فهرست مطالب

نشریه متافیزیک
سال ششم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله حق شناس، محمدصادق زاهدی صفحات 1-16
    نقش شهود در فلسفه بسیار گسترده است. این گستردگی نقش و اهمیت ویژه آن به خاطر کاربردی است که برای شهود به عنوان شاهد و گواه در توجیه بسیاری از باورهای مبناییدر نظر گرفته می شود. از آشناترین موارد ایفای چنین نقشی برای شهود می توان به مثال هایی مثل گتیه در معرفت شناسی، ملت چین در فسلفه ذهن، یا پیوند عضو در فلسفه اخلاق و غیره اشاره کرد. آنچه در این مثال ها اهمیت دارد آنست که در تمامی آنها شهودهای عقلانی، عام و جهانشمول در نظر گرفته می شوند. اما در ادامه پروژه کواین در طبیعی سازی معرفت شناسی و نظریات برون گرایانه معرفت شناسانی چون گلدمن، جریان متاخری که «فلسفه آزمایشگرانه» خوانده می شوند، سعی نموده اند شهود را به صورت علمی و آزمایشگاهی بررسی کنند. این شیوه بررسی به نقش علم و دستاوردهای آن برای حل مسائل فلسفی بسیار توجه دارد و با طرح آزمایش هایی سعی نموده نشان دهد که تفاوت های فرهنگی، موجد تفاوت در شهود عقلانی و یا اخلاقی افراد بوده و دیگر نمی توان شهود را دستاویز و ابزاری برای طرح نظریه خود در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: شهود، مثال گتیه، فلسفه آزمایشگرانه، کواین، تفاوت های فرهنگی
  • مهدی قوام صفری صفحات 17-32
    در این مقاله تلاش می کنیم روایت ارسطو از پیش سقراطیان را بر اساس متون خود ارسطو و عمدتا با استفاده از کتاب های متافیزیک، فیزیک و کون و فساد مورد بررسی قرار دهیم. اینکه چگونه ارسطو همه پیش سقراطیان را به یک نحو و بر مبنای چهارچوب فلسفه خودتفسیر می کند. او آرخه پیش سقراطی را به معنای عنصر یعنی امری بسیط که خود از چیز دیگری نیست و همه چیز از آن ترکیب شده است، تفسیر می کند و حتی آن را به عنوان جوهر و هر چیز دیگر را به عنوان عرض در نظرمی گیرد و تمایز آرخه و اشیاء را بر مبنای این تقابل در فلسفه خود مورد تفسیر قرار می دهد. ارسطو همچنین نگاه پیش سقراطیان به تغییر را بر مبنای تمایز خود میان تغییر و کون و فساد تحلیل می کند. همه این موارد نشانگر آن هستند که ارسطو پیش سقراطیان را ارسطوئی و بر مبنای اندیشه خود تفسیر کرده است. این نکته ای است که باید همواره هنگام مطالعه پیش سقراطیان از طریق منابع ارسطوئی مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: آرخه، جوهر، تغییر، کون و فساد، وجود
  • عبدالله آقایی، مرضیه پیراوی ونک صفحات 33-48
    نگارگری ایرانی همواره در گفت وگو با «دیگر» سنتهای بصری (مخصوصا سنتهای شرقی) خود را پویا نشان میداد. اما به نظر میرسد تماس با نقاشی رنسانس برای نگاگری ایرانی(که از اواسط دوره ی صفوی شدت گرفت) بیشتر در حکم «مواجهه» با امری بیگانه بوده است. ریشه ای ترین بخش این مواجهه در برخورد دو دریافت ناهمساز از مفهوم «فضا» قابل مشاهده است. چرا که مفهوم فضا در نقاشی همبسته ی اصول اساسی بازنمایی است. آنچه در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است، «چرائی» این مواجهه ی فضایی است. رهیافت این مقاله در پاسخ به این پرسش رهیافتی فلسفی است؛ از این رو می کوشد تا با تدقیق در بنیادهای متافیزیکی که امکان سربرآوردن مفهوم فضا را امکان پذیر می سازد، این مواجهه را به شکلی مفهومی بازگشایی کند. به این منظور از یک سو با استفاده از مفهوم «امر ریاضیاتی» در فلسفه ی هیدگر، نشان داده شده است که چگونه فرازش متافیزیک مدرن به ظهور برداشتی «کمی» از فضا در نقاشی رنسانس منجر شده است؛ و از سوی دیگر اینکه چگونه کاربست دریافتی «کیفی» از فضا در نگارگری ایرانی یکسره در تقابل با دیدگاه مدرن نسبت به فضا قرار دارد.
