فهرست مطالب

مدیریت بحران - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

نشریه مدیریت بحران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

  • ویژه نامه هفته پدافند غیر عامل
  • تاریخ انتشار: 1394/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود مدیری، شهریار نصرتی، حامد کریمی شیرازی صفحات 5-14
    برنامه ریزی مدیریت بحران در حوزه ی مدیریت شهری کلان شهرهای امروزی با در نظر گرفتن اصول پدافند غیرعامل جزء ضروری ترین نیازهای برنامه ریزی شهرهاست که می تواند خسارات ناشی از وقوع بحران ها و بلاهای طبیعی را کاهش دهد. هدف این تحقیق ارائه ی راهبردهای مناسب در مدیریت بحران کلان شهر رشت با رویکرد پدافند غیرعامل برای کمک به مدیران و برنامه ریزان در پیشگیری و واپایش بحران هاست. بنابراین، راهبردهای مناسب در حوزه ی مدیریت شهری کلان شهر رشت با شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید در مرتبط با مدیریت بحران با توجه به آسیب پذیر بودن رشت تعریف شد. سپس با طراحی پرسش نامه و نظرخواهی از 10 خبره آگاه به موضوع پژوهش، میزان اهمیت هر یک از عوامل SWOT و راهبردها برای برنامه ریزی با روش های MCDM تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که نبود هماهنگی برنامه و تمهیدات ستادهای مدیریت بحران مهم ترین عامل در مدیریت بحران محسوب می شود و راهبرد طرح جامع ایمن سازی شهر در مقابل بحران ها برای برنامه ریزی در حوزه ی مدیریت شهری می تواند بسیار کارامد باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مدیریت بحران، مدیریت شهری، پدافند غیر عامل، SWOT، MCDM
  • جلال نخعی، حسن پیری * صفحات 15-28

