، تلقیح با باکتری ریزوبیومS. meliloti و تلقیح ترکیبی قارچ و باکتری) بودند. نتایج نشان داد که تنش آبی و تلقیح بذر اثر معنی داری در سطح 1% بر مقادیر عناصر برگ داشتند. تنش آبی موجب کاهش جذب فسفر (23%)، پتاسیم (8%) و آهن (4%) و افزایش جذب سدیم (14%) در بذرهای تلقیح نشده گردید. تلقیح بذر موجب کاهش تاثیرات تنش گردید و تلقیح ترکیبی بیشترین تاثیر را نشان داد. هدایت روزنه ای و کارایی مصرف آب نیز تحت تاثیر تلقیح و تنش آبی در سطح 1% قرار گرفتند. هدایت روزنه ای طی تنش کاهش یافت و تلقیح بذر با قارچ G. mosseae بیشترین تاثیر را در افزایش هدایت روزنه ای (47% در شدیدترین سطح تنش) نشان داد. کارایی مصرف آب در اثر تنش آبی و نیز تلقیح افزایش یافت، به طوری که بیشترین کارایی مصرف آب (166/ 0 میلی گرم در کیلوگرم) در تیمار 35% تنش از تلقیح ترکیبی به دست آمد. نتایج معادلات رگرسیونی نشان داد که طی تلقیح، سهم فسفر و پتاسیم در تنظیم هدایت روزنه ای افزایش و سهم سدیم کاهش یافت. این در حالی است که در اثر اعمال تنش، سهم پتاسیم و سدیم در تنظیم هدایت روزنه ای افزایش و سهم فسفر کاهش پیدا کرد. همچنین، تنش موجب افزایش نقش هدایت روزنه ای در افزایش کارایی مصرف آب گردید. این در حالی است که در اثر تلقیح، سهم هدایت روزنه ای در افزایش کارایی مصرف آب کاهش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، تلقیح ترکیبی، هدایت روزنه ای
  • صادق امیدی نرگسی، مرتضی زاهدی، حمیدرضا عشقی زاده، امیر حسین خوشگفتارمنش صفحات 123-134
    در سال های اخیر، تحقیق در رابطه با کاربرد ترکیبات نانو در زمینه های مختلف، از جمله در بخش کشاورزی، مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت ارزیابی سرنوشت و عملکرد نانوذرات در سیستم های گیاهی، در این بررسی، پاسخ 13 رقم گندم نسبت به کود نانوکلات آهن در محلول غذایی هوگلند و تحت شرایط کلات آهن معمولی و نانوکلات آهن با غلظت 5/ 22 میلی گرم در لیتر مورد مطالعه قرار گرفت. این آزمایش در گلخانه تحقیقاتی مرکز پژوهشی کشت بدون خاک، دانشگاه صنعتی اصفهان، در بهار سال 1392 اجرا شد. نتایج نشان داد که در بین ارقام مختلف گندم، واکنش های مثبت و منفی قابل ملاحظه ای نسبت به کود نانوکلات آهن وجود دارد. نتایج نشان داد که در شرایط کاربرد کلات آهن معمولی، بین صفات مورد مطالعه، تعداد پنجه و نسبت ریشه به بخش هوایی بیشترین ضریب تغییرات را دارا بودند و کمترین ضریب تغییرات در فلورسانس کلروفیل و سطح برگ سبز مشاهده شد. در شرایط کاربرد نانوکلات آهن نیز به ترتیب صفات تعداد پنجه و نسبت ریشه به بخش هوایی بیشترین ضریب تغییرات و فلورسانس کلروفیل از کمترین ضریب تغییرات برخوردار بودند. کود نانوکلات آهن به ترتیب منجر به کاهش 1/ 14، 5/ 9 و 9 /8 درصدی میانگین ماده خشک شاخساره، سطح برگ و حجم ریشه و نیز افزایش 7/ 13 درصدی نسبت ریشه به بخش هوایی برخی از ارقام گندم در مقایسه با کلات آهن معمولی شد. در پاسخ به کود نانوکلات آهن نسبت به کلات آهن معمولی، لاین 9 شوری با 49/ 14 درصد افزایش و رقم استار با 82/ 51 درصد کاهش به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تغییرات ماده خشک کل را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ، کلات آهن، گندم، محلول غذایی، نانوذرات
  • علی محمدی ترکاشوند، فروغ شیرغانی صفحات 135-150
