فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/02
  • تعداد عناوین: 17
|
  • رضا رضایی، داراب حسنی، کورش وحدتی صفحات 1-11
    به منظور تعیین مناسب ترین روش و بهترین زمان سرشاخه کاری درختان بذری نامرغوب گردو، ابتدا طی پژوهشی 9 روش ممکن سرشاخه کاری بررسی و از میان آنها دو روش پیوند اسکنه ای و تاجی تغییر شکل یافته در دو زمان (نیمه اول فروردین و نیمه دوم فروردین) انتخاب و سپس طی سال های 1385-1381 روش های منتخب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی از نظر درصد گیرایی پیوندها، روند رشد و باردهی شاخه های پیوندی مورد مطالعه قرارگرفت. براساس نتایج به دست آمده، پیوند تاجی تغییر یافته روی شاخه های اصلی اجرا شده در نیمه دوم فروردین با 93- 76 درصد گیرایی بهترین نتیجه را به دست داد. با آغاز باردهی درختان سرشاخه کاری شده، تعداد میوه، وزن و رنگ مغز در 10 شاخه مشابه آنها و شاخه های شاهد نشان داد که درختان سرشاخه کاری شده عملکرد و کیفیت میوه بیشتری دارند (01/0(P<. در سال 1383، با استفاده از این روش تعداد 15 ژنوتیپ برتر استان در یک کلکسیون با 48 درصد موفقیت در پیوند جمع آوری گردید. در ادامه، دستورالعمل سرشاخه کاری با پیوند تاجی تغییر یافته، طی سال های 1387-1388، در تعدادی از باغات بذری گردو در شهرستان های مختلف استان آذربایجان غربی ارزیابی گردید. براساس نتایج، درصد گیرایی و موفقیت پیوند بین 100 - 30 درصد (متوسط 7/67 درصد) بود که دلالت بر کارایی این روش در تعویض تاج درختان گردو دارد. بنابراین سرشاخه کاری با روش پوست یا تاجی تغییر شکل یافته روی شاخه های اصلی در نیمه دوم فروردین به ویژه در باغ های جوان گردو که قبلا با کشت نهال های بذری احداث شده اند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت باغ، پیوند، سرشاخه کاری، گردو
  • رقیه جوانپور، رضا صالحی، میثم نژادصاحبی، سیدضیاء نصرتی صفحات 13-24
    به منظور بررسی عملکرد کمی و کیفی دو توده محلی پیوندی طالبی (Cucumis melo Gr. Cantalupensis) به نام های سمسوری و ساوه، پژوهشی در سال 1388 در قالب بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی جهاد دانشگاهی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج انجام شد. پنج رقم کدوی هیبرید تجاری به نام های Ace، Shintozwa، ShintoHongto، Zuktozwa و Ferro به عنوان پایه استفاده شدند. رقم های Ace، Shintozwa و ShintoHongto به عنوان پایه هر دو توده سمسوری و ساوه و رقم های Zuktozwa و Ferro فقط به عنوان پایه توده سمسوری به کار گرفته شدند. هر توده سمسوری و ساوه غیرپیوندی نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. تجزیه واریانس اثر پایه روی صفات در طالبی سمسوری نشان داد که تعداد میوه کل، تعداد میوه بازارپسند، عملکرد میوه بازارپسند و مواد جامد محلول میوه تحت تاثیر پایه قرار گرفته است و اختلاف معنی داری نشان داد. از طرف دیگر در طالبی ساوه، وزن تک میوه و وزن تک میوه بازارپسند و ضخامت گوشت میوه تحت تاثیر پایه تفاوت معنی داری نشان داد. مطابق با نتایج مقایسه میانگین، توده سمسوری پیوند شده روی پایه Shintozwa با 68/5 عدد از تعداد میوه بازارپسند بیشتری برخوردار بود. هم چنین توده سمسوری پیوند شده روی پایه Shintozwa با 85/10 کیلوگرم بالاترین عملکرد بازارپسند تک بوته را داشت. در مورد مواد جامد محلول میوه، توده سمسوری پیوند شده در مقایسه با سمسوری های غیرپیوندی، با اختلاف معنی داری شیرین ترین میوه ها با بریکس بالا را تولید نمودند. پایه Ace در مقایسه با دیگر پایه ها، توانست سنگین ترین میوه بازارپسند (23/3 کیلوگرم) را با پیوندک توده ساوه از آن خود کند. در توده ساوه، ضخامت گوشت میوه روی پایه Ace به همراه گیاهان غیرپیوندی با اختلاف معنی داری بیشتر از سایر پایه ها بود.
    کلیدواژگان: پایه، پیوندک، عملکرد، توده سمسوری، توده ساوه
  • علی محمدی، کورش وحدتی، وحید عبدوسی، فاضل نجف آبادی، محمد جواد محمودی صفحات 25-36
    شناسایی و گزینش ژنوتیپ های برتر اولین گام در برنامه اصلاحی درخت گردو است. به منظور شناسایی ژنوتیپ های برتر استان لرستان طی سال های 1387 تا 1388 بیش از 35 هزار ژنوتیپ بذری مورد ارزیابی قرار گرفت. 288 درخت گردو از توده شناسایی شده انتخاب و 29 صفت ظاهری براساس توصیف نامه IPGRI مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت 54 ژنوتیپ امیدبخش با ارزیابی 10 صفت مهم ظاهری در پنج گروه مختلف دسته بندی شدند. براساس نتایج حاصله گروه اول شامل تنها ژنوتیپ B17 به عنوان یک ژنوتیپ دیربرگده بود. گروه دوم شامل ژنوتیپ های E14، B14، .J1، M13، H19، K20، J14، A11، N15، N5، J16، J15، D6، F12، L10، L6، B7، O9، M7، G17، E6 که دارای صفاتی از قبیل درصد مغز بالا، رنگ روشن مغز، سختی پوست ضعیف تا کاغذی و شکاف پوست متوسط بودند بود. در گروه بعد ژنوتیپ M9 با خصوصیات 80 درصد باردهی جانبی، شکاف پوست کاملا بسته، پوست کاغذی، وزن میوه و مغز بالا و با بیشترین درصد مغز بین همه ژنوتیپ ها قرار گرفت. در گروه بعد ژنوتیپ های N16، N13، E13، C10، N19، N4، K17، J6، I4، D4، N14، D1، A17، N18، N3، C5، A7 قرار گرفتند که دارای مشخصاتی از قبیل طول میوه متوسط تا زیاد، سختی پوست متوسط، وزن دانه، وزن مغز و درصد مغز متوسط بودند. گروه پنجم شامل 10 ژنوتیپ امیدبخش و کاملا دیربرگده با درصد باردهی جانبی بیش از 90 درصد از بین 54 ژنوتیپ شامل ژنوتیپ های N11، K9، J7، I13، N7، A3، D17، F3، D13، D11، F3، D13، D11، D10، C12، A2، A1 بود.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، باردهی جانبی، ژنوتیپ برتر گردو و دیربرگدهی
  • عبد الرحمان ترابیان، وحید رضا صفاری، علی اکبر مقصودی مود صفحات 37-46
