فهرست مطالب

علوم و فنون هسته ای - سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1394)

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1394)

  • 108 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/08/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه نبات پور، میثم خیری ملومه *، حسن یوسف نیا، حمیدرضا درودیان، علی بهرامی سامانی، محمد قنادی مراغه صفحات 1-6
    در این مطالعه، به منظور سنجش میزان جذب رادیونوکلیدها در محصول برنج رقم های هاشمی و خزر شهرستان سیاهکل- استان گیلان و تعیین دز موثر سالانه ی ناشی از مصرف این دو رقم برنج، 16 نمونه از محصول برنج و 16 نمونه از خاک شالیزارهای مربوطه برداشت شد. پس از آماده سازی نمونه ها، نوع و فعالیت ویژه ی رادیونوکلیدهای موجود در آن ها به روش طیف سنجی گاما تعیین شد. نهایتا ضریب انتقال و میزان دز موثر سالانه ی ناشی از استفاده ی این دو رقم برنج با استفاده از فرمول های مربوطه مشخص شد. خاک منطقه، حاوی رادیونوکلیدهای آکتینیم-228 (Ac228)، بیسموت-214 (Bi214)، سزیم-137 (Cs137)، سرب-214 (Pb214)، تالیم-208 (Tl208) و پتاسیم-40 (K40) با فعالیت میانگین به ترتیب، 96/49، 73/47، 09/23، 63/50، 00/18 و 30/711 1-Bq kg بود. دانه های برنج، حاوی تنها رادیوایزوتوپ طبیعی K40 در رقم های هاشمی و خزر با فعالیت میانگین به ترتیب، برابر 23/128 و 1-Bq kg 28/138 بودند. میانگین ضریب انتقال K40 از خاک به برنج برای رقم هاشمی برابر 19/0 و برای رقم خزر برابر 21/0 به دست آمد که نشان می دهد این ضریب در هر دو رقم برنج مذکور، تقریبا مشابه است. هم چنین دز موثر سالانه ی ناشی از مصرف رقم های هاشمی و خزر به ترتیب، 031/0 و 1-mSv year 034/0 تعیین شد. براساس نتیجه های این پژوهش، دز موثر سالانه بسیار پایین تر از حد مجاز استاندارد (1-mSv year 1) برآورد شد. بنابراین استفاده از این دو رقم برنج، سلامت مصرف کننده را تهدید نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: ضریب انتقال، دز جذبی سالانه، برنج
  • فریبا ضرابی اهرابی *، احمد مجد، عباس مجدآبادی، طاهر نژاد ستاری صفحات 7-19
    تنوع ژنتیکی حاصل از دو جهش زای فیزیکی متفاوت (پرتو گاما، باریکه ی الکترونی) در دزهای مختلف (50 تا Gy 400) و دو رطوبت متفاوت (5/6 و %5/12) در دانه های گندم نان رقم طبسی با استفاده از نشان گرهای دی ان ا چندریختی تصادفی تقویت شده مورد بررسی قرار گرفت. بیش ترین میانگین ناجور تخم زایی در جمعیت 2 (با مقدار 155/0) و کم ترین مقدار آن در جمعیت 5 (با مقدار 042/0) مشاهده شد. براساس نتیجه های به دست آمده، بیش ترین فاصله ی ژنتیکی یا کم ترین تشابه ژنتیکی، بین جمعیت TE1M (ردیف های جهش یابنده ی نسل 1 رقم طبسی که با الکترون جهش یافته بودند) و جمعیت TE2M (ردیف های جهش یابنده ی نسل 2 رقم طبسی که با الکترون جهش یافته بودند) مشاهده شد. کم ترین فاصله ی ژنتیکی یا بیش ترین تشابه ژنتیکی بین جمعیت TG2M (جمعیت ردیف های جهش یابنده ی نسل 2 رقم طبسی که با پرتو گاما جهش یافته بودند) و جمعیت TE2M (جمعیت ردیف های جهش یابنده ی نسل 2 رقم طبسی که با الکترون جهش یافته بودند) مشاهده شد. تجزیه ی خوشه ایپنج جمعیت ردیف های جهش یافته و شاهدهای رقم طبسی براساس مقدار تشابه ژنتیکی و با استفاده از روش جفت گروه بدون وزن با میانگین حسابی انجام و نمودار درختی با برش نمودار از نقطه تشابه 89/0 دو گروه حاصل شد. براساس نتایج به دست آمده، تنوع بین جمعیت ها معنی دار و بیش تر از تنوع درون جمعیت ها بود.