    آب مورد نیاز گلخانه های منطقه کیشستان شهرستان صومعه سرا (استان گیلان) به طور عمده از منابع آب زیرزمینی تامین می شود که از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست. یکی از راه های کاهش اثر شوری، تغذیه صحیح است. در یک پژوهش گلخانه ای، اثر شوری آب و محلول پاشی با دو عنصر کلسیم و سیلیسیم بر رشد ژربرا و عمر پس از برداشت آن در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور بررسی شد. فاکتور اول شوری آب آبیاری در دو سطح (صفر و 5/ 1 دسی زیمنس بر متر) و فاکتور دوم، محلول پاشی در هفت سطح (بدون تغذیه، دو و چهار بار کلسیم، دو بار کلسیم و یک بار سیلیسیم، دو بار کلسیم و سیلیسیم، چهار بار کلسیم و یک بار سیلیسیم و چهار بار کلسیم و دو بار سیلیسیم) هر کدام با سه تکرار بود. نتایج نشان داد که محلول پاشی چهار بار کلسیم، افزایش ارتفاع ساقه، قطر ساقه و گردن ساقه، عمر پس از برداشت و غلظت کلسیم در اندام هوایی را به همراه داشت. در تمام تیمارهای محلول پاشی، تعداد گل در شوری صفر بیشتر از شوری dS/m 1/5 بوده. به طور کلی، در صورت مصرف آب های با کیفیت نامناسب (شوری dS/m 1/5)، اثر شوری بر وزن تر و خشک گیاه و عمر پس از برداشت گل ژربرا را می توان با محلول پاشی کلسیم و سیلیسیم کاهش داد. با توجه به این که کیفیت نامطلوب آب در شهرک گلخانه ای رشت واقع در صومعه سرا یکی از مشکلات اساسی کشاورزان، به ویژه در پرورش گیاهان زینتی، می باشد، اثر شوری این آب ها بر رشد گیاه را می توان با محلول پاشی عناصر غذایی، به ویژه کلسیم و سیلیسیم، تعدیل کرد. از این نظر، تیمار چهار بار محلول پاشی کلسیم و همچنین تیمار دو بار محلول پاشی کلسیم و دو بار محلول پاشی سیلیسیم قابل توصیه می باشند.
    کلیدواژگان: تغذیه، کود دهی، تنش های محیطی
  • حمیدرضا روستا، احمد استاجی، هادی سالاری، محمدعلی وکیلی شهربابکی صفحات 151-162
    شوری مسئله بسیار جدی برای توسعه کشاورزی، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، به شمار می رود. از طرف دیگر، مزایای متعدد کشت بدون خاک در این مناطق سبب گسترش استفاده از این سیستم ها شده است. در این پژوهش، به منظور بررسی اثر بسترهای مختلف کشت و تنش شوری بر ویژگی های فیزیولوژیک و عملکرد کلم بروکلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور بستر کشت (کوکوپیت، پرلایت، ماسه، 25% کوکوپیت+ 75% پرلایت، 75% کوکوپیت+ 25% پرلایت و 50% پیت+ 50% پومایس) و سه سطح شوری (صفر، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که بستر کشت، سطوح مختلف شوری و اثر متقابل آنها تاثیر معنی داری بر ویژگی های مورفولوژیک، تعداد روز تا گل دهی، وزن تر و خشک برگ، غلظت عناصر غذایی و وزن سر داشت، به طوری که بیشترین مقادیر فاکتور های ذکر شده در تیمار سطح شوری صفر و بستر کشت 50% پیت+ 50% پومایس به دست آمد. این بدان معنی است که بستر کاشت بر تاثیر شوری روی گیاهان موثر می باشد. سطوح زیاد شوری باعث کاهش رشد و عملکرد کلم بروکلی شده و این کاهش رشد با کاهش میزان کلروفیل و غلظت عناصر کلسیم، پتاسیم و آهن و افزایش غلظت سدیم و کلر در بافت برگ همراه بود. بهترین ترکیب بستر کشت، چه در شرایط شور و چه در شرایط غیر شور، 50% پیت+ 50% پومایس بود. اگرچه کلم بروکلی در بستر پرلایت رشد مناسبی نداشت، ولی باعث زودرسی آن شد. در این آزمایش، تیمار شوری علاوه بر کاهش وزن سر، کیفیت محصول کلم بروکلی را نیز کاهش داد. با توجه به نتایج به دست آمده، بستر 50% پیت+ 50% پومایس مناسب ترین بستر برای تولید کلم بروکلی بود.