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری با پساب شهری بر عملکرد و کیفیت گیاه بامیه، پژوهشی در ایستگاه تصفیه فاضلاب دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1386، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمار های آزمایشی شامل غلظت های 0، 25، 50، 75 و 100 درصد پساب شهری بودند که از طریق آبیاری قطره ای اعمال گردید. نتایج به دست آمده بیانگر آن بود که در مقایسه با شاهد، استفاده از پساب شهری به عنوان آب آبیاری، باعث افزایش معنی دار تمامی ویژگی های اندازه گیری شده گردید. کاربرد 100 درصد پساب، باعث افزایش 32% کلروفیل، 33% ارتفاع بوته، 25% قطر ساقه، 36% وزن تر و 12% وزن خشک میوه، 31% تعداد میوه، 16% وزن خشک ریشه و 37% اندام هوایی بامیه در مقایسه با شاهد گردید. هم چنین با افزایش درصد پساب، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، آهن و سدیم در بامیه افزایش یافت. بین تیمارهای مختلف پساب از نظر تجمع عناصر منگنز و بر در بامیه، تفاوت معنی داری نسبت به شاهد مشاهده نشد. بنابراین پیشنهاد می شود، می توان از این پساب، بدون مشکل تجمع بیش از حد مجاز عناصر، برای آبیاری و تولید بامیه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پساب شهری، عملکرد، کیفیت بامیه
  • مرضیه خواجه علی، عبدالرحمان محمدخانی صفحات 47-56
    این آزمایش، به منظور تعیین مناسب ترین روش و زمان انجام پیوند گردو تحت شرایط کنترل شده در شهرستان سامان استان چهارمحال و بختیاری اجرا شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 13 تیمار شامل پیوندهای شاخه از نوع اسکنه، نیمانیم و نیمانیم زبانه ای (15 بهمن ماه) و پیوند های جوانه از نوع قاشی (15 و 30 فروردین و اردیبهشت)، شکمی و وصله ای (اواسط خرداد، تیر و مرداد) در 3 تکرار و در هر تکرار 10 نهال انجام شد. نهال ها درون گلدان های پلاستیکی به حجم 10 لیتر کشت و پس از پیوند به درون گلخانه با دمای حدود 25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی حداقل70 درصد منتقل شدند. اجرای پیوندهای جوانه درون گلخانه صورت گرفت. درصد گیرایی نهایی پیوندهای جوانه یک ماه و در مورد پیوند های شاخه سه ماه پس از پیوند، تعیین گردید. قطر و طول پیوندک و تعداد برگ پیوندک ها سه ماه پس از پیوند، مورد ارزیابی قرار گرفت. درصد گیرایی بین تیمار های مختلف در سطح 1% تفاوت معنی دار داشت. بالاترین درصد گیرایی در پیوند شکمی (100%) و وصله ای (3/93%) مردادماه و سپس پیوند شکمی و وصله ای تیر ماه (80%) حاصل گردید. پیوندهای وصله ای و شکمی خرداد با 3/73% و 60% در رتبه پنجم و ششم قرار گرفتند. پیوند اسکنه 46% و پیوند نیمانیم زبانه ای 40% گیرایی داشتند. در شرایط این آزمایش از پیوندهای قاشی و نیمانیم ساده موفقتی حاصل نگردید. بیشترین رشد قطری و طولی پیوندک در پیوند وصله ای خرداد و بیشترین تعداد برگ در نیمانیم زبانه ای به دست آمد. بنابراین بالاترین درصد گیرایی از پیوند در ماه مرداد و بیشترین رشد طولی و قطری پیوندک از پیوندهای خردادماه حاصل گردید
    کلیدواژگان: پیوند جوانه، پیوند شاخه، درخت گردو، گیرایی پیوند
  • شیوا عزیزی نیا، سیدمحمدمهدی مرتضویان صفحات 57-68
    به منظور بررسی پایداری عملکرد ارقام کلزا در شرایط مختلف محیطی، 18 رقم کلزای تیپ زمستانه دو صفردر قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و در هشت مکان از اقلیم سرد و معتدل سرد کشور در طی دو سال زراعی مطالعه شدند. تجزیه واریانس ساده و مرکب تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها نشان داد. هم چنین طبق نتایج تجزیه مرکب، در اثرات متقابل ژنوتیپ × مکان و نیز مکان × سال نیز تفاوت معنی داری مشاهده شد و در مجموع چهار مولفه اصلی در تغییرات اثرات متقابل ژنوتیپ × محیط با بیشترین تاثیر (در مجموع 75 درصد) دخالت داشتند. نتایج کلی بررسی عملکرد ارقام در مناطق و سال های مختلف نشان داد ارقام ابونیت، ای.آر.سی-5 و الیت به ترتیب با 3436، 3338 و 3244 کیلوگرم در هکتار بیشترین و ارقام اپرا، اکاپی و لیکورد به ترتیب با 2698، 2816 و 2823 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد را تولید کردند. هم چنین براساس بررسی های مربوط به پایداری ارقام و نیز گراف مربوط به بای پلات مولفه اصلی اول و صفت عملکرد، ارقام جرونیمو، مودنا و ساندی با کمترین مقدار مولفه اصلی (نزدیک صفر) پایدارترین پاسخ به محیط های مختلف را داشتند و نیز ابونیت به عنوان رقم ناپایدار و مخصوص نواحی خاص تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: اثرمتقابل، تجزیه پایداری، عملکرد دانه، کلزای زمستانه، نمودار بای پلات
  • رضا ملکی نژاد، محمد مهدی مجیدی * صفحات 69-82

    به منظور ارزیابی تحمل خشکی در ژنوتیپ های گلرنگ زراعی (Carthamus tinctorius L.)، آزمایشی در سال 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. در این آزمایش 100 ژنوتیپ گلرنگ شامل 81 ژنوتیپ خارجی و 19 ژنوتیپ داخلی در دو محیط رطوبتی (عدم تنش و تنش خشکی) به صورت طرح لاتیس ساده مورد بررسی قرار گرفتند. برای تعیین میزان تحمل یا حساسیت ژنوتیپ ها به تنش خشکی، شاخص های حساسیت به خشکی (SSI)، شاخص متوسط تولید (MP)، شاخص تحمل خشکی (STI)، میانگین هندسی تولید (GMP) و شاخص تحمل (TOL) محاسبه شدند. نتایج نشان داد که در هر دو رژیم رطوبتی تفاوت بسیار معنی داری بین ژنوتیپ ها از لحاظ عملکرد دانه وجود داشت. در بین شاخص های مورد بررسی شاخص های M P، GMP و STI برای گزینش ژنوتیپ های متحمل مناسب تر بودند. براساس شاخص های یاد شده و ترسیم بای پلات مولفه های اصلی ژنوتیپ های PI 369847 از تاجیکستان، CART 56 از آمریکا، PI 657820 از اردن و PI 305527 از سودان بیشترین تحمل را به شرایط کم آبی نشان دادند. ژنوتیپ های PI 537652 از مکزیک، CART 131 از پاراگوئه، PI 470942 از بنگلادش، PI 209286 از رومانی و CART 32 از آلمان به عنوان حساس ترین ژنوتیپ ها معرفی شدند. نتایج نشان داد که تکنیک مولفه های اصلی از کارآیی بالایی برای جداسازی ژنوتیپ ها بر اساس شاخص ها برخوردار بود. ژنوتیپ های شناسایی شده بایستی در مطالعات تکمیلی بررسی شوند تا برای انجام مطالعات ژنتیکی و توسعه ارقام متحمل سازگار مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: گلرنگ، تنش خشکی، شاخص های تحمل خشکی، تجزیه بای پلات
  • امیرهوشنگ جلالی، فرود صالحی صفحات 83-92
