فهرست مطالب

Kerman University of Medical Sciences - Volume:22 Issue: 6, 2015

Journal of Kerman University of Medical Sciences
Volume:22 Issue: 6, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/09/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه شهدادی، حبیب الله میرزایی، مهدی کاشانی نژاد، مرتضی خمیری، امان محمد ضیایی فر، علی اکبریان صفحه 592
    مقدمه
    باکتری های پروبیوتیک اثرات مثبتی در سلامت میزبان دارند، اما برای این که نقش مفیدی در بدن داشته باشند، باید بتوانند از سیستم گوارش عبور کنند و زنده بمانند. ریزپوشانی باکتری های پروبیوتیک می تواند برای افزایش بقای آن ها مورد استفاده قرار گیرد.
    روش
    در این مطالعه، مدفوع 60 داوطلب سالم برای بررسی تغییرات باکتری های پروبیوتیک در طول یک دوره 28 روزه مورد آنالیز قرار گرفت. شرکت کنندگان به 4 گروه تقسیم شدند: گروه 1 یا گروه شاهد (15 نفر) که نوشیدنی ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک دریافت نکردند. گروه 2 (15 نفر) نوشیدنی ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک ریزپوشانی نشده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس را دریافت کردند. گروه 3 نوشیدنی ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک ریزپوشانی شده با آلژینات سدیم/نشاسته مقاوم و گروه 4 نوشیدنی ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک ریزپوشانی شده با آلژینات سدیم/کیتوزان مصرف کردند.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در میزان باکتری های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم مدفوعی در هر سه گروه مصرف کننده نوشیدنی ماست نسبت به گروه 1 (گروه شاهد) مشاهده شد که این موضوع، توانایی ساکن شدن این دو گونه باکتریایی در سیستم گوارش هم در حالت ریزپوشانی شده و هم ریزپوشانی نشده را نشان می دهد. جمعیت باکتری های پروبیوتیک در گروهی که نوشیدنی ماست حاوی باکتری های ریزپوشانی شده دریافت کردند، بیشتر از گروه دریافت کننده باکتری های آزاد بود. مدفوع گروهی که از نوشیدنی ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک ریزپوشانی شده با آلژینات سدیم/نشاسته مقاوم استفاده کردند، دارای بیشترین میزان باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس (به ترتیب CFU/g 107 × 26/0 ± 3/1 و CFU/g 109 × 37/0 ± 4/2 در روز 28) بود.
    نتیجه گیری
    مصرف نوشیدنی ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک باعث افزایش این باکتری ها در مدفوع شد و تکنیک ریزپوشانی مورد استفاده در این پژوهش باعث افزایش پایداری هر دو گونه باکتری های پروبیوتیک گردید.
    کلیدواژگان: آنالیز مدفوعی، باکتری های پروبیوتیک، نوشیدنی ماست، ریزپوشانی
  • مهدی گلچین، محدثه نخعی مقدم، سعیدرضا نورالهی فرد صفحه 602
    مقدمه
    توکسوپلاسما گوندی (Toxoplasma gondii)، انگل داخل سلولی اجباری با شیوع گسترده می باشد که قادر است همه میزبانان خونگرم شامل انسان و حیوانات اهلی را آلوده کند. بیشتر موارد آلودگی در انسان بعد از خوردن گوشت خام یا نیم پز آلوده به کیست های بافتی اتفاق می افتد. بنابراین، روش های گوناگونی برای شناسایی این انگل در مواد غذایی آلوده به کار برده شده است. آنتی بادی های نوترکیب نسل جدیدی از آنتی بادی های مونوکلونال می باشند که اغلب توسط فن آوری نمایش بر روی سطح فاژ از لیبراری های فاژی ایمن یا غیر ایمن علیه آنتی ژن مورد نظر جدا می گردند و از آن ها جهت تشخیص تعداد زیادی از آنتی ژن ها و همچنین امور درمانی استفاده می شود. هدف از انجام این تحقیق، جداسازی آنتی بادی های مونوکلونال نوترکیب علیه این انگل مهم بود.
    روش
    آنتی ژن سطحی توکسوپلاسما گوندی خالص شده P30 روی سطح ایمونوتیوب ها پوشانده شد تا به عنوان یک هدف برای انتخاب آنتی بادی هایی از لیبراری های فاژی تاملینسون I و J نوع scFv استفاده شود. کلون های حامل آنتی بادی های اختصاصی توسط سه مرحله اتصال، جداسازی و تکثیر جدا شد. آنتی بادی های scFv انتخاب شده برای شناخت آنتی ژن فوق توسط آزمایش های ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay)، Dot blot و Western blot مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    آنتی بادی های نوترکیبی که قادر به شناخت آنتی ژن P30 با میل ترکیبی بالا بودند، جدا شدند و اختصاصی بودن آن ها تایید گردید.
    نتیجه گیری
    آنتی بادی های تک زنجیره ای محلول جدا شده، گزینه های مناسبی برای استفاده در کیت های تشخیصی جهت شناسایی انگل توکسوپلاسما گوندی در نمونه های آلوده می باشند.
    کلیدواژگان: آنتی بادی نوترکیب، توکسوپلاسما گوندی، scFv، P30
  • سولماز سلیمانی، مرتضی یوسف زادی *، سهیلا معین، نرگس امراللهی بیوکی صفحه 614
    مقدمه

