فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1393)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا سجادیه، عادل پیغامی صفحات 5-34
    عدالت به عنوان یکی از مقاصد و آرمان های اصلی انقلاب اسلامی و رهبران آن بوده و هست. این مهم باعث شده است که این عنصر نقش و جایگاهی مهم در اندیشه و عمل آنان داشته باشد. از سوی دیگر شناخت و دستیابی به عدالت نیز در سیر تطوری خویش باعث شکل گیری مجموعه وسیعی از ادبیات دانشی در این حوزه گشته است که ضمن در اختیار قرار دادن گنجینه عظیم معرفتی، جامعه علمی و مجریان را با سردرگمی و ابهام بیشتر نیز روبه رو نموده است. مجموعه خط مشی های علمی کلان عرصه عدالت پژوهی مبتنی بر بیانات رهبری که در پنج شاخه نظریه عدالت اسلامی، ظرفیت های دینی و انسانی، نسبت عدالت با سایر مفاهیم و ارزش های دینی، شاخص های عدالت و استلزامات اقامه علمی عدالت ارائه شده اند، خواهد توانست ضمن جهت دهی به عرصه مدیریت علمی و اجرایی عدالت پژوهی در کشور، زمینه آزمون و خطا و کندی حرکت جامعه در این عرصه را نیز حذف نماید. این تحقیق با بهره گیری از روش تحلیل مضمون به عنوان یکی از روش های تحلیل کیفی متون، تلاش نموده است گامی آغازین در تبیین اندیشه رهبری در عرصه علمی عدالت پژوهی بردارد.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت پژوهی، تحلیل مضمون، مقام معظم رهبری، خط مشی گذاری، خط مشی علمی
  • میثم ظهوریان، محمد لگزیان صفحات 35-65
    امروزه فعال ترین و اثرگذارترین جریانات فرهنگی در جهان را مجموعه هایی ایجاد می کنند که موفق به ایجاد شبکه هایی کیفی و کارآمد از نخبگان و فعالان فرهنگی شده اند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی مدیریتی جهت شبکه سازی تشکل ها و فعالان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است. راهبرد کیفی مطالعه موردی به عنوان مناسب ترین راهبرد برای این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. همچنین، روش تحلیل شبکه مضامین نیز برای سازمان دهی و نمایش یافته های پژوهش مورد استفاده قرار گرفت.در تحقیق حاضر سه مورد از شبکه های فرهنگی فعال جهت مطالعه انتخاب شده است که شامل «شبکه تشکل های تربیت محور مشهد مقدس»، «شبکه تشکل های تولید و توزیع محصولات فرهنگی انقلاب اسلامی» و «شبکه بین المللی کاریتاس» می باشد. یافته های پژوهش منجر به شناسایی 26 مضمون پایه گردید که با خوشه سازی این مضامین در گروه های مشابه، نتایج تحقیق در قالب پنج مضمون سازمان دهنده دسته بندی شدند. مضامین سازمان دهنده پژوهش شامل نکات و اصول مربوط به شکل گیری شبکه، نکات ساختاری و ارکان شبکه، اعتماد و سرمایه اجتماعی در شبکه های فرهنگی، نکات رفتاری و روان شناسی و مسائل مربوط به برنامه ریزی در شبکه می باشد. کلیه مضامین سازمان دهنده نیز تحت مضمون فراگیر «ایجاد و توسعه شبکه پایدار فرهنگی» قابل تعریف می باشد؛ بر این مبنا مضمون مذکور کانون و هسته شبکه مضامین این پژوهش را تشکیل می دهد.تشکل ها و فعالان فرهنگی با استفاده از مدل ارائه شده در پژوهش حاضر می توانند از مزایای همکاری و هم افزایی در قالب شبکه ای پایدار در حوزه فرهنگ بهره مند شده و از این طریق منشا تحولات فرهنگی بزرگ در راستای اهداف انقلاب اسلامی باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، شبکه سازی، شبکه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، تشکل های فرهنگی
  • مریم نکویی زاده، سیدمحمود حسینی، منیژه قره چه، عباسعلی حاجی کریمی صفحات 67-98