    کلیدواژگان: دی ان ا چند ریختی تصادفی تقویت شده، پرتو گاما، باریکه ی الکترونی، گندم نان، رقم طبسی
  • علیرضا کشتکار *، محمد امین حسنی صفحات 20-28
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اصلاح شیمیایی سطح جاذب بر میزان جذب توریم به وسیله ی جلبک قهوه ای سارگاسم گلوسیسنس در یک سیستم ناپیوسته بود. برای این کار نتایج حاصل برای سه نوع جلبک- خام، اصلاح شده با دی اتیلن تری آمین و گلوتار آلدیید مقایسه شدند. هم چنین، سایر خواص مورد نیاز برای طراحی فرایند جذب توریم از قبیل pH بهینه، سینتیک جذب، ایزوترم جذب، تاثیر میزان جاذب بر ظرفیت جذب آن ها و تعداد مرحله های بازیابی به منظور استفاده ی مجدد از جاذب در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های جذب زیستی نشان داد که جلبک اصلاح شده با گلوتارآلدیید %10 ظرفیت جذب بالاتری از دو جاذب دیگر دارد. نتایج آزمایشگاهی هم چنین نشان داد که pH بهینه ی جذب برابر 5/3 و زمان تعادل جذب برابر 6 ساعت است. برازش داده های تجربی سرعت جذب با مدل های موجود نشان داد که سینتیک جذب با نتایج حاصل از مدل شبه مرتبه ی دوم مطابقت بیش تری دارد. برازش داده های تعادلی جذب با هم دماهای تعادلی دوپارامتری لانگمویر و فروندلیچ و هم دمای تعادلی سه پارامتری ردلیش- پترسون نشان داد که مدل ردلیش- پترسون از برازش بهتری با داده های تجربی برخوردار است. هم چنین بیشینه ی ظرفیت جذب جلبک سارگاسم گلوسیسنس برای توریم از مدل لانگمویر برابر 52/151 میلی گرم بر گرم به دست آمد. بازیابی جاذب به وسیله ی محلول 1 مولار هیدروکلریک اسید به منظور استفاده ی مجدد از آن نشان داد که ظرفیت جذب جاذب برای توریم از 15/89 در مرحله ی اول به 02/70 میلی گرم بر گرم جاذب در مرحله ی پنجم کاهش یافت.
    کلیدواژگان: جذب زیستی، جلبک قهوه ای سارگاسم، توریم، سینتیک، هم دمای جذب
  • محمد ارکانی، حسین خلفی *، ناصر وثوقی، صمد خاکشورنیا صفحات 29-38
    در این پژوهش ابزار مفیدی برای ثبت و تجزیه و تحلیل فرایند های تصادفی با استفاده از آرایه ی دروازه های برنامه پذیر میدانی (FPGA) طراحی و ساخته شد. این ابزار به صورت بالقوه می تواند کاربردهای متعددی در زمینه های هسته ای برای تجزیه و تحلیل های مختلف مانند تجزیه و تحلیل نوفه ی رآکتور صفر قدرت، تحلیل های هم زمانی رویدادهای تصادفی، مطالعه های مربوط به زمان مرده و تابع توزیع احتمال فرایندهای تصادفی و . . . داشته باشد. سامانه ساخته شده به ازای فرایندهای شبه- تصادفی مختلف مورد ارزیابی و آزمایش قرار گرفت؛ به این ترتیب برخی از مفهوم های تحلیل آماری فرایندهای تصادفی به صورت تجربی مورد سنجش و راستی آزمایی قرار گرفتند. از آن جاکه کارآیی سامانه ساخته شده وابسته به سخت افزار مورد استفاده است، ساختار طراحی شده بر روی یک سخت افزار نوعی پیاده سازی و بهترین کارآیی مشاهده شده، گزارش شد.
    کلیدواژگان: سامانه دوکاناله ی جمع آوری اطلاعات، فرایند تصادفی، آراینه ی دروازه های برنامه پذیر میدانی (FPGA)
  • نسرین شیخ *، رامسینا بت عیشوبابرود، فاطمه خاتمی فر صفحات 39-45
    در این پژوهش پرتودهی گاما به عنوان روشی برای رفع آلودگی قارچی یک تابلوی نقاشی تاریخی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، تابلوی نقاشی رنگ و روغن مربوط به دوره ی قاجار دارای سبک قهوه خانه ای انتخاب شد. پس از نمونه برداری از نقطه های مشکوک و تغییر رنگ یافته ی مختلف در رو و پشت تابلو، قارچ های موجود در نمونه ها مورد شناسایی قرار گرفت و میزان آلودگی قارچی کل تابلو تخمین زده شد. با توجه به مقاومت قارچ ها در برابر پرتو گاما دز لازم برای ضدعفونی تابلو محاسبه شد. به منظور بررسی اثرهای پرتو بر مواد رنگی مورد استفاده در نقاشی، از دو رنگ عمده و اصلی تابلو، نمونه برداری شد. نمونه ها قبل و بعد از پرتودهی با استفاده از طیف سنج زیرقرمز و رنگ سنجی مورد آزمایش بررسی ساختار شیمیایی و اندازه گیری رنگ قرار گرفتند. پس از پرتودهی هیچ تغییری در طیف های زیرقرمز نمونه ها مشاهده نشد؛ به علاوه پرتو گاما باعث ایجاد تغییر رنگ محسوسی نشد. این نتیجه ها نشان داد که پرتودهی با دز مورد سنجش (5 کیلوگری) آسیبی به نقاشی نرسانده است، بنابراین روش پرتودهی می تواند برای رفع آلودگی این گونه اثرها توصیه شود.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، نقاشی رنگ روغن، آلودگی قارچی، آزمون رنگ سنجی