    واکنش های ایمنی توتیای دریایی (Echinometra matheai) در مقابل میکروارگانیسم های بیماری زا به صورت بروز سلول های ایمنی و فاکتورهای هومورال در مایع سلومیک است. همچنین، رنگدانه های هیدروکسیلات نفتوکینون (Hydroxylated naphthoquinone یا HNQ) توتیای دریایی ارغوانی نیز دارای فعالیت آنتی باکتریال، آنتی جلبک و آنتی اکسیدانی می باشد. با توجه به اهمیت بحث سلامت و برخی مضرات آنتی اکسیدان های مصنوعی موجود، هدف از مطالعه حاضر، بررسی برخی خواص زیستی (آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریال و سیتوتوکسیک) مایع سلومیک و رنگدانه های استخراج شده از پوسته و خار توتیای دریایی ارغوانی (که بدون هیچ کاربردی دور ریخته می شوند) بود.

    روش

    در این مطالعه آزمایشگاهی، مایع سلومیک با روش بافره و رنگدانه پوسته و خار به کمک کلرید هیدروژن (HCl یا Hydrogen chloride) از توتیای دریایی استخراج شد. سپس خواص آنتی اکسیدانی [قدرت احیاکنندگی، مهار رادیکال آزاد DPPH (1، 1-diphenyl 2-picryhydrazyl) و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی]، آنتی باکتریال و سیتوتوکسیک (تست Artemia) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    سلول های آزاد مایع سلومیک در تمام روش های آنتی اکسیدانی بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و سلوموسیت لیزات بیشترین فعالیت آنتی باکتریال را داشت. یافته ها اختلاف معنی داری را در سطح 05/0 > P نشان داد.

    نتیجه گیری

    مایع سلومیک و رنگدانه پوسته و خار توتیای دریایی دارای پتانسیل بالای آنتی اکسیدانی و توانایی خنثی سازی اثر سمیت می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد، پوسته و خار توتیای دریایی که دور ریخته می شود، به عنوان منبع جدیدی از ترکیبات آنتی اکسیدانی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، سیتوتوکسیک، توتیای دریایی، Echinometra mathaei
  • علیشا اکیا، سمیه جعفری، کمال احمدی، اعظم الهی صفحه 629
    مقدمه
    مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها منجر به مقاومت میکروارگانیسم های خانواده انتروباکتریاسه به آنتی بیوتیک ها به خصوص نسبت به کارباپنم ها شده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، شناسایی ژن های کارباپنماز در ایزوله های بالینی سیتروباکتر فروندی و سیتروباکتر کوسری بود.
    روش
    100 ایزوله سیتروباکتر با استفاده از روش های میکروب شناسی، تست های افتراقی و کیت API-E20 از نمونه های مختلف بیماران بیمارستان امام رضای (ع) کرمانشاه جدا گردید. بعد از انجام آنتی بیوگرام با دیسک، ایزوله های مقاوم به کارباپنم ها با استفاده از آزمون MHT (Modified Hodge test) جهت وجودآنزیم های کارباپنماز غربالگری شد. سپس ژن های کارباپنماز کد کننده VIM (Verona integrin-encoded metallo-beta-lactamase)، KPC (Klebsiella pneumoniae carbapenemase)، IMP (Imipenemase) و NDM (New Delhi metallo-beta-lactamase-1) به روش PCR (Polymerase chain reaction) و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 100 ایزوله، 11 مورد به کارباپنم ها مقاوم بود. در غربالگری فنوتیپی، 2 جدایه کارباپنماز مثبت شد. بررسی PCR بر روی ایزوله های مقاوم به کارباپنم ها نشان داد که 5 مورد ژن VIM [3 مورد (9/3 درصد) سیتروباکتر فروندی و 2 مورد (4/15 درصد) سیتروباکتر کوسری] داشتتند، اما ژن های blaKPC، blaIMP و blaNDM در ایزوله ها یافت نشد. بیشترین و کمترین حساسیت آنتی بیوتیکی به ترتیب به مروپنم (93 درصد) و سفازولین (1 درصد) اختصاص داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که شیوع ژن های کارباپنماز در ایزوله های سیتروباکتر فروندی و کوسری در کرمانشاه پایین است، اما با این حال، ژن VIM در این دو گونه با احتمال شیوع بیشتری یافت می شود. نتیجه به دست آمده ممکن است بیانگر آن باشد که این ژن ها هنوز شیوع بالایی در این منطقه ندارند، اما ممکن است ژن های مقاوم دیگری نسبت به کارباپنم ها وجود داشته باشند که انجام تحقیقات بیشتر، ضروری است. نتایج نشان داد که کارباپنم ها هنوز داروهای موثری بر ضد گونه های سیتروباکتر هستند.
    کلیدواژگان: کارباپنمازها، سیتروباکتر فروندی، سیتروباکتر کوسری
  • حسن بسکابادی، مریم ذاکری حمیدی * صفحه 639
    مقدمه

    شناخت عوامل مستعد کننده مادری در وقوع مرگ های نوزادی، به شناسایی سریع تر نوزادان در معرض خطر مرگ و پیشگیری از آن کمک می کند و می تواند به طراحی موثرتر مراقبت های دوران بارداری و زایمان و در نهایت کاهش مرگ و میر نوزادان بینجامد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مستعد کننده مادری در بروز مرگ و میر نوزادان در بیمارستان قائم (عج) مشهد طی سال های 93-1388 انجام شد.

