فهرست مطالب

معارف منطقی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

مجله معارف منطقی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

  • 236 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/08/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 5
  • محمدعلی اسماعیلی صفحه 7
    نظام تعریف در اندیشه فیلسوفان مشایی بر اصول و مبانی زیر استوار است: الف) امکان شناخت ذاتیات اشیا؛ ب)پذیرش نظام مقولات عشر ارسطویی؛ ج) پذیرش نظام مبحث ماده و صورت ارسطویی. نظام تعریف مشایی از سوی صاحب نظرانی همچون فارابی و سهروردی نقد شده است. سهروردی شناخت ذاتیات اشیا را ناممکن دانسته و به تصریحات فیلسوفان، استشهاد می کند. همچنین با طرح دیدگاه شهود، ملاک بداهت را شهود حسی و قلبی به شمار آورده و نظام مقولات عشر و ماده و صورت ارسطویی را نیز مورد نقد قرار می دهد. سهروردی پس از نقد نظام تعریف ارسطویی، به ارائه دیدگاه خود مبنی بر «تعریف مفهومی» پرداخته، آن را در علوم بسیار سودمند می داند. تعریف مفهومی در برابر تعریف حقیقی نفس الامری قرار داشته و برخلاف آن، ناظر به ذاتیات نفس الامری اشیا نبوده، بلکه تنها در پی ارائه ذاتیات مفهوم مورد تعریف است. ارزیابی نظام تعریف مشایی و نظام تعریف سهروردی و بیان کاستی های آنها نیز در این نوشتار مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حد، رسم، تعریف حقیقی، تعریف مفهومی، سهروردی
  • مهرناز جم، فرشته نباتی صفحه 43
    تناقض باوری[1] دیدگاهی است که پاره ای از تناقضات را صادق می داند. این دیدگاه که بیشتر با نام گراهام پریست[2] همراه است، یکی از بنیادی ترین و اساسی ترین اصول، یعنی اصل عدم تناقض[3] را انکار می کند؛ در حالی که از زمان ارسطو بیشتر فیلسوفان معتقد بودند که این اصل اساسی ترین اصل در اندیشه بشر و نخستین پایه در سازمان فکری وی است. به باور پریست، هیچ دلیل قاطعی برای پذیرش اصل عدم تناقض وجود ندارد. از این رو در پاره ای موارد می توان وجود تناقض را پذیرفت. او برای تقویت مدعای خود به شواهدی روی می آورد که می توان آنها را به سه دسته تاریخی، تجربی و عقلی تقسیم کرد. نوشتار پیش رو، نخست به بیان شواهد تجربی و عقلی پرداخته و سپس نقد های مربوط به ادعای تناقض باوری را شرح داده و مورد ارزیابی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اصل عدم تناقض، تناقض باوری، تناقض صادق، شواهد تناقض باوری، نقد تناقض باوری
  • محمدحسین زاده صفحه 75
    صعود معرفتی مبحثی است که هم در قلمرو تصدیقات یا گزاره ها قابل طرح و پژوهش است و هم در محدوده تصورات یا مفاهیم. در این نوشتار تنها به بحث درباره محدوده تصدیقات یا گزاره ها می پردازیم. این مبحث که از مهم ترین مباحث معرفت شناسی معاصر است، هم اکنون در کانون توجه معرفت شناسان قرار دارد.