    تحقیق در حوزه قابلیت های پویا به عنوان یک حوزه تحقیقی در مرحله اولیه قرار دارد و سوالات تحقیقی زیادی در این حوزه مطرح است. یک گام ضروری برای تبدیل چارچوب قابلیت های پویا به یک نظریه، مشخص کردن مجموعه ای از قوانین حاکم بر روابط بین متغیرهای سازنده است. یکی از مهم ترین ارتباطات در این حوزه، ارتباط بین قابلیت های پویا و عملکرد است. از طرفی سازوکارهایی که توسط آن قابلیت های پویا بر عملکرد شرکت اثر می گذارد به خوبی درک نشده است. در این مقاله با استفاده از داده های حاصل از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران قابلیت های پویا را به صورت یک سازه سلسله مراتبی با سه قابلیت درک، استفاده از فرصت ها و شکل دهی مجدد منابع طراحی کردیم. آنگاه مدل سازی مسیری ساختاری برای بررسی روابط بین قابلیت های پویا و عملکرد شرکت مورد استفاده قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که قابلیت های پویا به طور غیرمستقیم و از طریق قابلیت های عملیاتی بر عملکرد شرکت اثرگذار است. به علاوه رابطه مستقیم قابلیت های پویا و عملکرد معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، قابلیت درک، قابلیت استفاده از فرصت ها، قابلیت شکل دهی مجدد، قابلیت های عملیاتی، عملکرد
  • منصور صادقی مال امیری صفحات 99-131
    این پژوهش به منظور مشخص نمودن موقعیت نامعین آثار فعالیت متناسب استعداد، انجام شده است. موقعیت نامعین تحقیق با رویکردی اکتشافی بر اساس ادبیات مورد مطالعه قرار گرفت که منجر به اکتشاف آثار فعالیت متناسب استعداد شامل آزادی، خلاقیت و عمل به دانش شد. مبتنی بر یافته های مطالعه ادبیات، پرسشنامه سنجش متغیرهای تحقیق، تهیه و تنظیم شد. پرسشنامه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی میان افراد نمونه که پژوهشگران موسسات تحقیقاتی علوم پایه و فنی و مهندسی کشور هستند، توزیع و بعد از تکمیل، تعداد 199 نسخه پرسشنامه مفید به دست آمد. داده های پرسشنامه ها توسط نرم افزار لیزرل مورد آزمون قرار گرفت که نتایج حاصله نشان می دهد، فعالیت متناسب استعداد موجب آزادی، خلاقیت و عمل به دانش می شود. فعالیت متناسب استعداد به طور مستقیم موجب شکل گیری آزادی و به طور مستقیم و غیرمستقیم موجب شکل گیری خلاقیت و عمل به دانش می شود. به این معنی که هرچه استعداد فرد در سطوح بالاتر هرم (که راس آن بیانگر استعداد برترش است) کار و فعالیت کند، به همان مقدار بر میزان آزادی، خلاقیت و عمل به دانش او افزوده می شود. پس چنانچه سعی و تلاش آدمی بر محور استعداد منحصربه فرد برترش بچرخد، در سطوح بالاتر نظاره گر آزادی، خلاقیت و عمل به دانش خویش خواهد بود.
    کلیدواژگان: استعداد، دانش، خلاقیت، آزادی
  • علیرضا امینی*، سعید مرتضوی، فریبرز رحیم نیا، شمس الدین ناظمی صفحات 133-160
    رفتار خادمانه کارکنان در سازمان های مذهبی با محوریت زائر شکل می گیرد.رفتار خادمانه در واقع بر فلسفه خدمت رسانی به زائرین استوار است و خادمان، کسانی هستند که خدمت رسانی به زائرین و بر آوردن نیازهای آن ها را در اولویت نخست قرار می دهند. چنین اهتمامی نسبت به خدمت گزاری تحت تاثیر عواملی خواهد بود که برای شناسایی و کشف آن،پژوهش حاضر به طور کیفی با تمرکز بر مورد مطالعه کارگزاران سازمان حج و زیارت در اماکن متبرکه مکه و مدینه با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی انجام شده است. به منظور دست یابی به داده ها از نمونه گیری هدفمند بر اساس معیارهای نظام نامه ارزیابی عملکرد کارگزاران خادم سازمان حج و زیارت با 18 نفر از خادمان برتر تا اشباع نظری مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت گرفت. متن مصاحبه های انجام شده در قالب واحدهای فکر کدگذاری، مقوله بندی و در نهایت در طبقات مضامین چهارگانه طبقه بندی شدند و به منظور اعتباریابی آن از روش توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده گردید. یافته های تحقیق عوامل موثر بر رفتار خادمانه خادمان را در قالب 4 عامل احساسی، شناختی، زمینه شخصی (سرشتی، محیط ساخته) و زمینه مرتبط با نقش تبیین می کند.