    روش

    این مطالعه مقطعی روی 335 نوزاد فوت شده (40-23 هفته حاملگی)، انجام شد. نوزادان فوت شده بر اساس سابقه عوامل مستعد کننده مادری به دو گروه شامل 185 نوزاد (20/55 درصد) با سابقه حاملگی طبیعی و 150 نوزاد (80/44 درصد) با سابقه عوامل مستعد کننده مادری تقسیم بندی شدند. پرسش نامه پژوهشگر ساخته حاوی اطلاعات مربوط به مادر، مشخصات نوزاد و عوامل مستعد کننده مادری تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های t و 2? در نرم افزار SPSS نسخه 5/19 انجام شد. 050/0 > P به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    متغیرهای سن، وزن، قد، دور سر، مدت بستری، دوقلویی، سن حاملگی، سن مادر و نوع زایمان در دو گروه تفاوت معنی داری داشت (050/0 > P). سابقه عوامل مستعد کننده مادری در 45 درصد از نوزادان فوت شده وجود داشت. شایع ترین بیماری مادران، پره اکلامپسی (14 درصد) بود. آسفیکسی در گروه نوزادان با سابقه عوامل مستعد کننده مادری و ناهنجاری های مادرزادی در گروه نوزادان با سابقه حاملگی طبیعی، شایع ترین علل اصلی مرگ بودند.

    نتیجه گیری

    در وقوع مرگ و میر نوزادان، عوامل مستعد کننده مادری شامل پره اکلامپسی، دیابت و دکولمان دخیل می باشند. حدود نیمی از نوزادان فوت شده در هفته اول، سابقه عوامل مستعد کننده مادری داشته اند. از این رو، در موارد بارداری های پرخطر، لزوم توجه و مراقبت بیشتر از نوزادان طی هفته اول بعد از زایمان، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مرگ نوزادی، بیماری های مادر، ناهنجاری های مادرزادی، دیابت، پره اکلامپسی
  • فاطمه کامیابی، فرحناز ترکستانی، مهراندخت عابدینی، سعیده حاجی مقصودی، اعظم رستگاری، سعیده حجازی، محمدرضا بانشی، علی اکبر حقدوست صفحه 650
    مقدمه
    مرگ مادری یک پدیده غم انگیز تهدید کننده حیات انسانی و نشان دهنده وضعیت سلامتی زنان در یک جامعه و رشد و توسعه جوامع است؛ پیش گیری از مرگ مادران یکی از اهداف اصلی در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، می باشد. مطالعه حاضر، به منظور بررسی و تحلیل اطلاعات ثبت شده کشوری در خصوص مرگ مادران، در جهت ارتقای مدیریت مرگ مادری انجام شد.
    روش
    در این مطالعه بوم شناسی، کلیه داده های ثبت شده مربوط به مرگ مادری از فروردین 1386 تا پایان اسفند 1391، از اداره سلامت وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی گردآوری شد. سپس، این داده ها با توجه به آمار متولدین در بازه زمانی مذکور و شاخص های کشوری مرتبط، بررسی و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نسبت مرگ مادر در سال های مورد بررسی، 3/22 در صد هزار تولد زنده برآورد شد که به طور متوسط، سالیانه حدود 41/0 در صد هزار تولد زنده در کل کشور کاهش داشت. استان سیستان و بلوچستان با 6/48 و استان چهارمحال و بختیاری با 6/9 در صد هزار تولد زنده، به ترتیب بیشترین و کمترین نسبت مرگ مادر را دارا بودند. تحلیل داده های ثبت شده نشان دهنده میزان مرگ به نسبت زیاد مادران در گروه های سنی کمتر از 15 سال (2/50 در صد هزار زایمان) و بالای 35 سال (3/61 در صد هزار زایمان) بود. تحلیل های سطح استانی نشان داد که ارتباط معکوس معنی دار آماری بین نسبت مرگ مادر با متغیرهای حضور خالص دختران در آموزش راهنمایی، باسوادی مردان و زنان، استفاده از آب آشامیدنی سالم و سیستم بهینه دفع فاضلاب، همچنین پوشش مراقبت های دوران بارداری و پس از زایمان وجود داشت. از طرفی، بین درصد موارد زایمان در منزل و انجام زایمان توسط مامای محلی، با نسبت مرگ مادر همبستگی مثبت معنی دار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، ارتباط بین متغیرهای اجتماعی و بهداشتی را با مرگ مادری در استان های مختلف کشور نشان داد. ضروری است که به منظور کاهش موارد مرگ مادران، تلاش بیشتر در جهت رشد و توسعه همه جانبه استان های مختلف کشور، به ویژه مناطق محروم، صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: مرگ مادری، ایران، مطالعه اکولوژیک
  • سید مصطفی سید عسکری، امین بیگ زاده*، محبوبه محمدپور راوری صفحه 669
    مقدمه

    امروزه یکی از مهم ترین و اساسی ترین چالش های سازمان انتقال خون، تهیه و توزیع و نظارت بر مصرف شدن مناسب خون و فراورده های خونی می باشد. بنابراین تخمین شیوع عفونت های منتقل شونده از طریق خون و کارایی روش های غربالگری مناسب ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین شیوع عفونت های HIV+ (Human immunodeficiency virus)، HBs+ (Hepatitis B surface) و HCV+ (Hepatitis C virus) و کارایی روش های غربالگری بود.

