فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 15 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 15 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد جعفری صمیمی، روزبه بالونژادنوری صفحات 1-20
    نرخ ارز در کنار نرخ تورم و نرخ بهره، یکی از مهم ترین تعیین کننده های کارکرد اقتصاد در هر کشور محسوب می شود. ازاین رو و با توجه به اهمیت نرخ ارز در اقتصاد، هدف اصلی از پژوهش حاضر، بررسی وجود حباب عقلایی قیمت در بازار ارز ایران است. برای این منظور، از آزمون های ریشه واحد زنجیره ای که به تازگی در اقتصاد معرفی شده اند و داده های ماهانه نرخ ارز (ریال- دلار) برای دوره زمانی 1369:1-1392:12 استفاده شده است. بر اساس آزمون سوپریمم عمومی دیکی- فولر تعمیم یافته، فرضیه وجود حباب های چندگانه قیمت در بازار ارز مورد تایید قرار گرفت (دوره های 1372:11-1373:3، 1377:11-1378:1، 1381:3- 1381:6، 1386:11-1387:2، 1387:6- 1387:9 و 1389:6- 1392:6). همچنین به منظور بررسی اهمیت و عوامل موثر بر حباب قیمت نرخ ارز، استفاده از قیمت های نسبی کالاهای قابل مبادله و غیرقابل مبادله نشان داده شد که بخشی از رفتار انفجاری نرخ ارز، به واسطه قیمت های نسبی کالاهای قابل مبادله است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، حباب عقلایی قیمت، کالاهای قابل مبادله و غیرقابل مبادله، آزمون ریشه واحدزنجیره ای
  • غلامحسین رهنمای قراملکی، محمدعلی متفکرآزاد، رضا رنج پور صفحات 21-54
    در این مطالعه با استفاده از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی، به بررسی تاثیر سرمایه R&D داخلی، موجودی کالاهای سرمایه ای واردشده و سرمایه انسانی بر ارزش افزوده در صنایع با فناوری بالای ایران، طی دوره زمانی 1389-1374 پرداخته شده است. نتایج برآورد مدل تحقیق نشان می دهد که سرمایه R&D داخلی، موجودی کالاهای سرمایه ای واردشده و سرمایه انسانی اثرات مثبت و معنی داری بر ارزش افزوده صنایع با فناوری بالا داشته اند. لذا توصیه این تحقیق حمایت بیشتر دولت از فعالیت های R&D داخلی است که از آن جمله می توان به مشوق های مالی مستقیم (کمک های مالی مستقیم دولت مثل یارانه ها) و مشوق های مالی غیرمستقیم (بخشش مالیاتی) اشاره کرد. همچنین دولت با ایجاد زیرساخت های لازم همچون قوانین و مقررات، تعریف، تضمین و اجرای حقوق مالکیت فکری، درجه رقابتی بودن اقتصاد و درجه باز بودن آن و... می تواند تاثیر مستقیمی بر مخارج و فعالیت های R&Dو قابلیت اثرگذاری آن بر ارزش افزوده صنایع با فناوری بالا داشته باشد. همچنین با توجه به تاثیر مثبت موجودی کالاهای سرمایه ای واردشده بر ارزش افزوده صنایع با فناوری بالا توصیه می شود که دولت تعامل با اقتصاد جهانی را هدف گذاری کرده و با اتخاذ سیاست های مناسب، در جهت رفع تحریم های اعمال شده علیه کشور گام بردارد.
    کلیدواژگان: صنایع با فناوری بالا، R&D داخلی، موجودی کالاهای سرمایه ای واردشده، سرمایه انسانی، داده های تابلویی
  • غلامعلی حاجی، اکبر کمیجانی، کامبیز هژبرکیانی صفحات 55-80
    تعیین عوامل موثر بر مخارج دولت از دیرباز در اقتصاد بخش عمومی مطرح بوده است. آدولف واگنر (1967) اقتصاددان آلمانی رشد بخش عمومی برخی از کشورهای اروپایی، آمریکا و ژاپن را مطالعه کرده است و نظریه وی بر اساس این تجربیات استوار است. بر اساس این نظریه با افزایش درآمد در این کشورها مخارج دولت به نسبت بیشتری افزایش یافته است. بیشتر مطالعات انجام شده در خصوص نظریه واگنر برای ایران در سطح کلان و یا بین کشوری بوده است و فقط یک مطالعه در سطح استان های کشور و به صورت مقطعی برای سال 1373 انجام شده است.