    کلیدواژگان: رفتار خادمانه، عوامل موثر بر رفتار خادمانه، نظریه خادمیت، سازمان حج و زیارت
  • سیدعلی اکبر افجهء، مهدی حمزه پور صفحات 161-204
    نظریه ها و الگوهای مدیریت و رهبری همچون بقیه رشته های دانش، تحت تاثیر پارادایم های علمی قرار دارند. دو پارادایم مهم یعنی پارادایم نیوتنی و پارادایم کوانتومیبه طور جدی نظریه ها و الگوهای سازمانی را تحت تاثیر خود قرار داده اند. طرحاصول علوم جدید نیازمند آگاهی از فن های رهبری در سازمان های مدرن است؛ به طوری که این فناوری ها و اصول یک استعاره جدید برای حیات سازمان و کار رهبری ارائه می دهد. این در حالی است که مدل های توسعه سازمان های سنتی جای خود را به مدل ها و روش های مداخله گر جدید در عصر عدم اطمینان، پیچیدگی، جهانی شدن و تغییر سریع داده است. شروع قرن 21 را می توان از نظر فناوری عصر کوانتوم نامید. کلید تعالی سازمانی، رهبری عالی است. هفت مهارت کوانتومی می تواند رهبران قرن 21 را برای ایجاد سطح جدیدی از تعالی سازمان برای بهره برداری از قدرتمندترین انرژی جهان یعنی انرژی ذهن، فعال کند. اگر رهبران و سازمان هایشان بخواهند در عصر جدید پیشرفت کنند باید جهش فکری و مهارت جدیدی در مدیران با این شیوه رهبری به وجود بیاورند. رهبری کوانتومی که بر اساس بهترین تصمیم در شرایط پیچیده بنا نهاده شده است، مستلزم داشتن هفت مهارت کوانتومی است که رهبران سازمان ها را قادر به تفکرات پویا و شهودی می کند. به عبارت دیگر نمی توان رهبری را به عنوان نفوذ بر دیگران، جهت تحقق اهداف مشخص، تعریف کرد؛ بلکه باید آن را به عنوان فرآیندی که جستجوی هدف و حرکت در مسیر هدف، از تحقق خود هدف، مهم تر و ارزشمندتر است، تعریف نمود. در مقاله حاضر علاوه بر بررسی مفاهیم و مروری بر نظریه های مرتبط با ادبیات رهبری و سازمان های کوانتومی، تاثیرات پارادایمی نظریه کوانتومی بر نظریه های سازمان و مدل های مرتبط با نظریه کوانتوم نیز بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: پارادایم، رهبری، پارادایم کوانتومی، رهبری کوانتومی
|
  • Alireza Sajadieh, Adel Paighami Pages 5-34
    Justice has been one of the most important objectives of Iran''s Islamic revolution and leaders. It has had an important role in their notions and actions. On the other hand، the process of its recognition and achievement has developed a growing body of invaluable literature about the issue. This has not only provided some knowledge for scholars and public administrators، but has also created a lot of confusion among them. Major scientific policies in the field of justice research derived from the Supreme Leader''s words are categorized into five groups، namely Islamic justice theory، religious and human capacity، relation between justice and other religious concepts and values، justice indices and requirements for scientific implementation of justice in society. This classification can lead the practical and theoretical justice-research management in the country for achieving justice in addition to reducing the reasons for trial and error and slow progress in that area. This research، by using thematic analysis as a useful tool for qualitative analysis of texts، is an initial endeavor to explain justice from the viewpoint of Iran''s Supreme Leader.
    Keywords: Justice, Justice, Research, Thematic Analysis, Supreme Leader, Public Policy, Scientific Policy
  • Meysam Zohourian, Mohammad Lagzian Pages 35-65
    Nowadays the world’s most active and influential cultural processes are created by the institutions which have succeeded in forming qualitative and efficient networks consisting of elites and cultural activists. Based on this، the present research aims at presenting a management model for networking of associations and activists of the Islamic Revolution''s Cultural Front. The qualitative method of case study was used as the most appropriate strategy for this research. The Thematic Network Analysis method was also applied for organizing and manifesting research findings. Three active cultural networks selected here for the study include “Training-Based Associations Network of the holy city of Mashhad”، “Production and Distribution Associations of Islamic Revolution''s Cultural Product Network”، and “The International Caritas Network”. The research findings led to the identification of 26 basic themes. By clustering the themes in the similar groups، the research results were classified into five organizing themes. The research’s organizing themes include the points and principles related to network formation، structural points and network pillars، social capital and trust in cultural networks، behavioral and psychological points، and the issues concerning planning in network. All the organizing themes can also be defined under the global theme of “creation and development of a sustainable cultural network”. Therefore، this theme is the focal theme of the research’s thematic network. Using the model presented here، associations and cultural activists may enjoy the advantages of cooperation and synergy in a sustainable network in the field of culture and become the origin of major cultural developments in line with the objectives of the Islamic Revolution.
