فهرست مطالب

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره علیدادی، علی اصغر پورعزت صفحات 5-44
    از جمله دغدغه های علاقه مندان به حق و عدالت در طول تاریخ، ایجاد جامعه ای عدالت محور و حق گرا بوده است که تلاش های زیادی نیز در این راه انجام داده اند؛ از جمله این تلاش ها می توان به اقدامات کارگزاران شهید در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد؛ این پژوهش به منظور شناخت ویژگی های جامعه آرمانی این شهدا و ارزیابی آن با ویژگی های حکومت حق مدار علوی صورت گرفته است. در این پژوهش، برای تجزیه و تحلیل آثار شهدا از روش تحلیل محتوا استفاده شد؛ و نتایج، حاکی از آن است که ویژگی های جامعه ای که شهدا در صدد ساخت آن بودند، به طور کلی، با ویژگی های جامعه مطلوب علوی، همگرا بوده است؛ گویا شهدای مورد نظر، بخش عمده ای از ویژگی های طرح آرمانی جامعه خود را از مختصات حکومت علوی الهام گرفته بودند.
    کلیدواژگان: آرمان شهر شهدا، کارگزاران شهید، نهج البلاغه، حکومت حق مدار
  • امیررضا روحانی، حمیدرضا رضوانی صفحات 45-73
    انتخاب نادرست مدل های کسب وکار الکترونیکی، بدون توجه به شرایط محیطی و سازمانی، مهم ترین مانع گسترش تجارت الکترونیک است. آگاهی از این موضوع که چه ارتباطی بین مدل های کسب وکار الکترونیک و راهبردهای گوناگون در خلق، کسب و ارایه ارزش رقابتی وجود دارد اهمیت زیادی برای محققان و مدیران دارد. پژوهش حاضر، به دنبال بررسی رابطه بین مدل کسب وکار و راهبرد محصول در کسب وکارهای الکترونیکی کوچک و متوسط ایران است. این تحقیق با بررسی ادبیات موضوع، اقدام به ارایه گونه شناسی جدیدی از مدل های کسب وکار الکترونیک بر مبنای نقاط مرجع راهبردی نموده است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه کسب وکارهای الکترونیکی کوچک و متوسط حاضر در ایران است. ابزار جمع آوری داده برای آزمون فرضیه های اصلی و فرعی نیز پرسشنامه الکترونیکی است. پرسش نامه ها از طریق رایانامه برای مدیران سطوح عالی و میانی کسب وکارهای الکترونیکی ارسال و در نهایت 400 پرسش نامه از ایشان دریافت شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISRELتجزیه وتحلیل شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که دو نقطه مرجع محور توجه و میزان کنترل، عوامل موثری در انتخاب مدل های کسب وکار الکترونیک و راهبردهای محصول هستند. همچنین مشخص گردید که بین نوع مدل کسب وکار الکترونیک و انتخاب نوع راهبرد محصول رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدل کسب وکار، راهبرد محصول، نقاط مرجع راهبردی، کسب وکارهای الکترونیکی کوچک و متوسط (E، SMEs)
  • سمیه بهستانی، امیر خانلری صفحات 75-97
    در عصر حاضر، افراد برای رفع نیازهای خود به دنبال تنوع در کالاها و خدمات اند. با توجه به مفهوم CRM، شرکت های بزرگ در مواجهه با خواسته مشتریان باید تلاش خود را معطوف به سازماندهی دقیق «سبد سرمایه گذاری» نمایند. پژوهش های پیشین، مبین نیاز به چنین توجهاتی درباره صنایع خدماتی، خصوصا از جنبه کیفی آن بوده است. برای پاسخ به این نیاز، «الگوی بهینه سبد سرمایه گذاری منسجم خدمات» از تلفیق «الگوی مدیریت منسجم خدمات» با «مدل ABX» نیوکامب، ارائه شد. به منظور ارتقای سطح کیفی این الگو در دستیابی به نتایج راهبردی، تمام گام های تحقیق با مد نظر قرار دادن منافع اجتماعی-اقتصادی «اعتماد» نسبت به نیاز مشتریان فعلی و جدید اعمال شده است. از آنجا که میان صنایع خدماتی، صنعت بیمه، یکی از سرمایه گذاران فعال در بورس، و رکنی مهم و موثر در رشد صنایع دیگر است در این تحقیق پیمایشی، با ابزار پرسش نامه برای اطمینان از عملیاتی بودن الگوی پیشنهادی، آن را در این صنعت آزمودیم. یافته ها نشان می دهد که ضمن گرایش بیشتر اعتماد بیمه گران نسبت به مشتریانجدید، سبد سرمایه گذاری حاضر حدود 30% از سطح مطلوب خود فاصله دارد. همچنین، این الگو توانسته استپیشگام بودن بیمه گران ایرانی فعال در بورس از فرابورس را در مقایسه با یکدیگر از نظر میزان توجه داشتن به جنبه کیفی سبد سرمایه گذاری، کمتر از 10% شناسایی کند و چرایی آن را با سطوح 8PS و 8CSتبیین نماید.