    در این مطالعه تلاش شده است تاثیر اندازه اقتصاد (درآمد و درآمد سرانه) بر اندازه دولت (مخارج دولت، نسبت مخارج دولت به درآمد، مخارج سرانه دولت) در قالب چند الگو بر اساس قانون واگنر برای استان های ایران در دوره 91-1380 مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور اثر درآمد، تراکم جمعیت، نرخ شهرنشینی و نرخ بیکاری بر اندازه دولت مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حکایت از برقراری قانون واگنر در استان های ایران را دارد.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، قانون واگنر، نرخ شهرنشینی، نرخ بیکاری، تراکم جمعیت
  • ابوالقاسم اثنی عشری، کامران ندری، اصغر ابوالحسنی، نادر مهرگان، محمدرضا بابایی سمیرمی صفحات 81-105
    ایران به عنوان یکی از کشورهای عضو اوپک، مقدار قابل توجهی، به درآمد حاصل از فروش نفت وابسته است. تورم، نقدینگی و رشد اقتصادی از متغیرهای اصلی اقتصاد کلان هستند که پس از تکانه های نفتی دچار نوسان معنادار شده و برنامه های توسعه کشورهای صادرکننده نفت را دچار انحراف می نمایند. در این تحقیق، متغیر درآمد نفت به عنوان متغیر برون زا و متغیرهای تورم، نقدینگی و رشد اقتصادی به عنوان متغیرهای درون زای مدل در نظر گرفته شدند. با استفاده از الگوی الگوریتمی کو و پرون (2007)، طی دوره موردمطالعه فصلی 1367:01 تا 1392:04، برای اقتصاد ایران سه تکانه ساختاری نفتی 1374:01، 1379:01 و 1384:01، شناسایی شد. سپس، تاثیر رشد درآمدهای نفتی بر تورم، رشد اقتصادی و نقدینگی، در هر رژیم ساختاری، محاسبه شد. نتایج نشان داد که بیشترین تاثیر درآمد نفت بر تورم، در رژیم ساختاری اول (1367:01 تا 1374:01) و حداقل آن، در رژیم ساختاری دوم (1374:02 تا 1379:01) بود. بیشترین تاثیر درآمد نفت بر نقدینگی، در رژیم ساختاری دوم و کمترین آن در رژیم ساختاری آخر (1384:02 تا 1392:04) بود. دوره تاثیر درآمد نفت بر رشد اقتصادی در رژیم ساختاری آخر بیشترین مقدار را داشت. مدیریت صحیح منابع ارزی نفتی و حمایت از بخش تولید داخلی پیشنهاد اصلی تحقیق بود.
    کلیدواژگان: تکانه نفتی، شکست ساختاری، اقتصاد انرژی
  • حجت پارسا، ابراهیم هادیان، علی حسین صمدی، منصور زیبایی صفحات 107-131
    هدف این مطالعه، بررسی آثار راهبردهای مختلف مدیریت درآمدهای نفتی بر عملکرد اقتصاد کلان در ایران است. برای این منظور ابتدا راهبرد «هزینه کردن و رفتن» و سپس «افزایش تدریجی ذخیره سازی درآمدهای نفت» به عنوان یک راهبرد فرضی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این تحقیق از داده های اقتصاد ایران طی سال های 1390-1344 و یک مدل نئوکینزی تعادل عمومی پویای تصادفی برای این منظور استفاده شده است. نتایج به دست آمده بر اساس راهبرد نخست که دولت همه مازاد درآمدهای نفتی را صرف هزینه های جاری و عمرانی می کند؛ حاکی از آن است که هرگاه درآمدهای نفتی دولت دچار نوسان می شود، سرمایه گذاری دولتی و بخش خصوصی کاهش یافته و در نتیجه منتج به افزایش تولید و رشد اقتصادی نمی شود. در این رویکرد مصرف موثر که ترکیبی از مصرف خصوصی و هزینه