    به منظور بررسی تاثیر کود نیتروژن و تقسیط آن بر عملکرد، درصد ماده خشک غده و شاخص برداشت سیب زمینی رقم مارفونا، پژوهشی دو ساله (1388 - 1387) در مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. تیمارهای اصلی شامل سه سطح کود نیتروژن (100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) و تیمارهای فرعی شامل سه روش مصرف کود (عدم تقسیط یا مصرف نیتروژن قبل از کشت، تیمار تقسیط کود نیتروژن در دو مرحله 6 - 5 برگی و مرحله رشد سریع غده ها و تقسیط کود نیتروژن در سه مرحله ی دو برگی، مرحله 6 - 5 برگی و مرحله رشد سریع غده ها) بودند. نتایج نشان داد که بیشینه عملکرد غده معادل 43210 کیلوگرم در هکتار با مصرف 300 کیلوگرم در هکتار و با سه بار تقسیط کود نیتروژن به دست آمد، لیکن همین تیمار با 6/18 درصد ماده خشک، کمترین درصد ماده خشک غده را داشت. شاخص برداشت دامنه ای از 65 تا 75 درصد داشت و بیشترین مقادیر آن در تیمار 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با دو و سه بار تقسیط و به ترتیب به مقدار 75 و 73 درصد به دست آمد. بیشترین مقادیر عملکرد غیر قابل فروش به ترتیب 3350 و3280 کیلوگرم در هکتار از تیمار 300 کیلوگرم نیتروژن در سه و دو بار تقسیط حاصل شد. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که در شرایط محیطی این پژوهش مقدار بهینه کود نیتروژن برای تولید حداکثر عملکرد و حداکثر درصد ماده خشک غده متفاوت بوده و برای دست یابی به بیشینه عملکرد غده و بیشترین درصد ماده خشک به ترتیب مصرف 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با سه بار تقسیط و 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و دو بار تقسیط قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: خاک، دوره رشد، عملکرد قابل فروش، غده
  • سید عطاء الله سیادت، عزیز کرملاچعب *، حسین منجزی، قدرت الله فتحی، حسن حمدی صفحات 93-103

    به منظور بررسی تاثیر فیلترکیک بر برخی صفات مرفوفیزیولوژیک و عملکرد ذرت شیرین بهاره (هیبرید SC 403) در رژیم های متفاوت آبیاری، آزمایشی در بهار سال 1391 در مزرعه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. رژیم های متفاوت آبیاری (آبیاری پس از تخلیه 25 (بدون تنش)، 50 (تنش ملایم) و 75 درصد رطوبت قابل استفاده خاک (تنش شدید) در کرت های اصلی و فیلترکیک (صفر، 10، 20 و 30 تن در هکتار) در کرت های فرعی جای داده شدند. نتایج نشان داد که اعمال تنش خشکی باعث افزایش میزان نشت الکترولیتی و مقدار پرولین برگ و کاهش ارتفاع بوته، محتوای نسبی آب، شاخص پایداری کلروفیل، وزن تر بلال و عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. بیشترین تاثیر تنش شدید بر میزان نشت و مقدار پرولین بود که باعث افزایش 54 درصدی آنها گردید. هم چنین تنش باعث کاهش 21 و 37 درصدی عملکرد بلال و دانه نسبت به شاهد شده است. از طرفی دیگر کاربرد فیلترکیک در شرایط بدون تنش باعث افزایش ارتفاع گیاه و عملکرد اقتصادی گیاه شد. اما در شرایط تنش شدید فیلترکیک باعث افزایش میزان نشت الکترولیتی و کاهش محتوای نسبی آب برگ و عملکرد گردید. در تنش شدید کاربرد 30 تن فیلترکیک در هکتار باعث کاهش 5/14 و 7/10 درصد به ترتیب عملکرد تر بلال و دانه نسبت به تیمار بدون فیلترکیک شد و چنین نتیجه گیری شد که تاثیر مثبت فیلترکیک تنها در شرایط بدون تنش می باشد و در شرایط اعمال تنش خشکی حتی باعث کاهش عملکرد اقتصادی هم می گردد.

    کلیدواژگان: ذرت شیرین، فیلترکیک، عملکرد اقتصادی، نشت الکترولیتی
  • محمدحسین شیخ محمدی، نعمت الله اعتمادی، علی نیکبخت صفحات 105-113
    به منظور بررسی اثر تیمارهای ترینگزاپک اتیل (صفر، 250 و 500 گرم در هکتار) و پاخوری (پاخوری و عدم پاخوری) روی ویژگی های فیزیولوژیک و مورفولوژیک علف گندمی، آزمایشی در سال 1391 - 1390 در مزرعه ی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، تراکم بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، پنجه زنی، میزان کلروفیل، قندهای محلول اندام هوایی و ریشه بودند. نتایج نشان داد که ترینگزاپک اتیل باعث کاهش معنی دار ارتفاع بوته، وزن تر و خشک قسمت کوتاه شده گردید. غلظت های 250 و 500 گرم درهکتار ترینگزاپک اتیل ارتفاع بوته را به ترتیب 23/21 و 85/31 درصد کاهش داد. تنش ترافیک نیز موجب کاهش ارتفاع بوته، وزن تر و خشک چمن شد. کاهش ارتفاع بوته ناشی از تنش ترافیک 40/10 درصد بود. کاربرد ترینگزاپک اتیل موجب افزایش تراکم بوته، پنجه زنی و کلروفیل گردید، درحالی که تیمار ترافیک محتوی کلروفیل را کاهش داد و تاثیر معنی داری بر پنجه زنی و تراکم علف گندمی نداشت. پنجه زنی در غلظت 500 گرم در هکتار ترینگزاپک اتیل، نسبت به تیمار شاهد 36 درصد افزایش یافت. نتایج نشان داد تیمار ترینگزاپک اتیل و پاخوری کربوهیدرات های محلول در اندام هوایی و ریشه را به طور معنی داری افزایش دادند. بر اساس نتایج آزمایش حاضر علف گندمی، چمنی مقاوم به پاخوری بوده و به نظر می رسد که استفاده از ترینگزاپک اتیل جهت افزایش مقاومت این گیاه به تنش پاخوری مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: علف گندمی، ترینگزاپک اتیل، تنش پاخوری، میزان رشد
  • علی اکبر مقصودی مود، محبوبه هروی صفحات 115-128
    تاثیر تنش شوری بر سرعت رشد گیاهچه و تجمع یون های سدیم، پتاسیم و کلسیم طی دو هفته در هفده رقم گندم نان در آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1386 در دو سطح شوری صفر و 8 دسی زیمنس بر متر با 4 تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تحت شرایط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های برگ از بوته های رشد یافته تحت شرایط مشابه اخذ و محتوی آب نسبی، مقادیر کلسیم، پتاسیم و سدیم در آنها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد ارقام شیراز و گاسکوژن به ترتیب بیشترین و کمترین سرعت رشد ریشه را در شرایط نرمال و ارقام آذر و کویر به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر را در شرایط تنش نشان دادند. ارقام شیراز و آذر بیشترین و ارقام کویر و هیرمند کمترین سرعت رشد برگ را در شرایط نرمال داشتند درحالی که در شرایط تنش مهدوی بیشترین و سایسون کمترین سرعت رشد را داشتند. هم چنین نتایج نشان داد که شوری موجب 34% افزایش در سدیم، 25% کلسیم و 48% نسبت سدیم به پتاسیم و هم چنین کاهش 3/29% در محتوای آب نسبی گردید. همبستگی معنی داری بین سرعت رشد ریشه و تجمع یون ها دیده نشد اما ارقامی که در شرایط نرمال سرعت رشد بالاتری داشتند تحت تنش نیز سرعت بیشتری داشتند و درصورتی که بتوانند سرعت بالای رشد خود در شرایط تنش را در شرایط مزرعه نیز حفظ کنند، می توان انتظار داشت که بتوانند از اثرات زیان آور شوری در لایه فوقانی خاک اجتناب نموده و با تولید گیاهچه های قوی تر عملکرد بیشتری داشته باشند. این موضوع نیازمند بررسی بیشتر در آینده می باشد.