    روش

    مطالعه مقطعی حاضر از نوع گذشته نگر بود که طی سال های 92-1388 به مدت پنج سال انجام شد. اطلاعات افرادی که نمونه خون آن ها از نظر سه عفونت HIV+، HBs+ و HCV+ و بعد از انجام آزمایش های تاییدی مثبت شده بود، از سازمان انتقال خون استان کرمان استخراج گردید. سپس داده ها (دموگرافیک و عفونت ها) از طریق آزمون 2? و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از میان 360722 نفر اهدا کننده سازمان انتقال خون استان کرمان طی مدت پنج سال، 1140 نفر از آن ها پس از انجام آزمایش تاییدی به سه عفونت HIV+، HBs+ و HCV+ مبتلا بودند. میزان شیوع هر عفونت با در نظر گرفتن ضریب اطمینان 95 درصد به ترتیب برابر با 003/0، 2/0 و 08/0 درصد بود. بیشترین میزان ابتلا را گروه سنی بیشتر از 35 سال (1/51 درصد)، متاهلین (2/78 درصد)، مردان (1/92 درصد)، افراد زیر دیپلم (5/47 درصد) و اهدا کنندگان بار اول (5/93 درصد) به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    میزان شیوع کلی عفونت های منتقل شونده از طریق خون در اهدا کنندگان خون استان کرمان، 3/0 درصد بود و این میزان نسبت به آمار پنج ساله بیانگر آن است که شیوع عفونت های منتقل شونده از طریق خون بسیار کم می باشد که این امر به دلیل غربالگری مناسب قبل از اهدا و انجام آزمون های به روز و پیشرفته مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است. همچنین، سالم ترین افراد در جهت اهدای خون سالم، اهدا کنندگان مستمر با شیوع 3/2 درصد هستند.

    کلیدواژگان: شیوع، HIV، HBs+، HCV+، اهدای خون
  • رقیه عطایی مغانلو، وحید عطایی مغانلو، ملیحه پیشوایی صفحه 677
    مقدمه
    اختلال اضطراب منتشر تحت تاثیر مولفه های متعدد هیجانی، شناختی و سرشتی قرار دارد. هدف این پژوهش، پیش بینی اختلال اضطراب منتشر بر اساس متغیرهای عدم تنظیم هیجان، آمیختگی فکر- عمل و بازداری رفتاری بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع همبستگی بود و نمونه آماری آن را 135 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب منتشر تشکیل می داد که از میان بیماران مراجعه کننده به مراکز و کلینیک های روان پزشکی شهر تبریز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسش نامه های تنظیم شناختی هیجان، آمیختگی فکر- عمل، اضطراب Beck و مقیاس های بازداری رفتاری بزرگسالی و گذشته نگر (دوران کودکی) و مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو-20 (20-TAS یا 20-Toronto alexithymia scale) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین دشواری در شناسایی و توصیف احساس، تنظیم شناختی غیر انطباقی، آمیختگی فکر- عمل و بازداری رفتاری کودکی با اختلال اضطراب منتشر رابطه مثبت معنی داری وجود داشت (010/0 > P). همچنین، تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که دشواری در شناسایی احساس، تنظیم شناختی غیر انطباقی، آمیختگی فکر- عمل و بازداری رفتاری دوران کودکی به ترتیب پیش بینی های مناسبی برای این اختلال هستند.
    نتیجه گیری
    در مجموع، با توجه به نقش عدم تنظیم هیجان، آمیختگی فکر- عمل و بازداری رفتاری دوران کودکی در اختلال اضطراب منتشر، لازم است متغیرهای پیش گفته در برنامه های پیشگیری و درمان این اختلال گنجانده شود.
    کلیدواژگان: نقایص تنظیم هیجان، آمیختگی فکر، عمل، بازداری رفتاری، اختلال اضطراب منتشر
  • مطهره نصرت آبادی، مسعود باقری، مسعود فضیلت پور صفحه 690
    مقدمه
    فرسودگی شغلی در جوامع امروزی شیوع زیادی پیدا کرده و تمام ابعاد زندگی را در بر گرفته است. با توجه به این مساله، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات متغیرهای ابعاد شخصیت و سبک های اسناد بر متغیر وابسته فرسودگی شغلی با نقش واسطه ای تاب آوری در بین جراحان شهر کرمان، انجام شد.
    روش
    جامعه مورد بررسی عبارت بودند از 127 جراح که از بین آنها تعداد 90 نفر به شیوه تصادفی انتخاب و با روش سرشماری پرسشگری شدند. ابزار پرسشگری شامل چهار پرسش نامه ابعاد شخصیت NEO با 60 گویه، سبک اسناد بزرگسالان Seligman با 48 گویه، تاب آوری Connor-Davidson با 20 گویه و فرسودگی شغلی Maslach با 26 گویه بود.
    یافته ها
    نتایج از طریق مدل سازی– تحلیل مسیر نشان داد که مدل مفهومی مطالعه دارای برازش مناسب بود. بنابراین، سبک اسناد خوش بینانه دارای تاثیر مستقیم مثبت و معنی دار بر تاب آوری بود. به علاوه، سبک اسناد بدبینانه تاثیر مستقیم معکوس و معنی داری بر تاب آوری نشان داد. همچنین تاب آوری تاثیر مستقیم مثبت و معنی داری بر فراوانی عدم کفایت شخصی داشت. به علاوه، سبک اسناد خوش بینانه و بدبینانه دارای تاثیر غیر مستقیم مثبت و معنی دار به واسطه متغیر تاب آوری بر فراوانی عدم کفایت شخصی بود.
    نتیجه گیری
    سبک اسناد خوش بینانه و بدبینانه به عنوان مهم ترین متغیر پیش بینی کننده فراوانی عدم کفایت شخصی جراحان به واسطه متغیر تاب آوری شناخته شد.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، سبک اسناد، فرسودگی شغلی، تاب آوری، جراحان، ایران
  • معصومه رضازاده، فریده نظرزاده، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، حسین کارشکی صفحه 705
    مقدمه
    این پژوهش، با هدف بررسی و مقایسه رابطه هیجان خواهی و خودتنظیمی در نوجوانان پسر بزه کار و به هنجار انجام شد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 80 نفر از نوجوانان پسر بزه کار ساکن درکانون اصلاح و تربیت مشهد، و با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 80 نفر از دانش آموزان عادی دبیرستان های مشهد به عنوان گروه به هنجار انتخاب شدند. این افراد، پرسشنامه خودتنظیمی (SRQ یا Self-regulation questionnaire) و مقیاس سنجش هیجان خواهی علی زاده (Alizadeh sensation seeking index یا ASSI) را تکمیل نمودند. جهت بررسی آماری داده ها، از آزمون های آزمون های تحلیل واریانس و t استفاده شد.
    یافته ها
    یک رابطه منفی و معنی دار بین خودتنظیمی و هیجان خواهی در دو گروه مشاهده شد. همچنین، بین مولفه اجرا در گروه بزه کار و مولفه سنجش در گروه به هنجار و هیجان خواهی، همبستگی معکوس و معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    خودتنظیمی می تواند به عنوان سازه ای در جهت کنترل و یا تغییر هیجان های نوجوانان بزه کار در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، هیجان خواهی، نوجوانان پسر، بزه کاری
  • سید حسن افتخار واقفی، سید پرویز رایگان، فاطمه شیخ بهایی، زهرا عبدی*، مریم نادری، مسعود شهسواری پور صفحه 717
    مقدمه

