فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال نهم شماره 9 (پیاپی 44، آذر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا یگانه خواه، جمشید وفایی منش، حسین اکبری، زهرا امیری، زهرا نراقی پور آرانی، سهیلا پازوکی، معصومه میریونسی، لیلی ایرانی راد، فرشاد دری صفحه 1
    زمینه و هدف
    ماده حاجب به طور گسترده ای در آنژیوگرافی و مداخلات کرونری استفاده می شود. نفروپاتی ماده حاجب، سومین علت شایع نارسایی حاد کلیه در بیماران بستری در بیمارستان است که بر میزان مرگ و میر و هزینه های مراقبت بهداشتی تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین اثر پیشگیرانه بی کربنات سدیم بر نفروپاتی ماده حاجب در بیماران پرخطر تحت آنژیوگرافی عروق کرونر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 100 بیمار با حداقل یک عامل خطرساز مانند نارسایی قلبی، دیابت شیرین، سن بالای 65 سال یا نارسایی کلیوی به طور مساوی در یکی از دو گروه بی کربنات یا گروه سالین قرار گرفتند. آنژیوگرافی با ماده حاجب Omnipaque(350 میلی گرم در یک میلی لیتر) انجام شد. سطوح کراتینین سرم، اوره خون و اسیدیته ادرار در ابتدا و 48 ساعت بعد از آنژیوگرافی اندازه گیری شد. کلیرانس کراتینین با استفاده ار فرمول تعدیل غذایی برای بیمار کلیوی محاسبه گردید. نفروپاتی ناشی از ماده حاجب به صورت افزایش 25 درصدی یا بیشترکراتینین سرم در 48 ساعت پس از مواجهه با ماده حاجب تعریف شد.
    یافته ها
    در مشخصات بالینی پایه پارامترهای آزمایشگاهی و دارویی، بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، بی کربنات می تواند یک گزینه درمانی در پیشگیری از نفروپاتی ناشی از ماده حاجب باشد.
    کلیدواژگان: بی کربنات سدیم، ماده حاجب، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • مریم خورشید سخنگوی، احمد ابراهیمی عطری، سیدعلی اکبر هاشمی جواهری، فاطمه سروری صفحه 10
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس، شایع ترین بیماری ناتوان کننده در بالغین جوان بوده که به علت فرآیند التهابی دمیلینه کننده در سیستم عصبی مرکزی ایجاد و با نشانه های گوناگون بالینی تظاهر پیدا می کند. این مطالعه با هدف تاثیر تمرینات مقاومتی بر عملکرد حرکتی و تعادل زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری را 20 نفر از زنان مبتلا به ام اس با میانگین سنی 95/6±9/30 سال با سطح پایین و متوسط بیماری EDSS≤4 تشکیل می داد. بیماران به طور تصادفی در دو گروه (گروه تمرینات مقاومتی و کنترل، هرکدام10 بیمار) قرار گرفتند. دوره تمرین به صورت 8 هفته، 2 جلسه در هفته و هر جلسه تمرین شامل 3 مرحله گرم کردن، تمرینات اصلی و سردکردن بود. از تست بلند شدن و رفتن زماندار (TUG) جهت اندازه گیری عملکرد حرکتی آزمودنی ها و از آزمون رسیدن عملکردی (FR) برای اندازه گیری تعادل در دو گروه، قبل و بعد از دوره تمرین استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، تی وابسته و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، تفاوت بین نمره عملکرد حرکتی و تعادل بیماران مبتلا به ام اس، قبل و بعد از دوره تمرین در گروه مقاومتی معنی دار بود (05/0>p). بین دو گروه مقاومتی و کنترل، تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه تمرینات مقاومتی، عملکرد حرکتی و تعادل افراد مبتلا به ام اس را بهبود می بخشد. بنابراین، از این تمرینات می توان به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان های دارویی برای بیماران ام اس استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، عملکردحرکتی، زنان، تمرینات مقاومتی، تعادل وضعیتی
  • مهدیس منصوری، مهدی رهنما، محمدرضا بیگدلی صفحه 19
    زمینه و هدف