های مصرفی دولت به عنوان کالاهای عمومی است کاهش می یابد. دلیل این مساله لحاظ پارامتر هدر رفت در مخارج دولتی درون مدل می باشد. بر اساس راهبرد دوم، دولت مازاد درآمدهای نفتی را در صندوقی ذخیره کرده و به تدریج و مداوم بازدهی ناشی از این درآمدها را در قالب سرمایه گذاری دولتی صرف فعالیت های عمرانی می کند. در نتیجه این رویکرد، تولید، مصرف موثر و البته تورم نیز افزایش می یابد. در مجموع نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که پس انداز منابع درآمدی نفت در صندوق به عنوان یک ضربه گیر در برابر کاهش درآمدهای نفتی عمل می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت درآمدهای نفتی، هزینه کردن و رفتن، افزایش تدریجی ذخیره سازی درآمدهای نفت، تعادل عمومی پویای تصادفی
  • حمیدرضا اشرف زاده، میترا رحمانی صفحات 133-148
    یک مدل پانل همزمان برای بخش صنعت ایران تنظیم و برآورد شده است تا اثرات سیاست های مختلف اقتصادی بر صادرات، تولید، اشتغال و سرمایه گذاری بر این بخش مشخص شود. نتایج نشان می دهد با افزایش مصارف دولت و حجم پول، صادرات کاهش می یابد و به کاهش تولید منجر می شود. درحالی که با افزایش نرخ بهره و نرخ ارز صادرات افزایش و واردات کاهش می یابد. افزون بر این تورم وارداتی برابر 18 درصد و تورم از ناحیه واردات کالاهای صنعتی 35 درصد برآورد می شود.
    کلیدواژگان: سیاست های پولی، سیاست های ارزی، بخش صنعت، پانل همزمان
  • فاطمه صیادی، رضا مقدسی صفحات 149-160
    رابطه بین قیمت انرژی و کالاهای کشاورزی از عوامل مهم و تاثیرگذار در افزایش قیمت مواد غذایی است. از طرفی وجود داده ها در تواترهای مختلف همواره مشکل مهمی فرا روی محققان مطالعات سری زمانی می باشد؛ زیرا محقق با استفاده از روش میانگی گیری ناگزیر به از دست دادن بعضی اطلاعات ارزشمند در تواترهای بالاتر می باشد. به منظور رفع این معضل مدل های رگرسیونیMIDAS به عنوان یک روش جایگزین در سال های اخیر موردتوجه قرار گرفته اند. بر این اساس مطالعه حاضر بر آن است تا با به کارگیری روش ARDL تعمیم یافته الگوی MIDASبه پیش بینی قیمت غلات با استفاده از قیمت انرژی و همچنین متغیرهای کلان اقتصادی ازجمله نرخ ارز رسمی، نرخ تورم و نرخ بهره با تواترهای مختلف در دوره زمانی 1387-1361 بپردازد. آماره های دقت پیش بینی نشان می دهند که الگوی MIDAS در مقایسه با روش میانگین گیری دقت پیش بینی قیمت غلات را بهبود بخشیده است.
    کلیدواژگان: الگوی MIDAS، پیش بینی، قیمت غلات، قیمت انرژی
  • هاشم زارع، فروغ متوسلی* صفحات 161-182

    شکاف تولید ناخالص داخلی یکی از مهمترین شاخص هایی است که به وسیله آن می توان شرایط رکودی یا تورمی اقتصاد را تعیین کرده و بر اساس آن نسبت به اعمال سیاست های اقتصادی اقدام کرد. ازاین رو شناخت تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر شکاف تولیدی دارای اهمیت وافری است. مهمترین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تکانه های طرف تقاضا، تورم، نرخ ارز اسمی و نرخ رشد پایه پولی بر شکاف تولیدی در اقتصاد ایران می باشد.
