فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و پنجم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1394)

فصلنامه سیاست
سال چهل و پنجم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/08
  • تعداد عناوین: 14
|
  • هادی آجیلی، علی اسمعیلی اردکانی صفحات 533-550
    یکی از اصلی ترین مفاهیم نظری در عرصه روابط بین الملل، مفهوم دولت- ملت است که تمام نظریه ها و گفتمان هایی که در این حوزه مطرح اند، موضع و دیدگاه خود را نسبت به آن بیان می کنند. در این میان، گاهی زمزمه هایی درباره افول دولت- ملت شنیده می شود. در چارچوب گفتمان اسلام سیاسی- فقاهتی و انتقادی غربی، اما ضمن پذیرش عنصر دولت به مثابه یکی از بازیگران اصلی حوزه روابط بین الملل و احترام به استقلال و حاکمیت دولت ها در آموزه های خود، در سطح تحلیل دولت متوقف نمی شوند و در برخی موضوع ها حتی از آن عبور کرده، در محوریت مفهوم دولت در نظریه پردازی تردید وارد می کنند. در این مقاله تلاش داریم ضمن پرداختن به ماهیت نقد هر دو گفتمان انتقادی غربی و اسلامی، بدیل های مد نظر این دو گفتمان را بررسی کنیم. پرسش مد نظر ما در این پژوهش این است که «ماهیت نقد دولت در این دو گفتمان، بر بدیل هایی که مطرح کرده اند، چه تاثیری گذاشته است؟» و پاسخ موقت ما در قالب فرضیه این است که ضمن تفاوت هستی شناختی، نقد ناکارآمدی دولت در رابطه ماهیت جهان شمول انسانی سبب شده است این دو گفتمان در مطرح کردن بدیل های خود تنگناهایی را اصلاح کنند که دولت ها ایجاد کرده اند و راه تعالی انسان ها در شکوفایی استعداد و فطرت خود را بازیابند.
    کلیدواژگان: امت محوری، جامعه امن الهی، جهان شمولی، جهان میهن گرایی، دولت
  • شجاع احمدوند، وحیده احمدی صفحات 551-567
    هویت یابی یهودیان اسرائیل، یکی از مسائل مهم در ارزیابی وضعیت جامعه شناختی، سیاسی و اجتماعی این ساختار سیاسی است. بررسی جریان های غالب در میدان گفتمانی صهیونیسم، حاکی از آن است که تمایزگذاری و غیریت سازی منطبق با تحولات و رویدادهای مهم این میدان، یکی از اجزای جدانشدنی در هویت یابی یهودیان بوده است. این امر موجب شده است تا هدایت و کنترل رفتار سیاسی ساکنان این ساختار سیاسی در جهت استمرار و حفظ میدان صهیونیسم تسهیل شود. با توجه به اهمیت این روند، نویسندگان این مقاله بر آن اند تا چگونگی برساخت و بازتولید فضای ساختاری در فضای هویتی و ذهنی یهودیان را تبیین کرده، به این پرسش پاسخ دهند که تمایزهای هویت ساز در ساختار ذهنی یهودیان داخل اسرائیل چگونه برساخته و بازتولید شده است؟ در این پژوهش، نشان داده خواهد شد که طبقه مسلط در میدان صهیونیسم، از راه سرمایه های نمادین، تمایزهای هویت ساز را در فضای ذهنی یهودیان به منظور راهبرد حفظ میدان، برساخته و بازتولید می کند.
    کلیدواژگان: اسرائیل، بازتولید، برساخت، بوردیو، تمایز، سرمایه نمادین، هویت، یهودیان
  • سید محمدرضا احمدی طباطبایی، سیدمهدی موسوی نیا صفحات 569-590
    نیروهای اجتماعی برگرفته از برخی تفاوت ها یا به اصطلاح «شکاف های اجتماعی» اند که به صورت تعمیق یافته در جامعه درآمده اند. اهمیت موضوع نیروهای اجتماعی از یک سو و اهمیت تجربه دوران حکومت امام علی (ع) از سوی دیگر، عامل اصلی نگارش این مقاله بوده است. پرسش اصلی مقاله پیش رو، این است که «نیروهای اجتماعی موثر و نقش آفرین در جریان شکل گیری و تاسیس حکومت علوی کدام بوده اند؟». در این مقاله سعی شده است ضمن بررسی انواع شکاف های اجتماعی در دوران تاسیس حکومت امام علی (ع) و بیان نوع رابطه این شکاف ها با هم (متقاطع، متراکم یا متوازی)، تعیین یک شکاف به مثابه شکاف پایه و مقدار فعالیت هریک از این شکاف ها در سه ساخت اجتماعی، آگاهی و سیاسی و صورت بندی نیروهای اجتماعی ناشی از این شکاف ها بیان شده، تاثیر هریک از این نیروهای اجتماعی تبیین شود. هشت نیروی اجتماعی موثر در تاسیس حکومت حضرت عبارت اند از: مصریان، کوفیان، بصریان، مهاجرین و انصار از اصحاب، ناکثین (جریان های موقعیتی)، شیعیان اعتقادی، بنی هاشم و طبقه قاریان (جریان های ایدئولوژیک). گفتنی است می توان تک تک این نیروهای اجتماعی را در زمره جریان های رفتاری نیز دانست.