    کلیدواژگان: نگارگری ایرانی، نقاشی رنسانس، فضا، متافیزیک مدرن، امر ریاضیاتی
  • محمد هانی جعفریان *، میر سعید موسوی کریمی صفحات 49-60

    این مقاله در پی پاسخگویی به پرسش از چگونگی اسناد قانون اخلاق به قانون طبیعت نزد کانت، پس از بیان تاریخچه مسئله، نشان می دهد که بسیاری از فلاسفه پیش و پس از کانت تخلف قانون اخلاق از قانون طبیعت را جایز ندانسته اند. سپس نشان داده می شود که کانت نیز در پی چنین رویکردی خواستار اسناد قانون اخلاق به قانون طبیعت است. کانت برای انجام این کار ابتدا به نحوه شکل گیری مفهوم طبیعت در خرد ناب پرداخته و ترتیب دست یابی به آن را از پدیدارهای محسوس تا ایده های خرد محض پی می گیرد. در ادامه نیز نحوه شکل گیری پدیدار اخلاقی را از صورت معقول اختیار تا ساخت یک جهان اخلاقی بررسی می کند. نزد وی این هر دو مسیر مستقل از هم، از قواعد وحدت بخش ایده های خرد و قواعد حاکم بر قوالب فاهمه بهره مند بوده و به این ترتیب در عالم واقع نمی توانند از نظم و وحدت موجود در عالم و قوانین حاکم بر آن تبعیت نکنند.

    کلیدواژگان: کانت، متافیزیک اخلاقی، امر مطلق، اخلاق، طبیعت
  • علیرضا منصوری صفحات 61-76
    هدف ما در مقاله حاضر توضیح چگونگی تاثیر متقابل علم و متافیزیک در بحث فضا و زمان است. خصوصا بر این نکته تاکید خواهیم داشت که، بر خلاف تصور رایج، تحولات در نظریه های علمی و فیزیکی می تواند در اتخاذ موضع فلسفی و متافیزیکی ما در قبال واقعیت فضا و زمان تاثیرگذار باشد. به این منظور ضمن بررسی براهین سنتی جوهرگرایان و رابطه گرایان درباره فضا و زمان، که خصوصا در مکاتبات لایبنیتز و کلارک مطرح شده است، تاثیر متقابل علم و متافیزیک را با توجه به زمینه های نظری جدید مثل، اتخاذ ساختار نونیوتنی یا نظریه میدان و نسبیت خاص و عام، نشان خواهیم داد و در پایان به این دیدگاه نزدیک خواهیم شد که با در نظر گرفتن نظریه های علمی جدید، مثل نظریه نسبیت عام اینشتین، دیدگاه جوهرگرایان در مورد فضا و زمان فعلا قابل دفاع تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فیزیک و متافیزیک، جوهرگرایی، رابطه گرایی، فضا و زمان
  • فرشته نباتی صفحات 77-92
    در العباره، ارسطو در مورد متناقضین (جفت جمله های متناقض) می گوید ضرورتا یکی از آنها صادق و دیگری کاذب است اما پس از آن در فصل نهم می گوید این مطلب در مورد جملات شخصیه محتمل مربوط به آینده درست نیست، چرا که در غیر این صورت باید ملتزم به دترمینیسم شویم. اما دترمینیسم پذیرفتنی نیست پس قاعده مورد بحث، در مورد جملات شخصیه آینده برقرار نیست. تفاسیر متعددی از این سخنان ارسطو وجود دارد. مفسرین سنتی این قطعه معتقدند که ارسطو در اینجا عمومیت اصل طرد شق ثالث و/یا اصل دوارزشی بودن جملات اخباری را نفی می کند. تفسیر شایع دیگری وجود دارد که می گوید قصد ارسطو در اینجا تذکر این نکته است که از ضرورت اصل طرد شق ثالث نمی توان به این نتیجه رسید که یکی از مولفه های ترکیب فصلی بیانگر این اصل، ضروری است. تفسیر اول در مقابله با دترمینیسم موفق تر است ولی با دیگر آراء ارسطو همخوانی ندارد. تفسیر دوم گرچه به تنهایی در مقابل دترمینیسم توفیقی چندانی ندارد ولی با سایر نظرات ارسطو همخوان است. به نظر می رسد هدف اصلی ارسطو در این فصل، استدلال برعلیه دترمینیسم نیست بلکه او نگران آن است که ممکن است از نظراتش در مورد متناقضین در استدلال هایی به نفع دترمینیسم استفاده شود بنابراین تلاش می کند تا جلوی این استفاده نابجا را بگیرد. تفسیر غیرسنتی در ارائه این دغدغه موفق تر است.