    کلیدواژگان: تنش شوری، بستر کشت، پومایس، پرلایت
  • لیلا کشاورز، مهری صفاری، پوراندخت گلکار صفحات 163-174
    با توجه به رشد گیاهان داروئی متنوع و روند افزایش توسعه اراضی شور در کشور، شناسایی گیاهان دارویی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. این مطالعه به منظور بررسی اثرات تنش شوری بر صفات مختلف رازیانه در کشت بدون خاک (در مراحل جوانه زنی و گیاهچه ای) صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاتصادفی با چهار تکرار(در آزمایش اول) و سه تکرار (در آزمایش دوم) انجام شد. اثرات سطوح شوری [(شاهد) 0،50، 150،100، 200 (میلی مولار)] از نمک کلرید سدیم بر روی سه توده (شیراز، اصفهان و استهبان) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات ندازه گیری شده نشان داد که با افزایش سطوح شوری، درصد جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه، طول ساقه، وزن خشک ریشه، وزن خشک ساقه، نسبت اندام هوایی به ریشه، بیوماس، شاخص کلروفیل، محتوای کلروفیل aو b، و محتوای کاروتنوئید در ژنوتیپ های مختلف رازیانه به طورمعنی داری در هر دو مرحله رشدی کاهش یافت. در ژنوتیپ های مختلف اختلاف معنی داری بین سطوح مختلف شوری مشاهده شد، بطوریکه بیشترین مقدار هریک از این صفات در تیمار شاهد و کمترین مقدار آن در تیمار حداکثر تنش شوری بود. تحمل به شوری در مرحله گیاهچه ای نسبت به مرحله جوانه زنی بیشتر بود و در هر دو آزمایش ژنوتیپ رازیانه شیراز، نسبت به دو توده دیگر برتری نشان داد.
    کلیدواژگان: تنش، داروئی، رازیانه، شوری، ژنوتیپ
  • آزاده کریمی افشار، امین باقی زاده، قاسم محمدی نژاد صفحات 175-185
    خشکی دارای اثرهای مخربی بر رشد و تولید گیاه می باشد. گیاه به تنش خشکی در قالب فرایند های بیوشیمیایی و فیزیولوژیک پاسخ می دهد. در این مطالعه، پاسخ فیزیولوژیک دو توده زیره سبز (Cuminum cyminum L.) متعلق به دو منطقه با آب و هوای متفاوت شامل راور از منطقه خشک و گنبد از منطقه نیمه مرطوب، به صورت آزمایش اسپلیت فاکتوریل با سه تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات فیزیولوژیک شامل محتوای نسبی آب برگ، میزان آب از دست رفته برگ و نشت یونی اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه ای بین اکوتیپ ها وجود دارد. تنش خشکی در هر دو اکوتیپ به طور معنی داری باعث کاهش محتوای نسبی آب و آب از دست رفته برگ شد؛ در حالی که افزایش نشت یونی را به دنبال داشت و بیشترین تغییرات در اکوتیپ گنبد دیده شد. اکوتیپ راور در مقایسه با اکوتیپ گنبد توان زیادی در مواجهه با تنش خشکی نشان داد، که می تواند به خاطر سازگاری بیشتر این ژنوتیپ با شرایط کم آبی باشد، و به این علت به عنوان اکوتیپ متحمل معرفی گردید. به طور کلی، صفات مورد بررسی به عنوان شاخص های مناسبی برای شناسایی اکوتیپ های متحمل به خشکی در مرحله گیاهچه و در شرایط گلخانه معرفی شدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی
|
  • S. Khorramdel, S.M. Seyyedi Pages 1-13
    Sweet majoram (Majorana hortensis L.) is one of the native Iranian medicinal plants، which due to its aromatic secondary metabolites is used in traditional medicine. In production of medicinal plants، application of organic inputs has especial role in sustainable agriculture. Organic inputs، such as manures and compost، other than providing the necessary elements for plant growth، could improve the physiochemical structure of soil. This research was conducted to evaluate the growth traits، quantitative and qualitative yield، and constituents of essential oil of sweet majoram under the application of compost extract and inoculation of biofertilizers. The experiment was performed as split plot in time with three replications at Research Greenhouse of Ferdowsi University، Mashhad، Iran، in 2012. Main plots were 16 fertilizer combinations (Azotobacter (Azotobacter paspali)، (B1)، Azospirillum (Azospirillum brasilense) (B2)، mycorrhiza (Glomus intraradaices) (B3)، 10% compost extract (C1)، 20% compost extract (C2)، 30% compost extract (C3)، B1C1، B1C2، B1C3، B2C1، B2C2، B2C3، B3C1، B3C2، B3C3 and control) and sub- plots were three cutting stages during the growing season. Results showed that height of main stem، dry and fresh weight of sweet majoram was significantly affected by single and combined application of biofertilizer inoculation and compost extract at the first cutting and were higher than the second and third cuttings. Also، the most significant increase in height of main stem، fresh and dry weight and essential oil content of sweet majoram (43. 3 cm، 46. 07 g/m2، 27. 11 g/m2 and 0. 89%، respectively) was observed in C1B3 treatmeent. Constituents of essential oil were significantly affected by single and combined applications of biofertilizer inoculation and compost extract. Among the constituents، terpinen-4-ol (18. 01%) and cis-sabinene hydrate (15. 4%) allocated the highest and ledene (15. 4%) and camphene (0. 01%) the lowest amount.