    حفظ و پایداری ادارات به عنوان بخشی از ساختار مدیریتی و اجرایی کشور اهمیت بسیار زیادی دارد و در عین حال، در معرض دایمی تهدیدات انسان ساخت مختلف هستند. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تاثیر آن در کاهش آسیب پذیری ناشی از تهدیدات، نیاز به پیشرفت در ملاحظات پدافند غیرعامل برای کاهش تلفات بیش از پیش احساس می شود. این پژوهش به روش توصیفی– تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه، ابتدا به ارزیابی خطر پذیری ساختمان اداری سپس به معرفی و بررسی BMS در بخش های مختلف معماری، الکتریکی و مکانیکی ساختمان می پردازد. ارزیابی خطر پذیری و اولویت بندی زیرسامانه ی های BMS از مهم ترین داده های کیفی است که در تهیه پرسشنامه ی تحقیق استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) و نرم افزار Super Decisions و نرم افزار SPSS نیز به عنوان ابزار پردازش اطلاعات مورداستفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش اولویت بندی زیرسامانه ی های سامانه ی هوشمند ساختمان در بخش معماری یک ساختمان اداری با اهمیت خیلی زیاد را به ترتیب پایش تردد، دوربین مداربسته، در هوشمند، نورپردازی داخلی و شیشه های هوشمند با توجه به شاخص های مهندسی ارزش نشان می دهد. با توجه به اولویت بندی سامانه ی های مذکور و با استفاده از آنها در بخش معماری ساختمان های اداری، ارزیابی خطر پذیری انجام و آسیب پذیری و خطر پذیری دارایی های همان بخش از ساختمان با حالت استفاده نکردن از BMS مقایسه شد که در نتایج حاصل، کاهش آسیب پذیری و خطر پذیری به صورت نمودار کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر پذیری، تهدیدات انسان ساخت، ساختمان اداری و BMS
  • مهدی حسنی پناه، هادی مختاری، حسن بخشنده امنیه صفحات 29-36
    در سال های اخیر، مهندسی معدن به عنوان یکی از حوزه های حساس ارزیابی و سنجش خطر مورد توجه قرار گرفته است. عملیات آتش کاری یکی از روش های متداول برای خردایش سنگ در پروژ ه های معدنی به حساب می آید. لرزش زمین مهم ترین اثر نامطلوب عملیات آتش کاری است که در صورت نبود واپایش، موجب افزایش احتمال خسارت بر محیط اطراف از جمله ساختمان های مجاور و نیز انسان می شود. در این مقاله از نظام مهندسی سنگ به منظور ارزیابی خطر لرزش زمین ناشی از عملیات انفجار در ناحیه سد رودخانه ای شور استفاده شده است. این مدل مبتنی بر ماتریس اندرکنش و ضریب آسیب پذیری و بر اساس 8 پارامتر موثر بر شدت لرزش زمین، به ارزیابی خطر تولید شده می پردازد. سد رودخانه ای شور مجاور معدن مس سرچشمه و در استان کرمان است که هسته ی این سد تحت تاثیر لرزش های تولیدشده از انفجار قرار دارد. بنابراین، ارزیابی خطر ناشی از لرزش های زمین امری مهم تلقی می شود. به منظور ارزیابی خطر ناشی از انفجارهای ناحیه مورد بررسی، از اطلاعات 20 انفجار استفاده شده است. درنهایت بر اساس تحلیل ماتریس اندرکنش و نیز ضرایب آسیب پذیری به دست آمده، خطر ناشی از انفجارهای بررسی شده در این مطالعه موردی در حد متوسط قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عملیات آتش کاری، لرزش زمین، ارزیابی خطر، نظام مهندسی سنگ، ماتریس اندرکنش
  • سعید قلی زاده، محمدعلی نکویی، احسان فیضی صفحات 37-46
    مسیرهای ترابریوموصلاتی مانند سامانه های ریلی یکی از زیرساخت های مهم برای برقراری ارتباط میان نقاط مختلف در یک کشور همچنین کشورهای دیگر است و در مبادلات و تعاملات داخلی و خارجی نقش اساسی داشته و دارد. در این بین،زیر ساخت های مزبور به دلیل اهمیتی که دارند،هنگام جنگ بیشتر مورد توجه دشمنان قرار می گیرند. ایستگاه های راه آهن،به عنوان گره های اصلی در سامانه ی ریلی کشور، به دلیل امکان حمل انبوه بار و مسافر از نظر اقتصادی، اجتماعی، دفاعی و... حائز اهمیتند و واپایش یا تخریب این اماکن جزء اهداف نظامی تلقی می شود. هدف اصلی این مقاله پرداختن به تحلیل خطر پذیری و آسیب پذیری اجزای موجود در ایستگاه راه آهن با استفاده از روش ارزیابی خطر پذیری SVA است تا اقدامات دفاعی لازم برای آمادگی در مقابله تهدیدات انسانی ناشی از حملات نظامی و خرابکارانه و تروریستی به درستی انتخاب شود.
    در مقاله حاضر که از نوع کاربردی است، از روش مطالعات کتابخانه ای، میدانی و پرسشنامه ای برای گردآوری داده ها و اطلاعات استفاده شده و روش تجزیه و تحلیل داده ها توصیفی- تحلیلی با استفاده از نمونه SVA است. ایستگاه راه آهن به عنوان بخش اصلی تحقیق انتخاب شده و مراحل ارزیابی خطر پذیری که شامل مشخصات دارایی ها، ارزیابی تهدید، تحلیل آسیب پذیری، ارزیابی خطر پذیری و اقدامات متقابل است، مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر پذیری، ایستگاه راه آهن، SVA، سامانه ریلی، پدافند غیرعامل
  • حانیه نورالهی، اکرم برزگر، فرشید عوض آبادیان، عاطفه سلیمانی، آرزو علیخانی صفحات 47-56
    رویکردهای متفاوتی در ارزیابی خطر پذیری شهری وجود دارد که ابعاد مختلف زندگی شهری را در بر می گیرد. فرایند و الگو پیشنهادی این مطالعه به دنبال تلفیق مفاهیم خطرپذیری در زیرساخت های حیاتی با اهداف برنامه ریزانه در نگاه آمایشی به شهر است. به این منظور ابتدا با استفاده از مفاهیم اندرکنش درون زیرساختی و بین زیرساختی، روابط در شبکه زیرساخت های حیاتی تبیین شده و سپس آسیب پذیری و پیامدهای اجزای این زیرساخت ها با توجه به توزیع جمعیت و فعالیت در پهنه فضا مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای دستیابی به این مهم، در الگو پیشنهادی از مفهوم «فروش از دست رفته» در ارتباط با عملکرد دارایی ها استفاده شده است. استفاده از این مفهوم علاوه بر افزودن ملاحظات آمایشی به مطالعه زیرساخت های حیاتی، امکان مقایسه بین دارایی های مختلف را نیز فراهم کرده است. برای عینی شدن این تحلیل، فرایند مذکور در یک منطقه شهری فرضی پیاده سازی شده است.
    کلیدواژگان: خدمات رسانی، زیرساخت های حیاتی، اندرکنش، فروش از دست رفته
  • حمید شاهبندرزاده، غلامرضا جمالی، مهرناز منصوری * صفحات 57-86