    در این راستا از الگوی ساختاری خود همبسته برداری در یک مدل نئوکینزی با دیدگاه آینده نگر استفاده شده است. از داده های فصلی دوره 1391- 1372 جهت برآورد مدل استفاده شده است. نتایج حاصل از توابع واکنش آنی، حاکی است که کلیه تکانه ها دارای تاثیر منفی بر شکاف تولیدی بوده اند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس تکانه نرخ رشد پایه پولی بیشترین سهم را در نوسانات شکاف تولیدی داشته است.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، دیدگاه آینده نگر، شکاف تولیدی، انتظارات عقلایی نئوکینزی، الگوی ساختاری خود همبسته برداری
  • عزت الله عباسیان، فرزانه فشی صفحات 183-198
    این مقاله به بررسی رهیافتی در رهایی از بودجه ی نفتی و عدم اتکا به درآمدهای حاصل از منابع طبیعی می پردازد. ظرفیت مالی، جایگزینی مناسب برای رسیدن به این هدف است. برآورد کمی ظرفیت مالی در دو مرحله صورت می گیرد. در مرحله ی اول با استفاده از مدل مرزی تصادفی و از روش خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL)ضرایب متغیرهای تاثیرگذار بر نسبت مالی تخمین زده می شود و در ادامه با مدل سازی منحنی لافر این ظرفیت معرفی و برآورد می گردد.
    با شناخت بهتر ظرفیت مالی کشور می توان برای تصحیح شکست های بازار و ارائه ی بهتر خدمات عمومی به عنوان یکی از دلایل وجود این شکست و همچنین باز توزیع منابع اقدام نمود و بازار را به حداکثر کارایی رساند و در این راستا برنامه ریزی های مطلوب را ارائه نمود. نتایج برآورد الگوی کوتاه مدت نشان می دهد که ظرفیت مالی بهینه با توجه به نسبت های مالی کشور در مجموع بیش از مقدار موجود است و با وجود چنین منبع وسیع درآمدی نباید تنها به درآمدهای نفتی بسنده کرد.
    کلیدواژگان: جایگزینی درآمد نفتی، ظرفیت مالی، منحنی لافر
  • فرزانه احمدیان یزدی، تقی ابراهیمی سالاری، فرشته جندقی، ناهید رجب زاده مغانی صفحات 199-228
    مطالعه اثر فراوانی منابع طبیعی بر اقتصاد کشورها از موضوعات مهم به ویژه در کشورهای درحال توسعه می باشد. در مطالعه حاضر، عوامل موثر بر انباشت سرمایه انسانی در ایران با تاکید بر رانت نفت در چارچوب الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL)، طی دوره زمانی 1350-1391 مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور برآورد رابطه فوق، رانت نفت به صورت درصدی از GDP، به عنوان شاخصی از فراوانی منابع، تعریف شده و از متغیرهای دیگری نظیر جمعیت، تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری داخلی و مخارج دولت به عنوان متغیرهای کنترل استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از تخمین الگو، متغیر فراوانی منابع و سرمایه گذاری داخلی دارای اثر منفی و معنی دار بر انباشت سرمایه انسانی در ایران هستند. همچنین نتایج حاصل از برآورد نشان می دهند که رشد جمعیت و رشد اقتصادی دارای اثر مثبت بر انباشت سرمایه انسانی هستند که مطابق با مبانی نظری موجود می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، فراوانی منابع، رانت نفت، الگویARDL
|
  • Ahmad Jafari Samimi, Roozbeh Balounejad Nouri Pages 1-20
    Beside inflation and interest rates، Exchange rate is one of the most important determinants of economic performance in the each country. Given the importance of the exchange rate in the economy، the main objective of this study is to investigate the existence of price bubbles in the foreign exchange market. To this end، a series of unit root tests that have recently been introduced in economics and monthly data of exchange rate (rial- dollar) for the period 1369:1-1392:12 is used. Based on Generalized Supremum Augmented Dickey- Fuller Test، multi price bubbles hypothesis was confirmed in the foreign exchange market of Iran (In Period 1372:11-1373:3، 1377:11-1378:11، 1381:3-1381:6، 1386:11-1387:2، 1387:9-1387:11، 1389:6-1392:6). Also Relative prices of tradable and non-tradable goods using shown that a part of explosive behavior of the exchange rate، due to the relative prices of tradable goods.