    کلیدواژگان: بنیاد اجتماعی حکومت علوی، تاسیس حکومت علوی، حکومت علوی
  • مجید استوار صفحات 591-613
    نویسنده این مقاله ضمن بررسی جهان نمادین باستان، اسلام شیعی و تجدد معتقد است در ذهنیت ایرانیان، میان جهان نمادین باستانی و اسلامی- شیعی پیوندی تاریخی وجود دارد و از اواخر سده نوزدهم، ورود تجدد به ایران با دستاوردهایی نظیر تاسیسات تمدنی، شکل گیری جنبش مشروطه و حکومت پهلوی سبب گسست در این ذهنیت شده است. با وجود این گسست، ذهنیت ایرانیان ویژگی های نمادین خود را حفظ کرده است و تاکنون نتوانسته جهان نمادین تجدد را در خود نهادینه سازد.
    کلیدواژگان: جهان نمادین اسلام شیعی، جهان نمادین باستان، تجدد، ذهنیت نمادین، نماد
  • سید محسن آل سید غفور صفحات 615-634
    با آغاز ایران جدید از دوران مشروطه به بعد و تغییر فضای سیاسی- اجتماعی، صورت بندی نیروهای سیاسی- اجتماعی ایران دگرگون شد. ورود و گسترش فرهنگ غربی، چالشی بود که در برابر سنت فکری- سیاسی مسلمانان ایرانی جلوه گر شد. به این ترتیب، سنت فکری- سیاسی مسلمانان ایرانی در میان فقها و نیروهای حوزوی شکل گرفته، در پی توضیح اصول مترقی دین اسلام و قابلیت انعطاف آن در مواجهه با مسائل جدید بود. در این پژوهش، از این سنت با نام سنت نواندیشی دینی- سیاسی یاد می کنیم. شکل گیری کودتای 1299 و تغییر سلطنت از قاجار به پهلوی، فضای نواندیشی دینی را دچار تغییر و تحول کرد. هریک از چهار گرایش سنت شیخ، نیروهای حکومتی حوزوی، گرایش قرآن پژوهی و نیروهای سیاسی منتقد، پاره های تشکیل دهنده این سنت در دوره استبداد رضاشاهی است. فهم صورت بندی نیروهای نواندیش دینی- سیاسی در دوران پهلوی اول، موضوعی است که در این پژوهش بررسی می شود.
    کلیدواژگان: سنت شیخ، سنت نواندیشی دینی، مکتب نجم آبادی (گرایش قرآن پژوهی)، نیروهای حکومتی حوزوی، نیروهای سیاسی منتقد
  • محسن پالیزبان صفحات 635-654
    ازجمله ویژگی های بارز امنیت ملی در جهان معاصر، تحول ابعاد و ماهیت آن است که با سرعت زیاد و چشمگیری در حال وقوع است. از این نظر، تحولات رخ داده در حوزه فناوری اطلاعات از اهمیت بیشتری نسبت به دیگر حوزه ها برخوردار است. امنیت در فضای مجازی، ازجمله موضوع هایی است که به تازگی در حوزه مطالعات راهبردی مطرح شده است. ماهیت اینترنت و محیط امنیتی و راهبردی متاثر از آن، به گونه ای است که در کنار فرصت های فراوان، قابلیت ایجاد تهدید و ناامنی داشته، الزام های خاص خود را در حوزه امنیت ملی طلب می کند. از این منظر، مشخص می شود که امنیت ملی کشور با اینترنت و امنیت فضای مجازی پیوستگی مثبتی دارد. در این مقاله تلاش می شود چگونگی این پیوستگی در حوزه امنیتی (تروریسم، خرابکاری، عملیات جاسوسی)، حوزه سیاسی- فرهنگی و حوزه نظامی- دفاعی در حد توان بررسی و ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: امنیت سیاسی، فرهنگی، امنیت فضای مجازی، امنیت ملی، اینترنت، تروریسم، جنگ اطلاعاتی، خرابکاری، عملیات جاسوسی، فناوری اطلاعات
  • احمد دوست محمدی، محمد سالم الغبان صفحات 655-677
