فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال هشتم شماره 4 (آبان 1394)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال هشتم شماره 4 (آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کبری امیدفر* صفحات 1-11
    آزمایشگاه های تشخیص پزشکی، به عنوان یکی از ارائه دهندگان خدمات سلامت، در قبال نفس و جان گیرندگان خدمات (بیماران/ مراجعین) مسئولیتی ویژه دارند. با افزایش روز افزون تعداد و تنوع تستهای آزمایشگاهی در سالهای اخیر، نقش و جایگاه علوم آزمایشگاهی درشناسایی و ارزیابی علل ایجاد بیماری ها اهمیت بیشتری پیدا کرده است.انجام آزمایشهای پزشکی در کمال صحت، دقت، سرعت، وبا استفاده از روش های روز دنیا و هم چنین توجه به حفظ حقوق، رعایت امانت و کرامت انسانی گیرندگان خدمات از جمله اولویت ها و ضرورتهایی است که به موازات استقرار سیستمهای مدیریت کیفیت، می تواند تاثیر بسزایی در افزایش رضایتمندی مراجعین داشته باشد و از ویژگی های یک آزمایشگاه مطلوب به حساب می آید. در هر بعدی از اخلاق پزشکی، انجام دادن کار خوب و عدم انجام کار بد یک اصل مسلم است. در طب آزمایشگاه نیز همانند سطوح دیگر علوم پزشکی،پرسش های اخلاقی بسیاری وجود دارند که با پیشرفت تستهای تشخیصی و مولکولی افزایش پیدا می کنند. متخصصان آزمایشگاه، روزانه با چالش هایی مانند محرمانه بودن اطلاعات بیمار، وهم چنین مسائل مربوط به اخلاق در پژوهش، اخلاق حرفه ای و اخلاق کسب و کار روبه رو هستند.این مطالعه مروری،با گردآوری مباحث حائز اهمیت و رایج در حوزه ی اخلاق پزشکی در آزمایشگاه تشخیص طبی از منابع معتبر سعی در ارتقااطلاعات فعالان این حرفه داشته است، به این هدف که با به کارگیری این مطالب بتوان در ارائه خدمات بهتر آزمایشگاهی گامهای موثرتری برداشت.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، آزمایشگاه تشخیص بالینی، حقوق بیمار
  • سودابه جولایی، محمدعلی چراغی، فاطمه حاجی بابایی* صفحات 12-20
    کمیته های اخلاق یکی از ضروری ترین کمیته های بیمارستانی هستند که برای بهبود کیفیت ارائه ی خدمات از اهمیت ویژه ای برخوردارند. کمیته های اخلاق بیمارستانی مسوول بررسی اخلاقی روند ارائه ی خدمات در بیمارستان ها هستند و به منظور اطمینان از تصمیم گیری های شایسته ی بالینی و کمک به بیماران و حرفه های مراقبت سلامتی طراحی شده اند. مقاله ی حاضر بخشی از یک مطالعه ی مروری جامع است که با هدف ارائه ی تصویری از اهمیت، ضرورت تشکیل، ساختار و عملکرد کمیته های اخلاق بیمارستانی، در دنیا تدوین شده و با جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی، بدون محدودیت زمانی، در سال 94-1393 انجام شده است. در جست وجوی منابع انگلیسی زبان، کلیدواژه های Hospital ethics committee، Healthcare ethics committee، Clinical ethics committee، Institutional ethics committee و در جست وجوی منابع فارسی زبان، کلیدواژه های کمیته ی اخلاق بیمارستانی، کمیته ی اخلاق بالینی و کمیته ی اخلاق موسسه ای مورد استفاده قرار گرفت. در مجموع، 98 مقاله به دست آمد که از بین آن ها 35 مقاله که منطبق با اهداف مطالعه ی حاضر بودند مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ها در سه بخش اصلی ضرورت تشکیل، ساختار و عملکرد کمیته ی اخلاق بیمارستانی طبقه بندی شد. از آن جا که در کشور ایران، فعالیت های کمیته های اخلاق بیمارستانی هنوز به طور روشن تبیین نشده و مطالعه ای نیز در این زمینه صورت نگرفته است، یافته های این مطالعه ی مروری می تواند به سیاست گزاران جهت تشکیل، فعال سازی و نظارت بر کمیته ی اخلاق بیمارستانی کمک کند.