    کاسه چشم یک ساختار آناتومیک مهم در صورت می باشد که در ارتباط با جمجمه، سینوس های پارانازال و حفره بینی است. دانش دقیق درباره ابعاد کاسه چشم، می تواند در تشخیص و درمان بیماری های مرتبط با کاسه چشم کمک کننده باشد. با توجه به عدم وجود تحقیقات کافی در مورد ابعاد حفره چشم در ایران و شهر کرمان، هدف از این مطالعه سنجش ابعاد حفره چشم در زنان و مردان شهر کرمان بود.

    روش

    در مطالعه حاضر از یک کالیپر لرزشی و یک کالیپر باز شونده برای اندازه گیری متغیرها استفاده شد. متغیرها شامل عرض حفره چشم، ارتفاع حفره چشم و فاصله بین دو چشم بودند. متغیرها در 2000 نمونه در محدوده سنی 30-20 سال سنجیده شد.

    یافته ها

    میانگین ارتفاع و عرض حفره چشم در مردان به ترتیب 8/35 و 6/41 میلی متر و در زنان به ترتیب 23 و 1/33 میلی متر بود. میانگین فاصله دو حفره چشم از یکدیگر در مردان و زنان به ترتیب 9/31 و 19/24 میلی متر بود.

    نتیجه گیری

    در مطالعه انجام شده، مشاهده گردید که از نظر آماری، تفاوتی در ارتفاع و عرض حفره چشم و همچنین در فاصله دو حفره چشم از یکدیگر بین زنان و مردان وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، حفره کاسه چشم، سنجش
|
  • Fatemeh Shahdadi , Habibollah Mirzaie , Mahdi Kashaninejad , Morteza Khomeiri , Aman Mohammad Ziaiifar , Ali Akbarian Page 592
    Background and Aims
    Probiotic bacteria have beneficial effects on host's health. However, one of the most important reasons which affect the probiotic activity of a microorganism is its survival during the gut transit. Microencapsulation techniques could be applied to bacteria to improve this parameter.
    Methods
    In this study, feces of 60 healthy volunteers were analyzed during 28-day test period to assess changes of probiotic bacteria. Participants were divided into equal 4 groups; group 1 did not receive probiotic drinking yoghurt (control); group 2 received probiotic drinking yoghurt containing free Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium animalis, subspecies lactis; group 3 recieved the same strains microencapsulated with sodium alginate/resistant starch; and group 4 received probiotic drinking yoghurt containing microencapsulated probiotic bacteria with sodium alginate/chitosan.
    Results
    A significant increase was recorded in the population of lactobacilli and bifidobacteria in the feces of participant in three groups at the end of the treatment compared with control group (P < 0.05 for all), confirming the ability of the 2 strains to colonize the human gut, either in a gastroprotected form or not. Participants treated with the microencapsulated bacteria reported more viability than those received not encapsulated strains. Feces of group 3 that received drinking yoghurt containing encapsulated probiotic bacteria with alginate/resistant starch had higher amount of probiotic bacterial populations, 1.3 ± 0.26 × 107 and 2.4 ± 0.37 × 109 cfu/g Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium animalis subs lactis, respectively.
    Conclusion
    Consumption of the drinking yoghurts containing probiotic bacteria increased the Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium animalis, subspecies lactis, contents of the feces and encapsulation process improved stability of probiotic bacteria.
    Keywords: Fecal analysis, Probiotic bacteria, Drinking yoghurt, Encapsulation
  • Mehdi Golchin , Mohadeseh Nakhaei, Moghadam, D.V.M., Saeid Reza Nourollahi, Fard Page 602
    Background and Aims
    Toxoplasma gondii is an obligate, intracellular parasite, which is widely spread in the world. The parasite is able to infect all warm-blooded hosts including humans and farm animals. The infection in humans often occurs after the ingestion of raw or undercooked meat containing tissue cysts. Several methods have been applied to detect this parasite in contaminated foods. Recombinant antibodies are new generation of monoclonal antibodies, which are isolated via phage display technology from immune or non-immune phage libraries against target antigens. These antibodies are used for diagnosis of many different antigens and therapeutics proposes. The object of the present study was to isolate recombinant monoclonal antibodies against this important parasite.
    Methods
    The purified Toxoplasma gondii surface antigen, P30, was coated to immunotubes and used as a target for selection of antibodies from the Tomlinson I and J phage display libraries of single-chain fragment variable (scFv) antibodies. Clones that were able to recognize antigen were isolated in three rounds of binding, elution and amplification. The specificity of scFv antibodies chosen from the resulting panel, were confirmed using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), dot blotting and western blotting methods.
    Results
    Recombinant antibodies capable of recognizing P30 antigen were isolated with high affinity; and their specificity was approved.
    Conclusion
    Isolated soluble single chain antibodies are good candidates to apply as monoclonal recombinant antibodies in diagnostic kits for detection of Toxoplasma gondii in contaminated samples.
    Keywords: Recombinant antibody, Toxoplasma gondii, Single, chain fragment variable (scFv), P30
  • Soolmaz Soleimani, Morteza Yousefzadi, Soheila Moein, Narges Amrollahi, Bioki Page 614
    Background and Aims