    ایسکمی مغزی به قطع یا کاهش جریان خون در مغز و یا قسمت های دیگری از مغز اطلاق می شود. حدود 80% سکته های مغزی از نوع ایسکمی می باشد. زیره سبز (Cuminum cyminum L) از خانواده چتریان حاوی آنتی اکسیدان های قوی تانن و کومین آلدئید است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر عصاره زیره سبز برکاهش ادم مغزی حاصل از سکته مغزی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از 5 گروه 6 تایی رت نر استفاده شد.گروه ها شامل گروه شم، کنترل و 3 گروه آزمایشی بود که به ترتیب دوز های 25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن از عصاره زیره سبز را به صورت خوراکی به مدت 30 روز دریافت کردند.در گروه شم القای ایسکمی صورت نگرفت و به گروه کنترل آب مقطر داده شد. 2 ساعت بعد از آخرین گاواژ، حیوانات گروه های آزمایشی و کنترل تحت جراحی MCAO جهت اندازه گیری میزان ادم مغزی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه بین میزان ادم مغزی در گروه دریافت کننده عصاره (دوز 100 میلی گرم) نسبت به گروه کنترل و بین دو نیمکره در گروه کنترل و گروه های دریافت کننده عصاره با دوز 25 و 50 میلی گرم، تفاوت معنی داری وجود داشت، ولی در گروه دریافت کننده عصاره با دوز 100میلی گرم، تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، پیش تیمار با عصاره خوراکی زیره سبز (دوز100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) می تواند ادم مغزی حاصل از سکته مغزی را کاهش دهد و باعث القای حفاظت عصبی گردد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، زیره سبز، ادم مغزی، موش ها
  • مینا مظاهری صفحه 26
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف پیش بینی شدت، پذیرش درد و سطح کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر براساس ویژگی بخشودگی بین فردی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش همبستگی انجام شد. در این مطالعه از بین بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به مرکز سلامت گوارش شهر اصفهان، 123 نفر به شیوه سرشماری، در طی یک مدت معین انتخاب شدند. تشخیص سندرم روده تحریک پذیر براساس معیار ROME III توسط متخصص گوارش داده شد. برای جمع آوری اطلاعات، از مقیاس های بخشودگی بین فردی(IFI)، شدت درد (PI)، پذیرش درد مزمن (CPAQ) و کیفیت زندگی (SF-36) استفاده گردید. داده ها با روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد بین بخشودگی و شدت درد؛ همبستگی منفی و بین بخشودگی، متغیرهای پذیرش درد و کیفیت زندگی؛ همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد. اما با توجه به تحلیل رگرسیون، عامل کنترل رنجش، بهترین عامل پیش بینی کننده برای شدت درد و کیفیت زندگی بود.
    نتیجه گیری
    ویژگی بخشودگی بین فردی و مفاهیم مرتبط با آن می تواند در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مورد سنجش قرار گیرند و بین این ویژگی و جنبه های مهم زندگی که با درد مزمن همراه است، ارتباط وجود دارد. از این رو، در جامعه ایرانی که فرهنگ آن با تعالیم مذهبی گره خورده است، اجرای مداخلات مبتنی بر بخشایشگری در جهت کنترل احساسات، افکار و رفتارهای منفی در روند بهبود علائم جسمی و کیفیت زندگی بیماران موثر می باشد.
    کلیدواژگان: روابط بین فردی، بخشودگی، درد، کیفیت زندگی
  • سید محمدجعفر حائری، محسن رازقی، شهره تقی زاده، داریوش دیده دار صفحه 35
    زمینه و هدف
    ازآنجاکه ناحیه کمری در ستون مهره ها از نظر کلینیکی از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و تغییرات در قوس و بافت های نرم اطراف آن نیز یکی از عوامل مهم درد های کمری است، لذا وجود یک شاخص مناسب دارای روایی و پایایی برای ثبت این تغییرات، قبل از هرگونه مداخله درمانی اهمیت زیادی دارد. این پژوهش به منظور طراحی و معرفی شاخص بالینی با روایی و پایایی مناسب برای استفاده درمان گران انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی – همبستگی روی 36 نفر {28 زن (7/77%) و 8 مرد (3/22%)}درمحدوده سنی 84-16 سال و با میانگین سنی 9/14±42 سال انجام شد. با استفاده از خط کش منعطف، قوس کمری - خاجی از روی بدن به دست آمد و مقایسه به وسیله رایانه و دستی محاسبه گردید که زاویه معرفی شده به عنوان روش جدید با زاویه خاجی اندازه گیری شده در تصویر رادیوگرافی همان فرد مقایسه گردید. سپس داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    ضریب همبستگی (r) بین روش کامپیوتری با روش رادیوگرافی و دستی به ترتیب برابر 99/0 و 68/0، بین روش دستی و رادیوگرافی برابر 70/0 به دست آمد، که در همه موارد معنی دار بود (001/0p<). همبستگی میان درمانگر، درون درمانگر در محاسبه دستی، بالا و معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    روش پیشنهادی در مطالعه حاضر می تواند با کاستن از زمان، هزینه و خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه X؛ شاخص مناسب و دقیق برای ثبت تغییرات قوس کمری باشد.