    ایالات متحده آمریکا به مثابه یکی از بازیگران اصلی منطقه خاورمیانه که پس از فروپاشی شوروی، مدعی رهبری نظام تک قطبی جهان شده، طی دو دهه گذشته تلاش کرده است عامل موثری در شکل دادن به منطقه خاورمیانه باشد؛ برای این منظور، طرحی را با عنوان خاورمیانه جدید در جهت حضور و تداوم سلطه خود بر این منطقه راهبردی با هدف تامین و کنترل منابع انرژی، مهار بیداری اسلامی ملت های منطقه و تجزیه و تضعیف دولت های منطقه به منظور حفظ امنیت و برتری رژیم غاصب اسرائیل، به اجرا درآورده است. آمریکا برای اجرای طرح خاورمیانه جدید، عراق را نقطه آغاز قرار داد و با سرنگونی رژیم صدام در سال 2003 قصد داشت با ایجاد نظام جدید مطابق الگوی غربی و تامین کننده منافع غرب، نظام های منطقه را در چارچوب آن طرح دگرگون کند؛ اما پس از گذشت 9 سال از حضور آمریکا در عراق، شیعیان عراق که در راس آنها گروه های اسلام گرا قرار دارند، برخلاف میل و خواسته آمریکا به قدرت رسیدند و در نتیجه آن، آمریکایی ها نه فقط به اهداف طرح خاورمیانه جدید دست نیافتند، بلکه در پایان سال 2012، به خروج از عراق مجبور شدند. پرسش اصلی این مقاله این است که «گروه های شیعه عراق در عدم موفقیت طرح خاورمیانه جدید آمریکا چه تاثیری داشتند؟». فرضیه ما این است که گروه های شیعه عراق با عملکرد مثبت و هم افزایی و به کارگیری عنصر مرجعیت که در مراحل مختلف، محوریت پیدا کرده بود، موفق شدند قدرت را در عراق در دست گرفته، از این راه طرح آمریکایی خاورمیانه جدید در عراق را با عدم موفقیت روبه رو کنند. در این پژوهش، افزون بر بهره گیری از منابع کتابخانه ای، از روش میدانی شامل مصاحبه با صاحب نظران کلیدی گروه ها و جریان های شیعی عراق و نیز مشاهده ها و تجربه های شخصی استفاده شده است و با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی داده های اسنادی و گردآوری شده از تحقیقات میدانی، تجزیه و تحلیل شده است تا در جهت رد یا اثبات فرضیه یادشده نتایج به دست آید.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، طرح خاورمیانه جدید، گروه های شیعه عراق
  • سجاد ستاری صفحات 679-697
    نویسنده مفهوم «جهان در حال شدن» را جایگزین «جهانی شدن»نموده و با صورتبندی رهیافت «زیست فرهنگ»، درصدد شرح فنون و سازوکارهای قدرت برای اداره فرد و جمعیت در قرن بیست و یکم است. به زعم وی، به موازات تکامل تکنولوژی و بسط تاریخی تمام عیار آن، حکومت بر انسان بیش از آنکه از طریق زیست سیاست و تکنولوژی بدن باشد؛ فراتر از آن، از طریق زیست فرهنگ و تکنولوژی روان خواهد بود. نویسنده زیست فرهنگ را امتداد زیست سیاست و شیوه نوین حکومتداری تعریف کرده و بر آن است که، قدرت با ترکیب تکنولوژی با استراتژی ها و تکنیک های پیچیده روانکاوانه، «تکنولوژی روان» را برساخته و با به کار انداختن بی وقفه آن، همزمان به «انشعاب و تعلیق بزرگ فکر» و «بازآفرینی فزاینده در روان آدمی» روی آورده و با مرکزیت بخشیدن به لذت بدن و لذت مصرف، به تاسیس اقتصاد سیاسی آرشیتکتونیک (معماری گونه) و اداره فرد و جمعیت می پردازد. نویسنده،ضمن بازتعریف «امر سیاسی» (به مثابه قدرت با ماهیت تکنولوژیک و معطوف به روان)، حرکت به سوی«چرخش روانی در رشته سیاست» و بنای«جامعه شناسی سیاسی روانکاوانه» را پیشنهاد، و دلایل و نتایج آن را شرحداده است.