    کلیدواژگان: کمیته ی اخلاق بیمارستانی، اخلاق بالینی، اخلاق پزشکی
  • لیلا نیکویی نژاد *، شمس الله سراج صفحات 21-36
    همسان سازی به ویژه همسان سازی انسانی از جدیدترین و پیشرفته ترین فناوری های بشر امروز در زمینه ی علوم پزشکی و ژنتیک است که به «بحث قرن» معروف شده است. موفقیت دانشمندان در به کارگیری این تکنولوژی بر روی حیوانات متعدد، نگرانی های زیادی برای اندیشمندان برجسته ی حوزه های علوم مختلف به دنبال داشته است.
    صدمات فیزیکی ناشی از دستکاری تخمدان زنان، هسته و جنین، و نیز امکان آسیب های روحی و روانی، بیماری های ناعلاج و پیری زودرس و سلب اختیار و اراده ی انسان، نقض کرامت انسانی و تعارض با ادیان و جهان بینی از جمله نگرانی هایی است که پژوهش در این باب را ضرورت می بخشد. نگریستن به این پیامدها از منظر فلسفی که پژوهنده را از سطح به عمق و از شاخ و برگ ها به ریشه رهنمون می سازد، می تواند به این نگرانی ها سمت و سوی دیگری ببخشد یا این که به محل نزاع میان دانشمندان علوم طبیعی و علوم انسانی در مورد این فناوری پرتو افکند؛ به ویژه آن که آبشخور چنین کاوشی برخاسته از سنت سترگ فلسفی اسلامی - ایرانی باشد. در جستار حاضر، با استفاده از روش تحلیلی - کتابخانه ای آموزه های انسان شناختی فلسفه ی صدرایی از حیث وجودشناسی و معرفت شناختی مورد بررسی قرار گرفته است. سپس نسبت میان پیامد های به کارگیری فناوری مذکور با این آموزه ها مورد تحلیل و سنجش قرار گرفته است. به نظر می رسد مبانی انسان شناختی مفروض یا مخفی داشته شده در پس این نوع از فناوری، اعم از درمانی و تولیدمثلی با مبانی برخاسته از انسان شناسی صدرایی نامتعارض است.
    کلیدواژگان: فناوری همسان سازی انسانی، وجودشناختی، حکمت متعالیه
  • فاطمه پولادی، فروزان آتش زاده شوریده *، عباس عباس زاده، اعظم مسلمی صفحات 37-45
    دیسترس های اخلاقی با پیامدهایی نظیر احساس ناکامی و گناه، احساس فرسودگی، احساس عدم امنیت، ترس، دلسردی و افسردگی در پرستاران همراه است که می توانند بر شخصیت و عملکرد حرفه ای آنان تاثیر بگذارند. فرسودگی شغلی پرستاران عوارض زیادی در خانواده، زندگی فردی و اجتماعی پرستاران و سازمان برجای می گذارد که از مهم ترین آن ها می توان ترک خدمت، تغییرشغل، تاخیرهای متوالی و کاهش کیفیت مراقبت پرستاری را نام برد.
    هدف از این مطالعه تعیین همبستگی دیسترس اخلاقی با فرسودگی شغلی است. این پژوهش، مطالعه ای توصیفی همبستگی است. در این مطالعه 224 پرستار با روش نمونه گیری سهمیه ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های ویژگی های جمعیت شناختی، مقیاس دیسترس اخلاقی و سیاهه ی فرسودگی شغلی Copenhagen گردآوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و ضریب همبستگی Spearman مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در پژوهش حاضر، میانگین نمره ی دیسترس اخلاقی واحدهای پژوهش 1/31، میانگین نمره ی فرسودگی شخصی 55/97، میانگین نمره ی فرسودگی مرتبط با کار 35/ 55 و میانگین نمره ی فرسودگی مرتبط با مددجو 51/28 بود. نتایج این پژوهش نشان داد که دیسترس اخلاقی و تمامی ابعاد آن با فرسودگی شخصی، فرسودگی مرتبط با کار و فرسودگی مرتبط با مددجو ارتباط مثبت و معنی دار آماری دارد (P<0.001) اما همبستگی پایین است. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود شرایط و زمینه های ایجادکننده ی دیسترس اخلاقی و فرسودگی شغلی کاهش یابد تا رضایت شغلی و کیفیت خدمات پرستاری ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • حسین درگاهی *، گلسا شهام صفحات 46-57
    تمرکز بر روی ارتقای تعهد کارکنان یکی از روش های مدیریت نرم در سازمان هاست تا بدین وسیله عملکرد و کارایی خود را افزایش دهند. از سوی دیگر، هرچه کارکنان از رفتارهای غیر اخلاقی بیش تر بدانند و به آن عمل کنند کم تر به تعهدات شغلی خود پایبند خواهند بود. در این پژوهش، هدف آن است تا ارتباط بین تعهد کارکنان با میزان تمایل آن ها به بروز رفتارهای غیر اخلاقی در واحدهای ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران تعیین شود.