    در این مبحث، پس از تعریف اصطلاح صعود معرفتی، از یک سو درباره این مهم کاوش می شود که شیوه ها و راه های دستیابی به معرفت های حصولی نظری چیست؟ تاکنون چه راه ها یا شیوه هایی برای دستیابی به این هدف مهم، عرضه و طرح شده است؟ و از سوی دیگر، در این باره بحث می شود که آیا روش ها و شیوه های گوناگونی از استدلال که از گذشته ای بس دور در منطق صوری مطرح و عرضه شده اند، برای صعود معرفتی کفایت می کنند یا لازم است شیوه های دیگری بر آنها افزوده شود؟
    کلیدواژگان: صعود معرفتی، گزاره های پایه، قضایای نظری، استنتاج از راه بهترین تبیین، دلیل رد یا ابطال کننده، قیاس، تمثیل، استقرا
  • اکبر فایدئی، کریم علی محمدی صفحه 109
    نجم الدین کاتبی قزوینی، حکیم و منطق دان برجسته قرن هفتم هجری، نقش بسیار موثری در رشد و بالندگی مکتب منطقی سینوی در جهان اسلام دارد. شناخت آرای منطقی او، در فهم آرا و روش های منطقی منطق دانان پس از وی، بسیار مهم است. او افزون بر بسط و گسترش پاره ای از نوآوری های ابن سینا، از آرای منطقی خاصی برخوردار است. دنباله روی از نظام منطق نگاری ابن سینا، مرکب انگاری تصدیق، نفی بدیهی انگاری همه تصورات و استغنای آن از مطلق اکتساب، تشکیک در تلازم طرفینی دلالت مطابقه و التزام، ارجاع وحدت های هشت گانه در شرایط تناقض به دو وحدت، و کشف قضیه طبیعیه و اعتبار مستقل آن به عنوان قضیه ای خاص، از جمله اندیشه های منطقی علامه حکیم کاتبی قزوینی است که در این نوشتار به طرح و بررسی آنها می پردازیم.
    کلیدواژگان: منطق نگاری دوبخشی، تصور و تصدیق، دلالت التزامی، قضیه طبیعیه
  • محمدرضا محمدعلیزاده، عسکری سلیمانی امیری صفحه 135
    تقسیم علم به بدیهی و نظری و لزوم منتهی شدن نظری به بدیهی، از سخنان رایج در دانش منطق است. بداهت و اکتساب را گاهی در ماده علم و گاهی در صورت علم مطرح می کنند. بدیهی در ماده را به علمی که حصول آن نیازمند تفکر نیست و نظری را به علمی که حصول آن نیازمند تفکر است، تعریف می کنند. منطق دانان گر چه در وجود تصور نظری، نیز در مصادیق تصدیق بدیهی، اختلاف هایی دارند، اما در تعریف علم بدیهی و نظری اختلافی ندارند. گرچه بدیهی و کسبی در صورت تفکر را مطرح کرده اند، معنای محصل و ملاک معینی از سخنان آنها در این مسئله به دست نمی آید. در این میان، ملاک بدیهی و کسبی در صورت علم تصوری، یعنی تعاریف و حدود و رسوم، هیچ تبیینی نیافته اند؛ گر چه بدیهی و کسبی در صورت استدلال را گاهی به بین و غیربین بودن انتاج، تفسیر کرده اند.
    در این پژوهش به بررسی معنای بداهت و اکتساب در صورت تفکر و به ویژه در صورت استدلال می پردازیم و در پایان به این نتیجه می رسیم که اکتساب در صورت فکر و استدلال، ملاک و معنایی ندارد و همه صورت های فکر و استدلال، صورت هایی بدیهی اند.
    کلیدواژگان: بداهت، اکتساب، صورت تفکر، صورت تعریف، صورت استدلال
  • محمدعلی نوری، حسن معلمی صفحه 175
    برهان بر دو نوع لم و ان است؛ تفاوت آنها در این است که در لم، حد وسط هم علت اثبات و هم علت ثبوت نتیجه است اما در برهان ان، حد وسط تنها علت اثبات نتیجه است. از آنجا که شرط برهان لم این است که حد وسط علت وجود اکبر در اصغر باشد، نه علت وجود خود اکبر، برهان لم به چهارگونه تقسیم می شود که نتیجه همه آنها یقین تام و زوال ناپذیر است. برهان ان به دو گونه ان مطلق و دلیل است و اینکه این دو برهان، مفید یقین تام و زوال ناپذیر نیستند، سبب نمی شود برهان شمرده نشوند. با تبیین این مباحث آشکار می شود که تقسیم مطرح از سوی فارابی درباره برهان و نیز تعریف ملاصدرا از برهان لم پذیرفتنی نیست. این نوشتار دربردارنده مطالب دیگر درباره ماهیت برهان لم و ان است که کمتر به آنها توجه شده است: 1. التفات به اشکالاتی درباره برخی اقسام برهان و ارتباطشان با یکدیگر و پاسخ به آنها؛ 2. بیان ارتباط حد وسط با حد اصغر در برهان لم و ان؛ 3. توضیح عقلی بودن حصر برهان در لم، ان دلیل و ان مطلق؛ 4. بررسی دیدگاه ملاصدرا درباره حقیقت حد وسط یعنی موجود مجرد نوری در برهان.