    کلیدواژگان: جهان در حال شدن، زیست سیاست، تکنولوژی بدن، زیستفرهنگ، تکنولوژی روان، امر سیاسی، اقتصاد سیاسی آرشیتکتونیک، میکروفیزیک قدرت، سایکوفیزیک قدرت، چرخش روانی، جامعه شناسی سیاسی روانکاوانه
  • خلیل الله سردارنیا، مصطفی حیدری صفحات 699-719
    وقوع جنبش های اجتماعی در مصر و چند کشور دیگر در خاورمیانه و شمال آفریقا، آخرین و جدیدترین موج از جنبش ها محسوب می شود. وقوع غیر منتظره و اثرهای سرایتی آنها در منطقه، توجه تحلیل گران را به این موج از تحولات جلب کرد. در این پژوهش، نویسندگان درصددند با نگاهی متفاوت به موضوع، ویژگی ها و ماهیت جنبش اجتماعی انقلابی و سقوط رژیم اقتدارگرای مصر را در چارچوب نظریه های متاخر و نیز الگوی نظری جان فوران (توسعه وابسته) بررسی و تحلیل کنند. در چارچوب نظریه ها و الگوی یاد شده، مهم ترین ویژگی های این جنبش در مصر عبارت اند از: وابستگی شدید به اینترنت و شبکه های اجتماعی همراه با قابلیت های بسیجی و بهره مندی از آنها، اطلاع رسانی و شبکه سازی آنها، بسیج خودانگیخته جوانان و توده های شهری، فراگیر شدن جنبش و نزدیکی و درهم تنیدگی بدنه اجتماعی و روشنفکری. توسعه وابسته به غرب و پیامد های منفی سیاسی، فرهنگی و اقتصادی آن و قابلیت های منحصربه فرد اینترنت و شبکه های اجتماعی، مانند فیس بوک و تویتر، به بسیج خودانگیخته جوانان و توده های ناراضی شهری و ورود دیرهنگام رهبران حتی حیرت رهبران نسبت به مشارکت و بسیج فراگیر مردمی و جوانان در این جنبش منجر شد.
    کلیدواژگان: اینترنت و شبکه های اجتماعی، جنبش اجتماعی مصر، نظریه جان فوران، نظریه های متاخر
  • محمد علی شیرخانی، محمود خلف رضایی صفحات 721-740
    سرمایه اجتماعی همانند سرمایه های مادی از اهمیت بسزایی برخوردار است و نظریه پردازان درباره تاثیر آن بر رشد کشورها، قلم فرسایی کرده اند. موفقیت در عرصه بین المللی بدون توجه به توانایی ها و قابلیت های هر کشور، میسر نمی شود. این قابلیت ها و توانمندی ها در اقتصاد بین الملل به ظرفیت رقابت پذیری تعبیر می شود. شاخص های دوازده گانه ای برای رقابت پذیری احصا شده که دارای ابعاد مختلفی است. در این پژوهش، به دلیل گستردگی موضوع رقابت پذیری، تنها چهار شاخص اصلی آن، تحقیق شده و تاثیر سرمایه اجتماعی بر رقابت پذیری بررسی شده است. پرسش اصلی پژوهش، آن است که «آیا بین سرمایه اجتماعی و توسعه شاخص های رقابت پذیری بین المللی رابطه معناداری وجود دارد؟». گردآوری داده ها و مطالعه مبانی نظری به الگوسازی و سازماندهی تحقیق منجر شده و همچنین، روش تحقیق به شکل کمی، برمبنای روش آزمون تی و آزمون فرضیات بوده است. تحلیل یافته های تحقیق نشان می دهد که بین شاخص های سرمایه اجتماعی و رقابت پذیری رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، اقتصاد بین الملل، بازار مالی، زیرساخت، شبکه اجتماعی، هنجار
  • مهدی عباس زاده فتح آبادی، روح الله سبزی صفحات 741-758
    امنیت پایدار مفهوم جدیدی است که به تازگی به مباحث مطالعات امنیت وارد شده است. استمرار امنیت در زمینه ای پایدار و پویا نیازمند توجه همه جانبه به مخاطرات زندگی بشری است که با جمع بین گفتمان های سلبی و ایجابی امنیت، تا حدود زیادی ممکن خواهد بود. با توجه به این مسئله، پرسش اصلی این پژوهش این است که «چه ارتباطی بین قدرت هوشمند و امنیت پایدار وجود دارد؟». بر این اساس، فرض بر آن است که رابطه مستقیمی بین هوشمند سازی قدرت و پایداری امنیت وجود دارد. برای دستیابی به امنیتی پایدار باید هم به وجه سخت افزاری و هم نرم افزاری قدرت در قالب قدرت هوشمند توجه شود. تاکید این پژوهش بر آن است که نگرش سیستمی و شبکه ای به مقوله قدرت، هم در سطح نظری و هم در سطح عملی، لازمه طرح ریزی و تحقق امنیت پایدار است. بر این مبنا، در این مقاله برآنیم تا با به کارگیری منطق فازی و نگرش سیستمی در قالب رهیافت فازی- سیستمی، سازوکاری را برای کاربست مولفه های قدرت و اقتدار ملی به منظور تحقق امنیت پایدار در جمهوری اسلامی ایران عرضه کرده، سیستمی کاربردی را در این زمینه پیشنهاد کنیم. نتایج این پژوهش موید این نکته است که به کارگیری منطق فازی در قالب سیستمی فازی- عصبی امکان هوشمند سازی قدرت را تا حدود زیادی فراهم می آورد که این امر خود زمینه ساز پایداری امنیت خواهد بود. این مقاله با رویکردی توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و داده های مورد نیاز به شیوه اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، رهیافت سیستمی، قدرت هوشمند، منطق فازی