    این مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 93-92 بر روی کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و متناسب با تعداد کارکنان در هر یک از حوزه های ستادی دانشگاه به تعداد 150 نفر تعیین شد و سپس به صورت طبقه ای و با تخصیص مناسب تعداد کارکنان در هر یک از حوزه ها به دست آمد. ابزار پژوهش در این مطالعه پرسشنامه ی محقق ساخته ی رفتار غیراخلاقی و پرسشنامه ی تعهد شغلی Allen & Mayer بود که پس از ترجمه ی متون، روایی و پایایی آن ها به تایید رسید و میزان پاسخ دهی برابر 85 درصد به دست آمد. جهت تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSS ویرایش 19 استفاده شد، و نتایج توصیفی در قالب جدول، میانگین و درصد ارائه شد و به منظور دستیابی به نتایج تحلیلی از آزمون One Sample T-Test، K2 و Parson بهره برداری لازم به عمل آمد.
    میانگین تعهد کارکنان برابر 62/32 بود که نشان داد در حد متوسط قرار دارد. هم چنین، اکثر قریب به اتفاق کارکنان تمایل به بروز رفتار غیر اخلاقی نداشتند. بین تعهد شغلی کارکنان با ردیف سازمانی آن ها ارتباط معنی دار دیده شد (P=0.015). علاوه بر این، بین تعهد شغلی کارکنان در کار و ابعاد آن نیز با بروز رفتار غیراخلاقی و غیرضروری آن ها ارتباط معنی داری دیده نشد. تعهد شغلی کارکنان واحدهای ستادی دانشگاه تحت تاثیر تمایل به بروز رفتارهای غیر اخلاقی نیز قرار ندارد. بنابراین، تعهد شغلی کارکنان می تواند تحت تاثیر دیگر عوامل سازمانی مانند اخلاق مدیران و رعایت عدالت سازمانی توسط سرپرستان و دیگر عوامل قرار داشته باشد که باید در پژوهش های بعدی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، رفتار غیراخلاقی، تعهد گریزی
  • مریم زاهدی، امید آسمانی *، حسین محمودیان صفحات 58-71
    در سال های اخیر آمار سزارین در کشور افزایش چشم گیری داشته است. تیم درمان به خصوص پزشکان متخصص به عنوان قشری فرهیخته و مورد مشورت عموم جامعه، می تواند نقش موثری در کنترل منطقی آمار سزارین داشته باشد؛ این کنترل از نظر پزشکی، اقتصادی، ارتباط پزشک-بیمار و... بار و ارزش اخلاقی دارد. در این راستا، در این مطالعه سعی شده است به تعیین آگاهی و نگرش دستیاران پزشکی نسبت به انجام سزارین انتخابی در مقایسه با زایمان طبیعی جهت تبیین میزان انطباق نگرش دستیاران با سیاست وزارت بهداشت پرداخته شود.