    Sea urchin immune responses are directly exposed to potentially pathogenic microorganisms and develop defence responses mainly based on immunocytes and humoral factors contained in the coelomic fluid. In addition, the polyhydroxylated 1, 4-naphthoquinone pigments are found to possess excellent antimicrobial, antialgal and antioxidant activities. The present research aimed to study the bioactive potentials (antioxidant, antibacterial and cytotoxic) of coelomic fluid and pigments shells and spines of sea urchin, Echinodermata mathaei species.

    Methods

    The coelomic fluid and pigments shell and spine of sea urchin were isolated using buffered mode and hydrogen chloride (HCl), respectively. Then, antioxidant [reducing power, DPPH radical (1, 1-diphenyl 2-picryhydrazyl) scavenging, and total antioxidant capacity), antibacterial (minimum inhibitory concentration or MIC) and cytotoxic potentials were evaluated.

    Results

    The free cells of the coelomic fluid had the highest activity in the all antioxidant methods, and the coelomocyte lysate had the highest antibacterial activity. All the differences were significant at the level of P < 0.05.

    Conclusion

    The result of this research indicated that coelomic fluid and pigments shell and spine of sea urchin, Echinodermata mathaei species, have potent antioxidant activity and the ability for scavenging cytotoxic effects. This suggests that sea urchin shells and spines, most of which are discarded as waste after removal of gonads, would be a new bioresource for natural antioxidants.

    Keywords: Antioxidant, Antibacterial, Cytotoxic, Sea urchin, Echinometra mathaei
  • Alisha Akya , Somayeh Jafari , Kamal Ahmadi , Azam Elahi Page 629
    Background and Aims
    The inappropriate use of antibiotics has led to antibiotic resistance in microorganisms of Enterobacteriaceae family, especially in carbapenems. The aim of this study was to identify the carbapenemase producing Citrobacter frundii and Citrobacter koseri isolated from clinical specimens.
    Methods
    One hundred Citrobacter isolates from various patient samples in Imam Reza Hospital, Kermanshah, Iran, were identified using the microbiologic differential tests and API-E20 Kit. After antibiotic susceptibility testing with disc, the isolates resisted to carbapenems were screened using MHT (Modified Hodge Test) for the presence of carbapenemases. Then, carbapenemase genes coded Verona integrin-encoded metallo-beta-lactamase (VIM), Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC), Imipenemase (IMP), New Delhi metallo-beta-lactamase-1 (NDM) were tested using specific primers via polymerase chain reaction (PCR) method.
    Results
    From 100 isolates, 11 cases were carbapenem resistant. In the phenotypic screening test, 2 isolates were positive. PCR on isolates resistant to carbapenams confirmed VIM gene in 5 isolates: 3 (3.9%) of Citrobacter frundii and 2 (15.4%) of Citrobacter koseri. But the genes of blaKPC, blaVIM, blaIMP and blaNDM were not found in isolates. The highest and lowest antibiotic susceptibility were for meropenem (93%) and cefazolin (1%), respectively.
    Conclusion
    It seems that the prevalence of carbapenemase genes in Citrobacter kosari and Citrobacter frundii was low in Kermanshah; however, VIM gene in these two species is probably more prevalent. This may suggest that most genes have not been high prevalent in this area yet. But, there may be other genes for resistance to carbapenems in our area which need further investigations. The results indicate that carbapenems are still effective antibiotics against Citrobacter species.
    Keywords: Carbapenemases, Citrobacter frundii, Citrobacter koseri
  • Hassan Boskabadi, Maryam Zakerihamidi Page 639
    Background and Aims