  • فرهاد قاسمی صفحات 759-779
    از پایان جنگ سرد، جدال شدیدی در حوزه دانشگاهی و جهان سیاست، بر سر مفهوم های سنتی و نظریه های روابط بین الملل و سیاست خارجی رخ داده است. در این زمینه می توان سه مرحله مشخص از ظهور و ورود پیچیدگی را به درون حوزه روابط بین الملل تشخیص داد: مرحله نخست، پیچیدگی و سیاست بین الملل در تبیین تغییر است؛ مرحله دوم، درباره سیاست خارجی و پیچیدگی و مرحله سوم، مربوط به کاربرد پیچیدگی در فرایندهای سیاستگذاری است. پیچیده شدن سیستم بین الملل، ضمن ناکارآمد سازی مفهوم های سنتی، سیاست خارجی را با مفهوم های نوی روبه رو کرده است و در این میان، منطق سیستمی سیاست خارجی سبب ضرورت یافتن توجه به مفهوم های سیستم های سایبری شده است. با توجه به ناکارآمدی پژوهش های موجود در این حوزه، پژوهش پیش رو این پرسش اساسی را مطرح می کند که «سیاست خارجی در وضعیت پیچیدگی و سیستم های آشوبی، دارای چه نوع منطق سیستمی است و دستور کار سیاست خارجی از منظر سیستم های دینامیک سایبری، چگونه و براساس چه متغیرهایی ترسیم می شود؟». فرضیه این پژوهش، این است که سیستم بین الملل در مرحله پیچیدگی و آشوبی خود از ویژگی انطباقی برخوردار است؛ به همین دلیل منطبق سازی، متعادل سازی، طراحی منطقه ثبات و طراحی سیستم مطرح است و باید دستور کار سیاست خارجی براساس این واقعیت ها ترسیم شود.
    کلیدواژگان: تعادل سیستمی، سیاست خارجی، سیاستگذاری، سیستم های انطباقی، سیستم های سایبری، طراحی سیستم ها، گذار سیستمی
  • ابراهیم متقی، سیده لیلا موسوی صفحات 781-799
    رویدادهای ایران در جنگ جهانی دوم که با سقوط پهلوی اول و آغاز دوران پهلوی دوم در ایران همراه بود، همواره توجه پژوهشگران مسائل ایران را به خود جلب کرده است. در زمینه حوادث مهم این دوره، ازجمله اتخاذ سیاست بی طرفی و اتحاد با متفقین پس از اشغال ایران، مباحث فراوانی بیان شده است. بسیاری بر این باورند که دستگاه سیاست خارجی ایران در این دوره در انفعال به سر برده، نتوانسته است با درک شرایط جهانی، سیاستی مناسب و در جهت منافع کشور در پیش گیرد. از سویی، برخی دیگر نیز سیاست خارجی ایران را کاملا مستقل بررسی کرده، تمام رویدادها را در جهت منافع ایران ارزیابی می کنند. این مقاله با رد این دو دیدگاه برمبنای دیدگاه ساختار- کارگزار، این فرضیه را مطرح می کند که سیاست خارجی ایران در این بازه زمانی نه کاملا منفعل بوده و نه کاملا مستقل عمل کرده است؛ بلکه ایران در مقام کارگزار، دارای استقلال عمل نسبی بوده، تحت تاثیر ساختار بین الملل و محدودیت ها و فرصت های ایجاد شده در این محیط قرار داشته است و کارگزاران سیاست خارجی بر این اساس در جهت منافع ملی کشور گام برداشته اند.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی دوم، دیپلماسی، ساختار، کارگزار، ساختار نظام بین الملل، سیاست خارجی
  • عباس مصلی نژاد صفحات 801-824
    چندجانبه گرایی نامتوازن به مثابه بخشی از سیاست راهبردی جهان غرب برای محدودسازی قابلیت های اقتصادی و بین المللی ایران در سیاستگذاری تحریم اقتصادی ایران، معطوف به سازوکارهای اجرایی و نهادهای قانونگذار آمریکا و اتحادیه اروپاست. اگرچه آمریکا و اتحادیه اروپا دارای اهداف راهبردی به نسبت یکسانی در برخورد با جمهوری اسلامی ایران اند، ماهیت الگوی تحریم اقتصادی ایران، نامتوازن دارد. چنین رویکردی به مفهوم تفاوت شدت، فرایند و نشانه های تحریم ایران در سیاست اقتصادی آمریکا و اتحادیه اروپاست؛ از «تحریم های فلج کننده» گرفته تا محدودیت دریافت منابع مالی مبادله های اقتصادی. روندهای کاهش و تخفیف تحریم اقتصادی ایران از 24 نوامبر 2013 آغاز شده، مشروط به انجام دادن اقدام هایی است که قابلیت راهبردی، فنی و صنعتی ایران در حوزه هسته ای را کنترل می کند. اگرچه در این دوران، برخی از تحریم ها کاهش پیدا کرده، روند محدودسازی قابلیت های ایران در فضای چندجانبه گرایی نامتوازن قدرت های بزرگ ادامه یافته است. روند اعمال محدودیت و کاهش مرحله ای برخی از تحریم ها نشان می دهد که آمریکا، اتحادیه اروپا و روسیه از راهبرد چندجانبه گرایی نامتوازن در برخورد با ایران بهره گرفته اند.