    کلیدواژگان: برهان لم، برهان ان، حد وسط، علت اثبات، علت ثبوت، وجود رابط حد اکبر
  • شرح انتقادهای استفان تولمین به منطق کلاسیک / برگرفته از آرای ویتگنشتاین متاخر
    ملیحه یادگاری، علی اکبر احمدی افرمجانی صفحه 197
    چیستی منطق از دیرباز مورد کنکاش اندیشمندان بوده است و از زمان ارسطو که برای نخستین بار فرم صورت بندی شده ای از قیاس ارائه شد تا به امروز که منطق های مختلفی پی ریزی شده است که به نوعی از منطق ریاضی الگوبرداری می کند، بیشتر منطق دانان در آرزوی یافتن منطقی کلی هستند. اما در این میان استفان تولمین با تاثیری که از ویتگنشتاین متاخر گرفته، به جدال با این رویکرد می پردازد و مدلی از منطق ارائه می دهد که توجه به باور عموم مردم و مباحثات روزمره را جدی می گیرد و در این میان با انتقاد از منطق کلاسیک باور دارد که چنین منطق هایی هیچ جایی در زندگی روزمره مردم ندارند. در این مقاله به بررسی انتقادهای ویتگنشتاینی تولمین به منطق کلاسیک، به انضمام شرح مدل منطقی وی می پردازیم.
    کلیدواژگان: نظریه کاربردی معنا، قیاس، استدلال، منطق صوری
  • حامد فقیهی صفحه 225
|
  • Muhammad Ali Ismaeili Page 7
    The Peripatetic formula of definition is based on the following principles: a) the possibility of knowing something by means of its essentials, b) the acceptance of Aristotelian ten categories and c) the acceptance of Aristotle's ideas of matter and form. The Peripatetic approach to definition has been criticized by such philosophers as al-FÁrÁbi and Suhrawardi. Suhrawardi claims that it is impossible for us to know things by means by its essentials and he invokes philosopher's words to prove his claim. He says that the criterion for a thing to be self-evident is intuition; external or internal. He is also critical of the theories of ‘ten categories’ and ‘matter and form’. Having rejected Aristotelian view of definition, Suhrawardi presents his own theory of 'nominal definition', regarding it as very useful in sciences. Contrary to real definition that is based on the essentials of things, nominal definition is based on the essentials of the concept in question. Other issues touched by this article are the assessment of Peripatetics and Suhrawardi's theories of definition and their limitations and flaws.
    Keywords: definition, description, real definition, nominal definition, Suhrawardi
  • Mehrnaz Jam, Firishta Nabati Page 43
    Dialetheism is the view that some contradictions are true. Being usually associated with the name of Graham Priest, this theory rejects the principle of non contradiction which, according to most philosophers following Aristotle, is the most fundamental principle in human thought. According to Priest, there is no good reason to accept the principle of non-contradiction and thus one can, in some cases, agree with the idea of the existence of contradiction. To prove his claim, he turns to some evidence that can be divided into three groups: historical, empirical and intellectual. The present article deals with empirical and intellectual evidence and relates and assesses the criticisms leveled against dialetheism.
    Keywords: principle of non-contradiction, dialetheism, true contradiction, reasons for dialetheism, critique of dialetheism
  • Muhammad Husainzadeh Page 75
    Epistemic ascent is a discussion that can be posed both in judgments or propositions as well as in notions and conceptions. In this article, the writer deals with it only in the sphere of judgments or propositions. Being among the most important contemporary epistemological discussions, it is focused on by epistemologists. After defining 'epistemic ascent', the article seeks to find [new] methods and ways to grasping theoretical acquired knowledge and to shed lights on the ways and methods that are already available. On the other hand, a discussion is raised as to whether or not the methods and ways that were available in formal logic in ancient times could serve our purposes.