    کلیدواژگان: ناحیه کمری خاجی، لوردوز، رادیوگرافی، خط کش منعطف
  • زهرا حجتی ذی دشتی*، سیده سکینه حسینی کبریا صفحه 42
    زمینه و هدف

    همیشه این سوال وجود داشته است که دریافت مکمل آهن برای زنان ورزشکار چه تاثیری بر اجرای ورزشی آنان دارد. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر 8 هفته تمرین ترکیبی با مصرف مکمل فروگلوبین بر برخی عوامل آمادگی جسمانی زنان ورزشکار انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشی، 18 زن والیبالیست با میانگین سنی 2/4±3/25 سال، شاخص توده بدن 3/2±5/22 کیلوگرم بر مترمربع به صورت تصادفی به دو گروه مکمل یاری ((ST و دارونما (PT) تقسیم شدند. برنامه تمرین شامل 90 دقیقه تمرین ترکیبی به مدت 8 هفته و 2 جلسه در هفته و تمرینات بخش هوازی با شدت 80-60%، حداکثر ضربان قلب بود. تمرینات پلایومتریک، سرعتی و مهارتی؛ بخش های دیگر برنامه را تشکیل دادند. مکمل فروگلوبین و دارونما قبل از جلسه تمرینی به صورت دوسوکور مصرف شد. داده ها با استفاده از آزمون کلموگروف، اسمیرنوف و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.سطح معنی داری برابر یا کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین قدرت، چابکی و توان هوازی در گروه مکمل یاری در مقایسه با گروه دارونما، تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0p≤)، درحالی که سرعت و توان انفجاری در بین دو گروهST و PT، تفاوت معنی داری نداشت (05/0p≤).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر می رسد مکمل یاری فروگلوبین متعاقب تمرینات ترکیبی می تواند برای بهبود قدرت، چابکی و توان هوازی زنان ورزشکار مفید باشد.

    کلیدواژگان: مکمل، آمادگی جسمانی، کم خونی، تمرین
  • شمسی دارابی، اعظم حیدرپور، هادی زمانیان، هدی احمری طهران، مهرناز مصداقی صفحه 50
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه روزه می تواند باعث کاهش کالری دریافتی شود و از طرفی، گرسنگی و کاهش دریافت کالری با سیستم ایمنی رابطه دارد. این مطالعه با هدف بررسی برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون مرتبط با سیستم ایمنی در روزه داران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از نوع قبل و بعد می باشد. این بررسی بر روی 75 فرد روزه دار مذکر و مونث در محدوده سنی 50-25 سال انجام گرفت. نمونه خون یک بار در ابتدای ماه رمضان و یک بار در انتهای این ماه تهیه گردید. فاکتورهای C3، C4، قند خون، لپتین سرم، کورتیزول، گلبول های سفید و قرمز در نمونه خون اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، فاکتورهای C3، C4، کورتیزول و قند خون هنگام روزه داری، به طور معنی داری افزایش نشان داد، ولی مقادیر لپتین و سلول های خونی، تغییر قابل ملاحظه ای نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش قابل ملاحظه در برخی اجزای سیستم کمپلمان، به نظر می رسد سیستم ایمنی با روزه داری تقویت می شود.