  • هاله فروتن *، مرضیه خدابخش، فریبا جوهری دها، لادن پورعبدی صفحات 46-53
    به منظور تشخیص و ردیابی سرطان پروستات که یکی از شایع ترین سرطان ها در میان مردان است از اندازه گیری پاد ژن ویژه ی پروستات (PSA) در خون استفاده می شود. برای تعیین مقدار پادژن پروستات به عنوان یک تومور شاخص می توان از آزمون پرتوسنجشی ایمن استفاده نمود. در این مطالعه، روش تهیه و عامل های موثر بر کارآیی و پادژن تک تاگی ویژه ی پروستات نشان دار شده با ید-125 به عنوان یک ردیاب در کیت آزمون پرتوسنجشی ایمن مورد بررسی قرار گرفت. پادتن نشان دار شده با دو روش کلروآمین-T و یدوژن پس از تهیه شدن و تخلیص به وسیله ی ستون سفادکس 25G و پس از تعیین خلوص رادیوشیمیایی، در کیت آزمون پرتوسنجشی ایمن به کار گرفته شد. به منظور دست یابی به شرایط بهینه ی موثر بر کارآیی و پایداری پادتن نشان دار شده در روش کلروآمین-T، تاثیر نسبت پادتن به ید-125 (6/17 تا µg/mCi 53) کلروآمین-T به پادتن (75/0 و μg/kg 5/1) و زمان نشان دارسازی (15 تا 60 ثانیه) مورد مطالعه قرار گرفت. پس از تعیین خلوص رادیوشیمیایی و استفاده در کیت آزمون پرتوسنجشی ایمن با توجه به منحنی مقیاس بندی و سنجش غلظت نمونه های کنترل، شرایط بهینه ی نشان دارسازی (نسبت کلروآمین-T به آنتی بادی 5/1 و زمان نشان دارسازی 50 ثانیه) به دست آمد. تغییر مقدار نسبت پادتن ید اثر قابل مشاهده ای بر بازده نشان دارسازی نداشت. پس از گذشت یک ماه مشخص شد که پادتن نشان دار شده از پایداری مناسبی برای استفاده شدن در کیت آزمون پرتوسنجشی ایمن برخوردار است. هم چنین، تاثیر غلظت یدوژن (1/0 و 1-mg ml 2/0) و حجم دی کلرومتان (°، 200 و µl 400) در روش نشان دارسازی با یدوژن بر بازده نشان دارسازی مورد بررسی قرارگرفت. غلظت یدوژن و حجم بهینه ی دی کلرومتان به کار رفته در نشان دارسازی، به ترتیب، 1-mg ml 1/0 و µl 200 به دست آمد. ولی پس از گذشت دو هفته درصد بیشینه ی پیوند حدود %38 کاهش و افت فاحشی در غلظت نمونه های کنترل مشاهده شد. با مقایسه ی خلوص رادیوشیمیایی، کارآیی و پایداری پادتن نشان دار تهیه شده با دو روش کلروآمین-T و یدوژن، پادتن نشان دار شده با روش کلروآمین-T از شرایط مناسب تری برای تهیه ی کیت داخلی و انجام آزمایش های کنترل کیفی برخوردار بود. برای کنترل کیفی کیت با استفاده از پادتن نشان دار انتخابی، 30 نمونه ی سرم خون بیماران هم زمان به وسیله ی کیت داخلی و مرجع خارجی تجزیه و نتیجه ها با نمودار مقایسه ای رگرسیون خطی و آزمون مقایسه شد. معیار تصمیم گیری ضریب Sig (دو دامنه) براساس آزمون مربوط به هم ترازی دو کیت داخلی و مرجع خارجی برابر با 993/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: پادژن ویژه ی پروستات، آزمون پرتوسنجی ایمن، پادتن تک تاگی، رادیویددارسازی، کلروآمین-T، یدوژن، ستون سفادکس G25، کیت پرتوسنجشی ایمن
  • نیود بالکانیان، میکائیل یگانه *، شهریار رحمت الله پور، مهدی تقوی، ابوالفضل ثوری صفحات 54-62
    در این مقاله، مرحله های انتخاب بلور، آماده سازی نمونه ها و نحوه ی ایجاد اتصال های شوتکی و اهمی برای ساخت آشکارساز CdZnT یا CZT قابل حمل و با قابلیت کار در دمای اتاق ارایه شده است. ابتدا درصد عناصر و اندازه های بلور CdZnTe با کد C4MCNP تعیین و تاثیر آن ها بر رفتار الکتریکی و آشکارسازی قطعه بررسی شد. پس از تهیه ی بلور، سطح بلور به روش شیمیایی آماده و فعال سازی شد. در طرف صاف تر سطح بلور، فلز طلا با خلوص بالا به ضخامت 100 نانومتر به عنوان اتصال شوتکی و بر روی طرف دیگر، فلز ایندیم به عنوان اتصال اهمی با روش تبخیر فیزیکی، لایه نشانی شد. مشخصات الکتریکی حسگر ساخته شده با استفاده از تجهیزهای دقیق اندازه گیری جریان- ولتاژ، جریان- ظرفیت و جریان- دما اندازه گیری و مشخصه های فیزیکی قطعه تعیین شد. در نهایت حسگر به پیش تقویت کننده، شکل دهنده ی تپ، تقویت کننده و تحلیل گر بس کاناله متصل شد. آشکارساز ساخته شده توسط چشمه های نقطه ای Cs137، Th232 آزموده شده و با نمونه هایی از اورانیم مقیاس بندی شد. نتیجه ها نشان داد که پهنای نیم- ارتفاع برای قله ی keV 662، برابر با %8/3 و خطای اندازه گیری برای نمونه های مجهول اورانیم کم تر از %3 است.