    کلیدواژگان: سبد سرمایه گذاری، مدیریت ارتباط با مشتری، آمیخته بازاریابی خدمات، مدل ارتباطات جمعی ABX، اعتماد
  • سعید مرتضوی، فریبرز رحیم نیا، علی رضاییان، علیرضا چیت سازیان صفحات 99-122
    قرارداد روان شناختی -که معمولا در مقابل قرارداد رسمی مطرح می گردد- عبارت است از مجموعه باورهایی درباره اینکه کارکنان و سازمان چه چیزی به یکدیگر، عرضه و چه چیزی از یکدیگر دریافت می کنند. پژوهش حاضر در پی شناخت محتوای قراردادهای روان شناختی در اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از راهبرد آمیخته با تقدم مرحله کیفی بر کمی است. در مرحله کیفی با نمونه گیری نظری با چهل نفر از اعضای هیئت علمی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت گرفت و برای تحلیل آنها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. در مرحله کمی، تعهدات به دست آمده با استفاده از مضامین شکل دهنده آنها در قالب پرسش نامه در اختیار نمونه ای 305 نفری از اعضای هیئت علمی قرار گرفت و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، بررسی شد. داده های این در نهایت، یازده تعهد برای دانشگاه و هفت تعهد برای اعضای هیئت علمی ذیل قراردادهای روان شناختی احصاء گردید. نتایج نشان می دهد که رعایت عدالت در برخوردها، ایجاد امنیت شغلی و حمایت و پشتیبانی از اعضای هیئت علمی، مهم ترین تعهدات دانشگاه و اعتلای نام دانشگاه، حضور و فعالیت فراتر از تکالیف موظف اداری و بهبود و ارتقای سطح آموزش در دانشگاه، مهم ترین تعهدات اعضا برشمرده شده اند.
    کلیدواژگان: قرارداد روان شناختی، محتوای قرارداد روان شناختی، تعامل انسان و سازمان، تحلیل مضمون، اعضای هیئت علمی
  • غلامرضا مصباحی مقدم، سعید مسعودی پور صفحات 123-156
    برای اثربخشی تبلیغات تجاری، بازار را بر اساس شاخص هایی بخش بندی می کنند. یکی از ملاک های بخش بندی مشتریان، سن است که کودکان، بخشی از آن هستند. سوال این پژوهش این است که از منظر اسلام، آیا صغار می توانند مخاطب تبلیغات تجاری واقع شوند؟ برای یافتن پاسخ، از سه منظر بحث شده است. نخست، کارکرد تبلیغات تجاری از منظر اسلام و غرب بررسی می شود. از منظر اسلام، هدف غایی تبلیغات تجاری، آگاه کردن مخاطب است؛ اما صغار به دلیل فقدان توان تشخیص نمی توانند مخاطب این گونه تبلیغات واقع شوند. دوم اینکه بر اساس دستور اسلام لازم است بر معاملات، عقلانیت، حاکم و هر گونه مانع در سر راه اعمال عقلانیت در تخصیص درآمدها حذف شود. تبلیغات تجاری متعارف با استفاده از فنون روان شناسی، ذهن مخاطب را مسخر خویش می کند و او را تحت فرمان خود درمی آورد. کودکان با توجه به شرایط سنی خود، بیشتر تحت تاثیر این گونه تبلیغات قرار می گیرند و به واسطه فشارهای آنها بر والدین برای خرید، عقلانیت لازم، حاکم نخواهد شد؛ ضمن اینکه افراد برای تخصیص عقلایی منابع درآمدی، باید قدرت تشخیص تناسب محصول با نیاز خود و توان اولویت بندی آنها را داشته باشند. در بحث سوم، موضوع فوق الذکر با قاعده «لاتعاونوا علی الإثم و العدوان» بررسی و مصادیقی از نقض این قاعده در موضوع مخاطب واقع شدن صغار ذکر می شود. در نهایت، با توجه به استدلال های پژوهش، به نظر می رسد مشروعیت مخاطب قرار دادن صغار در تبلیغات تجاری از منظر اسلام، خالی از اشکال نیست.