    کلیدواژگان: خاک های شور، تنش شوری، غلات
  • محمدعلی ابوطالبیان، علی محققی صفحات 129-141
    به منظور بررسی تاثیر پرایم کردن بذر بر ویژگی های سبز شدن و ارزیابی برهمکنش آن با تنش خشکی در مرحله گل دهی در گیاه عدس، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینای همدان به صورت آزمایش کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل تنش خشکی (آبیاری منظم و قطع آبیاری در مرحله گل دهی) و فاکتور فرعی شامل پرایمینگ بذر (محلول سولفات روی، محلول اوره، آب خالص و شاهد) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای پرایمینگ اثرات مثبتی بر صفات سبز شدن، عملکرد و اجزاء عملکرد عدس داشت. پرایمینگ بذور با محلول سولفات روی و اوره به ترتیب باعث کاهش 15/20 درصدی مدت زمان 50 درصد سبزشدن و افزایش 5/15 درصدی ضریب یکنواختی سبز شدن گردید. تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکردهای دانه و بیولوژیک در شرایط تنش خشکی در مقایسه با شرایط آبیاری منظم کاهش یافت. در این تحقیق پرایم کردن با محلول سولفات روی و آب به طور متوسط تعداد غلاف در بوته را در شرایط تنش خشکی 19 درصد و با محلول های سولفات روی و اوره در شرایط عدم تنش خشکی 47 درصد افزایش داد. بیشترین تعداد دانه در غلاف با متوسط حدود 3/1 نیز از طریق پرایم کردن با محلول های سولفات روی و اوره به دست آمد. عملکرد دانه در تیمار پرایم با محلول اوره در شرایط تنش خشکی با 6/28 درصد افزایش نسبت به تیمار پرایم نشده به 1652 کیلوگرم در هکتار و در شرایط بدون تنش در پرایم با سولفات روی در مقایسه با تیمار پرایم نشده با 2/29 درصد افزایش به 2848 کیلوگرم در هکتار رسید.
    کلیدواژگان: عدس، پرایمینگ، اوره، سولفات روی، تنش آب، سبز شدن، عملکرد
  • احمدرضا عباسی فر، فرشاد دشتی، عبدالکریم چهرگانی صفحات 143-153
    سیر (Allium sativum L.) به دلیل عقیم بودن، توانایی تولید بذر را ندارد. جهت مطالعه گل دهی و تعیین باروری دانه گرده، تعداد 68 هم گروه سیر از نقاط مختلف ایران جمع آوری و در سال های زراعی 90-1389 و 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه همدان مورد بررسی قرار گرفتند. برای تشخیص باروری گرده در هم گروه های سیر ایرانی از نشانگر اختصاصی RAPD، آزمون جوانه زنی دانه گرده، تشخیص زنده بودن گرده توسط استوکارمین و کاشت میوه و کیسه جنینی در محیط های کاشت مصنوعی استفاده گردید. نتایج نشان داد تعداد 37 هم گروه سیر ایرانی توانایی ایجاد ساقه گل دهنده و تولید گل آذین را داشتند. رنگ پذیری دانه های گرده با استفاده از استوکارمین در محدوده ای بین حداقل 5/0 تا حداکثر 20 درصد قرار گرفت که نشانگر عدم زنده بودن دانه های گرده می باشد. عدم تشکیل دو نشانگر ویژه OPJ121300 و OPJ121700 در همه هم گروه ها و عدم رشد دانه گرده در محیط کشت، عقیمی دانه گرده را در هم گروه های سیر ایرانی به کار رفته در این آزمایش ثابت نمود. زنده ماندن میوه و کیسه جنینی به مدت بیش از دو ماه در محیط کشت، می تواند نشان دهنده سلامت و توانایی آنها برای انجام لقاح با دانه گرده زایا باشد.
    کلیدواژگان: استوکارمین، عقیمی، گرده های نابارور، نشانگر، RPAD
  • شیدا محبی، یونس مستوفی، ذبیح الله زمانی صفحات 155-165
    در این پژوهش تاثیر بسته بندی با دو نوع پوشش پلیمری (پلی اتیلن با دانسیته کم و پلی پروپیلن) و سه ترکیب گازی (هوا، 5% O2 + 20% CO2 و 60% O2 + 20% CO2) بر خصوصیات کمی و کیفی و عمر انباری میوه های زغال اخته مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین تعدادی میوه در ظروف بدون درپوش به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. میوه ها بعد از تیمار در سردخانه در دمای ̊C 1 با رطوبت نسبی 95 - 90 درصد به مدت 35 روز نگهداری شدند. نمونه ها در روز قبل از انباری و در طول دوره نگهداری با فاصله 7 روز از سردخانه خارج شده و به منظور ایجاد حالت مشابه در خرده فروشی ها به مدت 24 ساعت در دمای اتاق قرار گرفته و سپس از نظر فاکتورهای مختلف کیفی و کمی نظیر کاهش وزن، رنگ سطحی، آنتوسیانین، کیفیت ظاهری، پوسیدگی، pH، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول کل و ویتامین ث مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار ترکیب گازی 60% O2 + 20% CO2 در پوشش پلی اتیلن و هوا در پوشش پلی پروپیلن تاثیر معنی داری در حفظ pH، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول کل نسبت به میوه های شاهد داشتند. هم چنین میوه های بسته بندی شده با پوشش پلی اتیلن در ترکیب گازی 60% O2 + 20% CO2 بهترین اثر را در حفظ مقدار ویتامین ث و شاخص آنتوسیانین نشان داد. در مجموع استفاده از تکنولوژی بسته بندی در اتمسفر تعدیل یافته صرف نظر از نوع ترکیب گازی تاثیر معنی داری در حفظ خصوصیات کمی و کیفی زغال اخته نسبت به میوه های فاقد بسته بندی داشته است.