    Keywords: epistemic ascent, basic propositions, theoretical propositions, inference through best explanation, argument from rejection or falsification, syllogism, analogy, induction
  • Akbar Faedi, Karim Ali Muhammadi Page 109
    A prominent 7th century (AH) philosopher and logician, Najm al-DÐn KÁtibÐ QazwÐnÐ played an important role in the development of Avicennian logical school in the world of Islam. A knowledge of his logical ideas and thoughts helps us a great deal to learn about the views and methodologies of logicians who came after him. In addition to elaborating some of Avicenna's logical innovations, he developed his own peculiar logical theories. Following Avicenna's methodology of writing logic, he made his own contributions. The writer seeks to deal with some of KÁtibÐ QazwÐnÐ’s logical ideas which can be recounted in the form of the following statements: judgment is composite; not every conception is self-evident, and it is in no need of being acquired; mutual relationship between ‘signification of complete accord’ and ‘signification by association’ is doubtful; eight unities being necessary as conditions in contradiction are reduced to two unities; and physical proposition exists and it is valid on its own as a special proposition.
    Keywords: Two-valued logic, concept, judgment, signification by association, physical proposition
  • Muhammad Reza Muhammd Alizadeh, Askari Sulaymani Amiri Page 135
    The division of knowledge into evident and acquired and the need for the acquired to end up in evident are among the current discussions in logic. The idea of knowledge as being evident and acquired is sometimes predicated of the ‘matter’ of knowledge or its ‘form’. The former is defined as a sort of knowledge whose acquisition needs no thought whereas the latter as a kind of knowledge whose acquisition is in need of thought and contemplation. Though there is some difference of opinion among logicians in regard with acquired conception and the instances of evident propositions, there is no disagreement among them on the definitions of evident and acquired knowledge. Though they have touched on the idea of being evident and acquired in treating the ‘form’ of thought, they have presented no clear cut standards in this area. They have given no explanation for the criterion for distinguishing evident from acquired in regard to the ‘form’ of perceptive knowledge, i.e. definition and description, though they have interpreted the idea that an argument (reasoning) is evident or acquired in ‘form’ as to know whether or not the conclusion is clear. The writer here studies the meaning of evident and acquired in the ‘forms of thought’ and particularly in those of reasoning and comes to the conclusion that ‘being acquired’ does not give any sense in the form of thought and reasoning. According to him, all forms of thought and reasoning are self-evident.
    Keywords: evident, acquired, knowledge, thought, logic
  • Muhammad Ali Noori, Hasan Muallimi Page 175
    Demonstrations are divided into á priori and á posteriori, with the difference that in the former the middle term is a cause both physically as well as mentally whereas in the latter it is only a physical cause. Given in a priori demonstration the middle term is conditioned to be a cause of predication of major term to minor term (not a cause of the existence of the major term), a priori demonstration is divided into four categories all of which produce absolute and permanent certainty. A posteriori demonstrations are alsodivided into absolute and relative a posteriori demonstrations. The fact that they do not produce absolute permanent certainty does not lead us to say they are not demonstrations. The discussion presented here reveals that the division presented by al-FÁrÁbi and the definition MullÁ ÑadrÁ has provided for a priori demonstration is no longer acceptable. It also deals with matters concerning the meaning of a priori and a posteriori demonstrations, which are seldom touched. These issues include 1) the objections raised concerning some demonstrations and their relations with each other and the answers given to them, 2) the relation between the ‘middle term’ and ‘minor term’ in a priori demonstration, 3) the division of demonstrations into a a priori, a posteriori, absolute and relative demonstrations being intellectually quantified, and 4) MullÁ ÑadrÁ’s view concerning the reality of the ‘middle term’ in demonstration.
    Keywords: a priori demonstration, a posteriori demonstration, middle term, physical cause, mental cause, relative existence of major term
  • Maliha Yadgari, Dr. Ali Akbar Ahmadi Aframjani Page 197
    The nature of logic has long been a subject of investigation by thinkers. From the time of Aristotle who, for the first time, formulated syllogism to the present time when we see different logics founded on the basis of mathematical logic, most logicians have been dreaming for a universal logic. Influenced by later Wittgenstein, Stephen Toulmin rejects this approach and presents a model of argumentation in logic that pays attention to public views and common issues. Criticizing classical logic, he holds the view that such systems of logic do not have any place in people's ordinary life. The writer here deals with the Wittgensteinian criticisms leveled against classical logic by Toulmin bringing to light his model of argumentation in logic as well.
    Keywords: functional theory of meaning, syllogism, argumentation, formal logic