    کلیدواژگان: بلور CZT، اتصال شوتکی، اتصال اهمی
  • بابک ژاله *، رامین فضل علی، عاطفه نصری، مهران طاهری صفحات 63-73
    در این مقاله تاثیر پرتو فرابنفش لیزر اگزایمر ArF با طول موج 193 نانومتر بر روی  پلی مر آلیل دی گلیکول کربنات (39CR-) بررسی شده است. ابتدا پلی مرها به سه دسته تقسیم شدند. دسته ی اول، زیر آستانه ی نورکندگی و دسته ی دوم، بالای آستانه ی نورکندگی، با تعداد تپ های متفاوت لیزر ArF پرتودهی شدند. دسته ی سوم ابتدا زیر آستانه ی نورکندگی با لیزر ArF و سپس با ذره های آلفای گسیلیده از Am241 پرتودهی و سپس به طور شیمیایی در محلول آبی سدیم هیدروکسید 25/6 مولار سونیده شدند. برای بررسی تغییر در ریخت شناسی سطح پلی مر، از میکروسکوپی الکترون پویشی (SEM) و برای تحلیل و بررسی ردپاهای ذره های آلفای ثبت شده در پلی مر آلیل دی گلیکول کربنات از میکروسکوپ نوری استفاده شد. نتیجه ها نشان داد که ساختارهای کرم مانند و تعدادی مخروط بر اثر پرتودهی لیزری روی سطح پلی مر ایجاد می شود. هم چنین مشاهده شد که قطر میانگین ردپاها کاهش می یابد. بنابراین لیزر باعث سخت شدن سطح آشکارساز می شود.
    کلیدواژگان: لیزر اگزایمر ArF، پرتودهی پلی مر آلیل دی گلیکول کربنات (CR-39)
  • فاطمه کاظمی زاده، علی باقری، وحید دامیده، اصغر صدیق زاده * صفحات 74-80
    در این مقاله دستگاه هم جوشی پلی ول 50PR-IR، دستگاه هم جوشی هسته ای در دست طراحی، معرفی و فیزیک حاکم بر آن با استفاده از کد اپیک شبیه سازی شده است. نتایج شبیه سازی نشان داد که این دستگاه خصوصیت های منحصربه فردی را در تولید انرژی و محصورسازی ذره ها دارا بوده، و امکان دست یابی به هم جوشی هسته ای با آن وجود دارد. در این مقاله هم چنین آهنگ هم جوشی رآکتور پلی ول 50PR-IR در حضور و عدم حضور صفحه های بازتاباننده مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه های به دست آمده اثبات می کنند که آهنگ هم جوشی با حضور صفحه های بازتاباننده در دستگاه نسبت به حالت نبود آن ها تقریبا دو برابر می شود. این افزایش به دلیل بازتاب الکترون ها به داخل دستگاه، کاهش اتلاف ذره ها و افزایش چگالی الکترون و یون در مرکز است. نتیجه های به دست آمده می تواند برای بهینه سازی دستگاه های پلی ول مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پلی ول، صفحه ی بازتاباننده، آهنگ هم جوشی
  • محمدجعفر جعفری، امیرحسین فرهبد *، سمیه رضایی صفحات 81-86
    در این پژوهش، تاثیر رفتار زمانی تپ محرک افروزنده ی سوخت بر کارآیی هم جوشی هسته ای با استفاده از محصورسازی لختی به روش افروزش ضربه ای بررسی و نشان داده شد که اعمال دو تپ افروزنده ی همسان با تاخیر زمانی مناسب، منجر به کاهش انرژی افروزنده و در نتیجه کاهش انرژی کل مورد نیاز برای تولید انرژی می‎شود. دو تپ ذوزنقه‎ای همسان با زمان صعود 50 پیکوثانیه و با قله ی توان‎‎ و پهنای تپ متفاوت و با تاخیر زمانی 50 پیکوثانیه و لحظه ی آغاز متفاوت بر روی هدف سیستم هم جوشی هسته ای لیزری تسهیلات پژوهشی انرژی لیزر توان- بالا (HiPER) اعمال شد. شبیه‎سازی‎های یک بعدی با استفاده از کد مالتی نشان داد که نمایه مزیت استفاده از محرک افروزنده ی دوگانه ‎در بازه‎ی 1/1<FM<7/1 قرار دارد. نمایه مزیت بزرگ تر از 1 نشان می‎دهد که برای یک انرژی محرک متراکم‎کننده ی سوخت ثابت، استفاده از دو تپ افروزنده ی برابر و کم- انرژی در مقایسه با روش افروزش ضربه ای دارای برتری است.