    Keywords: Medicinal plant, Essential oil content, Organic inputs
  • M. Mansouri, M. Shoor, A. Tehranifar, Y. Selahvarzi Pages 15-24
    Gerbera is one of the most important cut flowers in the world which is produced extensively in many commercial greenhouses. Nowadays, increasing yield and quality are production necessities. The aim of this research was evaluation of foliar application effects of salicylic acid and thiamine on quantitative and qualitative characteristics of gerbera flower. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications, in pots in greenhouse. Treatments included tap water (control), salicylic acid concentration (75 and 150 µM) and thiamine concentration (250 and 500 µM). Foliar application was performed in two stages, with an interval of two weeks. Results showed that the treatments had significant effect on quantitative and qualitative characteristics of gerbera flower. The largest flower diameter, the shortest growing period and the highest number of flowers was related to 75 µM salicylic acid treatment. The largest diameter of the stem was observed in 150 µM salicylic acid treatment. In this experiment, 500 µM thiamine treatment produced the greatest height of flowering stem and had the highest chlorophyll index. Therefore, it seems that salicylic acid and thiamine could increase production efficiency and improve gerbera flower quality, and in this respect, the best treatment was 75 µM salicylic acid.
    Keywords: Product efficiency, Chlorophyll index, Cut flowers
  • H. Kajbafian, N. Nasirian, H. M. Ghasem, Nezhad Maleki Pages 25-36
    In order to determine and evaluate the mechanization indices, including energy and economic, in production of greenhouse cucumber and tomato, a study was carried out using sequential design- factorial with three replications in Khuzestan province, Iran, during 2011-2012. The greenhouse structures and production methods in all the systems were similar. The evaluated treatments included two cultivated areas in the northern and southern parts of the province (first factor), cucumber and tomato plants (second factor) and area under cultivation of 1000, 3000 and 5000 m2 (third factor). First, by preparing a questionnaire and conducting the interviews with greenhouse owners, the questionnaires were completed for all the studied greenhouses and consumer information needed to calculate the energy inputs and energy and economic indices were then obtained. Results of the energy section showed that cucumber production in 3000 m2 areas in south of the province and tomato production in 5000 m2 areas in northern regions of the province had the highest energy productivity. In addition, results of the economic evaluation indicated that cultivation of tomato had more income and final gross profit, and with respect to internal rate of return index, the greenhouse tomato grown in northern regions of Khuzestan province was more affordable. Therefore, cultivation of greenhouse tomato in 5000 m2 areas in north of the Khuzestan province was suggested.