    Keywords: Exchange rate, Price Bubbles, Tradable, Non, Tradable Goods, sequential Unit Root Tests
  • Gholamhosein Rahnema, Mohammad Ali Motafaker Azad, Reza Ranjpoor Pages 21-54
    This paper tries to investigate the impact of internal R&D capital، imported capital goods stock and human capital on value added of Iranian high-tech industries. To that end، we use a panel data set of Iranian four-digit ISIC high-tech manufacturing industries، over the period 1995-2010. The results show that internal R&D capital، imported capital goods stock and human capital have positive and significant effect on value added of high-tech industries. So this study recommends government to support the activities of R&D which include direct financial incentives (direct government grants such as subsidies) and indirect financial incentives (tax forgiveness). Also، government can have a direct effect on R&D spending and activities، and its capability of impact on the value-added of hi-tech industries، by creating the necessary infrastructure such as rules and regulations، definition، assurance and enforcing intellectual property rights، the openness degree of the economy and its competitiveness،… Also، due to positive impact of imported capital goods stock on value added of hi-tech industries، it is recommended that government should try to remove sanctions against the country by targeting the interaction with the global economy and adopting policies.
    Keywords: High, Tech Industries, Internal R, D, Imported Capital Goods Stock, Human Capital, Panel Data
  • Gholamali Haji, Akbar Komaijani, Kambiz Hozhabrkiyani Pages 55-80
    The determination of factors affecting government expenditure has been raised in the economy of public sector from the long ago. Adolf Wagner (1967)، the German economist has studied the growth of public sector of some European countries، the United States and Japan، and his theory is based on these experiences. Based on the theory، by increasing income in these countries، the government expenditure has increased more. Most of the studies conducted on the Wagner theory have been at the macro-level for Iran or between country، and only one study has been done in provinces of the country by cross section data for 1994. In this study، it is tried the impact of the economy size (income and per capita income) on the size of the government (government expenditure، government expenditure relative to income and per capita government expenditure) in the form of Four Alternative Specification of the Wagner''s hypothesis for the provinces of Iran in 2001-2012 are to taken into account using the panel data. For this purpose، the effect of income، population density، the urbanization rate and the unemployment rate are examined on the size of the government. The results indicate the acceptance of Wagner’s law in provinces of Iran.
    Keywords: government size, Wagner's law, urbanization rate, unemployment rate, population density
  • Abolghasem Esna Ashari, Kamran Nadri, Asghar Abolhasani, Nader Mehreghan, Mohammad Reza Babaee Semiromi Pages 81-105
    Iran as one of the OPEC members، with a considerable amount of revenue from the sale of oil، is dependent on this revenue considerably. Inflation، liquidity and growth are the main macroeconomic variables so any Shock in oil revenues will distort the Development programs of the Petroleum Exporting Countries. In this study، the oil revenues as an exogenous variable and variable inflation، liquidity and economic growth as endogenous variables in the model were considered. Three oil shocks were identified by Qu & Perron (2007) methodology during the quarterly studied period (1988:02-2014:01) for Iranian Economic، which were 1995:02، 2000:02 and 2005:2. The impact of oil revenues on inflation، economic growth، and money was calculated. The variables uncertainty mentioned in each regime. The results show that the most effect of oil incomes on inflation was in the first regime (1988:02- 1995:02) and the lowest was in the second regime (1995:03-2000:02). The most effect of oil incomes on money was in the second regime and the lowest was for the last regime (2005:03-2014:01). The impact period of oil revenues on economic growth in the last regime was the greatest. Management of foreign exchange reserves of oil and protection of domestic production were the main suggestions of this paper.
    Keywords: Oil Shocks, Structural Breaks, Energy Economics
  • Hojat Parsa, Ebrahim Hadian, Ali Hossein Samadi, Mansor Zibaei Pages 107-131
    This study investigates the effects of oil revenues management on macroeconomic performance in Iran. «Spend- as –you- go» strategy then the «Gradual –Scaling-up» Strategy as a counterfactual one. For this purpose، We have used Iran’s data economy during 1344-1390 (1965-2011) and employed a New Keynesian Dynamic Stochastic General Equilibrium (NKDSGE) model. Based on the first strategy، government allocated all oil revenues surplus obtained from the long run trend to the current and reconstructive expenditures. The findings of the first strategy illustrate that، fluctuations in oil revenues، decreases public and private investments. As a result، we have a reduction in production and economic growth. Moreover، the effective consumption، which is a combination of private and government consumption expenditure، as public goods، declines. The cause of this problem is waste in public expenditure. Based on the second strategy، known as counterfactual strategy، government reserves the oil revenues’ surplus and invests the returns of these reserves in reconstructive activities، gradually but consistently. Based on the second strategy، even with the fluctuation in oil revenues، production boosts due to persistence and continuance of government and private investments. Furthermore، effective consumption and inflation increase. As a whole، the results show that in the second counterfactual strategy; i. e. gradual –Scaling-up، The Oil fund acts as a buffer against decline in oil revenues.