    خدمات فوریت های پزشکی، سیستمی موثر و کارآمد برای کمینه کردن خسارت های جانی حاصل از بیماری ها و حوادث اورژانسی است که برای ارائه خدمات پیش بیمارستانی ایجاد شده است. هدف این سیستم پاسخ گویی سریع برای زنده نگه داشتن بیماران و درصورت نیاز، انتقال آن ها به مراکز درمانی است. عملکرد این سیستم با مسائلی مانند مکان یابی پایگاه ها و آمبولانس ها، تعیین تعداد مورد نیاز آمبولانس ها و تخصیص آن ها به تماس های اورژانسی قابل سنجش است و به وسیله آن، می توان به ارتقای عملکرد سیستم پرداخت. بنابراین، مکان یابی به منظور پوشش حداکثری مناطق و خدمت دهی مطلوب به بیماران، یکی از مسائل پر اهمیت سیستم خدمات فوریت های پزشکی به شمار می آید. بدین ترتیب، مسئله مکان یابی - تخصیص تسهیلات سیستم خدمات فوریت های پزشکی در دو مفهوم مورد نیاز برای برنامه ریزی و تصمیم گیری اثربخش نمود پیدا می کند: 1) مکان یابی تسهیلات خدماتی و ظرفیت آن ها، 2) تخصیص حوزه های خدمات به تسهیلات خدماتی. پژوهش حاضر از مدل های پوششی و تسهیلات سلسله مراتبی استفاده کرده و مدل ریاضی با ترکیبی از تئوری صف را مبنای دستیابی به اهداف پژوهش قرار داده است. مدل پوششی HiQ-MCLP مدلی توسعه یافته از مدل MCLP است که برای پوشش حداکثری و افزایش کیفیت خدمات ارائه شده. این پژوهش از مدل ریاضی چند هدفی استفاده کرده که هزینه را کمینه و پوشش را بیشینه می کند. مدل در دو سطح برای مکان یابی و تخصیص سرورهای اورژانسی مانند آمبولانس در سیستم های خدمات فوریت های پزشکی به کار گرفته و در شهر بوشهر پیاده سازی شده است. مسئله در سطوح اطمینان و شمار افراد درحال انتظار متفاوت با نرم افزار Lingo 15 تحلیل حساسیت شده است.

    کلیدواژگان: مکان یابی، تخصیص، مدل پوششی سلسله مراتبی، تئوری صف، سیستم خدمات فوریت های پزشکی
  • حسن مشهدی*، سعید امینی ورکی صفحات 69-85

    ارزیابی تهدیدات و آسیب پذیری زیرساخت ها یکی از دغدغه های اصلی و همیشگی مسئولان حوزه امنیت در یک کشور است. این موضوع چنان مهم است که در بسیاری از موارد می تواند باعث کاهش چشمگیر آسیب پذیری ها شود یا پیامدهای یک تهدید را به حداقل ممکن کاهش دهد. در واقع، توصیف و ارزیابی تهدید و خطر پذیری در زیرساخت های ملی، چارچوبی برای تحلیل و مدیریت خطرات مرتبط با حملات احتمالی علیه زیرساخت های حیاتی است. آنچه در این مقاله به دنبال آن هستیم، عبارت است از دستیابی به یک الگوی مناسب ارزیابی تهدیدات، آسیب پذیری و تحلیل خطر پذیری مطابق با شرایط و وضعیت تهدید در کشور.
    در واقع، این مقاله به دنبال ارائه ی چارچوبی برای ارزیابی صحیح و دقیق تهدیدات، آسیب پذیری و خطرپذیری زیرساخت های حیاتی کشور با ملاحظات پدافند غیرعامل است، چرا که بر اساس راهبردهای دشمنان خارجی به ویژه آمریکا زیرساخت های اساسی یک کشور به عنوان اولین اهداف در تهاجم محسوب می شوند. آنچه در این مجال به آن پرداخته می شود، رویکردی جستجوگرانه به منظور تدقیق معیارهای دفاع غیرعامل و تلاشی برای یافتن ابزار و امکاناتی برای تبدیل مفاهیم و توصیه های کیفی به ضابطه های کمی و قانونمند است. اگر دفاع غیرعامل به کارگیری اقدامات، تدابیر و تمهیداتی غیرمسلحانه به منظور مقابله با تهدیدات دشمن قلمداد شود، دو وجه این معادله، تهدید و تمهید در مرحله اول و چگونگی مقابله در مرحله بعدی باید مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زیرساخت های حیاتی، آسیب پذیری، دارایی، پدافند غیرعامل، خطر پذیری
  • رضا ناصری جهرمی، رحمت الله مرزوقی *، مهدی کرباسیان، جعفر ترک زاده، مهدی محمدی صفحات 87-96