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، دستیاران رشته های ماژور دانشکده ی پزشکی شیراز (داخلی، جراحی، زنان و زایمان، اطفال) توسط پرسشنامه ای محقق ساخته، مورد مصاحبه قرار گرفتند؛ روایی صوری، محتوا و پایایی پرسشنامه بررسی و تایید شد. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    ضریب آلفای کرونباخ 0/77 بود. 108 دستیار با میانگین سنی 32/89 در مطالعه شرکت داشتند، 53 نفر دارای سابقه ی حداقل یک بار زایمان خود یا همسرشان با میانگین رضایت 9/5 و 6/3 از 10 برای زایمان طبیعی و سزارین بودند. میانگین امتیاز سوالات آگاهی 3/5، نگرش 3/6 و عملکرد 3/3 از 5 بود. ارتباط متغیر جنسیت با بعد آگاهی و متغیر رشته ی تخصصی با ابعاد سه گانه و نوع زایمان با دو بعد نگرش و عملکرد معنی دار بود. به نظر 34/3 درصد از دستیاران، «اجباری کردن آموزش همگانی مادران باردار» اولویت اول در کاهش آمار سزارین بود که با بعد آگاهی نیز ارتباط معنی دار داشت. آموزش موثر مادران در دوران بارداری از راهکارهای اصلی کاهش آمار سزارین است. با توجه به نقش و تاثیر اجتماعی آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان متخصص در انتخاب نوع زایمان توسط مادران باردار، ارتقای برنامه های آموزشی دوره ی تخصصی در راستای تحقق سیاست های جدید وزارت بهداشت، در جهت کاهش آمار سزارین ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: سزارین انتخابی، زایمان طبیعی، نگرش، دستیار پزشکی
  • ملیحه کدیور، مرجان مردانی حموله *، نسرین نژادسروری، محمد قرگزلو صفحات 72-80
    نقص ایمنی توام شدید یک نشانگان نقص ایمنی اولیه و ارثی است که با نقص شدید لنفوسیت های T و نقص متغیر در شمار لنفوسیت های B، نمایان می شود. هدف این مطالعه، ارزیابی جنبه های اخلاقی در مدیریت بالینی کودکان مبتلا به نقایص ایمنی ترکیبی شدید بود. مطالعه ی حاضر بر اساس نمونه ای واقعی در گراند راند ماهانه ی اخلاق پزشکی مرکز طبی کودکان تهران انجام شد. نمونه ی معرفی شده، یک شیرخوار پسر با تشخیص نقص ایمنی توام شدید بود. کودک 6 ماهه، سابقه ی عفونت های مکرر از اوایل شیرخوارگی و بستری های مکرر در بیمارستان داشت. والدین او منسوب و از سطح پایین اجتماعی - اقتصادی جامعه بودند. وی فرزند چهارم خانواده بود که فرزند اول و دوم خانواده، دختر و سالم بودند. فرزند سوم خانواده پسری بود که با عفونت های گسترده در پی واکسیناسیون در بدو تولد دچار مشکلات پیاپی شده و در نهایت فوت کرده بود. از سوی پزشک معالج، مساله ی پیوند مغز استخوان برای کودک معرفی شده مطرح شد، اما همسایه ی کودک به والدین او، توصیه جهت مراجعه به فرد دعاگویی که بسیاری از او شفا گرفته اند، کرده است.
    درمان به موقع مبتلایان به نقایص ایمنی توام شدید، باعث کاهش عوارض و بهبود کیفیت زندگی بیمار می شود. در این چارچوب انجام غربالگری و ارزیابی های زودهنگام نوزادان، توجیه اخلاقی پیدا می کند. در عین حال، باید به جوانب اخلاقی موضوع، مانند بی توجهی به معیارهای علمی ضرورت انجام تست، تحمیل هزینه های غیرمعقول به خانواده ی کودک، عدم ارائه ی اطلاعات کافی و قابل درک به خانواده ی کودک و نادیده گرفتن رضایت آنان به انجام تست و ارائه ی درمان، عدم دسترسی عادلانه به امکانات تشخیصی و درمانی و عدم توجه به خودمختاری کودک عنایت داشت. با این وجود، کارکنان عرصه ی سلامت می توانند در موارد خاص، خدمات درمانی و مراقبتی خود را با رویکردی اخلاقی و حمایتی و با در نظر داشتن تمام ابعاد جسمی و روانی برای مبتلایان به نقایص ایمنی و خانواده های آنان اجرا کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق، نقص ایمنی ترکیبی شدید، کودک
  • بررسی دیدگاه بیماران در باره ی رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری در بیمارستان امام حسین(ع) شاهرود در سال 1394
    بهزاد فروتن، موسی ابوالحسنی، سجاد صالحی پور، عدنان کریمی، فریبا دهقانی زاده، نسترن رضوانی، محمد سلطانی بلداجی صفحات 81-90

    اخلاق در همه ی مشاغل ضروری است اما در حرفه ی پرستاری ضرورت بیش تری دارد، چراکه رفتار معنوی و توام با مسوولیت پرستاران با بیماران نقش موثری در بهبود و بازگشت سلامتی آنان دارد؛ بنابراین، حرفه ی پرستاری پایه ی اخلاقی دارد و رعایت اخلاق حرفه ای در عملکردهای پرستاری از سایر موارد مراقبت حساس تر و مهم تر است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین دیدگاه بیماران درباره ی میزان رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری در بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفت.