    Keywords: Energy indices, Economic indices, Internal rate of return
  • S.N. Mortazavi, V. Karimi, M.H. Azimi Pages 37-46

    Lily (Lilium longiflorum L.) is one of the most important potted flowers, which is used largely as cut flower. An experiment, arranged as a factorial besed on completely randomized dasign with three replications, was carried out to evaluate the effects of pre-harvest foliar application of humic acid, salicylic acid and calcium chloride on quality and longevity of lilium cut flowers. Treatments included humic acid as factor a (0, 100, 500 and 1000 mg/L) and three salicylic acid concentrations (0, 150 and 200 mg/L) and two calcium chloride concentrations (300 and 600 mg/L) as factor b, which were sprayed at two stages before harvesting the flowers. Results showed that treating the plants with 500 mg/L humic acid increased water uptake and chlorophyll a content and decreased number of fallen florets. Application of 1000 mg/L humic acid increased total chlorophyll content. Pre-harvest treatment of flowers with 600 mg/L calcium chloride increased florets’ diameter, relative water content, chlorophyll b content and shelf life, as compared to other concentrations and different salicylic concentrations. In this research, the highest shelf life was observed for flowers sprayed with 1000 mg/L humic acid and 300 mg/L calcium chloride. Therefore, pre-harvest foliar application of humic acid, salicylic acid and calcium chloride could have positive effects on quantitative and qualitative traits of lilium cut flowers.

    Keywords: Longevity, Electrolyte leakage, Relative water content
  • M. Fekri, L. Gheranjik Pages 47-61
    To investigate the effects of phosphorus (P) and pistachio waste (raw and dry) on growth and chemical composition of pistachio (Pistacia vera L. cv. Badami Zarand) seedlings, a factorial experiment in a completely randomized design with four replications was conducted. Treatments were three levels of P (0, 50 and 100 mg P/kg soil) and three levels of pistachio green hull (0, 3 and 6% w/w). The results showed that at the first level of P application, the 3% pistachio waste treatment increased root and shoot dry weight, number of leaves and leaf area of pistachio seedlings. While, application of 6% pistachio hull significantly decreased these parameters, as compared to the control. However, root and shoot nutrient concentrations including P, sodium, zinc, iron and copper at the first level of P were reduced by pistachio waste application. At the first level of pistachio waste, P application increased root and shoot dry weight, number of leaves and leaf area of pistachio seedlings. But, all nutrient concentrations of root and shoots, except P, were reduced by increasing P level. The best response of dry weight of roots and shoots, number of leaves and leaf area of pistachio seedlings was observed from application of 3% pistachio hulls and 50 mg P/kg of soil. In general, the results of this experiment indicated that application of 50 mg P/kg soil was more effective than 100 mg P/kg soil on growth and chemical composition of pistachio seedlings. Application of 3% pistachio green hull and 50 mg P/kg soil improved growth of pistachio seedlings.
    Keywords: Agricultural wastes, Organic fertilizers, Growth traits
  • E. Shams, N. Etemadi, Mortezaei Nezhad Pages 63-77
    Sophora japonica is a deciduous tree with fragrant white flowers and panicle inflorescence. This tree has not been used widely in the landscape of central. One of the reasons is lack of enough information about asexual propagation of this plant. In the present experiment, effects of different concentrations of indole butyric acid (IBA) and indole butyric acid-potassium salt (K-IBA) (0, 5000, 10000, 15000 and 20000 mg/L) was evaluated on hardwood cuttings of Sophora japonica with/without bottom heat. Results showed that no root formation occurred in the hardwood cuttings without bottom heat, while callus was produced. Bottom heat significantly affected all measured traits. The highest rooting percentage was obtained by 20000 mg/L IBA and K-IBA (56.66% and 53.33%, respectively), 80 days after planting the cuttings. The highest root length at 80th day after planting was obtained with 20000 mg/L K-IBA. Rooting percentage, number of roots, leaf area, roots carbohydrate content of roots and fresh and dry weights of roots, stem and leaves increased with increasing the hormones level. However, with decreasing hormones concentration, the ratio of sprout buds to dormant buds and the amount of carbohydrates in leaves were increased.
    Keywords: hardwood cuttings, rooting, indole butyric acid, potassium salt, Bottom heat
  • H. Abbasi, M. Babalar, H. Lesani, R. Naderi Pages 79-87

    Effects of nutrient solutions on quantitative and qualitative indices of tulip (Tulipa gesneriana cv. Apricot parrot) were studied in a completely randomized design with 5 nutrient solutions, 4 experimental units and 3 replications. Plants were fed with five nutrient solutions (S1, S2, S3, S4 and S5) having NH4+-N/total N ratios of 0, 0.038, 0.074, 0.11 and 0.14, respectively. All nutrient solutions had similar concentrations of mineral elements. The five treatments consisted of 2.5 meq/L total N, and concentration of all the nutrients was 8.4 meq/L. Based on the results, increasing the ammonium level in nutrient solutions decreased N and total protein storage in the bulbs, but increased N concentration in the shoots. The ammonium level had no significant effect on potassium concentration of shoots, but increased phosphorus concentration in the shoots. Maximum calcium and magnesium concentration in shoots, wet weight and length and diameter of flowering stem were obtained in plants fed with S2 solution. Increasing the ammonium level increased number of bulblets, but decreased their size. Increasing the ammonium level decreased time to flowering of bulbs. The highest longevity of cut flowers was observed in plants fed with S2 solution. In general, based on the results of this research, with increasing the ammonium level in the nutrients solution, the qualitative traits of tulip, such as length and diameter of flowering stem, were increased, but longevity of cut flowers and number of produced bulblets were decreased.