    کلیدواژگان: زغال اخته، پوشش های پلیمری، کیفیت، انبارمانی
  • عباس یزدانی، روح الله نادری*، علی اصغر فاضلی، محمدجعفر بحرانی صفحات 167-176

    به منظور بررسی تاثیر روش های کاشت و مقادیر بذر مصرفی بر ویژگی های رشد و عملکرد یونجه رقم همدانی(Medicago sativa L.)، آزمایشی در سال 88 - 1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه) اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار بود. فاکتورهای مورد مطالعه روش های کاشت (جوی و پشته ای، کرتی ردیفی، کرتی درهم و بستر تخت) و مقادیر بذر یونجه (5، 10، 15 و 20 کیلوگرم بذر در هکتار) بود. اثر روش های کاشت و مقادیر بذر بر وزن خشک علوفه معنی دار (05/0p <) شد. بیشترین وزن خشک علوفه در چین اول (84/6 تن در هکتار) و سوم (45/7 تن در هکتار) در تیمار کاشت جوی و پشته ای و مقدار 20 کیلوگرم در هکتار و کمترین وزن خشک علوفه در چین اول (63/3 تن در هکتار) در کاشت به صورت بستر تخت و میزان 5 کیلوگرم بذر در هکتار و در چین سوم علوفه (03/4 تن در هکتار) در کاشت کرتی درهم و میزان 10 کیلوگرم بذر در هکتار به دست آمد. نتایج نشان داد مقادیر مختلف بذر یونجه بر تعداد علف های هرز رشد یافته در مزرعه تاثیر معنی دار داشته (05/0 p <) و بیشترین تعداد علف های هرز در مقدار 5 کیلوگرم بذر یونجه در هکتار و کمترین تعداد بوته های علف های هرز در مقدار 20 کیلوگرم بذر یونجه در هکتار به دست آمد.

    کلیدواژگان: یونجه، مقدار بذر، عملکرد علوفه، علف هرز
  • علی فرهادی، حسین آرویی صفحات 177-188
    یکی از عوامل اساسی برای موفقیت در امر کشاورزی رعایت مناسب ترین تاریخ کاشت است. کشت های خارج از فصل نیاز به استفاده از امکانات لازم برای محافظت در برابر شرایط نامساعد محیطی دارد. آزمایشی طی دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان به منظور بررسی زمان مناسب کشت خیار در شرایط خاک پوش ها با نیم تونل های پلی اتیلن انجام گردید. آزمایش مورد استفاده کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار بود. تاریخ کاشت های پانزدهم بهمن و اول، پانزدهم و 29 اسفند در کرت های اصلی و پوشش های خاک (نیم تونل با خاک پوش پلی اتیلن مشکی، نیم تونل با خاک پوش شفاف و نیم تونل بدون خاک پوش (شاهد)) در کرت های فرعی قرار گرفتند. در اجرای آزمایش پشته هایی به عرض 5/1 و طول 6 متر تهیه گردیده، ورقه های خاک پوش پلی اتیلن در بستر کشت پهن شد، سپس کاشت بذر انجام و پس از آن نیم تونل ها احداث شدند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت در عملکرد محصول اثر معنی داری نداشت اما در تولید محصول پیش رس موثر بود. تاریخ کاشت اول اسفند بیشترین میوه اول فصل (4/6 تن در هکتار) را تولید نمود. پوشش خاک اثر معنی داری بر صفات مورد بررسی داشت. بیشترین عملکرد محصول (2/64 تن در هکتار)، رشد رویشی بوته و میوه پیش رس در تیمار نیم تونل با خاک پوش شفاف به دست آمد. توام کردن نیم تونل با خاک پوش های پلی اتیلن شفاف و مشکی در فواصل اوایل تا اواسط اسفند ماه برای شرایط اصفهان بهترین سوددهی از نظر تولید میوه خارج از فصل را به همراه دارد. خاک پوش های پلی اتیلن سبب کاهش تجمع نمک در سطح پشته ها گردید.
    کلیدواژگان: نیم تونل، خاک پوش پلی اتیلن، تاریخ کاشت، خیار، زودرسی، عملکرد
  • مهدی قاسمی تولایی، علی اکبر رامین، فریبا امینی صفحات 189-198
    کیتوزان ماده غیر سمی، زیست تجزیه پذیر و زیست سازگار است که می توان از آن به عنوان پوشش خوراکی در حفظ کیفیت و افزایش عمر پس از برداشت میوه ها و سبزیجات استفاده نمود. در این تحقیق تاثیر کیتوزان با غلظت های 0، 5/0، 1 و 2 درصد بر افزایش عمر انباری خیار رقم زمرد مورد بررسی قرار گرفت. میوه ها پس از تیمار با کیتوزان و نگهداری در انکوباتور با دمای °C12 و رطوبت نسبی 90%، درفواصل زمانی 5 روز یک بار از انکوباتور خارج و از نظر شاخص هایی نظیر سفتی بافت، درصد کاهش وزن، ویتامین ث، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول و محتوی کلروفیل مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش به صورت طرح پایه کاملا تصادفی در قالب طرح کرت های خرد شده در زمان در 3 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که پوشش کیتوزان، جز در مورد اسیدیته قابل تیتراسیون، اثر معنی داری روی سایر شاخص های اندازه گیری شده داشت. کمترین کاهش وزن و بیشترین سفتی در تیمار 1% کیتوزان به دست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. بیشترین میزان کلروفیل (mg/g88/0 وزن تر) و ویتامین ث (mg/100ml 89/8) و کمترین میزان مواد جامد محلول (91/3 %) نیز در تیمار 1% کیتوزان به دست آمد که با تیمار شاهد تفاوت معنی داری نشان داد. به نظر می رسد که پوشش کیتوزان می تواند ضمن افزایش عمر انبارمانی خیار، کیفیت میوه ها را به مدت طولانی تری حفظ کند.
    کلیدواژگان: خیار، پوشش خوراکی، کیتوزان، عمر انبارمانی
|
  • R. Rezaee, D. Hasani, K. Vahdati Pages 1-11
    To determine a suitable method and time of top-working for inferior walnut trees، a preliminary study was conducted to compare nine different grafting or budding methods. Two promising methods including modified bark grafting and cleft grafting at two times (early April and mid April) were further evaluated during 2001- 2006، in terms of grafting percentage and subsequent impact on growth and fruiting using a completely randomized block design. The modified bark grafting on main branches in the mid April showed the highest grafting success and survival percentage (76 - 93%). The number of nut، kernel color and weight was increased significantly in the top worked shoots compared to the non-top worked shoots (p<0. 01). Using modified bark grafting method، 15 local walnut genotypes were successfully top worked in a collection in 2004. The bark grafting method was also evaluated under different orchard conditions in west Azarbaijan during 2008-2009. Grafting success varied between 30 - 100% (averaged 67. 7%)، indicating the higher capability of this method for top working of walnut trees. Therefore، the modified bark grafting method on main branches in the second half of April could be recommended for walnut top working، especially in young، newly established seedling orchards.