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی تحلیلی است که در آن 575 بیمار بخش های مختلف بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی 22 سوالی محقق ساخته بود که رعایت اخلاق حرفه ای عملکرد پرستاران را در سه بعد مسوولیت پذیری، ارتقاء کیفیت مراقبت و احترام به بیمار بررسی کرد. با  استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 20 تجزیه و تحلیل نتایج انجام گرفت.
    نتایج نشان داد که میانگین سنی نمونه ها (03/19±) 32/51 بود، هم چنین،  299 نفر (52 درصد) شرکت کنندگان مذکر و میانگین مجموع امتیازات اخلاق حرفه ای (74/2±)38/18 به دست آمد. هم چنین،  بین سن و رعایت اخلاق حرفه ای نیز رابطه ی آماری معنی دار بود (P=0.006).
    بر اساس دیدگاه بیماران میزان رعایت اخلاق حرفه ای توسط پرستاران نسبتا مطلوب و مطلوب ارزیابی شد. لذا پیشنهاد می شود برنامهریزان آموزش پرستاری با استفاده از شیوه های آموزشی متنوع و استفاده از اساتید  اخلاق پرستاری یادگیری اصول اخلاقی در حرفه ی پرستاری را ماندگارتر کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق، بیماران، پرستاران، اخلاق حرفه ای
|
  • Kobra Omidfar* Pages 1-11
    Medical laboratory is one of the health service providers that intensely responsible for the life of patient / client. With an increase in the number and variety of laboratory tests in recent years، the role of laboratory science in identifying and assessing the cause of disease has been more recognized. Performing the laboratory tests with the utmost accuracy، precision and speed using up to date methods as well as protecting the rights، integrity and respecting human dignity and also the establishment of priorities and the requisites for quality management systems can have a significant impact on patient satisfaction and quality which are the characteristics of a good medical laboratory. The principle concept of doing good and not doing bad is the essence of every code of medical ethics. Therefore، in laboratory medicine like other areas of medical sciences، there are ethical questions that have become more complex with the development of diagnostic tests. Medical laboratory practitioners usually deal with issues of confidentiality of patient information، as well as issues related to research ethics، professional ethics and business ethics. This study has collected important and common topics of medical ethics in laboratory medicine which leads to increase readers’ and practitioners’ information in this field. It is hoped that such information could be effective and practical to improve the laboratorial services for patients.
    Keywords: medical ethics, clinical diagnostic laboratory, patient rights
  • Soodabeh Joolaee, Mohammad Ali Cheraghi, Fatemeh Hajibabaee* Pages 12-20
    In order to improve service quality, there are various committees in hospitals including ethics committees, which may be among the most important and necessary establishments within the health care system. Hospital ethics committees are designed to ensure proper clinical decision-making and are responsible for monitoring the ethical provision of services in hospitals. They also aim to assist patients and health care professionals without interfering in the physician-patient relationship. This article was part of a comprehensive review study performed in 2014 and 2015 by searching database not restricted to any particular period of time. The keywords used to search the sources available in English included “hospital ethics committee”, “healthcare ethics committee”, “clinical ethics committee”, and “institutional ethics committee”. Since ethical counseling is one of the main tasks of hospital ethics committees, their existence in hospitals appears to be essential. There have been few studies on the functions of hospital ethics committees in Iran, and it seems necessary to investigate the activities of these committees in the country. Moreover, it is recommended that the Ministry of Health and Medical Education take more serious actions to establish and monitor ethics committees in hospitals throughout the country.