    توسعه آموزش پدافند غیر عامل در جهان روند رو به رشدی یافته و هر کشوری با توجه به نیاز آموزشی و زمینه اجتماعی خود، چارچوب خاصی را اجرا کرده است. هدف این پژوهش، بررسی تطبیقی برنامه های درسی آموزش پدافند غیرعامل در کشورهای ایران، آمریکا، انگلستان، روسیه و استرالیا است. این پژوهش جزء پژوهش های ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی و مدل ابزارسازی است که در دو مرحله کیفی و کمی اجرا شده است. بخش کیفی با استفاده از روش مطالعه موردی کیفی و بخش کمی با استفاده از روش های تحلیل عامل تائیدی و توصیفی - پیمایشی انجام شده است. ابتدا برنامه ی درسی آموزش پدافند غیرعامل مشتمل بر عناصر برنامه ی درسی کلاین تدوین و اعتباریابی شد سپس بر اساس اطلاعات در دسترس، مولفه های برنامه ی درسی آموزش پدافند غیرعامل مقایسه شد. نتایج نشان داد که در هدف برنامه ی درسی، پیش گیری از بحران؛ در محتوا، آشنایی با حوادث و کمک های اولیه؛ در منابع آموزشی، کتاب و فیلم؛ در فعالیت های یادگیری، شیوه ی فعال؛ در روش های آموزشی، روش استاد- شاگردی؛ در گروه بندی یادگیرندگان، توانایی جسمی؛ در شیوه ی ارزشیابی، ارزشیابی عملی و در زمان آموزش، زمان از قبل تعیین شده بیشترین فراوانی و در عنصر مکان آموزش، شیوه ی درون و برون کلاسی فراوانی یکسانی دارند.

    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، آموزش، پدافند غیرعامل
  • کامبیز تهذیبی، مهدی نوری، بیژن مشعوف، مهدی نصیبی صفحات 97-104
    شبکه های انتقال آب شهری زیرساخت مهمی در تامین نیازهای آب شرب و بهداشتی مراکز جمعیتی محسوب می شوند.از این رو، در طراحی چنین شبکه هایی علاوه بر رعایت معیارهای فنی باید پیوستگی خدمت رسانی در شرایط آسیب دیدگی ناشی از وقوع تهدیدات و نیز برگشت پذیری سامانه در کوتاه ترین زمان ممکن مد نظر قرار گیرد. در این پیوند تئوری آسیب پذیری شبکه های انتقال آب که بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی به دست آمده است، بسیار سودمند است. این نظریه از دو مرحله خوشه بندی و بازگشایی تشکیل می شود و با بکارگیری نتایج آن، نقشه ی بخش های آسیب پذیر شبکه تهیه و امکان ارائه ی راهکار مناسب برای کاهش پیامدهای خرابی با توجه به آسیب اولیه فراهم می شود. با استفاده از خوشه بندی، مدل سلسله مراتبی شبکه به دست می آید و از روند بازگشایی، شناسایی سناریوهای خرابی نتیجه می شود. در این مقاله، نظریه پیش گفته به صورت چکیده توضیح داده و کاربرد آن با ذکر مثالی از یک شبکه انتقال و توزیع آب ارائه می شود.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، شبکه انتقال آب، خوشه بندی، سناریوهای خرابی
|
  • Mahmoud Modiri, Shahryar Nosrati, Hamed Karimi Shirazi Pages 5-14
    Urban management of today''s metropolises depended on the crisis management planning. It is the most essential needs of urban planning in accordance with the principles of passive defense. It helps reduce damages due to crisis and natural disasters. The aim of this research is to offer suitable strategies in crisis management of Rasht Metropolis with a passive defense approach to help managers and planners prevent from crises. Therefore، suitable strategies of urban management of Rash Metropolis were defined by identifying the weaknesses، strengths، opportunities and threats in relation to the vulnerability of crisis management. Designing a questionnaire and surveying 10 experts aware of the subject of the research. The importance of any SWOT factors and strategies was then determined to plan to use MCDM techniques. The results of the research showed that lack of coordination and provision of crisis management headquarters are the most important factors of crisis management and the comprehensive plan of protecting the city against a crisis for urban management planning can be very effective.
    Keywords: Crisis Management Planning, Urban Management, Passive Defense, SWOT, MCDM
  • Jalal Nakhaei, Hassan Piri Pages 15-28