    کلیدواژگان: تبلیغات تجاری، مخاطب تبلیغات، صغار، اسلام
  • مصباح الهدی باقری، محمدرضا کاظمی نجف آبادی صفحات 157-188
    بررسی و الگوگیری از نحوه شکل گیری رفتار های اقوام گذشته و همچنین تعامل این اقوام با رهبرانشان می تواند گامی اساسی در بازگشت حرکت های علمی و اقدامات عملی مسلمانان به اسلام و معارف و آموزه های ناب مکتب اسلام باشد. اساس و محور این بازگشت، تحقیق در آیات قرآن و روایات اسلامی و بازیابی مفاهیم و معارف از منابع اصیل اسلامی است.در قرآن کریم نمونه های فراوانی از رفتارها و ویژگی های رهبران بزرگ الهی ذکر شده و سیره و سلوک این بزرگواران به عنوان الگو به بشر عرضه شده است. در این میان، حضرت موسی، نقش ویژه ای دارد؛ چراکه در حدود یک پنجم از آیات قرآن کریم به ویژگی های قوم بنی اسرائیل و نحوه رهبری ایشان اختصاص دارد. این پژوهش در صدد است تا با بهره گیری از روش «تفسیر موضوعی قرآن کریم» به بررسی رفتارها و ویژگی های قوم بنی اسرائیل و متقابلا نحوه رهبری و شیوه های تعامل حضرت موسی (ع) در مواجهه با این قوم بپردازد. پژوهشگر با بررسی 1130 آیه از قرآن کریم، علاوه بر شناخت رفتارها و ویژگی های این قوم، الگوی رهبری حضرت موسیدر مواجهه با این قوم را که در بیان مبین قرآن آمده، تبیین نموده است. در نهایت، محقق، الگوی رهبری حضرت موسی (ع) را بر مبنای چهار اصل «تعامل مستقیم با قوم»، «تذکر مستمر»، «دعوت به وحدت کلمه» و «صبر» شناخته و عرضه کرده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مدیریت، رهبری، حضرت موسی (ع)، قوم بنی اسرائیل
  • عادل آذر، حسین بختیاری، مهدی محمدی صفحات 189-213
    امروزه، وجود نظام جامع ارزیابی عملکرد، ضرورتی حائز اهمیت برای سازمان های دولتی و خصوصی است و البته کثرت مدل های ارزیابی عملکرد، سازمان ها را در انتخاب مدل بهینه با مشکل مواجه می سازد. هدف از این مقاله، مطالعه تطبیقی مهم ترین مدل های عارضه یابی سازمانی است. در این پژوهش، پنج مدل از برجسته ترین این مدل ها، شامل مدل های EFQM، BSC، دمینگ، مالکوم بالدریج و همچنین جایزه کیفیت ایران در مواجهه با یکدیگر، ارزیابی، و بر اساس معیارهای احصاء شده از ادبیات موضوع و با استفاده از روش AHP فازی، مقایسه و اولویت گذاری می شوند. معیارهای موثر در ارزیابی این مدل ها با مرور ادبیات تحقیق، احصاء شده و به تایید خبرگان و استادان حوزه مدیریت عملکرد و مدیریت کیفیت رسیده است. مرور مبانی و فلسفه مدل ها نشان می دهد که مدل دمینگ، پایه اصلی کلیه مدل ها و مطرح کننده اصلی ایده های اولیه در توسعه آن ها بوده است؛ لیکن نتایج تحقیق، حاکی از آن است که بر اساس معیارهای مذکور، مدل های BSC و EFQM، رتبه بهتر و فاصله زیادتری از سایر مدل ها دارند؛ در بین این دو مدل نیز مدل BSC با تفاوت اندکی، اولویت بیشتری در مجموع نظرات خبرگان داشته است. مدل های مالکوم بالدریج و جایزه کیفیت ایران نیز نمرات نزدیکی دارند؛ و البته مدل مالکوم بالدریج رتبه بهتری دارد؛ و در نهایت، مدل دمینگ، کمترین امتیاز را کسب نموده است.