    کلیدواژگان: هم جوشی هسته ای، محصورسازی لختی، افروزش ضربه ای
  • آیدا فایقی نیا *، حسین جهانبخش صفحات 87-94
    هدف این پژوهش ساخت شیشه ی سوسوزن لیتیم- آلومینیم- سیلیکات به عنوان میزبان ماده ی فعال تربیم، برای دست یابی به نور مریی از طریق برانگیزش با فرابنفش و پرتوهای گاما، ایکس و ذره های باردار بود. از ترکیب 54/21 درصد 3LaF، 3/8 درصد O2Li، 02/6 درصد 3O2AL، 4/32 درصد 2SiO برای ساخت این شیشه و شیشه– سرامیک استفاده شد. این شیشه ها با روش ریخته گری و ذوب ساخته شدند. طیف جذبی نمونه ها در ناحیه ی مریی و فرابنفش تهیه شد. طیف نورتابی (PL) در طول موج های 259 و 325 نانومتر به دست آمد. طیف جذبی نمونه های ساخته شده با تربیم (2GTb) قله هایی را در 325، 436، 460، 490، 545 و 414 نانومتر نشان داد، که تا حدی با انتقال های انرژی یون تربیم انطباق دارد. اما در مورد شیشه ی ساخته شده با گادولینیم (GGd) به دلیل فعال شدن نوری کاستی های ساختاری شیشه مانند کاستی کامل شدن، طبق نتیجه های نورتابی، تمام انتقال های انرژی زیر 300 نانومتر تضعیف شده و مشاهده نشد. انتقال انرژی از یون Gd به یون Tb در شیشه مورد مطالعه صورت نگرفت. ولی نتیجه های شدت نورتابی شیشه- سرامیک در مقایسه با شیشه به طور معنی داری تا %80 افزایش یافت. پاسخ نوری نمونه های مورد مطالعه به پرتوهای بتا، ایکس و نوترون ارزیابی شد. طی این ارزیابی مشخص شد که هم نمونه های شیشه و هم نمونه های شیشه- سرامیک دارای پاسخ مناسبی به پرتوهای ایکس و بتا هستند. البته نمونه های شیشه- سرامیک حساسیت بسیار بالاتری از خود نشان دادند. در این بررسی مشخص شد که نمونه ها پاسخ قابل توجهی به نوترون ندارند که علت آن عدم استفاده از Li خالص سازی شده است.
    کلیدواژگان: شیشه-سرامیک، نورتابی، فعال ساز تربیم، حساسیت زای گادولینیم
  • حمیدرضا ادیب زاده، محسن اسدی اسدآباد *، علیرضا اعلایی صفحات 95-101
    تاثیر پارامترهای فرایندی شامل جریان جوش و نیروی الکترود بر ریزساختار جوش مقاومتی نقطه ای ورق آلیاژ Nb%1-Zr به ضخامت 3/0 میلی متر مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی ریزسختی مقطع دکمه ی جوش در راستای قطر دکمه ی جوش، اندازه گیری سختی برحسب ویکرز بر روی فلز پایه، منطقه ی حرارت دیده و دکمه ی جوش برای نمونه هایی که با پارامترهای مختلف جوشکاری شده بودند، انجام شد. بررسی های ریزساختاری نشان داد که افزایش جریان سبب درشت تر شدن دانه ها می شود. از جمله ی مشاهده های مهم در این مطالعه بزرگ شدن اندازه ی دانه در اثر افزایش نیروی الکترود در زمان جوشکاری یکسان بود. در تصویرهای وابسته به فلزنگاری مشاهده شد که در اثر اعمال نیروی الکترود بیش تر، دانه ها به صورت طولی در راستای جریان حرارت تغییر شکل می دهند. اندازه گیری سختی منطقه های جوش و فلز پایه نیز نشان داد که دکمه ی جوش بیش ترین میزان سختی را دارد و این میزان در منطقه ی حرارت دیده و فلز پایه به ترتیب، کاهش می یابد. این تفاوت به دلیل تغییرهای فازی β و α+β است. تغییر حالت از فاز β به α به وسیله ی فرایند نفوذ توده ای و تشکیل ساختار ویدمن اشتاتن α، که بر اثر آهسته سرد شدن به وجود خواهد آمد، انجام می پذیرد. ساختار موردنظر سخت تر و دارای استحکام بیش تری از ریزساختار α هم محور فلز پایه است.