    Keywords: Orchard management, Grafting, Top working, Walnut
  • R. Javanpoor, R. Saleh, M. Nejadsahebi, S. Z. Nosrati Pages 13-24
    The present experiment was carried out to evaluate fruit qualitative and quantitative characteristics of two local muskmelons (Cucumis melo Gr. Cantalupensis) “Samsoori” and “Saveh”. A completely randomized block design (RCBD) with 10 treatments and three replications was used for this purpose at research field of Jahad-e-Daneshgahi، Campus of Agriculture and Natural Resources، University of Tehran، Karaj in 2009. Five commercial cucurbit rootstocks (Ace، Shintozwa، ShintoHongto، Zuktozwa and Ferro) were used as rootstocks. Ace، Shintozwa and ShintoHongto were used as rootstocks for Saveh and Samsori، and Zuktozwa and Ferro were applied as rootstocks just for Samsori. Non-grafted plants were used as control. The results showed that the rootstock had a significant effect on total fruit and marketable fruit number، marketable fruit yield and total soluble solids of Samsori accession. In Saveh accession، the rootstock had a significant effect on mean and marketable fruit weight and fruit thickness. According to mean results، the maximum marketable fruit number (5. 68) belonged to Samsori grafted onto Shintozwa rootstock. Samsori grafted on Shintozwa rootstock had a high marketable yield of 10. 85 kg. Samsori grafted on different rootstocks had the highest TSS in comparison with non-grafted Samsori and produced sweetest fruits with high brix. The heaviest marketable fruit (3. 23 Kg) belonged to Saveh grafted onto Ace rootstock. Saveh accession grafted on Ace rootstock along with non-grafted Saveh had the highest fruit thickness.
    Keywords: Rootstock, Scion, Yield, Samsoori accession, Saveh accession
  • A. Mohammadi, K. Vahdati, V. Abdousi, F. Najafabadi, M. J. Mahmoudi Pages 25-36
    Identification and selection of superior genotypes is the first step in walnut breeding programs. For identifying superior genotypes in Lorestan province، Iran، 35000 seedling genotypes were evaluated during 2008-2009. 29 Phenological traits were evaluated using IPGIRI descriptors in 288 selected seedling genotypes. Finally 54 promising genotypes with 10 major phenological traits were evaluated and classified to five groups. Based on the results، The first group included B17 alone as a late leafing genotype. The second group included A11، J14، K20، H19، M13، J1، B14، E14، E6، G17، M7، O9، B7، L6، L10، F12، D6، J15، J16، N5 and N15 genotypes with high kernel percentage، very bright kernel colors، less shell thickness and medium basal fruit pore. M9 with the highest kernel percent among all of the genotypes and 80% of lateral bearing، closed basal fruit pore، less shell thickness and high fruit and kernel weight was classified in another groupe. A7، C5، N3، N18، A17، D1، N14، D4، I4، J6، K17، N4، N19، C10، E13، N13 and N16 genotypes with medium to high fruit diameter، less shell thickness، medium fruit and kernel weight and kernel percentage were classified in the next group. The fifth group included 10 promising genotypes consisting A1، A2، C12، D10، D11، D13، F3، D17، A3، N7، I13، J7، K9 and N11 with quite late leafing and lateral fruit bearing of more than 90%.
    Keywords: genetic diversity, lateral bearing, superior genotypes, late leafing
  • A. R. Torabian, V. R. Saffari, A. A. Maghsoudi Moud Pages 37-46
    In order to evaluate the effect of wastewater on yield and quality of okra plant، an experiment was carried out in wastewater filtration station of Kerman University during 2008 using a completely randomized block design with three replications. Treatments included different concentrations of wastewater (0، 25، 50، 75 and 100%) applied with drip method. The results showed that the use of wastewater as irrigation water increased total measured parameters. Furthermore، treatment of 100% wastewater significantly increased the chlorophyll content (32%)، plant height (33%)، stem diameter (25%)، fruit fresh weight (36%) and fruit dry weight (12%)، fruit number (31%)، root dry weight (16%) and biomass of okra (37%). In contrast، wastewater increased concentration of the elements nitrogen، phosphorus، iron and sodium in okra plants. Different concentrations of wastewater had no significant effect on accumulation of copper and zinc in okra. In summary، it could be concluded that wastewater can be used for irrigation of okra without the problem of excessive accumulation of elements in this plant.
    Keywords: Wastewater, Yield, Quality of okra
  • M. Khajeali, A. Mohammadkhani Pages 47-56
    This study was carried out to determine the best method and time of budding and grafting in walnut under controlled conditions in Saman، Chaharmahal Va Bakhtiari Province. The experiment was in completely randomized design with 13 treatments، including cleft، splice and whip-tongue grafting on February 4، chip budding on April 4، 19، May 5 and 20، and T-budding and patch budding each one on first of June، July and August in three replications (each replication، including ten seedlings). All grafted seedlings were cultivated in 10-liter plastic pots. Plants were transferred into the greenhouse at about 25 °C and relative humidity of at least 70%. Chip budding، T-budding and patch budding was performed in the greenhouse. Successful budding and grafting were determined after four and 12 weeks، respectively. Furthermore، stem length، diameter and leaf number were evaluated after 12 weeks. The results were suggestive of significant differences between the different grafting methods and times at 1% level. The highest successful grafting was obtained in T-budding (100%) and patch budding (93. 3%) in August، followed by T-budding and patch budding in July (80%)، and patch (73/3%) and T-budding (60%) in June. Cleft and whip-tongue indicated 46% and 40% successful grafting، respectively. In this study، splice and chip grafting were not proven successful. The highest length and diameter of scion were obtained from the patch budding in June، and the highest leaf number was obtained in whip-though grafting. Finally، the best successful grafting was obtained when grafting was conducted at August، and the highest scion length and diameter were obtained when grafting was carried out in June.
    Keywords: Budding, grafting, walnut tree, graft success
  • S. Azizinia, M. M. Mortazavian Pages 57-68
    To study the grain yield stability of winter type canola cultivars (Brassica napus L.) in multiple environments، 18 winter type canola cultivars were evaluated in a complete randomized block design with four replications. The study was conducted in two years and eight cold and temperate regions of Iran. Simple and combined analysis of variance revealed significant differences among genotypes. Moreover، combined analysis of variance displayed significant differences in genotype × location and location × year interactions. Four first interaction principle components (IPCs) were involved in genotype × environment variation (over 75% of G×E interaction). Mean grain yield comparison of genotypes showed that Ebonite، ARC-5 and Elite were the three high yielding varieties (3436، 3338 and 3244 kg ha-1، respectively); on the other hand Opera، Okapi and Licord produced 2698، 2816 and 2823 kg ha-1 grain yield، respectively and were classified as low ranking genotypes. Bi-plot graph of first principle component against grain yield showed that Geronimo، Modena and Sunday (having the lowest principle component) could be grouped as stable varieties. However، Ebonite and ARC-5 were recognized as the most unstable genotypes. Based on different stability analysis methods used in this study، Geronimo، Sunday and Modena with the best stability indices، and high mean grain yield can be introduced as the most stable varieties. Ebonite was recognised as an appropriate variety for specific regions.