    Detection of maternal risk factors associated with neonatal mortality helps to identify high-risk infants and prevent neonatal death. It can also contribute to the design more effective prenatal care. This study was performed aiming to evaluate the maternal risk factors associated with mortality in preterm infants in Mashhad Ghaem Hospital, Iran, during 2009-2014.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 335 dead infants (23 to 40 weeks of gestation). The infants were divided into two groups, according to the history of maternal risk factors: 185 cases (55.20%) with a previous history of normal pregnancy and 150 infants (44.80%) with a history of maternal risk factors. The researcher-made questionnaire containing maternal information, neonatal characteristics, and maternal risk factors was completed. The causes of infant's death were confirmed by the hospital mortality technical committee. Data were analyzed using t and chi-square test via SPSS19.5 software. P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was a statistically significant difference between the two groups in terms of age, weight, height, head circumference, length of hospital stay, being a twin, gestational age, maternal age, and mode of delivery (P < 0.05 for all). There was history of maternal risk factors in 45% of cases. The most common maternal disease was preeclampsia (14%). Asphyxia in infants with previous history of maternal risk factors, and congenital anomalies in infants with normal pregnancy, were the most common causes of death.

    Conclusion

    As the results indicated, maternal risk factors including preeclampsia, diabetes and placental abruption were involved in neonatal mortality. Maternal risk factors were identified in about half of the infants, who had died within the first week after the birth. Therefore, when these factors are identified during pregnancy, caring of infants during the first week after delivery is recommended.

    Keywords: Congenital abnormalities, Infant death, Pregnancy complications, Diabetes mellitus, Preeclampsia
  • Fatemeh Kamiabi , Farahnaz Torkestani , Mehrandokht Abedini , Saiedeh Haji, Maghsoudi , Azam Rastegari , Saiedeh Hejazi , Mohammad Reza Baneshi , Ali Akbar Haghdoost Page 650
    Background and Aims
    Maternal mortality is a tragedy which threatens human life. It is an indicator of women?s health and development of society as well. Therefore, prevention of maternal deaths is one of the main goals in many countries, including Iran. The aim of this study was to review and analyze the recorded data on maternal mortality in the country, in order to improve the management of maternal mortality.
    Methods
    In this ecological study, the data related to the maternal mortality during the years 2007-2010 were obtained from the Health unit at the Iranian Ministry of Health and Medical Education. Data were analyzed according to the number of births during the studied period and the country indices using univariate and multivariate analysis methodologies.
    Results
    The maternal mortality ratio (MMR) in the studied years was calculated by 22.3 per 100,000 of live births which showed the average reduction of 0.41 in every 100,000 births annually in the whole country. The highest value was reported in Sistan and Baluchistan province (48.6) and the lowest in Cheharmehal and Bakhtyari province (9.6). In Iran, the maternal mortality was relatively high in the age groups under the 15 (50.2 in every 100,000 child births) and over the 35 years (61.3 in every 100000 child births). The analysis related to the different provinces indicated that there was a significant reverse relationship between the maternal mortality ratio and variables of net attendance of girls in secondary schools, men and women literacy, access to improved water and sanitation, as well as antenatal and delivery care. Likewise, there was a significant positive relationship between the maternal mortality ratio and births in the house assisted by unskilled health personnel.
    Conclusion
    This study showed the association between the health and social variables with maternal mortality ratio in Iran at an ecologic level. In order to reduce maternal mortality, more efforts seem to be essential to develop the various provinces, particularly poor areas.
    Keywords: Maternal mortality, Iran, Ecological study
  • Seyed Mostafa Seyed, Askari, Amin Beigzadeh, Mahboobeh Mohammadpoor, Ravari Page 669
    Background and Aims

    Today, an important challenge of the Blood Transfusion Organization is the preparation, distribution, and monitoring of the appropriate use of blood and blood products. Therefore, estimation of the prevalence of transfusion transmitted infections (TTIs) and efficiency of appropriate screening methods is essential. The purpose of the present study was the determination of the prevalence of human immunodeficiency virus (HIV+), hepatitis B virus (HBs+), and hepatitis C virus (HCV+) infections and the efficiency of screening methods.

    Methods

    This retrospective, cross-sectional study was performed during the years 2009 to 2013 (a 5-year period). Tests were performed on blood samples in terms of HIV, HBV, and HCV infections. Information on the individuals with positive test results was extracted from Blood Transfusion Organization of Kerman Province, Iran. Then, data (demographic and infections) analysis was conducted using SPSS software and chi-square test.

    Results

    Among the 360,722 donors to the Blood Transfusion Organization of Kerman Province within the 5-year period, 1140 patients were found to be HIV, HBs, and HCV positive. Considering the 95% confidence interval, the prevalence of HIV+, HBs+, and HCV+ were 0.003, 0.200, and 0.080 percent, respectively. In this study, the highest incidence was observed in patients older than 35 years (51.1%), married patients (78.2%), men (92.1%), patients without a diploma (47.5%), and first-time donors (93.5%).

    Conclusion

    The overall prevalence of TTIs among blood donors of Kerman Province was 0.3%. This indicates that the prevalence of TTIs is very low which highlights accurate screening before donation. It should also be noted that advanced and up to date tests based on the World Health Organization (WHO) guidelines also play a pivotal role in this regard. Finally, the healthiest people in terms of donating healthy blood were regular donors with a prevalence of 2.3%.