    Keywords: ethical committee, hospital, clinical
  • Laila Nikooienejad *, Shamsollah Seraj Pages 21-36
    Human cloning is among the newest and most advanced technologies in the field of medical sciences and genetics, and has been a popular topic of discussion throughout the 21st century. The success of scientists in the use of this technology on animals has caused great concern for outstanding thinkers of various fields.Some issues that necessitate research on this subject include: physical injuries caused by manipulation of ovaries, the cell nucleus, and the embryo; the possibility of mental and emotional damage, and premature aging; potential threats to human will and discretion; a violation of human dignity; and conflicts with religions and world-views.A philosophical outlook on these issues can guide the researcher from the surface to the root of the problem and redirect such concerns, and at the same time shed light on the existing disputes between scholars of natural sciences and humanities regarding the cloning technology. This will be especially true if such an outlook is based on a tradition as rich as the Iranian Islamic philosophy. The present article uses analytical library research to investigate the anthropological teachings of Sadraian philosophy from the ontological and epistemological point of view. The article then proceeds to examine the outcomes and consequences of the cloning technology according to this doctrine.It seems that the anthropological principles embedded in or hidden behind therapeutic or reproductive cloning technology are not in conflict with Sadraian anthropology.
    Keywords: human cloning technology, Sadraian anthropology, embryo, transcendental wisdom
  • Fateme Poladi, Foroozan Atashzade *, Abaas Abaaszade, Azam Moslemi Pages 37-45
    Moral distress is a phenomenon that can result in feelings of disappointment, guilt, depression, insecurity, fear, discouragement, and depression in nurses, and can affect their personality and professional performance. Burnout in nurses could cause various complications in their families, personal and social lives, and organizations. The aim of the present study was to determinate the correlation between moral distress and burnout in nurses.This was a correlative descriptive study conducted on 224 nurses selected by stratified randomized sampling. Data were collected through a demographic characteristics questionnaire Corley’s Moral Distress Scale and the Copenhagen Burnout Inventory. Data analysis was performed by SPSS 20 software and Spearman correlation tests.In this study, mean of moral distress score, mean of personal burnout score, score of work-related burnout, and mean of client-related burnout were 1.31, 55.97, 54.35 and 51.28 respectively. The findings showed a positive significant correlation (P<0.001) between moral distress and all of its dimensions, and personal burnout, work-related burnout, and client-related burnout, although the correlation was low.According to these findings, it is recommended to reduce the conditions and situations causing moral distress and burnout in order to promote job satisfaction and quality of nursing care.
    Keywords: moral distress, burnout, nurses
  • Hossein Dargahi *, Golsa Shaham Pages 46-57
    Emphasis on the organizational commitment of employees is a soft management technique to enhance performance and efficiency. This study aimed to determine the relationship between organizational commitment in the employees of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) and their tendency to display non-ethical behavior.This study was a descriptive analytical and cross-sectional research conducted on the headquarters employees of Tehran University of Medical Sciences during 2013 and 2014. A sample size of 150 employees was determined using the Cochran formula. Research tools consisted of a researcher-made questionnaire measuring non-ethical behavior, and Allen & Meyer’s Organizational Commitment Scale. The validity and reliability of both questionnaires were confirmed. The response rate was 85%. Data were collected using the SPSS software, and Pearson’s statistical methods were applied.The average organizational commitment of the employees in this study was 62.32, which is considered as moderate. It should be added that the majority of the employees did not demonstrate a tendency for non-ethical behavior.Although the average organizational commitment was not high in TUMS employees, it was not correlated to their non-ethical behavior tendency. It seems that the organizational commitment of TUMS employees is influenced by other factors such as supervisor and organizational ethics, which can be the subject of future studies.