    کلیدواژگان: روزه داری، سیستم ایمنی، خون و سیستم ایمنی، سیستم کمپلمان
  • عزت الله احمدی، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی، حسن بافنده قراملکی صفحه 57
    زمینه و هدف
    اخلاق حرفه ای و پاسخگویی در مورد متخصصانی که به ارائه خدمات حرفه ای می پردازند، از اهمیت قابل توجه ای برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی نقش ویژگی های شخصیتی بر رعایت اخلاق حرفه ای و پاسخگویی فردی انجام گرفت
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی از نوع همبستگی بر روی تمامی مشاوران و روانشناسان شاغل در شهر تبریز در سال 1393 انجام شد. نمونه ها (110 نفر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، بین ویژگی های شخصیتی با اخلاق حرفه ای و پاسخگویی فردی، همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (05/0(p<. 41% از واریانس اخلاق حرفه ای مربوط به متغیرهای مستقل با وجدان بودن (55/0، B=001/0(p< و توافق پذیری (23/0، B=001/0(p< و 17% از واریانس پاسخگویی مربوط به متغیرهای مستقل باوجدان بودن (33/0،B=001/0(p< و توافق پذیری بود (18/0، B=04/0(p<.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد ویژگی های شخصیتی باوجدان بودن و توافق پذیری مرتبط با بهبود پاسخگویی و اخلاق حرفه ای در قبال ارباب رجوع است. لذا این نتایج می تواند به برنامه ریزان حوزه سلامت کمک کند تا با برنامه ریزی، شرایط را برای ایجاد بستر لازم برای سازگارشدن هرچه بیشتر مشاوران با این ویژگی ها فراهم کنند و عملکرد خود را بهبود بخشند. همچنین پیشنهاد می گردد در مطالعات آتی در زمینه اخلاق حرفه ای و پاسخگویی مشاوران دیگر، ابعاد شخصیتی نیز مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: باوجدان بودن، توافق پذیری، اخلاق حرفه ای، پاسخگویی اجتماعی، روانشناسی
|
  • Mohammad Reza Yeganehkhah, Jamshid Vafaeimanesh, Hossein Akbari, Zahra Amiri, Zahra Naraghipoor Arani, Soheila Pazoki, Masoumeh Miryounesi, Leili Iranirad, Farshad Dorri Page 1
    Background And Objectives
    Contrast agent is widely used in angiography and coronary interventions. Contrast-induced nephropathy (CIN) is the third most common cause of acute renal failure in hospitalized patients, which affects the rate of morbidity and mortality and healthcare costs. The purpose of this study was to determine the preventive effects of sodium bicarbonate on CIN in high-risk patients undergoing coronary angiography.
    Methods
    In this clinical trial study, 100 patients with at least one risk factor, such as, congestive heart failure, diabetes mellitus, age>65 years, or renal failure were equally assigned to one of the two groups of bicarbonate or saline. Angiography was performed with Omnipaque (350mg1/ml). Serum levels of creatinine, blood urea, and urine acidity were measured at baseline and 48 hours after angiography. Creatinine clearance was calculated using the Modification of Diet in Renal Disease (MDRD) formula. CIN was defined as a≥25% increase in serum creatinine 48 hours after exposure to the contrast agent.
    Results
    No significant differences were observed between the two groups in baseline clinical laboratory parameters and medications (p>0.05). Forty-eight hours after exposure to the contrast agent, serum creatinine level significantly increased in the saline group (p=0.039), while the increase was not significant in the bicarbonate group (p=0.624). The incidence of CIN was 12% in the bicarbonate group and 14% in the saline group (p=0.7).
    Conclusion
    According to the findings of this study, bicarbonate could be a treatment of choice in the prevention of CIN.
    Keywords: Angiography_Sodium bicarbonate_Contrast media. A randomized clinical trial
  • Maryam Khorshid Sokhangu, Ahmad Ebrahimi Atri, Seyyed Ali Akbar Hashemi Javaheri, Fatemeh Sarvari Page 10
    Background And Objectives
    Multiple sclerosis (MS) is the most common disabling disease in young adults, which occurs due to inflammatory demyelinating process in the central nervous system that are manifests with different clinical signs. The aim of this study was to investisate the effect of resistance exercises on the motor function and balance in women with multiple sclerosis.
    Methods
    This study is a quasi-experimental study of practical purpose. The statistical community consisted of 20 women with MS with the mean age of 30.9±6.95 at low and intermediate levels of disease, EDSS≤4. The patients were randomly assigned into two groups (resistance training and control, 10 patients each). The training period was 8 weeks, 2 sessions per week, and each session consisted of 3 phases: warm-up, main workout, cool down. Timed up and go (TUG) test was used to measure motor function, and functional reach (FR) test was used to measure the balance of the two groups before and after training. Data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov, dependent t-, and independent t- tests.