    Keywords: Culture, Networking, Cultural network, Social capital, Cultural Associations
  • Maryam Nekooeezade, Seyed Mahmoud Hosseini, Manijeh Gharache, Abbasali Hajikarimi Pages 67-98
    Research in dynamic capabilities as a field of research is at an early stage and many research questions are posed in this area. A necessary step to convert the dynamic capabilities to a theory is specifying a set of rules governing the relationships between constitutive variables. One of the most important relationships in this field is the relationship between dynamic capabilities and performance. Meanwhile، the mechanisms of dynamic capabilities'' effect on the firm''s performance are not well understood. Using data from the companies in Tehran Stock Exchange، this paper measures dynamic capabilities as a hierarchical construct with three underlying factors: Sensing Capability، Seizing the Opportunities Capability، and Resources'' Reconfiguration Capability. Then، path-structural modeling is employed to explore the relationships among dynamic capabilities and performance. The results showed that dynamic capabilities indirectly impact the firm''s performance through operational capabilities. Furthermore، the direct relationship between dynamic capabilities and performance is not significant.
    Keywords: Dynamic Capabilities, Sensing Capability, Seizing the Opportunities Capability, Reconfiguration Capability, Operational Capability, Performance
  • Mansour Sadeghi Mal Amiri Pages 99-131
    This study aims at determining the indefinite situation of relevant talent acivity results. Based on the pertinent literature، an exploratory approach was employed to specify the results such as freedom، creativity and apply knowledge. Based on the studied literature a questionnaire was designed to assess the research variables. The questionnaires were then distributed to a randomly selected group that worked as researchers in technical and engineering، and basic science institutes، from which 199 valid responses were obtained. The data were tested by Lisrel software and the results showed that relevant talent activities can directly result in freedom، and directly and indirectly in creativity and application of knowledge. In other words، to the extent an individual works at the highest levels of his talent، he will gain the appropriate amount of freedom، creativity and application of his knowledge. What is needed then is elevating our endeavors to the highest levels of our best and unique talent
    Keywords: talent, knowledge, creativity, freedom
  • Alireza Amini*, Saeed Mortazavi, Fariborz Rahimnia, Shamsodin Nazemi Pages 133-160
    This research has been done with the goal of investigating the effective factors of stewardship behavior in Hajj and Pilgrimage Organization by using conventional content analysis. To do this، 18 people of best stewards of Hajj and Pilgrimage Organization participated in our interview following a deliberated sampling and performance evaluation codes. The texts of interviews were categorized in the framework of thinking units and ultimately four themes. The results define four factors affecting stewardship behavior، namely emotional factors، cognitive factors، personal background factors، and role-related background.
    Keywords: Stewardship Behavior, Contextual Factor, Stewardship Theory, Hajj, Pilgrimage Organization
  • Seyed Ali Akbar Afjahi, Mahdi Hamzehpoor Pages 161-204
    Management and leadership theories and models، like other fields of knowledge، are under the influence of scientific paradigms. Two important paradigms، i. e. the Newtonian paradigm and quantum paradigm have seriously affected organizational theories and models. The formulation of the principles of modern sciences requires knowledge of leadership techniques in modern organizations so that these technologies and principles offer a new metaphor for organizations'' life and leadership activities. Meanwhile، traditional organizations'' development models have been replaced by new models and methods of intervention in an age of uncertainty، complexity، globalization and rapid change. The start of 21st century can be named، technologically speaking، as the era of quantum. The key to organizational excellence is outstanding leadership. Seven quantum skills can activate leaders of the 21st century for creating a new level of organizational excellence in order to use the most powerful energy of the universe i. e. the energy of the mind. If leaders and their organizations really intend to progress in this new era، they need to make the managers take an intellectual leap forward and develop a new skill. Quantum leadership that is based on making the best decision in complex situations requires seven quantum skills that enable organizations'' leaders to adopt dynamic and intuitive thinking. In other words، we can no longer define leadership as the act of influencing others for realizing determined goals، but rather a process in which searching the goals and proceeding to the goals are more significant and valuable that the goals themselves. This article aims to review the literature related to leadership and quantum organizations، plus examining the paradigmatic effects of quantum theory on organizational theories and quantum theory-related models.
    Keywords: Paradigm, Leadership, Quantum Paradigm, Quantum Leadership