    Keywords: Nutrient solutions, NO3, N, NH4+
  • E. Shabani, A. Sajjadinia, S.J. Tabatabaei Pages 89-95
    Presence of heavy metals (such as lead, Pb) in plants is one of the major environmental stresses that decrease plant growth. Therefore, it is essential to determine the threshold of the plant's tolerance to these elements. In this regard, to evaluate the effect of different concentrations of Pb on eco-physiological traits of petunia plant, an experiment was carried out in the hydroponics greenhouse of Tabriz University, Tabriz, Iran, as a completely randomized design with 8 treatments and 4 replications. Treatments consisted of different concentrations of Pb (0, 0. 25, 0. 5, 0. 75, 1, 1. 5, 2 and 4 mg/L as Pb(NO3) 2). After applying the treatments, at the end of the growing season, the eco-physiological indices including photosynthesis, transpiration, stomatal conductance, stomatal resistance and leaf temperature were measured. Results showed that concentrations higher than 0. 75 mg/L Pb (NO3) 2 reduced the rate of photosynthesis, transpiration and stomatal conductance as compared to control. The highest stomatal resistance (8. 754 M/m2. s) was observed in 4 mg/L treatment; though it didnt have significant difference with 1. 0, 1. 5 and 2 mg/L treatments. The lowest stomatal resistance (7. 285 M/m2. s) was seen in 0. 25 mg/L treatment, which had no significant difference with control. The highest leaf temperature (33. 26 ْC) was observed in 2 mg/L treatment; though it didnt have significant difference with 1. 5 and 4 mg/L treatments. The lowest leaf temperature (26. 19 ْC) was obtained in the control treatment. After 0. 75 mg/L, the increase in leaf temperature was sensible. Based on the results, it appears that in soils having Pb concentration of ≤ 0. 75 mg/L, petunia plants are recommendable for cultivation in landscapes, accumulation of Pb, and phytoremediation.
    Keywords: Environmental stresses, Heavy metals, Phytoremediation
  • Z. Safari Mohamadiyeh, M. Moghaddam, B. Abedy, L. Samiei Pages 97-107

    Mint is an important medicinal herb that is cultivated in different parts of the world. In order to investigate the effects of salinity stress on morphological characteristics of spearmint (Mentha spicata L.), an experiment was conducted in 2013, based on complete randomized design, under hydroponic conditions, at Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Treatments were five salinity levels (0, 30, 60, 90 and 120 mM of sodium chloride) with four replications. Growth medium was 2:1 cocopeat to perlite, and complete nutrients solution was used. Supplying plants’ nutrients was twice a week along the irrigation water application. When plants’ height was 30 cm, salinity treatments were applied and were continued till full flowering. At the end of the experiment, morphologic traits including plant height, number of main stems, number of lateral branches, leaf area, specific leaf weight, stem diameter, number of nodes, fourth internode length, and spike length were measured. Results showed that salinity stress had significant effects on leaf area, fresh and dry weights of leaf, stem and root, plant height, number of lateral branches, number of nodes, fourth internode length, and spike length. The highest leaf area, leaf dry weight, plant height and number of lateral branches were observed in control treatment. The lowest leaf area and leaf dry weight were obtained in salinity level of 120 mM, and the lowest plant height and number of lateral branches were observed in salinity levels of 90 mM and 120 mM. Salinity had no significant effect on fresh weight of shoot to root ratio, fresh weight of leaf to root ratio, specific weight of leaves, number of main stems and stem diameter. According to the results, it appears that spearmint is sensitive to salinity stress and it cant tolerate salinity levels higher than 30 mM sodium chloride.