    Keywords: Bi, plot graph, Grain yield, Interaction, Stability analysis, winter type Canola
  • R. Maleki Nejad, M. M. Majidi Pages 69-82

    This research was conducted to evaluate drought tolerance of safflower genotypes (Carthamus tinctorius L.) at the research farm of Isfahan University of Technology، Isfahan، Iran during growing season of 2012. One hundred genotypes including 81 foreign genotypes along with 19 Iranian genotypes were evaluated under normal and moisture stress conditions according to a simple lattice design with two replications. Drought tolerance and sensitivity indices including mean productivity (MP)، geometric mean productivity (GMP)، stress tolerance index (STI)، tolerance (TOL) and stress susceptibility index (SSI) were studied. Results of this study indicated that genotypes were significantly different for grain yield in both moisture conditions. Among all indices، MP، GMP and STI were identified as the best indices that can be used to determine tolerant genotypes. Based on MP، GMP and STI and also principal component analysis PI 369847 (Tajikistan)، CART 56 (USA)، PI 657820 (Jordan)، PI 305527 (Soudan) were determined as the most tolerant genotypes and PI 537652 (Mexico)، CART 131 (Prague)، PI 470942 (Bangladesh)، PI 209286 (Romania) and CART 32 (German) as the most sensitive ones. Results also indicated that the biplot of principal component analysis is a powerful technique to discriminate genotypes based on the measured indices. The superior safflower genotypes can be used in future breeding programs.

    Keywords: Safflower, Drought stress, Stress tolerance index, Biplot
  • A. H. Jalali, F. Salehi Pages 83-92
    A two-year study (2007-2008) was carried out to explore the effect of split application of nitrogen fertilizer on yield، dry matter and harvest index of Marfona potato cultivar in Isfahan Agricultural Research Center، Iran. A randomized complete block design with a split plot arrangement with three replications was used. The main plots were three levels of nitrogen (100، 200 and 300 kg ha-1) and the subplots comprised of three application rates of the fertilizer (non-split application of nitrogen before planting، split application of nitrogen fertilizer at the 5-6 leaf and rapid growth of tubers stages، and split application of nitrogen fertilizer at the two-leaf، the 5-6 leaf and rapid growth of tubers stages). The results indicated that the maximum tuber yield of 43،210 kg ha-1 was obtained with 300 kg ha-1 N and three times of N split applications، however، this treatment resulted in the lowest percentage of tuber dry matter (6. 2%). The harvest index ranged from 65 to 75 percent، with the highest HI resulting from application of 300 kg ha-1 N، with 75 and 73 percent in two and three times split applications، respectively. The highest non-marketable yields were 3350 and 3280 kg ha-1 and obtained from 300 kg ha-1 N treatment and three and two split applications، respectively. In summary، the results revealed that the optimum amount of nitrogen application rate for the environmental conditions of this study depending on seeking maximum tuber yield or tuber dry matter is different. To achieve the maximum tuber yield and tuber dry matter percentage، 300 kg ha-1 N with three split application times، and 200 kg ha-1 N with two split application times are recommended، respectively.
    Keywords: Soil, Growth period, Salable yield, Tuber
  • S. A. Siadat, A. Karmollachaab, H. Monjezi, Gh. Fathi, H. Hamdi Pages 93-103

    In order to investigate the effect of Filter Cake application on some morpho-physiological characteristics and yield of sweet corn (Zea mays var saccharata) under different irrigation regimes، an experiment was conducted in Ramin Agriculture and Natural Resources University، Khuzestan، in 2012. The experiment was arranged in split-plot design in RCBD (Completely Randomized Block Design) with three replications. Treatments were drought stress (irrigation after 25، 50 and 75% depletion of available water content) in main plots and Filter Cake (0، 10، 20 and 30 tonha-1) arranged in sub-plots. Results showed that drought stress increased electrolyte leakage (EL) and proline content (PC) while height of plant، relative water content (RWC)، chlorophyll stability index and ear and grain yield were decreased. The intensive drought stress had the greatest effect on EL and PC (54% increase)، and decreased ear and grain yield by21 and 37% compared to control، respectively. Application of filter cake on non-stress condition increased height of plant and economic yield. But Filter Cake in intensive stress reduced RWC and yield and increased EL compared to control. Also، the application of 30 tonha-1 of Filter Cake in intensive stress condition decreased ear and grain yield by 14. 5 and 10. 7% respectively. Thus، positive effect of Filter Cake application was clear on non-stress condition، but on drought stress condition it decreased the economic yield.

    Keywords: Economic yield, Electrolyte leakage, Filter cake, Sweet corn
  • M. H. Sheikh Mohamadi, N. Etemadi, A. Nikbakht Pages 105-113
    In order to evaluate the effect of trinexapac ethyl concentrations (0، 250 and 500 g/h) and traffic stress (traffic and non traffic) treatments on wheat grass physiological and morphological traits، an experiment was conducted on research farm of Isfahan University of Technology in 2011 - 2012 as factorial in completely randomized designs with three replications. The studied traits involved plant height and plant density، shoot dry weight and fresh weights، tillering، chlorophyll level، roots and shoot dissolved carbohydrates. Results showed that Trinexapac ethyl reduced plant height، fresh weight and dry weight of cut parts significantly. Application of 250 and 500 g/h Trinexapac ethyl decreased plant height by 21. 23 percent and 31. 85 percent respectively. Application of Trinexapac ethyl improved plant height، tillering and chlorophyll level. In contrast، chlorophyll level was decreased substantially under traffic treatment and this treatment did not affect wheat grass density and tillering significantly. Under 500 g/h Trinexapac ethyl treatment، tillering was increased by 36 percent compared with under control condition one. Results showed that Trinexapac ethyl application and traffic increased dissolved carbohydrates of root and shoot significantly. As a result، it was found that wheat grass is a traffic resistant plant and it seems that the use of Trinexapac ethyl increases plant resistance to traffic stress
    Keywords: Wheatgrass, Trinexapac, ethyl, Traffic stress, Growth rate
  • A. Maghsoudi Moud, M. Heravi Pages 115-128
    Effects of salt stress on growth rate and ion content of 17 bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars grown in a hydroculture media under normal (0 ds/m) and salt stress (8 ds/m) conditions were examined during a period of 14 days in an experiment conducted at the greenhouse of Shahid Bahonar University of Kerman. Cultivars of Shiraz and Gascogen showed the highest and lowest root growth rates under normal while Azar2 and Kavir showed the highest and lowest values under salt stress condition. Cultivars Shiraz and Azar2 showed the highest and Kavir and Hirmand the lowest leaf growth rates under normal condition while under salt stress condition Mahdavi and Saison showed the highest and lowest values, respectively. Generally, growth rates were reduced under salt stress compared to the control condition. In another experiment, leaf samples were taken from 10 selected cultivars grown under the same stress condition and in all RWC and Na, K and Ca content were measured. Seedlings under salt stress condition had 34% more Na, 25% more Ca and 48% more K/Na ratio while they had 29% less RWC compared to the control condition. There were no significant correlations between growth rates and ion content. Meanwhile, cultivars with higher growth rates under control condition showed higher growth rates under stress condition. It was suggested that cultivars with higher growth rates under salt stress condition may be able to escape from the detrimental effects of saline top soils and produce more vigorous seedlings which may help them to have better yield performance under salt stress condition. This needs to be investigated in the future studies.