    Keeping offices as a part of the administrative structure of the country is a very serious matter which often exposes to the various man-made threats. Due to the advancement of technology and its impact on reducing the vulnerability of threats to reduce the loss، progress in passive defense considerations is significant. This research is based on descriptive - analytical method and academic study survey. And besides، it is made of risk assessment office building and introducing and monitoring BMS in different part of architectural، electrical and mechanical building deals. Risk assessment and BMS sub-systems priorities are the most introduction data qualities that have been used in research questionnaires. Analytical network process (ANP) and Super Decisions software used processing device. In The results، index value classifies the sub-systems in the designing of an important office building with an intelligent building system in order of traffic control، surveillance cameras، smart doors، smart lighting and glass. According to priority، the risk assessment and vulnerability architectural building assets risk، compared with un-enhanced buildings with the BMS and this result is illustrated in the risk charts.

    Keywords: risk assessment, the threats from man, made, office building, BMS
  • Mahdi Hasani Panah, Hadi Mokhtari, Hasan Bakhshande Pages 29-36
    During recent years، mining engineering is considered as one of the crucial fields of risk evaluation and assessment. Blasting is a common technique for rock excavation in mining projects. However، blasting has several undesirable effects on surrounding area. Ground vibration is one of the most important undesirable effects of blasting operation and may cause substantial damage to nearby structures as well as human beings. The Shur river dam is in the vicinity of Sar-cheshmeh copper mine، in Kerman province، Iran. The core of this dam is affected by ground vibrations resulting from blasting operations in this area and therefore، the risk evaluation in this dam is necessary. In this paper، based on the basic concepts of rock engineering systems (RES) approach، a new model for the risk evaluation of ground vibrations at the Shur river dam area is developed. The evaluation risk on the proposed model is based on interaction matrix، vulnerability index and effective parameters on the level of ground vibrations. For the risk evaluation of ground vibration in this area، a database comprising of 20 blast events were prepared and utilized. The obtained results showed that overall risk of ground vibrations for the studied blasting operations is at the medium level. The developed model in this study may be useful for a preliminary stage of blasting design.
    Keywords: Blasting operation, Ground vibration, risk assessment, Rock engineering system, Interaction Matrix
  • Saeed Gholizadeh, Mohammad Ali Nekooie Nekooie, Ehsan Feyzi Pages 37-46
    Transportation routes، like railway systems، are the most important infrastructures in­ each country. Railway stations are the most important nodes in railway systems، conveying passengers and cargoes. Their functions are vital for the society economics. To keep these structures safe at any threats، military or terrorist attacks، we need to know what the vulnerabilities are. The main aim of this paper is to analyze the risk and vulnerability of these railway station’s parts of the SVA method، preparing solutions to deal with man-made threats from military and terrorist attacks. This paper is a practical research، gathering data from journals، field research and questionnaires analyzing these data in SVA model in which railway stations are the main part. The analyzing steps include: risk assessment، property characteristics and counteractions.
    Keywords: risk assessment, Railway Stations, SVA, Railway Transport System, Passive Defense
  • Hanieh Nurollahi, Akram Barzegar, Farshid Evaz Abadian, Atefeh Soleimani, Arezu Alikhani Pages 47-56
    Recent years have witnessed a significant growth in risk assessment literature in various fields، especially in the urban and infrastructure studies. According to the nature of risk assessment and urban life، there are many different kinds of approaches to this assessment. The proposed model in this article seeks to combine the notions of risk in critical infrastructure with urban planning and management objectives. In order to do so، firstly، the relations and inter and intra dependencies in different infrastructure networks were calculated and then the consequences and vulnerability of each asset in each network of infrastructure were assessed based on the distribution of population and activity. This was achieved using the notion of “lost sales” in the network which not only helped in providing a quantitative look to risk assessment but also made the comparison possible between assets. In order to test the proposed model، it was implemented in an imaginary urban area.
    Keywords: service provision, critical infrastructure, interdependency, lost sale
  • Hamid Shahbandar Zadeh, Gholam Reza Jamali, Mehrnaz Mansouri Pages 57-86