    Results
    In this study, there was a significant difference between the scores of motor function and balance in patients with MS, before and after the resistance training period (p<0/05). There was no significant difference between resistance and control groups (p<0/05).
    Conclusion
    According to the results of this study, resistance training can improve motor function and balance in individuals with MS. Therefore, these exercises could be used as a complementary therapy along with medicinal treatment for MS patients.
    Keywords: Multiple sclerosis, Motor function, Women, Resistance training, Postural balance
  • Mahdis Mansouri, Mehdi Rahnema, Mohammad Reza Bigdeli Page 19
    Background And Objectives
    Cerebral ischemia refers to an interruption or reduction of blood flow to the brain or other parts of the nervous system. About 80% of strokes are of ischemic type. Cumin (Cuminum cyminum L.) belongs to Apiaceae family containing tannin and cumin aldehyde, which are strong antioxidants. The purpose of this study was to determine the effect of cumin on reducing cerebral edema caused by stroke.
    Methods
    In this experimental study, 5 groups of 6 male rats were used. The Groups included sham, control, and 3 experimental groups that were orally received cumin extract at doses of 25, 50, and 100mg/kg bw for 30 days. In the sham group, induction of cerebral ischemia was not performed. The control group received distilled water. 2 h after the last gavage, the animals of the control and experimental groups underwent surgical MCAO to measure brain edema. Data were analyzed using one-way analysis of variance. The significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    In this study, there was a significant differences in cerebral edema in the group that received the extract compared to the control group, and in edema between the right and left hemispheres in the control groups compared to the groups that received the extract at doses of 25 and 50, but the difference was not significant in the group that received the extract at the dose of 100mg.
    Conclusion
    According to the results of this study, pretreatment with Cuminum cyminum oral extract (dose, 100mg/kg bw) could reduce cerebral edema caused by ischemic stroke and induce neuroprotection.
    Keywords: Stroke, Cuminum, Brain edema, Rats
  • Mina Mazaheri Page 26
    Background And Objectives
    This study was carried out with the aim of predicting pain intensity and acceptance and level of quality of life in patients with irritable bowel syndrome (IBS) based on the feature of interpersonal forgiveness.
    Methods
    This research was conducted as a correlational study. In this study, of the patients with irritable bowel syndrome referred to Isfahan Digestive Health Center, 123 subjects were selected by census method during a certain period of time. IBS was diagnosed by a gastroenterologist based on ROME III criteria. To collect information, the scales of the interpersonal forgiveness (IF), pain intensity (PI), chronic pain acceptance questionnaire (CPAQ) and quality of life (SF-36), were used. Data were analyzed using statistical methods of Pearson correlation coefficient and multiple regression.
    Results
    Pearson correlation analysis showed that there was a significant negative correlation between the forgiveness and pain intensity, and a positive correlation between forgiveness and the variables of pain acceptance and quality of life. However, multiple regression analysis showed that the resentment control factor was the best predictive factor for pain intensity and quality of life.
    Conclusion
    The feature of interpersonal forgiveness and its related concepts can be evaluated in patients with irritable bowel syndrome and there is a relationship between this feature and important aspects of life that are associated with chronic pain. Hence, in Iranian society whose culture is intertwined with religious teachings, the implementation of forgiveness-based interventions, in order to control negative emotions, thoughts, and behaviors, can be effective in improvement process of physical symptoms and quality of life of patients.
    Keywords: Interpersonal relations, Forgiveness, Pain, Quality of life
  • Seyed Mohammad Jafar Haeri, Mohsen Razeghi, Shohreh Taghizadeh, Darioush Didehdar Page 35
    Background And Objectives
    Given that the lumbar region is an area of great importance in the spinal cord, and any deviation in its curvature and surrounding soft tissues is one of the major causes of back pain; therefore, existence of a valid and reliable index to record these changes is of great importance before any treatment interventions. This study was conducted with the objective of designing and introducing a new clinical method with appropriate validity and reliability for therapists’ use.
    Methods
    This study was performed as a descriptive-correlation study on 36 subjects [28 (77.7%) females and 8 (22.3%) males] aged 16-84 years, with the mean age of 42±14.9 years. The lumbosacral lordosis was measured using a flexible ruler and compared manually and by computer, and the obtained angle was compared manually and by computer. The obtained angle, as a new method, was compared with sacral inclination angle on the X-ray radiography image of the same patient. Then, Data were analyzed with Pearson correlation test.