    Keywords: Salty soils, Salt stress, Cereal crops
  • M. A. Aboutalebian, A. Mohagheghi Pages 129-141
    To study the effect of seed priming on seedling emergence characteristics of lentil and evaluate its interaction with drought stress at flowering stage، an experiment was carried out as split plot in a randomized complete block design with three replications at research station of Bu-Ali Sina University، Hamedan، Iran. The main factor consisted drought stress with two levels (conventional irrigation and withholding irrigation at flowering stage) and subplots were seed priming treatments in four levels (priming with zinc sulfate solution، urea solution، distilled water and no-primed). The results showed that priming treatments had positive effects on emergence characteristics، yield and yield components of lentil. Seed priming with zinc sulfate and urea solutions reduced time to 50 percent emergence by 20. 15% and increased emergence uniformity coefficient by 15. 5 %. The number of pods per plant، number of seeds per pod، 100 seeds weight، grain and biological yields of stressed plants were reduced in comparison with the conventional irrigation treatment. In this study، seed priming with zinc sulfate solution and distilled water increased the mean of pods per plant by 19% under drought stress conditions. The mean of pods per plant increased by 47% when using zinc sulfate and urea solutions under conventional irrigation conditions. The highest number of seeds per pod (1. 3) was obtained through priming with zinc sulfate and urea solutions. Compared to no-primed treatment under drought stress conditions، priming with urea solution increased the grain yield by 28. 6% (grain yield was 1652. 22 kg/ha) and under conventional irrigation conditions، priming with zinc sulfate solution increased the grain yield by 29. 2% (grain yield was 2848. 57 kg/ha).
    Keywords: Lentil, Priming, Zinc sulfate, Urea, Water stress, Emergence, Yield
  • A. R. Abbasifar, F. Dashti, A. Chehregani Pages 143-153
    Garlic (Allium sativum L.) cannot produce seed because it is a sterile plant. For studying bolting and determination of pollen fertility، 68 Iranian garlic clones were gathered from different parts of Iran and evaluated in Research Field of Horticultural Department، Faculty of Agriculture، Bu-Ali Sina University in 2010-2011 and 2011-2012. For determining the pollen fertility، some tests including specific RAPD marker، pollen germination، pollen viability detection using acetocarmine and in vitro culture of ovules and fruits were used. Results showed that 37 of Iranian garlic clones could produce scape and inflorescence. The percentage range of pollen stained with acetocarmine was from 0. 5 up to 20 percent showing infertility of pollens. Lack of two markers (OPJ121300 and OPJ121700) and pollen tube growth proved the infertility of garlic clones pollen. Fruits and embryo sac were alive for more than two months، showing their potential for producing seeds following pollination with fertile pollens.
    Keywords: Acetocarmine, Sterility, Pollen infertile, Marker, RPAD
  • Sh. Mohebbi, Y. Mostofi, Z. Zamani Pages 155-165
    In this research، the effects of packaging with two types of polymeric films (Low density polyethylene and polypropylene) and three gas compositions (Air، 20% CO₂ + 60% O₂ and 20% CO₂ + 5% O₂) on quantitative and qualitative attributes and storage life of cornelian cherry fruits were evaluated. Also some fruits in containers without cap were considered as control. After treatment، the fruits were stored at 1°C and 90-95% Relative Humidity for 35 days. Samples were taken initially and at 7-day intervals during storage، and to simulate market conditions they were placed at room temperature for 24 hr، and then qualitative and quantitative parameters such as weight loss، surface color، anthocyanin index، visual quality، decay، pH، titrable acidity، total soluble solid and vitamin C were measured. The results showed that gas combination of 20% CO₂ + 60% O₂ with polyethylene packaging and air in polypropylene packaging had a significant effect on maintaining pH، titrable acidity، total soluble solid compared with control fruits. Also، the fruits packed with polyethylene packaging in 20% CO₂ + 60% O₂ showed the best effect on retaining of vitamin C and anthocyanin index. In conclusion، the application of MAP regardless of gas combination was found to be more effective in maintaining the qualitative and quantitative characteristics compared with fruits without packaging.
    Keywords: Cornelian cherry, Polymeric films, Quality, Storability
  • A. Yazdani, R. Naderi, A. A. Fazeli, M. J. Bahrani Pages 167-176

    In order to evaluate the effects of planting methods and seeding rates on growth characteristics and yield of alfalfa (Medicago sativa L.)، Hamedani cultivar، a field experiment was conducted in 2008 at College of Agriculture، Shiraz University، Iran. The experimental design was a completely randomized block with four replicates in a factorial arrangement of the treatments. The factors consisted of planting methods (furrow planting، broadcasting، row planting، and flat bed planting) and alfalfa seeding rates (5، 10، 15، and 20 kg seed ha-1). Results showed that planting methods and seeding rates had a significant effect on forage dry matter so that the highest forage yield in the first and third cuttings was obtained in furrow planting method and 20 kg seed ha-1 and the lowest forage dry weight in the first and third cuttings were obtained in flat bed planting method and 5 kg seed ha-1 and broadcasting method and 10 kg seed ha-1، respectively. Seeding rates also had a significant effect on number of weeds so that maximum and minimum weed numbers were obtained in 20 kg and 5 kg seed ha-1. Our results showed that 20 kg seed ha-1 and furrow planting method was the best treatment to gain maximum forage yield and minimum weed''s detrimental impact.

    Keywords: Alfalfa, Seeding rate, Forage yield, Weed
  • A. Farhadi, H. Aroii Pages 177-188
    One of the important factors for successful agriculture is suitable planting date. For off-season cultures، we need to protect plants from adverse environmental conditions. This experiment was conducted to determine the most suitable planting date for cucumber under semi tunnel and polyethylene mulch conditions at Kaboutar-abad research station of Isfahan during two years. The experimental design was a completely randomized block design in a split plot arrangement with four replications. Four planting dates (February 4th، February 19th، March 6th and March 21) formed the main plots and soil covers (semi tunnel with black and transparent polyethylene mulches and semi tunnel without mulch) formed the subplots. The results indicated that planting dates had no significant effect on yield but was effective in early maturing yield. Planting date of February 19th produced the highest yield (6. 4 T/ha). Soil cover had a significant effect on the traits. The highest yield، plant vegetative growth and early maturing fruits were obtained in semi tunnel with transparent mulch. Applying semi tunnel with transparent and black mulches during February 19th till March 6th had the best efficiency for producing out of season cucumber in Isfahan climatic conditions. Polyethylene mulches reduced the salt accumulation on furrows.
    Keywords: Semi tunnel, Polyethylene mulch, Planting date, Cucumber, Precocity, Yield
  • M. Ghasemi Tavallaiy, A. A. Ramin, F. Amini Pages 189-198
    Chitosan، is non-toxic، biodegradable and biocompatible material، which can be used as edible coatings to maintain quality and enhance postharvest life of fruits and vegetables. In this study، the effect of chitosan at 0، 0. 5، 1 and 2% concentrations on storage life of cucumber cv. «Zomorod» was investigated. After treatment and keeping in an incubator at 12 °C and 90% relative humidity، the fruits were assessed in 5-days intervals to determine parameters such as firmness، weight loss، vitamin C، titratable acidity، soluble solids and chlorophyll content. Experiment was performed as a split-plot design in time in a completely randomized design with three replications. The results of the experiment showed that chitosan coating، had a significant effect on all traits except titrable acidity. The lowest weight loss and the highest firmness were recorded with 1% chitosan treatment which significantly differed from the control. It is appeared that chitosan coatings could be used to increase the storage life of cucumber fruit and to maintain its quality for a longer period.
    Keywords: Cucumber, Chitosan, Edible Coating, Storage life