    کلیدواژگان: تحریم های فلج کننده، تحریم های مرحله ای، چندجانبه گرایی نامتوازن، محدودسازی راهبردی
|
  • Hadi Ajili, Ali Esmaeili Ardekani Pages 533-550
    One of the most important theoretical concepts in international relations is the concept of ‘state’، in relation to which all of the theories and discourses reflect their viewpoints. However، sometimes there are said to be falls in state-nations. Islamic- Jurisprudential discourse and critical western discourse، admitting the role of state as a key element in international relations and respecting the independence and sovereignty of states in their teachings، do not limit their analysis to this level since some of their discussions move well beyond the concept and they question the pivotal role of government in their theorizations. This study is an attempt to discuss the nature of the criticism required in both Western and Islamic critical discourses as well as their alternatives. The main question here is what effects have the natures of the government''s criticisms in both discourses had on the alternatives proposed by each? And the tentative answer expressed as a hypotheses is that besides ontological differences، the criticism of the government in terms of its inefficiency in relation to the universal human nature has led these discourses to alleviate the problems in proposing their alternatives and find human excellence in benefiting their talents and instincts.
    Keywords: state, nation, centrism, universality, nation, centric cosmopolitanism, holy safe society
  • Shoja Ahmadvand, Vahideh Ahmadi Pages 551-567
    Jewish identity of Israel، one of the major problems in assessing the status of sociology، social policy and political structure. The mainstream Zionist discourse، suggests that the distinction is one of the essential components of Jewish identit. This has led to direct and control the political behavior of the inhabitants of the political structure in order to facilitate the continuation and preservation of Zionism. This paper aims to answer the question on the minds of Jewish Israeli identity distinctions how it is constructed and reproduced? This study will show that the dominant class of Zionism، the capital symbolic distinctions of Jewish identity in the mental space to maintain the strategy، the reproduction is made​​.
    Keywords: Identity, Differentiation, Jews, construction, reproduce, symbolic capital, Bourdieu
  • Seyed Mohammadreza Ahmadi Tabatabaei, Seyed Mahdi Mousavinia Pages 569-590
    Social forces are extracted from a number of differences called «cleavage» which can be found in deep layer of a society. The importance of social forces from one side and the importance of experience of the era of Imam Ali (A) ''s ruling in Islamic thoughts from another side، is the main cause of writing this article. The main question is: What are the social forces that played effective roles in establishing Imam Ali (A) ''s government. In this article، moreover trying to study the kind of cleavages in era that Imam Ali (A) ''s government was stablished and expressing the kind of relations between this cleavage (Reinforcing، Crosscutting or Parallel)، we have determine one cleavage as a base and activity of these cleavages in three layers: Social، consciousness، and political. Also، we have expressed arrangement of cleavages that cause social forces and effect of these social forces in society. Eight effective social forces in stablishment of Imam Ali (A) ''s government are: Egyptian، Kofis، Basries، Immigrants and Ansar، Nakisin (Positional currents)، Shia believers، Banu Hashim and Gharaa class (Ideological currents). It is important to mention that all of this social forces can be known in a behavioral currents.
    Keywords: Alavi Government, Establishment of Alavi Government, Social Foundations of Alavi Government
  • Majid Ostovar Pages 591-613
    This Article Reviews the Ancient Symbolic World، Shia Islam and Modernity، Believes that in Iranians Mind are Historical Link between Ancient Symbolic World and Shiea Islam and Since the Late Nineteenth Century with the Modernization for Exampel Civilization Establish، Constitutional Movement and Palavi Government، Gap Created in Iranians Mind. Dispite this Gap، Iranians Mind have Symbolic Characteristics and are not Yet Able to Understand Modernity Symbolic World.
    Keywords: Symbol_Ancient Symbolic World_Shia – Islamic Symbolic World_Modernity_Symbolic Mind
  • Seyed Mohsen Al Seyed Ghafur Pages 615-634
    With the beginning of a new era of constitutional dimensions of Iran ''s social and political environment changes، the formation of social and political forces in Iran have been change. Arrival and spread of Western culture as a challenge to the intellectual tradition - Political manifested Iranian Muslims. ''s among the jurists and religious forces that seek to explain the progressive principles of Islam and its flexibility in dealing with new issues. In this research tradition، the tradition of religious innovation - remember the political will. Reza Shah is tyranny. understanding the formation of religious modernity - political Besides the first issue of this research.