    Keywords: Environmental stresses, Glycophytes, Physiologic traits
  • M. Zafari, A. Ebadi, Gh. Parmoon, S. Jahanbakhsh Pages 109-122
    In order to study the effect of bacterial growth on water use efficiency of alfalfa, a greenhouse experiment, as factorial based on completely randomized blocks design with three replications, was conducted at Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, in 2012. Treatments consisted of 3 levels of water stress (75, 55 and 35% of field capacity) and seed inoculation at 4 levels (no inoculation (control), inoculation with mycorhhiza G. mosseae, inoculation with rhyzobium S. meliloti, and inoculation with combination of mycorhhiza and rhyzobium). Results showed that water stress and seed inoculation have significant effect (P≤0.01) on leaf nutrients content. Water stress reduced absorption of phosphorus (23%), potassium (8%), iron (4%) and increased sodium absorption (14%) in non-inoculated seeds. Inoculation of seeds reduced stress effects and combined inoculation had the highest effect. Stomatal conductance and water use efficiency were affected (P≤0.01) by inoculation and water stress. Stomatal conductance was decreased during the stress period and seed inoculation with mycorhhiza G. mosseae was most effective on increasing stomatal conductance (47% at the highest level of stress). Water use efficiency increased as a result of water stress and inoculation. The highest value of water use efficiency (0.166 mg/kg) was obtained in the combined inoculation with 35% field capacity treatment. Results of regression equations showed that during the inoculation, contribution of phosphorus and potassium in regulation of stomatal conductance was increased and contribution of sodium was decreased. However, during the stress period, the share of potassium and sodium was increased in stomatal conductance and the share of phosphorus was reduced. Also, stress increased the role of stomatal conductance in water use efficiency. However, inoculation reduced the role of stomatal conductance in water use efficiency.
    Keywords: Water stress, Combined inoculation, Stomatal conductance
  • S. Omidi Nargesi, M. Zahedi, H.R. Eshghizadeh, A.H. Khoshgoftarmanesh Pages 123-134
    Recently, attentions have been taken on the investigations regarding the use of nano-sized compounds in different fields including agricultural sector. Due to the importance of evaluating the fate and operation of nano-particles in plant systems, in this survey, responses of 13 wheat genotypes to the effect of nano-iron chelate fertilizer in the Hoagland solution under the conditions of ordinary iron chelate and nano-iron chelate, with concentration of 22.5 mg/L, was studied. This experiment was carried out in Research Greenhouse of Soilless Culture Research Center, Isfahan University of Technology, Iran, in the spring of 2013. Results showed that there were considerable positive and negative variations among wheat genotypes in response to application of nano-sized iron chelate fertilizer. Under the application of iron chelate, among the different measured traits, number of tillers and root/shoot ratio had the highest coefficient of variations, and the lowest values were observed for chlorophyll flourescence and green leaf surface. Under the application of nano-iron chelate, number of tillers and root/shoot ratio had the highest coefficient of variations, and the lowest value was observed for chlorophyll flourescence content. Nano-iron chelate fertilizer caused reduction of average dry matter yield of shoots, leaf area and root volume by 14.1, 9.5 and 8.9 percent, respectively, and increased root/shoot ratio by 13.7% for some wheat varieties, in comparison with the ordinary iron chelate. In response to nano-iron chelate fertilizer, compared to ordinary iron chelate, Line-9-shoory produced the highest total dry matter (14.49% increase) and Star variety had the lowest total dry matter (-51.82%).
    Keywords: Iron chelate, Genotypes, Nano particles, Nutrient solution, Wheat
  • A. Mohammadi Torkashvand Pages 135-150
    The required water for greenhouses in Kishestan, Soume-e-Sara town, Guilan province, Iran, is mainly provided by underground resources that have inappropriate quality. One way to reduce the impact of salinity an plant growth is proper nutrition. This greenhouse research was conducted to evaluate the effect of water salinity and foliar spray of calcium (Ca) and silicon (Si) on growth and vase life of gerbera in a factorial experiment based on compeletly randomized design with two factors. The first factor was salinity of irrigation water at two levels (0 and 1.5 dS/m) and the second factor was foliar spray at seven levels (without spray, twice Ca spray, four times Ca spray, two times Ca spray + once Si spray, twice Ca spray + twice Si spray, four times Ca spray + once Si spray, and four times Ca spray + twice Si spray), each with three replications. Results showed that four times Ca foliar spray led to an increase in stem hight, stem and neck diameter, postharvest life and Ca concentration of shoots. In all spray treatments, number of flowers in zero salinity was more than 1.5 dS/m treatments. In general, in case of using low-quality water (electrical conductivity of 1.5 dS/m), the effects of salinity on dry and fresh weights of gerbera plant and vase life of its flowers can be reduced by foliar application of Ca and Si. Since inappropriate water quality in Rasht Greenhouse Complex, Soume-e-Sara town, is one of the main problems of the farmers, especially in growing the ornamental plants, effects of salinity on plant growth could be alleviated with foliar spray of nutrients, especially Ca and Si. In this respect, four times spray of Ca and also twice spray of Ca + twice spray of Si are recommended.