    Results
    The correlation coefficient (r) between the computer method and radiography and manual method were obtained 0.99 and 0.68, respectively, and between the manual calculation method and radiography was 0.70, which was significant for all (p=0.001). The correlation between inter-therapist and intra-therapist were high and significant in the manual calculation.
    Conclusion
    The method suggested in this study can be a valid and accurate method for measuring lumbar lordosis, because of reducing time, cost, and risks of exposure to X-ray.
    Keywords: Lumbosacral region, Lordosis, Radiography, Flexible ruler
  • Zahra Hojjati Zidashti, Seyedeh Sakineh Hosseyni Kebria Page 42
    Background And Objectives

    There is always a question of “what is the effect of iron supplement intake on sports performance in female athletes”. The aim of this study was to determine the effect of 8-week combined exercise along with Feroglobin supplement consumption on some physical fitness factors in female athletes.

    Methods

    In this experimental study, 18 female volleyball players with the mean age of 25.3±4.3 years, BMI 22.5±2.3 kg/m2 were randomly divided into two groups of supplementation-train (ST) and placebo-train (PT). The training program consisted of 90 minute exercise for 8 weeks, 2 sessions per week, and the intensity of aerobic exercises was 60-80% of maximum heart rate. Plyometric, speed, and skill exercises were the other part of the program. Feroglobin supplement was consumed in double blind manner before each exercise session. The data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov and independent t-tests. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    There were significant differences in strength, agility, and aerobic power between ST and PT groups (p≤0.05), whereas there were no significant differences in speed and explosive power between ST and PT groups (p˃0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that Feroglobin supplementation after combined exercises could be useful to promote strength, agility, and aerobic power in female athletes.

    Keywords: Supplement, Physical fitness, Anemia, Exercise
  • Shamsi Darabi, Azam Heydarpour, Hadi Zamanian, Hoda Ahmari Tehran, Mehrnaz Mesdaghi Page 50
    Background And Objectives
    Given that fasting can reduce calorie intake, and on the other hand, starvation and reduction of calorie intake are related to immune system, this study was conducted with the purpose of assessing some blood biochemical factors, which sre related to immune system in fasting individuals.
    Methods
    This experimental study is a before-after study. This investigation was performed on 75 male and female fasting individuals aged 25-50 years. Blood samples were obtained once at the beginning of Ramadan and once at the end of Ramadan. The levels of C3, C4, blood sugar, serum leptin, cortisol, and WBC and RBC counts, were measured in the blood sample.
    Results
    In this study, the levels of C3, C4, level, cortisol, and blood sugar were significantly increased during fasting period, but leptin level and blood cells counts had no significant changes.
    Conclusion
    Due to a significant increase in some components of complement system, it seems that the immune system is strengthened by fasting.
    Keywords: Fasting, Immune system, Hemic, Immune Systems, Complement system
  • Ezzat Allah Ahmadi, Abolfazl Alishahi Ghasemzadeh, Hassan Bafandeh Gharamaleki Page 57
    Background And Objectives
    Professional ethics and accountability are of considerable importance for professionals who provide professional services. The aim of this study was to investigate the role of personality traits in professional ethics and individual accountability.
    Methods
    This study was performed as a descriptive-correlational study on all counselors and psychologists working in Tabriz city in 2014. The samples (N=110) were selected by convenience sampling. The data were collected using standard questionnaires. Data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple regressions tests.
    Results
    In this study, there was a significant positive correlation between personality traits and individual accountability (p<0.05). Forty-one percent of the professional ethics variance was related to the independent variables of conscientiousness (B=0.55, p<0.001) and agreeableness (B=0.23, p<0.001) and 17 percent of accountability variance was related to the independent variables of conscientiousness (B=0.33, p<0.001) and agreeableness (B=0.18, p<0.04).
    Conclusion
    The results of the present study showed that personality traits of conscientiousness and agreeableness are related to the improvement of accountability and professional ethics to clients. Therefore, these findings can help health planners to provide conditions for creating the necessary ground for more compatibility of counselors with these traits in order to improve their performance. Moreover, it is suggested that in future studies on professional ethics and accountability of counselors, personality aspects also be taken into account.
    Keywords: Conscientiousness, Agreeableness, Ethics, Professional, Social responsibility, Psychology