    کلیدواژگان: جوش مقاومتی نقطه ای، آلیاژ زیرکنیمی، Zr-1%Nb، ریزساختار
|
  • F. Nabatpour, M. Kheiry Maloumeh*, H. Yousefnia, H.R. Doroudian, A. Bahrami Samani, M. Ghannadi Maragheh Pages 1-6
    In this study, due to radionuclidic uptake evaluation by rice variety (Hashemi & Khazar types) in Gilan province-Siyahkal city and annual effective dose determination for the use of these two types of rice, 16 rice genotype samples and 16 samples from the related paddy soils were collected. After the sample preparation, the type of radionuclides and their specific activities were determined for each sample by the method of gamma spectrometry. Finally, the transfer factor and annual effective dose, due to the use of these two types of rice, were calculated via the related formulas. The soil of the area contained actinium-228 (228Ac), bismuth-214 (214Bi), cesium-137 (137Cs), lead-214 (214Pb), thallium-208 (208Tl), and potassium-40 (40K) with the average activities of 49.96, 47.73, 23.09, 50.63, 18.00 and 711.30 Bq/kg, respectively. The rice seeds contained only 40K as a natural radioactive element with the average specific activities of 128.23 and 138.28 Bq/kg for Hashemi and Khazar types, respectively. The average transfer factor of 40K from soil to rice was 0.19 for the Hashemi type and 0.21 for Khazar type. This factor for the both types of rice was approximately the same. Also, the annual effective dose for consuming these two types of rice was 0.031 and 0.034 mSv/year for Hashemi and Khazar types, respectively. The annual effective dose is much lower than the standard permissible limit (1 mSv/year). Therefore, from this point of view, the use of these two types of rice will not threaten the health of the consumers.
    Keywords: Transfer factor, Adsorbed annual dose, Rice
  • F. Zarrabi Ahrabi*, A. Majd, A. Majdabadi, T. Nejad Sattari Pages 7-19
    This article aims at investigating the genetic diversity arising from two physical mutagens (gamma ray, electron beam) with different doses (50-400 Gy) and two different levels of humidity (6.5% and 12.5%) in the (Triticum aestivum L.) plant in Tabasi cultivar, using RAPD markers. The maximum and minimum average rates of heterozygosity were obtained in the second and the fifth populations (0.155 and 0.042), respectively. Based on the obtained results, the highest genetic distance or the lowest genetic similarity was observed between M1TE population (the first generation mutant lines mutated by electron) and M2TE population (the second generation mutant lines mutated by electron). The lowest genetic distance or the highest genetic similarity was found between M2TG (the second generation mutant lines of mutated by gamma ray) and M2TE (the second generation mutant lines mutated by electron) populations. Five mutant lines and Tabasi species witnesses were investigated based on common genetic values using UPGMA cluster analysis. Cutting the obtained dendrogram from the similar point (0.89), two groups were achieved. Based on the obtained results the inter-population diversity was more significant than the intra-population diversity.
    Keywords: RAPD, Gamma ray, Electron beam, Triticum aestivum, Tabasi cultivor
  • A.R. Keshtkar*, M.A. Hassani Pages 20-28
    The biosorption process of thorium in a batch system by modified brown algae Sargassum glaucescens is discussed in this paper. For this purpose, the results of biosorption on raw algae and modified by glutaraldehyde and diethylenetriamine (DETA) were compared. Also, other variables that are necessary for adsorption process design such as optimum pH, time effect, biosorption isotherm, adsorbent dosage, number of biosorbent recovery stages for reuse were investigated. It was deduced that 10% of glutaraldehyde solution is the best. The experimental results indicated that the maximum sorption was observed at pH 3.5. The uptake was rapid and the biosorption process reached equilibrium within 6h of contact time at the optimum pH. The kinetics data were fitted well to Lagergren’s pseudo-second-order rate equation. Modeling of equilibrium sorption data with the Langmuir and Freundlich models (two-parameter models), and Redlich-Peterson three-parameter model indicated that the Redlich-Peterson model gave a better fitting to the experimental observations. The maximum thorium sorption was 151.52 mg Th/g adsorbent obtained from the Langmuir isotherm. The algae recovery by using 1 M HCl solution for biosorbent reuse showed that the biosorbent capacity decreases from 89.15 mg Th/g adsorbent at the first stage of recovery to 70.02 mg Th/g adsorbent at its fifth stage.
    Keywords: Biosorption, Brown algae Sargassum, Thorium, Kinetic, Adsorption isotherm
  • M. Arkani, H. Khalafi*, N. Vosoughi, S. Khakshournia Pages 29-38
    In this work, a useful equipment for recording and analysing of random processes was developed based on field programmable gate array (FPGA). The system covers a range of different applications in the nuclear fields of study. The system is potentially applicable for zero power reactor noise analysis, time coincidence of stochastic events, dead time estimation, and probability distribution function of random processes. The designed and constructed system was tested and validated by generated pseudorandom processes. Some of the basic analysing methods of random processes were checked and verified experimentally. As the performance of the system depends on the hardware, the designed architecture is implemented on a typical system. The best performance is reported in the text.