    Keywords: Tradition of religious modernity, tradition Sheikh, school Najmabadi (ISM Quran scholars), government forces, political forces critical of the sem
  • Mohsen Palizban Pages 635-654
    Among the prominent features of national security in today،sworld، is dimension change and its nature، taking place dramatically and with high speed. in this respect and in comparison to other areas، what is taken place in regard to information technology is more important. having security in virtual space is an important subject that is recently taken into account in strategic studies..
    Keywords: national security, IT, internet
  • Ahmad Doostmohammadi, Mohammad Salem Al Ghabun Pages 655-677
    Following the collapse of USSR،the USA،as a key player of the Middle East region، claimed the leader -ship of the world unipolar system and، during the last two decades has attempted to restructure the region. To this end،the US has tried to put into practice a plan under the name the New Middle East،inorder to maintain its presence and dominance over this strategic region with the aim of securing and conrolling energy sources،containing Islamic revival and awakening and assuring the security and superiority of Israeli regime in the region. To carry out the plan، the US started out from Iraq، and،upon the downfall of Saddam in2003،intended to bring about a new order on the basis of Western style and interests and restructure the region in the context of the plan. But، after 9 years of American presence in Iraq، the Iraqi Shiite، on the top of Islamist groups، against American desire and will، controlled the power and، as a result، the US، not only failed to implements its plan، but also، by the end the year 2012، was forced to withdraw its forces from Iraq. The main question of this article is that what was the role Iraqi Shiite groups in deafting American new middle East plan? Our hypothesis is that the Iraqi Shiite groups، thought playing a positive and constructive role، coordination and applying the element of Marjaeyyat، that is، following the line of supreme Shiite religio-political leader)، that had played the key role in the entire phases، succeeded in rising to power and nullifying American plan for New Middle East. In this work، we will refer to library sources، conduct field studies and interview with key Iraqi Shiite groups personalities'' and experts، employ personal experiences and observation to establish our hypothesis.
  • Sajjad Sattari Pages 679-697
    In this study، the author has create the concept “Globecomization” instead of “Globalization” and by posing the question “how will Power continue to manage individual and society in the changing world?”، tried to formulate the concept of “Bioculture” as a conceptual couple for “Biopolitics”. The author has defined Bioculture as a new style of governance through an alloy-like composition of “Power، Technology and Psyche”. He has argued that along with the evolution of technology and its full-scale historical development in the coming decades، governing the man and his wishes will be more through the integration of technology and complex psychological strategies and techniques as “Psychotechnology” than through hard bureaucratic institutions. The author has also redefined “The Political” as “power with a technological nature and psychical-oriented” and mentioned the importance of psycho elements such as anxiety، excitement، desire، emotion، feeling، sensitivity، imagination، fantasy، memory، hysteria and violence in the new era of Bioculture. Finally، the author has proposed and then justified the need to move towards a “Psycho Turn in the field of politics” and creation of a “Psychoanalitic Political Sociology”.
    Keywords: politics, law, Sattari
  • Khalilollah Sardarnia, Mostafa Heidari Pages 699-719
    Occurance of social movements in Egypt and other countries in Middle East and North Africa and their demonstrative impacts lead to attentions of analysts. In this article by different approach، the authors try to explain the chractristics and the nature of late social movement in Egypt and breakdown of Mubarak government in the framework of late theories of social movement and John Fouran theory. In the two theoric approaches، the important charactristics of this social movement consist of: serious dependency and using of internet and social networks، spontaneous mobilization of youth and urban masses، be ubiquitness and integration of intellectuals and social bodies or masses. Dependent development and its negative cultural، social and political impacts and exceptional capacitities of internet and social networks such as Facebook and Twiter lead to spontaneous mobilization of youth and discontent urban masses and late attendance and surprising of leaders to ubiquitness and spontanousness in this social movement.
    Keywords: Egypt social movement, late theories, theory of John Fouran, internet, social movement
  • Mohammad Ali Shirkhani, Mahmoud Khalaf Rezaii Pages 721-740
    Social capital (SC) is important as much as physical capital and theorists discussed its functions in enhancement of countries. Successfulness in international fields is far behind reach without due attention to capacity of countries. These capacities are known as competitiveness capacity (CC) in political literature. 12 indexes have been recognized for the CC which covers different dimensions of countries’ capabilities. Due to، extend of the CC issue، this research only focuses on four main indexes of CC، then studies the impacts of SC and these indexes on CC. Existence of meaningful relation between SC and international CC indexes is the main question of the research. Data gathering and literature studies have lead to a model-making and the structure of the research. Research method is based on quantitative approach with applying T test and hypothesis test via SPSS. Result of the research illustrates that there is meaningful relation between SC and international CC indexes.