    Keywords: utrition, Fertilization, Environmental stresses
  • Pages 151-162
    Salinity is a very serious problem for agricultural development, especially in arid and semi-arid regions. On the other hand, many benefits of soilless culture have caused the expansion of these systems in these areas. In this research, in order to investigate the effects of different substrates and salinity stress on physiological characteristics and yield of broccoli, an experiment was conducted as factorial, in which the main factor was substrate (cocopeat, perlite, sand, 25% cocopeat+75% perlite, 25% perlite+75% cocopeat and 50% peat+50% pumice) and the sub factor was salinity stress (0, 100 and 150 mM NaCl) with 4 replications. Results indicated that substrate, different levels of salinity and their interaction had significant effects on morphological characteristics, days to flowering, fresh and dry weight of leaves, nutrients concentration and weight of the broccoli head. Maximum values of the aforementioned factors were observed in the zero salinity level and 50% peat+50% pumice substrate. This means that substrate can be effective on the effect of salinity on plants. High levels of salinity caused a reduction in growth and yield of broccoli and this growth reduction was accompanied by the reduction of chlorophyll and content of Ca, K, and Fe and increased Na and Cl concentration in leaf tissue. The best growing medium, either in saline or non-saline conditions, was 50% peat+50% pumice. Although broccoli growth was not suitable in perlite medium, this substrate caused its early maturing. In this experiment, salinity treatment reduced the head weight of broccoli, in addition to decreasing the quality of yield. According to the results, 50% peat+50 pumice is recommended as a proper substrate for production of broccoli.
    Keywords: Salinity stress, Substrate, Pumice, Perlite
  • Pages 163-174
    Identification of medicinal plants with tolerance to salinity stress has an economical importance in Iran. This study was carried out to evaluate the effects of salinity stress on different Morpho-Physiological traits of Foeniculum vulgare Mill in germination and seedling stage in hydroponic condition. The experiment was conducted as a split plot based on a Randomized Complete Block Design (RCBD) with four (in first experiment) and three (in second experiment) replications. Salinity effects of NaCl [0, 50, 100, 150 200 (Mm)] was evaluated on three genotypes of Foeniculum vulgare (Estahban, Isfahan, Shiraz). Analysis of variance showed that salinity levels reduced the percentage of germination, seed vigor index, rootlenght, stem length, root dry weight, shoot dry weight, biomass, the ratio of shoot to root, chlorophyll index, chlorophyll a and b and caroteniod content. Significant variation was observed between different genotypes on different levels of salinity. Tolerance to salinity in seedling was more than germination. In two experiments, the genotype of Shiraz showed superiority in view point of tolerance.
    Keywords: Foeniculum vulgare Mill, genotype, medicinal, tension
  • Pages 175-185
    Drought has adverse effects on plant growth and production. Plants respond to drought stress through biochemical and physiological processes. In the present study, physiological responses of two cumin (Cuminum cyminum L.) ecotypes including Ravar and Gonbad, which belong to dry and sub-humid regions of Iran, respectively, were evaluated in a split-plot factorial experiment with three replications in controlled greenhouse conditions. Physiological traits such as relative water content, relative leaf water loss and electrolyte leakage were measured. Analysis of variance showed that there are considerable genetic variations for drought tolerance between the ecotypes. Drought stress decreased relative water content and relative leaf water loss rate, while electrolyte leakage was significantly increased in both ecotypes. Most of the significant changes were recorded in Gonbad ecotype. The Ravar ecotype demonstrated higher tolerance to drought stress, as compared to Gonbad ecotype, which can be due to compatibility of this genotype to water-deficit conditions. Therefore, this ecotype was recommended as a tolerant ecotype to drought stress. In conclusion, the investigated traits in this experiment were found to be valuable criteria in selection of drought-tolerant ecotypes at seedling stage under greenhouse conditions.
    Keywords: Drought stress, Relative water content, Electrolyte leakage