    کلیدواژگان: عارضه یابی، تعالی سازمانی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
|
  • Tahere Alidadi, Aliasghar Pourezzat Pages 5-44
    Throughout history، creating a truth and justice-oriented society has been recognized as a mission and vision of honest and fair people. So، in the way of achieving this ideal society، many efforts have been done. Activities of martyred officials of the public sector in the early days of the Islamic Revolution in Iran، is one of the best examples. This survey was conducted to identify the ideal society characteristics in the mind of the martyrs and then to appraise these characteristics as compared with the ideal society of Imam Ali in Nahjollbalaghe. The aim of this appraisal is to determine how much the image of ideal society in martyrs’ mind has been influenced by truth-oriented government characteristics. In this research، content analysis method is used to analyze books، articles، writings and speeches of the martyrs. Extracted statements were compared with the truth-oriented model. The results indicate that the society sought by martyrs was consistent with the ideal society mentioned by Nahjollbalaghe. Therefore، characteristics of this ideal government can be used for the design and construction of the future society from the perspective of martyrs.
    Keywords: martyr's utopia, martyrs in three branches of government, Nahjollbalaghe, truth, oriented society
  • Amirreza Rouhani, Hamidreza Rezvani Pages 45-73
    Incorrect choice of e-business models، regardless of environmental and organizational conditions، is one of the most important obstacles in the development of e-commerce. Organizations need to consider what type of e-business models could associate their information of technologies with their strategies. Therefore، an awareness of the relation between e-business models and strategies is important for researchers and mangers for creating، capturing and delivering competitive value. Hence، this study examines the relationship between the business model and product strategy in small and medium sized e-businesses in Iran (E-SMEs). First of all، we reviewed literature in order to present a new typology of e-business model based on the strategic reference points. For this purpose، 400 small and medium e-businesses in Iran were studied. Then، for analyzing and testing the hypothesis، the SPSS 16 and LISREL 8. 5 software was used. Our results showed that strategic reference points of focus and control are effective factors in the choice of e-business models and product strategy. Also، it was found out that there is a significant relationship between the choice of e-business models and the choice of product strategies.
    Keywords: business model, product strategy, Strategic Reference Point (SRPs), E, SMEs
  • Somayyeh Behestani, Amir Khanlari Pages 75-97
    In the present age، in order to meet their needs، people seek variety in goods and services. When facing this issue، big companies have to orient their endeavors to an exact organization of “portfolio” if they want to be constantly present on the scene. Previous researches show a need for such consideration for servicing industries، especially with regards to their qualitative aspect. In order to tackle this demand by combining “the pattern of coherent service management (8PS)”، which demonstrates the decision-making variables for information exchange between the customer and the seller، as well “ABX model” Newcomb، which determines the concept of “cognitive balance”، the optimal pattern of coherent service portfolio (Xi) is created. To enhance the qualitative level of this pattern for achieving practical results، all steps (from choosing the model، gathering information، to data analysis) were taken with the aim of fulfilling CRM and with regards to social-economic benefits of “trust”، one of RQ criteria، in comparison to current and new customer demand (8CS). Since among service industries، insurance industry as an active investor in stock is an important and influential pillar for the growth of other industries، this paper has verified how to put the suggested model into effect with the help of questionnaires. Findings show that although insurance agents have more tendencies to trust the new customers، the current portfolio is 30% away from its ideal level. Also، the suggested model managed to identify the Iranian stock agents that are pioneer in their degree of paying attention to quality as compared to non-stock ones less than 10%***، and explain its cause with the levels of 8PS and 8CS.