    Keywords: Financial Market, Infrastructure, International Economy, Norm, Social Network, Trust
  • Mehdi Abaszadeh Fathabadi, Ruhollah Sabzi Pages 741-758
    This paper argues for a broader emphasis on sustainable security and smart power، and for examining both opportunities as well as threats to security. Sustainable security is a new concept in the security studies. Deep attention to all possible threats against human life is necessary for continuation of security in a sustainable and dynamic base. This aim can be achieved in a highest level by merging the negative and positive discourses of security. In the negative discourse security is required having hard power and force to encounter with deferent kinds of threat. In other words، the authority of a security system depends on it’s ability to confronting with hard threats. In the other hand according to positive discourse، soft power is necessary for eliminating the internal defects and encouraging the system’s values. The main question of this research is: what is the connection between smart power and sustainable security? Accordingly، our hypothesis is: there is a direct connection between smart power and sustainability of security. In fact to attain the sustainable security، soft power and hard power should be merged and create the smart power. This research recommends emphatically that systematic and network attitude، theoretically and practically، is necessary for designing and putting into effect the sustainable security. In this way we are going to use fuzzy logic and systematic attitude in a new approach called fuzzy-systematic. The results of this research are also confirming this point that using the fuzzy systems can enhance the possibility of gaining the sustainable security through smart power. The information of this article gathered by using the library and internet sources and we analyzed our data through descriptive-analytic method.
    Keywords: Sustainable Security, Smart Power, Systemic Approach, Fuzzy Logic
  • Farhad Ghasemi Pages 759-779
    since the end of the Cold War،، a fierce debate has been taking place both in the academic and in the political world about the problems of traditional concepts and theories of international relations and foreign policy in this respect we can identify three distinct phases of complexity’s emergence into the field of international politics. The first phase of complexity and international politics is about explaining change، the second phase is about foreign policy and complexity and the third phase is related to applying complexity to foreign policymaking processes. Complexity of international system، while in foreign policy area has caused inefficiency of traditional concepts، has faced it with new concepts and also systemic logic of foreign policy led to necessity of considering of cybernetic system’s concepts. By attention to inefficiency of current literatures in this area، this research has raised this question that what kind of systemic logic is sovereign on foreign policy in complexity situation and chaotic system. And in cybernetic dynamic systems how agenda of foreign policy will be arranged? Author believes that international systems in period of complexity and chaotic have adaptive feature and in this respect designing of adaption، equilibrium and stability region and designing of system are important. Foreign policy agenda should be drawn based on these realities.
    Keywords: foreign policy, cybernetic systems, adaptive systems, designing of systems, policy making, systemic equilibrium
  • Ebrahim Motaghi, Seyedeh Leila Moosavi Pages 781-799
    Events of the Second World War has always been of interest to researchers.Many believe that Iran''s foreign policy in this period has failed to adopt appropriate policy for the benefit of the country.Some researchers believe that Iran''s foreign policy is completely independent on the interests of Iran.Some researchers believe that Iran''s foreign policy has been to secure national interests.But this article makes hypothesize that Iran''s foreign policy in this period was not totally passive and did not fully independent.
    Keywords: world war II, the structure of international system, foreign policy, diplomacy, agent, structure
  • Abbas Mossalanejad Pages 801-824
    Unbalanced Multilateralism should be considered as a part of the West World’s strategic policy to confine Iran’s economic and international capabilities. Indications of unbalanced multilateralism in Iran’s economic sanction policymaking are focused on executive mechanisms and America and EU’s legislative bodies. Although America and EU have relatively identical strategic objectives toward Islamic Republic of Iran، Iran’s economic sanction pattern has an unbalanced nature. The most severe sanctions were in 2011، which were called “crippling sanctions”. The crippling sanctions mainly targeted financial system of Islamic Republic of Iran and imposed various restrictions on Iran’s economic structure. Restrictions on selling oil to other countries and the ones on receiving financial sources caused by economic transactions should be considered as indications of Iran’s economic sanction. Trends to reduce Iran’s economic sanctions have started since 24 November 2013 and they are subject to the measures that control strategic، technical and industrial capabilities of Iran within nuclear field. Although some sanctions were reduced within this period، restricting trends of Iran’s capabilities in the unbalanced multilateralism atmosphere of the great powers have been continued. The process of imposing restriction and reducing reduction of some sanctions in a phased manner show that America، EU and Russia have taken advantage of unbalanced multilateralism strategy toward Iran.
    Keywords: Phased Sanctions, Crippling Sanctions, Strategic Restriction, Unbalanced Multilateralism