    Keywords: Oil Revenue Management, Spend, as –you, go, Gradual –Scaling, up, Dynamic Stochastic General Equilibrium
  • Hamidreza Ashrafzadeh, Mitra Rahmani Pages 133-148
    A simultaneous Panel data model is created for industrial subsectors of Iran and estimated using EC3SLS، to find the effects of various economic policies on exports، value added، employment and investment in these sectors. Results are very good and promising، show that with increasing government consumption and money volume، exports will reduced and so value added. while by increasing exchange rate and interest rate exports will increased and imports reduced. In addition the imported inflation is about 18 percent and for industrial goods is about 35 percent.
    Keywords: Monetary Policy, Exchange rate Policy, Industrial Sectores, Panel Data
  • Fatmeh Sayadi, Reza Moghaddasi Pages 149-160
    The relationship between energy and agricultural products prices is an important and influential factor on food price surge. On the other hand، data availability in different frequencies is a dilemma facing time series econometricians، because by averaging of the data some valuable information in high frequency data will be lost. MIDAS regression models have recently been developed as an alternative dealing with mixed frequency data problem. This study applies generalized ARDL approach to estimate MIDAS regression for prediction of cereal prices using quarterly data on exchange rate and annual data on energy prices، interest rate، and inflation for the period 1982-2008. Prediction accuracy Statistics show that MIDAS model provides more accurate prediction of cereal price compared to simple averaging method.
    Keywords: MIDAS Model, Prediction, Cereal Price, Energy Price
  • Hashem Zare, Forogh Motevaseli Pages 161-182

    The gross domestic product gap is one of the most important indicators by which the recession or inflation economic conditions can be determined and based on which the application of the economic policies is possible. Hence، the identification of the effect of macroeconomic variables on the output gap is extremely important. The main objective of the present study is to investigate the effect of the demand side، inflation، nominal exchange rate and growth rateof monetary base shocks on the output gap in the Iranian economy. In this context، the the New Keynesian SVAR model with a forward-looking perspective was used. The seasonal data of the period 1372-1391 were used to estimate the model. The results obtained from the impulse response functions reveal that all of the shocks have negative impacts on the output gap. According to the results of the variance analysis، the shock of the growth rateof monetary base has the largest contribution in the fluctuations of the output gap.

    Keywords: Exchange rate, forward, looking, output gap, New Keynesian rational expectations, svar model
  • Ezatallah Abbasian, Farzaneh Fashi Pages 183-198
    This paper examines the approach in getting rid of oil funds and lack of reliance on revenues from natural resources deals. Fiscal capacity is an alternative to achieve this goal. Fiscal capacity estimates in two stages. In the first stage، estimation is done by the stochastic frontier model by using ARDL، and then followed by Laffer curve estimation. The aggregate income is estimated according to the optimal fiscal ratios. Therefore، the calculated values of the collected amounts are optimal. Considering the fiscal capacity، help us to correct market failures and the redistribution of resources. The study findings show that the capacity of government revenue in some years is less than actual and with such a large source of income، oil revenues are not satisfied.
    Keywords: Oil revenues alternatives, Fiscal capacity, Laffer curve
  • Farzaneh Ahmadian Yazdi, Taghi Ebrahimi Salari, Fereshteh Jandaghi, Nahid Rajab Zadeh Moghani Pages 199-228
    Study about the effect of natural resource abundance is one of the important issues especially in developing countries. This study is investigated effective factors on human capital accumulation in Iran with emphasize on oil rent in the framework ARDL model during the period 1971-2012. To investigate this relationship، the ratio of oil rent as a percent of GDP، as an indicator of the resource abundance is defined and other variable like population، GDP، domestic investment and Government''s expenditure are used as control variables. Based on the results، resource abundance and domestic investment have negative effect on human capital accumulation in Iran. Also the results indicates that population and economic growth have positive effect on human capital accumulation that is accommodate with the theoretical literature.
    Keywords: Human Capital, Resource Abundance, Oil Rent, ARDL model