    Keywords: portfolio, customer relationship management, mixed marketing services, ABX model of communication, trust
  • Saeed Mortazavi, Fariborz Rahimnia, Ali Rezaian, Alireza Chitsazian Pages 99-122
    By psychological contract، as opposed to formal contract، we mean individual beliefs about terms of agreement exchanged between the individual and his/her organization. These contracts explain the real relation between people and their organizations. Exploring and identifying the content of psychological contract enable organization leaders to manage their organizational human capitals. The objective here is to explore the psychological contract content in academic staff in Ferdowsi University of Mashhad. To do this a mixed method، with the priority given to quality over quantity stage، has been used. At qualitative stage، the data was gathered through forty semi- structured interviews with academics، analyzed by thematic technique. At quantitative stage، the previously found content was validated through questionnaires submitted to a large representative sample of 305 academics. The findings show that fairness in interactions with، job security and support for academic staff are the main university promises. Meanwhile، improving the university status، engaging in extra activity and upgrading the educational level of the university are the faculty''s main academic promises in psychological contracts.
    Keywords: psychological contract, psychological contract content, human, organization interaction, Thematic Analysis, academics staff
  • Gholamreza Mesbahimofgaddam, Saeed Masoudipour Pages 123-156
    To boost advertising effectiveness، the market is segmented into parts according to some indicators. Age is one of the criteria for customer segmentation، so the children make a part of it. The question of this research is whether children can be addressed in commercial advertising from the perspective of Islam? To answer this، we have to discuss it from three points of view. First، commercial advertising output is studied from the perspective of Islam and the West. According to Islam، the ultimate goal of advertising is audience awareness and because of lacking in the power to detect، children cannot be addressed in this kind of advertising. The second is that rationality is the necessary factor in transactions according to Islamic rules and any obstacle in using rationality for the allocation of revenues should be removed. Commercial advertising، by using psychological techniques، conquers the audience’s mind and commands them to follow its dictates. Children، due to their age conditions، are most affected by these ads and because of their pressure on parents to buy products، the necessary rationality for transaction will not be created. Furthermore، people need to have the distinguishing power of choosing a product that conforms with their needs or has priority، so they could rationally allocate the required amount. In the third discussion، the above issue is explained according to the Islamic principle “Beware of assisting each other with evil matters”، together with some instances of negligence of this principle when addressing minors. Finally، based on the reasoning given، it seems that addressing minors with commercial advertising is not that much advisable by Islamic standards.
    Keywords: commercials, advertising addressees, minors, Islam
  • Mesbaholhoda Bagheri, Mohammadreza Kazemi Nadjafabadi Pages 157-188
    The large-scale export of the western humanities to other scientific and cultural domains of other regions in the world، particularly to the oriental and Islamic countries‚ has created a sort of passive reaction in their acceptance and application. As a result، now most of these theories، particularly in social sciences and management، determine and explicate the scientific frontiers and principles، the judgment and the decision-making. Also with regard to the evidence and the analysis of these theories a sort of inconsistency and inefficiency is perceived that hazard the bases and the ends of these theories. Considering this description، it''s necessary to refer to the bases and the principles of the anthropology and monotheistic ontology، in order to find a correct interpretation of human nature and a complete knowledge of human characteristics. Applying «the thematic interpretation of the Quran» that is considered relatively to be a new method in Quranic researches in humanities، this research intends to study the behaviors and characteristics of Bani Israel nation (Israelites) together with Moses’ (PBUH) leadership style and his manner of interaction with this nation. In addition to identifying the behaviors and characteristics of Bani Israel، the researcher has indicated Moses’ (PBUH) model of leadership vis-a-vis these people as explained in 1130 verses of the Quran.
    Keywords: Quran, management, Leadership, Moses, children of Israel
  • Adel Azar, Hossein Bakhtiari, Mehdi Mohammadi Pages 189-213
    The purpose of this article is a comparative study of the most important performance measurement models. In this paper five of the best performance measurement models including EFQM, BSC, Iranian Quality Award, Deming Model and Malcolm Baldrig Model have been evaluated against each other and have been compared and ranked with the fuzzy AHP method on the basis of the criteria taken from its related literature. These criteria have been confirmed by the experts in the field of performance measurement and quality management. The review of the foundation and philosophy of these models shows that Deming model is the base of all the others and presents the primary ideas in the development of those models, but the conclusion shows that according to those criteria the EFQM and BSC have better ranking than the other models. The BSC, meanwhile, is a little better from the point of view of the experts. The Malcolm Baldrig model and Iranian Quality model have near scores, and of course the Malcolm Baldrig has a better rank and finally Deming model has the least score.
    Keywords: diagnosis, organizational ascendency, fuzzy AHP