    Keywords: Two-channel data acquisition system, Stochastic process, Field Programmable gate array (FPGA)
  • N. Sheikh*, R. Beteshobabrud, F. Khatamifar Pages 39-45
    In this study, gamma irradiation as a method for fungal decontamination of a historical oil painting was evaluated. For this purpose, an oil painting belonging to the Ghajar period with Ghahvekhanei style was selected. Sampling of suspected and discolored points on the surface and backside of the artwork was done and the total counts of fungi were detected. The dose of gamma ray for decontamination of painting was calculated. To study the radiation effects on the color materials used in the painting, small samples were taken from its two main colors. The chemical structure and color measurement of the samples were monitored by FTIR and colorimeter before and after the irradiation. No infrared spectral changes were observed after the irradiation. Furthermore, it was found that gamma irradiation did not induce any significant color alterations. These results showed that irradiation with tested dose (5 kGy) did not damage the oil painting and therefore the radiation method could be recommended for disinfection of this kind of artwork.
    Keywords: Gamma ray, Oil painting, Fungal contamination, Calorimetric test
  • H. Foroutan*, M. Khodabakhsh, F. Johari Deha, L. Pourabdi Pages 46-53
    Prostate specific antigen (PSA), a serine protease, is a highly reliable biochemical marker used for detection and management of prostate cancer. PSA in serum samples is measured by an immunoanalytical technique such as immunoradiometric assays (IRMA). In this study the preparation method and the effective factors on the efficiency and the stability of the labeled anti-PSA monoclonal antibody with I-125 as a tracer in the immunoradiometric kit (IRMA) were investigated. To perform an IRMA assay, at first, the labeled anti-PSA monoclonal antibody was formed using oxidizing agents, namely Chloramine-T and Iodogen, then the product was separated and purified by Sephadex G-25 column. After the determination of radiochemical purity, I-125 labeled antibody was used in the in-house PSA IRMA kit. The effects of the proportion antibody/I-125(17.6-53 µg/mCi), Chloramine-T/antibody (0.75 & 1.5 µg/µg) and the labeling time (15-60 s) on the efficiency and stability of the labeled antibody were studied. According to the calibration curve and concentration of control samples, Chloramine-T radioiodination procedure was optimized (Chloramine-T/antibody: 1.5 µg/µg & labeling time: 50s). The variety of the proportion antibody/I-125 was ineffective in radioiodination efficiency. The Chloramine-T radiolabeled antibody was found to be stable for 30 days when stored at 4◦C. Also radioiodination using Iodogen was studied at different Iodogen concentrations (0.1&0.2 mg/ml) and Dichlromethane volumes (0,200&400 µl). According to the obtained results, the appropriate amount of Iodogen and Dichlromethane were obtained to be 0.1mg/ml and 200µl. But Iodogen radiolabeled antibody showed poor immunoradioactivity and stability after two weeks. The results show that the Chlroamine-T procedure is more suitable than the Iodogen method, so the Chloramine-T radiolabeled antibody could be used as a tracer in IRMA system for quality control of in-house PSA kit. By studying the results of t-Test analysis, the decision criteria (sig 2-tailed= 0.993) and confidence interval (95%), it can be seen that the values are well correlated.
    Keywords: Specific prostate antigen kit, Immunoradiometric assay, Monoclonal antibody, Radioiodination, Chlroamine-T, Iodogen, Sephadex G-25, Immunoradianetric kit
  • N. Balkanian, M. Yeganeh*, Sh. Rahmatallahpur, M. Taghavi, A. Souri Pages 54-62
    In this paper, the process of crystal selection, samples preparation and method of shottkey and ohmic contacts creation for CdZnTe or CZT detector, to be used as a portable device operating at room temperature, have been reported. First, the ratio of CZT element and crystal dimensions was determined via MCNP4C code and its effect on the electrical and detection behavior was investigated. After the crystal preparation, its surface was activated by chemical method. On one side, Au with a thickness of 100nm was coated as a schottkey contact and on the other side, in was coated as an ohmic contact with physical vapor deposition. The electrical characters of the sensor such as current-voltage, current-capacitance and current-temperature were measured. The sensor was connected to a pre-amp, pulse shaping, amplifier and MCA. The detector was tested by point sources of Cs-137 and Th-232, and was calibrated by standard uranium samples. The results showed that the FWHM of 662 keV is 3.8 keV and the error for the enrichment determination was less than 3%.