    کلیدواژگان: ارسطو، العباره، دترمینیسم منطقی، جنگ دریایی آینده
|
  • Roohollah Haghshenas Pages 1-16
    Intuition has a central role in philosophy، the role to arbitrating between different opinions. When a philosopher shows that «intuition» supports his view، he thinks this is a good reason for him. In contrast، if we show some contraries between intuition and a theory or some implications of it، we think a replacement or at least some revisions would be needed. There are some well-known examples of this role for intuition in many fields of philosophy; the transplant case in ethics، the chinese nation case in philosophy of mind and the Gettier examples in epistemology. But there is an assumption here; we suppose all people think in same manner، i. e. we think intuition (s) is universal. Experimental philosophy tries to study this assumption experimentally. This project continues Quine's movement to «pursuit of truth» from a naturalistic point of view and making epistemology «as a branch of natural science.» The work of experimental philosophy shows that in many cases people with different cultural backgrounds reflect to some specific moral or epistemological cases –like Gettier examples- differently and thus intuition is not universal. So، many problems that are based on this assumption maybe dissolved، have plural forms for plural cultures or bounded to some specific cultures –western culture in many cases.
    Keywords: Intuition, experimental philosophy, Quine, cultural diversity, Gettier examples
  • Mehdi Qavam Safari Pages 17-32
    Aristotle's understanding of Presocratic philosophers and his interpretation of their theses based on his own framework has always been a matter of dispute among scholars. His role of representing them as one of the main sources of Presocratic philosophy makes this is more. Here in this paper we try to investigate, analyzing Metaphysics, Physics and Generation and Destruction, how Aristotle interprets all the Presocratics in the same way and based on his own framework. He understands their arche as a simple element came out of nothing and constructing all other things and even considers it as substance while every other thing as accident which is obviously on the basis of his own distinction. He also interprets their change on the basis of his own distinction between change on the one hand and generation and destruction on the other that is itself based on the substance-accident distinction. All these show that he interprets them Aristotelian and this is what we should be aware of while we look at Presocratic philosophers through Aristotle.
    Keywords: arche, substance, change, generation, destruction, bei
  • Abdollah Aghaie, Marziye Piravi Vanak Pages 33-48
    Persian miniature was showing itself as dynamic during dialogue with “other” visual traditions (Specially Eastern ones). But it seems that meet renaissance painting was a kind of “encounter” to a strange matter for it. The most substantial part of this encounter is incompatibility of whose perception of space. Since that the conception of space is related to basic principle of representation. What this paper has focused on, is “the reason” of this encounter. With the help of philosophical approach this paper is trying to answer the question. So is to shed light on metaphysics foundation that make possible rise of conception of space in both side. By using the conception of “the mathematical” in Heidegger philosophy, it is shown that how ascend of modern metaphysic was lead to quantitative perception of space in renaissance painting, and at the other hand how using a qualitative perception of space in Persian miniature opposing to modern perspective of space.
    Keywords: Persian miniature painting, renaissance painting, space, modern metaphysics, the mathematical
  • Alireza Mansouri Pages 61-76
    This paper aims to illustrate the mutual inter-relation of physics and metaphysics in the context of the philosophy of space and time. We especially emphasize, in this paper, that scientific development could impact on our position regarding the reality of space and time. To illustrate this point, we investigate the mutual inter-relation of physics and metaphysics in the modern developments of physics, i.e. neo-Newtonian structure, special and general relativity (GR). This paper ends up anticipating that it is likely, by considering modern physics, especially GR, that substantivalism to be a more defensible position.
    Keywords: physics, metaphysics, space, time, substantivalism, relationism
  • Fereshte Nabati Pages 77-92
    In de Interpretatione Aristotle says about antiphasis (pair of sentences that are contradictory) that necessarily one of them is true and the other is false but later in chapter ix tells this thesis doesn’t hold about future contingent singulars because otherwise we shall commit to determinism but determinism is not acceptable then the rule under discussion, doesn’t hold about future contingent singulars. There are several interpretations of this passage. Traditional interpreters say that here Aristotle denies the principle of excluded middle and/or bivalence. Another common interpretation is that Aristotle wants to note that necessity of the disjunction (that represent excluded middle) doesn’t entail that one of the disjunct is necessary. The first interpretation is more successful in dealing with determinism but not consistent with other ideas of Aristotle. The second interpretation, however, does not succeed alone against determinism, but is consistent with other views of Aristotle. I think that Aristotle's main goal in this passage is not an argument against determinism but he tries to block the way of concluding determinism from his ideas about antiphasis. Non-traditional interpretation is more successful in representing this concern.
    Keywords: Aristotle, de Interpretatione, Logical determinism, Future sea battle