    Keywords: organizational commitment, non, ethical behavior, Tehran University of Medical Sciences
  • Maryam Zahedi, Omid Asemani *, Hossein Mahmoodian Pages 58-71
    In recent years, there has been a significant increase in the rate of cesarean section in Iran. Physicians can have an active role in controlling this rate as they are truthfully consulted and followed by the general public. The Iranian Ministry of Health and Medical Education has also adopted new policies to control the national cesarean rate. The present study aims to determine the knowledge and attitude of medical residents towards elective cesarean section versus normal vaginal delivery (NVD) in 2015.In this cross-sectional study, residents of four major fields of specialty (obstetrics and gynecology, pediatrics, general surgery and internal medicine) were interviewed using a researcher-made questionnaire. The face and content validity and reliability of the instrument were determined, and data analysis was performed using SPSS version 21.The Cronbach’s alpha coefficient was 0.77. A total of 108 residents with the mean age of 32.89 participated in the study. Of this number, 53 reported at least one personal experience of childbirth (their own or that of their wives) with a satisfaction rate of 9.5 and 6.3 out of 10 for NVD and cesarean respectively. The mean score of the domains of "knowledge", "attitude" and "function" were 3.5, 3.6 and 3.3 (out of 5) respectively. There was a meaningful correlation between the variable of "sex" and the domain of "knowledge", "specialty" and all three domains, and "methods of delivery" and the two domains of "attitude" and "function". 34.3% of the residents chose "mandatory public education of pregnant women" as the first step to decrease the cesarean rate.It can be concluded that educating pregnant women should be the main strategy for decreasing the cesarean rate in Iran. Considering the significance of medical specialists’ "knowledge", "attitude" and "function” with regard to the method of delivery chosen by pregnant women, it is recommended to develop specialty educational programs in line with the policies of the Iranian Ministry of Health to decrease the cesarean rate.
    Keywords: elective cesarean, normal vaginal delivery, attitude, resident
  • Malihe Kadivar, Marjan Mardani Hamooleh *, Nasrin Nejadsarvari, Mohammad Gharagozlou Pages 72-80
    Severe combined immunodeficiency (SCID) is an inherited primary immunodeficiency syndrome characterized by a profound deficiency in T-lymphocytes and variable defects in the B-lymphocyte number. The present study aimed to evaluate the ethical aspects of the clinical management of children with SCID. This report is based on the case of a 6-month-old male infant with SCID diagnosis presented during the Medical Ethics Grand Rounds in the Children's Medical Center in Tehran, Iran.The patient had a positive history of recurrent infections and frequent hospitalization. His parents were consanguineous and came from a low socioeconomic level of the community. He was the fourth child of the family. The first and second children were healthy girls, while the third child was a boy with a history of numerous problems post vaccination who had eventually died of widespread infections. The physician had recommended bone marrow transplant, but the parents had been directed by a neighbor to visit a religious healer.Timely management of severe combined immunodeficiency can reduce complications and improve the patients’ quality of life. The need for early screening tests is therefore ethically justified, although ethical issues surrounding the subject should not be overlooked. Instances of these issues include: neglecting the scientific criteria necessary to conduct the tests; the economic burden imposed on the family of the child; failure to provide sufficient information to parents and ignoring their consent to conduct testing and treatment; lack of equitable access to diagnostic and treatment facilities; and lack of attention to the child’s autonomy. It should, however, be noted that in certain cases, healthcare providers could perform their management activities with an ethical and supportive approach, taking into account all physical and psychological needs of infants with severe combined immunodeficiency, as well as those of their families.
    Keywords: medical ethics, severe combined immunodeficiency (SCID), supportive services, family
  • Patients' views on observance of nursing ethics in Imam Hussein Hospital in Shahroud during 2015
    Behzad Foroutan, Moussa Abolhassani, Sajad Salehipour, Adnan Karimi, Fariba Dehghanizadeh, Nastran Rezvani, Mohammad Soltani Beldaji Pages 81-90

    Ethics is important in all professions, particularly in nursing, since morality and commitment in nurses can play a significant role in improving patients’ health and recovery. The nursing profession is therefore rooted in ethics, and the observance of nursing ethics is more important than other aspects of health care. This study aimed to determine patient's views on standards of professional ethics in nursing practice in Imam Hussain Hospital during 2015.
    This was a cross-sectional study conducted on 575 patients in different wards of Imam Hussein Hospital in Shahroud. Research instrument was a 22-item questionnaire designed by the researchers to evaluate nurses’ observance of professional ethics in the three dimensions of accountability, improvement of care quality, and respect for patients. Data analysis was performed using SPSS 20 software.
    The mean age of participants in this study was 51.32 (± 19.03), and 299 participants (52%) were male. The mean total score of professionalism was 18.38 (± 2.74), and the relationship between age and observance of professional ethics was statistically significant (P = 0.006).
    According to the subjects of this study, the nurses’ observance of professional ethics was relatively good and at a desirable level. It is recommended to utilize a variety of learning styles and employ the services of professors of nursing ethics in order to enhance the quality of nursing education with respect to professional ethics.

    Keywords: patients, nurses, professional ethics