    Keywords: CZT crystal, Schottkey contact, Ohmic contact
  • B. Jaleh*, R. Fazl Ali, A. Nasri, M. Taheri Pages 63-73
    In this paper, the effect of ArF excimer laser (193 nm) irradiation on CR-39 polymers was investigated. The polymers were divided into three sets. The first set of polymers was irradiated with ArF laser below the ablation threshold fluence and the second set was irradiated above the ablation threshold fluence with different number of pulses. The third set of polymers was irradiated with ArF laser (below the ablation threshold fluence) and then was exposed to alpha particles emitted from 241Am. After that, the samples were chemically etched in a 6.25 N NaOH solution. The morphology of the samples was investigated by a scanning electron microscope (SEM) and the registered tracks of alpha particles were investigated using an optical microscope. The results showed that worm-like structures and several cones were formed on the polymer surfaces due to laser irradiation and also the tracks diameter was decreased. So, the surface of the polymer was hardened due to irradiation.
    Keywords: ArF excimer laser, CR-39 irradiation
  • F. Kazemyzade, A. Bagheri, V. Damideh, A. Sadighzadeh* Pages 74-80
    In this research, the PR-IR50 polywell device is introduced and its physical processes are simulated using the OOPIC code. The results of the simulation showed that the device reveals special characteristic features for energy particle trapping, and the nuclear fusion is feasible by it. In addition, the nuclear fusion rate, with and without reflective plates, has been studied. The results proved that this rate, in the presence of the plates, is almost doubled compared with the case when the plates are absent. This increase is due to the reflection of electrons on the inner section of the device, reduction of particle loss, and the increase in density of ions and electrons in the center of the device. The derived results corresponding to this research may be useful for optimization of polywell devices.
    Keywords: Polywell, Reflective plates, Fusion rate
  • M.J. Jafari, A.H. Farahbod*, S. Rezaei Pages 81-86
    In this research work, target performance under different spike pulse(s) time behavior is studied. It is shown that by applying two equal spike pulses with appropirate time delay, leads to enhancement of the target gain and reduction of the total ignitor energy. The lower spike energy is required for the lower total driver energy to be used for commercial energy production. Two trapezoidal pulses with 50 picoseconds rise time, different power levels, pulse duration, launching and delay time have been applied on a HiPER baseline target. A one- dimentional simulation by MULTI code has shown that the figure of merit for a double shock ignition scheme varies in a range of 1.1<FM<1.7. The FM>1 demonstrates that for the same compression energy the splitting of the ignitor pulse into two equal lower energy pulses has more benefit compared with the conventional method of shock ignition.
    Keywords: Nuclear fusion, Inertial confinement, Shock ignition
  • A. Faeghinia*, H. Jahanbakhsh Pages 87-94
    In this work, Lithium-Aluminum-Silicate (LAS) scintillator glass as a host for Tb activator, was prepared in order to reach the visible emission by UV, Gamma, X-Ray and charged particles excitation. The glass was made from 31 wt% LaF3, 12.3 wt% Li2O, 8.7 wt% Al2O3, 48 wt% SiO2. The forming methods were melting and casting. The Photo Luminescence spectra (PL) of the samples at 259 and 325nm wavelenghts were obtained. The absorption spectrum of the Tb bearing system showed peaks at 325, 436, 460, 490, 545, 414nm, corresponding to Tb energy levels, but in the case of Gd bearing system, because of the optical effects of light-activated factors such as the stacking fault in the glass, the energy transfers below 300nm were weakened. The energy transfer from Gd to Tb was not observed. Compared to the glass system, the PL emission of the glass ceramic increased significantly (80%). The samples’ PL response to beta, X-rays, and neutron, were also evaluated. It was shown that both glass and glass-ceramic have acceptable responses to X-rays and beta radiation. The glass-ceramic sensitivity was higher than that of sheer glass; also it was shown that the noutron response of the samples was negligible, presumably because of the lack of reached Li in our glass used.
    Keywords: Glass, Glass-ceramic, Luminescence, Tb activator, Gd sensitizer
  • H.R. Adibzadeh, M. Asadi Asadabad*, A.R. Alaei Pages 95-101
    In this study, the effects of process parameters including weld current and electrode force on the microstructure of resistance spot welding on Zr-1%Nb alloy sheets of 0.3mm thickness were investigated. In the microhardness investigation of the weld nugget cross section, the Vickers hardness measurement was performed in the direction of the weld nugget diameter on a base metal, HAZ, and weld nugget for the welded specimens with different parameters. Applying more electrode force in the same welding time yielded the grain growth which was found to be an important observation in this study. In the metallographic images, it was observed that the grains were deformed to be longer in the heat flow direction when more electrode force was applied. The hardness measurement of the weld zones and base metal showed that, the weld nugget had a maximum amount of hardness where it decreased in HAZ and subsequently in the base metal. This difference is due to transformation of the α+β and β phases. Transformation from β to α phase, which was carried out by a massive diffusion process and formation of the Widmanstatten α structure was achieved by slow cooling. The mentioned structure was found to be harder and stronger than the equiaxed α microstructure of the weld metal.
    Keywords: Resistance spot welding, Zr-1%Nb alloy, Microstructure