    Keywords: Prevalence, Human immunodeficiency virus (HIV), Hepatitis B virus (HBV), Hepatitis C virus (HCV), Blood donation
  • Roghayeh Ataie, Moghanloo Vahid Ataie, Moghanloo Malihe Pishvaei Page 677
    Background and Aims
    Generalized anxiety disorder (GAD) can be affected by different emotional, cognitive, and natural factors. The purpose of this study was to predict GAD based on emotion regulation deficits, thought-action fusion, and behavioral inhibition.
    Methods
    This was a correlational study. The study sample was comprised of 135 patients with GAD selected from among patients who were referred to psychiatric clinics and centers in Tabriz, Iran, using convenient sampling method. The data collection tool consisted of cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ), thought fusion instrument (TFI), Beck Anxiety Inventory (BDI), retrospective and adults measures of behavioral inhibition (RMBI, AMBI), and the 20-item Toronto Alexithymia Scale (TAS-20). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis method.
    Results
    Difficulty in describing and identifying emotions, maladaptive emotion regulation strategies, thought-action fusion, and childhood behavioral inhibition had significant relationships with GAD (P < 0.010). Moreover, stepwise regression analysis showed that difficulty in identifying emotions, maladaptive emotion regulation, thought-action fusion, and childhood behavioral inhibition were the best predictors for GAD, respectively.
    Conclusion
    Considering the role of emotion regulation deficits, thought-action fusion, and childhood behavioral inhibition in GAD, these variables must be taken into account in the prevention and treatment programs for GAD.
    Keywords: Emotion regulation deficits, Thought, action fusion, Behavioral inhibition, Generalized anxiety disorder
  • Motahareh Nosratabadi , Masoud Bagheri , Masoud Fazilatpour Page 690
    Background and Aims
    There is a high prevalence of burnout in modern societies and it encompasses all aspects of life. Thus, this study investigated the effects of personality dimensions and attribution styles variables on the dependent variable of job burnout with the mediating role of resiliency in surgeons in Kerman, Iran.
    Methods
    The target population consisted of 127 surgeons of whom 90 surgeons were selected through census random technique and were interviewed. Data collection tools included the NEO personality dimensions with 60 items, Seligman Adult Attributional Styles with 48 items, Connor-Davidson Resilience Scale with 20 items, and Maslach Burnout Inventory with 26 items.
    Results
    Finding of path modeling showed that the conceptual model of the study had a suitable fit. Thus, optimistic attribution style had a significant direct positive effect on resiliency. In addition, pessimistic attribution style had a significant direct negative effect on resiliency. Resiliency had a significant direct positive effect on the frequency of personal inadequacy. Moreover, optimistic and pessimistic attribution styles had a significant indirect positive effect on the frequency of personal inadequacy through the mediating role of resiliency.
    Conclusion
    Optimistic and pessimistic attribution styles were recognized as the most important variable predicting the frequency of personal inadequacy of surgeons through the variable of resiliency.
    Keywords: Dimensions of personality, Style attribution, Job burnout, Resiliency, Surgeons, Iran
  • Masoumeh Rezazadeh Farideh Nazarzadeh Hamid Reza Aghamohammadian, Shaarbaf , Hossein Karshki Page 705
    Background and Aims
    The purpose of this study was investigating the relationship of sensation seeking and self-regulation in delinquent and normal adolescent boys.
    Methods
    In this descriptive-correlation study, 80 delinquent adolescent boys who were habitant in Mashhad Training and Improvement Association, Mashhad, Iran, were selected via random simple sampling method; and 80 normal male students of Mashhad high schools were selected using cluster sampling method. Self-regulation questionnaire (SRQ) and Alizadeh sensation seeking index (ASSI) were completed by each of them. ANOVA and t tests were used to analyze the data.
    Results
    There was a significant negative correlation between the self-regulation and the sensation seeking in both groups. In addition, the implementation component in the criminal group, and the measurement component in the normal group showed significant reverse correlation with sensation seeking.
    Conclusion
    Self-regulation could be used as a factor for controlling or changing sensation seeking in delinquent adolescent boys.
    Keywords: Self, regulation, Sensation seeking, Adolescent boys, Delinquency
  • Sayed Hassan Eftekhar, Vaghefi, Parviz Raygan, Fatemeh Shikh, Bahaie, Zahra Abdi Maryam Naderi, Masoud Shahsavaripoor Page 717
    Background and Aims

    The orbital cavity is an important anatomic structure in the face. It is in close connection with the skull, paranasal sinuses, and the nose. Precise knowledge of the orbital cavity dimensions can be helpful in the diagnosis and treatment of diseases associated with the orbital cavity. Due to the lack of adequate research on orbital size in Iran and the city of Kerman, the aim of this study was to evaluate the proportions of the orbital fossa of women and men in Kerman.

    Methods

    In the present study, a sliding caliper and a compassed caliper were used for the measurement of variables. The variables included orbital width, orbital height, and inter-orbital distance. The variables were measured in 2000 subjects in the age range of 20-30 years.

    Results

    The mean orbital height and width in men was 35.8 and 41.6 mm, respectively. The mean orbital height and width in women were 23 mm and 33.1 mm, respectively. In addition, the mean inter-orbital distance in men and women was 31.9 mm and 24.1 mm, respectively.

    Conclusion

    In this study, the statistical analysis of the variables showed no significant difference in orbital height, width and inter-orbital distance between men and women.

    Keywords: Anthropometry, Orbital fossa, Measurement