    Emergency medical is an effective and efficient system that is used to minimize complications and casualties arising from emergency illness and events. Thus، Emergency Medical Services (EMS) system has been created in order to provide pre-hospital services. Its objective is quick responsive to treatment and keeping alive patients and finally if needed، patients are transferred to the hospital. System performance is affected by factors such as bases and ambulances'' location، determine the number of required ambulance and allocation of them to the emergency calls. Therefore، location in order to maximize the populations that are covered and to provide favorable services to patients is one of major issues in EMS system. Facility location-allocation for EMS in order to effective decision making and programming appears in the two concepts. First، services'' facility location and determine its capacity and secondly، allocation demand regions to the services facility. Current study focuses on covering model and hierarchical facility. This study used hierarchical maximal covering location-allocation problem with a combination of queuing theory to achieve the objectives of the research. HiQ-MCLP covering model is the developed model from MCLP that was created in order to maximize coverage and to increasing quality of services. A multi-objective mathematical model has been employed in the current study that minimizes costs and maximizes coverage. The model has been designed on two levels in order to location-allocation emergency vehicles such as ambulance in EMS and has been implemented in Boushehr. The model is solved in different confidence levels with Lingo15 software.

    Keywords: Location, allocation, Hierarchical covering model, Queuing theory, Emergency medical services
  • Hasan Mashhadi, Saeed Amini Varaki Pages 69-85

    Threat assessment and vulnerability of infrastructure have always been the main concerns of those responsible for security in a country. This issue is so important that in many cases can lead to a significant reduction of vulnerabilities or to minimize the consequences of a threat. In fact، describe and assess threats and risks in the national infrastructure، is a framework for analyzing and managing the risks associated with the possible attacks against critical infrastructure. Thus، this study seeks an appropriate model for the assessment of threat، vulnerability and risk analysis in accordance with the threatening situation in the country. The aim of this paper is to provide a framework for the precise assessment of threat، vulnerability and risk of critical infrastructures of the country with passive defense considerations in accordance with the strategies of the foreign enemies. In this perception، the critical national infrastructures are considered as the first targets of possible attacks. The approach of this paper is an investigative approach to achieve the passive defense criteria and trying to find tools and resources to transform concepts and recommendations qualitative and quantitative criteria. If the passive defense is defined as unarmed actions، contrivance and prepararion against of the external threats should be analyzed and evaluated.

    Keywords: Critical infrastructures, Vulnerability, property, Passive Defense, risk assessment
  • Reza Naseri Jahromi, Rahmatollah Marzooghi, Mehdi Karbasiyan, Jafar Torkzadeh, Mehdi Mohammadi Pages 87-96

    Passive defense educational development is growing in the world. Each country implemented it according to their educational needs and social context، in a special framework. The main purpose of this study was a comparative study between Iran، USA، UK، Russia and Australia passive defense education curriculum. This research is developed based on the sequential exploratory mixed method that has been implemented in two phases: qualitative and quantitative. The qualitative part established based thecase study and in the quantitative part used confirmatory factor analysis and descriptive methods. At first passive defense education curriculum was developed based on Klein''s curriculum elements and validated. Then according to the available information، the elements of the educational curriculum were compared. The results showed that the curriculum includes crisis prevention، introduction to disaster aid in training resources، book and videos on learning activities، practices in teaching methods، method of a master apprentice in group learners، physical ability in evaluation method، and practical evaluation in a predetermined time with the highest frequency rates.

    Keywords: Curriculum, education, Passive Defense
  • Kambiz Tahzibi, Mahdi Nouri, Bizhan Mashoof, Mahdi Nasibi Pages 97-104
    Municipal water conveyance systems are the important infrastructures which provide potable water and sanitation for populous cities and regions. It is therefore، necessary، in designing these infrastructures، to take account of their compliance with relevant technical standards، continuity of services in the event of damages incurred، and the reinstatement of the system as quickly as possible. In this context، the application of the theory of vulnerability of water conveyance systems – set up assuming hierarchical analysis method - is very useful. This theory consists of two stages: clustering and opening. The outcome of applying a method based on this theory is that a map of the damaged parts of the system can be drawn، and appropriate solutions can be found to reduce the consequential damages following the initial damage. The hierarchical model of a system is made by using the clustering method، and the opening process results in detecting the deterioration scenarios. In this article، the proposed theory is briefly introduced، and its application is explained by elaborating on a system of water conveyance and distribution as an example.